Synov finančný príspevok do domácnosti
Ahojte. Uz som zufala, nechcem ako synovi nic vycitat, ale dava 300 eur na vsetko. Ma 20 rokov zachvilku, rozhodol sa pracovat, ale nevidim dovod z 300 eur mu kupovat tvarohy, mlieko, vlocku 10 vajec atd len na veceru, ked som to rozpocitala tak je to cca 150 eur len vecere kedze cvici a kde su obedy a ine veci. Myslite, ze by si mal toto kupovat sam. Prijem ma vyse 1000 eur, ale setri si na auto pritom si moze kupit lacnejsie ale imidz. Mam este jedno dieta a dalsie na ceste. Zial mam kopu inych vydavkov.
@martul takže u nich doma si ma každý dávať od huby lebo SYN začal pracovať? sak ok a? veď je to logické že keď začal pracovať vie aj platiť nie? či on bude pracovať a rodina sa mu bude skladať na jeho posilkove žrádlo? sila… veď keď je to tak veľa nech si nájde izbu v zdieľanom byte a môže byt rad že je rad. treba citat v akej situácii sa človek nachádza a raz keď sa nedá tak sa nedá.. či silou mocou len žeby bola chrumkavá?
Rozrataj si na čo tých 300€ použiješ. Napr 100 - ako príspevok na inkaso a za zvyšných 200 mu nakup a keď mu to na mesiac nevystačí, nech si dokupuje sám.
@ema234 novsie auto je imidz? A co tak spolahlivost? Alebo si ma kupit staru skodu, ktora nebude vobec bezpecna a hocico sa na nej pokazi?
Mna len po precitani tohto prispevku napadlo. Toto nikdy nebudem pri dcere riesit. A este vypisovat na internet. Daj mu to precitat. Zbali sa a odide.
@martul takže u nich doma si ma každý dávať od huby lebo SYN začal pracovať? sak ok a? veď je to logické že keď začal pracovať vie aj platiť nie? či on bude pracovať a rodina sa mu bude skladať na jeho posilkove žrádlo? sila… veď keď je to tak veľa nech si nájde izbu v zdieľanom byte a môže byt rad že je rad. treba citat v akej situácii sa človek nachádza a raz keď sa nedá tak sa nedá.. či silou mocou len žeby bola chrumkavá?
@anonym_9bf7ba
a načo sú takéto reči?
žrádlo, huba🤔
koľko má prispievať 500€? a živiť aj súrodencov nie? lebo rodičia si nevedia spočítať čo koľko stojí a spravia si do toho ďalšie dieťa.
@biba_18
Velmi casto uz pocas studia odidu z rodickovskeho, nakolko univerzita moze byt hocikde v UK.
Poslednych par rokov co ale sledujem, tak sa studenti snazia studovat v mieste bydliska, aby aspon to najomne usetrili .
@oslo1 cize byvaju doma, aby usetrili na najomnom? dobre tomu rozumiem?
@anonym_9bf7ba
a načo sú takéto reči?
žrádlo, huba🤔
koľko má prispievať 500€? a živiť aj súrodencov nie? lebo rodičia si nevedia spočítať čo koľko stojí a spravia si do toho ďalšie dieťa.
@mondolina ďalšia anonymka s PMS, ktorá by ho vyhodila z domu... ja neviem, kde sa tá zlosť v tých ženách berie. Z toho jej príspevku ide toľko jedu, že by otrávil polku fitka.
Tieto ženy buď nemajú deti, v tom lepšom prípade, alebo majú ešte malé deti a postupne im bude život dávať facky.
Aj tak je toto len ďalšia diskusia na citlivú až rage tému. 5 strán si tu diskutujeme a autorka ani čiarku 🤷♀️
@anonym_92339b a do toho pocitas aj novorodena? no to toho poje...
@negymama nie, nepoje...ale tiez ma naklady...ci chces povedat, ze kojenec nema ?
och baby potom ked sa vasa dcera odstahuje s chalanom co nevie usetrit ani korunu lebo si mysli ze domacnost stoji 5 € , jedlo 10 a este ho chuda matka zdiera.. potom tu vypisujte a fnukajte
ma 20 a mal by setrit na byvanie nie na auto co straca kazdy den na hodnote.
a ze ziví ho? ked uz chceme byt takí svetoví tak sa pozrite v okoli aby to vase vyzivovanie nedopadlo tak ze budete mat doma niktosa 35 rocneho a jedine jeho problem si pozriet P a oprava auta oooo
@ema234 novsie auto je imidz? A co tak spolahlivost? Alebo si ma kupit staru skodu, ktora nebude vobec bezpecna a hocico sa na nej pokazi?
Mna len po precitani tohto prispevku napadlo. Toto nikdy nebudem pri dcere riesit. A este vypisovat na internet. Daj mu to precitat. Zbali sa a odide.
@anonym_ed7a42 toto asi nemalo patriť mne nakoľko ani neviem o čom píšeš. Asi si si splietla komu chceš odpísať na komentár 🧐
Tak ved si to (vsetci) spocitajte.
Je chalanova slobodna volba a rozhodnutie ze:
1.) pracuje a nie studuje
2.) byva doma v izbe
Nech sa paci, moze ist ako pracujuca samostatna jednotka do svojho byvania a bude si platit vsetko sam od tvarohu az po pranie. Je teraz uplne bezpredmetne, ci rodic na to ma alebo nema (a je jedno ci nema preto, ze caka dalsie dieta alebo je to upratovacka s 600e platom), jednoducho syn je pracujuci dospely clovek a nie, 300 e urcite nie su naklady na neho na mesiac.
Ja rozumiem, ze ludia, ktori boli ziveni/dovolia si zivit svoje dospele deti, dovolili si lebo si mohli dovolit zadara byvat, alebo dostali neskor pozemky, byty, lebo dieta to chudak bude mat tazke.... Nic z toho nie je argument proti tomu, ze 300 euro nie je mesacny naklad na 20 rocneho, +/- dajme tomu 80kiloveho chlapa ktory este cvici.
Podte pocitat:
- ranajky, desiate, obed, olovrant, vecera, plus isto poje behom toho sladke, slame, pitie, x 30
- elektrina, voda, smeti, plyn, jednoducho mesacny najom
- hygienicke potreby, cistiace potreby, pranie, zehlenie, sluzby matky
Takze za mna NIE, 300 euro nie je mesacny naklad na dospeleho pracujuceho cloveka, chlapa. Ak pracuje, mal by sa vediet uzivit. Ak studuje, to by bola situacia ina a urcite by ste ju doma inak riesili, v tom pripade by bola tato otazka uplne odveci.
A nemusite sa tu do mna pustat, ano, laska k detom az za hrob, dnes kolko 30 tnikov doma v izbicke byva a prispievat nemusia lebo nununu, zaujimave ze vacsinou su "ti schopnejsi" v zivote taki, co to nedostali ako na zlatej tacke. Ak raz budem mat doma dospelu pracujucu osobu, bude platit riadne vymerane mesacne naklady na svoj zivot, nie kvoli mne, ale kvoli NEMU. To, ze to odlozim bokom je druha vec. Ale to dieta sa nauci uplne inak narabat s peniazmi, vazit si sluzby, pomoc, atd atd, ako clovek ktory zarobi tisicku, este vyjeda na ukor rodicov a setri si na auto, ktore ani nepotrebuje, aby bol imidz-frajerina. Toto za mna nie je zodpovedny pristup, to ja by som nepodporovala a uz vobec nie svoj ukor a ukor dalsich clenov rodiny.
Za mna teda toto nie. A to svoje deti milujem, ale nevidim dovod neucit ich realnemu zivotu. Aby ked vystrcia nos z bublinky domacej, neostali im oci pre plac.
@anonym_eec059 ja s tebou suhlasim. Kolko je v dome plnohodnotne zarabajucich clenov rodiny, tolko si ich (matematicky) deli vydavky. Ze “chudak chalan” ma len tisicku plat? A co ak aj matka ma tisicku a nikto ju tu nelutuje, ani to vlastne nikoho nezaujima. Ze ona zo svojho dorovnava jeho spotrebu a on si setri na auto 😵💫 Ja viem, dieta je dieta, ale to financne spravanie treba nastavit hned.
och baby potom ked sa vasa dcera odstahuje s chalanom co nevie usetrit ani korunu lebo si mysli ze domacnost stoji 5 € , jedlo 10 a este ho chuda matka zdiera.. potom tu vypisujte a fnukajte
a ze ziví ho? ked uz chceme byt takí svetoví tak sa pozrite v okoli aby to vase vyzivovanie nedopadlo tak ze budete mat doma niktosa 35 rocneho a jedine jeho problem si pozriet P a oprava auta oooo
@anonym_d924de chlapec dava 300 eur , takze si asi nemzsli ze domacnost je za 5 a strava za 10 eur.
chyba nie je v chlapcovi, on prispieva. mnohi mladi ludia neprispievaju ani tolko.
problem je, ze autorkina rodina to nezvlada ani s tymto prispevkom a potrebuje viac.
v niektorej rodine to staci, alebo staci aj menej, v niektorej nie.
naco do toho davat tie emocie? ako z 19rocneho MUSI vyrast nevhnutne financne negramotnz rozmaznany clovek, co visi na rodicoch do vysokeho veku.
@anonym_eec059 ja s tebou suhlasim. Kolko je v dome plnohodnotne zarabajucich clenov rodiny, tolko si ich (matematicky) deli vydavky. Ze “chudak chalan” ma len tisicku plat? A co ak aj matka ma tisicku a nikto ju tu nelutuje, ani to vlastne nikoho nezaujima. Ze ona zo svojho dorovnava jeho spotrebu a on si setri na auto 😵💫 Ja viem, dieta je dieta, ale to financne spravanie treba nastavit hned.
@namornicka
aké výdavky si majú plnohodnotne deliť zarábajúci členovia rodiny? všetky? sú traja dospelí, dve deti.
takže všetko deleno 3?
Chlapec cvičí, buď rada, že cvičí. Mám známeho, ktorý má 36, teraz sa vrátil z prednej hory a zase veselo droguje. Kradne, klame, oyebava o prachy a piko sem, piko tam. Narobil dlhy na aspoň dvesto ďalších rokov a 4 ďalšie generácie.
10 vajec ani ten najväčší švarceneger za deň nezožere, Tvarohy kupuj v lidli, alebo ak máš možnosť ísť do polska, tam sa dá kúpiť 1kg výborného tvarohu za 2€ (pod nazvom twarog sirnik). Namiesto tvarohu môžeš kupiť aj kazeinový proteín, gymbeam má fajný a ten sa dáva na večer, jedna dávka ťa vyjde po prepočte cca 60 centov, takže menej ako tvaroh. A lepšie sa to leje dole gagorom.
Neurob tú istú chybu, čo urobili moji rodičia. Ohejtovali ma, že chodím do posilky za to, aby som mal viac sily na mlatenie surodencov. Tak som prestal športovať a začal piť a fajčiť. Už je to 17 rokov čo fajčím a za otca sa toho neviem zbaviť. Všetko mohlo byť inak... keby mi rodičia nezabili môj sen.
@thirstymonk neobvinuj svojich rodicov za svoje neresti! Hádam Ti nekázali piť a fajčiť!
Nakoniec ta suma 300, co mlady plati, asi nespadla z neba.
zrejme sa na tom dohodli a po case matka zistila, ze to nestaci. Tak OK, pridem za chlapcom, vysvetlim situaciu a dohodnem sa.
Ja si myslim, ze vacsina mladych ludi je pristupna na nejaky dohovor, a veci sa utrasu. Ak aj sa najdu nejaki vyzieraci ci mama hotel zneuzivajuci trulovia...povedzme si rovno, v drvivej vacsine si to vychovali rodicia svojim pristupom.
a ten pristup nebol len od momentu prveho zarobku...to bol pristup hlboko do minulosti, ked sa dietatu prehnane zametala cesticka a nenechavala sa ziadna zodpovednost. Za to si cato mozu aj rodicia...upracu za dieta, krmia ho pomaly v 5rokoch, alebo vidim ako 7-8rocnym nazuvaju v skole topanky...😲
Deti treba lubit, ale treba im daj aj kompetencie primerane veku.
Nieze sa spamatat pri maturantovi, ktory zacina zarabat.
Čítajú tu niektoré príspevky, normalne rozmýšľam, ze vlastne dokedy som povinná dieta živiť. Podľa niektorých tu asi až do smrti. Najskôr iba teda dieta, lebo vsak chudáčik si spori na to a to a potom v lepšom prípade ešte aj nejaky jeho prívesok, lebo predsa zase si sporia.
A aby mi dospelé, zarabajuce dieta diktovalo, či ešte môžem mať ďalšie dieťa alebo nie. No fúú, tak toto asi ťažko. O neho som sa postarala, je čas prevziať zodpovednosť sam za seba. A o tomto tu tých par žien píše, o tej zodpovednosti.
Čítajú tu niektoré príspevky, normalne rozmýšľam, ze vlastne dokedy som povinná dieta živiť. Podľa niektorých tu asi až do smrti. Najskôr iba teda dieta, lebo vsak chudáčik si spori na to a to a potom v lepšom prípade ešte aj nejaky jeho prívesok, lebo predsa zase si sporia.
A aby mi dospelé, zarabajuce dieta diktovalo, či ešte môžem mať ďalšie dieťa alebo nie. No fúú, tak toto asi ťažko. O neho som sa postarala, je čas prevziať zodpovednosť sam za seba. A o tomto tu tých par žien píše, o tej zodpovednosti.
@anonym_1e0a1b ale aj tz pridavas nieco, co autorka nepise.
kde jej syn "diktuje" kolko ma mat deti?
cest vynimkam, ale vacsina prispevkov sa tu utrhla z retaze.
chalan plati 300 eur, spori si, OK mozme sa pobavit, ci je nove auto nutne.
ale nie je to ani vychcany stary kon, co byva u rodicov zadarmo a zdiera ich, nic nepomaha a a este im nieco diktuje /to su len domyslania prispevateliek/
- a potom je tu druhy pristup - chudak chlapec, ja nic od deti neberiem a nechcem.
Daco triezve medzi tym by sa nedalo?
@anonym_e91e8a
Ano, uz aj Tu je to normalne. Lebo platit podnajom, jedna izba 800 plus bills a jedlo. Aj tu SA to uz meni.
@oslo1 cize ak sa teda neodstahuju od rodicov, aby nemuseli platit 800 za najom plus ostatne ale ostanu doma, aby to zvladli, tak potom tym rodicom predpokladam neplatia tych 800 eur plus ostatne ale tipujem ze ovela menej.
kolko teda asi?
lebo tu autorke plati syn 300 a ty pises, ze je to zalostne malo a robis to UK porovnanie
ale zaroven pises, ze to osamostatnenie je uz u vas v UK neudrzatelne a ostavaju u rodicov.
cize aky je teda zaver?
@anonym_1e0a1b ale aj tz pridavas nieco, co autorka nepise.
kde jej syn "diktuje" kolko ma mat deti?
cest vynimkam, ale vacsina prispevkov sa tu utrhla z retaze.
chalan plati 300 eur, spori si, OK mozme sa pobavit, ci je nove auto nutne.
ale nie je to ani vychcany stary kon, co byva u rodicov zadarmo a zdiera ich, nic nepomaha a a este im nieco diktuje /to su len domyslania prispevateliek/
- a potom je tu druhy pristup - chudak chlapec, ja nic od deti neberiem a nechcem.
Daco triezve medzi tym by sa nedalo?
@negymama to píšem margo tých múdrych príspevkov od zien, co tu napisali, ze načo si robí ďalšie dieťa, keď sa nevie postarat o to, čo ma.
Za mna je to zial malo, pokial ho stravujes....ja som pred 12 rokmi (v jeho veku) rodicom prispievala 200eur plus mamke som davala stravne listky 😊
@anonym_d924de môj syn šetril na bývanie, keď býval u nás. Preto u nás nič neplatil. Žiadnych 300 eur a fungovali sme rovnako, ako keď chodil na strednú.
@negymama to píšem margo tých múdrych príspevkov od zien, co tu napisali, ze načo si robí ďalšie dieťa, keď sa nevie postarat o to, čo ma.
@anonym_1e0a1b ale to pisu tie zeny, to nemusi byt vobec pristup toho chlapca. Ty si rovno pisala o nom, ze diktuje matke, kolko ma mat deti.
pritom tu pristup autorky kritizovali ine zeny, ze naco si robila decko...nic sa nikdy autorka nestazovala, zeby jej dalsie dieta vycital syn.
@anonym_e91e8a
Ano, uz aj Tu je to normalne. Lebo platit podnajom, jedna izba 800 plus bills a jedlo. Aj tu SA to uz meni.
@oslo1 najdi si tu diskusiu, ze koľko prispievať vysokoškolákovi je normálne. To tam niektoré hádzali ze aj 1000€. No a potom diskusie typu mam plat 900€ a neviem z toho vizit. Ale nie, niektoré si tu stále pôjdu to svoje, lebo nepochopili, ze ako si doeta naučili, tak majú.
@anonym_1e0a1b ale to pisu tie zeny, to nemusi byt vobec pristup toho chlapca. Ty si rovno pisala o nom, ze diktuje matke, kolko ma mat deti.
pritom tu pristup autorky kritizovali ine zeny, ze naco si robila decko...nic sa nikdy autorka nestazovala, zeby jej dalsie dieta vycital syn.
@negymama vsak ja som písala o tých ženách! Ako sa tu do nej od veci pustili.
@oslo1 cize ak sa teda neodstahuju od rodicov, aby nemuseli platit 800 za najom plus ostatne ale ostanu doma, aby to zvladli, tak potom tym rodicom predpokladam neplatia tych 800 eur plus ostatne ale tipujem ze ovela menej.
kolko teda asi?
lebo tu autorke plati syn 300 a ty pises, ze je to zalostne malo a robis to UK porovnanie
ale zaroven pises, ze to osamostatnenie je uz u vas v UK neudrzatelne a ostavaju u rodicov.
cize aky je teda zaver?
V UK, ked SA dieta, dospele, odstahuje od rodicov, tak ti mu nepomahaju financne. Dieta si plati vsetku svoju reziu, ubytovanie, stravu a aj skolu. Preto kazdy skonci s vysokym dlhom.
@anonym_e91e8a aky potrebujes zaver? Ja uz som svoj nazor vyjadrila.
@anonym_ed7a42 toto asi nemalo patriť mne nakoľko ani neviem o čom píšeš. Asi si si splietla komu chceš odpísať na komentár 🧐
@anonym_33237d prepac chcela som autorke. Preklila som sa
Do izby kupit malu chladnicku a nech si do nej kupuje tvarohy a vajcia, pripadne ked ste na dedine kupis 6 sliepok z velkochovu a daju ti 4 vajcia denne. Uz teraz ti dava 1/3 mzdy, kedy sa zmoze na garzonku takymto stylom, kto mu pomoze, ked nie rodicia, aj ked tvoje deti asi nemaju len jedneho otca, ze?

@oslo1 zvyčajne s tebou súhlasím ale tu nie. Nie každé dieťa, ktoré býva u rodičov je hneď rozmaznaný fracek, ktorý si neuvedomuje náklady reálneho života a potom dá žene 300€ na domácnosť a očakáva full servis. Keby môj 19- ročný syn ide bývať do podnájmu kde dá polovicu platu len za bývanie a ledva vyžije tak ho nepovažujem sa uvedomelého mladého muža, ktorý sa tak naučí finančnej gramotnosti ale za úplne negramotného človeka ktorý si takýmto tempom nenašetrí na vlastnú nehnutelnosť. Mladí ak majú možnosť nech bývajú u rodičov, platia energii toľko, čo minú a jedla koľko minú a šetria na budúcnosť ale aby mi dieťa platilo tretinu nájmu, ktorý by som platila tak či tak a dalo na to tretinu platu mi príde úplna šialenosť. Píšeš: “vy čo ste reálne dávali rodičom peniaze tak ste sa naučili finančnej gramotnosti” a on peniaze nedáva? 300€ vôbec nie je šialene málo. Ak prerátam energie, jedlo a drogériu na mňa a na muža tak minieme akurát tých 300€. Hypotéka sa mi nezvyšuje tým, či tu bývame 2,3 alebo 4. Ak preje 300€, tak nech to s ním rieši. Ale ako naozaj prosím vás čo chceme po takmer 20- ročnom chalanovi aby sa už plnohodnotne osamostatnil od rodičov a ak to už neurobil tak bude pri nich bývať navždy. Nie je to trošku prehnaný pohľad?
@anonym_5551a8 tiez to takto vidim
tu sa hned vsetko zenie do extremu, rozmaznany, fracek a podobne dristy...
ale tento chlapec ma 19 a dava matke 300 eur, jej to nestaci, ved je to mozno jeho prva praca
keby studoval, co by robila?