To sú tí muži
Ahojte. Dnes som sa po vadila s mužom, od rána som nebola doma, prišla som domov hladná a smadna.. Tak som si naloziola jest.. Začala som jest, prišiel muž do kuchyne a to si mne nenalozila? Hovorím ako žartuješ? Povedal mi zze zas myslím iba na seba, išiel do roboty urazený bez jedla, so slovami aspoň tu kávu si mi mohla zaliať.. Úplnú nechuť mam vôbec ieco robiť pre neho..
To nie je ze ti muzi. Takto si tohto jedneho mamicka vychovala. A autorka v tom asi pokracovala, inak by to uz davno zbadala, ak su teda zobrati. Hovori o nom ako o svojom muzovi.
Toto nie je na hadku, ale na vysvetlenie a stanovenie pravidiel. Okrem vianoc, slavnostnych prilezitosti a choroby, si kazdy nabera a odpratava po sebe sam. Preco kazdy sam? Lebo nemame sluzobnictvo.
AUTORKA:
V tomto je chyba u teba - z niečoho, čo má byť výnimočné, si spravila standard a nemyslím si, ze je to len o naberaní jedla.
Ja tiež mužovi naberiem, ale po jedle ho poziadam, nech da veci do umývačky riadu. Ziadne také "som tu tvoja sluzka", lebo tou sluzkou sa realne stanes. Ale to si s nim musis vydiskutovat ked ste obaja v klude.
Ja som mala takého švagra čo sa nechal obskakovať akoby bol v reštike.. bohužiaľ musím povedať, že toto je naozaj o tom ako si to žena nastaví, tak ma.. môjmu mužovi naložím keď spoločne obedujeme (teraz spoločne obedujeme skoro každy deň) ale teda vzivote to odomna nevyžadoval a vie si aj uvariť ak nič nie je pripravené a naloží si aj sám.. napr.vcera sme sa s deťmi zdrzali mimo domu, doma som mala pripravene zemiaky a maso, tak som mu volala čo s tým má urobiť a keď sme došli bol hotový obed.. za 17rokov sme za toto nemali žiaden konflikt, aspoň si nepamätám.. takže nie "to sú ti muži".. takí sú rozmaznaní muži 😅
Ale inak, mozno ste sa iba zle rozumeli. Mozno mu vadilo iba to, ze si jedla sama a aspon si na neho nezavolala, ci bude jest tiez. Vtedy clovek ohreje toho viac a kazdy si uz nabera sam, Ake zase je to o komunikacii.
@nykkushka vsak mu uvarim, nabrat si moze aj sam, co je na tom? To neznamena, ze ked si varim caj/kavu, nespravim aj jemu a pod.
Ale aby sa niekto urazil, ze mu nenabrala jest? To je chore
@hederamonstera a v čom je teda varenie /chystanie kávy čaju iné ako nabratie jedla? Mne nevadí fakt, že k stolu nesiem dva taniere a MUSELA som obslúžiť aj manžela, veď on mi to vráti nabudúce alebo v niečom inom 🤷♀️.
@ivkazba Je zdrave sa hadat,mat nazory a diskutovat. Ale aj hadka alebo vymena nazorov by mala byt na urovni a kvoli veciam,ktore stoji za to prediskutovat. A k tym hadkam. Pokial mas stabilny zivot,ziadne vacsie starosti,ktore ta rozladia,nemas dovod byt nevrla. Lenze ked sa na teba zacne niekolko rokov po sebe vsetko sypat od chorôb cez financnych tazkosti rozne ine tragedie,tak ver,ze nie si vzdy prijemnym spolocnikom.
@nykkushka tak ja chystam stol a jedlo polozim nan, nech si kazdy naberie kolko chce. Ja netusim kolko ma kto prave chut jest a ci si naberie vsetko a pod.
A ked nechystam stol, tak to ma zohriate na sporaku a postup je rovnaky.
Ale aj tak pointa prispevku je to ze sa urazil, lebo ona mu nenabrala jest. To sa aj u teba stava?
@hederamonstera tak každá rodina to ma zaužívané ináč. A to, že žena naberie mužovi jedlo, ešte z nej nerobí nejakú puťku alebo slúžka. Nie vsetlymto príde divné a nenormálne 🤷♀️
@marca12 a presne taký je môj svokor, keby leží svokra v nemocnici asi by zahynul od hladu 🤷♀️
@nykkushka ale to vôbec nie je o tom, že to má byť jedna k jednej, ani my si nerobíme čiarky, koľkokrát nabral on mne a koľkokrát ja jemu. Ale ide o to, že muž zakladateľky témy si zmýlil domov s reštauráciou, vidí, že žena obeduje a miesto toho, aby si nabral sám, tak ju sprdne a ide do práce hladný, aby ešte vyvolal u nej pocit viny. Tu neprišiel domov unavený on, ale ona
@nykkushka kamoska ma takeho chlapa,ja by som ho utlkla papucou. Ale sama ho tak naucila a podla jej to je normalne. Moja mama bola tiez z generacie,chlapa treba cakat s teplou vecerou na stole. Ked pocula,ze otvara dvere,utekala naberat jedlo. Pritom oco nikdy nebol ziadny despota,vie si nabrat aj sam.
Tak zaujímavé komentáre...ty si sa skôr chcela vyrozprávať a podporiť....ja osobne tiež tak fungujem,že keď si jeden ide nabrať opýta sa aj druhého...ale zase ide o to ako celkovo fungujete...si napísala jedinú situáciu a ideme ho ukamenovat...mozno on cakal,kym prídeš a najete sa spolu...možno by nabral aj on,len je možno typ,že mu treba povedať....ja napr.napíšem sms priateľovi,že idem domov a už ma káva čaká a niekedy aj obed zohriaty ... Ale to netvrdím,že je všetko ideálne 😉
@nykkushka tak ako tu niekto na začiatku písal - je to pekné gesto, ale nesmie to byť vyžadovaná samozrejmosť. Tvoj muž by sa tiež urazil, keby mu raz z nejakého dôvodu nenaberieš jedlo? Tiež by sebecky ignoroval fakt, že si bola napr v práci a prišla si hladná unavená a rýchlo si si nabrala obed? On bol doma, tak prečo v sekunde, keď zaštrngal kľúč v zámke, nevyberal taniere a nenakladal jesť, nezalieval kávu alebo sa aspoň nepýtal, aký mala deň? Keby prišla až večer tak bude hladný sedieť a pozerať do steny, lebo mu nemá kto nabrať?
Mne tiež nevadí ostatným členom rodiny nabrať, ale nikto to odomňa neberie ako samozrejmosť a rovnakého servisu sa dostane aj mne od nich.
On musí byt tiež dobre mešuge. Radšej odide hladný do prace, akoby si mal sám nabrať jesť
V živote som mužovi jedlo na tanier nenaberala, ani on mne. Nie preto, že by som to preňho nechcela urobiť, lebo nie som jeho slúžka a podobne. Rada preňho urobím čokoľvek. Ale naberať dospelému človeku jedlo mi príde, ako keby som chcela rozhodovať o tom, koľko má zjesť, koľko mu dovolím, pridelím. Ani synovi už niekoľko rokov nenaberám. Jedlo je na stole, každý si dá toľko, koľko chce.
Druhá vec, ktorá ma zarazila na tomto príspevku, je to, ako s mužom fungujete a komunikujete. Ja keď prídem domov a on je doma, tak buď ma príde na chodbu pozdraviť, alebo keď nie, tak najprv vojdem dnu a zvítam sa s ním. Takže sa plynulo začneme hneď rozprávať a ak som hladná, tak mu to poviem a rovno sa opýtam, či už jedol a či si dá so mnou. (A to tu nechcem provokovať s tým, že ak som ja dlho z domu preč a muž je doma, tak ma často čaká s uvareným jedlom. Samozrejme aj ja jeho a opýtam sa ho, či je hladný a či chce niečo jesť. Proste sa doma spolu rozprávame a nie, že rovno od dverí letím do kuchyne a začnem sama jesť.)
Ked mi nedávno vravela teta,ze jej najkamosky manžel si sam nenalozi jest,tak mi prišlo smiešne 😃😃 že žartuje, ale nie...za 30 rokov manželstva si ten chlap nevzal sam jest🤨 vzdy ho cakala doma s jedlom,a ked ho vola jest,on sa opýta ci už na stole 😃...ale ked im to vyhovuje...pani nechodí do práce,bola zena v domácnosti.
No a ja ked navarim tak moj si nalozi kolko chce. On keď varí všetko navlaci na stol a lukulske hody sa môžu začať...
ja mojmu rada naberiem, ja by som mu poivedala pockaj laska rada ti naberiem preco by si to nemohla spravit a nechat ho ist hladneho do prace moj robi denne 12 a nikdy by som po nom nechcela , aby mna obsluhoval
U nás kto príde prvý z práce varí kávu, kto má dovolenku poobede varí kávu tomu ktorý príde z práce, cez víkend varí kávu ten kto vstane prvý (ja si potiahnem do 9:00 😁). Jedlo si každý naloží sám, podľa chuti. Až na mikrovlnku, ktorú máme rok a muž ju furt nevie zapnúť, lebo tvrdí že ten dotykový displej nereaguje na jeho prsty, inak asi to bude tak, lebo aj mobil nevie dvíhať tým posunutím.
Ja to mam opacne...rano sa manzel naje a deti neriesi, tie musim nahanat ja...ako chlap, najskor mysli na seba, az potom deti 😁
Rozumny rozhovor by mohol stacit.
A on ti automaticky nakladá jedlo, keď nakladá aj sebe a zalieva ti kávu? Nech je teda o hlade a zamyslí sa nad tým, že už nie je malý chlapec, ktorému mamička večne behá okolo riti, ale dospelý chlap so zdravými dvoma rukami, ktorý sa o seba musí vedieť postarať aj sám. Chvíľu by som mu to dala vyžrať, neumývala by som po ňom riad, varila iba pre seba, jeho špinavé oblečenie neprala. Nech si váži, aké vymoženosti doma má, aby mu do budúcna ani len nenapadlo riešiť nabraté jedlo.
Mňa pobavilo to , že odišiel do práce hladný, bohužiaľ, 😂 šak sám si za to môže, jedlo zamknuté nebolo tak mu treba 😂

Ja som asi z inej planéty alebo divná, ale príde mi normalne, že keď uvarím, naberiem jedlo aj manželovi, poprípade mu nachystám, keď si chystám aj ja, alebo príde z roboty unavený, tak mu nepovie - vieš čo, ruky máš zdravé, postaraj sa sám - 🤷♀️. Veď aký je rozdiel medzi tým, že ja sa nechám "obskakovat" manželom a on sa nechá "obskakovat" mnou? Veď sme preboha živého manželia, nie je to žiadna služba navyše niekomu cudziemu, ale úplne normálna vec- robím si jesť, kávu, čaj... spravím aj jemu a naopak.
Alebo sa takto "delite" vo všetkom doma? Manžel napríklad zloží len polovicu skrine, lebo šak manželka ma zdravé ruky, zloží si sama? Alebo pokosi len polku trávnika, že manželka dorobi, keďže ma nohy ruky v poriadku?