icon

Ťažkosti so zvládaním domácnosti a detí

6. okt 2025

Baby je tu nejaká co sa citi tak ako ja? Som bez práce, starám sa o deti sama keďže manzel je stale v zahraničí. Samozrejme, že mu to vadi tak ma neustále ponižuje. Lenže ako mam zvládať domácnosť, dve deti, plus vysoka skola a ešte aj do prace chodit? Neviem si nájsť prácu, keďže stále skáčem okolo deti len. Nemá mi kto bohužiaľ pomôcť

simca06022011
8. okt 2025
@anonym_8597bb

@anonym_e39834 hmm, možno preto ich má doma, lebo ŠKD niečo stojí... U nás 40 eur/mesiac , čo tiež pre autorku nemusí byť málo, ak jej muž vyčíta, že veľa míňa... Lebo by to platil on...

@anonym_8597bb ma muža pracujúceho v zahraničí a 40 eur je úplne nic na mesiac. Ak mama nestiha a chce sa realizovať. Samozrejme. Ak nechce tak aj 40eur je dobra výhovorka.

barbie2023
8. okt 2025
@anonym_94acd3

Vysoká škola popri dvoch deťoch ? Kapitola vzdelávanie má byť po správnosti uzavretá ešte pred založením rodiny.

@anonym_94acd3 to je čo za debilný názor 🤦

lauriik
8. okt 2025

Ako stare mas deti? Chodia do institucii? Mas v okoli rodinu? Ako casto je muz doma? A zvladate vsetko poplatit aj z jeho platu alebo vam tie peniaze realne chybaju?

barbie2023
8. okt 2025
@anonym_autor

Makala som 8rokov v zahraničí a chcela som si založiť rodinu, keďže som mala ako mladá dosť vážne zdravotné problémy. Chvalabohu a po nekonečných liečbach mam dve deticky a chcela som ísť na vysoku, keďže nemal mi kto pomôcť a musela som ísť pracovat a nie chodit na výšku

@anonym_autor mne len jedna vec nejde do hlavy ,že máš hlavu na to,aby si aj študovala popri materskej a nevieš si dať dokopy jedného chruna. Ja chapem,že sa bojíš byť sama s deťmi a nemá ti kto pomôcť,ale myslím si,že takýto muž ti je len na príťaž. Máš na viac a určite by si to bez neho lepšie zvládla ako niekto kto ťa ešte ťahá na dno už v beztak ťažkej situácii.

sabinami
8. okt 2025
@doriiis

Co na to povedat? Akého si si vybrala, takého mas

@doriiis veru vybrala, ale pred detmi to pravdepodobne bolo iné, ona chcela rady a podporu nie takéto rypačky

sabinami
8. okt 2025
@anonym_94acd3

Vysoká škola popri dvoch deťoch ? Kapitola vzdelávanie má byť po správnosti uzavretá ešte pred založením rodiny.

@anonym_94acd3 po akej správnosti? Po tvojej správnosti? 😃 sú aj ženy ktoré chcú mať deti v mladom veku. Je preto v poriadku vzdelávať sa aj neskor, deti nie sú prekážka. Prekážka je práve manžel ktorý sa nezapája a kvoli nemu to potom vyzerá (a žena sa tak aj citi) ze je neschopná a ze nic nestiha

anonym_a6f9f1
8. okt 2025

@anonym_autor no príliš si problém neobjasnila a nekonkretizovala( aj keď podľa odpovedí ktore tu čítam to ani nerob).
Tak v prvom rade si treba pohovoriť s partnerom/manželom, že viete prečo išiel do zahraničia a stanoviť si nejaký cieľ. Čo sa týka štúdia na VŠ, tak túto vec si musíš ty sama zodpovedať, či investícia do štúdia , je to čo si môžeš v aktuálnej životnej etape dovoliť a či ti to pomôže nájsť si prácu neskôr. Skĺbiť starostlivosť o domácnosť a deti , ako aj rozvoz na krúžky sa zvládnuť da.

elzu
8. okt 2025
@anonym_94acd3

@anonym_94acd3 a to říká kdo???
Ja se vzdělávám a budu vzdelavat cely zivot, protože to moje profese vyzaduje. A muj muz me v tom podporuje. A moje deti chapou, ze to je moje cesta, ktera mi dava smysl, je to pro ne naprosto normalni, ze je čas, kdy se mama venuje jim, kdy se musi venovat domacnosti, a kdy se venuje svemu vzdelavani.
Nejlepsi je, kdyz zeny bodaji jinym zenam do zad, jen proto, ze to u nich bezi jinak, nez je vseobecna predstava normy.
Jak jsi ji svym komentarem pomohla?

anonym_896e1b
8. okt 2025
@sabinami

@anonym_94acd3 po akej správnosti? Po tvojej správnosti? 😃 sú aj ženy ktoré chcú mať deti v mladom veku. Je preto v poriadku vzdelávať sa aj neskor, deti nie sú prekážka. Prekážka je práve manžel ktorý sa nezapája a kvoli nemu to potom vyzerá (a žena sa tak aj citi) ze je neschopná a ze nic nestiha

@sabinami Treba pochopit aj manzela, ktory vsetko financuje. Autorka tvrdila, ze ma "male" deti, nakoniec z nej vypadlo, se 9 a 5. To uz v pohode mozu byt v druzine a v skolke do 15.30-16. Lenze tam asi nechodia, ten starsi chodi asi len so skoly, mensi neviem. Takze su v podstate doma a do toho mala spasonosny napad studovat nejaku pseudoVŠ, s titulom ktory jej bude na 2 veci.

elzu
8. okt 2025

@anonym_autor nezbyva, nez se pokusit si s klidnou hlavou sednout k jednomu stolu, a pokusit se pochopit, co presne tvemu muzi vadi- a jakou ma predstavu- nemusis mu vyjit vstric, ale muzete najit stredni cestu. Treba si dela starosti, ze vase rodinne potreby nedokaze sám utáhnout, treba je pod tlakem, ze co by kdyby jeho prijem vypadl…nepsala jsi, co v zahranici dela a kde presne, ale co vim od nas z Nemecka- lidi se v ruznych profesich opravdu boji o sva mista- propousti se a redukuje, kde se da.
Mozna jeho starosti nesouvisi s tebou samotnou jako spise se strachem, ze stoji vse na nem. Mozna ze mu chybite, ale prace se kvuli prijmj nemuze vzdat. Kdo vi.

Ale mozna se vykrystalizuji i jine veci. Problemy ve vztahu jako takovem, odcizeni. Nevim, to vis ty sama v sobe.

Taky mozna ze nemuze rozdychat, ze se vzdelavas a dostanes se casem do lepsi pozice nez ma on. Muj expartner to nerozdychal, kdyz jsem profesne postupovala nahoru (a financne casem i nad jeho prijem), zacal mi delat peklo kvuli kazde kravine v domacnosti, ktera mu byla do te doby u riti, sam se prestal podilet na chodu domacnosti, aby me to cele semlelo.

barbie2023
8. okt 2025
@anonym_896e1b

@sabinami Treba pochopit aj manzela, ktory vsetko financuje. Autorka tvrdila, ze ma "male" deti, nakoniec z nej vypadlo, se 9 a 5. To uz v pohode mozu byt v druzine a v skolke do 15.30-16. Lenze tam asi nechodia, ten starsi chodi asi len so skoly, mensi neviem. Takze su v podstate doma a do toho mala spasonosny napad studovat nejaku pseudoVŠ, s titulom ktory jej bude na 2 veci.

@anonym_896e1b akoze manžel financuje tak ju môže ponižovať? A že pseudo vysoká škola máš odkiaľ? Uviedla niekde kde a čo študuje vôbec ? Lebo toto je veľmi obmedzené takéto vyjadrenia

anonym_896e1b
8. okt 2025
@barbie2023

@anonym_896e1b akoze manžel financuje tak ju môže ponižovať? A že pseudo vysoká škola máš odkiaľ? Uviedla niekde kde a čo študuje vôbec ? Lebo toto je veľmi obmedzené takéto vyjadrenia

@barbie2023 Tak to ponizovanie je uz za ciarou. Ale nevieme, ci je to tak naozaj. Mozno len sa jej snazil naznacit, aby isla pracovat. Tazko povedat, autorka o tom nenapisala viac.
Ohladom ten skoly- par ludia malo tipy, ktora skola to asi moze byt, a uz sa urazila, ze moze studovat aj za upratovacku. Takze daleko od pravdy tie tipy asi nebudu...

tiezjedna
8. okt 2025
@anonym_8597bb

@anonym_e39834 hmm, možno preto ich má doma, lebo ŠKD niečo stojí... U nás 40 eur/mesiac , čo tiež pre autorku nemusí byť málo, ak jej muž vyčíta, že veľa míňa... Lebo by to platil on...

@anonym_8597bb na SK je školská družina do ktorého ročníka?

bluka2
8. okt 2025

5 a 9? To moje obe deti uz boli samostatne jednotky, obaja chodili na ZS, sami od prveho dna, aj ten 5rocny. ja som pri tom opise cakala, ze mas deti tak 2 a 4 roky... Kolko semestrov VS ti este ostava? To je tiez rozdiel, ci jeden alebo 6.
Dve deti, vyska a praca je dost, ale zas zalezi aj o akej vysokej skole sa rozpravame, ci je to medicina alebo tzv. elektrickova skola. Chyba dost informacii, dopln, pokusime sa lepsie poradit

anonym_94acd3
8. okt 2025
@elzu

@anonym_94acd3 a to říká kdo???
Ja se vzdělávám a budu vzdelavat cely zivot, protože to moje profese vyzaduje. A muj muz me v tom podporuje. A moje deti chapou, ze to je moje cesta, ktera mi dava smysl, je to pro ne naprosto normalni, ze je čas, kdy se mama venuje jim, kdy se musi venovat domacnosti, a kdy se venuje svemu vzdelavani.
Nejlepsi je, kdyz zeny bodaji jinym zenam do zad, jen proto, ze to u nich bezi jinak, nez je vseobecna predstava normy.
Jak jsi ji svym komentarem pomohla?

@elzu Keď sa ti môj názor nepáči tak naň nereaguj. A mimochodom, toto je slovenská stránka.

anonym_178072
8. okt 2025

tu sa s pochopením na túto tému nestretneš.manžel má príst pracovať domov alebo celá rodina za ním.všetky majú manžela, ktorý pracuje doma a už o 16 je doma.reálne možno aj o 19.a deti poriadne s ním ani nie sú.ale to neprezradia.dobre, že si sa dala na vysokú aj teraz pri dvoch deťoch.nevidím na tom nič zlé.
máš toho dosť.ni škoda, ž tomto ti nie ke msnžel.oporou.skús ešte rozhovor.prácu ak máš možnosť tak len na polovičný uväzok.alebo ak by ti to nevadilo katalógový predaj.predás niečo tak predáš.ak nie tak nie.možno manžel ocení aj to, že sa snažiš.no nema by ti toto vykrikovať.staráš sa sama o deti, domácnosť.to vie byť vyčerpavajúce.

domak2
8. okt 2025
@anonym_896e1b

@anonym_896e1b lenže manžel by bez nej asi vsetko nefinancoval, keby sa ona kompletne nestarala o deti. Co ja by som za to dala, ze mojou jedinou starosťou je chodiť do práce. 😅

terry658
8. okt 2025

@anonym_autor autorka muži bývajú tupci. Môj sa tiež správal ako geroj, kým som ho nenechala s najmladším na materskej a ja som šla do práce. Žiadne dopredu chystanie vecí a obeda ako to bolo pri predchádzajúcej materskej. Prosto som mu naložila všetko okrem prádla. A odvtedy mám úplne iného muža. Konečne POCHOPIL. Je ťažké chápať toho druhého keď nemáš ni poňatia v čom každý deň žije, keď s ním nie si.
Takže nemusí byť vyslovene zlý, len mu chýba životná skúsenosť.

simca06022011
8. okt 2025
@tiezjedna

@anonym_8597bb na SK je školská družina do ktorého ročníka?

@tiezjedna do 4. Urcite

anonym_6983ec
8. okt 2025
@domak2

@anonym_896e1b lenže manžel by bez nej asi vsetko nefinancoval, keby sa ona kompletne nestarala o deti. Co ja by som za to dala, ze mojou jedinou starosťou je chodiť do práce. 😅

@domak2 a co by robila keby sa kompletne nestarala? Co by robil on? Maju uz v podstate skolopovinne deti. Pracovali by obaja. Deti by boli v skolach. Popravde 9 rokov ťahať domacnost komplet finančne +aj vs nieco stoji , Ak autorka nema prijem je dosť.

motylik117
8. okt 2025

@anonym_autor neviem odkiaľ ste,skúste vyhľadať aj pomoc psychológa v poradni komplexnej pomoci. Je to bezplatné. Všetky info sú aj na stránke www.pkp.gov.sk

domak2
8. okt 2025
@anonym_6983ec

@domak2 a co by robila keby sa kompletne nestarala? Co by robil on? Maju uz v podstate skolopovinne deti. Pracovali by obaja. Deti by boli v skolach. Popravde 9 rokov ťahať domacnost komplet finančne +aj vs nieco stoji , Ak autorka nema prijem je dosť.

@anonym_6983ec muž by robil doma, pravdepodobne zarobil menej a mohli by sa v práci striedať, keďže by mal kto byt s deťmi kým by pracovala ona.

maciatkolulu
8. okt 2025
@majlo1234

Ved to sa neda🫣 mozu tu zeny mudrovat, ale ked aj stidujes, aj sa sama o deti staras 24/7, neda sa este aj do prace chodit. Pan manzel ma nejake prakticke skusenosti so starostlivostou o domacnost a deti? Ze mu tak ide huba. Nabuduce ked pride, spravte si audit domacnosti, niekde na nete som videla formulare, kde si obaja zakruzkujete, co kto doma robi. Mozno sa mi otvoria oci

@majlo1234 no pravda....tak sa rozvedu a autorka bude vidieť,že to ide aj a dokonca už aj bez príjmu zo zahraničia,iba s vyzivnym. To bude cumiet.
Inak ja nepochopím. Blba otázka. Niekto je tak ok niekto nie. Tu sa zjavne nezhodnú. Smola. Autorka by mala rozmýšľať ako bude sama bez muža a príjmu. Keďže sa to nedá. Tak nech zháňa nejaký domov pre detičky,no

maciatkolulu
8. okt 2025
@barbie2023

@barbie2023 takto býva v hornej dolnej,s deťmi nemá kto byť,hej....takže to nebude asi UK Bratislava.....

maciatkolulu
8. okt 2025

Inak to je rozkošné. Autorka nedosie domov ani cent. Kebyže sa s mužom dohodnú,niet o čom. Ale toto tak nie je. Takže 🤷a nepomôžu reči nastúpených ženských ako sa chudá strha pri 9 a 5 ročnom decku a vs....a chlap coodi na pivo a do mesto💪. Smola,akurát tak uvidí,že sa dá zvládať aj oveľa viac.

simca06022011
8. okt 2025
@domak2

@anonym_6983ec muž by robil doma, pravdepodobne zarobil menej a mohli by sa v práci striedať, keďže by mal kto byt s deťmi kým by pracovala ona.

@domak2 u nich sa nik striedať uz nemusi 😂

vecicky1805
8. okt 2025

@anonym_autor ahoj, vieš čo, tak Ti napíšem. Nejdem ani čítať všetly komentáre lebo sa pogrcám..
Tiež niekedy keď niečo riešim chxem sa poradiť a napadne ma že položím otázku sem- ale keďže to tu občas čítam, tak ma to vždy prejde…v tomto prípade je lepšie pokecať s dobrou kamoškou ktorá má aspoň akú takú šajnu o tvojom živote, alebo si anonymne online pokecať s mamičkou v podobnej situácií..ono vždy nájdeš rady a komentáre s oboch strán..zbytočný čas..ja vždy vravím, ostatní Ti možu akurát tak pomocť ujasniť si niekedy priority a myšlienky ale to je tak všetko nakoniec ty sama najlepšie vieš ako a prečo fungujete a čo chceš od života alebo čo nie..čo musíš/si ochotná urobiť alebo neurobiť, život je krátky, spíš si pre a proti..daj tomu čas..časom budeš mať jasnejšie..keď píšeš o urážkach od muža ak nie ai extra precitlivelá, tak tipujem že to nebudú len aké také bežné reči…
Ja by som takého nechcela teda neviem presne ako sa chová ale napriek tomu že nemám ešte až tak vysoký vek mám na mužov iné názory ako tu niektoré prezentujú..on má po robote ..može si robiť čo len ho napadne keď je mimo domu..z toho si možeš domyslieť čo si myslím o jeho reakcii a čo sa týka peňazí, ak Vám nič nechýba nevidím dôvod na výčitky, staráš sa o domácnosť a vaše spoločné deti..bez pomoci starých rodičov tipujem..je ľudské a normálne podľa mňa keď do istého času sa finančne stará muž..ja to beriem ako vlastnosť chlapa na mieste, že sa chce a snaží postarať, že to žene vyčíta je choré, iné je keď stratí prácu je chorý alebo sa nedarí a veľmi chýbajú peniaze ale to je o prístupe že sadvaja porozprávajú dohodnú sa a podporujú..to už vieš len Ty ako to máte, aký je a ako sa chová..
Samozrejme že tu pišu maminy ktoré su samé a zvládajú to - proste musia, resp. Ale určite ti nie je ľahké, a veľa krát na úkor času s deťmi, na úkor spánku a zdravia a podobne..a načo si komplikovať a sťažovať život, keď to nie je nutné..doštuduješ a do dôchodku sa narobíš ešte veľa (neviem koľko máš rokov..)
Musíš si dať súkromnú normálnu debatu s mužom v kľude povedať mu o svojich pocitoch, prečo to od Teba on chce aké má dôvody atď..uvidíš ako sa zachová.. toto sa inakšie nedá vyriešiť, ak sa chceš nejako rozhodnúť..veľa šťastia

elzu
8. okt 2025
@anonym_94acd3

@elzu Keď sa ti môj názor nepáči tak naň nereaguj. A mimochodom, toto je slovenská stránka.

@anonym_94acd3 prave proto, ze se mi nelibi, tak na nej reaguju. A pokud potrebujes, aby s tebou lidi pouze souhlasili, tak se nesmis účastnovat diskuzi.

No a co jako, ze je to slovenska stranka? Jsem tady od roku 2010 a predstav si, ze jsi uplne prvni, ktera s tim ma problem.

tiezjedna
8. okt 2025
@simca06022011

@tiezjedna do 4. Urcite

@simca06022011 aha, pretože na našej škole (v CZ) je iba do tretieho. Takže naša 9 ročná už chodiť nemôže ani keby chcela... Tak ma to len zaujímalo. A teda ten poplatok je masaker. My sme platili 1000,- Kč za polrok...

barbie2023
8. okt 2025
@maciatkolulu

@barbie2023 takto býva v hornej dolnej,s deťmi nemá kto byť,hej....takže to nebude asi UK Bratislava.....

@maciatkolulu kľudne môže. Nevravím,že je to jej pripad,ale napr rigorozku keď píšeš je v podstate štúdium ,ale do školy nechodíš len studujes a píšeš . To môžeš mať napr JUDr PaedDr alebo PhDr. 🤷 Alebo kopa iných odborov či predmetov ,špecializácii sa dá diaľkovo študovať .