icon

Tradičná verzus netradičná rodina

warholette
27. jún 2013

V inej teme sa mierne rozbehla diskusia o tom, aka je tradicna rodina dolezita a ako ju treba udrzat. Mna by vsak zaujimalo, co je podla VAS tradicna a co netradicna rodina? Myslim, ze spolocnost sa uz davno pohla dopredu a scenka zo slabikara, kde mama vari a umyva riad a otec si na gauci spokojne cita noviny, je nepotrebna.
Rodina moze mat mnoho podob. Moze to byt mama, otec a dieta ci deti, mama a deti, otec a deti. Moze to byt mama, otec, biologicke a adoptovane dieta. Mozu to byt dve mamy alebo dvaja otcovia. Moze to byt mama so svojimi detmi, otec so svojimi detmi, ci kazdy so svojimi detmi vychovavajuci deti svojho partnera a aj tie spolocne.
Beriete vsetky formy rodiny za rovnake a rovnocenne?
Existuje podla vas este "tradicna" rodina (mama, otec, deti) a ma nejake vyhody/nevyhody oproti tej netradicnej?
Skutocne treba za tu tradicnu rodinu bojovat? Nestaci rodina, ktora poskytuje ochranu, zazemie a lasku?

warholette
autor
1. júl 2013

@sharmana vyskumy hovoria, ze zneuzivanie v homosexualnych rodinach je takmer na nule. minule som o tom daco hladala a nasla som kopu vyskumov, aj ked samozrejme na mensej vzorke ako vyskum heterosexualnych rodin.

@vroni velky suhlas. ziadna matka nechce, aby jej dieta bolo zneuzivane, ale skutocne, kolko zien tu zatvara oci pred manzelmi co piju, biju ich, nadavaju im, rozbijaju telefony, hadaju sa s nimi, niekedy ani fyzicke nasilie nestaci na to, aby sa zena zbalila, radsej tu pise a hlada pomoc, ako ten vztah este zachranit. v stresovej situacii kazdy reaguje inak a niekedy v zaplave svojich problemov s muzom alkoholikom a nasilnikom ani nezistis, ze tvoja dcera je odrazu akasi tichsia a nechce sediet vedla otca pri stole... 😢

mima4
1. júl 2013

@sibare
preco si myslis, ze dynamicka a ambiciozna zena je muzatko? 😎 zena moze byt aj dymamicka, ambiciozna, sikovna a napriek tomu nezna a laskava. To si len kazdy pod feministkou predstavuje fuzatu matronu, ktora ostala starou dievkou, ale to su vsetko predsudky.
Co si dala ten priklad napr. na vyber partnera... no ano, mozes povedat dcere, ze ked bude v podstate muzom v zenskom tele, ze niekoho ocari, mozno sa najde muz, ktoreho skutocne ocari, ale vacsina muzov je tej mienky, ze na pivo, hokej a "hrabanie" sa v aute maju kamosov a v partnerke chcu mat zenu. A prave aj o ten jemnocit, neznost im ide, lebo ich to dokaze uzasne doplnat. Je pre mna tazsie hovorit z ich pohladu, tak skusim zo svojho. Skor ma oslovi muz, ktory je iny ako ja, ktory si ma zastane, mam v nom absolutnu doveru. Vezmi si napr. vecnu temy "svokry"...z toho vyplyvajuce hadky, osocovania, manzelske problemy... manzel pravdaze drzi hubu a krok - toto vsak nie je spravanie muza, aspon ja by som takeho nechcela. Od muza ocakavam, ze si ma zastane a nebudem to musiet ja riesti. No vacsina muzov kasle na to, ze maju byt "oddeleni" od povodnej rodiny a zastat si svoju manzelku, nechavaju ju v tom samu...ona sa trapi, hada so svokrou..a on je ticho. Jeho ochranna funkcia uplne zlyhala a ako sama vidis, zeny nedokazu vo vacsine pripadov ochranit seba a rodinu, to je uloha vhodnejsia pre muza, to dokazuje prax.

Kazdopadne ja som rada, ze som zena, aj napriek tomu, ze som feministka, uvedomujem si svoju vynimocnost, vynimocnost zeny a som rada, ze mam pri sebe manzela, ktory mi je skutocnou oporou.

sharmana
1. júl 2013

@warholette menšia vzorka, možno len vzorky rodín kde sú dve matky, možno nulové nahlásené zneužívania, tak ako pri hetero, možno tam kde boli deti zneužité sa neuvidelo, že ide o rodinu homosexuálnu, ale uviedli na polícii neúplnú alebo že išlo o zneužitie cudzím človekom.... fakt štatistiky strašne skreslujú skutočnosť...
dvaja homosexuálni pedofili sa tažšie dostanú k detom, ako dve matky lesby, tie si deti môžu spraviť, možno preto tie skreslené štatistiky...

vroni
1. júl 2013

@sharmana, viem, kolko tu je asocialov, nepriletela som sem vcera z Marsu 😉 A o pijanoch nehovorim uz vobec. Pokial viem, homozvazky su vramci EU akceptovane vsade okrem SK, Irska a Polska? (neviem, boli to tri krajiny a zda sa mi, ze v tomto zlozeni) a aj ked nemaju vsade moznost deti adoptovat (ale ciastocne biodeti si mozu ponechat vsade) je ich dostatocne velka vzorka na to, aby sa tam nejake to zneuzivanie vyskytlo. Zatial som nic take nezachytila, ale tiez nejdem prisahat, ze neexistuje. Homopary - oficialne ci neoficialne existovali vzdy a nespominam si na pripad dietata zneuziteho partnerom otca ci partnerkou matky... Isteze moze byt clovek homosexual a zaroven pedofil, jedno s druhym nema nic spolocne, ale percentualne pedofilov medzi homosexualmi nie je ani o chlp viac nez medzi heterosexualmi. Osobne poznam len dva homopary (jeden zensky a jeden muzsky) a tym chlapom by som dieta v pohode zverila (nepodakovali by mi, ziadne nechcu 😎 )

sharmana
1. júl 2013

@vroni ja nechcem aby to vyznelo, že mám nejakú homofobiu, pretože jeden homosexuál mi je velmi blízka osoba... preto netvrdím, že každý homosexuál je pedofil....
ide celkovo o zdravý vývin dieťaťa a jeho šanca vyrastať v rodine s mamičkou a oteckom.... dve ženy homosexuálky ako riziko pri zneužívaní nevidím, dvoch chlapov vidím.. ako riziko, nie ako automatickú vec... ale v prvom rade, ide o to, že tradičnú rodinu budem pokladať proste vždy za ideálnu, pokial funguje samozrejme... všetky ostatné ju môžu čiastočne nahradiť, ale ideálne ich nevidím...

vroni
1. júl 2013

@sharmana, o tom ani reci, tradicna a funkcna rodina bezpochyby ideal je. Ja len tvrdim, ze ak tento ideal nie je mozny, je lepsia "akakolvek" - aj netradicna - funkcna rodina, nez rodina za kazdu cenu tradicna.

sisaka
1. júl 2013

sa to to zaujimalo rozbehlo, ja mam z tejto debaty pocit,akokeby sa tu bavilo o tom, ci je vhodne, aby sa slony starali o deti. Poprosim vas trosku sa spamatat a uvedomit si, ze gayovia a lesby su LUDIA, taki isti ako my, len maju inu sexualnu orientaciu. To ich robi nevhodnych a neschopnych starat sa o deti? ja som zhrozena z tejto debaty a mam pocit, ze mnohe z vas videli gaya/lesbu len kdesi na obrazku, ci TV. ja poznam zopar gayov su to normalni, vysokoskolsky vzdelani ludia a ani jeden z nich nechce adoptovat dieta. Keby vsak chceli a mala by som na nich napisat posudok nevaham ani sekundu. V pohode by som im zverila deti a to s radostou, pretoze tito chalani ziju normalne, slusne zivoty. A keci o muzskych, zenskych vzoroch? Co tie deti ziju vo vakuu, ci co? Kazdy mame vzory oboch pohlavi neustale okolo seba, stari rodicia, tety, ujovia, znamy, ucitelia/ky ....+ si myslim, ze gayovia/lesby, ktore adoptovali deti su si vedomi, ze kedze ich rodina je INA, je potrebne o to viac tym detom tie vzory sprostredkovat, tak ako to bude prirodzene robit rozvedena zena/muz ..... Je mi tu do placu z toho, ako si niekto mysli, ze je nieco viac len preto, ze sa narodil s tou spravnou orientaciou. Lutujem vsetkych gayov na Slovensku, ze su spolocnostou "trpeni" ako nejaky odpad, nejaky zvrhlici, co nevedia, co od radosti a este ako si to vsetci spoja s pedofiliou, to je uz fakt moc. 😔

prasiatko30
1. júl 2013

@sisaka uplny suhlas

ewellina
2. júl 2013

@sisaka " Je mi tu do placu z toho, ako si niekto mysli, ze je nieco viac len preto, ze sa narodil s tou spravnou orientaciou. Lutujem vsetkych gayov na Slovensku, ze su spolocnostou "trpeni" ako nejaky odpad, nejaky zvrhlici, co nevedia, co od radosti a este ako si to vsetci spoja s pedofiliou, to je uz fakt moc."

Môžeš citovať, kde v diskusii niekto niečo takéto písal?

lujza123
2. júl 2013

Tema vychova deti homo parmi bude vzdy velmi horuca. Tam nejde ani o vzory, o to ako bude dieta vyrastat, lebo na spravnom vyvoji a stastnom detstve sa podiela omnoho omnoho viac faktorov ako pohlavie rodicov. Jednoducho tak isto ako hetero rodiny aj homo rodiny mozu byt vhodne ale aj nevhodne.
To ze je takato forma pre spolocnost neprijatelna nieje nic nove. V 19 tom storoci vytvoril psycholog Francis Galton eugeniku. Eugenici verili, že prisnym vyberom jedincov, ktorým bude dovolene mat deti, je mozne vytvorit silnu rasu. Eugenici preto argumentovali, ze spolocnost by mala od plodenia deti odradit tych svojich clenov, ktorí sú „nesposobilí“ bud fyzicky, mentálne, alebo sociálne. Tychto myslienok sa chytil aj Hitler, a stale ma vela privrzencov..vedomych ci nevedomych.
Jednoducho homosexualita ako taka je pre spolocnost neprijatelna, preto predstava ze by mali deti je pre vela ludi nieco co nedokazu stravit. Bezne su frazy nic proti nim nemam ale nech nevychovavaju deti lebo je to zle. Dovod preco sa vzdy najde, zvacsa to najlepsie "vedia" ty ktory takyto par nikdy nestretli, nikdy sa so ziadnym dietatom nerozpravali ale samozrejme vedia co to dieta citi a aky velky probem ma zo svojou rodinou. Za celym tym je len jednoduchy fakt ze taketo spoluzitie danej osobe pride chore..s detmi to nema zvacsa nic spolocne.
Napriklad taka slobodna matka je spolocensky prijatelna, preto nikdo neriesi ake vzory maju jej deti, nikdo ju neobvinuje, nepovazuje za choru. Pritom tie deti nemaju absolutne ziadny vzor partnerskeho poluzitia. Ale aj v tomto pripade vobec nejde o deti. Ide o to co spolocnost akceptuje.

lujza123
2. júl 2013

Co ma na tomto vsak najviac desi je ze napriklad take nasilie v rodinach je spolocensky ovela viac akceptovane ako homosexualita.
Hovori sa ze kazda 5 ta zena je budto fyzicky alebo psychicky tyrana. KAZDA PIATA. To je sialene cislo. Toto sa predsa tyka ovela vacsieho mnozstva deti ako tych par vyrastajucich v homorodinach.
Pozrite si napriklad diskusie na sme
Clanky o nasili nevyvolavaju ziadne burlive reakcie...
http://www.sme.sk/c/4028951/policia-bude-moct-n... - 88 prispevkov
http://www.sme.sk/c/6482825/obete-znasilnenia-c... - 59 prispevkov

V prispevkoch nepadaju ziadne silne slova o tom ake to je chore, ziadne prirovnavanie k uchylom, ziadny rozvrat spolocnosti..co mimochodom pre mna NASILIE JE OHROZENIE TRADICNEJ RODINY. Reakci malo, zvacsa zeny

Pozrite si spravu o homosexualoch
http://www.sme.sk/c/6849893/homosexuali-v-usa-o...

Tu uz je ohniva diskusia kde sa zapojilo 244 prispevkou. Same nadavky, obvinenia, urazky

Pride vam normalne ze nejaky zakon pre par homo tolkych ludi rozculi ale nasilie na zenach si nevsimaju?

Staci si urobit mensi rozbor sprav za posledny rok. Teme nasilie na zenach sa moc media nevenuju, sem tam clanok, ziadne reakcie. Ziadne militantne skupiny na ochranu tradicnej rodiny sa neangazuju. Takmer nulove zmienky o detoch (a o vychove v takomto prostredi).

Zato sprav o homosexualoch je milu jarmilu az to cloveku ide na nervy. Reakcie uplne sialene. A kazdy rozobera deti a adpocie. Aj v clanku ktory vobec nehovori o homorodinach.

sisaka
2. júl 2013

@ewellina tak a mame tu typicke konikovske: tak cituj. Tak ty si precitaj celu diskusiu a zamysli sa nad obsahom!
Hadam teraz nejdem pre teba hladat vsetky prispevky o zvysenej sanci na zneuzivanie, pedofilii, poskytovani nespravnych vzorov spravania, o tom, ze to nie vrodene, to zase len rodicia nieco posrali vo vychove .....ak ty nechapes o com pisem, tak ty si musis nanovo precitat celu debatu, nie ze ja tu budem sediet 2 hodiny a robit pre teba vycuc!

ewellina
2. júl 2013

@sisaka aspoň na jeden príklad by si sa snáď zmohla, nie? Keby aj existoval. 😉

sisaka
2. júl 2013

@ewellina ja nemozem za to, ze si si tieto prispevky nevsimla, o com sa tu podla teba toci tolko stran? Zeby o tom ake je to uzasne, ze konecne prestavaju byt niektore skupiny ludi diskriminovane, ze konecne maju (aspin v zahranici) sancu legalizovat svoj vztah, mat deti....chces mi nznacit, ze som citala inu diskusiu a omylom prispela do tejto?

ewellina
2. júl 2013

@sisaka 😀 😀 😀 No vidíš. Nič nenájdeš, lebo tu nič také nie je.

zuanach
2. júl 2013

mal by tu napísať názor niekto, kto v takej homo-rodine žil, aký mal život, akého partnera si našiel, písalo sa tu, že v minulosti to nebolo nič nové, len sa o tom nerozprávalo...

ewellina
2. júl 2013

hlavne, že 8 lajkov... 😀
@sisaka

moonlight1210
2. júl 2013

Nasilie medzi dvoma najblizsimi ludmi, ktorych dietabvnima ako svoju zakladnu istotu (a ta tymto ruca), je podla mna ovela stresujucejsie a zanechava vacsie nasledky ako fakt ze ma dvochnotcov ci dve matky.

ewellina
2. júl 2013

a čo tým vlastne chcete povedať:
že nevadí, že má niekto 2X matku a ani jedného otca, lebo veď aj horšie sa moholo prihodiť...?
Však áno, všetko je lepšie ako "drôtom do oka".

moonlight1210
2. júl 2013

@ewellina a zse ked tvoju otazku obratime - co je lepsie? Zazivat doma stresy astratu zazemia a istot, hlavne ze ma za rodicov muza a zenu?
Takze problem bude kdesi inde.

ewellina
2. júl 2013

@moonlight1210 nie, to netvrdim. ale aj ty mi odpovedz.

dai
2. júl 2013

@zuanach takych ale asi vela nenajdes... ja teda o takej neviem...
inak priklad mojho paru🙂 teda mojich velmi dobrych kamaratov - obaja su z krestanskych uplnych rodin - jeden ma 3 sestry - vysneny syn po rokoch... druhy ma 5 sestier a je tiez najmladsi... takze ak by ste to chceli obratit na problem vychovy tak by z tohto vyplyvalo ze ten premnozeny zensky faktor v rodine robi z chalanov homosexualov🙂 co je podla mna blbost ale ako teoria sa to uplne na tychto mojich 2och hodi🙂

zuzana76
2. júl 2013

http://www.coskolaneuci.sk/skola/index.php/homo...

vyberam najma odsek

Verejným účelom manželstva nie je zníženie homofóbie! Homosexuálni aktivisti však tvrdia, že len uznanie „homosexuálneho manželstva“ môže priniesť akceptáciu homosexuálneho správania v našej spoločnosti. Pomocou tohto argumentu sa homosexuálne správanie praktizujúcim v Spojených štátoch a krajinách EÚ podarilo odstrániť všetky zákony, ktoré zakazovali homosexuálne prejavy. Postupne boli prijímané zákony zákazujúce nenávisť voči rase, náboženstvu, etnicite a najnovšie sexuálnej orientácii. Až dochádza k potlačeniu náboženských práv na úkor "homosexuálnych práv". Biblia učí, že homosexuálne správanie je perverznosť a hriech. V niektorých krajinách už majú problém učiť v súlade s Bibliou o svojom nesúhlase s homosexuálnym správaním, pretože ich náboženské slobody sú obmedzené - či toto učenie hlásať alebo podľa týchto morálnych zásad aj žiť. Zároveň sú presadzované učebné osnovy pre všetky školy, ktoré by povinne celoplošne (bez rozdielu na to, či ide o súkromnú, náboženskú alebo štátnu školu) učili, že homosexuálne správanie je morálne dobré.

zuzana76
2. júl 2013

Európsky súd pre ľudské práva paralelne poprel aj ďalšie náboženské práva:
na výhradu vo svedomí farmaceutom – majú si radšej hľadať inú prácu, ak nechcú predávať núdzovú antikoncepciu (Pichon a Sajous v. Francúzsko )
náboženskej slobody rodičom v rozhodovaní o sexuálnej výchove na štátnej škole – tá má byť pluralitná – t.z. ponúkajúca všetky názory – ináč majú pre dieťa hľadať inú školu
náboženskej slobody praktizovať kresťanskú vieru v nedeľu pre prácu (Stedman v. Spojené kráľovstvo 1997)
slobody nenásilnej formy šírenia viery – ESLP určuje, čo je vhodný a nevhodný apoštolát (Kokkinakis v. Grécko 1994)
na slobodu šírenia viery, ak ide o snahu odhovoriť ženy od potratu (Van Den Dungen v. Holandsko 1995)

zuzana76
2. júl 2013

takze sa treba zamysliet nad tym,ze tym,ze sa da sloboda istym skupinam ludi, zaroven sa popiera sloboda a pravo inych skupin

lujza123
2. júl 2013

@ewellina myslim ze tym chcu povedat ze na stastne detstvo vplyva omnoho viac faktorov ...to ze ma niekto dve matky moze byt super ale moze to byt aj tragedia..rovnako ako ked ma otca aj matku....
Nikdo predsa nespochybnuje ze najlepsia je milujuca rodina mama otec deti, taka kde je laska a porozumenie....
Ale to ze je rodina tradicna ako fakt neznamena samo o sebe nic. Bez blizsieho spoznania vsetkych clenov sa proste neda povedat ci je to dobre alebo zle...
Si vezmi dalsie netradicne kombinacie? Vies ich zhodnotit ci su zle alebo dobre? Len tak pausalne...rodicia s velkym vekovym rozdielom, rodina kde je jeden rodic postihnuty, rodina cierno - biela, rodina silno krestanska, rodina kde jeden rodic chodi na sluzobky a je doma par tyzdnov v roku? Rodina bezdetna, rodina s 6timi detmi, rodina boxeristky a baletneho tanecnika? rodina hipisakov zijucich v pralese, rodina kde deti vychovavaju len pestunky....

moonlight1210
2. júl 2013

@ewellina nie, nevadi ze ma dve matky ci dvochnotcov. Zalezi na zazemi co mu vytvoria a aku osobnost z neho vychovaju. Neverim ze priklad dvoch matiek dovedie syna k homosexualite a dceru k lesbizmu. Rovnako dvoch otcov.
Velkym problemom sa ale stava stret so spolocnostou ktora mu dava pociti iny typ jeho rodiny. Casto bez ohladu na jeho skutocnu povahu, orientaciu, ci schopnosti. Ba da sa povedat, ze cim je uspesnejsi, tym je pre spolocnost iritujucejsie jeho zazemie, lebo je to akoby tym svoju inu rodinu poukazoval ako uspesnu v rodicovstve ateda akceptovatelnu.
Prave utoky spolocosti ci negativne alebo naopak lutostive (oboje degraduje hodnotu jeho rodiny) tomu dietatu daju zabrat najviac na psychike.
Moj nazor.

zuzana76
2. júl 2013

http://www.magnificat.sk/2013/01/konecne-pravda...

Pre taliansky denník Tempi De Williencourt ďalej hovorí: “my homosexuáli ani nechceme manželstvo. Heterosexuálny pár je predsa podstatne odlišný od homosexuálneho. Už len pre jednoduchý detail: homosexuálny nemôže prirodzene splodiť dieťa a preto potrebuje inú formu “únie”, ako je manželstvo.” Aká irónia… nazvú aj tieto argumenty čelnej predstaviteľky homosexuálneho združenia ako “homofóbne”?

Nathalie sa dotkla ďalšej podstatnej veci, najdôležitejšej v celej tej “komédii” – detí: “Veríme, že deti majú právo na otca a matku – najlepšie biologických, a ktorí sa vzájomne milujú. Dieťa sa rodí ako ovocie lásky medzi otcom a matkou a má právo poznať ich.

Ak si homosexuálne páry budú adoptovať deti, ktorým už tento základný fakt a cit od biologických rodičov bol odopretý, odoprie sa im ešte aj tá druhá (možno poslendná) šanca na matku a otca! Adopcia nie je právo dospelých. Adopcia je tu pre deti, aby sa im “darovali” rodičia, ktorí ich budú milovať. Žiaľ táto koncepcia sa dnes postavila na hlavu.”

moonlight1210
2. júl 2013

@zuzana76 o tom je cela demokracia. Tvoje prava siahaju tak daleko, kym nezasahuju do prav ineho cloveka. A opacne rovnako.
Ibaze tu hranicu kazd vidi inde.
A toje cely problem demokracie.