Trauma z manželovej choroby
Ahojte žienky, v prvom rade chcem povedať že na koníku som už pár rokov ale chcem aby bolo toto anonymne. Z manželom sme spolu už 6 rokov, z toho dva a pol sme manželia. Manžel dostal pár mesiacov pred svadbou cukrovku. Asi rok po svadbe dostal prvý hypoglykemický záchvat, volali sme k nemu sanitku, ok cukor vyrovnali a žili sme ďalej, rok na to prišiel ďalší záchvat a dva týždne nato ďalší. To bolo minulého roku pred veľkou nocou. Od vtedy som sa dostala do takého stavu že v noci sa budím na to že sa manžel hýbe lebo sa bojím. Už sa to aj zlepšilo ale posledné 3-4 týždne sa to zhoršilo natoľko že sa bojím v noci spávať, budím sa, budím manžela a donútim ho vypiť sladkú vodu aby mu neklesol cukor, mávam nočné mory a dnes to vyvrcholilo tým že si dal manžel pivo a ja som o neho dostala taký strach že mi stúpol tlak, prišlo mi zle, začalo ma preháňať a asi 3 hodiny som sa nevedela z toho stavu dostať. Ako to riešiť? Treba navštíviť psychológa? Ďakujem za každé rady.
@lucinkaboz ty si iná lala...bez antidepresív nezomreš? X ludi spacha pod vplyvom depresii samovraždu lebo uz nevidia vychodisko zo situácie! Ja nikde nepišem ze ludia maju hned hltať lieky na nervy...nie, maju sa snaziť riešiť svoje problémy ale ak to nejde inak a maju psychicky trpieť tak su tu lieky ktore pomahaju. Čo psychicky chorí su ludia svojou vinou? Schiza je dokonca dedična zaležitost...ok, zavislaci tam beriem ze maju aj svoj podiel viny a cukrovkari nie? Kolkati žeru mastne, piju fajčia aj v mojom okoli tam z nich lekari odrezavaju kazdy rok tu noha, tam prst...
PSychiatricka liečba je taka ista ako aka kolvek ina liečba u lekara...depresia, panika, schizofrenia, manicko depresivna choroba su všetko choroby rovnocenne cukrovke alebo akej kolvek inej chorobe.
Lekari davno dokazali svoje tvrdenia meraniami, ty od kial mas ze nie? Robili sa rozne študie, ved maju cetečko, vzruchy v mozgu uz dokazu vidieť na tomografe...na tom eeg či kieho frasa...
Chod rozpravať do Pezinka alebo na Prednu Horu, ze ako sa ludia maju stravovať aby sa vyliečili ved načo tam su nie? Dokonca vraj cukrovka isteho typu je liečitelna stravou resp. prisnou dietou ...a tiež nejdem hovoriť ze sak čo nedietuješ? Čo to nefunguje? No asi nie u kazdeho......
Len mam pocit ze podcenuješ psychiatricku liečbu....ako ja s tebou suhlasim ze treba hladat pričiny, aj sam pre seba niečo robiť, hladať to prečo som chorý a ako si mozem pomoct aj sam a nie pri kazdom prde hltať Lexauriny - to uplne suhlasim. Ale ak dotyčna so sebou nebude nič robiť tak ten tlak manzelovej choroby z nej urobí klbko nervov - psycholog jej moze pomoct v tom si spraviť poriadok, ale ak by som nevedela spat, mala sračky a neviem čo...tak sa dajme tomu rok preliečim AD a potom sa to da kedykolvek vysadiť...su rozne moznost.Kazdy inak zvlada stres a zaťaž...
@sardinka335 počkaj počkaj moja, diabetes 1 typ. nie je z obzerstva a za ten si človek nemože ...taky diabetes maju male deti,aj ja ho mám, dostanes ho bez pricinenie moja, 😀 😀 😀 😀 je to juvenilny diabetes, odporucam ti nastudovanie, trepeš ani nevieš o čom...to je fakt. bohuzial . ja nemam co dietovat diabetes 1 nie je dedicny a nesuvisi s prezierenim , ked uz niečo take ideš pisat, zisti si fakty. dalsia vec, serotonim sa zmerat da specialne z krvi, myslis ze toto zistenie robia kazdemu? smozrejme ze nie..naco, .mas problem, mas smutok, jasne dame ti ad. ja tu schizofreniu a hlboke depresie vobec nehodnotim,nikdy by som si nedovolia na tieto diagnozy napisat, neberte AD, PRETOžE V AKUTNOM STAVE SU POTREBNE. to si kde vzala, kde si to čitala prosím, čo to tu pises o čom teraz? ukaz kde som o tomto pisala????? pisem o tom , že clovek pocituje uzkost, nejaky smutok , kde je dokonca jasny dovod problemu z čoho strach vznika....a ideme na ad, ostatne hned podla seba sudia teba a posielaju cloveka na ad a pisu o zosypani....všetci si nasadte ad, nepracujte na sebe, je lepsie ist si hned po ad.. tie nemaju vedlajsie priznaky? ake vazne, sposobia vam vacsiu nerovnovahu v mozgu ako si myslite...ad akutne ok..placebo efekt po vysadeni ...ach co robili ludia pred ad, kazdy treti sa zosypal nie a zabil???
@smutna111 tak neviem kolko z diskutujucich tu ma s diabetikmi skutocne skusenosti. Ja mam v najblizsej rodine dvoch diabetikov - ocka a sestru. Zazila som uz aj hypoglykemicky zachvat u sestry a musim povedat, ze par noci som sa tiez este strhavala zo sna, takze zakladatelke rozumiem co preziva. Na druhej strane z toho co popisuje v uvodnom prispevku uz naozaj presahuje iba strach. Takze na poriesenie psychiky odporucam psychologa.
Neviem nakolko zodpovedne pristupuje pan manzel k zivotosprave diabetika. Ono nejaky cas skutocne trva, kym sa clovek spravne nastavi a tie obdobia su naozaj o obozretnosti a zvysenom dohlade.
Moj tatino napr. ked v noci pada do hypoglykemie citi to, zacne sa viac potit a triast. Zobudi sa na to a ide si dat nieco sladke. Sestra ta sa napr. na hypoglykemiu nezobudi, avsak dostava ju skor rano ak sa jej nechce vstavat. Takze okrem stravy treba u diabetika dodrziavat aj oddych, aby sa pocit unavy nezamienal so zacinajucou hypoglykemiou.
Kazdopadne s diabetom sa da zit vcelku plnohodnotne, sestra chodi aj behavat polmaratony a bavia ju hory, ma uz schodene kopec stitov v Tatrach, len musi vzdy pocitat s optimalnou davkou inzulinu a optimalnou davkou sacharidov 🙂
Zakladatelke a jej manzelovi prajem, aby ich tato choroba nerozlozila a nezlozila.
a poradim vam , ešte jednu vec....kupte si rybi olej a vyhnite sa lubovniku bodkovanemu- dlhodobo, sama som mala ataky strachu, studovala som rozne studie, nie bulvarne clanky o rybom oleji a omega 3...rybi olej brani urcitym stresovym hormonom sa vylučovat, uzivala som ho rok a pol vo vyssich davkach, ataky paniky sa daju zvladnuť, aj bez chemie. nedám nan dopustit, ako mnoho ludi... 😎
@lucinkaboz preco sa vyhybat lubovniku?
@papricka33 ja som mala po vysadeni zhorsenie stavov paniky,
prešlo to potom samovolne...ale lubovnik mi sposobil fakt značne zhorsenie...
@lucinkaboz lubovnik sa pouziva na liecbu depresie. Pri predavkovani moze posobit halucinogenne, tiez moze sposobit svetloplachost, takze sa ma uzivat skor vecer. Deti do 15 r. by ho ani nemali pit. Ak si citlivejsia, lepsie ti mozno sadne pamajoran, ten mozes pit aj vo vascich mnozstvach, a samozrejme medovka. Celkom dobry "tlmic" je aj caj z valeriany. Tiez malinku lyzicku na hrncek. Smrdi ako slak, ale zabera 😉
Ahojte baby, ďakujem vam všetkým za vaše rady, bola som u psychológa, na šťastie sa mi môj stav podarilo dať pod kontrolu pomocou homeo a konzultácií u psychologicky. Spím už dobre. Po dvoch rokoch (aj keď s výčitkami) som odstavila dcéru od dojčenia a prespí celú noc takže už sa nebudím. Manžel sa začal chovať zodpovednejšie a všetko sa po mojom rozhovore z psychológom zmenilo. Keď bude problém tak mám ísť k psychiatrovi ale ja verím že to nebude potrebné.

@lucinkaboz by si sa divila ci pri panickych atakovh nedokazes odpadnut. Pekny den a studuj dalej aby si zas poucovala.