Synov finančný príspevok do domácnosti
Ahojte. Uz som zufala, nechcem ako synovi nic vycitat, ale dava 300 eur na vsetko. Ma 20 rokov zachvilku, rozhodol sa pracovat, ale nevidim dovod z 300 eur mu kupovat tvarohy, mlieko, vlocku 10 vajec atd len na veceru, ked som to rozpocitala tak je to cca 150 eur len vecere kedze cvici a kde su obedy a ine veci. Myslite, ze by si mal toto kupovat sam. Prijem ma vyse 1000 eur, ale setri si na auto pritom si moze kupit lacnejsie ale imidz. Mam este jedno dieta a dalsie na ceste. Zial mam kopu inych vydavkov.
Čítajú tu niektoré príspevky, normalne rozmýšľam, ze vlastne dokedy som povinná dieta živiť. Podľa niektorých tu asi až do smrti. Najskôr iba teda dieta, lebo vsak chudáčik si spori na to a to a potom v lepšom prípade ešte aj nejaky jeho prívesok, lebo predsa zase si sporia.
A aby mi dospelé, zarabajuce dieta diktovalo, či ešte môžem mať ďalšie dieťa alebo nie. No fúú, tak toto asi ťažko. O neho som sa postarala, je čas prevziať zodpovednosť sam za seba. A o tomto tu tých par žien píše, o tej zodpovednosti.
@anonym_1e0a1b ved tu to pises..
"aby mi dospele zarabajuce dieta diktovalo, ci este mozem mat dalsie dieta..." atd
tu priamo vycitas dospelemu dietatu autorky, ze diktuje matke , ci moze mat dalsie dieta.
Pritom sa tu o tom vzjadrovali jedine ine zeny. Proste , ked uz kritizujes, bud adresna, lebo nic o tom chlapcovi v tomto smere atorka nepisala. Riesila jedine, ze potrebuje vacsi prispevok v ich situacii.
@tiezjedna a kde píše že mu kupuje proteíny a lístky do fitka?
@anonym_0b47c8 proteiny je myslene aj strava obsahujuca proteiny, to znamena kvalitne maso, vajicka, orechy. Taky fitness teenager ti granadir a spenat ofrfle, lebo z toho mu svalova hmota nenarastie 😀 Kebyze sa naje zo spolocneho hrnca, tak to tu podla mna autorka ani neriesi.
@anonym_d924de chlapec dava 300 eur , takze si asi nemzsli ze domacnost je za 5 a strava za 10 eur.
chyba nie je v chlapcovi, on prispieva. mnohi mladi ludia neprispievaju ani tolko.
problem je, ze autorkina rodina to nezvlada ani s tymto prispevkom a potrebuje viac.
v niektorej rodine to staci, alebo staci aj menej, v niektorej nie.
naco do toho davat tie emocie? ako z 19rocneho MUSI vyrast nevhnutne financne negramotnz rozmaznany clovek, co visi na rodicoch do vysokeho veku.
@negymama a čítala si čo on všetko spotrebuje?
Nechodíš do obchodu?
Také chápem že chce nastaviť pravidlá.
Ak by len na večeru daj jeden cottage a niečo k tomu 5 eúr zahuci.
Je rozdiel jesť navarené čo je lacnejšie ako takto.
Veď gramotnosť sa neučí až keď je človek dospelak. Súhlasím že je na tom o dosť lepšie ako mnohí iní. Že vôbec prispieva.
Nechodíš do obchodu?
Veď gramotnosť sa neučí až keď je človek dospelak. Súhlasím že je na tom o dosť lepšie ako mnohí iní. Že vôbec prispieva.
@anonym_d924de to je od rodiny.
samozrejme, ak su natesno s peniazmi, tak autorka taky fitnes styl zivota za 300 eur synovi neutiahne.
mne je jasne co kolko stoji, sama mam 17 rocneho sportovca, velmi dobre viem co stoja bielkoviny, ktore zje na kvanta, maso, vajicka, tvaroh, kupujeme ako na beziacom pase.
rozdiel je v tom, ze jedna rodina to utiahne v pohode, a priklad mne by prispevok 300 eur od dospeleho zarabajuceho dietata na "odlahcenie" rozpoctu uplne stacil.
ak to ale autorke nestaci, a nezvladaju to, v ich situacii je to u syna luxus, ktory nech si plati zo svojho alebo nech si najde lepsiu pracu. Treba sa dohodnut na vyssej sume, ja som za.
@oslo1 ja rozumiem tomu, co pises, co tym myslis, ale myslim, ze tym prispevkom o tom, ako to je neudrzatelne a deti ostavaju doma u rodicov, si vlastne odporujes v tom, ako je to v UK, ze deti sa osamostatnuju rychlo a platia vysoke naklady samy na seba
kedze teda ostavaju u rodicov, aby usetrili, isto nevyvalia take iste peniaze, cize platia ovela menej
v nasom diskusnom prispevku chlapec plati 300 eur, ma 19 a je to jeho prva praca
podla mna vcelku prijatelna suma, ty vsak pises, ze je to zalostne malo
@anonym_e91e8a
No takto, cudzinci a ten, kto na to ma SA odstahuje.
Ten, kto na to nema, a toto je trend poslednych 5-10 rokov, zostava u rodicov.
Ked som sem prisla pred vyse 20 rokmi, tak bolo nemyslitelne, zostat byvat u rodicov. Kazdy SA odstahoval. Nepamatam si nikoho, kto by v tom obdobi byval v dospelosti.
Dnes Vela deti byva s rodicmi, badam To u kolegov, ale aj u pacientov.
Tak preto ten odpor. Socialne byty SA predali. Tie nove sa davaju immigrantom, alebo SA Este Len jama vyhlbi a uz su predane v Cine/sae. Toto umelo vyhana ceny hore a dostat SA na property market je nemyslitelne.
Toto Tu volakedy nebolo.
Plus Vela mladych teraz zistila a uz SA to zacina tlacit, ze universita je zbytocna. Skoncis s dlhom, robotu si nenajdes. Preto SA teraz stavaju populaete odborne skoly.
@ema234 sestra s mužom a dieťaťom dávajú našim 200€, lebo šetria na dom
@anonym_316bfb a za koľko si na neho našetria?
@anonym_d924de môj syn šetril na bývanie, keď býval u nás. Preto u nás nič neplatil. Žiadnych 300 eur a fungovali sme rovnako, ako keď chodil na strednú.
@sasa1310 ak si šetril na bývanie a reálne to rodič kontroluje je to za mňa ok.
Uvedomte si zeny, ze dieta aj kebz sme ho ako financne edukovali, pri prvych vyplatach vlastne nevie, kolko by tej mame mal davat na domacnost.
vacsinou si povie rodic, ze daj mi tolko a tolko.
takze oni sa zrejme dohodli na tych 300 eur, a matka po case zistila , ze je to malo,. Jednak ze syn ma drahsi zivotny styl, fitnes, bielkovinova strava atd. a jednak asi aj zistila, ze caka dieta.
netreba tu nadavat na syna ci na matku, detaily rodiny nepozname.
skratka, ak zistila, ze to nezvlada...je nacase vysvetlit chlapcovi ako sa veci maju, a pytat si viac.
chlapec sa moze rozhodnut, ci zacat viac zarabat, alebo polavit z fitnes zivotnych nakladov, alebo sa odstahovat /to by asi prerobil/. Proste mama to prehodnotila, a on to musi akceptovat, taky je zivot.
@anonym_d924de to je od rodiny.
samozrejme, ak su natesno s peniazmi, tak autorka taky fitnes styl zivota za 300 eur synovi neutiahne.
mne je jasne co kolko stoji, sama mam 17 rocneho sportovca, velmi dobre viem co stoja bielkoviny, ktore zje na kvanta, maso, vajicka, tvaroh, kupujeme ako na beziacom pase.
rozdiel je v tom, ze jedna rodina to utiahne v pohode, a priklad mne by prispevok 300 eur od dospeleho zarabajuceho dietata na "odlahcenie" rozpoctu uplne stacil.
ak to ale autorke nestaci, a nezvladaju to, v ich situacii je to u syna luxus, ktory nech si plati zo svojho alebo nech si najde lepsiu pracu. Treba sa dohodnut na vyssej sume, ja som za.
@negymama súhlasím
Nechodíš do obchodu?
@anonym_d924de ja keď tu čítam príspevky typu, že na stravu dávame 500-600-700-800€ až ma niekedy otáča. A samozrejme, nezabudnú tu niektoré napísať, že ide o kvalitnú a vyváženú a neviem akú stravu. Pritom len samé nevedia hospodáriť. A bum, potom sa tak isto správa ich dieta. Ale nie, oni ho predsa vychovali v poriadku! Však opakuje len to, čo videlo doma cely život.
Uvedomte si zeny, ze dieta aj kebz sme ho ako financne edukovali, pri prvych vyplatach vlastne nevie, kolko by tej mame mal davat na domacnost.
vacsinou si povie rodic, ze daj mi tolko a tolko.
takze oni sa zrejme dohodli na tych 300 eur, a matka po case zistila , ze je to malo,. Jednak ze syn ma drahsi zivotny styl, fitnes, bielkovinova strava atd. a jednak asi aj zistila, ze caka dieta.
netreba tu nadavat na syna ci na matku, detaily rodiny nepozname.
skratka, ak zistila, ze to nezvlada...je nacase vysvetlit chlapcovi ako sa veci maju, a pytat si viac.
chlapec sa moze rozhodnut, ci zacat viac zarabat, alebo polavit z fitnes zivotnych nakladov, alebo sa odstahovat /to by asi prerobil/. Proste mama to prehodnotila, a on to musi akceptovat, taky je zivot.
@negymama a potom sa všetci divia, že tie deti v 30ke ešte nemajú našetrené nič, aby vôbec dostali hypo.
@anonym_d924de samozrejme. v 21 si kúpil štartovací byt v novostavbe v BA na hypo. Tých 20 % potreboval svojich
@anonym_1e0a1b
Áno je to tak
@sasa1310 to je super klobuk dole. Ale zil v tom že ako sa má šetriť a ako zarobiť a neminat na hovadiny. A to neznamená nezit ale uvedomiť si že neminul dnes všetko lebo zajtra potopa.
Aj teraz máme v rodine že si 35 ročný berie pôžičku na auto 🤦 zaraba cca 2000. To ti normálne mozog neberie že nič neušetrí.
@negymama a potom sa všetci divia, že tie deti v 30ke ešte nemajú našetrené nič, aby vôbec dostali hypo.
@sasa1310 nemajú nič preto, lebo sa razi filozofia vsak si uzivaj, cestuj, narobíš sa ešte v živote dosť. No a potom je do 30tky v mama hoteli s 0 na účte a dospelý človek sa stále spolieha, ze jeho problémy budú za neho stále riešiť rodicia. Lebo su predsa povinní. No nie sú. To, ze niekto ma viac peňazí a teda dá dietatu väčšiu voľnosť je skôr výnimka ako pravidlo, tobôž nejaká povinnosť.
Dáva dosť. Veď nie je cudzí. Keď nemiňa na nezdravé veci, alkohol a cigarety, tak by som bola na tvojom mieste spokojná.
prepáčte dámy, kedy ste boli na nákupe naposledy? tvaroh sa šplhá k 3E, vajcia okolo 3 a to si ešte poviem, že dobrá cena, mlieko polotučné v akcii 0,45 ak zje ako píše autorka celý tvaroh + pár vajec + zeleninu a mlieko iba na večeru tak za večere sa skutočne blíži k 150. Autorka, ak syn už pracuje, nech sa podieľa na energiách a v chladničke mu vyčleň poličku a nech si nakupuje sám, ak ešte študuje tak z toho čo si zarobí nech si zaplatí "nadštandard na strave" a normálne bude jesť to čo uvaríš ty.
prepáčte dámy, kedy ste boli na nákupe naposledy? tvaroh sa šplhá k 3E, vajcia okolo 3 a to si ešte poviem, že dobrá cena, mlieko polotučné v akcii 0,45 ak zje ako píše autorka celý tvaroh + pár vajec + zeleninu a mlieko iba na večeru tak za večere sa skutočne blíži k 150. Autorka, ak syn už pracuje, nech sa podieľa na energiách a v chladničke mu vyčleň poličku a nech si nakupuje sám, ak ešte študuje tak z toho čo si zarobí nech si zaplatí "nadštandard na strave" a normálne bude jesť to čo uvaríš ty.
@som_realistka kde stojí tvaroh 3€?veď som cez víkend v Lidl kupovala za 0.80€
@som_realistka kde stojí tvaroh 3€?veď som cez víkend v Lidl kupovala za 0.80€
@anonym_0b47c8 tiez pozeram, mame ich plnu chladnicku a v zlave su za 0,89e v tescu
Pilos polotučný, zelené písmo 0,5 kg, balený v sáčku. nemám foto, 2,5E, hrudkovitý.
u nas to bolo tak z esme prispeli urcenou sumou-ale jedli sme len to vo bolo navarene pripadne v chladnicke..ak sme chceli daco extra-ako u tvojho veci na cvicenie- bielkoviny etc-hold to sme si kupovali za svoje a zvlast .. takze nech ti dava co dava ale ma len to co je ..a ak chce viac -nech si nakupi... a ak sa nepaci mozedo podnajmu
@ema234 Poznám osobne jednu matku,ktorá od svojho dospelého syna /rovnaký vek/,ktorý ešte len začínal pracovať,pýtala výplatu....každý mesiac viac a viac.Vies co urobil?Našiel si radšej podnájom.A dobre urobil.Snad aj ten tvoj sa takto rozhodne,lebo inak pri tebe nemá šancu si našetriť niečo...
Tiez mam dospele deti 19, 24 a chodoa aj do prace popri skole. Dvera zaraba viac ako ja, ale nezobrala by som od nej ani korunu. Odklada si. Syn brigaduje a setri si na auto. Fakt by ma mrzelo, im brat z toho co si mozu odlozit. Syn tiez chodi do posilky, vecere ma aj 3, chladnicka plna mliecneho a ovocia, zeleniny,sunky.
Vari sa denne a aj sa zje.
Tiez mam dospele deti 19, 24 a chodoa aj do prace popri skole. Dvera zaraba viac ako ja, ale nezobrala by som od nej ani korunu. Odklada si. Syn brigaduje a setri si na auto. Fakt by ma mrzelo, im brat z toho co si mozu odlozit. Syn tiez chodi do posilky, vecere ma aj 3, chladnicka plna mliecneho a ovocia, zeleniny,sunky.
@anonym_7cb154 toto ako pomôže autorke,že ty zarobíš toľko,že živíš 2 dospelé deti?
@anonym_e91e8a
No takto, cudzinci a ten, kto na to ma SA odstahuje.
Ten, kto na to nema, a toto je trend poslednych 5-10 rokov, zostava u rodicov.
Ked som sem prisla pred vyse 20 rokmi, tak bolo nemyslitelne, zostat byvat u rodicov. Kazdy SA odstahoval. Nepamatam si nikoho, kto by v tom obdobi byval v dospelosti.
Dnes Vela deti byva s rodicmi, badam To u kolegov, ale aj u pacientov.
Tak preto ten odpor. Socialne byty SA predali. Tie nove sa davaju immigrantom, alebo SA Este Len jama vyhlbi a uz su predane v Cine/sae. Toto umelo vyhana ceny hore a dostat SA na property market je nemyslitelne.
Toto Tu volakedy nebolo.
Plus Vela mladych teraz zistila a uz SA to zacina tlacit, ze universita je zbytocna. Skoncis s dlhom, robotu si nenajdes. Preto SA teraz stavaju populaete odborne skoly.
@oslo1 keď to čítam, tak presne ako v Kanade. Ešte pred ani nie 10 rokmi keď dcéra dospievala, v 18, keď už študovala na uni. mala samostatné bývanie s priateľom, my sme jej platili “len” školu. Nežila v luxuse, ale popri škole pracovala a v pohode fungovali. Teraz, keď syn dospieva, je tu už úplne iné, nehnuteľnosti aj nájmy sú obrovské, to, čo oni platili za prenájom 1 bedroom apartment, teraz vydá tak na jednu izbu v zdieľanom byte, ceny potravín išli nenormálne hore, takisto elektrika, plyn, internet/mobily sú u nás drahé, poistky na auto, zvlášť u nových šoférov vysoké (verejná doprava je nedostačujúca a so slabým pokrytím, auto je nevyhnutnosť, nie luxus)… deti čoraz častejšie ostávajú po strednej škole bývať doma (kedysi nemysliteľné), na univerzity idú radšej v mieste bydliska a šanca, že si v priebehu pár rokov zaobstarajú aspoň byt na hypotéku je mizerná, keďže ceny narástli pri bytoch 3 násobne za posledných pár rokov, ale platy nie….
V každom prípade sa nedá porovnať bývanie deti u rodičov u nás/vás a na Slovensku z dôvodu kultúrnych a spoločenských rozdielov. Na Slovensku často deti končia strednú školu už keď sú dávno dospelé (u nás/vás najneskoršie v 18) rodičia majú vyživovaciu povinnosť do 26! rokov ak deti študujú (u nás do 18 rokov) , tradične deti ostávajú bývať s rodičmi po skončení školy, ak aj platia nejaké peniaze, rodičia ich im zvyčajne odkladajú a od detí pýtajú len symbolické poplatky. Často im šetria na byty/domy, aby mali ľahší začiatok, vidno to aj tu na príspevkoch, pre mnohé je skratka nemysliteľné, aby od detí pýtali nejakú reálnu sumu, aj keď sú deti dospelé a zarábajú.
@som_realistka sa mi tu teraz paci, ako píšu ze v čom je problém, z tvwroh stojí "iba" 0.89€. A v iných diskusiách tu rozduchavaju vásne, ze ake drahé potraviny sú. Vsak nakupujte tak ako tvaroh aj všetko ostatné. Kde je problém?
@anonym_7cb154 vidis, a mne by ako dcére bolo trápne nedať ani euro s tým ze vsak si šetrím a zarábať pritom viac ako rodicia. Prepáč, ale toto je chore. Netvrdím, že rodic ma dieta zdrat do posledného centu, ale tiež to nie je o tom, ze teraz si ja šetrím a vy sa o mňa starajte pekne ďalej.
@oslo1 keď to čítam, tak presne ako v Kanade. Ešte pred ani nie 10 rokmi keď dcéra dospievala, v 18, keď už študovala na uni. mala samostatné bývanie s priateľom, my sme jej platili “len” školu. Nežila v luxuse, ale popri škole pracovala a v pohode fungovali. Teraz, keď syn dospieva, je tu už úplne iné, nehnuteľnosti aj nájmy sú obrovské, to, čo oni platili za prenájom 1 bedroom apartment, teraz vydá tak na jednu izbu v zdieľanom byte, ceny potravín išli nenormálne hore, takisto elektrika, plyn, internet/mobily sú u nás drahé, poistky na auto, zvlášť u nových šoférov vysoké (verejná doprava je nedostačujúca a so slabým pokrytím, auto je nevyhnutnosť, nie luxus)… deti čoraz častejšie ostávajú po strednej škole bývať doma (kedysi nemysliteľné), na univerzity idú radšej v mieste bydliska a šanca, že si v priebehu pár rokov zaobstarajú aspoň byt na hypotéku je mizerná, keďže ceny narástli pri bytoch 3 násobne za posledných pár rokov, ale platy nie….
V každom prípade sa nedá porovnať bývanie deti u rodičov u nás/vás a na Slovensku z dôvodu kultúrnych a spoločenských rozdielov. Na Slovensku často deti končia strednú školu už keď sú dávno dospelé (u nás/vás najneskoršie v 18) rodičia majú vyživovaciu povinnosť do 26! rokov ak deti študujú (u nás do 18 rokov) , tradične deti ostávajú bývať s rodičmi po skončení školy, ak aj platia nejaké peniaze, rodičia ich im zvyčajne odkladajú a od detí pýtajú len symbolické poplatky. Často im šetria na byty/domy, aby mali ľahší začiatok, vidno to aj tu na príspevkoch, pre mnohé je skratka nemysliteľné, aby od detí pýtali nejakú reálnu sumu, aj keď sú deti dospelé a zarábajú.
@sisaka
no vidim, ze sme na tom rovnako. U nas nie je vyzivovacia povinnosti ziadna, ano, ked uz to dieta tu mam, tak ho budem zivit. V minulosti, vek mojich rodicov, deti odisli z domu, ked mali 14, potom 16 a ked som sem ja prisla, tak najneskor v 18.
Ono tu je aj to nastavenie spolocnosti inak. Co pozeram, tak nastavenie spolocnosti je tu ine, u nas su v 60 mladi ludia, na sk 60 rocni dochodcovia. Ked mam ist pichat injekcie, tak to clovek musi mat aspon nad 75, do 70 ich to ucim.
Vek do dochodku mam ja 68, moja mama isla tusim v 55.
ALe co som chcela povedat, tu sa nedava detom nic, ale ze nic. Tu si kazdy setri na stare kolena, lebo nursing home tu stoji cez £2 k na tyzden, opatrovanie doma o trosicku lacnejsie. Statny dochodok s inflaciou mizerny, plus mi ho zdania. Private pension krasna, ale tiez ju zdania. Plus syn ju nebude moct zdedit. Jaj a aby som nezabudla, dedicska dan 40 %.
Vy u vas v Kanade mate aspon eutanaziu, tak predpokladam, ze to zdravotnictvo a eol (end of life) nemate tak velmi zatazene, ako mame my.
Podobne to ma kamaratka v Berline, volakedy si mohla vyberat sama 4 izbovy byt za par susnov, statny. Teraz je rada, ze ho ma, lebo uz by ani private rent by nedostala.
No nic, som rozpisala.

V UK, ked SA dieta, dospele, odstahuje od rodicov, tak ti mu nepomahaju financne. Dieta si plati vsetku svoju reziu, ubytovanie, stravu a aj skolu. Preto kazdy skonci s vysokym dlhom.
@anonym_e91e8a aky potrebujes zaver? Ja uz som svoj nazor vyjadrila.
@oslo1 ja rozumiem tomu, co pises, co tym myslis, ale myslim, ze tym prispevkom o tom, ako to je neudrzatelne a deti ostavaju doma u rodicov, si vlastne odporujes v tom, ako je to v UK, ze deti sa osamostatnuju rychlo a platia vysoke naklady samy na seba
kedze teda ostavaju u rodicov, aby usetrili, isto nevyvalia take iste peniaze, cize platia ovela menej
v nasom diskusnom prispevku chlapec plati 300 eur, ma 19 a je to jeho prva praca
podla mna vcelku prijatelna suma, ty vsak pises, ze je to zalostne malo