icon

Trauma z manželovej choroby

smutna111
3. jan 2016

Ahojte žienky, v prvom rade chcem povedať že na koníku som už pár rokov ale chcem aby bolo toto anonymne. Z manželom sme spolu už 6 rokov, z toho dva a pol sme manželia. Manžel dostal pár mesiacov pred svadbou cukrovku. Asi rok po svadbe dostal prvý hypoglykemický záchvat, volali sme k nemu sanitku, ok cukor vyrovnali a žili sme ďalej, rok na to prišiel ďalší záchvat a dva týždne nato ďalší. To bolo minulého roku pred veľkou nocou. Od vtedy som sa dostala do takého stavu že v noci sa budím na to že sa manžel hýbe lebo sa bojím. Už sa to aj zlepšilo ale posledné 3-4 týždne sa to zhoršilo natoľko že sa bojím v noci spávať, budím sa, budím manžela a donútim ho vypiť sladkú vodu aby mu neklesol cukor, mávam nočné mory a dnes to vyvrcholilo tým že si dal manžel pivo a ja som o neho dostala taký strach že mi stúpol tlak, prišlo mi zle, začalo ma preháňať a asi 3 hodiny som sa nevedela z toho stavu dostať. Ako to riešiť? Treba navštíviť psychológa? Ďakujem za každé rady.

smutna111
autor
3. jan 2016

@lucinkaboz on mal vyslovene záchvat ako epileptik, triaška, kŕče, zatnuté pery, nevnímal, iba raz odpadol do spánku a neprebrala som ho, to vyzeral ako keby spal. Ale tú ľubochnuťu budeme riešiť určite, ak nie to tak ja.

paris3
3. jan 2016

@smutna111 zabudla som ti napisat, ze kup si magnezium ako prvu pomoc...

jeennyv
3. jan 2016

@smutna111 ty si presne ako moja babka, dedko jej raz doma odpadol, dostal porazku, ale je ok, ale klasika berie vela liekov, teraz pred vianocami spadol, modry ako smolko, bral dalsie lieky a babka klbko nervov, strachy, aj ona ma chore srdce, tlak vsetko prosto...a potom sa cuduje, ze dedko sa pestuje a ona na nervy...ako chapem tvoj strach o blizkeho, ale ako chces pomoct ty niekomu a zit, ked sa sama mordujes...tvoj chlap je dospely muz, na to prezil sa musi aj on dodrziavat iste pravidla, ako baby pisali zivotosprava atd... a to ani nehovorim ako musis svoji spravanim znervoznovat aj jeho...prosto vytvor si volny cas, daj si aj ty relax atd...lebo nakoniec tvoj muz bude v pohode a ty budes tolko chorob, ze este sa bude starat o teba, lebo vsetko je zo stresu....vela zdaru...

lucinkaboz
3. jan 2016

@pa,ris3 a b komplex forte, vazne zaberá to ,spolu s magneziom,ale na rybi olej nedám dopustit, po asi tyzdni vysokých davok ma nepustil do strachu

smutna111
autor
3. jan 2016

@paris3 magnezko mam, beriem každe rano, prd pomaha :D

jonas17
3. jan 2016

@smutna111 lucinka ti radí dobre, čím viac budeš o cukrovke vedieť, tým sa budeš menej báť. bojíme sa neznámeho. nech ťa muž naučí, ako mu pichnúť inzulín, ako postupovať pri hype, vyskúšaj si to, budeš kľudnejšia. a o tej pumpe nech pouvažuje. ja mám syna diabetika, má 20 rokov, dia má 5 rokov. ešte ani raz som mu nepichala inzulín. hypo cíti, vie, čo robiť. doteraz nechcel pumpu, ale už je "nalomený", asi sa na to dá 🙂 možno tvoj muž nevie o tvojom strachu, skús sa s ním porozprávať, vážne mu porozprávaj, aké máš pocity, nech si uvedomí, že sa fakt bojíš..ja ako matka horšie znášam cukrovku, ako moj syn...väčšinou je to tak, že okolie to rieši viac, ako ten, ktorý je chorý...

smutna111
autor
3. jan 2016

@jonas17 manžel má 25 a cukrovku 3 roky, budem hľadať informácie, manžel tiež pumpu nechce, vlastne ani neviem prečo. O mojom strachu vie a pripadá mi to tak že to berie na ľahkú váhu lebo jemu sa nič nemôže stať.

jonas17
3. jan 2016

@smutna111 aj moj syn to takto zľahčuje. ked sa pýtam, aké mám glykémie, tak dobre, mami, nerieš , mami...už tretí rok žije sám v Prahe a sám sa stará o seba..musím mu len veriť, že to dá...tiež sa o neho bojím a radšej nemyslím na to, že sa može niečo stať...no moj nechcel pumpu, lebo je treba ísť ľahnuť do nemocnice a vraj ho to bude obťažovať...ale podľa mne nevie, do čoho ide..milion diabetikov je s pumpou spokojných, tak uvidíme, ja ho zase nechcem tlačiť, nech sa rozhodne sám...

lucinkaboz
3. jan 2016

ano niektorí to nechcu, maju to v hlave, strasi ich slovo pumpa a ze to musia mat na sebe...ja by som na perá nesla, to bolo same hypo ..........to je tažko, ty trpis on nato kasle...to čo si popisala v noci...prepáč, ale toto ste mali davno riešit, to je uz s triaskou a krcami...no...naco cakaá????, ked nie pumpu, ma vysoke davky na noc....podla mna, alebo vela inz. na večeru, nechcem sa tu stavat do role odbornika...ale niekde bude vela inzulinu....mas ten glukagon?
https://www.google.sk/search?q=glukagon+hypokit...
to je prvá pomoc

smutna111
autor
3. jan 2016

@lucinkaboz nemam, davam mu len med na lica z vnutra ako povedala zachranka a volam sanitku. No nic idem spat hadam sa konecne vyspim a zajtra zajdeme k dr. dakujem este raz.

lucinkaboz
3. jan 2016

@jonas17 no moja mamina prvy rok riesila moje sacharidy, inzulin, prečo mam vysoky, čo som jedla....mala o mna starost, ja viem v prvých rokoch, postupne ako som sa naučila to všetko...akosik som zabudala ze ten problem sa vola diabetes, tak uz som to nechcela riesit, nechcela som si pripominat, cukor,

jonas17
3. jan 2016

tak pokiaľ viem, ked nemá diabetik často hypo, tak ho cíti, ak ho má často, prestáva byť na neho citlivý, nie je tak @lucinkabroz? a mal by to riešiť s diabetologom a upraviť nočný inzulín..

lucinkaboz
3. jan 2016

@smutna111 neboj, to sa postupne upravi všetko....

lucinkaboz
3. jan 2016

@jonas17 no neviem, hovori sa to....ked je poskodenie nervov z dm1...ale neverim tomu u každeho...niekto ked ma triasku...mne sa toči hlava... 😀 😀 😀

kaselka
3. jan 2016

@smutna111 Ahoj, pozri si v príp. potreby túto terapiu: http://www.psychoterapia-emdr.sk/sk/content/emdr málo ľudí vie o tejto metóde. Podľa mňa lepšie riešenie, ako prípadné lieky od psychiatra, ktoré majú nespočetné vedľajšie účinky..... Nemám vlastnú skúsenosť, ale zaujímam sa o výživu, psychológiu aj energetickú psychológiu a myslím, že by Ti to mohlo pomôcť. Je to overená metóda, ktorou sa dajú zvládať rôzne traumy. Zdroj sú viaceré knihy od rôznych autorov, ktoré mám prečítané. Prajem všetko dobré.

vulka
4. jan 2016

@smutna111 Všetko prepláca poisťovňa a nepotrebuje okrem odporúčania diabetológa nič. Podrobnosti môžem napísať do IP.

erickatt
4. jan 2016

@smutna111 to netusim. Drahy to malv lubochi a ukazovalo mu to uplne iny cukor ako z prsta. Cukor z prsta je najspolahlivejsi

reni1512
4. jan 2016

@smutna111 ...viem ta pochopit... ak mas pocit ze potrebujes o tom niekomu povedat (kompetentnemu) tak to urcite skus, ale manzelovi nepomozes tym ze sa zrutis aj ty... treba to brat ako samozrejmost, ktora sa bohuzial stala, ma cukrovku, treba sa s nou naucit zit. Skus od seba napr. tym, ze zacnes inac varit, zdravsie, tahaj ho von na prechadzky a pokus sa pomaly nastavit zdravsiu zivotospravu doma, tak aby si to hned nevsimol, myslim okato 😀 To ze si da pivo je jeho problem. Je to jeho zdravie, ty to mozes ovplyvnit, no zmenit urcite nie. Netrap sa prilis, lebo zo stresu mozes ochoriet aj ty a to ovela horsie, tym ta nechcem strasit, ale vsade sa docitas ze stres je najhorsi priatel cloveka dnes, vacsina tych otrasnych chorob ma niekde prapociatok pri strese (som inac rovnaka, aj som zazila vlastnu dost vaznu chorobu a stresujem ako diva 😀) mudro sa mi pise, ze? ale je to tak... treba sa upokojit, zacni sa zamestnavat niecim inym a hlavne mysli optimisticky. Vzdy si hovor ze sa NIC nestane, vsetko bude ok 🙂 a ono to fakt zabera... 😉

majrab
4. jan 2016

@smutna111 ahoj co zazivas ty sme zazivali aj my. Moj oco mal tiez cukrovku a raz v noci mal taky sok,ze iba mumlal( a pritom si myslel,ze krici) chvalabohu som vyprevadzala rano vtedy este len priatela do prace a zacula som ho. Zmerali sme mu cukor z prsta a dali cukrovu vodu, dokopy sa dal az v sanitke. Tiez sme sa velmi zlakli. Chvalabobu jemu sa to stalo iba raz, no odvtedy kontrolujem aj mamku, ked poobede zaspi, ci dycha

majrab
4. jan 2016

@smutna111 * a k tvojmu stavu, ja by som sa objednala k psychologicke urcite, prides na ine myslienky a mozno si pri nej uvedomis, co ti tu uz radili, ze je to jeho zivot a on sa musi starat, aby mal diabetes pod kontrolou. A urcite nech zajde na kontrolu a nech mu prestavi davku inzulinu, nemyslim si, ze by mal mat zachvaty tak casto. Neviem ake ma vysoke davky a kolkokrat si picha, ale niekedy je pumpa naj riesenie a nemusi sa strachovat

majrab
4. jan 2016

@smutna111 a magnezium skus brat vecer ja mam znacku Galvex ( ked je na recept je lacnejsi alebo zadarmo) a k tomu beriem pyridoxin

mk22
4. jan 2016

ahoj, mojej neterke zistili cukrovku pred 2 rokmi ako 13r slecne..bol to sok pre celu rodinu, lebo nikto vbc z rodiny tuto chorobu nema..za pat 12 ju brala zachranka do Bratislavy, lebo nevedeli co jej je, az tam odznela diagnoza..a zacal kolotoc, pre svagrinu vsetko nove, ucit sa, ako pichat..urcit davky, vazit jedlo, pocitat jednotky, strasne zle obdobie, schudla 10kg, zacala fajcit..a neter? Tazko bolo vysvetlit pubertacke, ze odteraz toto nemozes jest, toto uz vooobec, toto si odvazis a budes jest presne na cas..to bolo boj, teraz po dvoch rokoch, je to proficka..naucila sa poznat svoje telo, meria si sama, picha si sama..najhorsie to znasa stale moja mama-babka..preco ona taka mlada, ale akko pisu, da sa s tym zit, viest plnhod zivot.
Manzel musi vediet, ako ty prezivas jeho chorobu, ako sa v podvedomi bojis, co ti to vsetko robi. Je dospely, urcite aj zodpovedny. Ty o svojich problemoch povedz doktorovi, poriesite spolu, posle ta za odbornikom. Drzim palce. 🙂

lucinkaboz
4. jan 2016

pri liečbe cukrovkou, nemusi clovek striktne dodržiavat casy...a vo všeobecnosti diabetik može vsetko, len si to musi zadelit.

lucinkaboz
4. jan 2016

@paris3 sorry, montujem sa do uzkosti? ty si odbornik na jej uzkost, to ze niekto iný preziva uzkost, to je individiálna zaležitosť, to nemusi byt tak ako u teba, neznamená že ked ma uzkost treba hned utekat pre antidepresiva, to sa dá zvladnut aj bez antidepresiv, ktoré mozu rozhadzat chemicku nerovnovahu v mozgu...silne uzkosti sa daju prekonat, nezosype sa....potrebuje sa ukludnit, nato existuju aj prirodne a ovela ucinejsie prepraraty. všetko riesite len antidepresivami......co robili ludia pred 30-40 rokmi preboha, ked mali uzkosti strach a obavy a antidepresiva neboli tak preferované. clovek je velmi silny tvor, dokaze mu pomoct terapia, ak je nutna....ale v tomto pripade sa určite jej uzkosti nevyriesia, ak bude brat antidepresiva. ak jej muz bude mat nizky cukor neustále, bide to este horsie.

paris3
4. jan 2016

@lucinkaboz a co ty mas za problem so mnou a mojim nazorom? uz vcera som ti napisala, ze je zbytocne, aby sme tu spolu rozoberali. takze nechapem naco je dobry dalsi tvoj prispevok 😒

majkuska
5. jan 2016

@lucinkaboz a paris3 prepacte ze sa vam do toho montujem. Ale kedysi bola ina doma. Dnes nas zenie stres a clovek neni az tak silny jedinec uz. A som toho nazoru: kto nezazil tie stavy, nepochopi. A neviem preco sa mnohi ludia stavaju tak strasne k antidepresivam. Chvala Bohu za ne. Keby mali moje deti prezivat so mnou vkuse tie ataky, tak fakt diky za take detstvo. Vari ked boli niekoho hrdlo alebo ma teplotu alebo akukolvek inu chorobu tak lieky neberie. Psychicka choroba je takisto choroba, je to akasi chemia narusena , clovek si sam nepomoze ani ziadnymi preparatmi.

lucinkaboz
5. jan 2016

@majkuska ako mozes povedat, ze si nepomoze ziadnymi preparatmi, kazdy je individuálny ....chemicka nerovnovaha ci malo serotoninu je mozné, avsak...liečit aboslutne kazdy stres a kazdy smutok antidepresivami urobi do bducna viac skody...ako uzitku

paris3
5. jan 2016

@majkuska absolutny suhlas 🙂 dobre si to napisala... ako pises, kto nezazije, nepochopi. to ako keby ludia, co beru antidepresiva sa s nimi napchavali s radostou. a pritom verim, ze to je mnohokrat uz posledne, co nevyskusali. a funguje to... casto je to len docasny stav, ktory sa liecbou upravi a clovek uz dalej lieky brat nemusi. ale ak to necha zajst pridaleko, cesta spat je uz tazsia....
nechapem, kde niekto berie v sebe tu bohorovnost... ale aj taki su medzi nami 😒 raz ked sa organizmus vycerpa a potrebuje dodat niektore latky do mozgu, tak to nespravi ziadne pozitivne myslenie a ani ryby olej 😠

lauricka
5. jan 2016

@smutna111 Tiez si myslim, ze ak dosledne dodrzia rezim diabetika, tak by sa mal udrziavat viacmenej v klude a nemusela by si mat o neho taky strach. Moj dedo aj babka si pravidelne merali cukor pocas dna, mali urcenu zivotospravu a celkom pekne si s tym vedeli "hospodarit", takze sa nedostavali do nejakych zachvatovych stavov. To moc nepises, ze ako je to u vas a z coho prameni tento velky strach.