icon

Trápenie s mamou - čo mám robiť?

15. jan 2020

Prajem pekný deň, chcela by som sa spýtať na názory ohľadom mojej mamy. Viem, že ťažko súdiť človeka, ktorého nepoznáme, ale aj tak Vás chcem požiadať o názor.

Moja mama bola vždy na peniaze. Vždy mi vtĺkala do hlavy, že je dôležité pracovať a zarábať. Pracujem, zarábam a neustále sa stará do toho, koľko zarábam a prečo nepracujem aj cez víkendy, že by som mala viac. Ja jej hovorím, že ja nechcem premárniť celý život v práci, že mám aj svoj osobný život. Samozrejme začala kričať, že som lenivá hus a preto nikdy nič mať nebudem. Sesternica mi ponúkla brigádu - hostesku na nejakej akcii, v sobotu, ale odmietla som. Bola som unavená, mala som celý týždeň nočnú a chcela som si oddýchnuť. Mama sa to dozvedela a začala na mňa kričať a vulgárne mi nadávať, prečo som to nezobrala, spať môžem celú nedeľu. Neustále do mňa hustí, nech si šetrím peniaze a nemíňam na hlúposti. Kamarátka mala narodeniny, kúpila som jej darček, náramok. Mama sa to dozvedela a pýtala sa, kde som minula toľko peňazí, zase kričala a otcovi hovorila "No čo povieš na ňu? Je to ale hus!" Doma upratujem, varím, robím všetko okolo domácnosti. Ale ani to sa jej nepáči, stále nájde niečo, čokoľvek, aby mi mohla nadávať. Napríklad som neumyla luster a hneď do mňa začala hučať, že som neschopná a že ani ma nenapadne urobiť niečo navyše.
Kontroluje ma kde chodím a s kým, občas idem po práci si posedieť s kamarátmi a prídem až večer, mama volá kde som a prečo ešte nie som doma, že doma nie je upratané a čo si o sebe myslím. Cez víkend som prišla domov neskoro, nedvíhala som mame mobil, prišla som domov a dostala som od otca po hlave. Po tomto som sa rozhodla odísť.
Kamarátka mi ponúkla pomoc, môžem sa k nej presťahovať. Už som rozhodnutá, že odídem. Matke som nepovedala zatiaľ nič, lebo ešte by mi bola schopná zabrániť v odchode. Na domácnosť nechcela aby som jej prispievala, že si mám šetriť. Ale na druhý deň mi vyčíta, že ma ani nenapadne zaplatiť za komunálny odpad. Veď ja som je povedala, že to zaplatím, ona odmietla a teraz mi to vyčíta? Mám mladšieho súrodenca a mala som ísť s ním na očkovanie k lekárovi, bola som chorá, mala som horúčku a prišla do izby mama, ja som sa potila, bolo mi zle a len sucho skonštatovala, aby ma nenapadlo s ním neísť k lekárovi.

Neviem ako ďalej, mám 24 rokov a nechcem už toto znášať. Je to dobrý nápad odísť? A čo robiť, keď bude volať? Lebo ona bude, tým som si istá. Mám jej povedať, kde som alebo to tajiť?

Strana
z2
beusssska
15. jan 2020

Osamostatni sa.... a zi svoj zivot tak ako je dovre pre teba.... peniaze nie su všetko....

simca06022011
15. jan 2020

Mama ta ma za sluzku/opatrovatelku a neschopnu, odid, budes mat klud, volnost a mozno aj viac energie na dalsie "brigady" a uvidis, ze budes na tom lepsie aj psychicky 🙂))) Ja mam podobnu mamu v tom, ze stale lamentuje (aj ked od 19 nie som doma) nad tym ako ma toho vela a treba jej to a hento urobit (rozumej upratat, v praci pomoct...), robi to stale.. jednym uchom dnu a druhym von. CLovek pride a pomoze a uz som to mala na dennom poriadku, telefonaty co treba spravit, kde, komu (pritom mam o vela viac prace aj povinnosti ako ona, ako vitalna a zdrava 50tnicka bez zavazkov by mala ona travit viac casu u nas, ako ja u nej utieranim kuchynskej linky a nie ze este ja jej mam piect na Vianoce ). Mas uz svoj vek na vztahy, na pracu.. nie na to utierat mame doma luster.

simca06022011
15. jan 2020

Ja by som skusila odist tak, ze veci si odstahujem (mozno ti kluce nechaju pre istotu, lebo napr. moji rodicia mi obaja kluce nechali a mam ich este teraz), ale mame by som osobne povedala, ze odchadzam, normalne by som sa rozlucila, ze idem byvat ku kamaratke, nakolko nie som male decko aby ma ohukovala a otec mi daval "po hlave", ze jej na case zit svoj zivot a dakujem pekne. Ak chyti amok, nech chyti a chod. Ak sa bojis ze ta zamkne doma, tak sa s nou stretni vonku 🙂)

evkano1402
15. jan 2020

Ako sa mama sprava k mladsiemu surodencovi?

autor
15. jan 2020

@evkano1402 Tiež mu nadáva a uráža ho.

dominikatomas
15. jan 2020

@kissinka111 nie mne rodicia neriesia peniaze, ktore som si sama zarobila na brigade alebo v zahranici oni chuc aby som si ich nechala... mamee som uz nieco aj dala alebo im objenam pizzu aby som nieco dala aj ja im kedze platia dom atd. ale o pochopenie vztahov chyba, mzem robit co chcem...

lujza123
15. jan 2020

Ty si nemyslíš že je to tým ze byvas doma, ani tvoja mama si nemyslí že vaše nezhody vznikajú tým ze byvas doma, ale obidve sa podľa mňa mýlite, nerozumiete si práve preto lebo byvas doma. PRETOŽE SI SA EŠTE NEODSTRIHLA z detstva
Vás vzťah je ešte stále mama a maličké dieťa, nie mama a dospelá dcera, preto je mama direktivna, preto sa snaží riadiť ti život. Áno ona bude stále sporovliva, stále bude za všetkým iba peňeže ale keď budeš dospelá (čiže samostatná) naučí sa ta rešpektovať takú aká si

Ver mi, viem o com hovorím. Som dieťa mami ktorá dlho nedokázala spracovať že som dospela a mam svoj vlastný život.
Mami ktorá je veľmi dominantná, s potrebou riadiť a naplanovat svojim deťom život (aká škola, aká práca, kam by som mala ísť na dovolenku atď) a k tomu je veľmi výbušnej povahy, čo je úplne super kombinácia. Samozrejme ja žijem totálne opačne ako si ona vysnívala že budem a roky, naozaj roky trvalo kým mi to prestala vycitat..

Základ je byt samostatná, potom môžeš pri maminom naliehani, kriku zložiť telefón ci odísť z návštevy.

A neodchádzaj teraz z domu bez rozlúčky, tajne. Rodicia si to nezaslúžia. Ási budú kričať, ale v konečnom dôsledku to bude oveľa lepšie ako keď nájdu prázdny byt.

1andrea111
15. jan 2020

Ahoj ja na Tvojom mieste by som sa odsťahovala tajne, nechala niekde papier - zopár viet o tom, že bývaš inde a začínaš samostatne žiť. Určite by som nepovedala kde a obmedzila tel. kontakt na minimum - len povedať že sa máš dobre, respektíve vôbec. A až neskôr keď to celé "prehrmí" by som kontakt nadviazala. Podľa toho ako opisuješ rodičov, ich tlak bude neskutočne silný a podľa toho ako opisuješ seba, je veľká pravdepodobnosť že sa dáš ovplyvniť a vydierať rodičmi. Že použijú niečo prečo sa vrátiš späť. Preto sa na začiatok odstrihnúť úplne aby čo najmenej na Teba tlačili a časom sa uvídí. To najdôležitejšie čo je pre Teba a aj pre Tvoje duševné zdravie, je odstrihnúť sa a žiť vlastný život. Urob to čím skôr. Držím palce

limetka69
15. jan 2020

@0silvia0 moja mama mala taku vychovu od mojej baby 🙂 a moja mama je stastne rozvedena, 😀

jvasenka
15. jan 2020

Dala by som "uzasnej" mamine pa pa aj tatovi a viac by o mne nevedeli 🙂

stela01
15. jan 2020

Odsťahovať sa .

cacianka
15. jan 2020

Tajne - netajne ...to je otazka....
V case ked nebude nikto doma si odvez gro svojich osobnych veci, nezabudni cim skor odniest tvoje dokumenty, vsetky. Ak je matka tak direktivna a otec agresívny mohli by velmi zurit a vyvadzat, branit odchodu alebo vyhodit tak ze nic si nesmieš vziať. Podla odvahy/okolnosti bud neprídes z práce domov ale do podnajmu alebo odides s rozluckou
Odvahu dievca, su to sice tvoji rodicia ale nic ich neopravnuje sa k tebe takto spravat

deti95060810
15. jan 2020

asi maminka bola podobne vychovávaná...tak to praktizuje aj na tebe...😉

santafe
15. jan 2020

Určite odísť, ale prosim, bud oporou tomu mladsiemu súrodencovi, ak su aj na neho takí, tak mu prosim bud nablízku.

ruzicka603
Autor odpoveď zmazal
perdulka7
Odpoveď bola odstránená
kakawah
15. jan 2020

Aj ja som takto s kamoškou zacinala, v podnájme. Uz v 18r. Niezeby sa do mna rodicia starali, ale chcela som. A poviem ti bic lepšie som nwmohla urobit. Uplna voľnosť a zaroven zodpovednosť sama za seba. Takato skusenost ti neublíži, ale naopak posilni. A nenechaj sa mamou buzerovat. Mne to pride uz ako buzeracia. Bud k nej slušná, pomôž ked treba, ale nenechaj sebou manipulovať. Drzim prsty

janinah
15. jan 2020

Kolko rokov má mladší surodenec? jeho by som chránila a kvoli nemu by som sa s rodičmi rozišla v dobrom,slušne a s tým,že budem s mladším surodencom chodiť na vylety trebárs každú sobotu....nenechaj sa zatiahnuť do situácie,že ak chceš s ním byť,tak príd domov,to by skončilo tak,že by si došla ,poupratovala im celý byt a ešte by ti vynadali.....

miadi
16. jan 2020

Odstahuj sa nie koli tomu aka je mama ale preto Lebo si dospela. Uz je na case. Ja som sa mala u mami super a v 23 som odisla žit daleko do sveta lebo treba vyletiet z hniezda a mna làkali tie dialky. Hlavne odid koli sebe lebo je to prirodzene a uz je na čase. A to ako sa k tebe chovaju rodicia je čudne a smutne. Mozno to Tak bude vzdy. Ale uz sa nemozes nechat postrkovat a ovladat ako male decko. Zober zodpovednost za svoj zivot do svojich ruk. S rodicmi si musis vytvorit nove hranice. Ktore si mala vytvarat uz pred 6 rokmi. A vobec sa netrap aka bude ich reakcia ked odides. Rozmyslaj nad svojou vlastnou reakciou. Teš sa zo života a ži ho podla seba.

bobricek1979
16. jan 2020

A čo robí mama a po dalsie robila tak aj ona? A prepáč otllkat sa v 24?utekaj

januarova
18. jan 2020

Ako pokracujes? Nabrala si odvahu odstahovat sa?🤔

lune
8. máj 2020

@1andrea111 Presne tak nenapadne sa odstahovat, odstrihnut sa a oznamit ze stacilo a odchadza. Nedvihat telefon, napisat ze je ok. Po case sa to snad urovna.

lune
8. máj 2020

@januarova To by aj mna zaujimalo.

gabi000
8. máj 2020

Tiež ma zaujíma ako to dopadlo 🙂

purple_wolf
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2