Tolerovali by ste neohlásenú návštevu svokry?
Moja svokra so švagrinou mali dnes prísť na návštevu, neboli sme dohodnutí na žiadnom čase lebo mali predtým nejaké vybavovačky tak som automaticky predpokladala že predtým napíšu/zavolajú. Ja som si teda riešila svoje, išla som na poštu, do obchodu, do zásielkovne. A keď som prišla domov, boli už u nás keďže svokra má kľúče (pre prípad núdze). Ako by ste reagovali?
@lienka.7 ved tato svokra asi tiez zazvonila, ale nedozvonila sa, tak pouzila kluce a cakala na nevestu vo vnutri. Strasna drzost, neuveritelne, zandarov treba zavolat. Ked su vztahy normalne, tak je to normalne, ked su nanic, tak treba dat kluce tomu, koho v tom byte/dome chcem.
Moji rodičia majú kľúče, keď majú dôjsť a nie som doma, tak si otvoria. To isté som vravela bratovi, že ak dôjdu skôr, nech vezmú kľúč od mamy. My bývame v tramtarii, svojim spôsobom si vedela, že majú dôjsť, neprišli neohlásene
Absolutne by som s tym nemala problem. Moja svokra ma tiez kluce od nasho bytu a vzdy si sama otvori. Zaklope a odmkne si. Nechodi na prepadovky, sme dohodnute, niekedy len na orientacnim case, ale dohodnute.
V pripade, aky opisujes, by som vobec nemala problem. Ani keby si u mna kavu urobila a obsluzila sa s tym na co ma chut. Ja neviem, pre mna mama, svokra, sestra nie su formalna navsteva. Ja tiez u svokry nesedim na gauci ako primadona, ale idem si ten caj zaliat aj sama, umyjem za sebou tanierik z ktoreho som jedla a pod. Nie, neskladame si pradlo, kym sa na tom vyslovene nedohodneme, nelezieme si do domacnosti, ale ani od seba necakame full servis.
A na navsteve u rodicov, vo svojom rodnom dome, sa uz duplom necitim ako navsteva. Jasne, ze mame nepreorganizujem kuchynu podla mojich predstav, ked som tam, ale nepytam si povolenie pouzit vysavac, ked vidim, ze je to potrebne.
Inak, kludne to mohlo byt tak, ze svokra prisla, bola unavena, alebo potrebovala ist na zachod (isto nema 30 ani 40 rokov) a nedozvonila sa, tak si dom otvorila. Ja osobne nevidim na tom nic zle. Ak je dobra nato, aby zachranovala situaciu, ked sa napr. mladi vymknu, tak si tam snad po vybavovackach v meste moze ist aspon posediet a oddychnut. Mohla zavolat a tu by ma velmi zaujimalo, co by jej autorka povedala. Ci by mala gule na to, aby jej povedala, ze nema ist dnu, alebo by jej to sama navrhla, ze ju ma vo vnutri pockat. Keby totiz autorka vedela priamo komunikovat, tak by nemusela zakladat diskusie.
@lienka.7 Tak keď jej voláš, že ju čakáš už v byte, tak jej tam vlezieš. Nehnevaj sa, ale ja nevidím rozdiel v tomto:
1. Návšteva sa ohlási, príde, nikto nie je doma, tak si otvorí a vojde dnu.
A týmto:
2. Návšteva sa ohlási, príde, nikto nie je doma, tak zavolá, že si otvorí, otvorí si a vojde dnu.
Tak či tak je tam tá návšteva (o ktorej sa dopredu vedelo, že príde!), sama, bez pani domácej.
🤣 už sa tu ide fabulovať príbeh za týmto všetkým? Myslím že stačilo, normálne som sa opýtala ako je to u iných ľudí či je to bežné lebo pre mňa to je morálna zábrana len tak vojsť do domácnosti niekoho iného bez toho aby o tom vedel. Dostala som rôzne odpovede, ok beriem na vedomie. Koniec. A nie tu teraz vytvárať príbehy ktoré sú úplne mimo
Autorka, tak napis, co by si jej bola povedala, keby Ti bola zavolala? Poslala by si ju domov?
Tak povedala by som jej že mi mohla zavolať a prišla by som pre ňu autom, zároveň by som jej povedala nech ide kľudne ďalej do dvora lebo by mi nenapadlo že tie kľúče nosí vo výbave. Neviem prečo máš potrebu baviť sa v hypotetickej rovine a fabulovať že jej trebalo na wc a bola unavená 🤷♀️ proste je pre mňa elementárna slušnosť zavolať a dať o sebe vedieť že idem do domácnosti niekoho iného, áno je pre mňa rozdiel keď mi to niekto oznámi ako keď prídem do vlastného domu a na prekvapenie zistím že už je tam. Preto som sa pýtala ako je to u iných ľudí a preto som si nedovolila jej nato niečo povedať lebo čo je normálne pre mňa, nemusí byť pre druhého a tak je to v poriadku. Neznamená že pravdu ma len jeden tak neviem prečo to niektoré dvíha zo stoličky
Mna to rozhodne nedviha zo stolicky, skor si myslim, ze Teba. Ved si jej to mohla vcera vysvetlit, ale tipujem, ze si bola tisko a nepovedala ani slovo. Jednoducho pri normalnych vztahoch je to normalne a pri tych ostatnych si treba poradit inak😉
@dskjhfdlkdjhl zase sme pri tom že len tvoj názor je správny a “normálny” 👌
A pre teba je normalny ten tvoj. Vsak dobre. Dozvedela si sa ako na to pozeraju ini ludia. To bol ucel tejto diskusie. Ci nie? Mali sme ti potvrdit, ze si pravom nasr...(dena)? A teraz sa zariad po svojom. Ako si zariadis, tak budes mat.
Autorka, nikde nepisem, ze moj nazor je normalny. Pisem o tom, ze ak su vztahy normalne, co znamena, ze sa ludia k sebe spravaju uprimne, tak taketo veci sa bud vydiskutuju, alebo sa beru tak, ze je to OK. Takze si to nekrut tak, ako by si chcela, aby to bolo. Staci taketo vysvetlenie?
A ak si cakala len take prispevky, ktore budu kydat na svokru, tak si to rovno mala napisat. Nauc sa brat aj ine nazory. Ja som si ten svoj napisala, vdaka Tebe ho menit nebudem, ale ani Ti ten moj netlacim. Ja som sa len spytala na to, ako by si reagovala, keby zavolala a ako by si reagovala, keby to nebola svokra, ale mama. A dovolila som si napisat, co si myslim. A na rozdiel od Teba, sa aj v realnom svete vyjadrujem priamo a ak ma nieco nastve, tak dotycny vie, ze ma nastval a ver, ze vztahy mam vdaka tomu jasne, precistene a zije sa mi dobre. Nemusim sa s kazdym kamaratit, ale viem, ze ludia sa mi neboja povedat pravdu priamo. Vyskusaj😉
Autorka, ak by ste neboli dohodnuté, nevedela by si, že majú prísť a našla by si ich zrazu sedieť u teba doma, tak to by bola úplne iná situácia, to by bolo drzé a neslušné. Ale oni boli ohlásené. Ty si napriek tomu doma nebola. To tiež o niečom svedčí. Keď už sa tu píše o elementárnej slušnosti, tak slušné je, byť doma, keď čakám návštevu. A keď doma byť nemôžem, tak zavolám, že si potrebujem odbehnúť, tak nech počkajú, alebo prídu neskôr, pričom poviem, kedy teda doma budem. Ty im vyčítaš, že nevolali, že už sú tam. Ale ty si tiež nevolala, že ideš preč. Navyše predpokladám, že svokra bude z generácie, ktorá nie je zvyknutá každý pohyb hlásiť ešte aj telefónom, keď už ste sa raz dohodli.
@h2 😀 svokra trávi na telefóne viac času ako ja, nie je to žiadna stará pani dôchodkyňa, ma FB, IG, whatsapp, messenger a všetky aplikácie ktoré nemám ani ja. Ohlásené štýlom “zajtra sa zastavíme” predsa neznamená že budem cely deň doma sedieť a čakať kedy to bude. Ja niesom doma na materskej kde je predpoklad že si stále doma, normálne chodím do prace, z nej do obchodu. Ale to je jedno ukončujem túto debatu, všetko už bolo povedané ✌️
A to si sa ani neopýtala, kedy približne sa zastavia? Nedal sa ten čas aspoň zhruba odhadnúť? Jasné, že nemusíš sedieť doma celý deň. Ale predpokladám, že neprišli ráno o 8. Ak išli niečo vybaviť, tak sa dá zhruba odhadnúť čas príchodu.
V každom prípade platí, že ak ti to vadí, treba to povedať. Ak to nechceš svokre hovoriť ty, popros manžela.
Presne toto som mala aj ja. Ked sme bývali na byte, bol to kedysi jej byt, dostal ten byt jej syn a po svadbe sme tam bývali... tiež mala kľúče a vadilo mi to neskutočne. Aj so švagrinou u nas vtedy bola, ked som bola v práci ešte. No akonáhle sme sa prestahovali do domu, tak to skončilo. Nedala som jej žiadny nový kluc pre prípad.... ten majú moji rodičia, a ti to nevyužívajú ako svokra. Už mám kľud a veru chápem ako sa cítiš. Aj som to opatrne riešila s mužom, no nejako to neriešil... tak som si zakusla do jazyka a verila, že také prekvapenia nebudú časté.
Bol tu príspevok,kde sa svokra sťažovala,že nevesta zatvára dvere na spálni,tiežala kľúče od ich bytu,a ktovie ako často tam bola bez ich vedomia,a nakoniec z toho vysvitlo,že svokra je riadny manipulátor,a chudáčik synáčik trpí.Nie je to náhodou tvoja svokra?
No ja neviem ale snad je svokra cudzí človek a mama je mama 🙈
Aj mna by to nahnevalo. Keď som spoznala manžela, akurát prerábal byt a dal kľúče aj mame kdyby neco. A jedného dňa sa od susedy dozvedel že jeho rodičia nosia do jeho bytu kadekoho bez jeho vedomia, že aby im ukázali ako pekne prerába byt 🙈 čo myslíš čo spravil? Vypýtal si naspat kľúče v momente a rodičom povedal svoje 🙈 Inak ja by som tiež očakávala že aspoň zavolá pred tým než príde, alebo aspoň ked bude pri dome. Že halo tu sme, ale nie naklusat rovno do bytu 🤦🏼♀️
Podľa mňa si neuvedomili čo spravili. To sú poriadne kofy. Áno, toto je neslušné, ale nie každý si to dnes uvedomuje. Podľa mňa sa urazia, keď im niečo povieš. Ale povedať by si im mala, že ti to je nepríjemné.

@dskjhfdlkdjhl predstav si, že ani moja matka, ktorá k nám chodí každý boží deň lebo mi stráži malu len tak NÁM s mužom nevlezie do bytu, ale VŽDY zazvoní, a pritom ma kľúče ale ešte k tomu aj nejaké to vychovanie k tomu. Detto svokor. Ale ok, lozte si tu do bytov/domov hala-bala, keď myslite, ze je to ok