Treba zavolať sociálku?
Zdravim, od vianoc nad tým rozmýšľam. Ide o blízkeho člena rodiny.
Pre vysvetlenie, otec pracuje v Čechách, málokedy chodí domov, matka nikdy nepracovala, je to alkoholička a majú syna 13-rocneho, ktorí je asi spokojní, lebo nič iné nepozná. Nám ako rodine sa vôbec neozývaju, dokonca nedvohaju telefón ani vlastným rodičom. Ale vždy prídu 25-teho 12.-ty pre darčeky a peniaze. Nikdy u nich nikto nebol, v podstate o nich vieme iba to málo čo som napísala, ale vždy boli nechutní, teraz hovorím o matke a synovi, otec je v tomto normalny. Je mi veľmi hlúpe to takto písať, ale chcem upresniť celú situáciu - nepoužívajú toaletu (chodia na dvor), neumyvaju sa, vlasy majú všetci dlhé a také ako bezdomovci pozliepane, lebo si ich neumyvaju, resp. mama si ich neumyva. A hrozne páchnu. A čo sa nestalo boli sme ich zaviesť a po prvý krát nás pozvali dnu, chceli nám ukázať ich mačky . Majú ich 14, v dvojizbovom byte, doma nemajú žiadne jedlo, jedna izba bola plná starých handier, časopisov a bordelu všade bol hnusný smrad, výkaly a na zemi spali na maitracoch!!! Keď sme prišli domov všetko sme vyrozprávali rodine a oni, že vždy boli takí. A že je to rodina, že im nemáme ublížiť. Ja tomu rozumiem ale je toto vhodné prostredie pre 13-rocneho chlapca preboha? Neviem čo mám robiť. Viem, že niekedy je najhoršie, aby dieťa zobrali ale toto tiež nie je vhodné. Fakt neviem, viete mi niekto poradiť?
A tym14 mackam pre pana,co davaju jest? Socialku by som nevolala zatial. Skor sa cudujem,ze sa im rodina nesnazila nejako pomoct. Muz tiez radsej zdrhne do Ciech,to je ake riesenie? Tak sa mal rozviest so zenou a ziadat syna do svojej starostlivosti. Stryka si ty vobec neobhajuj,on je tiez vinny.
Urobiť tam bordel nepomôže. Ak rodičia chlapca teda, lepšie povedané matka, keďže tá tam má na starosť domácnosť je schopná zájsť takto ďaleko a nevadí jej, že žije v špine a v smrade, keď sa neumýva až ma zalepené vlasy, nejaký krik, alebo postrašenie nebude mať žiadny efekt na ňu. Skôr sa zatne a už o nich naozaj nič nebudete vedieť. Urazí ju to. Nechcú s vami poriadne komunikovať určite vaše dohováranie nebudú mať zmysel. Tá sloboda zvierat je dobrý nápad, minimálne na začiatok kvôli tým zvieratám. Nemám nič proti zvieratám v domácnosti, ale mať ich 14 a neupratovat po nich to je aj pre tie zvieratá týranie. Kŕmia aj tie mačky keď je priblem platiť za vodu ktorú spláchnu? Chudoba je ospravedlniteľná, špina nie. Aj chudobný človek môže mať doma upratané.
no tak kontaktujte otca dieťaťa a keď ten žije v normálnom prostredí, nech si ho vezme. Ak je normálny, tak to spraví. Minimálne nech aspoň kontaktuje školu, ktorú chlapec navštevuje a informuje sa o synovi. či to škola riešila, ale ak je to takto zlé, tak určite riešila. Môžu kontaktovať aj pediatričku, čo ona na to. Ak nebude riešiť strýko, nemáte ako matku prinútiť. Kontrolné návštevy môžu, ale nemusia zabrať. Ona sociálke nemusí otvoriť, keď sa jej to práve nehodí. Je to však jediná možnosť, ak sa otec nestará a ak nechcete matke ponúknuť pomoc vy (pomôcť jej upratať, skonsolidovať sa, nájsť si prácu...).
Sociálka tam vykoná šetrenie, opakovane, upozorní matku na nedostatky a nízky hygienicky štandard
Mizu zapojiť terénnych sociálnych a až potom ak sa nič nezlepší príde na rad upozornenie, že môže prísť o dieťa
V prvom rade by som sa snazila oslovit stryka - otca toho chlapca (ak som dobre pochopila), nech si nezakryva oci pred problemom a stara sa o syna. Kludne sa mu povyhrazajte socialkou, ze mu dieta zoberu. Ak mu to bude jedno, tak mozete dat podnet na socialku. Oni budu v prvom rade aj tak najskor oslovovat rodinu, ci by sa o chlapca nepostarali. Mozno aj vas…
Keď je tam závislosť na alkohole, tak pokiaľ sa matka sama neuvedomí, nepomôže nikto a nič. Treba sa informovať o prospechu chlapca v škole, či chodí pripravený na vyučovanie, má všetky pomôcky, ako zapadol do kolektívu a následne u pediatričky na jeho zdrav stav. To by mal riešiť otec dieťaťa. Následne by si mal vziať dieťa do svojej starostlivosti a nenechávať ho tam.
Ten chlapec predsa veľmi dobre vidí ako fungujú jeho spolužiaci a iné deti v rodinách. Jemu je úplne jasné, že jeho rodinné prostredie nie je v poriadku. Ale žiaľ sám si nepomôže. Je na vás - rodine - predovšetkým otcovi - aby ste mu pomohli kým je ešte čas. Lebo o pár rokov môže byť alkohol aj z neho.
Podla popisu je u matky aj vazna psychicka diagnoza, nielen alkoholizmus, co moze byt dovod preco nikdy nepracovala, rovnako je pricinou hromadenia veci a zvierat v byte a celkovo nizkeho hugienickeho standardu. To, ze otec chlapca o tom vie a nic s tym nerobi, naopak uteka od problemov, je neodpustitelne. Uz davno mal chlapca zobrat z tohto prostredia a zabezpecit mu lepsi zivotny standard. Vy ako rodina sa v prvom rade porozpravajte s nim a zatlacte na neho, ponuknite pomoc. Ak nepomoze, volajte socialku. Matka by sa mala ist bezodkladne liecit, lebo svojim spravanim ohrozuje nielen seba, ale aj zdravie svojho maloleteho syna.
Necitala som vsetko, ale je tu viac nezrovnalosti, preto tomu neverim. Ak pani nikde nerobi, to jej manzel financuje jej alkohol a 14 maciek? Ak je v byte tolko maciek a bordelu, susedia to musia citit. Kamoska ma v byte macky tiez a neskutocne vela ju stoja. Strava, piesok do zachodov, denne upratovanie. Ak by 14 maciek kadili v byte, to si nik nevie predstavit. Uz by ju davno riesil obecny urad a sloboda zvierat. Ak je manzel normalny, ako pises, ak aj pride raz za cas domov, toto by jej netoleroval. Tak byvaju v malej dedinke v bytovke a ty nevies, ci to nie je mestsky byt. 😃 A mnoho inych detailov tu nesedi. Takze ako spisovatelka z teba nebude 😉
A neskúšali ste to riešiť s otcom chlapca? Prečo si ho nezoberie k sebe?
Ja pracujem na sociálke a môžem Ti povedať taktiež zo skúsenosti, že dieťa matke nebude odobraté hneď. Sociálka sa najskôr snaží pracovať s rodičmi, potom s najbližšími príbuznými a hľadá sa riešenie, či to dieťa nebude môcť ísť do náhradnej osobnej starostlivosti k iným príbuzným (starí rodičia, ujo, teta....).. Vyňatie dieťaťa z rodiny je, bohužiaľ, úplne posledné riešenie, samozrejme, ak si to nevyžaduje situácia, ktorá by ohrozovala život dieťaťa.
Myslím, že nahlásiť rodinu na sociálku môžeš. Môžeš ich požiadať o pomoc. A možno ich sociálka už rieši, len sa vám s tým zatiaľ matka nemusela zdôveriť.
Sociálka tiež osloví školu, ktorú chlapec navštevuje a aj jeho lekárku, či si na chlapcovi nevšimla zanedbávanie starostlivosti zo strany rodičov.
Kto bol vzdy taky?
Ta matka? Ze sa neumyva lebo voda je draha?
Ten syn len robi to co vidi, zivot v humuse.. Otec je srac, ze v tom syna nechává..
učitelia sa neradi do toho púšťajú...
s dcérou chodila spoluž. na ZŠ, ktorej rodičia sedeli v krčme ešte o pol noci naťatí, on hral aj automaty... a maloleté deti samé doma.
najhoršie bolo že spolužiačka mojej dcéry nechodila ani do školy - celý sept. - lebo opatrovala malú sestru, kým maminka dospávala opicu...až triedny im išiel dohovárať, že ak nezačne ich dcéra chodiť do školy tak bude musieť nahlásiť úradom ich rodinu...
ich dcéra ktorá v 4 ročníku mala samé jednotky, o 3 roky neskoršie prepadávala - nechodila do školy, nevedela čo sa preberá, opatrovala mladšie deti...
rodičia aj naďalej pijú, maminka mladšie deti vodí do krčmy...
nie , nevolala by som... skôr by som sa snažila pomôcť...13 ročný chlapec je už dosť veľký - predplatila by som mu obedy, umožnila aby sa okúpal u vás doma, dohliadnuť aby sa za niečo min. vyučil...
@deti95060810 keď o tom vieš, prečo na to neupozornis úrady?
@deti95060810 nikto z rodiny nebýva pri nich. Čiže ho ani nemaju ako brat k sebe, aby pomohli. A obedy sú fajn nápad, keby niekto vedel kam chodí do školy.
Uz davno si mala volat socialku, preboha chudak chlapec ☹ on nemoze zato akych ma rodicov no on by mal mat sancu na normalny zivot, urob to koli tomu dietatu prosim
Chces povedat, ze jeho otec nevie kde mu syn chodi do skoly? A vy - sirsia rodina - s dietatom nekomunikujete ani ked k vam pride na navstevu? Lebo to je to najmenej popytat sa ho kde chodi do skoly, ako sa mu tam dari atd.
Najlepšie by bolo, keby si ho vzal otec. Kdekoľvek inde by mu bolo lepšie. A mama by sa mala ísť liečiť,.toto je podľa mňa diagnóza. Skús sa so strýkom porozprávať.
susedia im nevidia do bytu na dedine o nich nevedia nic, tebe smrdia a neviem co a ini co byvaju v dedine nic nevedia ani susedia😀 na dedine a nevedia, no zo isto, mozes pisat co chces, v dedinach kazdy kazdeho pozna a vidi, nieje slepi, do vsetkeho sa staraju....take bludy ze az. Chlap je normalny oni nie a budes volat socialku? pokial dieta netyra, nieje hladne nebudu to riesit. A zaujimave ze chlap ma u rici ale niekto pribuzny riesi, no jasne...
@galioska kde som napísala, že v dedine o nich nič nevedia, čítanie s porozumením, základná škola.
@ada12345 otec to určite vie, ale už som písala oni s nikým nekomunikujú, jeho starká ho vidí raz za rok, aj to nie každý a nerozpráva sa s nikým. Ešte keď bol malý sa hrával s deťmi v rodine, teraz už nekomunikuje, sedí a pozerá telku len celý čas. A rodičia nie sú schopni zdvihnúť telefón, nie to, aby sme ešte o nich vedeli. Preto je tých informácií malo, lebo o nich nič.poriadne nevieme
Taku rodinu, ako opisujes, by riesil aj starosta na zaklade udania od susedov. A vlastne, ktory normalny chlap by zotrvaval v takom manzelstve, chcel mat taky domov a zanedbane dieta?
Starká sa nevie vybrať na návštevu k vnukovi?
zakladna skola, nikto u nich nebol ty si bola jedina no a nikto nic, v dedine vsetci slepi...len teba trapi ze smrdia ako ziju a ze len 25 si pridu niekde po peniaze a ti su ok s nimi len teba to trapi😃 to su tazke storky tety dorky a ked z toho je nieco pravda tak aj to je zazrak, nafuknute ako balon ...
V malej dedine bývajú, a tam
je kolko možností kam chodi ten chlapec do školy? tak začnite v škole, zavolaj do okoitých škol a opýtaj sa či tam chodí ten chlapec, ako prosperuje, ako sa učí, či má zaplatené obedy a či niekedy videli jeho matku alkoholičku..mobil na tvojho strýka nemáte tiež? čo tak jemu zavolať a dať mu pár otázok ohľadom chlapca..minimálne to do ktorej školy chodí by mohol vedieť..
Teraz to citam pozorne este raz, vsetko bludy. 14 maciek v 2i byte, pritom jedna izba plna handier a casopisov. Ved 14 vykalov za den 🤮. Ja citim, ked sa susedova macka vykadi na nasej zahrade na 5 m. A susedia maju asi plynove masky. Skoda drat klavesnicu. 🙉@galioska
Chlapec má 13 rokov...ste super rodina ,že ste ho nechali vyrastať b tých srackach.
môžete podať podnet na UPSVARe, odbor sociálnoprávna ochrana detí a sociálna kuratela. Podnet sa musí prešetriť, otázne je ako dlho to bude trvať. Chudoba nemusí byť dôvod na odňatie dieťaťa z rodiny (napr. že nepoužívajú toaletu ale latrínu). Avšak podľa zákona o rodine a dohôd o právach dieťaťa, ak je ohrozený psychický, emočný, zdravotný a sociálny vývoj dieťaťa, dieťa môže byť odobraté do náhradnej rodinnej alebo ústavnej starostlivosti na základe súdneho rozhodnutia. V tomto vašom prípade by k tomu mohol "pomôcť" alkoholizmus matky, kedy by súd nariadil vyšetrenie u psychiatra a následne určil povinné, zákonom stanovené protialkoholické liečenie. Pri nahlasovaní môžte spomenúť aj podozrenie na psychické ochorenie (zhromažďovanie vecí) OCD=kompulzívno obsedantná porucha vážnejšieho charakteru. Dovolím si osobný názor, ak by na Slovensku tieto zákony fungovali v rómskych osadách nie je 70% detí. Skúsiť to však môžete. K chlapcovi, je možné že mu tento životný štýl vyhovuje, nemusí dodržiavať morálku a disciplínu, môže chodiť po vonku kedy a ako sa mu zachce... Je však maloletý, iné nepozná, netreba mu to mať za zlé. Ak vám na ňom skutočne záleží, skúste to riešiť. Možno sa vám raz poďakuje. Ak nie, budete mať minimálne 2 nepriateľov navyše, ale to nevadí. Aspoň budete mať dobrý pocit zo seba a čisté svedomie z toho, že ste sa zachovali ako človek s ľudskou tvárou. A to sa cení.

Nenechala by som sa oklmat tym ze chlapec sa tvari spokojne, moze to byt poza, fasada za ktorou je strach z toho ze by siel napr do domova a pod.. ak je tam uz zavislost na alkohole tak by som socialku riesila a nechala vaznost situacie na posudenie im- sama pises ze vela neviete... aj socialka ma predsa nejake možnosti nie hned odobratie dietata. Snazila by som sa vsak zamerat aj pri opise situacie nie len na smrad a macky ale skor co chlapec jedava, ako sa chysta do skoly, ci chodi na prehliadky, k doktorom, ci je zdravy... nedalo by sa ho vziat napr dakde do mesta na pizzu a pokecat s nim?