icon

Tradičná verzus netradičná rodina

warholette
27. jún 2013

V inej teme sa mierne rozbehla diskusia o tom, aka je tradicna rodina dolezita a ako ju treba udrzat. Mna by vsak zaujimalo, co je podla VAS tradicna a co netradicna rodina? Myslim, ze spolocnost sa uz davno pohla dopredu a scenka zo slabikara, kde mama vari a umyva riad a otec si na gauci spokojne cita noviny, je nepotrebna.
Rodina moze mat mnoho podob. Moze to byt mama, otec a dieta ci deti, mama a deti, otec a deti. Moze to byt mama, otec, biologicke a adoptovane dieta. Mozu to byt dve mamy alebo dvaja otcovia. Moze to byt mama so svojimi detmi, otec so svojimi detmi, ci kazdy so svojimi detmi vychovavajuci deti svojho partnera a aj tie spolocne.
Beriete vsetky formy rodiny za rovnake a rovnocenne?
Existuje podla vas este "tradicna" rodina (mama, otec, deti) a ma nejake vyhody/nevyhody oproti tej netradicnej?
Skutocne treba za tu tradicnu rodinu bojovat? Nestaci rodina, ktora poskytuje ochranu, zazemie a lasku?

zuzitko74
2. júl 2013

@warholette Určite tie rodiny nie sú rovnaké. Veď už samotný spoločenský život volá po rovnováhe, ak je niekde ženského, či mužského elementu priveľa. Príkladom môže byť prefeminizované školstvo, či priveľa mužov v politike. V oboch prípadoch by bolo spoločensky žiadúce, aby sa pomer jednotlivých pohlaví trochu vyrovnal. A tak si myslím, že homorodina by bola pre dieťa buď príliš maskulínna, alebo príliš zženštellé. Jednoducho si myslím, že dieťa potrebuje mamu aj ocka.

digysa
2. júl 2013

@warholette Este som si vsimla ten komentar o zvieratach (sory, ze tak skakano reagujem..)...OK

Tak ti dam iny priklad......ako MUZ a ZENA

Videla si film "March of Penguins" Videla si, ako krasne maju rozdelene funkcie "samec" a "samicka"? Priroda......

romana19
2. júl 2013

@digysa
@warholette s mojim myslením som sa dostala do tohto štádia, dve opačné pohlavia Muž a Žena sa spolu milujú aj za účelom plodenia, pričom milovanie u homosexuálov nejak spájam so sexom, kde majú upratané srdiečko, neriešim.

Tradičná je rodina muž, žena, deti a táto diskusia sa skutočne zvrtala divným smerom. Sú profesie kde prevyšujú len muži, alebo sú len muži a sú profesie kde sú len ženy, alebo prevyšujú a to je tiež dôkaz toho, že žena a muž majú úplne odlišný prístup k životu čo je vlastne fantastické, pretože opačné pohlavia vychovávajú dieťa a dieťa je síce človek už určitého pohlavia ale je to tvor, ktorý je predurčený do istého veku vnímať informácie a spracovať ich, aby sa z neho vyformovala osobnosť ako pokračovateľ generácií a sprostredkovateľ tradícii

zuzana76
2. júl 2013

@warholette aby som este odpovedala na tvoje otazky v uvode diskusie

pre mna je tradicna rodina v rodina v zlozeni matka, otec, deti - tuto podla mna nemoze nahradit nic, som konzervativny typ cloveka, ktory lipne na tradiciach.

Ine typy rodin nemozno tiez navzajom vobec porovnavat, napr rodina kde je len matka, ci otec a druhy rodic absentuje z dovodu smrti - to je predsa nezelana situacia, je to tragedia, nieco co si nikto nezelal, ale stalo sa, taktiez ak rodic chyba z dovodu rozvodu, urcite to tak na zaciatku nikto nechcel, ale stalo sa. - to je teda neocakavana zivotna situacia, nebolo to dobrovolne rozhodnutie obrat dieta o jedneho z rodicov.

Iny pripad je uz rodina, ak sa napr zena sama rozhodne, ze chce mat dieta bez partnera, alebo napriklad spominane homosexualne pary a adopcie deti - tam sa vlastne ludia dobrovolne rozhoduju , ze rodina nebude tradicna a teda vedome a dobrovolne oberaju dieta o matku ci otca, dieta predsa nema na vyber, ak sa do takejto rodiny narodi, ci adoptuje.
V pripade tej zeny ako slobodnej matky vsak ide aspon o jej biologicke dieta. Samozrejme , ze aj homosexuali maju pravo rozmnozovat sa, tam by bolo to dieta aspon jedneho z partnerov biologicke.

ale myslim si,ze tradicnu rodinu, kde je laska a porozumenie, nemoze nahradit iny typ rodiny, tam si myslim, ze vzdy bude nieco chybat.

simca06022011
2. júl 2013

@dai deti zo skumavky sa mi nezdaju divne, iba to nie je uplne bezne (su tu umele oplodnenia a ina pomoc pre rodinky kde sa nedari, ale to je nieco ine). Hovorila som o tom, ze to bude uplne bezne... cize aj dve zeny alebo dvaja muzi si takto zaobstaraju v tej dobe svojich potomkov (ano... sci-fi, ale veda ide dopredu a raz bude mozno aj toto menej tabuizovane a stane sa realitou)

aurorag
2. júl 2013

@digysa konecne zaujimavy pohlad na vec! ano, vzdy je zaklad - muz plus zena = dieta. keby sme vsetci boli homosexuali, ako by sme sa rozmnozovali? nie sme hermafroditi, ani nam to nejde delenim. Zena vzdy potrebuje druhu polovicu genetickej informacie, chlap sam to nezvladne nijako. Rozhodne nie som homofobna, to nie... mozno prave pre toto to priroda zariadila takto - homosexualov je len par %, takze vyhynutie nehrozi.

Lenze na to, aby muz a zena mali spolu dieta, nemusia tvorit rodinu. Priroda si teda rodinu bezpodmienecne nevyzaduje.
Co je teda tradicna rodina? To, co nam diktuje cirkev, zakony, etika, moralka? alebo kto? asi je to len preto takto, ze ludia este nevymysleli lepsi model pre vychovu deti (tlupy sa asi neosvedcili 🙂 )

A este, klasicka krestanska rodina - Jozef, Maria, Jezisko..... (krestanske mamicky, neukrizujte ma hned) - je tradicna? Hm, Jozef vychovaval dieta, ktore nebolo jeho.....

zuzitko74
3. júl 2013

@aurorag Čo sa týka Ježiša, geneticky asi nebol ani Máriin. Ona ho len vynosila, Ježiš bol vtelený, nie počatý, tak ako bežné deti. Obaja, Jozef aj Mária, vedeli do čoho idú a prijali to dobrovoľne. Okrem toho, po Ježišovi mali ešte vlastné deti, takže žili ako úplne bežná rodina tých čias.

lujza123
3. júl 2013

@zuzitko74
@zuzana76 baby nechcela som urazat krestanov, to bol len priklad ze ako sa krestanom moze zdat ze su utlacany tak sa to moze zdat aj ostatnym ze su utlacany
mne je uuplne jedno cele procesie a tak, vobec mi to nevadi..ani krestania ani ine skupiny obyvatelstva

ozaj co hovorite na toto http://www.gaychristians.sk/ ...veriacich homosexualov je velmi vela po celom svete, omse sluzia normalny knazi...

osobne si myslim ze laska ako taka je prave dokazom ze boh existuje...neverim tomu ze laska je hriechom..ani medzi homosexualmi, pokial sa lubia a su si verny..a to ze niektory tvrdia ze nie? To tvrdia ludia nie boh

digysa
3. júl 2013

Je to tu fakt smiesne, ked niekto da takyto priklad: (tusim je aspon jeden na kazdej strane):

'Radsej milujuci homosexualni rodicia, ako zit s ozranom otcom, alebo v nefunkcnej heterosexualnej rodine"

OK,......ja vam dam priklad a sami si v duchu nan odpovedezte vsetci a potom sa budeme bavit o tradicnom modele rodiny:

Priklad: Ste zodpovedna osoba, ktora sa stara o adpociu deti. Vy ste ta osoba, ktora urci, komu bude dieta zverene. Mate na vyber z dvoch rodin:

1. Mlada rodinka (nemozu mat dieta), obaja 30-nici, vystudovani, zabezpeceni, dom, auto, tuziaci po dietati
2. 2 lesbicky , obe 30-nicky, vystudovane, zabezpecene, dom, auto, tuziace po dietati

Komu by ste to dieta zverili? Rozdiel je len JEDEN: prvy par je muz a zena, druhy par je zena a zena

prasiatko30
3. júl 2013

@digysa jednoduche ten kto ide v poradovniku popredu bez toho ze by ma zaujimalo ci je to muz-zena alebo zena-zena - proste ak je pod cislom 1 - tradicna rodina tak im ak je pod cislom 1 lesbicka tak im ani ich nezvyhodnovat ani ich naopak odstrkovat na inu kolaj

digysa
3. júl 2013

@prasiatko30 Ja som pisala o jednom rozhodovacom faktore.......ty si pridala dalsi.......poradovnik...... Na otazku si neodpovedala......

Skus zabudnut a pridavat dalsich 10 faktorov.........a sustred sa iba na jeden faktor:

muz+zena alebo zena + zena

Dokazes to? Rozhodovaci faktor je len jeden................ (ak sa chces od tejto odpovede distancovat, tak neodpovedaj)

akitas
3. júl 2013

Nečítala som si diskusiu, ale predpokladám, že sa tu toho popísalo hojne. Môj názor- dieťa nemá vyrastať v "netradičnej" rodine. Ja som moderný človek, tolerantný, ale toto nie. Neobstojí u mňa ani argument- môžu za to, že sa tak narodili? Moja odpoveď- môže pedofil (zoofil....) za to, že sa tak narodil? ...

prasiatko30
3. júl 2013

@digysa pokial viem v dnesnej dobe ziadatelia o adopciu musia podstupit urcite preverenia alebo setrenia alebo ako to nazvat a splnat urcite poziadavky a potom su zaradeni do poradovnika kde podla toho ake mali poziadavky na dieta sa dieta ktore splna poziadavky ponuka rodinam podla toho poradovnika - zda sa mi ze to tak funguje aspon v stattnych organizaciach a tam sa mi vidi by uz problem pri pridelovani dietata nemal byt - alebo to funguje inaksie?

sibare
3. júl 2013

@digysa Predpokladam, ze pani adopcnej uradnicke /akoze mne/ v rozhodovani nebrani platna legislativa a teda nie je nutena sa rozhodnut pre zenu a muza. Postupovat bude rovnakym sposobom, ako v pripade ak by o dieta ziadali dva rovnocenne hetero pary, alebo dva rovnocenne homopary. Pohlavie parov nebude kriteiom vyberu. Chapem, ze to moze byt tazko stravitelne, kedze muza a zenu porovnavas s dvoma uplne odlinymi zvieracimi druhmi.

Na margo prirody a prirodzeneho delenie funkcii medzi samicu a samca. V prirode to skutocne prebieha prirodzene, na podklade faktorov druhu a prostredia, s cielom zachovat druh /zakladne zasady Darwinovej evolucnej teorie/. Kedze podmienky su roznorode, je aj delenie funkcii vysoko roznorode. Vobec nie je viazane na pohlavie. Je viazane na skutocne realne potreby a skutocne realne shopnosti jedincov. Nie na pohlavie.
Vezmime si rodicovske spravanie: Existuju tri skupiny:
1. Rodicovska rodina, husi, bociany, cajky, tucniaky, alebo aj vlci /jedni z mala cicavcov/. O mladate sa staraju rovnocenne. Maju rovnake funkcie. napr. vlci svorku vedie "alfa par", lovia "gama vlci a vlcice". Lovi rovnako samica ako samec. Podobne brania svorku beta vlci a vlcice. Funkcie su delene podla ich skutocnych schopnosti, nie podla pohlavia.
2. materska rodina: o vychovu mladat sa stara len samica: kacice, bazanty, vacsina cicavcov. Funkcie su rozdelene podla pohlavia. Samica rodi, zivi, vychovava, samec plodi potomstvo.
3. otcovska rodina: o vychovu mladat sa stara len samec, pstros, emu hnedy, nandu pampovy a myslim, ze i morsky konik, ten dokonca vynosi mladata. Funkcie su rozdelene podla pohlavia. samica rodi, samec sa stara.

V prirode existuje mnozstvo vzorcov, obrovska variabilita. Skutocne si mozme brat priklad. Jediny clovek ma moznost skutocne slobodnej volby. Ale to moze urobit len vtedy, ak pochopi, ze jeho funkca v spolocnosti nie je viazana na pohlavie, ale na jeho realne vlastnosti, schopnosti, socialny kontext a aktualnu zivotnu situaciu.

sonickaka
4. júl 2013

Tradičná rodina je muž, žena, deti . Vzhľadom na to, že sa jedná o jedincov opačného pohlavia každý svojmu dieťaťu odovzdáva niečo, čo ho formuje do dospelosti a do obdobia, ked bude schopné samo za seba rozhodovať a starať sa o seba a o ďalšie svoje potomstvo. To odovzdávanie zahrňa informácie a skusenosti od svojich predkov, a tradícia je niečo čo si dokáže niekto nesmierne vážiť a má to veľkú cenu.

Táto diskusia sa zvrtla na kritiku ako sa má vo vzťahu správať muž a žena, čo je úlohou muža a ženy, je jedno aká je zostava rodiny a pod. Ja osobne nevidím žiadny rozdiel v tom ak vychováva dieťa sama žena, alebo dve ženy, pretože ten mužský vzor tam jednoznačne chýba, sú rodiny kde dieťa vychováva babka a dcéra a chlap nemal šancu tam urobiť ani prievan. A čo je pre dieťa naj a kedy je šťastné. ?No z kompletných rodín, kde je mama otec a majú všetko, vyrastú divný jedinci a ideme tu teraz riešiť aké pohlavie to dieťa vychovávalo? Vychovalo sa same, lebo rodičia popri starostiach a akciach na dieťa zabudli.

Či je dôležitá tradičná rodina? Prečo tu teda mamičky vypisujú problémy a snažia sa to vyriešiť, len aby doma toho chlapa udržali? Žena má problém a naznačuje, že bez toho chlapa neumrie, ale on je taký dobrý otec deti ho zbožňujú.

Problémy v rodinách vždy boli aj budú a v žiadnej rodine nie je všetko. A niekto to tu spomínal už v niakom príspevku, a skutočne mi to príde trápne ako sa niekedy ženy snažia dobehnúť mužov a naopak robia z mužov ženy, no ako to má doma kto zadelené je jeho vec, ale ked kamaratkin manžel kmitá doma s prachovkou, je to ich vec.

A k tému homosexuálov. Nech žijú, nech sú šťastní, ale dvaja. Osobne by som si chcela vypučovať ako dve ženy, ktoré spolu žijú idú svojmu zvedavému adoptovanému dieťaťa vo veku zvedavosti vysvetlovať ako prichádzajú deti na svet.

A vidím, že vzhľadom na pokrokovú dobu, nie je problém zmagoriť malé deti, len preto aby sme samozrejme išli s dobou. Veď napokon ono to už aj tak všetko tak vyzerá a len riešime a riešime a ľudia prestali žiť.

lujza123
4. júl 2013

@digysa no keby som ja osoba ktora ma rozhodnut o adopcii urcite by som najskor preskumala mentalne a osobnostne predpoklady na vychovu dietata..cize dom, auto, tuzba po dietati ano ale za tym by hned slo co su to za ludia, ako myslia, ako sa spravaju...keby su tieto pary M + Z a Z+ Z uuplne rovnake po vsetkych strankach uprednostnila by som par M + Z, potom par Z + Z, potom by nasledovali jednotlivci...par M + M by bohuzial ostal na uplnom konci....nie preto ze by som neverila ze nedokazu dietatko vychovat a dat mu vela lasky ale bohuzial by sa muselo stretavat s nechutnymi reakciami spolocnosti....
Viem to z vlastnej skusenosti ze lesbicke pary alebo lesby su vo vseobecnosti neviditelne, ziju aj s detmi vsade a vy o nich ani neviete. Nevyzeraju nijak zvlastne, ked ich stretnete vonku myslite si ze sa kamaratky vybrali von s detmi, pre susedov su to zrejme sestry atd...

A preco sa tu davaju priklady alkoholikov? Je predsa jasne ze ten klasicky fungujuci model rodicia muz + zena a deti je neporovnatelny, no tu niektory zavrhuju rovnako pohlavne rodiny ako vrchol nemravnosti, zvrhlosti a najvacsej tragedie pre dieta ..ako keby je vsetko lepsie len toto nie... Pritom tych faktorov ktore sa podielaju na stastnom detstve je daleko viac. Lesby matky su akoze strasne nezodpovedne ked si dovolia porodit dieta a znicit mu zivot....je ale zodpovedna zena ktora sa rozhodne mat 4 dieta s chlapom ktory je ozran?Deti vyrastajuce v ubohych podmienkach, bez penazi s muzskym a zenskym vzorom preed ocami vdaka ktorremu budu zit rovnako biedne ako rodicia....Vies kolko milionov deti takto zije? No spolocnost to vobec nepali tak ako homosexuali.....

terezka1947
4. júl 2013

trosku ma zarazili vety autorky temy: existuje este(?) tradicna rodina,je este potrebna?spolocnost isla dopredu,takze "citankova"rodina je uz nerealna..hmmmm....zaujimave...je tu vela prispevkou,niektore zachadzaju do krajnosti a z kazdej strany tu utok na klasicku rodinu je...ale stale trvam na klasickej "citankovej"rodine....tu nejde o tradiciu...a nemozme to ani "ospravedlnit"tym,ze doba ide dopredu,nie je to ani o mode....jednoducho,sa neda slobodou a rovnopravnstou ospravedlnit vsetko....dokonca tu jedna baba spominala,ze je za eutanaziu....uz som len toto cakala,ked som tuto temu zacinala citat...boze,spomente si na vyspele kultury v minulosti...aj oni 'urcovali"kto zit smie a kto nie,aj tam sa homosexualita a ine prejavy sexuality prejavovali.....a existuje tato kultura?nie...prezila? nie.....civilizacia,ktora zacne zbijat svoje deti je civilizacia,kt. sa ruti k vlastnej skaze...nenahovarajme si,ze clovek MOZE vsetko....ano,ma sa snazit objavovat a vymyslat....ale nemoze zabijat...a ani nicit klasicku rodinu,skor by sme mali klasicku rodinu podporovat...na roznych urovniach

sibare
4. júl 2013

@terezka1947 Zaujimalo by ma, ako si predstavujes, ze by sme mali klasicku rodinu podporovat. A na akych urovniach. Ja som rovnakeho nazoru. A mam o tom velmi konkretnu predstavu, tak by som len chcela vediet, jak to mas ty.

terezka1947
4. júl 2013

@sibare tak v prvom rade by mala byt podpora od statu...moje kamosky sa nevydavaju-vraj preto,ze sa oplati byt slobodna mamicka(neviem ako to naozaj je)
dalej napr. tu na MK je nejaka tema-priklad...manzel mi zabudol dat darcek////a uz sa hrnu baby s uzasnymi radami,kt.casto koncia zamyslenim ci to nie je dovod na rozvod 😒 naco sa pisu take somariny? 😠
dalej,preco sa niektore vysmievaju z mnohopocetnych rodin?
preco sa smejeme z toho,ze zena chce byt verna...ze nechce suhlasit s IN nazorom?
jednoducho je tu na roznych urovniach niekedy "posmech"z normalnych hodnot....a tym padom sa uz normalne fungovanie rodin berie ako prezitok.....a existovalo by vela prikladov....
pozri, napr.v inej diskusii sa riesi ci brat deti na pohreby?no...jasne,male deti nie...ale akonahle je dieta pripravene vnimat aj odchod nejakeho clena rodiny,niekoho,koho mali radi...mali by im primeranym sposobom rodicia vysvetlit ako to so smrtou je...ale urcite nesuhlasim s nazorom,ze nejaka 15ka nepojde na pohreb,leeebo ju to citovo poznaci(akoze ako???)a dalsiu vec som sa tu minule docitala,ze deti sa nemaju(?)bart k chorym,lebo nemaju vidiet nikoho trpiet,lebo stari ludia smrdia,su skaredi....nemaju ist na cintorin,lebo je to pesimisticke,nemaju ist do nemocnice,lebo...a takych lebo je vela......akoze ako chceme svoje deti vychovat???ved ich vychovavame proti sebe...niekedy boli deti ucastni celeho zivota rodiny...od narodenia,starostlivost o chorych,lucili sa s babkou ci dedkom na smrtelnej posteli...deti to vedia svojim sposobom(ak im je to primerane vysvetli) pochopit...ak vidia nas ako sa starame o svojich rodicov,aj im sa bude zdat prirodzene postarat sa raz o nas...skratka,ucme deti sucitu...lebo ho nebudu mat ani k nam-rodicom...trosku som sklzla do inej temy,ale rozhorcil ma pred par minutami jeden prispevok-tak sa ospravedlnujem za chaoticku odpoved 🙂

ewellina
4. júl 2013

Nemyslím si, že všetci homosexuáli sú takí, ale toto by sa nemuselo stať, keby...
http://www.lifesitenews.com/news/model-gay-adop...
Až mi je zle z toho...

Pre tých, čo nevedia anglicky - tak je to o tom, ako dvaja "tatkovia" roky sexuálne zneužívali šesťročného chlapca.

sibare
5. júl 2013

@terezka1947 Dakujem za odpoved. Je mozne, ze by sme sa v mnohych veciach zhodli. Osobne si myslim, ze ludia vstupuju do mazelstva "nepripraveni" Ovlyvnovani roznymi mytmi napr. "Ak ma partner/partnerka lubi, budem stredom jeho zaujmu" /mozno tvoj priklad s darcekom/. Alebo, ak sa partner/partnerka nesprava podla mojich ocakavani, nema ma skutocne rad/rada. A zaujimava mi pride i predstava, ze uspesne manzelstvo stoji na spravnom vybere partnera/partnerky.
Myslim si tiez, ze ludia vstupuju do manzelstva s neralnymi ocakavaniami od partnera/partnerky. Tie vacsinou stoja prave na tradicnej predstave "ako sa ma muz- manzel, ci zena-manzelka" spravat a ake su ich role v rodine, ci spolocnosti. Realita casto vyzaduje kretivne prisposobenie a pokial su manzelia "uvazneni" v tradicnej predstave, je pre nich tazke sa flexibilne adaptovat. A pokial su im neustale zdoraznovane rozdiely a "fakt", ze ako muz a zena pochadzaju z dvoch absolutne odlisnych svetov- v skutocnosti prestanu mat na com stavat. Stavat sa da na tom, co nas spaja, nie odlisuje.
Riesenie vidim v cielenej edukacii. Priprava pre manzelstvo a rodicovstvo na nasich skolach praktiky neexistuje. Vytvorenie priestoru, kde by chlapci a dievcata mohli slobodne spoznavat svet, sami seba, diskutovat, "hadat sa", kde by si mohli skusit ake to je dohodnut sa na banalnych veciach ako je umytie zachoda a naucit sa komunikovat, povazujem za cestu k posilneniu a podpore manzelstva. A to vsetko bez toho, aby im niekto zdoraznoval, ze vacsina prislusnikov ich pohlavia sa sprava takto a takto.
Dalsiu cestu vidim v oblasti poradenstva. Este stale je vyhladanie odbornika v pripade krizy tabu. Je to krajna moznost, ktoru manzelia casto volia az v momente, kedy je manzelstvo v hlbokom rozvrate. Je to ako keby odkladali navstevu zubara a navstivili ho az vtedy, ked je zub uz odumrety, bezia zapalove procesy a jeho mozna zachrana, ci opatovne zfunkcnenie je malo pravdepodobne. Ulohou zubara je potom skor minimalizovanie negativnych dopadov na organizmus.
Toto by malo mat samozrejme podporu zo strany statu, v legislative. Od zavedenia manzelskej a rodicovskej vychovy na skolach, az po dostupnost poradenskych sluzieb.

fra
5. júl 2013

nečítala som diskusiu, len som naďabila na fb na príspevok, ktorý úplne odzrkadľuje aj môj pohľad na to, čo znamená tradičná rodina
" Rozklad tradiční rodiny zahájili už za totality. Velké rodiny, ne tedy počtem dětí, ale v jednom objektu žijící prarodiče, rodiče s dětmi, strýčkové, tety, bratranci, sestřenice atd. V takové rodině se vždycky najde pomoc. Neseženeš jesle, školku, nebo na ně nemáš? Jistě se ve velké rodině najde někdo, kdo aspoň občas děti pohlídá. Neprosíš na kolenou ouřad.
No a za totality z toho povětšině (ne vždy) zbyly nukleární rodiny, tedy rodiče s dětmi. Pak přibylo "rodin", kde je jen jeden rodič. Ono není v zájmu státu, aby lidi byli samostatní a současně měli oporu vlastní rodiny. Stát chce, aby lidi potřebovali podpory od něj, protože takovým potřebným se daleko lépe vládne a nechají si toho daleko víc líbit. "

warholette
autor
5. júl 2013

@terezka1947 preco ta zarazaju moje slova? tradicna rodina mala za ulohu hlavne plodit deti. dnes ma sex za ucelom plodenia deti skutocne minimum parov.
@ewellina ak by som tu mala davat vsetky linky pripadov, kedy biologicki rodica zneuzivali svoje deti, otcovia dcery, matky synov a podobne, tak by sme tu boli do vecera. z usa je napriklad znamy medialny pripad ked matka poslala svojho adoptovaneho syna domov do ruska sameho lietadlom, pretoze ho uz viac nechcela. no a? zjavne zalezi na charaktere cloveka, nie na jeho pohlavi alebo sexualnej orientacii. dobri a zli ludia su vsade.

miskap2111
5. júl 2013

Nečítala som celú diskusiu, takže neviem, či toto už niekto predostrel - definícia "tradičnej rodiny" sa naozaj mení - či sa nám to páči, alebo nie. Je to absolútne prirodzené a evolúcií proste nezabránime. Ak si vygooglite definiciu rodiny (googlila som "family": https://en.wikipedia.org/wiki/Family ), tak sa dočítate aj toto: "..in sociology, particularly in the works of social psychologist Michael Lamb,[20] traditional family refers to "a middleclass family with a bread-winning father and a stay-at-home mother, married to each other and raising their biological children,"... " v preklade "... v sociológií, predovšetkým v diele sociálneho psychológa Michaela Lamba, je tradičná rodina definovaná ako rodina zo strednej vrstvy, ktorej živiteľom je otec a matka, ktorá je doma, sú spolu zosobášení a vychovávajú svoje biologické dieťa". Ďalej sa v článku píše, že vo svojej podstate väčšina rodin v súčasnosti aj tak nie "tradičná".
Takže aj ja si myslím, že definícia tradičnej rodiny v podstate ani neexistuje. V tom zmysle, že sa dá povedať, čo je naozaj "tradícia" a čo nie. Naše ponímanie tradície je spojené s našou skúsenosťou. S tým, kde sme vyrastali, čomu nás učili naši rodičia a prostredie, kde patríme. Napriek tomu nemôžeme povedať, že to, čo nie je "našou tradíciou" može byť apriori zlé. Ak by totiž naše staré mamy videli súčasný model "tradičnej" rodiny, tiež by asi boli zhrozené ( pracujúca matka, ktorá zarába viac ako otec, otec na materskej atď,..). Princípom by malo zostať to, aby sme dali maximálne úsilie do výchovy vo vlastných rodinách. Veľakrát sa totiž staráme hlavne do toho, ako žijú druhí, ale čo sa týka vlastných radov, vlastných rodín, sme maximálne pasívni. Prečo namiesto toho, aby sme sa teraz venovali svojim deťom, sedíme pri počítači a míňatme energiu na niečo, čo sami nevyriešime, namiesto toho, aby sme sa porozprávali s deťmi, s manželom, svokrou, sestrou, bratom, alebo urobili niečo, čo urobí tento svet naozaj lepším? Myslite si, že presviedčanie druhých o vlastnej pravde, je to najlepšie, čo možeme urobiť? Takže aj ja to tu dnes "balím" a idem sa venovať tým, ktorých ľúbim a ktorý sú moja rodina. Aj keď moja stará mama by asi zaplakala, keďže žijem s mužom, za ktorého nie som vydatá. 🙂

terezka1947
5. júl 2013

@warholette tradicna rodina mala za ulohu plodit deti????? 😕 fuuuha,no opat si ma dostala...tradicna rodina MA (este stale) deti nielen prijat,ale ich aj spravne vychovavat,formovat ich osobnost....plodit moze kde kto...v rodine ide o vzajomne ovplyvnovanie sa, je to "skola"pozorovania,napodobnovania vzorov spravania....rodicia jednoducho maju vychovavat dalsich rodicov,vychovavaju aj svojich opatrovatelov v starobe,vychovavaju priatelov,kamaratov niekoho....takze nehnevaj sa,ale nesuhlasim s tebou,ze ulohou rodiny bolo len plodit....
suhlasim s tebou v tom,ze zalezi na charaktere ludi,nie na pohlavi....nemam nic proti homosexualom,ale jednoducho nezdielam nazor vacsiny v tejto teme,ze doba pokrocila,nebudme tmari......ak by sa vzorec inej ako klasickej rodiny osvedcil,uz davno by existoval....a neovplyvnila by to ani ziadna cirkev,velmoc,ani kultura.....ale zrejme to az take prirodzene nie je...

@sibare ano,urcite by pomohla "osveta" v skole,atd...urcite by tiez bolo zaujimave rozsirit poradenstvo a dostat do povedomia ludi,ze ist s problemom za odbornikom je uuuplne ok...ale myslim,ze sa naozaj musia v kazdej rodine snazit rodicia,lebo ich vzory spravania si deti(chtiac-nechtiac) beru dalej do zivota...bohuzial pre rodinu je dost velke minus dnesna hekticka doba-rodicia stale v praci,deti casto same,ale pod dohladom starych rodicov, kamosov,nemaju si ako a kedy vybudovat blizky a doverny vztah 😖

elen3
5. júl 2013

@ewellina to treba v anglictine googlit, aby sme nasli konecne nejakych gayov co zneuzivaju dieta... vsak staci si vyhladat po slovensky zneuzivanie vlastnych deti... a niektore koncia este horsie... a mne je zas z toho zle 😝

ewellina
5. júl 2013

@elen3 No na Slovensku zatiaľ gayovia oficiálne nemôžu adoptovať deti, takže takýto prípad sa tu mohol stať len dosť ťažko. Takže asi predovšetkým preto máme príklad v angličtine. 😉

elen3
5. júl 2013

@ewellina esteze tak, lebo by sme tu mali same zneuzite deti... ze?

ewellina
5. júl 2013

@warholette áno, ja viem, že takéto zlé veci sa vyskytujú aj v rodine v tradičnom ponímaní. Dala som to tu však preto, lebo už mám niekedy z niektorých mamičiek v tejto diskusii dojem, že si nejako podvedome myslia, že keďže v niektorých tradičných rodinách sa násilie vyskytuje, tak v netradičnej rodine to bude určite lepšie.

ewellina
5. júl 2013

@elen3 Počkajme pár rokov a uvidíme, čoho sa dočkáme. 😉