Traja v jednoizbovom byte
Ahojte.
Potrebovala by som poradiť.
Bývame v malom 1 izbovom byte. Traja. Muž, syn a ja.
Chceli by sme do väčšieho ísť, lenže tu je ten problém.
Nevieme ako ďalej. Nemáme nič našetreného.
Obaja už máme nad 35 rokov. Prečo nemáme našetrene?Čo sme doteraz robili? Predtým sme málo zarábali a nešetrili, potom som ostala na MD a to bolo ešte horšie. Išli sme stále do mínusu. A teraz keď už máme normálne roboty, tak teraz sa dostávame z toho mínusu. A to samozrejme trvá. Máme 2 pôžičky+ hypotéka čo sa samozrejme platí. Muž predtým neplatil ako by mal a už je v registri.
Byt sme kupovali pred 12 rokmi, na väčší ako 1 izbak sme vtedy nemali.
Ja mám 840 v čistom a muž 1000 v čistom.
Navrhla som mu, nech predáme tento byt a aby sme išli do podnájmu tak na 3 roky, keď už nebudeme v registri.
Peniaze z predaja odložíme a do šetríme k tomu ešte aby bolo viac. A potom kúpime väčší byt.
(On aj toho sa bojí, že tie byty išli nenormálne hore, že z čoho on to bude platíť. Tu kde bývame sa pohybujú 2 izbaky od 100 000- 160 000. On sa bojí, že čo bude, keď sa mu niečo stane. )
Lenže muž nechce ísť ani do podnájmu. Boji sa. Že čo keď budeme sa sťahovať z podnájmu do podnájmu, lebo majiteľ si zmysli, že chce predať byt. A nechce platiť inému. Ale ja už tiež tu nechcem bývat, v malom byte. Nedá sa tu hýbať. Veci uložiť. Žiadnu návštevu, lebo nemajú si poriadne kde sadnúť. Aj malý potrebuje súkromie má 10 rokov.
Neviem, čo mám robiť. Nechať to tak? Mám tlačiť na muža?Už sme to s nim 1000 000x prebrali. Keď nahodím tu tému, nechce sa už o to veľmi sa baviť. O podnájme nechce ani počuť. Jedine keby to prenajímali nejaký známy. Tak by tam išiel. Ale roky plynu a stále sme natom istom. Čakáme a čakáme.
Viem, že je to naša chyba, že sme tu.
Co by ste poradili? Co by ste robili v našej situácii vy?
@tanaxxx pri sucasnej miere inflacie a riziku stagflacie je tvoj napad, teraz predat byt a az o cca 3r pouzit peniaze z predaja, ciste sialenstvo...
Ak navysit hypo nepojde (fakt chod do banky), paci sa mi napad dat maly byt do podnajmu a prenajat si byt vacsi.
Ano, da sa zit aj na 35m2 , ale ak existuje sposob, ako nielen dietatu, ale aj sebe, dopriat trochu zivotneho priestoru, nevahala by som..
@tanaxxx A presunut kuchynsku linku do obyvacky a bola by kuchyna spolu s obyvackou a syn by mal svoju vlastnu izbicku v byvalej kuchyni ??
Takto som to ja videla u kamaratov.
Inak, my sme tiez byvanie vyriesili tym, ze sme predali byt v meste a kupili dom na dedine.
@kinderzwillinge to by sme museli prerábať a to veru nie. Raz nám stačílo.
@tanaxxx Potom vasa situacia nema riesenie, ked mas na vsetko odpoved nie. Riesit byvanie bez ustupkov a prerabania sa da len malokedy. Uz len podat Eurojackpot a vyhrat 😂
@kinderzwillinge tak už sme raz prerabali. Aj keď prerobíme, bude z toho stále len malý byt.
@tanaxxx Tomu rozumiem, ze sa byt nenafukne, ale ak spojis kuchynu a obyvacku, ziska syn vlastnu izbu a vy budete mat s muzom v noci sukromie v obyvacke.
Ono, aj ked kupite vacsi byt alebo dom dalej od mesta na dedinke, tak ci tak sa prerabaniu nevyhnete.
@tanaxxx
Prosim ta, neporovnavaj sa s nikym. 1 izbak pre troch je malicky, ale kaslat na to. Jedine riesenie, ktore ja vidim, ist do prenajmu 2 izboveho bytu, tento 1 izbak prenajat (nepredat!!!!) a financovat si z toho najom vacsieho bytu a cim skor splatit vsetky pozicky.
Z tych 1800 EUR v cistom mesacne kolko platite hypo a tie pozicky?
@zmrzlinka2021
Hypotéka - 270e
1pozicka- 95e
2pozicka-160 e
Mesto-185 e
@tanaxxx 10 rokov žiť s dieťaťom v jedno izbovom byte, to je sila
@lenka567899 daj riesenie
@lenka567899 ty si asi nepamatáš tú rodinu, čo bývali s 10 deťmi v jednoizbáku, čo?
@lenka567899 mala som spoluziaka, co zili 7 ludi v 2i. Ziadne socky, normalna rodina. My sme byvali tiez par rokov v 1i, nie je to az take hrozne, vela sme boli vonku, vela sme chodili na vylety a mali sme tak malo veci, ze sme sa dokazali prestahovat v jednom osobaku a vlecke na 1x. Stahovali sme sa do domu a aj po 12 rokoch byvania mam poloprazdne skrine. Akosi som si zvykla zbavovat sa nepotrebnosti, resp. nehromadit statky.. Aj ked teraz by sme sa ani zdaleka neprestahovali na 1x 😀
@akvi dobrých ľudí sa všade dosť zmestí, moja babka mali len kuchyňu a spálňu a bývali tam so 4 deťmi, vtedy to bolo normálne
@tanaxxx na veci, ja by som skúsila zohnať nejakú garáž /sklad na prenájom. Dáte tam sezónne veci a také čo sa nepoužívajú. A inak zase koľko rodín je tak že napriklad 4 alebo 5 členná v 2 izbaku, 7 členov v 3 a tak. Teda ja si myslím že z dieťaťa neubudne a mimo toho ja si napríklad do klasického bytu keď sú rodičia doma a kde počuješ aj keď sused sa vyciká alebo si povzdychne neviem predstaviť vodiť frajerku, súkromie žiadne aj tak. Stretnú sa inde alebo pôjdu k nej alebo k vám keď nebude nik doma a ak bude vzťah vážny pôjdu žiť spolu.
@tanaxxx ako by si platila znovu úroky?
Minulý rok som konsolidovaná úvery a úroky platím zo 60€ necelých 20€.
Na spotrebnom úvere sú vysoké úroky a spojením do hypo za úrok zníži, aj keď teraz sú úroky na hypo vyššie ako minuly rok.
Banka ti konsolidáciu neponúkne, nej vyhovuje aby si platila všetko zvlášť.
Ja som chcela jeden spotrebak vyplatit, druhý znížiť, ale spojením s hypotékou som dosiahla zníženie celkovej splátky o viac ako 44%, a to bol na mňa len jeden spotrebak, druhý a hypo bol spoločný s mužom. V tomto mi môj sprostredkovateľ veľmi pomohol, preto nedám naňho dopustiť.
Vam by pomohol dobry financny poradca. Vypocitat,aku vysoku hypoteku by dali tebe samej. Ak by vyslo aj tebe,vziat hypo,splatit z nej tie dve pozicku,predat byt a ist do dvojizboveho. Ak ti to nevyjde,tak nezufaj. Za tri roky nieco nasetrite a potom sa mozte poobzerat po vacsom byte. Clovek sa bohuzial musi uspokojit s tym,co ma. Predat byt a ist do podnajmu je blbost. Nepozeraj sa na to,ze ini maju vacsi byt. Odrazili ste sa od dna,pomaly postupujete dalej aj to malokto dokaze vyhrabat sa z najhorsieho. Chce to cas a snahu. Drzim palce

@luccija balkón mame malý, bez ničoho. Takže nič moc