icon

Toxická matka

budhist21
29. okt 2021

Už neviem kde sa mám zdoverit..mam obrovský problém sa na moju matku vôbec pozrieť. Keď som zmaturovala chcela som ísť na vysokú školu študovať psychológiu, no moja matka ma doslova odo dna marurity bombardovala a tým, že musím ísť do práce. Tak som hned v júni sla na brigádu. Celé leto som brigádovala a ona ma neustále zhadzovala a buzerovala že musím pracovať, tak som pracovala a nešla na výšku. Nechala ma síce bývať v našom byte, ale nútila ma platiť biac než polovicu nájomného. A živit som sa zivila sama, strava, atd. Neskôr som si našla priatela a potom odišla žiť do Prahy, žila som tam 4 roky. Z priatela sa vyklul násilník, ktorý ma psychicky a fyzicky týral. Ušla som od neho, nejako to prežila. Neskôr som v 24 začala študovať no prišla korona a cítila som sa hrozne osamelo. Moj zivot bola len praca, skola, dookola.. Potom. Som dostala koronu a prišla som o spánok...netrvalo dlho a dostala som sa do velmi zleho psychickeho stavu. Vrarila som sa teda domov a hned ako soml prisla pohadala som sa s matkou. Ona na mna v mpjoch zachvate agresivity zavolalla santiku a tvrdila ze si chcem ublizit, no nebola to pravda.. Vzali ma dna psychiatriua rvrdili mi zem psyhozu z nespavosti a zp sttesu..samozrejme sposobene aj tym ze som od 19tich na vswtkovswetko smasmama.Za 4 roky co somm bola v Prahe som chodila domov len 4-krar rocne a vzsy zase usla...matka nikdy normlane nepracovala, zivil ju otec a potom nejake obcasne prave.. Teraz sa prizivovala na jej priatelovi. Nedokazem ju zniest.. Jansom svojho casu mala. Aj 2 prace abys om to utiahla. Okedy ma Pustili z psychiatrie neustale sa mi vyhráža ze tam pojdem znovu...teraz som bez práce a mam prerusene štúdium čo mi ona patrične vykrikuje ze platí strechu nad mojou hlavou.. Nemam h nejnpocit matky, citimsa hrozne a nemam sa na koho obratit.Máte nejake rady??

bluka2
29. okt 2021

V ktorom bundeslande máš sestru?

bluka2
29. okt 2021

@luccija hej, môže mať psychológa zadarmo, ale faktom ostáva, že fakt ťažko nájsť niekoho, kto chápe týchto narcistov a vie reálne efektívne pomôcť. Aspoň to sa píše v tej (dobrej) knihe, čo som dala vyššie

budhist21
autor
29. okt 2021

@bluka2 toto si uvedomujem uz nejakú dobu, ze nemám domov.. A ja sama som sa na istý čas stala svojou vlastnou istotou, tie karty zamiesala korona..no a teraz to, co som kedysi zvládala a hovorila som sk ze som silná mi príde ako tá najťažšia vec, uz len prežiť deň ku dňu mi príde ako náročná úloha.

budhist21
autor
29. okt 2021

@bluka2 žije blízko Švajčiarska, nedokážem si zapamätať názov mestečka, ale je tom presne na hraniciach.

bluka2
29. okt 2021

@budhist21 škoda, to je ďaleko od mňa...ale ktovie, možno tu nájdeš nejakú pomocnú ruku aj v Nemecku

bluka2
29. okt 2021

A čo ti robí radosť? Mám ešte také "triviálne " rady, ale aj taký pohyb, dosť spánku, nutričné jedlo by ti mohlo pomôcť na nohy

budhist21
autor
29. okt 2021

@bluka2 áno ja som intenzívne cvičila, jedla zdravo, mala prácu, študovala konečne co ma baví a aj tak sa stalo co sa stalo, zlozila som sa, uverila som ze mi tentokrát bude oporou, no ona ma skôr ťahá na úplneé dno. Podla doktora v nemocnici som sa skoro zabila prílišnou aktivitou - práca, víkendy škola, vela športu, málo oddychu a nakoniec ziaden spánok...preto sa teraz bojím znovu tak vela cvičiť, že by som to zase nedala.. Moje telo myslím....

budhist21
autor
29. okt 2021

@bluka2 no aj tak ďakujem za všetko rady, snáď sa cez toto obdobie dostanem sama..

bluka2
29. okt 2021

Ešte som pozerala na Airbnb v prahe, našla som tam niečo za 190€ na celý november. Nejaký hostel. Možno by to bolo zaujímavé rozptýlenie a stretla by si nejakých zaujímavých ľudí, backpackerov,...
Jasné, na spánok treba dbať. Mozog sa musí zregenerovať

bluka2
29. okt 2021

Ešte poznám také Airbnb na severe Portugalska - volá sa to byt "mum included", je to žena, čo prenajíma 2 izby svojich dospelých dcér, ktoré už majú vlastný život. Mala som česť tam stráviť asi 2 mesiace svojho života a ty mi tam úplne pasujes. Lebo vidíš ten vzťah ona a dcéry a tu materskú lásku a podporu. Ak sa rozprávame o tejto téme, vždy si spomeniem na ňu. Lepšie než psychoterapia, to je ukážka normality. Možno niečo také hľadaj

budhist21
autor
29. okt 2021

@bluka2 a ako presne sa to volá? No ja teraz aj tak nemám odvahu ísť do Portugalska..

luccija
29. okt 2021

@bluka2 áno tiež som čítala, že narcisti vedia aj psychológa dostať na svoju stranu a musia ho riešiť ľudia s dlhou praxou.len ona je obeť nie narcista, ale chápem...musí dostať tie pocity zo seba, lebo nemá vlastne oporu v nikom a to musí byť veľmi ťažké

@budhist21 čo berieš antipsychotika či antidepresíva?ty si musíš prísne strážiť koľko vydás energie išla do dlhodobo na deficit.A potom prídu takéto stavy.A psychicky sa ako cítiš?
Lieky na spanie nebudeš brat roky ty sa musíš len dostať do normálu.Asi to je všetko ešte čerstvé koľko si doma z liečenia?ako dlho si bola?
Určite športuj, ak energiou vládzes... vyzeráš byť huzevnata ideš na doraz.Cokolvek čo Ti robí radosť...

luccija
29. okt 2021

@budhist21 s otcom udržiavas nejaký vzťah?skús ho osloviť obnoviť...

bluka2
29. okt 2021

Ešte mi napadlo, že mám možno burn out?

budhist21
autor
29. okt 2021

@luccija úplne máš pravdu, že dostanú ľudí na svoju stranu..

budhist21
autor
29. okt 2021

@luccija to nejde, on sa na mňa vykaslal ako prvý...je dosť agresívny a tvrdí ze som tá najneschopnejšia dcera pod slnkom...tiez sa vzdy len pohádame, navyše mám mladších súrodencov nevlastných a tí sú prednejší.. Podla neho som tiež bola dospelá od momentu keď som zmaturovala..takže tam si ísť netrúfam.. Do obnovy tohto vzťahu, tam totiž žiadny niksy nebol..

budhist21
autor
29. okt 2021

@luccija v auguste som sa vrátila, bola som mesiac... Pomohli mi vrátiť spánok, ale už nikto nevyrieši moju rodinnú situáciu...brala som antipsychotiká.. Teraz uz beriem len niečo na ukľudnenie a v prípade potreby sanval na spanie..

lenuska9999
29. okt 2021

@budhist21 ja si myslím, že práve žitie s tvojou matkou ti neprospieva .. ale to je môj názor. Tak skús aspoň tie terapie

saraxyz
29. okt 2021

@budhist21 je mi ľúto, čo sa Ti stalo,ale ako tak čítam, tak Tebe bude kdekoľvek inde lepšie ako doma

cacianka
29. okt 2021

Podľa písomného prejavu a celkového vyjadrovania, mi prídeš ako zrelá šikovná žienka, húževnatá, zrelá a vyspelá, žiadne tintitko usmoklene.
Odborné ti poradiť neviem, ale aspoň na diaľku ti posielam veľa energie, silné objatie a kilo 🍀.
Akú Sš máš, aké povolanie /pracu vieš alebo chces robiť ? Odkiaľ si ?
Možno by ti tu niektorá z nás vedeli poradiť, aspoň na začiatok, nejakú prácu.

evica17
29. okt 2021

@bluka2 su knihy aj po slovensky o tom ? Zaujalo ma to, ale po anglicky z toho nebudem mat to co zo slovenskej. Vdaka

budhist21
autor
29. okt 2021

@cacianka ďakujem a máš pravdu, kdekolvek inde mi vždy bolo lepšie než doma..studovala som grafiku a na VŠ Marketingovú komunikáciu. Teda len ten jeden rok, bavia ma médiá, grafika, atd. Rok som pracovala v reklamke, tým smerom by som chcela ísť ďalej, 2 roky som robila recepciu, ani to nebolo zlé, no nie je to úplne moja šálka kávy.

julianka233
29. okt 2021

@budhist21 Ahoj presne viem v akej situacii sa nachadzaš, prešla som si niečim podobným pred 10 rokmi. Moji rodičia sú tiež obidvaja toxickí a jediným riešenim je prerušiť kontakt prip. maximálne ho obmedziť. Roky som si myslela, že chyba je vo mne, že ja som tá zlá. Že ja musím na sebe pracovať, aby ma mali radi. Chodila som k psychologičke, to mi trochu pomohlo. Ale najviac mi pomohli knihy o psychologii. A kedže sa teraz o tom dosť píše, po rokoch som pochopila, že rodičia sú narcisti. Nebudem sa tu rozpisovať o tom, čo všetko robili. Je toho veľa. Ohovaranie, osočovanie, intrigy, atď.
Ale vieš čo je zaujímavé, že narcisti si vyberajú silné osobnosti. Aby ich mohli ničiť a zneprijemňovať im život. Ver mi a aj som o tom presvedčená, že ty si silná, schopná žena. Never matke ani otcovi, čo ti hovoria. Oni sú proste zlí. Teraz keď si v tomto ťažkom psychickom rozpoložení, netlač na seba, necvič, aby si si neminula energiu. Stačia prechádzky na čerstvom vzduchu, staraj sa o seba, buď na seba dobrá. Tie lieky, ktoré berieš postupne vysadiš a bude dobre. A postupne si pripravuj strategiu ako odísť. Ale nič nehovor rodičom ani babke.
Aj mne moja mama povedala, že má dá na psychiatriu. Ze som jej zničila život a nemala ma mať. Mala by sa lepšie. Ale teraz ked sa obzriem späť, tak vidim ženu bez citov, bez lásky, bez priateľov. Stagnuje a len na druhych ukazuje, čo kto robi zle.
Objav krásu svojho života a svojej duše. Držim ti palce.

abbey1
29. okt 2021

@budhist21 A ako uzavreli tvoje zrútenie, prípadnú diagnózu na psychiatrii? To je veľmi dôležité. Či máš skutočnej takú smolu v živote na toxických ľudí, alebo je tam reálne nejaká diagnóza. Podľa toho vieš ďalej pracovať s odbornou pomocou. Sama toto nezvoadnes.

miadi
29. okt 2021

Podla mna by si mala odist prec zober si rok volno od skoly chod do zahranicia na zaciatok si zozen job s ubytovanim Aj ked to nebude tvoja salka kavy. Ty si teraz nemozes moc vyberat. Tvoja psychyka sa zmeni hnet ako budes mimo mami . Robotu hocico docasne Lebo potrebujes $ . Za ten rok si nasetris na podnajom a pokracovanie studia. Ak ostanes doma budes ako mama. Nespokojna so svojim zivotom hladajuca vinu v druhych.( uz mas na to nabeh pises ze cely zivot si sa starala o seba od 19 do 24 to nie je cely zivot ) mas Proste smolu na rodicov . Preto by mali pre teba prestat existovat. Vies ze od nich pomoc nepride. Musis zit tak ze sa mozes spolahnut len na seba. Casom popripade na dobreho partnera. Nemas co stratit ked na rok odides zacnes od nuli zazijes nieco nove co Ta posilni. Do matkynho bytu sa uz nikdy nevracaj. Potrebujes mat financnu istotu. Nemas ziadnu oporu v rodine Musis sa o to postarat sama si dospela. Pozor na toxicke vztahy aby si zas nenasla chlapa ako bol ex. Mas cely zivot pred sebou . Za par rokov moze byt uplne iny a krasny, je to len v tvojich rukach. Jedno mi nie je Jasne ako uz bolo pisane ci si ozaj len ovplyvnena okolim alebo mas ozaj diagnozu. Lebo ten incident ked mama zavolala sanitku a zobrali Ta ., si opisala tak hmlisto no nemyslim ze ked sa hocikto pohada s mamou ze ho hnet vezmu len na jej reci do nemocnice. Mozno by ti mal odbornik poradit co dalej alebo by si mohla mat aj online terapiu v zahranici a by si to lepsie zvladala . Pre mna je Praha skoro to iste ako Svk ze to nie je zas tske zahranicie ako inde, tak chapem ze si Mozno netrufas. Ale Musis si viac verit. Vyber si krajinu kde je Covid pod kontrolou a kde sa dohovoris alebo chod k sestre. No stym ze u nej by si bola len par tyzdnov popri tom tam hladala job. Ty si nemozes dovolit ist niekde a relaxovat . Musis sa dat psychicky rychlo dokopi a pracovat . So sestrou sa o matke nebav ked Ta vytaca ze mà iny nazor na nu ako ty.

bluka2
29. okt 2021

Tak snáď, ak by jej dali nejakú diagnózu by sa o tom zmienila

budhist21
autor
16. dec 2021

@miadi tu vidím, že si úplne nepochopila čo som sa snažila povedať....nie nemám diagnozu, vraj som silna osobnost a schopna a lieky sa mi postupne vysadzaju...a ano ak by si ty napriklad povedala ze idem si ublizit a niekto by zavolal sanitku a klamal by ze pokuss o samovrazdu oni ta vezmu hned bez mihnutia oka...nemusis byt dovtedy nijako hospitalizovana ani diagnostikovana. X ludi sa na psychiatriu dostane aj tym sposobom ze ho nemocnica nevie nikam inam zaradit...napriklad maju problemy nejake fyzicke a doktori to nevedia urcit tak si myslia ze je to asi psychickeho povodu.. staram sa sama, lebo je tam x veci ktore som neuviedla ale uz od 12 tich bola moja matka uplne mimo..je presne ten typ cloveka co hlada vinu v druhych, ja to nerobim, vzdy som si sla za svojimi snami a obetovala som tomu vela usilia a sily...bohuzial nemala som stastie na vela veci ,,,aano je to aj o stasti, potom o tej reakcii na nejaku situaciu zlu. ale niekedy v zivote pride taky bod zlomu ze sa uz neda dalej.kto nezazil ale nepochopi, podla mna Praha je zahranicie ako kazde ine, mentalita je uplne ina, ludia sa k tebe nechovaju ako k bratovi SLovakovi, mozno Brno take nie je alebo Morava. Ale Praha rozhodne nie je ziadne ze by ta tam privitali ako svojho, takze si dovolim nesuhlasit s nazorom. Silna som dost a viem ze keby nebol hlupy covid a tie blbé lockdowny ktoré akurát x ludom sposobili problemy, zvlast ak bol ten clovek sam v zahranici a zrovna nemal lahke obdobie dost to napadne psychiku. poznam teda, aspon uz teraz takych ludi. Na zaver ziadnu diagnozu nemam, akutna psyhoza bola sposobena nespavostou a stresom...a neriesenou POSTSTRAUMOU.

budhist21
autor
16. dec 2021

@abbey1 nemám žiadnu diagnózu, akútna psychóza vznikla z neriešenej posttraumatickej poruche, nespavosti a stresu a izolácii (lockdown). lieky beriem uz len antidepresiva ktore su viac menej na nespavost urcene...trittico a to len 100 mg. Podla posledneho psyhologickeho vysetrenia som vporiadku a vraj do polroka budem schopna byt naspat v normale ked si zase vytvorim svoj predosly samostatny zivot. Kazdopadne dakujem za vsetky rady ktore tu padli, nakoniec sa stalo to, ze som trafila dobreho psychologa ktory to mojej matke vysvetlil...a hlavne jej vyvratil to ze mam schizu...co doteraz nechapem kde to vzala al ev zhladom k jej vzorcom spravania - som obet, negativna, nesnazim sa onic, to je v celku akceptovatelne..a vidim veci horsie nez su.

budhist21
autor
16. dec 2021

@julianka233 dakujem za mile slova, uz teraz viem ze to zvladnem...ako vsetky tie krizy ktore som ustala predtym a ze toho nebolo malo...strategia uz je, hlavne si to snazim nebrat osobne nic od nich a divam sa na ich ako na cudzie osoby ktore nezvladli svoje problemy...je to proste nefungujuca rodina, som k sebe milšia, presne ako píšeš, necvičím, nehrotím sa k dokonalosti an neustálemu výkonu...pretoze ta premotivovanost ma dohnala na uplny koniec sil...😵 ffuha tak to čo ti povedala tvoja matka je pekne zlé, tá moja zaperlila minulý rok ked som prišla po polroku domov...vraj tiez uz vtedy by ma dala na psychinu kvoli inemu nazoru...odveci uplne...a ze este ja by som mala financne podporovat ju....teraz sa na tom len smejem, vraj si uz uvedomila ze urobila chyby predtym, ale aby si to uvedomila a priznala chybu musela jej to psychologicka povedat, ze nie vasa dcera nie je schizofrenik preboha, ale mlaada schopna zena co dostala vela nalozene za poslednych 6 rokov..a ze sa prakticky z toho spamatam do polroka urcite uz aj bez liekov na spanie..takze vdacim cudziemu clovekku za toto uvedomenie.

miadi
16. dec 2021

A tak to je super ze nemas diagnozu mozes sa lahsie posunut dalej. Zahranicie to moc nie je ani v inom meste na Svk Ta nikto necaka s balonikmi na uvytanie. Ja som sa narodila v ceskoslovensku preto to nevnimam ako mega iny svet. A zila som sama na troch kontinentoch. Preto mi Ta Praha nepride ako velka voda. Takze ty si v podstate zdrava len frustrovana ze nemas rodinne zazemie lepsie vztahy a zlych ex. A ze je Covid . Ale to nie je tragedia. Su aj. Horsie veci. Si mlada zdrava potrebujes sa len osamostatnit.Vyriesit existencne problemy. Len sa Musis zmierit stym ze si prakticky sama. Ale tak to nebude naveky. Vytvoris si svoju rodinu ci uz to bude manzel+ deti alebo kamaratky.. nemysliet na to zle ale tesit sa z toho dobreho.