Trápi ma sestra a jej správanie
Ahojte, chcem sa poradiť, lebo som veľmi nešťastná po tom, ako tu bola na návšteve moja sestra zo Švajcu. Má 3,5 r. chlapčeka a 7 mes. dcéru. Obe detičky z umelého oplodnenia, vajíčko od darkyne. Píšem to preto, lebo si myslím, že to dosť súvisí s našimi vzťahmi. Sestra tu strávila týždeň, potom bola týždeň u našich. Veľmi sme sa snažili zabezpečiť im komfort. Bývame v 4-izbovom byte, rodinka dostala najväčšiu izbu, ktorú používam ako pracovňu a zároveň je to synova detská izba. Počas toho týždňa tu boli aj naši, tí mali spálňu k dispozícii a my s mužom sme spali v obývačke. Pred ich príchodom sme s mužom pripravovali všetko ako si segra želala, kúpili sme detskú postieľku, detskú sedačku, vybavili veľké auto, lebo do osobného by sa nezmestili (prileteli do Viedne), nakúpili hračky pre malého aj pre malú, čajíky, vitamíny, všetko. Tesne pred Vianocami sa ocinovi (82 r.) vrátila rakovina a on sa proste rozhodol, že o tom sestre nepovie. Ja som to rešpektovala a nepovedala som, čo sa deje. Sviatky boli fajn, dlho som túžila mať všetkých takto pokope a aj naši boli šťastní. Jediný problém bola sestra. Nemohli sme zapnúť telku - pritom ocino si rád cez deň pozrie TA3, mamina zase fičí na Vlhovej a môjmu synovi akurát dali dole sadru z nohy, takže mal kľudový režim a teda chcel pozerať rozprávky. Ale tým, že všetky boli označené od 12 rokov (syn má 11), tak mu to segra vypla, že potom chce aj jej malý pozerať a to pre neho nie je vhodné. Boli to rozprávky ako Garfield alebo mimoni. Žiarenie z TV vraj škodí aj malej. Sestra bola celý čas nervózna, malej išli zuby, malý robil zle, vyslovene si vynucoval pozornosť non stop. Všetci sme behali okolo detí, malá nesmela zaplakať, čiže sme ju vždy keď nespala, nosili na rukách, tak je proste naučená. Jej manžel bol nervózny z nej. Všetkých nás doslova šikanovala, s jedlom, ohľadom detí, všetko kritizovala, že akí sme chudáci, že sme urobili letisko v izbe z madracov, že či oni majú spať na zemi, stále nás kontrolovala, mala výbuchy, také arogantné, ohľadom Slovenska, že aké vysoké ceny a že pritom do Dubaja každý letí. Proste úplne od veci. Malý má od narodenia sestry tendencie ubližovať jej. Tak sa stalo, že ocino mal malú na rukách a malý ju búchal do hlavičky, tak mamina ho trochu šuchla po zadku, že to nesmie robiť. No cirkus, že vraj domáce násilie. Malý reval ako pavián, pritom som bola prítomná a fakt to bola len taká obranná reakcia - chrániť malú. Proste prepnutá mama, ale že totálne. Pritom večer išla na terasu fajčiť s mužom a dala si pohár vína, že na nervy. Jej hovorím, že ja som teda 2 deti odkojila, ale cigarety a alkohol počas kojenia neuznávam. Vraj teraz sa to tak neberie. Ale ok, nedávam nevyžiadané rady. Gradovalo to zo dňa na deň, pritom denne hovorila, že ide ho hotela, že toto tu u nás je otras. Deň pred ich odchodom naši išli domov, ocino mal kontrolu. Keď sa lúčili, povedal jej o svojej diagnóze a ja potom večer som priznala, že o tom viem. Nasrala sa. Len ocino s odstupom času hovorí, že je rád, že jej to nepovedal, lebo by bol nerád, aby sa na niečo hrala a ukazovala nejakú ľútosť. Segra sa šťastlivo vrátila domov do Švajcu a má takú šikovnú poradkyňu, ktorá jej povedala, že sme toxická rodina, že už tam nemá chodiť, že si má zobrať ponaučenie a nevychovávať deti v klamstve (vytkla nám, že sme jej nepovedali o ocinovej dg) a v domácom násilí. Proste drama queen. Veľmi ma to mrzí, dala by som medailu môjmu manželovi, ktorý denne varil a staral sa o chladničku a mal trpezlivosť. Najviac smutní sú naši, mamina plakala, že čo sa stalo z jej dcéry. Skúsila som vrámci dobrých vzťahov ozvať ako prvá, že Ako ste doleteli, ako deti???? dostala som odpoveď ohľadom tej poradkyňe, že ako jej poradila, že má s nami prerušiť kontakt a že je šťastná a že už nepríde na SK najbližších 10 rokov. ďakujem za vaše názory, dajte aj kritiku....
No tak to má teda skvelú poradkyňu, ale vieš je len na nej, čo si z jej rečí a rád vezme. Ak sa tak rozhodla, nechala by som ju tak, síce viem, že to nie je ľahké sa takto odpútať od súrodenca a verím, že ani vašim to nie je príjemné. No povedala by som jej aspoň o ocovej chorobe, možno by aspoň to s ňou pohlo a otvorilo jej oči správnym smerom
Bohužiaľ ľudské vzťahy sú komplikované. Chápem, že ste chceli najlepšie. Jediná vec, čo je u nej zlá, že rodičov nechce už do smrti vidieť. Možno nemyslela to takto, ale vyznelo to takto. Zvyšné vecí sú jej názory na výchovu svojich detí, ktoré je nutné akceptovať. Netvrdím či správne, alebo nesprávne, ale majú však aj svoju logiku... Je v poriadku, keď nechce svoje detí trestať fyzicky a treba to aj kvitovať. Môžu mať fajn domov... Tiež je úplne v poriadku, že nechce aby jej len 3,5 ročný chlapec pozeral v TV podľa nej nevhodné programy ešte pre neho.
@kim2028 A aj to, že jej 3,5 ročný syn trieska po hlave jej 7 mesačnú dcéru je v poriadku? Že kvôli tomu, aby jej 3,5 ročný syn nevidel v TV nevhodné programy, si autorkin syn nemôže pozrieť rozprávku, otec správy a mama lyžovanie? Aj to je v poriadku, že fajčí a pije alkohol, pričom dojčí 7 mesačné dieťa? Je v poriadku, keď sestre, ktorá sa jej maximálne prispôsobí, ubytuje ju u seba, dá jej a jej deťom jedlo, nakúpi im veci, povie, že je chudera, že je to u nich otrasné a že pôjde radšej do hotela, hoci tam napokon nejde?
@h2 Od toho je predsa matka a treba jej povedať, aby zakročila voči svojmu dieťaťu, keď robí neprístojnosti. My sme mali na 2. januára tohto roku tiež šialený byt na 8 hodín (6 dospelých, 4 detí). Prišli moji bratranec s tromi deťmi, aj sestra bola. Tie detí ovystrájali sa dosť, ale keď niečo bolo zle tak sme išli za rodičmi, aby spacifikovali ich...:D Dozrieť dozreli sme na ne, ale jačala na nich len ich matka. :D Tá mala teda paru, uff... TV je skutočne najmenší problém napr. predminule Vianoce som mal synovca v podobnom veku pár mesiacov a tiež sme nemohli pozerať TV, lebo si nepriala to moja sestra, že vraj nie je vhodné, aby také dieťa pozeralo TV. Tak aspoň som sa venoval malému skoro celý čas cca. 2 týždne a neľutujem to... Vydržali sme to...
@kim2028 Ale tu nejde o to, že by niekto nútil pozerať to dieťa telku. Ale že kvôli nemu nemohol pozerať nikto. Keď ty strážiš dieťa tvojej sestre a ona povie, aby ste nepozerali telku, lebo to pre jej dieťa nie je vhodné, tak je to úplne iná situácia, než keď ju nemôže pozerať nikto. No a k tomu, že by mala zakročiť matka, no tak tá tam vtedy zjavne nebola. Ja som tiež proti bitkám a tiež by som zúrila, keby niekto bil moje dieťa, no ale ten malý tĺkol bábätko po hlave, mama nikde. Myslím, že v takom prípade by som jedno ľahké capnutie po zadku prežila.
@h2 Ja nevidím v tom rozdiel. Zase dobrovoľné to nebolo. Sestra si rozkázala, že TV v prítomnosti jej syna (môjho synovca) sa pozerať nebude tak sa nepozerala ani celé 2 týždne... Je to o rešpekte, že rešpektovali sme jej názor a viac sme ani neskúšali... Moji rodičia mali tiež zákaz pozerať nielen ja. Príde mi to normálne, veď to dieťa je ešte malé na to a nič zle na tom nevidím...
@h2 minule tu bola veľmi intenzívna diskusia (žena dala facku 3 ročnému dieťaťu, ktorého matka za to ide podať TO), kde 90% mamičiek tvrdilo, že keď 3 ročne dieťa udrie 1 ročne je to normálne, že sa musia naučiť a dospelý nemá právo na to 3 ročne siahnuť. Som zaskočená, že teraz to tu už nie je normálne a že teraz rovnako ako v tom prípade iný dospelý človek môže siahnuť na to dieťa. Musím sem prestať chodiť už...
@bluka2 tak to je o ludoch a kde zijes. Na Svk je Asi ok cudzie deti vyplieskat na ihrisku ine by mala ta zena mega problem, ako u nas si to Neviem predstavit taku reakciu . No viem ze policia by dosla hnet ako by matka daneho dietata zavolala.boli by tam za 4minuty, tu kazdy sudi podla seba. Tie co biju deti si myslia ze je to ok ak da aj iny Clen rodiny “ vychovnu” po zadku. Moja mama by si nikdy nedovolila capnut moje deti ale Keby nieco vyviedli tak by sa hnevala na mna ze som to “ dovolila.” Ale zas hoci je moja mala tornado nikdy by nebuchla babatko, . Takze Neviem ako by reagovala ( Ja som dostala par faciek ako dieta ked sme sa s bratom hadali ked som ho nazvala blbec 😂) ale zas by som to nebrala ako Tyranie a toxicitu Keby tak reagovala. Brala by som to ze je to Moja mama a stara skola. Lenze nevieme aky vztah mà autorky sestra s mamou .
@miadi @bluka2 tu ale predsa nikto nikoho necapal po zadku, autorka pise ze nejake suchnutie...ja si viem predstavit, ze dieta bilo babatko, dospeli nevedeli ako rychlo reagovat alebo ako to v tej rychlosti zastavit a proste ho slabo capli alebo suchli....zase nerobme z nich netvorov ja deti nebijem, nasi tiez nie, ale tuto situaciu plne chapem, ze sa mohla stat. a teda tiez je rozdiel medzi "suchnutim" v situacii aku popisuje autorka a tou fackou od cudzej agresivno histerickej zenskej, co zjavne trpi poruchou osobnosti, nejak si myslim ze hlavny rozdiel je v pocitoch dietata, ked suchnutie nespravi asi dokopy nic a henta histericka facka okrem bolesti riadny stresovy zazitok. vlaastne som si z nejakeho dovodu ista ze ste si vedome rozdielu aj bez mojho vysvetlenia, ale nejak sa tvarite ze nie, asi si treba zastat sestry no....
Ženy, upresňujem, že to bolo capnutie, nie úder, nič bolestivé, len obranný mechanizmus zo strany starkej. Áno, dnes je iná výchova. Kult dieťaťa. Ja neviem, čo je správne. Ja som svojim deťom veru šuchla po riti, cap cap a bolo....
Ešte poznámka k tomu nášmu prežitiu sviatkov v jednom priestrannom 4-izbovom byte. To fakt všetky máte 2-generačné byty, že ak náhodou niekto príde na návštevu, má celé poschodie?. Alebo si myslíte, že idem prenajímať chatu? A kde by som na to zobrala? Veď segra vedela, že bude vo veľkej izbe a mali to tam fakt v pohode. Dokonca videla fotky ako som to pripravovala. Postel, postielka pre malú a letisko z madracov (poslala by som ináč ľudí, ktorí majú problém spať na kvalitných zdravotných madracoch do Japonska a zažiť ten ich minimalizmus). V hoteli by mala čo? Rodinnú izbu? By asi zaplakala nad tou sumou. Vôbec nebol problém s priestorom.
@valeva neviem preco to vlastne vysvetlujes....predpokladam, ze sestra chcela prist pozriet rodinu, ty si jej PONUKLA byvanie zadarmo, ona ho mohla slusne odmietnut a ist do hotela alebo hocikam, ale ona sa radsej rozhodla prijat vasu pomoc, vsetkym vyhnusit sviatky a odtrhnut sa od vas ona, ako velka pani, lebo vraj ste na nu prilis toxicki....nevadi neries mas klud, otvor flasu a relaxuj.
@miadi Bože, nie, nie je ani na Slovensku normálne biť cudzie deti na ihrisku! Ja sa fakt nestačím čudovať. Baby, veď ste zo Slovenska! Vyrástli ste tu. Odkedy ste sa odsťahovali, sa tu z toho nestalo žiadne otrasné miesto násilia a bezprávia. Neviem, kde ste to zobrali. Či už preberáte to, čo si o nás myslí západný svet? Že sme tu všetci zaostalí primitívi? 🤦🏻♀️
@h2 vies co za 6t v lete mam par negativnych skusenosti z ihriska. Nie take extremne ako facka dietatu .. ale trebars Moj sa hral s lokalnou hrackou na ihrisku a do par sekund dosiel iny chlapcek zacal revat ze to chce bol trosku vacsi obdobie vzdoru. Moj si ho nevsimal hral sa . Dosla ina matka vydrapla mojmu tu hracku a dala ho tomu co reval. A este pindala ze Moj sa nevie delit. A citila sa super ze potom zas chvilku plakalo 2.5r dieta ktoremu vytrhla hracku z ruky.. a to druhe dieta ale dalej revalo lebo uz bolo vo svojom .. na inom ihrisku mojho velky chlapec vyhadzoval z preliezok ze je votrelec nech ide prec ze prenho tam nie je miesto . Som mu povedala ze ihrisko je pre vsetkych. Proste vzdy nieco tahanice. Len sme dosli k pieskovisku maly si tam doniesol auticko co tam lezalo a hnet chlapcek ze Daj mi to ! Podel sa! Si zly ze sa nechces podelit! ( som mu povedala nech chvilku pocka Ved to len chytil do ruky a je tam kopec inych hraciek. ) pritom maly nema problem sa podelit staci mu 5minut sa najprv pohrat. Ale aby to hnet niekomu dal len Preto ze ked sa toho dotkol zrazu je to zaujimave pre druhych ? U nas nic take som nezazila. Rodicia nic nepovedali ze pockaj chvilku Daj mu sancu .. Ja nehovorim ze na Svk je normalne byt cudzie deti v globale ale ze skor to niekomu prejde. Ze ti dospeli nemaju pocit ze to moze mat nejake nasledky. Ved horsie veci prejdu .. nizke tresty za vrazdy .. politikom prejde vsetko .
@miadi toto co popisujes je samozrejme neprijemne, nieje to vsak na SK ani v inom state norma. je to spravanie, voci ktoremu sa treba ohradit. stale je tu mnoho ludi ktori vedia dodrziavat hanice ostatnych aj svoje. ja taketo zazitky napriklad nemam tym nechcem bagatelizovat tie tvoje alebo popierat. mozno mas len stastie. vrazda a korupcia tiez nieje ok, no nestava sa to len na Slovensku.
@miadi Je mi veľmi ľúto, že máš toľko zlých skúseností z ihrísk na Slovensku. Napriek tomu si nemyslím, že je to problém Slovenska a že nikde inde by sa niečo také nemohlo stať. A ani tu to nie je bežné a tolerované správanie, ver mi. Ja neviem, prečo práve tebe sa stalo toľko takýchto prípadov, fakt ma to mrzí.
@monuska112 tak mam jednu vtipnu skusenost z parku u nas. Maly mal hracku z kinderka a nejaky vacsi chlapec mu ju “ vymenil” za palicku zo zeme a nez si stihol tu hracku vypytat spet mu zmizol. Moja skusenost je ze kde zijem rodicia tie male deti viac sleduju co robia a k takymto veciam nedochadza a vecsie uz Proste vedla ako sa chovat. Na Svk tie ihriska maju hnet vedla bar restiku -a rodicia si deti menej vsimaju. Samozrejme nie vsetci . Asi mam len Ja smolu na Svk na skusenosti ? Este ked som tam zila mà na obed na zastavke mhd chcel dokopat fetak. Z nicoho nic . Najprv mi nieco kecal . Mala som velke sluchadka vravim “ prosim? Nepocujem. A on ze co si hlucha? A zacal do mna kopat musela som utiect samozrejme nikto mi nepomohol. Tak 18r do zadu . Nastastie sa mi nikde inde nic tske nestalo . Ani v Mexico City o pol noci niekde v meste ci taxi. A o mexiku si vsetci myslia ze Strasne nebezpecna krajina . Ano je . (No zas tiez normalna ako Svk ). Ale Hlavne pre tych co su zapleteni s narkotrafikantmi. Alebo su mega bohati ..
@bluka2 zvláštne že si to tu spomenula, lebo práve ty si patrila medzi tých ktorým to neprišlo nijako závazne ze cudzia žena udrela 3r dieťa tak že sa pocikalo a zrovnavas to s capnutim po zadku...
@h2 na tom ihrisku na Svk to sa stalo mojmu synovi nie mne 😉on bol smutny ze preco su velki chlapci zli? Vzdy vacsie deti sli nanho. Jeden cech na pieskovisku v aqua parku mohol mat 5r stale siel za nim nech mu da lopatku s ktorou sa hral, aj ho otec poslal nech si zoberie svoju lebo fakt bol otravny .. a on stale Daj mi lopatku az mu pristal piesok na tvary. 😅nastastie otec reagoval tak ze neposluchol ked mu kazal aby siel po svoju . Ale ze Inak by to s nami vybavil rucne strucne . 😳maly sa mu ospravedlnil ale nejak to ten chlapec neprijal. Som rada ze on nikdy nikomu nic netrhal nepytal z ruk. Ale aj som rada ze sa nenechal hnet zatlacit do kuta. Dcera nemala rada piesok tak snou som nemala take zazitky . Ona sla vzdy na hojdacky a bol klud. 🤣tie pieskoviska su nejake zacarovane.
@valeva Okoktavela som, na to sa nedá nič povedať. Je to riadna krava. Je mi ľúto vašich, že popri ocinovej rakovine ich trápi ešte aj toto čo sa stalo z ich dcérou ☹ Sestre by som asi s pokusom o srandu napísala, že keď bude chcieť, nech sa kedykoľvek ozve svojej toxic segre. A nekontaktovala ju už (teda len na narodky/meniny by som napísala, ale inak ni)
@miadi tak je to jasne, mas proste stastie 🙂 ale nie stava sa asi ale normalne to nieje, magori ziju v kazdej zemi.

Nerozumiem prečo boli aj rodičia s vami v byte keď išla o týždeň k nim? I keď je byt veľký predsa je to veľa ľudí pokope. Mohli prísť na pár hodín. Urobili ste pre ňu maximum. Jej správanie nezmeníš, veď aj keď nepríde na Sovensko môžeš jej neskôr zavolať alebo napísať. Zatiaľ ju nechaj tak nech vychladne a sama môžeš zvážit do akej miery s ňou mieniš byť v kontakte.