Tradičná verzus netradičná rodina
V inej teme sa mierne rozbehla diskusia o tom, aka je tradicna rodina dolezita a ako ju treba udrzat. Mna by vsak zaujimalo, co je podla VAS tradicna a co netradicna rodina? Myslim, ze spolocnost sa uz davno pohla dopredu a scenka zo slabikara, kde mama vari a umyva riad a otec si na gauci spokojne cita noviny, je nepotrebna.
Rodina moze mat mnoho podob. Moze to byt mama, otec a dieta ci deti, mama a deti, otec a deti. Moze to byt mama, otec, biologicke a adoptovane dieta. Mozu to byt dve mamy alebo dvaja otcovia. Moze to byt mama so svojimi detmi, otec so svojimi detmi, ci kazdy so svojimi detmi vychovavajuci deti svojho partnera a aj tie spolocne.
Beriete vsetky formy rodiny za rovnake a rovnocenne?
Existuje podla vas este "tradicna" rodina (mama, otec, deti) a ma nejake vyhody/nevyhody oproti tej netradicnej?
Skutocne treba za tu tradicnu rodinu bojovat? Nestaci rodina, ktora poskytuje ochranu, zazemie a lasku?
fuuuuha,tu to niektore riesite,akoby nejakym zazracnym sposobom malo dojst o par rokov k nejakej populacnej explozii homosexualov 🙄
a bububu,lebo a par rokov uz tradicna rodina bude OUT...pripravujme sa uz teraz na to,ze nase deti budu-minimalne kazde druhe homosexual..a co ja viem,co este?
baby,nechajme homosexualov riesit ich problemy...oni ich poznaju najlepsie 🙄
a ked raz niekto za klasicku rodinu je,preco by mal byt nemoderny?preco?
a preco prave obhajovanie netradicnej rodiny povazujete za to prave,orechove?
@warholette som rada za tuto temu... myslim si, ze tradicne uz nie je nic... ale ku konkretnej teme... za tradicnu rodinu ja povazujem taku rodinu, v ktorej je dieta stastne, ma dostatok lasky, nehy, objati. v ktorom je stastne a je milovane... mozno to znie ako klise, ale takto to vnimam. ziaden typicky model rodiny neuprednostnujem... ide o to aby tam bolo vela lasky, aby bolo porozumenie, pekne vztahy, uprimnost, vediet ze sa mozu clenovia na seba spolahnut... sudrznost... to je to co mi v rodinach chyba a pri roznych debatach tieto veci naozaj postradam v mnohych rodinach.. a je uplne jedno ci su tradicne....
@terezka1947 Nejakým zázračným spôsobom je to totiž moderné a trendy. Príspevok od
@mawka "dnes si hetero pary myslia, ze homo je fuj, ale ze sa im vycicmavaju pubertiaci medzi sebou na opekackach a diskotekach, to im unika. ano, vtedy su baby coool, ked sa vyspia so spoluziackou, lebo ved......... ale to asi neni zle".
Práve pre túto divú homo kampaň mnohí nemajú žiadne zábrany a bez okolkov urobia to čo im trend diktuje. Ako sa zmení spoločnosť za pár generácii...?
@bubulka722 zarucujem ti ze ten co je homosexualne orientovany to nerobi preto ze je trendy!!! A zvlastne je to ze ti homosexuali sa vykristalizuju aj v tradicnych katolickych rodinach - odkial to tam beru????? Zeby nezalezalo od vychovy a vzoru rodiny a okolia ale od toho ze ta sexualna orientacia je proste vrodena - myslim si ze si treba uvedomit ze homosexualom sa clovek narodi nie ze ho nim urobi spolocnost a vychova ktora sa mu dostane!!!!!!! Lebo sorry ja poznam ovela viac homosexualov ktori vysli z tradicionalnych rodina ako homosexualov ktorych rodicia su tiez homosexuali!!
Proste je to tak aj ked sa pokrajate - raz mi jedna baba tiez takto argumentovala ze to je modny trend a jeden jej znamy ktory bol uz aj zasnubeny sa zrazu raz vratil z dovolenky s priatelom - reku hej a bolo to len vdaka tomu ze kolektiv gayov a lesbians organizuje kazdorocne loveparade v madride a berline 🙄
Ako hovorim ja zo srandy mm ak sa raz nase baby objavia vo dverach a povedia dovolte aby som vam predstavila svoju frajerku tak potom co?? A tuto otazku by ste si mali polozit vsetky lebo nic nie je nemozne
@bastika v partnerskom vztahu - teda bez sobáša voči partnerovi nemáš žiadne povinnosti je to " iba " otec tvojich detí , " iba"matka jeho detí ale právne medzi sebou neznamenajú nič.Ak opomeniem to,že voči partnerke do dvoch rokov dietaťa má nejakú vyžvovaciu povinnosť, tak v prípade nezamestnanosti alebo choroby nemá voči nej / nemu žiadne záväzky. A to ani v prípade rozchodu.
Z tohto dôvodu toto pre mňa rodina nie je , čím však netvrdím že partnerstvo nemôže zabezpečiť dobré prostredie pre vývoj detí.
@prasiatko30
uz davno som citala jednu psychologicko-sexuologicku studiu, bohuzial link nemam, neulozila som si to vtedy, ale v principe slo o to, ze homo orientacia NIE je vrodena, ale svojim sposobom je "kazdy nevyhraneny" asi do puberty, a ak sa neidentifikuje z roznych dovodov s rodicom rovnakeho pohlavia, a tym neziska svoju muzsku alebo zensku sexualnu identitu, staci, ze ma v tomto obdobi pohl. dozrievania pozitivnu skusenost s partnerom rovnakeho pohlavia (kludne aj len vasnivy bozk na diskoteke vramci srandy...), moze sa to az takto zlomit... to mas ako s genetikou - iste crty su vrodene, ale nemusia sa prejavit, zalezi od okolnosti.
ps. : moj bratranec je homosexual a teta sa s tym dodnes este nevyrovnala, respektuje to atd. - ale...ako som pisala, je ine takto teoretizovat, a uplne inak mnohi zacnu hovorit, az sa to nahodou prihodi im 😎
@margarita ono to nie je take iste ja si osobne myslimze to ma nieco s genetikou alebo proste a ludovo povedane ten clovek to v sebe ma lebo ja aj keby som mala akykolvek zensky vzor urcite nemam chut mat nieco s tou zenou mna zena nepritahuje a u nich je to presne naopak - a dokonca ked sa porozpravas s matkami tych deti tak ti vacsinou povedia ze ako deti boli vecne obklopeni (u chlapcov) obklopeni dievcatami ich kamaratky boli dievcata!!! Ako tak ja neviem inaksie ta studia nebola nahodou financovana alebo vedena cirkvou - lebo to je ich typicky postoj ku homosexualom - stavaju sa homosexualmi lebo im chyba spravny muzsky vzor, nemaju dobry vztah so svojim otcom a upravenim urcitych crt spravania a doplni sa a spravne sa zrestrukturalizuje muzsky vzor v zivote chlapca chlapec uz nebude zosensteny ale vyrastie na normalneho chlapa - ale to tak nefunguje - vsak kolko homosexualne orientovanych sa snazili mat normalny vztah pred priznanim si homosexuality????? Urcite ak mas v rodine tento pripad tak sa mozes bud opytat alebo spomenut si ci tvoj bratranec nemal nejake vztahy aj s babami ale nakoniec to aj tak je silnejsie ako oni - i ked viem ze cirkev sa drzi toho ze nie ze to sa da "vyliecit" bohuzial si myslim ze to nie je pravda.
A ano aj ja som napisala tu poslednu vetu v tom zmysle ze kazdej z nas sa to moze stat a to je urcite komplikovane spracovat to ale musime si klast otazku co by si/som potom robila???? A urcite to nie je jednoduche!!!!
@margarita a tiez mame pripad v rodine a u ludi ktori myslim si uz boli dost skusani cize tiez viem o com hovorim
@warholette ano, existuje a vzdy bude existovat tradicna rodina v zlozeni otec, matka, dieta... To je tradicna a prirodzena rodina. Vsetky ostatne modely su netradicne, nie uplne prirodzene, ale napriek tomu mozu a nemusia byt plne akceptovane formy rodiny.
Co sa tyka tvojich ostatnych otazok, je to potom uz len o konkretnych ludoch.
@prasiatko30
ved presne to pisem, ze zistili, ze ak iste geneticke predpoklady su u dotycneho - aj nezamerne, nahodne - podporene v obdobi pohl. dozrievania v puberte, tak sa moze, ale aj nemusi, stat homosexualom.
A nejde o vzor v zmysle, ze niekoho obdivujem a chcem s nim mat sex, prave naopak, ze ak MA pozitivny vzor, najde si vdaka nemu svoju pevnu aj sex.identitu -
genetika tak funguje, ak mas nabeh na rakovinu a zacnes v detstve hulit, tak potom sa nemozes cudovat, ak Ti neskor diagnostikuju napr.rakovinu pluc, hrtana a pod. A pri troche stastia mozes svoj geneticky osud "zvratit", ked vies, comu sa vyhnut...nap. ja mam geneticky vrodenu zvysenu krvnu zrazanlivost - riziko je pre mna fajcenie, HAK a dlha nehybnost napr. po operacii a pod. Logicky teda nic z toho, co moze trombozu nastartovat, nerobim....a mozno aj tak umriem na plucnu emboliu, ktovie...len...snazim sa svoju genetiku "oklamat" 😉
A tie paranoje, ze nieco financovala Cirkev, lebo vysli nejake vysledky 😀 - to radsej nekomentujem.
To potom uz mozme spochybnit totalne vsetko, lebo nikdy nevies, kto ktory vyskum financoval.
@margarita nie margarita vobec si ma nepochopila nejde o to ze on sa tym homosexualom stane lebo je furt v zenskej spolocnosti bez muzskeho vzoru ja tvrdim ze ten co sa citi homosexual tak on vlastne to prostredie vyhladava v detstve a aj keby si ho dala na chlapcensku skolu tak to nezmenis!!! Ak v tom ja vidim podstatny rozdiel v tej teorii.
A o tom zaujati proti cirkvi - nemyslim si ze by som bola zaujata dokonca mozem tvrdit ze poznam omnoho viac religiosos ako ty ale ja nesuhlasim s tym aky maju postoj k homosexualite a ano zalezi od toho kto bude viest ten vyskum lebo zavery ku ktorym dospeje dotycny vyskum sa moze lisit a to dost drasticky 🙂
@zuzana76 Nemala, ale stale sa vykresluje. Aj v dnesnom slabikari mama stale pecie buchty, je mila a usmievava. A otec majstruje. Rodove stereotypy su extremne silne a vsade okolo nas. Pozri si letak z Dracika. Hracky do 3 rokov su urcene pre vsetky deti bez ohladu na pohlavie. A potom sa delia na ruzove- dievcenske a modre chlapcenske. Na stranach pre chlapcov nenajdes kociarik, ci babiku. Na stranke pre dievcatko nie je stavebnica, ani vedecka hracka. Ta troni pod titulkom " maleho vedca", nie vedkynu.
Predstava, ze rodicia uz a zena sprostredkuju detom oba svety muzsky I zensky je casto velmi nepresna. Ano dieta vidi mamu i otca, ale v skutocnosti sa musi vtesnat len do sveta, ktory zodpoveda jeho pohlaviu. Druhy svet mu je uzavrety. Zvycajne ak dieta zacne prejavovat zaujem napr o veci, cinnosti, ktore nnie su v sulade s jeho pohlavim, je to problem. Ak sa chlapec hraje s babikami, vari v kuchynke prejavuje sa citlivo, rodicia spozorneju. Velmi casto sa mu dostane upozornenie, ze chlapci neplacu, ze toto nie su vhodne hracky pre neho a mal by radsej kopat do lopty. Mnohe veci su tak detom odopierane. Ktore diecatko vlastni hokejku a vie ako vyzera krizivy srubovak?
Toto je vysoko obmedzujuce a v sucasnosti sa ukazuje ako neefektivne a nefunkcne. Uznanie legitimity homirodin je hlavne o prelomeni tychto stereotypov. Ak toto spolocnost prijime, debata o "netradicnych" rodinech, bude bezpredmetna.
@sibare
zensky a muzsky mozog su ine, muzi a zeny nie su rovnaki. Su cinnosti, ktore su typickejsie pre zeny a cinnosti typickejsie pre muzov. Ja som velmi slobodny clovek, mam v mnohych veciach feministicke zmyslanie, ale skutocne zeny a muzi v mnohych veciach funguju inak, to vsak pravdaze nikoho neospravedlnuje, ked ide napr. o domace prace ci vychovu dietata. Problem, ktory je v tomto state a mozno aj na zaklade vychovy je to, ze slovenske zeny sa velmi podcenuju, nevazia si seba, cely zivot boli vedene k sebaobetovavaniu, pre dobro inych, hlavne nic nechciet pre seba a uz vobec nie dobra a zaujimava kariera (hlavne to, ze nikomu nevadi, ze robia ako mulice na tri smeny za pasom... tie peniaze uz nesmrdia nikomu). Aj kebyze zeny si zacnu uvedomovat svoju hodnotu, aj tak ovela vyssie % zien najdes pri vareni, peceni, hackovani atd. ako muzov... Problem nie je ze tatko majstruje v dielni (poznas zenu, ktora by sla majstrovat do dielni?) ani to, ze zena pecie buchty... problem je to, ze zena pride vycerpana z prace, a ide do druhej sichty a ma pri sebe darebaka, ktory sa trepne na gauc k telke, zena mu donesie pivo so slovami "vsak si sa namakal". Problem je to, ked zena zacne to ze je "zena" povazovat za nejaky "udel" - to je smutne.
Inak, zdravy feminizmus nie je rovnakosti, ale rovnocenosti a moznosti vyberu cinnosti, moznosti volby zivota, ci viac kariery, alebo byt zenou v domacnosti s piatimi detmi. To je podstata feminizmu.
@sibare priznam sa, mna skutočne nebaví starať sa o auto a ukazovať synovi čo sa skryva pod kapotou, a som šťastná, že mu to ukaže manžel 🙂
No i napriek tomu mi nevadí, že maly napríklad dojči svoju plyšovu opičku, alebo vari v detskej kuchynke. čo je na tom zlé? PRoste opakuje to čo vidi doma, neznamená to, že ma problem so svojou identitou.
Ja napriklad prirodzene pociťujem potrebu venovať sa veciam, ktoré suvisia s mojou ženskosťou. Čitať si o pôrodoch, prezerať recepty na chutné kolače.
Ja nevidim ako diskriminaciu to, že prirodzene sme muži a ženy iní. Prečo by malo byť tak prínosné pre spoločnosť vymazať rozdiely medzi pohlaviami, ktoré tu su. Už len fyziologia tela mužského a ženského je rozdielna a z toho vyplyva aj jeho funkcia Príroda nam ženam dala dar nosiť dieťa v brušku, porodiť a nadojčiť. Je to domena žien, ta fyziologicka, a s tym je určite spojena aj ta psychologicka duševna domena dať dieťaťu ešte v prenatalnom vyvoji a po pôrode to čo muž neda. Prečo to chceme popierať. Mužovi je zas z jeho konštrukcie dana napriklad väčšia sila, takže sa nebudem biť do hrude, ako postavim dom bez pomoci muža. Proste nemam na to, ale mam na iné.
Ok, možno sa najdu nejaké vynimky, kedy je žena natolko obdarená svlastvom, že dokaže narabať s ťažkym stavebnym materialom a nepotrebuje chlapsku silu. ale uprimne kolko nas tu takych je?
@maminuska ano ale to sme už niekde inde, to je právny problém. Muž voči partnerke nemá žiadnu vyživovaciu povinnosť ani do 2 rokov dieťaťa, také niečo zákon o rodine nepozná.
len voči dieťaťu, ale to môže platiť aj opačne, pokiaľ viac zarába žena. my sa však nebavíme o rodine definovanej právom, ale o rodine ako takej, ľuďoch, ktorých niečo spája, a ja to nevidím len cez peniaze. Pokiaľ máš sobášny list, za 2 mesiace ťa rozvedú a si tam, kde si bola, zase opomeniem výživné na rozvedenú manželku, nehovorím o peniazoch.
Avšak pokiaľ ľudia aj žijú bez papiera, v harmónii, tak tam nevidím žiaden problém. A pokiaľ si myslíš, že papier ťa k niečomu zaväzuje, bohužiaľ dnes ťa rozvedú tak rýchlo, že si to ani neuvedomíš. A pokiaľ ťa má držať vo vzťahu len to, že nechceš po rozvode deliť majetok, ani to nefunguje. Stačí sa odsťahovať zo spoločnej domácnosti a už máš len ten papier, a ten ti je nanič. Zase opomeniem manželské výživné.
V čom máš však pravdu, je právna stránka veci, kde ten slabší jedinec je chránený pokiaľ sú zosobášený, už spomenutými inštitútmi výživného, resp. BSM, ale zase myslím že táto téma nie je o tom.
@mima4 Ano mozog muza je iny ako mozog zeny. Ale je snad pravda, ze vsetky zeny maju rovnaky mozog? Je snad pravda, ze vsetci muzi su rovnaki? Ludia su rozni, je medzi nimi velka variabilita. Je snad nemozne, aby nejaku zenu bavilo majstrovanie v dielni? A ano poznsm take. Mam kamosku, ktoru ked som videla behat s priklepovou vrtacju, spadla mi sanka. Sama som detstve vedela pracovat s pajkovackou. Bohuzial viac som k tomu vedena nebola. Stretla som aj mladu zenu, ktora plakala, lebo nemoze robit, to coju bavi. Milovala pocit zaspinenia od oleja, urobila si niekolko certifikatov pre pracu na zeriave, mala skvele rerencie a ponuky prace do zahranicia, bohuzial rodia chceli, studovala na vsmu.
Ano feminizmus je o rovnosti, nie rovnakosti. Hovori o tom, ze sme ako ludia rozni. Hovori v prvom rade o tom, ze sme ludia, a ako taki, mozme mar rozne vlastnosti, potreby, zaujmy. A tieto veci neviaxe vysostne na pohlavie.
@bastika pre mňa to nie je o niečom inom , rodina je pre mňa právne usporiadanie, manžel, manželka a deti. Všetko ostatné nie je pre mňa rodinou ale partnerským vzťahom. Ja nepopieram to že partnerský vztah môže fungovat niekedy lepšie ako rodinný vzťah.
Rodina je aj o tom aby boli chránení jej slabší členovia - v drvivej väčšine matka a deti . V partnerskom vzťahu matka minimálne z tohoto vypadáva. Dovolím si pridat definíciu v podstate slovníku a s ktorou sa aj priamo stotožňujem.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Rodina .
@bastika ak žiješ vo volnom zväzku , ok je to tvoja voľba a ja ti to neberiem a ani nijak dehonestujuco na tieto zväzky nepozerám. Pre mňa je to , aby som s mužom s ktorým splodím dieťa bola označná ako jeho zákonná veľmi dôležité, inak mu dobrovolne dieta neporodím Ak nemá muž záujem sa so mnou právne previazať a aj pred zákonom prevziať za mňa zodpovednosť v čase materstva, nezamestnanosti , choroby tak ja nie som ochotná mu vynosiť dieťa.
@vejula Ani ja nemam potrebu vrtat sa v aute. Robim rucne prace a mam zalubu v typicky zenskych veciach. A myslim si, ze je to v poriadku. Nemienim to menit a ani sa vtesnavat do niecoho, co mi nesedi. Ale nemam predstavu, ze takto to maju vsetky zeny.
Ano muzi su vo vseobecnosti fyzucky silnejsi ako zeny vo vseibecnosti. Ale skutocne v skupine muzov neexistuju muzi, ktori su fyzicky slabsi, subtilnejsi? Nie je mozne, ze fyzicky silnejsia zena ich porazi? Skutocne sa vsetci muzi hodia na tazku fyzicku pracu? Ak sa tak niektori neciti, co stym?
@warholette Tradičná rodina je pre mňa bežná, zaužívaná rodina - rodičia + ich potomkovia.
Podľa mňa tradičná rodina má viac výhod oproti netradičnej rodine.
Jedna z výhod: dieťa nerieši prečo vyrastá v netradičnej rodine.
Podľa môjho názoru na výchovu dieťaťa treba dvoch - otca a matku. Pri výchove dieťaťa je potrebný mužský a ženský názor a náhľad. Dieťa potrebuje mužský a ženský vzor. Všetky formy rodiny nepovažujem za rovnocenné a rovnaké. Jednoducho v rozdielnych rodinách vyrastú rozdielni ľudia. Na prvý pohľad budú rovnakí - budú študovať na rovnakých školách, budú bývať v rovnakých panelákoch, budú vyrastať v rovnakých mestách, možno budú jesť aj rovnaké jedlo, rovnako sa šatiť a predsa v určitých zlomových životných situáciách sa zachovajú rozdielne a budú mať iné životné priority....jednoducho tú rodinnú /psychickú/ výbavu do života nedostanú rovnakú.
@vejula no jasne nebude stavat dom. Ak bude mat za zenu moju spominanu kamosku, tak nebude mat problem. Lebo ona si v pohode polozila plavajucu podlahu, a dala obklad do kupelne. On sa zatial postara o deti, urobi nakup, navari a da prat. Ano konstitucia muza a zeny je rozdielna a to derminuje ich mozne smerovanie k cinnostiam. V tomto pripade muza skor k instrumentalnej starostlivosti o rodinu a zenu k narocnejsim manualnym pracam. Nechapem preco sa tvarit, ako by to tak nebolo.
@sibare ale to je skôr vynimka. Pozri myslim to tak, že napríklad prirodzene ma muž na tele väčšie percento svalstva oproti tuku, pričom žena ma prirodzene väčšie percento tuku. MA to svoje opodstatnenie.
Ženske telo musi mať viac tuku, pretože v tuku sa ukladaju hormony potrebné na to aby dozrievali žene vajička, aby mohla mať dieťatko. Jej telo je svojou konštituciou a stavbou prispôsobene tomu aby mohla 9 mesiacov nosiť v brušku dieťa. Hormony v jej tele zabezpečia to aby mohla uspešne donosiť a porodiť dieťaa. Po pôrode, pokial prebehol ako mal, sa ženské hormony postaraju o to aby mohla dieťa nadojčiť, aby mu mohla poskytnuť tu najdôležitejšiu primarnu starostlivosť. Toto muž nikdy nebude môcť. Naproti tomu muž ma zass iné hormony, ktoré zabezpečuju iné veci potrebné pre neho ako osobu aj pre rodinu. A nieje to samozrejme len o hormonoch, to som vypichla z toho množstva fyziologickych rôznosti medzi pohlaviami.
MKam mnoho znamych mnoho kamaratok, ani jedna nestavala dom kym manžel sa staral o deti. Ak to takto je, je to velmi vynimočné. A skôr raritné, tak sa netvarme, že je to pravidlo. Proste sme iné ako muži, mame iné telá, iné hormony, iné myslenie atd atd. Toto nemôžeš poprieť.
@warholette Tradicna rodina?
Hm, tak sa na nu pozrime. Majetok dedil najstarsi syn. Ak nebolo syna, tak najblizsi muzski pribuzni. Zena a dcery po smrti manzela a otca zostali na milosti muzskeho pribuzneho, velakrat "na ulici". Vzdelavali sa len synovia. Zenam banky neumoznovali mat ucet, vlastne zeny nic nesmeli vlastnit. Veno dostaval manzel. Ked ho prepil aj s vlastnym majetkom, zena aj s detmi mali smolu.
Zeny nesmeli volit, zeny nesmeli na sude svedcit proti svojim muzom, aj ked boli napr.tyrane. Zeny nesmeli vykonavat lepsie platenu pracu, na tu nemali vzdelanie. Jedine mohli byt robotnickami, pracovat v otrasnych podmienkach. Bohate zeny mali pestunky a ucitelov pre deti, ziadna vychova vlastnymi rodicmi sa nekonala, chudobne zeny boli cely den na poli, alebo v tovarni, o decka sa starala nevladna babka a huf deti na ulici, uz v detskom veku museli zacat pracovat, pomahat na poli... A plno ineho. O tomto vsetkom rozhodovali zakony, volene "muzmi". Zeny boli vydane muzom na milost. Zalezalo len na manzelovi, aky zivot zena prezije. Nie vsetky mali stastie.
Samozrejme, ze sa zeny nerozvadzali, jednak to nebolo umoznene a v dobe, ked uz bolo, by zostali na ulici. Tak sa spolocenstvo mohlo hrat na rodinu: hrdy otec, starostliva matka a poslusne deti. Pritom este v devatnastom storoci 95% muzskej populacie chodilo za prostitutkami. Spolocnostou to bolo akceptovane, aj manzelkami. Pre ne to bola zaruka, ze sa vyhnu kazdorocnemu rodeniu deti. Bolo bezne, ze po dosiahnuti urciteho poctu potomkov muzi uz so svojimi manzelkami nespavali.
Ludia sa vobec nezmenili, su stale rovnaki, len v tejto dobe uz sa problemy "neskryvaju v rodine", vyplavali na povrch, konecne sa o nich hovori. Komu sa zije zle v jeho rodine, manzelstve, nezostava v nej na silu, drzany zakonmi, radsej odchadza. Zeny uz nie su ochotne tolerovat manzelovu neveru, nasilnickost, alkoholizmus...
Vyse 50% manzelstiev na Slovensku sa rozvadza. Vacsinu ziadosti davaju zeny. Ale rozvadzali by sa aj v minulosti, len nemohli.
Kedysi bola obrovska umrtnost, zili siroty, polosiroty, bol zazrak, ak sa o nich nejaki pribuzni vobec starali, nie ze aby mali "tradicnu rodinu". A z mnohych pritom vyrastli skveli ludia.
Takze, nezalezi na tom, aby bola rodina v zlozeni otecko, mamicka a deticky, ale aby to bolo laskave spolocenstvo, kde su vsetci chceni, milovani, pomahajuci si a aj vychovavani. To je rodina.
Ja si myslím, že niektorí zachádzajú či už úmyselne, alebo z pomýlenia do úplne iného vnímania tradičnej rodiny, než tu bolo pôvodne myslené.
Tradičná rodina bolo chápané pravdepodobne ako rodina muža a ženy a nie muža a muža, či ženy a ženy. Takže zbytočne sa tu pletú obdobia pomaly že nie zo stredoveku alebo z praveku. Rodina sa velmi dlho formovala do dnešnej podoby a netreba tu zas pliesť volakedajšie práva a zvyky zasahujúce do práv a povinností žien v patriarcháte.
Rodina ako taká môže mať samozrejme v dnešnej dobe rôzne tvary. Matka a otec a deti. Matka a deti. Otec a deti.
Aký tvar rodiny nakoniec je, závislý od mnohých okolností. Vdovectvo, rozvod, slobodná matka, siroty so starými rodičmi a pod....
K rodinám homosexuálnych párov sa mi vyjadruje ťažko. Verím, že sú medzi nimi dobrí rodičia. Nemôžem však vyslovene tvrdiť, že sa mi páči model rodiny ako matka+ druhá matka? či otec a otec? neviem ako majú takéto domácnosti doma podelené úlohy a postavenie, ako rodičov... a myslím že len málo heterosexuálov sa k tomu vôbec môže nejako vyjadriť....
Ale nesúhlasím s tvrdením, že je lepšie mať homo rodinu ako ked je otec pijan a podobne.... Lebo väčšina rodín predsa nemá otca pijana a podobne a okrem toho ani medzi homosexuálmi nie sú len super svätí a bezchybní ludia... A čo sa týka zneužívania detí, tak to sa deje aj u hetero aj u homo.....
Ak si spravia deti hetero či homosexuálni partneri a založia rodinu, niet tu čo riešiť, ale na adopciu by som vždy uprednostnila heterosexuálne páry, prípadne homosexuálne páry dvoch žien. Lebo ak sa chceme opierať o zníženie rizika sexuálneho zneužívania adoptovaných detí, najrizikovejšie vidím páry chlap a chlap.
Heterosexuálne páry zabezpečia dieťaťu normálne začlenenie sa do spoločnosti, nemusia vysvetlovať nikomu prečo majú dve matky, či dvoch otcov a budú mať predsa aj do svojej budúcnosti tento model rodiny ako normálny vzor, čo však nevylučuje, že sa dieťa nenarodilo ako homosexuálne orientované 😉
Homosexuálne páry s deťmi to majú ťažšie, rodičia musia po čase vysvetliť ako je to s ich vzťahom a deti na to pripraviť ešte skôr, než im to osladia prípadné iné deti v škole. Môže ich to trošku nechtiac diskriminovať v spoločnosti nehovoriac, že to môže mať aj negatívny vplyv na ich vývoj a psychiku(nie u všetkých samozrejme), berme v úvahu obdobie puberty. Ved dajme tomu len uvádzanie rodičov dieťaťa na každom lajstri, či stužková a XY iných vecí, ktoré ma momentálne nenapadajú.
Určite mi napíše niekto, že takéto predsudky a bla bla bla.... Vždy bude mať človek predstudky voči niečomu, čo pre neho nie je normálne. Nikdy som ako dieťa takéto rodiny nevidela, a dokonca do dnešného dna ani nepoznám. Nevylučujem, že sa o svoje deti nevedia postarať, ale ak sa má adoptovať dieťa, mali by mať prednosť rodičia muž a žena, samozrejme po riadnom výbere a psychotestoch a preverení ich domácej situácie.
@warholette a čo sa týka toho, ktorý typ rodiny a za ktorý bojovať.... základom rodiny sú podla mna deti, reprodukcia.. inak by už asi žiadna rodina dnes nejestvovala, že áno...
preto pokial sa v akejkoľvek rodine berú na prvé miesto potreby detí, vyrastajú šťastné a v láske, tak akákoľvek forma rodiny je v podstate fajn 😉
@sharmana "Takže zbytočne sa tu pletú obdobia pomaly že nie zo stredoveku alebo z praveku. Rodina sa velmi dlho formovala do dnešnej podoby a netreba tu zas pliesť volakedajšie práva a zvyky zasahujúce do práv a povinností žien v patriarcháte."
Rodina v dnesnej podobe, bez vacsich umrti, s financnou zabezpecenostou zien, s antikoncepciou, lekarskou starostlivostou, s moznostou vyberu partnera, sa zacala budovat az po druhej sv.vojne. Prelomove boli sestdesiate roky 20.-teho storocia po rozsireni hormonalnej antikoncepcie a vzdelanost zien. To nie je ani stredovek, ani pravek. Je to len par desiatok rokov a to je velmi kratke obdobie oproti tomu, ze ludstvo zije uz niekolko tisicroci.
Btw, boli pripady na Slovensku, ked este mlade dievcata pred dvadsiatkou rodicia vydavali po roku 1945 za patdesiatrocnych vdovcov, proti ich voli.
@felixa ano, je to proste evolucia a tá bola najmä v 20. storočí rapídne urýchlená. to je jasné, súvisí to predsa aj s objavmi, technologiami atd....
aj dnes nájdeš ešte rodiny, kde len otec rozhoduje... iné rodiny máš v Afrike či v Amazonii, kde žijú ešte dodnes v kmenoch, iné zásady a princípy máš v rodine kresťanskej, islamskej, ortodoxne židovskej.... iné postavenie v rodine má žena v Grécku ako žena na Slovensku.....
temou však podla mna nie je postavenie ženy v rodine, ale tvar rodiny ako takej...

@barcelona94901 neviem, či len 10% rodín si plní svoju funkciu....to sú aké zas štatistiky? to by sme tu potom už asi nemali nič riešiť, v tejto skazenej spoločnosti...