icon

Tradičné Vianoce verzus návšteva rodiny v Rakúsku

kajetana500
10. nov 2025

Ahoj ja som rodinne zalozena mamzel z rozvedenej rodiny sme manzelia 10 rokov mame deti dve 6 a 2 rocne no nastal problem ze jeho sestra zije s nerozvedenym co ma dve deti a vraj nema s kym byt na Vianoce ci nedojdeme za nou do Rakuska lebo jasne jej partner bude travit cas so svojou rodinou na Vianoce no ja mam rada klasicke Vianoce sadnut spolu z stedrovecerny stol pozriet darceky posediet ist do kostola . Jeho sestra je neveriaca Vianoce moc neuznava a ja by som zas chcela detom vštepovat aj tradicie aj nech vidia ze ako funguje rodina spolu. Mamzel vyrastal v rozvedenej rodine kde si kazdy robil co chcel ja v kompletnej a teraz viac a viac sa ukazuje aky vplyv malo to ze si robil co chcel . Ma problem fungovat v rodine vela prednost mava praca a kavicky s kamaratmi. Hneva sa ze nechcem ist tam za jeho sestrou s detmi a co ja za to mozem ze ma nerozvedeneho co ju nechava vzdy na Vianoce samu. Poradte ako z tej situacie nechcem sa preto s nim hadat. No nepocuva iba ze moje nazori zastarale opakuje dokola. Ja som viac rodinne zalozena

Strana
z2
0silvia0
10. nov 2025

@kajetana500 zavolajte sestru k vam

kajetana500
autor
10. nov 2025
@0silvia0

@kajetana500 zavolajte sestru k vam

@0silvia0 nechce ist k nam

vilma7
10. nov 2025
@kajetana500

@kajetana500 tak ked nechce ona sama k Vám, prečo by ste sa mali trepať vy 4 tam k nej?
Nešla by som a hotovo...ona nech príde ak nechce byť sama.

mima595
10. nov 2025

a chce ona vôbec, aby ste k nej prišli? Ja by som ju zavolala, keď nechce prísť, nech je sama...

katarinaba
10. nov 2025

tak ked sestra Vianoce neuznava, tak nemoze mat problem, ze bude sama, urcite je pol roka tak, ked zenaty travi cas s rodinou
a ked ma problem ostat sama, tak nech pride k vam - jeden clovek, jeden kufor, podstatne jednoduchsie

0silvia0
10. nov 2025
@kajetana500

@kajetana500 no urcite by som sa netrepala s detmi ked nechces.

anonym_e2c28a
10. nov 2025

ani by ma nehlo behať na Vianoce do Rakúska. sestra nech je sama, však jej fešák sa tam isto po sviatkoch ukáže.

sissy27
10. nov 2025

@kajetana500 teraz neviem čo je pre teba problém - že by ste mali vianoce stráviť mimo domu, v širšej rodine? Lebo či sa ti to páči alebo nie, aj švagriná a jej deti sú vaša rodina.
Alebo je problém len to, že má švagriná ženatého frajera? Inak pomenovanie "nerozvedený" ma slušne povedané prekvapil, som nevedela, že aj také niečo existuje 😀
Ja by som kľudne išla, a vytrieskala z toho maximum - nové zážitky pre mňa aj deti, nech je konečne postarané raz aj o mňa a nie len ja sa starať o druhých, do kostola môžeš ísť aj v rakúsku, no nevidím v tom problém, ale tak keď švagrinú z princípu neznášaš, lebo má "nerozvedeného" frajera a nie je ti dosť dobrá, tak seď doma a uži si tradičné vianoce s dusnou atmosférou, čo ti poradiť. V tomto prípade bude vždy niekto nespokojný.

bashka80
10. nov 2025

To, či sa deti budú vychovávať vo viere a tradične je jedným z najčastejších kameňov úrazu v manželstve a rieši sa to PRED SVADBOU, nie keď už máte dve deti. Brala si si muža z rozvedenej rodiny, kde sú aj členovia, ktorí v Boha neveria. Presne si vedela do čoho ideš a že v tomto nebudete stále za jedno, takze teraz to už riešiš zbytočne.

som_realistka
10. nov 2025

Mužovi povedz, že ju veľmi rada privítaš a budeš rada, keď príde na návštevu aj na celé sviatky. Spýtaj sa ho, že keby ste tam išli, aké vianoce budú mať deti, ak budú vianoce pre deti a full servis pre Teba a deti, nech sa páči, ale ak by si tam mala kmitať ako doma, no poslala by som pekne nahlas tam kde slnko nesvieti.

zeldia
10. nov 2025
@sissy27

@kajetana500 teraz neviem čo je pre teba problém - že by ste mali vianoce stráviť mimo domu, v širšej rodine? Lebo či sa ti to páči alebo nie, aj švagriná a jej deti sú vaša rodina.
Alebo je problém len to, že má švagriná ženatého frajera? Inak pomenovanie "nerozvedený" ma slušne povedané prekvapil, som nevedela, že aj také niečo existuje 😀
Ja by som kľudne išla, a vytrieskala z toho maximum - nové zážitky pre mňa aj deti, nech je konečne postarané raz aj o mňa a nie len ja sa starať o druhých, do kostola môžeš ísť aj v rakúsku, no nevidím v tom problém, ale tak keď švagrinú z princípu neznášaš, lebo má "nerozvedeného" frajera a nie je ti dosť dobrá, tak seď doma a uži si tradičné vianoce s dusnou atmosférou, čo ti poradiť. V tomto prípade bude vždy niekto nespokojný.

@sissy27 ja si to neviem predstaviť čo si napísala a to som neveriaca a rodinne navstevy naozaj nemusim. Ale predstáv si že ona zoberie dve maličké deti mimo domov v case keď všetci potrebujú nutne na cestach sa niekam trepať, nebude jedlo na aké sú zvyknutí a asi ani nic prichystané tak ako autorka by chcela. Toto vsetko obetuje v case ktorý je pre ňu dolezity, len koli manželovej rodine, ktorá to chce inak. Lenže jej muz ma teraz novú rodinu: manželku a dve deti tak by sa mal starať o nich a nie o to čo chce sestra.
Ja by som určite neplánovala taky výlet v case Vianoc a už vôbec nie s tak malými detmi. Úplne zbytočne stresy z cesty a budeš nahnevaná že to nemáš tak ako chces. Na druhej strane budeš mať doma nahnevaneho muza lebo on chce ísť. Tak nech ide keď mu nie si prednejšia a zariadi sa ako chce a ty pozvi ak môžeš rodičov a bude vás pri stole až veľa.

kajetana500
autor
10. nov 2025
@sissy27

@sissy27 nie ja ju mam rada len ona ak jej zenaty frajer je s rodinou a nema program vola na vianoce nas lebo ona nechce prist nema ani deti len toho parnera co bude s rodinou svojou

anonym_63f316
10. nov 2025

Wtf? Vianoce sú hlavne pre deti, aby som ja prispôsobovala program svojej rodiny a detí nejakej slobodnej ženskej, čo sa vláči so ženatým chlapom a ešte doslova píšeš, že ona "Vianoce až tak neuznáva"? No chudiatko...🤦‍♀️Chápete toto niekto? No ja by som sa isto nikam neteperila.

sissy27
10. nov 2025
@zeldia

@sissy27 ja si to neviem predstaviť čo si napísala a to som neveriaca a rodinne navstevy naozaj nemusim. Ale predstáv si že ona zoberie dve maličké deti mimo domov v case keď všetci potrebujú nutne na cestach sa niekam trepať, nebude jedlo na aké sú zvyknutí a asi ani nic prichystané tak ako autorka by chcela. Toto vsetko obetuje v case ktorý je pre ňu dolezity, len koli manželovej rodine, ktorá to chce inak. Lenže jej muz ma teraz novú rodinu: manželku a dve deti tak by sa mal starať o nich a nie o to čo chce sestra.
Ja by som určite neplánovala taky výlet v case Vianoc a už vôbec nie s tak malými detmi. Úplne zbytočne stresy z cesty a budeš nahnevaná že to nemáš tak ako chces. Na druhej strane budeš mať doma nahnevaneho muza lebo on chce ísť. Tak nech ide keď mu nie si prednejšia a zariadi sa ako chce a ty pozvi ak môžeš rodičov a bude vás pri stole až veľa.

@zeldia ako píšem - tento problém nemá správne riešenie, vždy bude niekto zdutý - takže také klasické slovenské vianoce 😀
Vianoce nie sú predsa len jeden deň, tak môžeme ísť ako rodina na viac dní. Jedlo na aké sú zvyknutí? No ale mi nehovor, že 2 a 6 ročné deti si za tie všetky štedré večere, ktoré vo svojom živote absolvovali, už tak veľmi zvykli na toto jedlo, že teraz im spôsobí traumu, ak budú mať niečo iné 😀 a dospelí sa hádam zvládnu prispôsobiť.
Vieš, na konci dňa je všetko len o tom, či chceš alebo nechceš a všetko ostatné sú výhovorky. Ja som človek, ktorý sa snaží vo veciach vidieť aj druhú stránku, takže ako som písala, ja by som z toho vytrieskala maximum (nemyslím finančne) a užila si novú, netradičnú situáciu. Lebo mám na výber - buď idem do toho alebo budem mať doma vianoce s odutým mužom. A ak to skúsim, tak to bude mať dva scenáre - buď to bude super a budem sa z toho tešiť, alebo to bude celé zle a môžem to mužovi oplieskavať o hlavu do konca jeho dní 😂 a už nikdy s ničím takým nepríde.
Ale samozrejme každá sme iná. Hlavne by to autorka nemala riešiť na mk, ale doma s mužom. Obávam sa, že argument "ale na koníku baby písali" len prileje olej do ohňa 😀

kajetana500
autor
10. nov 2025
@som_realistka

Mužovi povedz, že ju veľmi rada privítaš a budeš rada, keď príde na návštevu aj na celé sviatky. Spýtaj sa ho, že keby ste tam išli, aké vianoce budú mať deti, ak budú vianoce pre deti a full servis pre Teba a deti, nech sa páči, ale ak by si tam mala kmitať ako doma, no poslala by som pekne nahlas tam kde slnko nesvieti.

@som_realistka nie boli by to trhy tahavky po fastfoodoch alebo restikach deti na mne len nech ona neje sama. Manzel jasne vylet a deti ani stromcek ani vecera stedra nic

tilly
10. nov 2025

Kde v rakúsku žije?

natalka13
10. nov 2025

Nesla by som s malymi detmi k niekomu kto nema stromcek veceru. nechce prist? jej problem, zavolaj ju sama a povedz ze ty chces byt s detmi doma.

anonym_83e7d6
10. nov 2025

preco sa mate styria prisposobovat jednej dospelej zene? pekne stedry den doma a potom na druhy sviatok vianocny k nej na navstevu a prespanie

kajetana500
autor
10. nov 2025
@anonym_83e7d6

preco sa mate styria prisposobovat jednej dospelej zene? pekne stedry den doma a potom na druhy sviatok vianocny k nej na navstevu a prespanie

@anonym_83e7d6 to som navrhla ze 26. By sme sli ale odpoved bola mlcanie

abbey1
10. nov 2025

Rodina je pre mňa všetko, ale tu by som neustupila. Urobila by som krásne vianoce doma sebe, svojom deťom a manželovi. Sestru by som pozvala. A tam to končí. Chce? Príde. Nechce? Zariadi si ona vianoce ako chce. Koniec debaty z mojej strany.

vroni
10. nov 2025

Ja som hlboko a úprimne neveriaca, takže toto by mi bolo úplne fuk. Ale aby sme sa štyria trepali za dospelou (zrejme inak) pricetnou ženou, lebo ona ma ženatého nabíjaka a nemá ju akurát cez Vianoce (ktoré neuznáva) kto posrabkat - tak sorry, tam moja tolerancia konci. Mohli by sme ju ísť pozrieť pred vianocami, po vianociach, môže prísť ona k nám, môže ísť k rodičom - jednému či druhému (píšeš, že su rozvedení nie mŕtvi) alebo si objedná nevianocny pobyt v hoteli (áno, existujú aj špeciálne pobyty pre Grinchov, kde nie je cez Vianoce vianočné nic). A muž nech si svoje ego lešti v inom termíne. Áno je možné, že bude zduty. Ale ist k sestre v takejto situácii je proste debilný a úplne zbytočný nápad.

janulka1802
10. nov 2025

Ja by som ju pozvala a ak by neprišla, viac by som neriešila. Nás pozýva takto každý rok svokra a zakaždým ju radi privítame u nás. V tomto som nekompromisná. Štedrý deň chcem byť doma.

kajetana500
autor
10. nov 2025
@bashka80

To, či sa deti budú vychovávať vo viere a tradične je jedným z najčastejších kameňov úrazu v manželstve a rieši sa to PRED SVADBOU, nie keď už máte dve deti. Brala si si muža z rozvedenej rodiny, kde sú aj členovia, ktorí v Boha neveria. Presne si vedela do čoho ideš a že v tomto nebudete stále za jedno, takze teraz to už riešiš zbytočne.

@bashka80 och matka ich viedla k viere mazel chodi aj do kostola aj na spoved jeho sirodenci nie

anonym_ae9c5a
10. nov 2025

@kajetana500 ako navar, napeč, daj do auta všetko plus darčeky, plus dva kufre s rárohami potrebnými pre všetkých na sviatky, presuňte sa a ešte sa celé sviatky prispôsobuj iným zvykom. No veľké lobogo. Ak švagriná chce, nech príde ona.

mirkam3
10. nov 2025

@kajetana500 Čo vedie tvojho muža k tomu, že tam zrazu chce ísť? Nekonečná láska k sestre? Lebo z toho, čo si o ňom napísala, by som ho tipovala skôr na take tradičné Vianoce doma so všetkými (vašimi) zvykmi. Túžba po obyčajnom výlete do Rakúska to asi nebude, však?

Ako by to vyzeralo u vás doma, resp ako to vyzerá každy rok? Máte ťažkú pohodu, alebo si z tých zien, ktoré pečú vystresované 30 druhov pečiva a nútia muža vysávať 5 min. pred večerou a sú vyhorene, lebo si všetko potrebujú spraviť samé a nic im nie je dosť dobre, a cele je to vlastne v takom zbytočnom strese.. Lebo je možné, že sa tomu (alebo niečomu inému? Napr svokre?) chce vyhnúť. To ťa nejako teraz neobviňujem, len sa to snažím pochopiť, že kde je vlastne pes zakopaný…

A mimo toho:, ja by som v tvojej situácii robila to, čo už písali baby vyššie – pozvala by som ju na Vianoce k nám, ak nemá záujem, nevadí môžme ísť po vianociach mi k nej (ak vôbec o toto záujem má. To už možno aj ten jej frajer bude opäť dispozícii a vykašle sa na vás…)

anonym_37c457
10. nov 2025

Za týchto okolností v žiadnom prípade. Keď chce, nech príde k Vám alebo nech nechá tak.

anonym_83e7d6
10. nov 2025
@kajetana500

@anonym_83e7d6 to som navrhla ze 26. By sme sli ale odpoved bola mlcanie

@kajetana500 tak zober to mlcanie ako suhlas

kajetana500
autor
10. nov 2025
@mirkam3

@kajetana500 Čo vedie tvojho muža k tomu, že tam zrazu chce ísť? Nekonečná láska k sestre? Lebo z toho, čo si o ňom napísala, by som ho tipovala skôr na take tradičné Vianoce doma so všetkými (vašimi) zvykmi. Túžba po obyčajnom výlete do Rakúska to asi nebude, však?

Ako by to vyzeralo u vás doma, resp ako to vyzerá každy rok? Máte ťažkú pohodu, alebo si z tých zien, ktoré pečú vystresované 30 druhov pečiva a nútia muža vysávať 5 min. pred večerou a sú vyhorene, lebo si všetko potrebujú spraviť samé a nic im nie je dosť dobre, a cele je to vlastne v takom zbytočnom strese.. Lebo je možné, že sa tomu (alebo niečomu inému? Napr svokre?) chce vyhnúť. To ťa nejako teraz neobviňujem, len sa to snažím pochopiť, že kde je vlastne pes zakopaný…

A mimo toho:, ja by som v tvojej situácii robila to, čo už písali baby vyššie – pozvala by som ju na Vianoce k nám, ak nemá záujem, nevadí môžme ísť po vianociach mi k nej (ak vôbec o toto záujem má. To už možno aj ten jej frajer bude opäť dispozícii a vykašle sa na vás…)

@mirkam3 mozno po vianociach ma uz program s nim alebo kamoskami vylet niekam neviem nevyzvedam sa jej. Predtym bola u nas parkrat na Vianoce teraz ze nechce prist. Nesom z tych co ked su Vianoce cakaju hygienu a uz ked upeciem s detmi linecke a medovniky koli ich radosti z vykrajovania v ceste inak nic. Neviem len to ho vedie ze bude sama ale vyjadrila sa neraz ze ani nestavia stromcek ani nic ta neviem ake by to boli Vianoce pre deti

zeldia
10. nov 2025
@kajetana500

@mirkam3 mozno po vianociach ma uz program s nim alebo kamoskami vylet niekam neviem nevyzvedam sa jej. Predtym bola u nas parkrat na Vianoce teraz ze nechce prist. Nesom z tych co ked su Vianoce cakaju hygienu a uz ked upeciem s detmi linecke a medovniky koli ich radosti z vykrajovania v ceste inak nic. Neviem len to ho vedie ze bude sama ale vyjadrila sa neraz ze ani nestavia stromcek ani nic ta neviem ake by to boli Vianoce pre deti

@kajetana500 tak ak nechce byt sama u vás je vítaná. Ja by som v tak exponovanom case s 2r dieťaťom nešla ani k rodičom. To je malé dieta blbe roky už chodí vsetko vyťahuje reve nespí nemôže určite chodit na fast food a trhy, čo mu ulejes trochu puncu nech zaspí? Nikam nechod a kašli na všetkých.
A ešte zo Spiskej, ved to je dlhá cesta, ani sama by som v takom case nešla nie to 4 ľudia.

petamich
10. nov 2025

Pozvala by som ju k nam a ak by odmietla, zrejme to zvladne byt sama 🙂 a ostatne veci take ci onake tu uz zazneli.

Ja by som s dvomi malymi detmi isla tam, kde viem, ze budu sviatky, radost a pohoda. Bezne chodime s malym mimo nasu domacnost ale tam, kde viem, ze nam bude dobre a uzijeme si to podobnym stylom (a nie je to o kostole a pod. ja som ateista a ostatni v pohode idu do kostola aj sa pomodlia...).

cacianka
12. nov 2025
@vroni

Ja som hlboko a úprimne neveriaca, takže toto by mi bolo úplne fuk. Ale aby sme sa štyria trepali za dospelou (zrejme inak) pricetnou ženou, lebo ona ma ženatého nabíjaka a nemá ju akurát cez Vianoce (ktoré neuznáva) kto posrabkat - tak sorry, tam moja tolerancia konci. Mohli by sme ju ísť pozrieť pred vianocami, po vianociach, môže prísť ona k nám, môže ísť k rodičom - jednému či druhému (píšeš, že su rozvedení nie mŕtvi) alebo si objedná nevianocny pobyt v hoteli (áno, existujú aj špeciálne pobyty pre Grinchov, kde nie je cez Vianoce vianočné nic). A muž nech si svoje ego lešti v inom termíne. Áno je možné, že bude zduty. Ale ist k sestre v takejto situácii je proste debilný a úplne zbytočný nápad.

@vroni presne aj moje slová. aby sa 4 ľudia trepali kvôli jednej sebestrednej žene stovky kilometrov ? a bez perspektívy domácich vianoc ? haloooo, že komu prepína ?!
Keby chcem sviatky bez zhonu napr., ideme do hotela, kde sa o nás postarajú a za moje € mám servis. Nie niekde k osamelej žene, kde budú bohvie aké podmienky s jedlom a všetkými tými drobnosťami čo k pokojnému pobytu patria.

Strana
z2