icon

Trauma z manželovej choroby

smutna111
3. jan 2016

Ahojte žienky, v prvom rade chcem povedať že na koníku som už pár rokov ale chcem aby bolo toto anonymne. Z manželom sme spolu už 6 rokov, z toho dva a pol sme manželia. Manžel dostal pár mesiacov pred svadbou cukrovku. Asi rok po svadbe dostal prvý hypoglykemický záchvat, volali sme k nemu sanitku, ok cukor vyrovnali a žili sme ďalej, rok na to prišiel ďalší záchvat a dva týždne nato ďalší. To bolo minulého roku pred veľkou nocou. Od vtedy som sa dostala do takého stavu že v noci sa budím na to že sa manžel hýbe lebo sa bojím. Už sa to aj zlepšilo ale posledné 3-4 týždne sa to zhoršilo natoľko že sa bojím v noci spávať, budím sa, budím manžela a donútim ho vypiť sladkú vodu aby mu neklesol cukor, mávam nočné mory a dnes to vyvrcholilo tým že si dal manžel pivo a ja som o neho dostala taký strach že mi stúpol tlak, prišlo mi zle, začalo ma preháňať a asi 3 hodiny som sa nevedela z toho stavu dostať. Ako to riešiť? Treba navštíviť psychológa? Ďakujem za každé rady.

Strana
z5
vulka
3. jan 2016

Hlavne donúť manžela dodržiavať životosprávu. O tom je cukrovka. Je len málo diabetikov, ktorí majú veeeeľmi labilný diabetes. Počítať sacharidy, myslieť na pohyb, počasie a hlavne myslieť aj na Teba.

barborabilinova
3. jan 2016

fuh viem ze je to tazke sa s tym zmierit a bojis sa o neho ale uvedom si ze svojim strachom muzovi velmi nepomahas , skus sa porozopravat s nim o tom ze ako sa citis alebo ked sa uz naozaj velmi bojis tak radsej zajdi k psychologovi ale neviem ci ti pomoze, ale na druhej strasne nemozes byt bez spanku tak by som radsej zasla za doktorom

dominika6
3. jan 2016

@smutna111
Nie psycholpg ale ked pojde k svojmu lekarovi na kontrolu alebo po lieky porozpravaj sa s lekarom ako tomu predist a pomoct predchadzat zachvatom

smutna111
autor
3. jan 2016

@vulka nemôžem povedať že je ukážkový diabetik ale stará sa o seba, pravidelne sa stravuje a cvičí, ja si ľahnem s tým že má dobý cukor, je navečeraný, a inzulín ma pichnutý. Ja som si to proste vsugerovala a mám to v hlave len neviem ako sa toho zbaviť.

smutna111
autor
3. jan 2016

@dominika6 to už mám prekonzultované, vyriešené, ja už riešim len svoj stav, moje myslenie.
@barborabilinova ja viem, len mi to príde tak že on si neuvedomuje čo sa mi v hlave odohráva a neuvedomuje si môj strach tak to berie aj trochu ľahkovážne.

lucinkaboz
3. jan 2016

ahoj tvoj manžel ma diabetes dva? jedna? v prvom rade , citi nizky cukor?
nizky cukor...to je bezna zalezitost,ktorá sa vyskytovat bude.
ak ma clovek nizky cukor nezmená že ma hned sok, ak ignoruje pocity nizkeho cukru dlhsie, , tak potom mu uz moze byt viacej zle.
ze mava v noci nizky cukor, niekde je chyba.ak ma dobre nastavenie tabliet,alebo inzulinu, v noci nizky cukor by mat nemal.
ja mavam normálne nizky cukor 3,5, ked spalim,ked mam pohyb ci malo zjem, nejdem do šoku, ved s tym sa da normálne zit.uplne normálne ziť..zapijes dva deci sladkej vody a ide sa dalej.
pivo cukor zvysi.trosku.

lucinkaboz
3. jan 2016

@barborabilinova naco by preboha chodila k psychologovi, ona potrebuje mat istotu, ze jej muz sa vie o seba postarat , ke ma diabetes, diabetes je normálna choroba s ktorou sa da ziť, nizky a vysoky cukor je sucast toho celeho.

jumama
3. jan 2016

Co je povodcom strachu - bojis sa preto, ze tvoj manzel nedodrzuje dietu? Ma iba tablety alebo si musi aj pichat inzulin? Nepomohla by inzulinova pumpa? Neviem ake su podmienky, ci to preplaca poistovna pre vsetkych diabetikov... skuste pozistovat.

smutna111
autor
3. jan 2016

@lucinkaboz práva že on cíti keď má cukor vysoký nie keď ho má nízky, to na ňom vidím len ja, on to vôbec necíti. Stalo sa to len v noci stále okolo 3 rána, výsledky u lekárky má dobré, minule bol z práce na kompletnú kontrolu krvi, moču stolice aj ultrazvuk brušnej dutiny a všetko je ok. Len proste ja mám z toho stres a neviem ako sa toho zbaviť. A on mi zrovna nepomáha.

vulka
3. jan 2016

@smutna111 No ale nemožeš ho predsa v noci len tak zobudiť a naliať doňho sladkú vodu, len preto, že sa oňho bojíš. Alebo v noci meriate glukémiu? Ak áno a on má fakt hypo, tak potom má zle nastavený inzulínovo-stravovaco-športový režim. tam mu pomože diabetológ alebo edukačný pobyt kdesi v Ľubochni. Ak nemeriate, tak mu asi robíš len zle, lebo tie glykémie potom lietajú hore dole a to sa veľmi zle koriguje. Skús s ním pohovoriť o Tvojom strachu, nech on priloží ruku k dielu a chráni svojou zodpovdnosťou Teba.

dominika6
3. jan 2016

@smutna111
Je to normalne ved ho lubis...on to zrejme zvlada celkom dobre tak nerozmyslaj precitliveno a stresovo...on potrebuje podporu nie dalsie statosti...relaxuj a v noci bud v klude.🙂

lucinkaboz
3. jan 2016

co je to vysoky cukor u neho? ma dm1?

smutna111
autor
3. jan 2016

@jumama pichá si inzulín. Môj strach spočíva v tom že som sa vedľa neho 3 krát zobudila a nevedela som ho prebrať a musela som k nemu volať sanitku. Mne to utchvelo v hlave a bojím sa aby sa to nestalo znova.

@lucinkaboz práve že ako som písala hore ja idem spať s tým že manžel je najedený, inzulín pichnutý cukor odmeraný , proste že je všetko ok a aj napriek tomu sa bojím.

vulka
3. jan 2016

@smutna111 Pozor! Kompletná prehliadka u lekára neodhalí problémy s cukrovkou. Tie odhalí pravidlený monitoring. U vás by som odporučila merať nočné gl. Po cca 2 hodinách aspoň 5 dní za sebou pri približne rovnakom dennom režime. Tam sa dá odhaliť nepresnosť v dávkach inzulínu alebo potreba zmeny inzulínu alebo zmena hodiny pichania...

smutna111
autor
3. jan 2016

@vulka ja si neuvedomujem čo robím keď ho v noci budím, proste podvedome vyskočím skríknem od strachu, on sa samozrejme zobudí a ja začnem blúzniť že mal záchvat a že mu je zle, ráno sa zobudím a nechápem čo sa stalo.

paris3
3. jan 2016

@smutna111 moj manzel bol vazne chory .... nejaku dobu som sa drzala, ale nakoniec ma tiez pochytili take navaly uzkosti.... nevedela som co s tym, nakoniec som dostala taky panicky zachvat, ze som musela ist na pohotovost. doktorka mi nasadila antidepresiva, ktore som nejaku dobu brala. plus som chodila k psychologicke, dlhodobejsie, aby som to spracovala a vedela ako dalej...
nehovorim, ze hned musis brat lieky. lenze tiez by som to nenechavala zajst tak daleko, aby si sa potom zosypala... radsej to skonzultuj kludne s dobrym psychologom. ten ti urcite poradi, aj povie, ak by bolo treba nasadit lieky.
cloveka vie choroba blizkych ludi velmi zasiahnut. niekedy to okolie preziva horsie, ako sam pocient. a aj blizki potrebuju podporit a poradit, ako sa s tym vyrovnat. rady ako 'vzchop sa a mysli pozitivne' niekedy nestacia...
urcite nezabudaj na seba a vyhladaj pre seba pomoc 😉

lucinkaboz
3. jan 2016

@smutna111 to mas zazitu traumu, ja viem ako sa citis, niečo podobne som zazila tiež pri podozreni na chorobu u muža,ale to bolo ine.
Ked je všetko ok, ked ma cukor ok pred spanim a nizky cez noc, je chyba v nastaveni inzulinu na noc.privela inzulinu.
a ked neciti nizky cukor...a stalo sa mu to trikrát...tam by mu dali sfleku v lubochni pumpu....ma diabetes dva, jedna?

smutna111
autor
3. jan 2016

@vulka to je nereálne kedže manžel robí dva dni po sebe 12tky a potom ma dva dni voľna čiže rovnaký režim nemožný.

smutna111
autor
3. jan 2016

@lucinkaboz vysmeješ ma ale neviem, nikdy mi to nespomenul a mňa ani nenapadlo sa opýtať.

lucinkaboz
3. jan 2016

netreba ti ziadnu pomoc...ked jej muz nebude citit nizky cukor , tak im nepomože psychologicka, ale v tomto prípade inzulinova pumpa.ak mas navaly strachu, kup si rybi olej pre seba.
diabetici by nemali robit nocne...ale s pumpou sa da zvladnut všetko

vulka
3. jan 2016

@smutna111 Uf, tak Ty žiješ fakt vo veľkom strachu. Psychológ by Ti asi vedel pomocť od Tvojho strachu, ale nie od maželových hypoglykémií. Ak ich necíti, tak je fakt výborná inzulínová pumpa. Dá sa ňou oveľa lepšie reagovať na šport, stravu, ...

smutna111
autor
3. jan 2016

@paris3 Ďakujem za radu, presne to som chcela počuť, či sa vôbec s takýmto niečim chodí k psychologicke.

smutna111
autor
3. jan 2016

@lucinkaboz nočné už nerobí, má dve denné po sebe.
@vulka veď to píšem že ja chcem riešiť môj strach, to čo mám v hlave ja. Manželovu hypoglikémiu sme už riešili.

lucinkaboz
3. jan 2016

@smutna111 ...to je aj tak jedno, ked ma uz inzulin, dm2 sa da dietou predist pichaniu, u dm1 juvenilny diabetes uz nie.ja som mala podobne problemy v noci, mala som privela inzulinu v noci telo nepotrebuje vela inzulinu, nastavovali,ma prestavovali...nakoniec som dostala pumpu-teda najlepsie co moze byt. V lubochni ma naucili všetko ako sa o seba postarat ,ako jest, ako zit s diabetom, čo vypot ked mas nizky cukor. to ma naucila nedu lubochna....ziadna diabetologicka ambulancia, ti nevysvetli to, čo tam...
ak ma muž neciti nizky cukor, vobec....alebo ho prespi...treba to riešiť s diabetologom, nie s psychologom.

vulka
3. jan 2016

@smutna111 A on robí aj nočné, či len denné 12-tky? Ak len denné, tak to meranie možete urobiť. Alebo si to uľahčiť a ísť na 10 dní do Ľubochne. Tam mu budú gl.merať podľa uváženia lekára aj 12x za deň a nastavia dávky. A hlavne poriadne poškolia.

paris3
3. jan 2016

@smutna111 urcite, vobec to nie je prehnane 😉 ale treba najst nejaku s dobrymi referenciami.
vsetko sa vyriesi a bude lepsie ... drzim palce 😉

smutna111
autor
3. jan 2016

@lucinkaboz môžeš mi prosím napísať ako vlastne funguje tá pumpa? Kamarát ju má ale vôbec neviem či to vlastne zmeria cukor pred tým ako to dávkuje inzulín alebo na ako princípe to vlastne funguje. Ďakujem.

vulka
3. jan 2016

@smutna111 Aha, tak psychológ je práve na takéto veci. Keď sa človek niečoho bojí a potrebuje sa svojho strachu zbaviť. držím palce, nech to zvládneš.

smutna111
autor
3. jan 2016

@vulka o tej ľubochni som už počula, robí len denné 12tky, a do tej ľubochne ho musí poslať diabetológ alebo ako ho tam vlastne dostať?

paris3
3. jan 2016

@lucinkaboz muz nech si riesi cukor s diabetologom a ona svoju uzkost so psychologom ... to su dve rozne veci a netreba ich miesat, ze hej? 😉

Strana
z5