icon

Ťažkosti so zvládaním domácnosti a detí

6. okt 2025

Baby je tu nejaká co sa citi tak ako ja? Som bez práce, starám sa o deti sama keďže manzel je stale v zahraničí. Samozrejme, že mu to vadi tak ma neustále ponižuje. Lenže ako mam zvládať domácnosť, dve deti, plus vysoka skola a ešte aj do prace chodit? Neviem si nájsť prácu, keďže stále skáčem okolo deti len. Nemá mi kto bohužiaľ pomôcť

Strana
z5
evkatk
10. okt 2025

Žena, ktorá študuje, pracuje, chce mať dokonale postarané o domácnosť a pri tom aj zarobiť tak, aby sa príjmom dokázala vyrovnať manželovi, nemôže myslieť na psychohygienu, ale na blaho rodiny. Na nejakú psychohygienu nemysleli ani naše predchodkyne stáročia aj tisícročia, ktoré okrem starostlivosti o deti a mali ich hodne, denne chodili ťažko robiť na polia, starali sa o domáce zvieratá, samé si vyrábali takmer všetko. Potreba psychohygieny je výhovorkou pre lenivé a často aj neporiadne ženy. Žena má dar od prírody, že dokáže všetko zvládať, ak je zdravá a nie je psychicky narušená. Len psychicky labilná potrebuje ventil, inak upadá do depresií a pod., čo je hlúposť. Len treba chcieť a myslieť na rodinu.

anonym_909c48
10. okt 2025
@777januska777

@anonym_c7ef9b kazdy z nas robi chyby, kazdy z nas robi neuvažene rozhodnutia. Kazdy z nas si vsetko nepremysli. Ved sme ludia. Neboj sa autorka sama vidi, ze je to ťažké a sama vie, ze si dostatočne zavarila. Preco my ostatni, ale mame potrebu sa vracat do minulosti a ukazat na vsetky chyby co urobila a bez toho aby sme poradili skutocne riešenie? Ved ona vidi, ze to nie je dobre. Potrebuje skutočnú radu. Skutocne riešenie a nie zas ďalšie lamentovanie a kritiku. Dost ju kritizuje muz a pritom on sam ma svoj podiel viny. Ja skor nechapem, ked tak vidis problem, preco sa zastavaš muza a nekritizujes aj jeho?

@777januska777 super odpovede mas 👍 velmi suhlasim

adri_333
10. okt 2025
@evkatk

A k tomu ešte chcem dodať, že dokončila som VŠ ja aj manžel (brali sme sa počas štúdia a prešli po svadbe na diaľkové štúdium), čo znamenalo každú sobotu od 8.00 do 17.00 v škole. Po jej skončení som začala druhú VŠ a po ďalších 10- ich rokoch tretiu VŠ, aby som čo najviac zarobila v novom odbore na európskych projektoch. O domácnosť a deti bolo postarané, stále čisto, deti bez problémov, všetky skončili VŠ, sú úspešné.. Všetko sa dá, chce to však kusisko vlastnej obete.

@evkatk A keď ste išli do školy, tak ste so sebou zobrala aj svoje deti? A prepáčte, ale venovať sa svojmu vzdelaniu je ''čas pre seba''. Máte čas pre seba, ktorý môžete venovať svojím záľubám a snom mimo rodinu - t.j. sa napríklad venovať aj svojmu vzdelaniu.

zazka666
10. okt 2025
@777januska777

@anonym_c7ef9b takze krute slova k autorke, ale nejako nevidim tie slova otočené k mužovi. On nema hlavu, on nevidel, ze to nezvládajú? Ci chudáčik bol prinuteny?
A ďalšia vec, ano v cudzine je casto tym muzom ľahšie. Ale nie zeby sa nudili alebo oddychovali. Ide o povinnosti mimo a teda o psychiku. Prídu z prace a nik im nekrici okolo hlavy, nik od nich nechce povinnosti mimo prace. On si v zahranici nemusi plánovať veci, ze ako to vyriesi s detmi, ak ochoreju, ze ako pojde s nimi do obchodu, on si nemusi vecer plánovať ako s numi bude robiť úlohy. A samozrejme on nemusi pocuvat nikoho ako zle vychováva a co este robi zle. Ta zena ano. A ak taka zena aj chodi do prace, tak je to raz take, vsetko je na nej. A to je velky tlak na psychiku. A toto ja nechapem, ze preco sa na toto pozerame ako na normalnu vec? Ak myz zostane na deti sam je to hrdina, ale ak zena zostane sama, tak sa tvárim, ze je to normalne a nic výnimočné? Nie kazda zena co to zvláda sama akokoľvek je podla mna hrdinka.

@777januska777 veľmi dobre si to napísala. Súhlas

zazka666
10. okt 2025
@adri_333

@evkatk A keď ste išli do školy, tak ste so sebou zobrala aj svoje deti? A prepáčte, ale venovať sa svojmu vzdelaniu je ''čas pre seba''. Máte čas pre seba, ktorý môžete venovať svojím záľubám a snom mimo rodinu - t.j. sa napríklad venovať aj svojmu vzdelaniu.

@adri_333 Ak ona vďaka vzdelaniu postúpi v zamestnaní, alebo si ju vôbec nájde, tak je hlavne prínos pre rodinu. Za oddych vzdleávanie teda nepovažujem.

jennyska
Autor odpoveď zmazal
majlo1234
10. okt 2025
@evkatk

Čas pre seba je poriadna sebeckosť zo strany ženy. Keď už boli deti väčšie a prvý krát som išla ku kaderníčke sa dať ostrihať (strihali sme sa susedy vzájomne) mala som výčitky voči sebe. Brala som to ako sebeckosť, veď čo všetko by som urobila doma a ako riaditeľka školy som si hodne práce nosila aj domov.

@evkatk a to sa musi zmenit v tvojej mysli. Zasluzis si cas pre seba, rovnako ako aj muz. Ale musi to byt proste ferove pre oboch

evkatk
10. okt 2025

V soboty počas školy zaskočili starí rodičia v susedstve. Okrem sobôt v škole, učila som sa výlučne v noci a prešla na 3 - maximálne 4 hod. nočný spánok. Trvalo to 3 x 5 rokov. No stálo to za to. V skutočnosti som ovdovela veľmi mladá a zostala sama s troma deťmi. Robila som všetko preto, aby som im zabezpečila maximum a na to bolo treba peniaze. Po rokoch podarilo sa mi dokončiť rozostavaný dom, všetky deti skončili VŠ aj zahraničí, všetky k promóciam dostali veľké byty a nikdy som sa nezamýšľala nad tým, že mám málo peňazí. Ak bolo treba, hľadala som riešenie a pracovala na projektoch aj po nociach, cez víkendy aj sviatky. Úspešnosť detí a ich detí a to, čo som nadobudla si užívam aj teraz v starobe. Spolu 15 rokov štúdií stáli za to. Aj teraz v prípade potreby (sviatky, dovolenka,...) si dokážem nejakou tou tisíckou vylepšiť dôchodok. Pokiaľ funguje hlava, vedomosti sa dajú speňažiť.

anonym_9db629
11. okt 2025
@evkatk

Za mojich čias sa to bralo ako samozrejmosť. Rodičovská dovolenka nebola, iba 26 týždňov MD, 4 týždne pred pôrodom 20 po pôrode. Deti automaticky 5 mesačné nastupovali na kojenecké oddelenie jaslí. A ženy kmitali medzi prácou, nákupmi, odnášaním a vyberaním detí z DJ a MŠ. Neboli polotovary, plienky sa vyvárali, prali, žehlili a neboli ani automatické práčky, tie pribudli okolo r. 1972. Televízne vysielanie bolo od 17.00 do 21. 45 a potom naskočil monoskop a po ňom nastalo do nasledujúceho dňa iba zrnenie. Neboli mobily, počítače, tablety. Takže všetok ten čas, ktorý teraz ženy venujú technickým vymoženostiam, venovali iba rodine a domácnosti. Ak sa čas dobre zadelí a nenechá sa ani minúta pre seba, dá sa to zvládnuť aj so zamestnaním.

@evkatk tu na krásnom príklade vidiet, ze ani tri vysoké skoly inteligenciu nezaručia

zazka666
13. okt 2025
@evkatk

Žena, ktorá študuje, pracuje, chce mať dokonale postarané o domácnosť a pri tom aj zarobiť tak, aby sa príjmom dokázala vyrovnať manželovi, nemôže myslieť na psychohygienu, ale na blaho rodiny. Na nejakú psychohygienu nemysleli ani naše predchodkyne stáročia aj tisícročia, ktoré okrem starostlivosti o deti a mali ich hodne, denne chodili ťažko robiť na polia, starali sa o domáce zvieratá, samé si vyrábali takmer všetko. Potreba psychohygieny je výhovorkou pre lenivé a často aj neporiadne ženy. Žena má dar od prírody, že dokáže všetko zvládať, ak je zdravá a nie je psychicky narušená. Len psychicky labilná potrebuje ventil, inak upadá do depresií a pod., čo je hlúposť. Len treba chcieť a myslieť na rodinu.

@evkatk Mne rozum zastáva, keď toto čítam. Samozrejme, občas sa treba zaťať a pracovať a dať zo seba maximum. Sú také obdobia. Ale nesúhlasím, že celý život a že len žena. Právo naopak je treba myslieť na psychohygienu. Ani stroj nebude makať bez energie a starostlivosti. Prečo žena? Napísala by si tie isté riadky aj o mužovi?

zazka666
13. okt 2025
@evkatk

Za mojich čias sa to bralo ako samozrejmosť. Rodičovská dovolenka nebola, iba 26 týždňov MD, 4 týždne pred pôrodom 20 po pôrode. Deti automaticky 5 mesačné nastupovali na kojenecké oddelenie jaslí. A ženy kmitali medzi prácou, nákupmi, odnášaním a vyberaním detí z DJ a MŠ. Neboli polotovary, plienky sa vyvárali, prali, žehlili a neboli ani automatické práčky, tie pribudli okolo r. 1972. Televízne vysielanie bolo od 17.00 do 21. 45 a potom naskočil monoskop a po ňom nastalo do nasledujúceho dňa iba zrnenie. Neboli mobily, počítače, tablety. Takže všetok ten čas, ktorý teraz ženy venujú technickým vymoženostiam, venovali iba rodine a domácnosti. Ak sa čas dobre zadelí a nenechá sa ani minúta pre seba, dá sa to zvládnuť aj so zamestnaním.

@evkatk Fakt perlíš! A tie mínúty, čo tráviš na MK, si kedy odpracuješ? Už máš sklz. Tak sa tu nezdržuj a chod makať. Hop, hop, hop

zazka666
13. okt 2025
@maciatkolulu

Inak to je rozkošné. Autorka nedosie domov ani cent. Kebyže sa s mužom dohodnú,niet o čom. Ale toto tak nie je. Takže 🤷a nepomôžu reči nastúpených ženských ako sa chudá strha pri 9 a 5 ročnom decku a vs....a chlap coodi na pivo a do mesto💪. Smola,akurát tak uvidí,že sa dá zvládať aj oveľa viac.

@maciatkolulu Autorka urobí doma toľko nezaplatenej práce, že keby jej mal manžel platiť, ide do dlhu.

zazka666
13. okt 2025
@anonym_9eced8

@anonym_autor Moj sice nerobi v zahranici, ale menila som teraz pracu a aj on nastupil do prace a zacal mudrovat, ze budeme kazdy uhradzat 50% vydavkov na chod domacnosti... Akoze halo?! Preco ja mam prispievat 50% z mensieho platu (danovy bonus na deti cerpa on), ked doma robim 90% veci ja? Tak som mu povedala ok, v tom pripade si rozdelime aj domacnost napoly. Zacala som tym, ze som zobrala kalendar a vypisala mu terminy u lekarov s tym, ze sa budeme striedat, raz jeden, raz druhy... A hovorim mu, ze napr. wc kedy umyval naposledy? Za 10 rokov v tomto byte ani raz, ale troni tam viac casu ako my vsetci ostatni dokopy. A takisto ucenie s detmi, vsetko na mne. A hovorim mu, ze aj darceky detom, mozes vymyslat, zhanat Ty... Ja to robim uz 14 rokov... A to tu najskor docupkal s papierom, kde si vypisal, co bude on robit... No haha. Hned som ho odrovnala tymi darcekmi a tymi lekarmi na striedacku... a ze ved vlastne ano, ja by som mala menej prispievat... Lebo on si neuvedomuje, ze ja robim z domu, popritom operiem, dcere co nemoze na obedy v skole chodit, varim... A robotu za mna nikto nespravi. To ze ja cez den operiem, kolegov nezaujima, tiez kvoli tomu mi nedaju menej roboty (co ani neocakavam, samozrejme). Svoju robotu si musim urobit. A to uz ani nehovorim o tom, ked su deti chore, ved ja "som doma", tak s kym by mali byt?! 🤦 Poobedia sa s detmi ucim. V soboty s detmi upratujem. Lekarov - zistit, dohodnut termin, ist tam, riesit vysetrenia, vysledky... A ked som mu povedala, ze odteraz aj polovicu prazdnin bude vykryvat on, ziadne take, ze ved ja som doma... Hned skrotol.

@anonym_9eced8 To je to, čo treba chlapov naučiť. Že si majú vážiť, a prinajlepšom aj zapojiť do prác ookolo domácnosti, detí a rodiny. To nie je len fyzická práca, ale hlavne manažérska, opatrovateľská, učiteľská , organizačná a mentálna. Len čo dieťa ochorelo stúpol mi tlak do nebies. Rozbil sa mi celý rozvrh, plány, roztočil besný kolotoč v hlave, čo všetko treba odhlásiť, komu zavolať, kedy ísť k lekárke, či tam budem dlho, aké lieky, či ho nechať doma, alebo ešte nie, čo mám v práci, čo počká, čo nie a eštepozorovať dieť, či len nešvindľuje, lebo majú mať písomku... A teraz keď je na SŠ stále nechápem, že u s tým vyrasteným koňom musím chodiť za pediatričkou. Prečo 16 roční už nemôžu chodiť sami k lekárke? Keď môže mať frajerku a jazdiť na motorke ????

maciatkolulu
13. okt 2025
@zazka666

@maciatkolulu Autorka urobí doma toľko nezaplatenej práce, že keby jej mal manžel platiť, ide do dlhu.

@zazka666 ako nezaplatenej? Veď neplatí nič. Zase nerobme zo žien v 21 storočí otrokyne domácnosti. Najmä pri päťročnom a devatrocnom decku,čo sú trištvrte dňa mimo v škôlke a škole. Ideál aj cez prázdniny. Chlap si zjavne gule váľa v Tom zahraničí a účty sa platia sane a celý chod 4.clennej domacnosti. To je jasné. Však ok. Mal by jej prihodiť ešte 100 eeeeciek ako vreckové. Chápem. Na súd s ním. Veď píšem. Nech len skáče a sebe doňho. Uvidí,čo všetko sa dá zvládnuť s dvoma pomerne veľkými deťmi. Kebyže je muž s tým stotožnení,tak je to ok zjavne nie je,tak to ok nebude. Ale to autorka pochopí.... Bude to bolieť,ale pochopí.

lapersefona
18. okt 2025

Precitaj si tento veľmi motivujú článok. Samozivitelka ma brigády a chodí na vs. Deticky daj do družiny menšieho dlhšie do skolky a mozes aspoň na brigády. 4-6 hodín 3x do týždňa. Véd učenie na vš je hlavne narazove nemusis sa každý deň ucit pokiaľ to nie je mega náročný odbor ako medicina

https://www.postoj.sk/81140/pendlujem-medzi-stu...

Strana
z5