Tradičná verzus netradičná rodina
V inej teme sa mierne rozbehla diskusia o tom, aka je tradicna rodina dolezita a ako ju treba udrzat. Mna by vsak zaujimalo, co je podla VAS tradicna a co netradicna rodina? Myslim, ze spolocnost sa uz davno pohla dopredu a scenka zo slabikara, kde mama vari a umyva riad a otec si na gauci spokojne cita noviny, je nepotrebna.
Rodina moze mat mnoho podob. Moze to byt mama, otec a dieta ci deti, mama a deti, otec a deti. Moze to byt mama, otec, biologicke a adoptovane dieta. Mozu to byt dve mamy alebo dvaja otcovia. Moze to byt mama so svojimi detmi, otec so svojimi detmi, ci kazdy so svojimi detmi vychovavajuci deti svojho partnera a aj tie spolocne.
Beriete vsetky formy rodiny za rovnake a rovnocenne?
Existuje podla vas este "tradicna" rodina (mama, otec, deti) a ma nejake vyhody/nevyhody oproti tej netradicnej?
Skutocne treba za tu tradicnu rodinu bojovat? Nestaci rodina, ktora poskytuje ochranu, zazemie a lasku?
@sisaka ano, to je jeden priklad.... pripadne par prikladov ale ako to bude ak sa to spusti hromadne a tych rodin budu stovky... tisicky. Vies garantovat alebo niekto aky to bude mat na tieto deti/rodiny a okolie vplyv? Dieta nie je psik aby si ho hocikto kupil a robil s nim 10-15 rokov co chce... a ano prava mame dane aj automaticky z prirody, vsetko co je extra a musi sa domyslat aby sa niekto citil dobre uz je specialne... ako som pisala inde...
@simca06022011 kedysi mali cernosi SPECIALNE pravo slobody. potom mali zeny SPECIALNE pravo volit a vlastnit majetok. a dnes chcu gayovia a lesby SPECIALNE pravo mat vlastnu rodinu...
@sisaka 😝
@simca06022011 ja tu uz fakt skolabujem, takze homosexuali sa doborovolne odlucili od vacsinovej skupiny? Kde si @ewellina? Citas tieto dristy? Nech nemusim zhanat dokazy o homofobii v tejto diskusi!
@simca06022011 co maju romovia spolocne s homosexualmy? moji homosexualny priatelia su rozhladeny vysokoskolsky vzdelany ludia zarabajuci viac ako vaecsina ludi tu na fore - zo vsetkeho odvadzaju peniaze z ktorych ide tebe normalnej materska a neskor rodicovska, tebe normalnej sa platia pridavky, tvojim normalnym ( nedajboze neskor homosexualne sa urciacim ) detom platene skolstvo , vaecsine normalnym platene zdravotnictvo etc. ... oni nikdy nebudu poberat pridavky na dieta, ich deti nikdy ziadne vyhody z ich odvodov mat nebudu....
mozem vediet kde si postrehla suvislost medzi romami a homosexualmi? mozes mi napisat v com su normalne zakladne ludske prava specialne v pripade homosexualov alebo aj romov ale v tvojom pripade su normalne?
dakujem za vysvetlenia
@simca06022011 tvoji prispevky su specialne homofobne... romovia, homosexuali... kto este patri medzi ludi ktorym by si chcela odobrat ludske prava? su ok ciernovlasy , pripadne ti co uz maju k tomu aj hnede oci nech uz nic neziadaju?☹
@simca06022011 chces povedat, ze tebe sa niekto zarucil, ze tvoje deti budu tip-top vychovane a tvoja vychova na ne nebude mat negativny vplyv? Prosim ta, kto ruci za deti, ktore sa rodia v heterosexualnych rodinach? Tiez nik! Precitaj si uz tie studie, ziadne rozdiely sa medzi detmi nenasli. Vyrastu z nich rovnako normalne, ci nenormalne deti, ako tie z hetero rodin
@dai ja nevravim ze maju daco s romami.... neviem kde si to zase vycitala... som pisala ze budu pre nich ako samostatne skupiny stale vymyslane nove pravidla ... cize ma mrzi ak si to pochopila tak ze su z jedneho "cesta".
@simca06022011 ale oni nechcu samostatne nove pravidla - oni chcu to iste co mas ty... preco ty mas mat pravo napr. v partnerstve dedit po sebe a oni nie? par ktory poznam zije spolu 13 rokov - tolko isto kolko ja s mojim muzom - oni ale na rozdiel od nas absolutne nie su chraneny - pritom maju spolocny byt, psa, auta... vsetko si musia regulovat zmluvami aby mali vztahy vysporiadane medzi sebou, ked chcu aby v pripade ze sa nieco stalo tento majetok pripadol tomu druhemu opaet musia platit pravnika a notara aby si toto pravo zabezpecili zmluvne ( a nik negarantuje ze aj tak zavet bude napadnuty ) - preco ty to mas zo zakona a oni nemozu?
@dai netaraj, ja nikomu neberiem nijake prava, ale veruze som zastanca klasickej rodiny otec-matka-deti... mininalne tej zakladnej. Proste vplyv tam musi mat dvaja ludia - rodicia. Pretoze tu nejde o jednu dve rodiny... tu pojde mozno o tisicky deticiek, nemusi to mat na ne vplyv a moze... a idem von, lebo tu si viditelne nikto nemoze napisat svoj nazor, hned je vyhodnoteny ako nejaky popudzovac, rasista, homofobik...
@simca06022011 a pokracuje to dedenim poisteni, vdovskymi pravami etc. ... a to nic nehovori o tom ze tento par zije usporiadane, nikomu neublizuje, skor vela pomahaju v svojom okoli... oni deti nechcu - napriek tomu zeby boli super rodicmi - vidim to ked im zverim moje deti... maloktora zenska sa dokaze tak postarat ako teda specialne ta zenska cast v tomto pare ( oni tiez maju rozdelene role aspon teda ti ktorych ja poznam - jeden ma skor tu ochranarsku muzsku funkciu a druhy je jemnejsi, citlivejsi a skor prebera tu zensku part )
@dai ale ved ja som povedala ze s manzelstami suhlasim v prvom prispevku... mne to vysvetlovat nemusis, tuto vec uplne chapem... proste ludia co spolu nieco cely zivot buduju a maju, maju mat pravo to nejak legalizovat a byt spolu ako riadny par ak sa tak rozhodnu
@simca06022011 pozri, necuduj sa ze si oznacena za homofobika ked sa homofobne spravas... to tak spolu suvisi...
a netaram - citaj po sebe, mozno potom pochopis co sa ti tu snazia ludia napisat... a precitaj si eweline prispevky - ona je zastanca klasickej rodiny a ma nato argumenty...
@simca06022011 som sa musela zasmiat nad tymi prikladmi homosexualov v loveparade - to by bolo vacsine rodicov aj tu na mk odobrate deti ak by si vyvesili fotky z ozieracich vikendov za slobodna - pripadne tie studentske party plne alkoholu a ak nie aj niecoho ineho. ci to je len charakteristickou crtou homosexualov vypit si zabavat sa a stratit prirodzene zabrany p- to som nevedela ze je tolko homosexualov po vikendoch na sk zabavach a diskotekach 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Ja som z rozvedenej rodiny a mne osobne otec veľmi chýbal, lebo nás nenavštevoval, ani si nás nebral k sebe. Takže ak by som si ja ako dieťa mohla vybrať, určite by som chcela mamu aj otca.
@lujza123 Ty tvrdíš, že kresťania utláčajú ateistickú majoritu... tebe vadia aj výluky dopravy kvôli maratónom, rušenie nočného pokoja silvestrovským ohňostrojom, všetky dni pracovného pokoja... alebo ti vadia len kresťanské akcie a to ostatné je v poriadku? Mala som tú česť bývať chvíľu v Bratislave pri Nepeláku, mám teraz začať vykrikovať o utláčaní športovcami a fanúšikmi? Vieš si predstaviť ten randál? A koncerty v NTC tiež bolo občas počuť riadne doďaleka. Bola som podľa teba utláčaná kultúrou? Taký je proste život, patrí doňho náboženstvo, šport aj kultúra, toto predsa nemôžeš považovať za utláčanie, či diskrimináciu. S týmto argumentom si fakt šliapla vedľa.
@zuzitko74 ale tebe asi chybal niekto koho si na zaciatku mala... keby si vyrastala napr. v rodine mamy a nevlastneho otca ktory by ti daval tu lasku tak by ti tiez tak moc otec chybal? vies ja to neviem posudit, som z kompaktnej rodiny, ale mam pocit ze toto co ty prezivas - ten pocit straty, by deti v homo pare neprezivali, pokial by tento zil usporiadane a svoje deti miloval
@dai pozri sa homofobia je "strach z homosexualneho etnika..." to som teda nikde neuviedla, dokonca ich ani nijak nediskriminalizujem 🙂 okrem toho ze teda tuto nestandardnu rodinu typu neschvalujem... co ale neznamena ze moj nazor cokolvek ovplyvni. A neviem ake akoze podklady k tomuto nazoru by som potrebovala. Mozno sa ti zda divne ze schvalujem registrovane vztahy, manzelstva alebo cokolvek, ale som proti adopciam.. no ja si myslim ze je to spravne, pretoze je to proti prirode... mozno o 100 rokov to bude normalka, mozno o 100 rokov budu deti uz len zo skumavky.... kto vie.
@prasiatko30 no to bol taky extremny priklad, su aj slusne pochody... ale verejnost podla mna je prave kvoli tym extremom proti, lebo co si pod homosexualmi predstavia? ;) tie extremy.. malo kto sa teraz este stretne v mensom meste s homosexualom (resp. o tom ani nevie) a teda nic ine ich nenapadne... iba taketo obrazky z telky, pripadne policajna akademia a gay bar. Preto je podla mna vacsinovy nazor taky aky je (keby nebol vacsinovy uz by bol davno tento stav zmeneny), napr. voci manzelstvam... vzdy iba to zle sa vytahuje.
@simca06022011 no, v malych mestach je ich rovnako vela ako inde, ale vsetci utekaju do velkych kde sa lahsie schovaju a utecu pred utlacanim a posmeskami ktore im hrozia v malych mestach - tiez som z maleho mesta a viem asi o 3och ludoch, dokonca jeden moj spoluziak je tu len kvoli tomuto...
ak sa ti aj deti zo skumavky zdaju divne a proti prirode tak potom by mali byt aj im odobrate prava na dalsie deti, ci ich rodicom?
mne pride ze ked proti niecomu som tak by som to mala aspon trosku poznat a nevytvarat si nazor podla toho co vidim v telke alebo citam v bulvary☹
@warholette čo sa tyka tych neznamych pričin neplodnosti, tak sa odbornici domnievaju, že ide o imunologické poruchy. Kedže je imunitny system, ešte z velkej časti neprebadany, tak len ťažko určiť pričinu a liečbu
@dai Vieš,opustené deti si svoje straty nesú v sebe, aj keď sú adoptované ako novorodenci. Už taký novorodenec, celý čas v brušku cítil, že ho maminka odmieta, bol celé tehotenstvo zaplavený stresovými hormónmi, možno počul krik a plač, možno bol dusený cigaretami, opíjaný alkoholom, možno sa narodil závislý. A my tu za monitormi riešime virtuálnu realitu, kto má aké práva. Ja si myslím, že to dieťa sa už narodí zranené a aj keď si to nepamätá, nesie si to v sebe. Určite potrebuje ocka aj mamičku. Homopáru by som dieťa zverila, len ak by mu bol jeden z páru príbuzný.
@simca06022011 pokial viem vsetky skupiny ludi ktori bojovali mierovou formou za svoje prava pouzivali manifestacie ako nastroj za ich ziskanie - aj ked zeny pochodovali za pravo na volby tak vsetci boli zhnuseni ze co to tam tie zenske vystrajaju a chodia po uliciach namiesto toho aby sedeli pri plotni a starali sa o domacnost a o pohodlie svojho manzela - to len tak k tomu vseobecnemu znechuteniu
@sisaka
@lujza123 nemyslim, že vzor otca či matky môže nahradiť nejaka suseda či stryko. Minule som sa prave rozpravala s jednym mužom, ktory doteraz pociťuje velky deficit mužského vzoru. A to ani nevyrastal v homo rodine, len v rodine, kde bol otec neustale mimo domu kvôli praci. Uvedomuje si, že doteraz podvedome hlada mužský vzor, doteraz hlada otcovsky vzor a citi velku bolesť a nespravodlivosť, že mu v detstve toto nebolo dopriane. A to je dospely muž už
@zuzitko74 jasne... tiez si myslim ze tu stratu dieta niekde stale riesi a stale hlada ten svoj prapovod - aj ked lasku dostane... ale ak ju dostane tak myslis ze na neho nejak specialne by posobilo ze by ju dostal ako adoptovany napr. od dvoch mam ci otcov... pripadne by sa zena dala umele oplodnit ( ci by normalne splodila dieta ) a vychovala ho so svojou partnerkou
Suhlasim s @mima4 @maminuska a @zeleny_cajik
U mna Tradicna rodina je iba jedna: otec-matka- deti
Ostatne modely su "alternativne rodiny", ku ktorym ich priviedli okolnosti......myslim, ze je este stale viac ludi, ktori si chcu vytvorit tradicnu rodinu, ako tych ludi, ktori si povedia: " budme extra a nemajme tradicnu rodinu"....
Alternativne rodiny vo vacine pripadov NEMAJU na vyber.....a som si ista, ze aj slobodna mamicka moze vychovat "uspesneho jedinca", ale bude mat viac prekazok a bude ju to stat viac usilia
Mna by vsak zaujimali odpovede na 2 otazky...
1. Zvierata sa rozdeluju na rozne druhy........aj maly chlapec vie, ze PRASA a KRAVA su dve odlisne zvierata.....
A tak isto ten maly chlapec vie, ze aj MUZ a ZENA su dva odlisne jedince............. Preco, pre kristove oci, preco, preco, preco tieto dva jedince stale povazujete a chcete aby boli rovnake, ked rovnaki nikdy neboli, nie su a nebudu?????
Preco chcete, aby MUZ bol a robil to, co ZENA?
Preco chcete, aby ZENA bola a robila to, co MUZ?
Ked pride ten cas, ze Muz dokaze splodit potomka, tak sa budeme bavit o rovnocennosti 😎
Uz len ta anatomia nam napoveda, ze sa snazite o nemozne....
2. Co je zle na tradicii? Preco tak silou mocou vacsina z vas chce zatratit, zmiest, vymazat a pospinit TRADICIE?
Pokial viem, tradicie su zvyky, nazory, spravania, ktore vznikli v minulosti a boli uchovavane generaciami. Je to zachovanie si kultury a hodnot, ktore si preberame z generacie na generaciu.......
CO JE ZLE na TRADICII???
(pozn. autora, aby sa tu ludia nechytali za slovicka: samozrejme tradicie sa vyvyjaju a mozu sa menit, hlavne tie, ktore nie su nasou spolocnostou uznavane z hladiska humanneho- cize na tie extremy sa nezameriavajme, pisem o tradiciach, ktore cloveku a spolocnosti neublizuju.....ako napr. tradicny kapor na vianoce)
@dai Zažilo by ďalšiu stratu, Stratu rodiča jedného pohlavia. Možno si myslíš, že čo nepoznalo, mu nebude chýbať, ale ja si aj tak myslím, že by to pre to dieťa bola strata. Zranených treba liečiť, nie posielať do boja. A život v netradičnej rodine by bol pre to dieťa asi dosť náročný boj.
A viac sem pisat uz nebudem, len preto......lebo sme sa isli bavit o roznych netradicnych rodinach ( pre mna alternativnych) vs. tradicnych rodinach a debata sa tu zvrhla len na homosexualov.......
Ako keby INA ALTERNATIVNA RODINA neexistovala.........ale tusila som, ze tu nejde o INE modely....len o ten jeden.
A uz tu zachadzame do politiky- prava, zakony, pomienky a zivot homosexualov... 😒
@digysa poznam tvoj nazor na tuto temu, takze len v skratke 🙂
1. Prasa aj krava su od seba odlisne, ale v ramci ich zvieracieho druhu existuje prasa muz a prasa zena, rovnako aj krava muz a krava zena. Clovek je preto len jeden druh tvoreny muzom a zenou, nejde o dva samostatne druhy.
2. Na tradicii nie je nic zle. Pytala som sa v uvodnej otazke, ci su pre ludi vsetky druhy rodin rovnake alebo nie. Ci je tradicna lepsia ako netradicna, alebo ci hlavne zavisi na laske a porozumeni, ktoremu sa dietatu v rodine dostava. Ja som napriklad z tradicnej rodiny, aj tradicnu rodinu s manzelom mam, v pripade homosexualnej rodiny tvorenej dvoma partnermi ci partnerkami vsak nevidim rozdiel vo vychove, nazoroch, hodnotach atd. Pre mna su vsetky rodiny rovnake.
@warholette Inak, na tvoje komentare som nenarazala, lebo som velmi rychlo prechadzala ocami a citala vsetko rychlo v skratke..... takze, neviem co si presne pisala....
Ale zase sme presli k homosexualom......a ja som napr. porovnavala slobodnu matku.... no ale to asi nie je take zaujimave....ako homosexuali....co uz.
Co sa tyka rodiny......urcite nikdy nebudu vsetky rodiny rovnake.... Vzdy sa musi niekde zacat- ZAKLAD je to od coho sa vytvara vsetko ostatne........
Je jasne, ze neexistuje iny model ako muz+zena= potomok, od ktorej by sa vyvijali ostatne rodiny..... priroda to tak zariadila
Na to, aby vznikli ostatne rodiny, musi byt vzdy najskor ZAKLAD ( MUZ+ZENA= Potomok)
Muz a zena sa rozvedu a mozu vyvorit 2 nove (alternativne) rodiny- muz+zena2= potomok, zena+muz2= potomok
Homosexuali tiez potrebuju najskor zaklad, kde muz a zena maju dieta a jeden z nich zomrie, druhy sa upije na smrt, dieta ide do detskeho domova a homosexuali si ho zoberu........
Zklad je vzdy rovnaky....

@warholette pozor na tlak🙂)) ja vravim iba o adoptovani si dietata... mne homosexualne manzelstva neprekazaju a chapem to, pisala som to v prvom prispevku tu. Podla mna je specialnycm pravom vsetko co sa navyse musi do zakonov pripisovat aby urcita skupina necitila pocit krivdy a mohla sa spravat ako vacsinova skupina z ktorej sa dobrovolne (zjednodusene napisane) odlucili.