Synov finančný príspevok do domácnosti
Ahojte. Uz som zufala, nechcem ako synovi nic vycitat, ale dava 300 eur na vsetko. Ma 20 rokov zachvilku, rozhodol sa pracovat, ale nevidim dovod z 300 eur mu kupovat tvarohy, mlieko, vlocku 10 vajec atd len na veceru, ked som to rozpocitala tak je to cca 150 eur len vecere kedze cvici a kde su obedy a ine veci. Myslite, ze by si mal toto kupovat sam. Prijem ma vyse 1000 eur, ale setri si na auto pritom si moze kupit lacnejsie ale imidz. Mam este jedno dieta a dalsie na ceste. Zial mam kopu inych vydavkov.
@namornicka
aké výdavky si majú plnohodnotne deliť zarábajúci členovia rodiny? všetky? sú traja dospelí, dve deti.
takže všetko deleno 3?
@mondolina myslela som to tak, ze ked su 5, tak vydavky vydelia 5, rodicia zaplatia 4/5 (za seba plus 2 male deti) a mlady zarabajuci tu svoju jednu patinu. Rodicia nevyzeraju byt dobre situovani, mozno ma mama taky isty plat ako syn. Skoda, ze sa autorka viac neozyva.
K tomu vasmu tvarohu, aj u nas v Aldi som zahliadla tvaroh za £0,89, ale treba dodat, ze nulovy tuk, tym padom je to plne chemie, lebo vsak nejak ho treba zhustit.
Tak kupujem u turka polsky plnotucny za £2,50. Sorry za moju financnu negramotnost, ale zdravie mi je prednejsie ako nadzgavat sa lacnymi kakanicami, len preto, ze je to lacnejsie.
Takze tolko k tym cenam.
@sisaka
no vidim, ze sme na tom rovnako. U nas nie je vyzivovacia povinnosti ziadna, ano, ked uz to dieta tu mam, tak ho budem zivit. V minulosti, vek mojich rodicov, deti odisli z domu, ked mali 14, potom 16 a ked som sem ja prisla, tak najneskor v 18.
Ono tu je aj to nastavenie spolocnosti inak. Co pozeram, tak nastavenie spolocnosti je tu ine, u nas su v 60 mladi ludia, na sk 60 rocni dochodcovia. Ked mam ist pichat injekcie, tak to clovek musi mat aspon nad 75, do 70 ich to ucim.
Vek do dochodku mam ja 68, moja mama isla tusim v 55.
ALe co som chcela povedat, tu sa nedava detom nic, ale ze nic. Tu si kazdy setri na stare kolena, lebo nursing home tu stoji cez £2 k na tyzden, opatrovanie doma o trosicku lacnejsie. Statny dochodok s inflaciou mizerny, plus mi ho zdania. Private pension krasna, ale tiez ju zdania. Plus syn ju nebude moct zdedit. Jaj a aby som nezabudla, dedicska dan 40 %.
Vy u vas v Kanade mate aspon eutanaziu, tak predpokladam, ze to zdravotnictvo a eol (end of life) nemate tak velmi zatazene, ako mame my.
Podobne to ma kamaratka v Berline, volakedy si mohla vyberat sama 4 izbovy byt za par susnov, statny. Teraz je rada, ze ho ma, lebo uz by ani private rent by nedostala.
No nic, som rozpisala.
ten dôchodkový vek je na Sk už úplne iný a každým rokom sa zvyšuje/ teraz kolegyňa išla do riadneho dôchodku 64 r. , je pravda že ľudia mohli ísť do predčasného dôchodku a asi aj môžu, ale tomu asi zodpovedá aj nižší dôchodok potom
ten dôchodkový vek je na Sk už úplne iný a každým rokom sa zvyšuje/ teraz kolegyňa išla do riadneho dôchodku 64 r. , je pravda že ľudia mohli ísť do predčasného dôchodku a asi aj môžu, ale tomu asi zodpovedá aj nižší dôchodok potom
@alenka58 dakujem
Ja mam kolegine aj vo veku 70 - 80 rokov, su trosku pomalsie, ale super sa s nimi robi. Tym, ze sme v terene a kazdy ma svojich pacientov, tak kazdy ide svojim tempom.
Náš syn zarába v čistom 980 eur, začal robiť pred 8m. Prispieva nám na domácnosť 150 eur (energie, voda, časť nájomného, odpad,TV, internet), plus dáva 250 eur na stravu - dohromady teda 400 eur. Ostane mu 580 eur, z ktorých si 200 šetrí každý mesiac a zo zvyšku si hradí svoje výdavky. Má možnosť ísť niekde do zdieľanej izby - za to u nás zaplatí od 250 eur/m, plus k tomu musí mať stravu a starať sa plne sám o seba. Prípadne si prenajať byť, kde garzónka stojí 550-600 eur a variť a stravovať si sám. Ponúkli sme mu všetky možnosti, vo všetkých ho podporíme a pomôžeme pri štarte. Rozhodol sa ostať doma, má 20r.
@alenka58 dakujem
Ja mam kolegine aj vo veku 70 - 80 rokov, su trosku pomalsie, ale super sa s nimi robi. Tym, ze sme v terene a kazdy ma svojich pacientov, tak kazdy ide svojim tempom.
@oslo1 ináč u nás ešte zostávajú pracovať aj napriek dôchodkovému veku a najstaršia má 80 tento rok, áno a je o dosť pomalšia ale má skúsenosti dá sa s ňou poradiť, ale už mám pocit že sa jej nechce ráno vstávať tak to asi vzdá
Pošli ho ku nám, chudák pri tebe má zrejme vysraté časy.
Niektoré osoby tu čítať, sa vyjadrujete ako o kusoch nie o vlastnej krvi,len odčiarkujete dní,kedy vypadnú z vášho života, smutné
No nejako vela si naratala na tie večere
To sa mi nezdá aj keď cvičí, práveže tie potraviny su lacné čo si napísala
Ty musíš mať jasné, či bude pokrývať všetky,,svoje,, výdavky
Alebo niečo mu odpustis, keďže si šetrí
Ja by som nepýtala viac
@anonym_413a3e a koľko teda stojí 10 vajec, 250g tvarohu a liter mlieka? Mne to tých 5 eur vychádza. Predpokladám, že kravu a sliepky nechovajú.
Autorka - veď sa nič zlé nedeje. Synak prispieva primerane, je zodpovedný...za to má bývanie, varené jedlo, teplo, pranie. A vysokobielkovinová strava naviac je už v jeho réžii, nech si dokúpi, je to nadštandard. On to pochopí, stane sa zodpovednejším, uvidí ceny...
@anonym_7cb154 toto ako pomôže autorke,že ty zarobíš toľko,že živíš 2 dospelé deti?
@anonym_7e51e5 oni su este studenti, nezivi dospele deti, ale zivi este studentov na ktorych ma este vyzivovaciu povinnosti.
to je iny pripad ako u autorky, ktorej syn uz nestuduje.
@anonym_7e51e5 oni su este studenti, nezivi dospele deti, ale zivi este studentov na ktorych ma este vyzivovaciu povinnosti.
to je iny pripad ako u autorky, ktorej syn uz nestuduje.
@negymama tí študenti už zarábajú,dcéra dokonca viac ako ona.
Takže sa znova pýtam,ako tento komentár pomohol autorke?
Začala som pracovať v 2003, plat som mala necelých 9000 SKK a rodičom som prispievala 3000 SKK mesačne.
Podla mna ti dava dost, takmer 1/3 platu. Tak nekupuj denne tvaroh, ak sa ti to zda drahe.
@la_dolce_vita 300€ je skôr symbolická suma, ďalšie výdavky ako energie, nájom, nič nerobenie (niekto si myslí, že šak dá 300€ a nemusí pomôcť s domácimi prácami) tiež existujú a ak by býval v podnájme, dá minimálne 400-500€ za podnájom + strava + voľnočasové výdavky a je na 1000€
@ema234 nám tiež prispieva 300€ ( prispieval 220€ ale vzhľadom na rast cien sme mu to od mája zvýšili). Z toho sa pokrýva jeho časť výdavkov ako nájom, energie, strava. Strava je spoločná a ak si chce niečo iné kúpiť alebo jesť (napr.pizza, oblečenie osobná drogéria), kupuje si to všetko sám. Taktiež všetky jeho výdavky sú len jeho. Jeho príspevok je sa týka len spoločných výdavkov domácnosti.
@3petka 300€ len na chod domácnosti? Mimo stravy? To čo platia 1000€ energie a internet?
@anonym_5551a8 my máme chod domácnosti 995€ bez stravy, čo je na tom zvláštne? T.j. iba bývanie, energie, internet. Strava a ďalšie výdavky je ďalšia suma. Keď si to vydelíš 4-člennou domácnosťou, je to 250€ na osobu len výdavky na domácnosť bez stravy!!!!
Autorka asi zaspala na vavrínoch.....mohla by si sa vyjadriť .....
@thirstymonk neobvinuj svojich rodicov za svoje neresti! Hádam Ti nekázali piť a fajčiť!
@dobromila jasne ze nekazali. Ale tym, ze mi zrusili posilku, tak som hladal inu partiu. A nasiel. Dodnes kurim. Ano, je to vina rodicov.
@anonym_5551a8 my máme chod domácnosti 995€ bez stravy, čo je na tom zvláštne? T.j. iba bývanie, energie, internet. Strava a ďalšie výdavky je ďalšia suma. Keď si to vydelíš 4-člennou domácnosťou, je to 250€ na osobu len výdavky na domácnosť bez stravy!!!!
@anonym_a358c7 a prečo do toho rátaš splátku hypotéky alebo nájom? Nebodaj ak sa dieťa odsťahuje tak hypotéku prestaneš platiť? Nevidím dôvod po dieťati chcieť platiť náklady, ktoré platím nezávisle od toho, či dieťa býva so mnou alebo nie. Si ma akosi nepochopila, v ďalších príspevkoch som toto jasne vysvetlila.
@sisaka
no vidim, ze sme na tom rovnako. U nas nie je vyzivovacia povinnosti ziadna, ano, ked uz to dieta tu mam, tak ho budem zivit. V minulosti, vek mojich rodicov, deti odisli z domu, ked mali 14, potom 16 a ked som sem ja prisla, tak najneskor v 18.
Ono tu je aj to nastavenie spolocnosti inak. Co pozeram, tak nastavenie spolocnosti je tu ine, u nas su v 60 mladi ludia, na sk 60 rocni dochodcovia. Ked mam ist pichat injekcie, tak to clovek musi mat aspon nad 75, do 70 ich to ucim.
ALe co som chcela povedat, tu sa nedava detom nic, ale ze nic. Tu si kazdy setri na stare kolena, lebo nursing home tu stoji cez £2 k na tyzden, opatrovanie doma o trosicku lacnejsie. Statny dochodok s inflaciou mizerny, plus mi ho zdania. Private pension krasna, ale tiez ju zdania. Plus syn ju nebude moct zdedit. Jaj a aby som nezabudla, dedicska dan 40 %.
Vy u vas v Kanade mate aspon eutanaziu, tak predpokladam, ze to zdravotnictvo a eol (end of life) nemate tak velmi zatazene, ako mame my.
Podobne to ma kamaratka v Berline, volakedy si mohla vyberat sama 4 izbovy byt za par susnov, statny. Teraz je rada, ze ho ma, lebo uz by ani private rent by nedostala.
No nic, som rozpisala.
@oslo1 no s tou eutanáziou sa teda nemáme čo chváliť, tam už ani netreba byť terminally ill, vo svete máme určite prvenstvo a eutanazia sa stala u nás štatisticky najčastejšou príčinou úmrtia. Stojíme na tenkom ľade, za chvíľu bude stačiť byť starý a ponúknu ti eutanáziu, ako píšeš, zredukujú sa náklady 😟
Bola som za, keď išlo o terminally ill bez nádeje na vyzdravenie, ale so súčasným programom už nesúhlasím a som rada, že už sa na procese nezučastňujem a keby som bola znova oslovená, tak už odmietnem.
@anonym_a358c7
to čo bývate v paláci keď máte bývanie skoro za tisícku?
@oslo1 no s tou eutanáziou sa teda nemáme čo chváliť, tam už ani netreba byť terminally ill, vo svete máme určite prvenstvo a eutanazia sa stala u nás štatisticky najčastejšou príčinou úmrtia. Stojíme na tenkom ľade, za chvíľu bude stačiť byť starý a ponúknu ti eutanáziu, ako píšeš, zredukujú sa náklady 😟
Bola som za, keď išlo o terminally ill bez nádeje na vyzdravenie, ale so súčasným programom už nesúhlasím a som rada, že už sa na procese nezučastňujem a keby som bola znova oslovená, tak už odmietnem.
@sisaka no je to zaujímavé a priemerný vek týchto ľudí v Can je 77 rokov, mňa zaujalo v Holandsku podstúpil bývalý premiér 93 r. už sa nevyliečil úplne z mŕtvice a s ním aj jeho 93 r. manželka tá bola údajne v pohode len už nechcela žiť, speje to zaujímavým smerom
@anonym_a358c7
to čo bývate v paláci keď máte bývanie skoro za tisícku?
@mondolina lebo do toho ráta zjavne aj hypotéku. A dieťa nech platí štvrtinu splátky…v podstate výhodné pre rodiča aby s ním dieťa bývalo.
@sisaka
No nic, som rozpisala.
@oslo1 vidis, u vás si ľudia šetria, u nas sa stále odvolávajú na to, ze vsak celý život pracovali a majú teraz všetko zadarmo. Stále sa neprebrali, ze uz nie sú v sociku ale ťažkom kapitalizme.
Plus tu ti este nejaké múdre napisu, ze si pomaly socka, ako to, ze nedáš automaticky decku byt a 20k k tomu. To je u nás taky štandard, vies.
Náš syn zarába v čistom 980 eur, začal robiť pred 8m. Prispieva nám na domácnosť 150 eur (energie, voda, časť nájomného, odpad,TV, internet), plus dáva 250 eur na stravu - dohromady teda 400 eur. Ostane mu 580 eur, z ktorých si 200 šetrí každý mesiac a zo zvyšku si hradí svoje výdavky. Má možnosť ísť niekde do zdieľanej izby - za to u nás zaplatí od 250 eur/m, plus k tomu musí mať stravu a starať sa plne sám o seba. Prípadne si prenajať byť, kde garzónka stojí 550-600 eur a variť a stravovať si sám. Ponúkli sme mu všetky možnosti, vo všetkých ho podporíme a pomôžeme pri štarte. Rozhodol sa ostať doma, má 20r.
@anonym_a87d1e Akoze zdrat vlastne decko o polku vyplaty, tak to je extrem.
Za mňa ti dáva dosť a úprimne hanba by ma fackovala aj niečo pýtať. Nech si šetrí atď.
On nemôže za to ,ze ty si tehotná. Predpokladám, že toto nie je z tvojej hlavy a dieta čakáš nie s otcom prvého syna .
@anonym_a87d1e Akoze zdrat vlastne decko o polku vyplaty, tak to je extrem.
@anonym_055b10 ako počítam, tak počítam, polku výplaty nám nedáva. Ja mu tých 150 eur odkladám bokom, ale to nemusí vedieť. Inak nemusí byť doma. Je dospelý, zarába, je svojprávny, akokoľvek sa zariadi a rozhodne, má slobodu.
@anonym_413a3e a koľko teda stojí 10 vajec, 250g tvarohu a liter mlieka? Mne to tých 5 eur vychádza. Predpokladám, že kravu a sliepky nechovajú.
@jaroe neverím tomu ,ze to ma každý deň na večeru
To je nereálne

Dievčatá, zbytočne sa snažíte. Autorka sa 6 strán neozvala...