icon

Tehotná a bez práce

lilinka126
20. jún 2022

Cawte dievčatá prišla som sa vyplakať,
som zamestnaná ale vyzerá to tak, že budu znižovať stavy a kedže som v skušobnej dobe tak pojdem prvá. O tehotenstve v práci nevedia ale to by aj tak nepomohlo. :( neveim co budem robiť, mám kazdy mesiac vydaje ktoré mi treba platit, materská mi výjde, prídem o tehotenské ale čo teraz? proste mám hlavu v smútku. Vela pracovnych prilezitosti u nas nie je a teraz som robila z domu co mi velmi vyhovovalo. nájsť novú prácu teraz nebude lahke. pardon za výlev ale prisla na mna slaba chvilka..

zalka
20. jún 2022

Prečo by si mala prísť o tehotenské? Ak máš nárok na MD máš nárok aj na tehotenské ak v 13t máš 270 dní poistenia

veronika3110
20. jún 2022

@lilinka126 noo nie som právnička, ale ak si tehotná, tak by mala platiť ochranná doba, čiže zamestnávateľ ťa prepustiť nemôže... ale to platí len vtedy, ak o tom zamestnávateľa informuješ... takže šup šup, pretože pochybujem, žeby niekto vzal nového pracovníka s tým, že tu bude len pár mesiacov kvoli tomu, že potom pôjde na materskú
https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/v...

zalka
20. jún 2022

@veronika3110 nie si právnička, ale nemáš aj tak pravdu.
V skúšobnej dobe môže s nou ukončiť PP kedykoľvek a bez problémov, a ak ho upozorní že je tehotná tak musí uviesť zamestnávateľ dôvod prečo s nou končí PP, ináč ani len dôvod uviesť nemusí ked snou chce ukončiť spoluprácu v skúšobnej dobe.
Nie je vôbec chránená.

katarinkapetko
20. jún 2022

@veronika3110 musíš zaslať najleošie mailom papier od doktorky ženskej potvrdenie ,že si tehotná od toho momentu ťa nesmie vyhodiť. Urobila som to takisto najlepšie mailom aby si to mala podložené mala dôkaz lebo keby si mu zo len povedala mohol by to potom popierať a mohol by ťa vyhodit 🙂

ilovecoffee
20. jún 2022

@lilinka126 ahoj, keď v práci na ekonomický úsek pošleš oznam o tvojom tehotenstve, tak zo zákona nemôžu vyhodiť tehotnú ženu z práce. Čiže aj keď si iba v začiatkoch tehotenstva, nevadí, zadaj tam približný termín nástupu na materskú a je na to zákon, že tehotnú nemôže zamestnávateľ vyhodiť.

lenuska9999
20. jún 2022

@lilinka126 o tehotenske neprídeš ak bude spĺňať podmienku 270 dní nemocenského poistenia malo by ti vyjsť z ochrannej lehoty. Zamestnávateľa si mala informovať,...alebo sa hoď na PNku a bud až do nástupu na MD

nelca84
20. jún 2022

@veronika3110
@ilovecoffee
@lenuska9999 dievcata, ona je v skusobnej dobe, mozu s nou ukoncit PP kedykolvek

loginexistuje
20. jún 2022

dievcata netvrdte hluposti mozu ukoncit pp v skusobnej dobe aj s tehotnou aj na PN
predtym si pracovala ?

loginexistuje
20. jún 2022

a neboj este mas sancu aj na tehotenske

martinkatinka
20. jún 2022

Super praca z domu, nemozu vediet, ze si tehotna... Ved vyckaj, kym ti neskonci skusobna doba. Kolko si tam?

janickacrazy
20. jún 2022

@lilinka126 no zatiaľ ťa neprepustili, tak nestrácaj nádej, ako dlho si v skúšobnej dobe? Možno sú s tebou spokojní, tak ťa nemusia prepustiť, čo ty vieš. O tehotenstve im povedz až po skončení skúšobnej doby. Ked robíš z domu, malo by to byť ok.