icon

Ťažkosti s domom

14. mar 2023

Pred dvomi rokmi sme s manželom kúpili dom, predtým sme bývali u jeho rodičov. Chceli sme sa osamostatniť a mať svoj domček. Máme 2 deti. V rámci možností aj financii sme dom pomaly prerábali. Samozrejme boli aj ťažké chvíle, no videla som že manžel moc není na práce okolo domu. Aj keď túžil mať dom nechcel byt. Bývame v dedine kde není kanalizácia, ťaháme žumpu. To sa mu vôbec nepozdáva. Je to na pláne spraviť kanalizáciu len nie každý s tým súhlasí a ktovie kedy to obec vlastne spraví. Zakaždým manžel nadáva že musí ťahať žumpu, že nenávidí to tu. Že to nedáva nevedel koľko roboty bude okolo domu a chce to predať a vrátiť sa k rodičom kde nemal s ničím starosti. Ťažko sa mi to počúva. Nechcem odtiaľto odísť, už sme sa tu zabyvali. Deti tu majú škôlku školu, ja prácu. No nepáči sa mi ani to ako sa manžel správa. Neviem čo s touto situáciou. Keď sa niečo nedarí snažím sa mu to vysvetliť že nič není len tak, že každý musí sa starať o dom, že práca sa nespraví samo a pod. No ťažko s ním.

simca06022011
16. mar 2023

@evica17 presne. Tiež sme to hneď riešili. Ešte chatari robia toto, ale aj na nich príde.

simca06022011
16. mar 2023

@ahhola dobre píšeš. Veeela ludi si mysli, ze za hranicami je všetko iné a super a problémy sú len u nás takéto 🙂) všetko je na jednotlivcovi, jedna občanovi a tiež väčšinou starostovi. A tí naši, bez urazky, sú kadejaki.

maryetta
16. mar 2023

Jasne ze nie kazdy chlap je na taketo prace. Ono vztah k tomu bud mas alebo nie.
Ale zase aby sa pre toto vracal k rodicom??? To fakt???
Fakt pri niektorych diskusiach prichadzam na to co mam doma. 🙏🏻
A este k tej zumpe. Pamatam si to tak spred 20-25rokov. Ako sme to tahali u babky. Od vtedy fakt nie a to sme uz ozaj sa aj velakrat stahovali.

drahomirrra
17. mar 2023

Typičo… a to mame rok 2023. A kdesi stale tahaju hovna do zahrady, lebo im je luto dat 50€. No ja du blejt, velebnosti.

ouwecka
17. mar 2023

Fekalie do záhrady? Čo si? Moze ti prist kontrolq musis mat zo zákona 4 x rocne doklad o vyvoze odpadu..
Ale viem ze ludia tahaju tzv caj na hnojenie a kolac ostava v zumpe ale to musis mat eko žumpu s bakteriami nieco ako čov, ekologické..
Muz je lenivy nech sa zbali a odíde ked je jedovaty jak had

ruzovakrava
17. mar 2023

Ja som nečítala všetky komentáre, len potiaľ že púšťate splašky do záhrady 🤮 to tam potom pestujete, máte tam ovocné stromy? A keby aj nie, všetci v okolí ktorí to tolerujú a robia to tiež, sú kvalitní humusáci. Toľko k tej žumpe.
My sme donedávna tiež nemali kanalizáciu a áno je to oštara čo sa týka žumpy, je neuveriteľné že v 21.st. to nie je všade. A celkovo okolo domu je robota stále, sú dni kedy sa nezastavíme. Ale nemenili by sme. Tvoj muž si zvykol že mu rodičia všetko prinesú k ústam a od zadku všetko odnesú. Buď nech prestane mravčať keď chcel dom alebo nech sa vráti k rodičom. Sám.

jonki
17. mar 2023

Aka je uz ostara riesit zumpu? Proste dvihnem telefon, dohodnem sa na datume, cvsknem 60€ a hotovo.
Kto ma problem s tymto a zahradu musi kosit zena nech v ramci zachovania rodiny a vlastneho zdravia ani nepremysla nad kurenim drevom.

vlasta1818
17. mar 2023

@jonki Ono sa treba len trocha naučiť šetriť vodou a ako vravíš, oštara s tým nie je. Taktiež ju bohužiaľ máme a klasická kanalizácia je v nedohľadne, ale už sme sa to s ňou naučili, takže už pohoda

silvike
17. mar 2023

@jonki
No ostara je hlavne s tym "cvaknem 60e". U nas tiez asi my jedini si volame fekal. Kazdy do kanalu na ulicu a ides...furt smrad. Je to otras veru. Aspon ze u nas aspon zacali s kanalizaciou, tak snad sa aj v dohladnom case dockame.

jonki
17. mar 2023

Akoze ozaj ked muz hundre pri zumpe nepristup na vylucne kurenie drevom. Ja kurim drevom doplnkovo a to si musis bud kupit/ulozit alebo narezat/nastiept/ulozit. A ono sa to samo prikladat nebude. To trebq po to drevo chodit a mat to na mysli. A nezabudnime na pravidelne revizie komuna. Ano mozes si urobit porusdne kvslutnu pec kde staci raz za 24h nalozit ale ak ma niekto problem s poplatkom za zumpu, toto bude asi privelka investicia.

jana_eyre_2
17. mar 2023

Tak začnite so zákonným postupom, zavolajte hovnocuc čo to urobí za neho a vyriešene.. že v dnešných časoch ľudia vypúšťajú fekalie na záhradu je premna veľmi zarážajúce a smutné.. ešte povedz, že máte studňu odkiaľ pijete vodu a konec.. ako 19 storočie.. prepáč hoci sa snažím chápať mnoho veci, taketo neekologicke konanie naozaj nepochopím.

Pred časom sme mali dom kde mali bývať moji rodičia.. bohužiaľ mama sa toho nedozila a dom potom patril bratovi, my sme tam chodili na prázdniny.. bola tam žumpa, nebola veľká a keď sme tam boli tak sa rýchlo naplnila.. nebol problém zájsť na úrad zaplatit nejaký poplatok, dohodnúť termín a traktor na ťahanie fekalii prišiel a do hodiny bol preč.. žiadna veda, fekálne v čisticke odstanili.. každý kto vypúšťa fekalie do voľneho priestranstva, nech si prečíta niečo o kolobehu vody..

douc
17. mar 2023

v žiadnom prípade späť. dala by som na výber zostať alebo nájdi iné bývanie

douc
17. mar 2023

smutné je že nieje v sk obciach kanalizacia, ja som sa tiež presťahovala na take miesto - sice je len 3km od mesta ale kanalizacia nieje

rik01lulaka
17. mar 2023

Mohla by som sa vykašľať riešiť žumpu takto 🙈 to nemáte prístupovú cestu k domu? Inak nechápem prečo to neriešite hovnocucom...a muž je strašne lenivý, za mňa by som mu povedala ak sa mu nepáči nech ide za mamičkou plakať, že ja s deťmi ostávam.

inaemre
17. mar 2023

Necitala som komentare vyssie, ale napisem svoj nazor. Nie kazdy chce zit v dome. Chapem tvojho manzela ze mu to lezie na nervy. Takto nebude nikdy stastny. Skuste najst riesenie pre vas oboch. Zijeme len raz, ja by som tiez nechcela zit v dome ktory ma zmyka.
My sme s manzelom tiez typi, ze nechceme aby nas dom stal vela prace. Kupili sme si radovy dom so zahradkou. Mame robota na kosenie, dnu mam robota na vysavanie. Ja som toho nazoru, ze dom je tu na to aby sme v nom zili, nie aby nam kladol na hlavi dalsie starosti.

inaemre
17. mar 2023

Az teraz to citam o tej zumpe. Preboha 🤢🤮 A to sa vase deti potom hraju na sr*ckach? A vy toto dychate? Tiez pochadzam z dediny na vychode bez kanalizacie, ale toto v zivote nikto nerobil. Maximalne nejaky sused do potoka, kym ho niekto neudal.

A nie, tvoj muz urcite nieje lenivy. Kebo ja by som radsej zila v 30m2 byte ako sa babrat so zumpou a mat dvor plny hov*en a bakterii

vecicky1805
17. mar 2023

Bere drogy? Urcite to nie je lacnejsie ak zrivna nemate svoj kusok lesa..

karolina196
17. mar 2023

No zbohom.To,co mas za chlapa?Cely zivot zil v dome a z neho je hnilo?Gratulujem jeho rodicom..Aku ma vlastne pracu?Toto nie je o tom,ze nie je na take roboty,toto je o tom,ze to je normalne hnily chlap,kde zena musi robit jeho robotu. 🙈 Nepoviem,ze by si ho obcas zastupila,ale toto?..Posli ho k mamicke,nech sa o neho stara,ked ma so vsetkym problem.Takych chlapov kopnut len do prdele,nech sa spamataju z tej lenivosti.

chovancova27
17. mar 2023

prečo nespravíte čističku? my sme mali tiež žumpu, neviem čo nás to napadlo, ako v stredoveku. ale teda keďže nás by ani nenapadlo to dávať do záhrady (preboha), tak každý mesiac sme volali fekál za 70€. po dvoch rokoch nás to prestalo baviť a spravili sme čističku a odvtedy je svatý pokoj, krásne funguje už 8 rokov, bez starostí. prečo si ju nedáte aj vy? žumpa je stredovek, veľmi dúfam, že to v blízkej dobe už zakážu konečne a budú mať všetci čističky, kanalizáciu. k ostatnému len toľko, že ja to vidím na sebe, že som lenivá robiť okolo domu, a mužovi sa tiež 2x nechce, radšej využijeme čas s deťmi. preto sme si dali všetko spraviť bezúdržbovo a je to super. jediné čo musíme v lete kosiť, to je fakt otrava. kúpili sme si malý traktor na bazoší na kosenie, a je to hned lepšie. a inak nič.

jonki
17. mar 2023

@inaemre ale on nechcel byt, on chcel zit v dome-akurat ze u rodicov.

jonki
17. mar 2023

@chovancova27 nemozes mat vsade cisticku oficialne.

mateson
17. mar 2023

@zmrzlinka2021 to fakt né,nejsou.

autor
17. mar 2023

@chovancova27 Ako spraviť čističku,dáš info o tom?

ajuga
17. mar 2023

@lujza123 tolko ti poviem. Byvam na kraji dediny a tolko mestanov sem chodi vysypavat voziky s bordelom, ze dovi. Napchaju obecne kontajnere, lebo su hlini zgrlosi, co si nechcu zaplatit par eur za vyvoz na zberny dvor. Tolko debilin sme tu v kontajneroch mali od mestanov.... takze velmi nevykrikuj o sedlakoch.
A dalsia vec, nadavavas tu na vylievanie hoven na zahradu a pod blokom ti sere a cura trilion psov. Po tejto trave behaju tvoje deti? V takom piesku sa hraju? To uz len debilna odpoved na tvoju debilnu poznamku.
Ale neobhajujem teraz autorku. Proste pustat zumpu na vlastny pozemok je.... no radsej COV

ajuga
17. mar 2023

My mame cov a vsetko najdes na nete. Mali smw zumpu a tahali casto. Cisticka je pociatocna investicia, ale nelutujeme

autor
17. mar 2023

Ešte raz k tej zumpe,sme dedina s vyše 4000 obyvateľmi,starosta to rieši no nie každý súhlasí s vybudovaním kanalizácie.Tak čakáme.Zumpu máme malú každý mesiac treba vytiahnuť niekedy aj skôr podľa toho koľko periem a koľko vody púšťame.Neviem si predstaviť každé tri týždne platiť 70 eur za hovnocuc.

jana_eyre_2
17. mar 2023

A keď budete mať kanalizáciu, tak ti nebude ľúto platiť stocne?

katkami123
17. mar 2023

“ Preto vykrikuje že sa chce vrátiť k rodičom lebo tam nemusel o nič sa starať. Všetko robili rodičia. Svokrovci bývajú tiež v dome.” … tak tu už asi nie je čo dodať ďalej. Fyzicky dospelý chlap, ktorý sa vdaka výchove rodičov zasekol vo veku dieťaťa a mentálne nedozrel, syndróm Petra Panna.

gabca025
17. mar 2023

Ohladom toho tahania zumpy su dve legalne moznosti. Bud si spravite cisticku odpadovych vod (ak je to mozne u vas spravit. Nie vsade je to povolene). Druhou moznostou je tahat zumpu fekalom. Pri projektovani objemu zumpy ste mali pocitat s urcitou velkostou zumpy.
My mame tiez na dome zumpu, lebo nam cisticku nepovolili. Zumpu sme si kupili dostatocne velku, aby sme ju nemuseli vyvazat kazdy mesiac. Vyvazame priblizne raz za 2,5 mesiaca. Do zumpy nam ide komplet vsetko. Lebo niektori ludia maju zumpy a z nich porobene rozne trativody a potom ulice neskutocne smrdia.
My sme pri planovani byvania pocitali s nakladami na tahanie zumpy. Keby mame kanalizaciu, tak tiez by sme museli platit stocne.

chovancova27
17. mar 2023

Objednáš čističku a oni Ti ju prídu na kľúč spojazdniť. Nič zložité myslím.