icon

Trápim sa kvôli susede

erienka
27. dec 2015

Viem, ze je tu takychto tem vela, ale aj tak potrebujem vyrozpravat. Byvame nieco vyse 3 roky v bytovke na najvyssom poschodi, pod nami byva suseda dochodkyna. Mam 1 dceru, s ktorou v podstate travim malo casu doma. Vstava o 7.30, doobeda je v jasliach, potom sme vonku, ked prideme domov, tak sa potichu hrame na koberci alebo aj pozerame telku. Ked pride muz domov, vacsinou ideme este niekam von. Spat chodi o osmej. Ked este nechodila dcera do jasli, chodili sme casto k nasim, takze sme neboli doma. A napriek tomu len co dcera niekedy urobi vacsi hluk, napr. dnes asi minutu hrala s muzom futbal a skakala pri tom, suseda uz buchala na radiator. Minule som si o 21.50 vytahovala pyzamo z posuvnej skrine, uz trieskala metlou do stropu. Ona totizto vraj strasne pocuje tu nasu skrinu, hoci sa ju snazim otvarat pomaly a jemne. Minule dcera vyliala cistu vodu z flase na logii, kvapkalo jej to na vonkajsiu stranu logie, uz doletela k nam ako keby som jej tam mocku vyliala. Za kazdy takyto "priestupok" z nasej strany sa msti tym, ze v noci (hocikedy aj o druhej v noci) naschval trieska oknami a dverami, na co sa vzdy zobudim.
Vadil jej klavir, na ktorom som hrala, tak som ho predala a kupila si elektricky (drahsi o 600 eur, ale koho to zaujima). Do detskej som kupila vlneny koberec, aby co najviac tlmil zvuky. Ked chodim, davam si pozor, aby som nedupala.
Je to dochodkyna nad 60 rokov, vychovala v tom byte 3 deti.
Ja som ten typ, ze si beriem hrozne veci k srdcu, a preto v tom byte nie som stastna. Chcela by som ist byvat do domu, no uvedomujem si, ze je sialene kupovat dom a zadlzovat sa kvoli jednej susede. Neporadite nejaky tip, ako sa s tymto vnutorne vysporiadat?

Strana
z2
zuz02
27. dec 2015

Nuz, nestresuj sa kvoli susede. Zlych susedov mozes mat aj dome ( ako moja svokra), takze ani to nemusi byt vyhra. Presne ako baby pisu. Treba byt asertivna. Zvlast, ak robis vsetko preto, aby si eliminovala hluk. Suseda zije v panelaku, tak musi ratat s tym, ze ticho tam nebude. Ak ho velmi potrebuje, tak jej odporuc domov dochodcov. Tam mozno klud najde, prip.lekara, aby jej predpisal lieky na ukludnenie. A to nechcem byt zla. Ale cakat v dnesnom preludnenom svete ticho, mi pride nerealne.

tosaneda
27. dec 2015

Ojoj..to u nas by bolo tiez na "roman"..😀 Tak sice byvame na najvyssom poschodi v panelaku, ale susedov co mame pod nami pocujeme splachovat zachod, prat pracku..proste vsetko aj hlasnejsi rozhovor..ako mali sme s nimi urcite problemy, lebo oni niekedy jak "paviani"..suseda bezne perie aj po 11 v noci. ..samozrejme sa to vsetko ozyva u nas..posuvnu skrinu maju tiez to s nou tak trieskaju..a oknami s dverami..ani nehovorim..taktiez ako vrieska po detoch..konecna..nuz ale ked som sa ja ozvala ze by sa mohli trosku skludnit..tak hned bolo co si to dovolujem atd..reku ok..a oplacam to rovnakou "mincou" nechodim doma po "spickach" a robim si "co chcem"..teda moje najhorsie "rebelstvo" je pranie okolo 6 hodiny vecernej a vysavanie tiez asi v takej hodine..😀 raz dosla ze som nejaka "hlucna"..no reku uz s tym nic nenarobim..😀 a bolo po debate..ked sa nevedia oni slusne chovat, nemienim sa ani ja nejako extra "obmedzovat"..😆😊☺😉

emajana
27. dec 2015

@pribinak frťan nemôže. čaká bábo

tova
28. dec 2015

kup detom nafukovaci zamok. Bezne pouzivame aj o 9 vecer v obyvacke 🙂 spust redtube .com video nahlas pravidelne o 22 hod. po tyzdni bude rada ze len skrine otvaras 😀

dana_l
28. dec 2015

@tova 😀 😀 😀

dana_l
28. dec 2015

@erienka aj ja ta pridem pozriet na nejaku peknu hlucnu oslavu s nasimi 4 detmi. nech suseda ma radost 😀

michhaela
28. dec 2015

Ja by som to neriesila pokial neporusujes nočný klud tak ja by som otvarala skrinku aj 100x či den či noc... A ked príde sťažovať tak neotvárala by som čistá ignoracia viac vytoci takto vie že vám robí neprijemnosti a nema dôchodkina čo robiť...A ja by som jej povedala ze ja neotvaram skrinu možno by jej preplo časom 😀 😀 😀 Ja mam susedu nad sebou že počuje nášho psa ako chodí vravím jej mi sme pod vami dajte sa radšej preliecit čo myslite že nas pes chodi po strope?"Vraj ano !" Umrela som odsmiechu že vy nie ste zdravá 😀 prestala chodiť a sťažovať sa 😀

emilia25
28. dec 2015

Ono nie je nád rodinným domom v tomto nikumu nedupes nad nikim nebyvss pod nikim nebyvss v tomto je to super.no ale aj v dome mozes natrafiť na vseliskych susedov.mi sme bývalí v byte s 2 chalanmi a 3 bol malinky klobúk dole pred našou susedou nikdy sa k nám neprišla sťažovať.no za to v dome hned sa nám sťažovali na psa ze steks pritom minulé má pes tej pani skoro do litks kúsok sekunda delila od toho taký mali hsjzlik.dalsi sused ze ked bolo leto detí na dvore že jeho zienks sa nemôže vyspať lebo naši sa blsznili na dvore a pani musí mať otvorené okno lebo jej je teplo a tak to všetko počuje.ja som si dom kúpila hlavne kvôli dvoru aby detí mali kde behať.ale tiez nám nikdo nic nepovedal nesťažoval to som len počula cez plot.a OD kial mám ja vediet aké má pani smeny.takže aj na dedine sú susedia ktorý môžu byt súper a ktory môžu byť divny.

erienka
autor
28. dec 2015

@uhnakova no veru, od nocneho placu prveho mojho dietata som susedu usetrila. Kojila som ju totiz celu noc, spavala v noci so mnou, takze mozno tak dvakrat odkedy je na svete sa stalo, ze plakala v noci. Ale na to si suseda asi nepamata, ze sa nikdy nebudila na detsky plac.
A zabudla som spomenut, ze na cca 3 mesiace v lete chodime prec na chalupu, takze to ma uplne ticho od nas

erienka
autor
28. dec 2015

@kleofaszkutya meditacia pre mna alebo susedu? 🙂
Ale fakt, mam uz dlhsie pocit, ze nieco podobne by sa mi zislo. Momentalne sa chystam robit si autogenny trening

erienka
autor
28. dec 2015

@katrin21 presne toto mi poradil moj tato, ze jej mam povedat: ze ten byt prenajmem studentom. Mam to teda v plane, ked ju stretnem, nejak sa budem musiet nabudit a povedat jej to. Aj ked ja ju osobne stretavam velmi malo, ona je totiz doma 24 hodin denne zalezena v jednej izbe.
A ako som spominala vyssie, my chodime na leto vzdy na chalupu na cele 3 mesiace, takze jej mozem povedat, ze zacnem s tym v lete

ivett1
28. dec 2015

@erienka ten byt je váš alebo ste tam v prenájme?...keď sa tak veľmi snažíš vychádzať susede v ústrety 🙂 ...
my bývame na šiestom a počujeme susedov pod nami aj nad nami🙂 nad nami bývala rodinka s malým bábätkom takže bolo bežné, že v noci plakalo ... a cez deň sme to tak nevnímali, ale zase mali psa, ktorý strašne zavíjal, keď odišli a zavíjal až dovtedy, kým neprišli ...aj tri - štyri hodinky bez prestávky ...a raz ho nechali celý deň samého v byte ...chudáka... toto mi teda vadilo, lebo sme mali dve maličké deti ( bábätko a 2 ročné) a nemohla som ich uspať☹ ... takže som to susedovcom povedala...to bolo tak prvý a posledný krát, čo som mala nejaké "námietky" voči susedom ...
inak, naše deti tiež nemajú krídla a normálne chodia a niekedy dokonca (kto by to povedal, že ...😀) aj behajú ...v byte a suseda pod nami sa zatiaľ nesťažovala ...aj oni majú dve deti, ale už takmer dospelákov...
PS: ale medzi nami celkom chápem tvoje pocity ... ja som vyrastala v dome a veľmi ma zaskočilo, že v paneláku je takmer všetko počuť...akoby ste žili aj so susedmi v jednom byte ... buď si na to zvyknete a zmierite sa s tým, alebo to riešite odsťahovaním sa do domu ...ja som si zvykla 😀 ...ale hneď ako sa dá, presúvame sa k jedným alebo druhým starým rodičom do domu...

nika_kika
28. dec 2015

Ahoj ako už niektoré písali pokiaľ nerušíš nočný klud by som to neriešila čo máte doma lietať??A keby klopala tak by som jej otvorila a slušne povedala že nech sa nehnevá ale vy nerušíte žiaden nočný klud ako ona keď ráno plieska oknami a podobné akosi písala,že veď aj ona mala predsa deti a isto len nesedeli na riti a boli ticho alebo či máš malú priviazať aby nechodila a že sem tam zaplače v noci?veď je to normálne je to dieťa.My sme mali tiež podobný problém so susedou pod nami ale keď sme jej toto povedali tak tu už neklope síce zazerá ale je mi to jedno,predsa sa nebudem obmedzovať vo vlastnom byte ,samozrejme že keď malý moc dube a behá že ho upozorníme ,takže byť tebou to neriešim veď nič zlé nerobíte 😉

erienka
autor
28. dec 2015

@ivett1 byt vlastnime. Bolo by mi ho asi aj luto ho opustit, kedze je pekny aj je to dobra lokalita, ale aj tak sa upinam na to, ze sa raz prestahujeme do rodinneho domu. Teraz idem na druhu matersku, tak sme sa dohodli, ze ked sa opat zamestnam, budeme o tom opat rozmyslat. Uvidim, ci to vyjde...

ivett1
28. dec 2015

@erienka tak, potom ti neostáva nič iné, len sa s tým zmieriť a normálne žiť - bez obmedzení, cez deň robte hluk a tak na večer susede dones nejaký dobrý zákusok ... s tým, že jááááj suseda asi sme boli dnes trošku hlučnejší, ale veď to poznáte, keď máte deti a len tak medzi rečou spomeň, že jej veríš, že počuje všetko, lebo tieto paneláky majú také "tenké" steny a trošku sa posťažuj, že aj ty počuješ, že v noci niekto otvára okná a vždy ťa tým zobudí a ty nemôžeš už zaspať a ráno vstávaš a čaká ťa náročný deň ... a uvidíš ...a ktovie...možno práve toto čaká ... a potom už budeš mať kľud ...

katrin21
28. dec 2015

@erienka ked zabucha, vtedy jej chod zazvonit a toto jej vtedy povedz.... ze ty uz nevladzes chodit vo vlastnom byte po spickach, povedz jej, co si uz ake opatrenia v dobrej viere urobila, ze si klavir predala a iny kupila, ze si dala koberec, ze sa snazis byt co najviac vonku....ale kedze to nepomaha a nestaci a ty uz dalej nevladzes, tak si saa rozhodla pre tvoj pokoj to riesit takto.....
len jej to sucho oznam... ale hlavne spomen , co vsetko si ty uz urobila a robis.... aby to vedela....
musi to byt takto, z psychol. hladiska.. az na zaver povedz, ze aj napriek snahe vysledok ziadny, takze riesenie bude taketo, len si jej to chcela oznamit....

erienka
autor
28. dec 2015

@katrin21 dakujem 🙂

kleofaszkutya
28. dec 2015

@erienka Trening autogenom.

tykat
28. dec 2015

Pozri...cim viac budes ticho a budes sa vo vlastnom byte obmedzovat tym viac bude nadavat na kazdy vacsi zvuk ci hluk, lebo ono cim je vacsie ticho tym viac pocut nahodny hluk...radim zacat zit tak ako sa ma, bezna hra deti, bezne zvuky, rozhovor, smiech, aj telka, hudba, nie na plne pecky ale tak normalne...bezny hluk vadit nemoze ak vadi treba si dat stuple do usi a ked to nepomoze tak sa odstahovat (porad to tej babe). Ked v noci zabucha tak jej pekne zvesela o polhodky odbuchaj nad hlavou. Ked by sa stazovala tak jej povedz, ze nerobite nic co by sa vymykalo beznemu uzivaniu bytu, prave naopak ona trieska na radiator v noci tak nech sa uvedomi, to ze ty otvoris skrinu lebo potrebujes vybrat pyzamo je ine ako ked niekto tlcie v noci na radiator lebo chce robit zle. Tak jej len nazorne ukazujes ako je pocut to ked trepe v noci bez priciny na radiator.

lenka.s
28. dec 2015

@erienka nas takto tyranizovala nezamestnana znudena ani nie 40rocna suseda a nakoniec sme po 10 rokoch predsa len vzali hypoteku a kupili dom .... neskutocna nekonecna maximalna ulava a klud ... ten pocit, ze sa nemusim v noci bat ist na wc, ze na mna nik nevola policiu, ked sa opovazim pohnut vo vlastnom, je na nezaplatenie ... kazdopadne drzim palce, aby ste to zdarne vyriesili 😉😉

julisa267
28. dec 2015

Ja ta uplne chapem aj ja si to prezivam ale nie je pod nami ale vedla nas dve susedy ranna besiedka pred nasimi dverami a ked ich stretnem usmev od ucha k uchu ze ako sa mame ....a rano ohovaraju pred nasimi dverami a ja som tiez clovek co si vsetko berie k srdcu a potom nic nerobim Len po detoch vrieskam a riesenie som do teraz neobiavila : 😒

argyro
28. dec 2015

@erienka ako tak čítam tvoj príspevok tak som nesmierne vďačná za našich dolných susedov, ktorí potichúčky trpia naše dupotanie a iných milión hlučných zvukov, ktoré denne vyprodukujeme. Tu synovi padne na zem veľký plný bublifuk, tam kocka, skočí zo sedačky na zem aj keď môžem milionkrát hovoriť.. tu sa deti bláznia letia cez celý byt a dupocú pri tom ako kone... musela by som stokrát denne upozorňovať a je mi to uprimne ľúto, ale žiaľ toto je život rodiny a nie, nemáme koberce, lebo som to nestačila tepovať, pri deťoch do 5 rokov sa neoplatia. Takže ak by mňa zastavila suseda dám jej zapravdu a ospravedlním sa a poprosím ju snáď aj o radu čo robiť s deťmi či ich priviazať k stoličkám alebo čo? Jednoducho celé toto bývanie v bytoch je pre rodiny s deťmi o ničom a maximalne tak vhodne pre pracujucich čo ráno odídu a večer prídu sa len vyspať.
Na druhej strane musím denne zo 10x zatvárať okná čo nám raz jedna suseda raz druhá vyhuluje priamo do bytu, dalšia suseda klepe o 7 rano v nedelu rezne.. dalsi je domaci kutil a každú chvíľu niečo prerába... a ešte jeden sa ráno necháva budiť rádiom, hlasná hudba o 6 ráno či sa nám to páči či nie.. Už dávno nič z toho neriešim. Vyspevovanie suseda vo vani hádky... len sa pousmejem. škoda, radšej keby nejaké vzdychy ked už musím počuť ich každodenný pohyb 😀

Ale aby som nezabudla na najhlavnejšie - aj mne tie hluky mojich detí vadia! Čo takí susedia... a pani, ktorá sama vychovala 3 deti a konečne chce mať kľud.. chápem ju. Chce to kompromis, porozprávajte sa, a spolu pouvažujte čo by ste mohli obe zmeniť aby bolo vaše spolužitie znesiteľnejšie..

erienka
autor
28. dec 2015

@argyro inak zhodou okolnosti tato suseda zdola je tiez fajciarka a ked fajci dole na balkone (co robi dost casto), ide nam to do bytu...toto mam uz pripravene ako dalsi argument, ked sa najblizsie stretneme.

erienka
autor
28. dec 2015

@julisa267 tiez som si pred casom vsimla, ze si tie nalady filtrujem na manzelovi, tak som si na to zacala davat pozor...

penn
28. dec 2015

@erienka my mame toto tiez. Viem, ze barak je strasne priepustny. Aj som to brala do uvahy a teda chapala susedine namietky. Ale bola som strazit u kamosky..a viedco poucala som aj psie drapky na podlahe cukat. a my co sme byvali este s rodicmi tiez som myslela, ze hraju bowling a to bola vlastne kancelarska stolicka.. No.

Takze toto bude aj stary aj novy panelak..a neviem, kde suseda byvala.

Tiez to viem porovnat, ked dojde kamoska s detmi..oni radi tak skackaju. To miji este ako tak nerobia...ale napr. tolko poviem mozu sa deti spravat slusne, napr..nieco aj mne vadi ked su mojindivi. Ale obmedzuj ich len v ramci normy..kamoska ma dodnes traumu..ako jej mama kazala chodit po spickach..lebo otec bol po nocnej. Takze toto sa zaprisahala, ze robit nebude.

Zas ja pochopim, ze po nocnej tatko musi spat..a toboz, ked je tusim vodic. No ale aj susedia by mohli robit hluk a to uz sa neda. Zial. Normalni ludia maju byt v praci. A poto. Byt unaveni..ked je niekto taky stastny, ze je dochodca..tak sa ma tesit, ze ma len take problemy.

Napr. moja svokra je mimoriadne slusna zena..ale sama povedala, ze ked chce mat nasa suseda klud, nech si kupi dom.

Ale ako vravis skor sama v sebe si to musis vyriesit. Podla mna si uz urobila maximum. a viac urobit nemozes a nechces uz o tom pocut. Mozes jej povedat. A presne. Navstevu pozvi. Aj ja som tak argumentovala..., ze vidite musite uznat..ze oproti nim skutocne nie sme hlucni. Za druhe..mozes povedat, ze ked aj odidete..moze tam prist rodina, kde su dvaja chlapci..ako prisla vedla nas. A to je ina kava.

Kedze jej vadi aj ta suflatka, tak zdravy rozum je na tvojej strane.

Ja uz som sa fakt chcela na prazdniny vymenit s tou mojou kamoskou. A ked skoc na mestsky urad..tety ta mozni upokoja. Dodaju ti sebavedomia. Hoc toto sa najprv riesi s bytovym spravcom.

erienka
autor
28. dec 2015

@penn fakt sa da toto riesit na bytovom druzstve? sice nemienim to robit, ale prekvapilo ma to

penn
28. dec 2015

Videla som pekny oznam. Nie, v tomto byte neprebieha rekonstrukcia, tu ziju deti.

cacianka
4. jan 2016

@jeannna zavolaj slobodu zvierat

cacianka
4. jan 2016

aj od nás ide občas hluk, najmä ked sa hádame....
ale 5x do týždňa počúvať pranie a najmä hlučné žmýkanie pračky o 23,20, o 02,42 počuť ako sa v 1-iz. byte ruvú dva bojové psy, alebo mladá suseda zásadne zatvára dvere tresknutím v čase 23 -01,00, to už je iná káva. napísala som malé lístky a všetkým susedom v paneláku som vhodila do schránky (aj sebe) že ich hlasné prejavy obťažujú iných a hlučnosť sa veru znížila o 85%.
ráno ešte počujem suseda ako nechutne chrachle, nejaký divný rehot po 23., občas buchnutie dverí - ale už je to v norme.
predtým bývali nad nami mladí s bábätkom, neriešili sme ich ked malé revalo viac krát za noc, búchalo hračky o plávačku , skákala tam loptička,budík na mobile mali ráno o 4,30 zásadne na plávačke, ale ked mi mladý prišiel vynadať že sme vŕtačkou zobudili malého pri poobednom spánku, slušne som mu vysvetlila, že neviem aký má drobec režim, kedy spí a kedy nie, a že majster s vŕtačkou prišiel práve teraz, no a spomenula som mu aj tie drobnosti, tak stíchol.
nežijeme vo vákuu, iba málo jedincov má peniaze na dom, tak musíme a mali by sme chcieť vychádzať v dobrom a s ohľaduplnosťou od nás aj k nám.
PS. ani dom nie je terno - sused búcha smetiakom rovno pri okne do spálne, jeho pes šteká jak besný,
druhý štartuje traktor o 5,45, vdovec odvedľa si každučký deň píli a rúbe drevo - len toľko koľko potrebuje na 1 deň -každý boží deň, aj na vianoce a nový rok ... a všeličo iné.

Strana
z2