icon

Totálna vyčerpanosť po fyzickej a aj po psychickej stránke

15. jún 2021

Ahojte ,
som v 15 ročnom manželstve, máme tri deti vo veku od 9-15 rokov, čo sa týka sebaobsluhy sú samostatné . Manžel je priemerný , žiadny zázrak ale zas nepije , nefajčí , nebehá za ženami, je skôr submisívnejší alebo možno aj nie a nechce sa mu niesť zodpovednosť. O všetkom rozhodujem vlastne ja , lebo keď sa ho aj na niečo opýtam tak mi povie vždy urob ako ty chceš a aby bolo dobre. Deti v domácnosti ako tak pomáhajú , ale všetko musím zopakovať asi 5 krát a to každému jednému a až potom sa niečo urobí .
Pracujem , mám veľmi časovo nárazovú prácu , čiže raz je toho menej a raz až do zvracania a opakuje sa to v mesačných cykloch .
V poslednej dobe som nesmierne vyčerpaná a to ako fyzicky tak aj psychicky. Dnes som sa napríklad musela vrátiť autom z polovice cesty čo som nebola schopná odšoférovať ku klientovi , bola som tak nesmierne unavená že som sa bála že to niekde napálim. Neviem či ma vyčerpáva muž neustálym prenášaním zodpovednosti na mňa alebo deti ktorým musím všetko opakovať až následne vypením alebo je to spôsob života aký vediem alebo je to všetko spolu . Najradšej by som sa zbalila a odišla na týždeň , dva niekde kde budem úplne sama a nebudem nikoho vidieť a ani počuť a mala konečne trocha kľudu .
V podstate ani neviem ako to mám riešiť aby som nebola za kravu pred deťmi , mužom ale ak to bude takto trvať dlho asi niekde skolabujem . Nakúpila som si vitamíny a tie aj poctivo beriem ale nejakú extra zmenu nebadám. Dnes keď som si nachvíľu ľahla asi 5 krát sa mi otvorili dvere a vždy ma niekto prebudil kvôli kravinám až som sa nakoniec tak rozzúrila že som kričala ako pominutá , asi prvýkrát za tých 15 rokov.

Prosím ako by ste toto riešili vy, čo by ste robili na mojom mieste. Za každú radu budem vďačná.

janage
Autor odpoveď zmazal
janage
16. jún 2021

Ja som si počas polezania v nemocnici na štedrý večer uvedomila, že nič nie je také dôležité ako zdravie a rodina.
A tiež, že pravidelne je potrebné uplatňovať mužský princíp fungovania a raz v týždni na pár hodín alebo raz mesačne na víkend dat na prvé miesto seba a iba seba😉

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mimiqa
17. jún 2021

Au... Ako tvoj manzel preco ti este pridava??? Ako on nevidí ze makas este deti ti daju zabrat... Veru on je ten hlavny bod... On ma tiez zakrocit a pomahat aj s detmi domacnostou... Skutocny sebec... Len pekne dat pravidla.. Drz sa... Posielam energiu 🍀😘

vinkel
17. jún 2021

Si super, ja by nevydržala keby ku mne príde muž, že nevie objednať pizzu. Keby prišla tak už by ju mal obratom v tvári. 😂. By som dala, že bez mami sa neviete pohnúť tak ja Vám poviem kedy pôjdete sa vysr-ť a skúste mi čosi nato povedať!! 😂😂😤

miadi
17. jún 2021

@deti95060810 dnesne deti nie su nesamostatne. Ako ktore. Ja tak dumam.. ci tie deti a muza nenaucila tej nesamostatnosti nahodou autorka . Ze zo seba urobila nenahraditelnu. Mna to zarazilo ze 9r dieta ide po mamu aby mu natrela rozok. To vie urobit sama pre seba aj moja 5rocna. Ked kojim uspavam maleho ide si sama ked mà chut do chlebnika aj maslo si natrie. A 12r hladat tricko ked vidi ze mama odkvacnuta v posteli znicena a bez nalady.. asi su zvyknuti ze vsetko mikromanaguje. A nejak nevnimaju jej potreby ci stav.
@elizabet173 presne tak. Uplne si to vystihla ja uz idem spat citala som po tvoj koment dalej uz sa nedostanem. 100% suhlasim .

moonikajan
17. jún 2021

Ja by som uvažovala aj nad zdravotnými problemami. Napriklad nedostatok hormonov stitnej zlazy sa moze prejavovavat unavou, pripadne nedostatok zeleza, alebo ine. Tym nechcem podcenovat ze to mas narocne. Len vtedy by dovolenka nepomohla.

stevvvka
17. jún 2021

Mila autorka, si super.
Podla komentarov a reakcii si myslim, ze vies si priznat aj chybu a vidis to celkom triezvo. Tak len taky postreh odo mna..
Nechcem ti nakladat, ale realita je taka, ze scasti si za to mozes sama - ale to sama vies. Keby si si skor uvedomila, kde je problem, hlavne s muzom, nemuselo sa to dostat az do takehoto štádia. Dost dlho si bola ticho a zrazu on zazil krik. Nevin ho, ze nevidi problem. Ak ti to vadilo, mala si sa ozvat skor, nememu ani vlastna mat nerozumie. Neobhajujem ho, je lenivy a pohodlny. Ale on to mozno ani nerobi umyselne, proste je zvyknuty, ze spravis, preco by to mal riesit inak? To len na margo vasej dalsej komunikacie - nepomoze ti vyčítať mu, ze nerobí nic sam od seba a nedomysli si, ze treba kupit chlieb(ale caka na povel). Nemaka by si mu vyčítať, ze ta roky zneuziva, ked si mu nedala najavo, ze ti to vadi. Prilis dlho on netusil, ze mas problem. Tebe to teraz doslo, ale tak nejak on potrebuje tiez si to uvedomit. Takze urcite by som nebola hned nasrata, sarkasticka, a hlavne necakaj, ze on si domysli.
Treba mu este pred odchodom na dovolenku co najviac v pokoji vysvetliť, kde je problem. Staci precitat uvodny prispevok. Si unavena. Poteebuje vediet hlavne on, preco odchadzas. Inak ten odchod budu brat ako tvoje hormony ci pms a nebudu tusit, ze problem je vazny.
A po dovolenke uvidíš, ako fungovali, a ci si nieco uvedomil. Po dovolenke spolocne nastavenie pravidiel... A nechavat na muza viac zodpovednosti. Aj keby urobill chybu, ale nech je to vyLucne na nom. Ziadne take ze ty si sa vynasla vysmazanim chleba - on zabudol vybavit pekaren, on nech vysmazi chlieb. Aj ked mu das povel, vysmaz chlieb, aspon trocha sa pouci.

Si velmi sympaticka, dolezite je, ze si si uvedomila problem... Ale tvoj muz, lebo je chlap, on si to nedomysli, treba mu vsetko narovinu povedat. Preto mu daj este sancu. Nezahadzuj vztah kvoli tomuto. Daj mu cas. Toto je jeden z "problemov" tu na koniku, ktory sa da riesit.

Viem, ze to lezie na nervy, ze muz je svojpravny a vyuzival ta. Ale tvojou chybou bolo, ze si sa nechala, ze si nenastavila hranice skor, ze si skor nedala stopku tomu vybabovat cokolvek za neho. Pevne verim, ze ked si das hranice, pochopi.

Vela vela stastia vo vsetkom a prijemnu dovolenku.

zuzanka.zuzu
17. jún 2021

@stevvvka v tomto suhlasim, nekupil chlieb tak smola, urcite by som nic nerobila. a keby deti somrali tak by som ich poslala za otcom alebo sa ich spytala preco nehodili do kosika chlieb... v tejto rodine nie ze kazdy mysli na seba, oni vobec nemyslia, za nich mysli mama-autorka. druhy krat by ten chlieb do kosika uz niekto hodil 😉 takto nema dovod lebo mama sa opat raz vynasla

marca12
17. jún 2021

Mala by si si s nim normalne sadnut a skusit mu vysvetlit ako velmi ta zatazil tym,ze vsetko rozhodovanie nechal na teba. Mozno bol k yomu donuteni. Ak ti nic nebolo dobre alebo si ty silnejsia,lepsie sa presadis,tak si ho nejako nevedome dotlacila k tomu,aby sa viezol s tebou . Kazdopadne musis mu vysvetlit,co sa s tebou deje. Poprosit ho o pomoc a pochopenie.

loliki
17. jún 2021

A mohla si mu to ubytovanie objednať. Také, aby sa na Teba s tým už radšej neobracal. 🙂

dupinka
17. jún 2021

Začni byť "sebecká" - myslí viac na seba. Nastaviť jasné pravidlá, preniesť časť zodpodnosti na ostatných primerane ich veku. Vyčleň si pravidelne chvíle pre seba a aj keby zemetrasenie bolo, proste toto je tvoje a nedáš si to vziať - masáž, cvičenie, stretnutia,... Musia sa naučiť, že aj ty máš právo na oddych. A začať byť samostatní. Dnes si unavená? Tak nachystaju večeru oni - uvariť cestoviny zvládnu, nie? A tú dovolenku si uži 😉

elementissa
17. jún 2021

Autorka, prisla som len po piatu stranu, velmi mi pripominas moju nevlastnu sestru. Si proaktivna, vsetko vyvavis, zariadis, najlepsie si vsetko spravis sama. Ved to je aj dovod, preco nie si zamestnanec, ale zivnostnik. Sama si spravis lepsie, rychlejsie, efektivnejsie. Cela rodina toto prebrala. Mama to spravi lepsie. Tvoj muz to prebral ako prvy a tazko sa tieto zvyky oducaju.

Moja nevlastna sestra ma tiez tri deti, najstarsia dcera uz bude mat 18. V 16(!!!!!) rokoch si nevedela ohriat polievku. V tom case stredna, 13 rocna nebola schopna ostat sama, lebo ona sa boji. Muz rovnaky ako tvoj - ale sestra si za to moze sama. Vzdy ho zrusila, ona to vie lepsie, ona to vybavi lepsie, urobi efektivnejsie... Tak si zvykol. Vsetko urobi ona. A ona tiez na prasky, ze nikto jej nepomaha :D a navyse, ona je taka vybusna povaha, po deckach vrieska, az sa panelak trasie,dava im ulohy, deleguje, sefuje, ale vsetci ju maju v pecku, lebo uz si zvykli- mama vrieska ako posadnuta, ale ziadna zodpovednost nebude vyvodena. Ked to prvykrat videl moj muz, tak len krutil hlavou, ze on si nevie v takej domacnosti predstavit zit dlhsie ako den a nevie sa rozhodnut, koho by z balkona vyhodil ako prveho. Nejako to potom osefovala nasa mama, decka dala do laty (ich babka) . stredna s nou ma skvely vztah a vela veci od nej prebrala a zacala ich vyzadovat od surodencov.

Niektori ti tu pisali, ze ved deti mas male a vela im toho davas. Ake male deti? Ja som mala 16 rokov a uz som bola sama v zahranici na studijnom pobyte, od 15 na intraku. Ze male deti, nie az tak vela rokov dozadu, 16rocne babenky uz rodili :D :D male deti :D ziadne male, iba pohodlne. Neexistuje, aby si im opakovala xyz krat, ze treba umyt kupelnu, nalozit/vylozit pracku/susicku/umyvacku, pozbierat, poskladat, veceru si spravit... Povies raz, skontrolujes po pol hodine, ci je spravene, spytas sa na dovod ak nie a davas ultimatum- nebude to do najblizsej pol hodiny, takyto a takyto to bude mat dosledok. Si unavena- neexistuje, aby ti vtrhavali do dveri. Zamknut dvere, nacapit tabulu "nerusit" a caute. Proste nemaju 3 roky, aby si im 3 a viackrat hovorila, co maju robit.

A tebe odporucam, ist na dovolenku, zaplat si nejaky harmonizujuci ajurvedsky pobyt, upokoj sa, a nastav sa do pozicie "mamp*ci". Nespravis si jedlo? Tvoj problem. Nevyvesis si pradlo? Tvoj problem, ze si nebudes mat co obliect.

Tym tvojim lenochom pomoze, ked si kazdy nainstaluje do mobilu apku co im sleduje denny rezim- napriklad Fabulous myslim. Nahodia sa tam udalosti na cely tyzden a bude ich to pohanat. A tak napriklad tam bude do 14tej skola, od 14 do 14:30 cesta domov/na trening 15-16 trening/klavir/gymnastika/plavanie. 16:00-16:20 prezlecenie sa, cesta na zastavku, 16:20-16:40 cesta domov. 16:40-17:00 olovrant/vecera. 17:00- 17:30 domace povinnosti a na kazdy den specificky- vyniest smeti, umyt zachod a umyvadlo, vylozit pracku, nalozit susicku, vyvencit psa... Kazdy to svoje. 17:30-18:30 domace ulohy, priprava do skoly. 18:30 - 20:00 cas na kamosov/kamosky/ hry atd... 20:00-21:00 cas s rodinou . 21:00-22:00 vecerna hygiena, volne aktaktivity a spanok

elementissa
17. jún 2021

Samozrjeme, casy a aktivity su ilustracne, kazdy nech si to zorganizuje podla seba. Ale deckam to iba pomoze, ked sa naucia manazovat si cas a svoje aktivity, tak aby tam stihli vsetko- skolu, pripravu, konicky, oddych a aj domace povinnosti. Lebo to robime my dospeli stale. A cim skor sa to decka naucia, tym jednoduchsi zivot pre nich. A iba na zaver- si dobra mama, len si zo seba spravila nezastupitelnu a to je jedine, co musis zmenit, aby si sa nescvokla 🙂 a muz musi mat povinnosti tiez, tiez mu nainstaluj tu apku a nech ho to vyrusuje kazdu pol hodinu, co ma robit. Ak si vsetci privyknu na rezim, ktory sa dodrziava, vsetko bude spravene a vsetci budu spokojni, lebo ty nebudes hucat a kazdy bude mat cas aj na svoje veci.

eeffka
17. jún 2021

@elementissa nemyslis vazne s tou aplikaciou, mam sice deti len 2 ( 16 a 9) ale myslim ze staci dorazne zaziapat a dodrzat sankciu a velmi rychlo sa naucia povinnostiam aj bez appky. 😲 zachvilu aby im robila nadych/vydych apku

mnamko
17. jún 2021

Choď do kúpeľov aj si oddýchneš aj sa dáš zdravotné dokopy

elementissa
17. jún 2021

@eeffka ved na vacsinu deti staci dorazne zvysit hlas :D ale ver mi, mam to v rodine take zlenivene "jatoneviem"/" nedasato" ... A kedze mladi furt visia na mobiloch, tak je to riesenie bez vresku. Vies, u autorky uz ten vresk asi velmi nezabera, tak moze vyskusat zmenu stylu :D

vikuss07
17. jún 2021

Pozor na to! Môžeš z tej zaťaže vyhorieť. Úplný black out. Aké sebectvo? Ze raz za 15 rokov myslíš aj na seba? To by videl. By som si ten pobyt ešte predĺžila... Naozaj choď! Kúpele, alebo more, hory po čom tebe srdce pisti. Ja by som zobrala aj nejakú dobrú kamošku nech je veselšie.

lila1988
17. jún 2021

@eeffka mne to príde super. Keď mám napísaný to do list, tak tiež som motivovaná splniť aj nepopulárne a neobľúbenú cinnosti, aby som si ich mohla vyškrtnúť. Tá appka na popohnanie dietata je myslim užitočný prostriedok.

lala123
17. jún 2021

Po prečítaní tvojich príspevkov mam pocit, že ta chytila kríza stredného veku, ktoré väčšinou postihne mužov ale v tvojom manželstve mam pocit, že si muž ty.Otázne je či to tak bolo od začiatku a vyhovovalo ti rozhodovat o všetkom ( buď úprimná sama k sebe my ženy mame väčšinou pocit, ue vieme a urobime si vsetko najlepšie samé) alebo sa tvoj muž postupne menil (otázka je či rezignoval lebo aj tak si si urobila po svojom a jeho sfúkla alebo mu to začalo vyhovovať -ty mas pravdu a ja pokoj a zlenivelo resp sa zmenil na babku bez názoru. A tu je podľa mna začiatok konca ...ty si si ho prestala ako človeka vážiť a prestala si ho ľúbiť.....jednoducho ste sa odcudzili lebo vnútorne nie ste na tej istej úrovni ....možno to teba dlhšie ale riešila si deti lebo boli menšie alebo si riešila prácu a to bol tvoj útek z reality partnerského života. Myslím, že v manželovi a tvojej láske k nemu je hlavný problém tvojej frustrácie.Nikde nepíšeš ako to klape v sexe ale zrejme asi nič moc a s tým ide ruka v ruke nespokojnosť, frustrácia atd. Ale zarazilo má prečo si na seba taka tvrdá ? Tak dokelu makas vo firme, mas tri deti plus chlapa čo nepomáha a tynemáš ani pani na upratovanie? Načo potom zarábať keď si tie peniaze nevies zainvestovať do seba? Chod na dovolenku a urob si poriadok v sebe samej ....čo chceš od života ďalej ....a hlavne po toľkých rokoch by ste si možno zaslúžili dovolenku samo dvaja bez deti

autor
17. jún 2021

@lala123 nebolo to tak od začiatku a nevyhovovalo mi to . Často som však nemala na výber ak som chcela aby to fungovalo .

Dnešný rozhovor z rána vravím manželovi prosím ťa mohol by si dnes odviesť syna na tréning, ja mám pojednávania až do minimálne tretej , pozrel na mňa ale ja dnes idem bicyklovať po robote , vravím mu však ho zavez a choď bicyklovať . Nič mi na to nepovedala a o chvíľu mi vraví , mne sa nedá a však ty si nejako poradíš.
Tak mu vravím , máš pravdu zrejme si poradím aj bez teba po celý zvyšok života . Si mi úplne k ničomu .
Asi o hodinu mi prišla sms od neho to ma akože chceš opustiť ? Áno , je to jedna z reálnych možností .

staronova
17. jún 2021

Ty si super. Mas aj zmysel pre humor. Len ci to nie je taky černejší😎

ledgerka
17. jún 2021

autorka, pocas vasho rana si spravila jednu velku chybu. Nemas sa pytat ci by mohol, to mu proste treba oznamit. Dnes odvezies syna ty lebo ja kvoli praci nemozem. A bodka, netreba viac komentovat. Nemusis mu vysvetlovat do ktorej nemozes a preco. Proste mas pracu a hotovo. A ze on sa ide bicykloat!!!! ze ho huba neboli, ja by som sa velmi musela ovladat aby som mu netresla. Obdivujem ta ze s nim vlastne tak dlho. Mne by take chovanie muza uplne zhnusilo.

lila1988
17. jún 2021

@staronova aj mne sa pacila odpoved😀 Keby mal môj muž gule mi povedat, že nemôže, lebo sa ide bicyklovať, tak sa ho spýtam, či je normálny a vôbec nie kľudným tónom. To len pre nejakeho cykloteroristu môže byt bike prednejší ako vlastne dieťa.
Autorka, ty podľa mna musis rozdávať príkazy mužovi, lebo niektorí sú proste tak nastavení, že musia dostat úlohy, aby niečo spravili. Čiže: “dnes mám pojednávanie, tak zavezies syna na tréning Ty”. Žiadne otázky, či sa mu raci. Máš neodkladne pracovne povinnosti, takze on musí prevziat starostlivost o rodinu.

luccija
17. jún 2021

@f333 dovolim si zastat sa autorky mam podobneho muza nie az tak, ale rad tiez prenechava veci na mna,vela zodpovednosti planov rozhodnuti a pritom som ho poznala 4 r pokym sme nemali dieta.Bol samostatny, svoj byt, podnikal kedy sa udiala zmena, ze ja som krk rodiny a pre vsetkych nepostradatelna a musim mysliet za nich neviem🙂)su veci, ktore neboli bez dietata treba riesit, tak som nevedela aky bude...ale ja rada riadim, ale niekedtly je toho dost.
A tiez poznam hladanie ci vyberanie tricka pre pubertalnu dceru...vo vela veciach som sa nasla co pise....len moj muz nie je az taky sebec pripadne nie je sebec len je pohodlny, robim menej ako on a tak som vsetko vybavovala, zariadovala, chodila na kruzky, ucila, varila, vencila...a preto som mala iba jedno dieta 🙂v podstate same si za to mozeme neskor napisem viac

autor
17. jún 2021

@ledgerka môj muž reaguje rovnako či ho ho poprosím alebo mu to oznámim , povie že nemôže alebo nejde, lebo má iný program alebo proste niečo. A navyše keby som mu to povedala oznámením , tak mi aj tak povie že nemôže a musím si poradiť.
Aj tak ho nezaviezol .

trema
17. jún 2021

Aj tak ho nezaviezol? Davas mu sance na zmenu a on na to kasle

lala123
17. jún 2021

Aj tak ho nezaviezol? Nebuď mäkká tak ok ja mam prácu nemôžem ty cyklistiku tak vysvetli synovi prečo nepojde na tréning a vidlea by si alo by mu bolo blbo vysvetľovať decku , že neide on na trening(tiež je to záľuba jeho predpokladám)lebo Ocinkovi je presnejšia jeho záľuba....že ho hamba nefackuje.Podľa mna by sa hambil pres synom keby mu to musel vysvetlit lebo by bol za sebca Etse aj pred vlastným deckom

lala123
17. jún 2021

A ešte má napadla mamina kamoska, mal muza presne ako tvoj on doma áni prstom nepohol ani s detmi nepomohol nič lebo ona si poradí a lepšie urobí ako on.Pl 20 rokoch ju vymenil za mladú babu a keď ho mama stretla minule tak so synom z druhého manželstva išiel na ryby, otec roka.Ešte aj doma zavára a vari on , ktorý okrem zapnutia tv doma pri prvej žene neurobil nic

autor
17. jún 2021

@lala123 ako na tréning išiel zaviezla ho moja asistentka ktorú som poprosila. Zas trestať dieťa za jeho s prepáčením tupého otca som nechcela.