Toxická matka
Už neviem kde sa mám zdoverit..mam obrovský problém sa na moju matku vôbec pozrieť. Keď som zmaturovala chcela som ísť na vysokú školu študovať psychológiu, no moja matka ma doslova odo dna marurity bombardovala a tým, že musím ísť do práce. Tak som hned v júni sla na brigádu. Celé leto som brigádovala a ona ma neustále zhadzovala a buzerovala že musím pracovať, tak som pracovala a nešla na výšku. Nechala ma síce bývať v našom byte, ale nútila ma platiť biac než polovicu nájomného. A živit som sa zivila sama, strava, atd. Neskôr som si našla priatela a potom odišla žiť do Prahy, žila som tam 4 roky. Z priatela sa vyklul násilník, ktorý ma psychicky a fyzicky týral. Ušla som od neho, nejako to prežila. Neskôr som v 24 začala študovať no prišla korona a cítila som sa hrozne osamelo. Moj zivot bola len praca, skola, dookola.. Potom. Som dostala koronu a prišla som o spánok...netrvalo dlho a dostala som sa do velmi zleho psychickeho stavu. Vrarila som sa teda domov a hned ako soml prisla pohadala som sa s matkou. Ona na mna v mpjoch zachvate agresivity zavolalla santiku a tvrdila ze si chcem ublizit, no nebola to pravda.. Vzali ma dna psychiatriua rvrdili mi zem psyhozu z nespavosti a zp sttesu..samozrejme sposobene aj tym ze som od 19tich na vswtkovswetko smasmama.Za 4 roky co somm bola v Prahe som chodila domov len 4-krar rocne a vzsy zase usla...matka nikdy normlane nepracovala, zivil ju otec a potom nejake obcasne prave.. Teraz sa prizivovala na jej priatelovi. Nedokazem ju zniest.. Jansom svojho casu mala. Aj 2 prace abys om to utiahla. Okedy ma Pustili z psychiatrie neustale sa mi vyhráža ze tam pojdem znovu...teraz som bez práce a mam prerusene štúdium čo mi ona patrične vykrikuje ze platí strechu nad mojou hlavou.. Nemam h nejnpocit matky, citimsa hrozne a nemam sa na koho obratit.Máte nejake rady??
@budhist21 totalitny svet som moc nezazila zas nemam tolko rokov 😃naposledy som bola v Prahe pred 10r Aj ked je to ine ako turista.ale dost rovnake ako Svk. Sluzby mentalita rec.. to je jedno . Ked sa ti tam nepacilo uz tam zit nebudes ked ti nevyhovuje mentalita ani nic . Pointa je vsade rovnaka Musis si zabezpecit existencne podmienky nech zijes kdekolvek. Sama pre seba za seba ako vacsina dospelych ludi. Musis sa Proste o seba starat zabezpecit si byvanie mimo mami. A vsetko bude lepsie.
@miadi turista nepochopi aka mentalita tam skutocne je, pointa toho predosleho prispevku bola ze viem hze ked sa zase osamostatnim budem v pohode a ze musim byt samostatna...ved som doteraz aj bola, chcela som len rady ako vydrzat s nou toto medziobdobie....nepisem ze mi nevyhovuje ceska mentalita, ale ze je uplne ina a potrvdi to snad kazdy kto tam zil, ja len ze ked chce clovek mudrovat mal by tam ist zit a stykat sa s tymi ludmi...tiez nemudrejm o Australii napr..lebo som tam nezila. A kto by to bol povedal ze si clovek musi sam zabezpecit😂 juuuuj
@budhist21 Ja ti veľmi držím päste, aby si sa dokázala vzchopiť a postaviť sa na vlastné nohy.
Vieš, uznám, že si mohla mať smolu a zažiť v Prahe šikanu. Ale hovoriť, že sú iná mentalita v zmysle, že nemajú radi Slovákov a podobne je trošku silná káva. Tvoje skúsenosti boli pravdepodobne poznamenane tvojim krehkým psychickým zdravim na základe prežitého.
Ešte raz, držím päste a daj ľuďom šancu. I tým v zahraničí. V drvivej väčšine sú to milí ľudia bez predsudkov k cudzincom.
@abbey1 keby som to nezažila a nie raz asi o tom nehovorím, všetko sú to moje skúsenosti, každý ma iné a neberiem nikomu názor, fuu ze krehke psychické zdravie, myslím ze keby x ľudí prešlo v živote tým čím ja, už by sa dávno zosypali.. Ale ďakujem za rady fakt si cením od ľudí ktorí o mne vedia hovno. To co je napísané v príspevku je len malý zlomok toho co som v živote zažívala....
@budhist21 Skús byť menej vzťahovačna na začiatok. A hlavne nepíš ľuďom, že keby si oni prežili... Nikdy ani len netušíš, čo si ten druhý človek prežil a ako sa to na jeho duševnom zdraví podpísalo. Mám s tým svoju skúsenosť.
Nikto tvoje traumy nezľahčuje, ani nepopiera tvoje osobné skúsenosti.
Len som sa ti snažila napísať, že tvoje vnímanie je vždy poznačené tým, čo si prežila. Všetci to tak máme.
Ale ľudia vo všeobecnosti nie sú zlí, ani nemajú globálne predsudky k cudzincom.
Ty si si v danom čase na danom mieste v danej súvislosti zažila nepríjemné. To však neznamená, že to tak plošne je.
Pevne verím, že s pomocou dobrého terapeuta bude časom lepšie. Držím päste.
@budhist21 skús, ak máš možnosť, túto formu psychoterapie: http://www.emdr.sk/ Používa sa pri postraumatickej stresovej poruche. Minulý rok vyšla kniha Tělo sčítá rány, neviem či je len český, alebo aj slovenský preklad. Ak by si hľadala terapiu, hľadaj si ženu. Možno skús aj toto, je to bezplatné: http://codependentanonymous.cz/beta/ alebo Dospelé deti alkoholikov alebo z dysfunkčných rodín - sú kontakty na nete. Sú to svojpomocné anonymné skupiny vychádzajúce z 12 krokov Anonymných alkoholikov.

@miadi Praha v casoch totalitnych bola iny svet, prepac, ale mam fakt iny nazor...hlavne poznala som tam x ludi x narodnosti a zazila som sikanu len kvoli tomu ze som SLovenk ale od tej novej generacie, starsie generacie - tie co este zazili totalitu sa chovali pekne a nemali potrebu aby si mluvil ccesky...
a nie nebojim sa ist niekam dalej,,,mala som v plane odist odtial v aprili 2020 ale stal sa covid, ktory zrusil vsetky moje plany a tak som sla na plan B - studium na ktore bude cas prave kvoli covidu. Pre kazdeho je tragedia nieco ine, neviem, ale su veci ktore som tu nepisala, ale fakt som si v zivote toho dost odsrala...samota mi nevadi, ale nedoriesene traumy a postraumaticka stresova porucha nie je sranda, ja som z toho mala stavy kedy som bol v napeti - telesnom a celu noc cumela do plafonu, kludne aj 3 dni nespala potom padla vycerpanim.....proste ak clovek prezije vela stresu, nie je to take jednoduche potom fungovat. takze tieto rady tipu mysli na to dobre si viem dat aj sama, ale to niekedy nejde....som zastanca toho ze clovek pochopi len co zazil, podaktori nechapu ani nespavost...myslia si ze clovek si to vymysla, pritom to je ta najdolezitejsia vec v zivote..