icon

Triedenie vecí na potrebné a nepotrebné

mijunik
26. jún 2014

Ahojte, potrebujem radu ohľadom triedenia vecí v domácnosti na potrebné a nepotrebné. Ide o to, že ja som z domu naučená, že veľa vecí sa "na niečo zíde" a "pre istotu si odlož, veď to jesť nepýta". Doklady o zaplatení kadečoho, výpisy z účtu, šeky, ktorými som platila obedy iks rokov dozadu - to si poviem, že dobre, asi to treba odkladať. Ale napríklad potvrdenie z pošty o podaní doporučeného listu alebo dobierky, keď som posielala cez bazárik veci - treba mi to odkladať? Alebo aj tie rôzne doklady o zaplatení kadečoho - ako dlho to musím skladovať, aby si niekto po rokoch nepovedal, že som niečo nezaplatila? Baby, fakt to myslím vážne, možno pre niekoho nepochopiteľné, že toto riešim, ale ja som už zo seba chorá, lebo sa neviem zbaviť hovadín. Nehovorím, že som chorobný zberateľ, to našťastie nie. Ale mám poodkladané napríklad maturitné oznámenia, promočné oznámenia, svadobné oznámenia. Rozmýšľam, že to povyhadzujem, len sa neviem k tomu akosi nakopnúť. A tak som zahádzaná papiermi, asi aj zbytočnými, som na seba naštvaná, že s tým neviem urobiť poriadok. Len sa (s výnimkou tých oznámení) bojím, že čo ak vyhodím niečo, čo potom budem (zákon schválnosti) potrebovať. Alebo tu skladujem bločky, že ich zaregistrujem. Nechce sa mi, ale stále verím, že vyhráme... 😀 Baby, funguje to vôbec? Fakt niekto môže vyhrať alebo to registrujem zbytočne? A čo obrázky, čo kreslila dcérka odkady vie kreslit? Má osem rokov a ja sa neviem vzdať jej prváckych zošitov a obrázkov ešte zo škôlky. Alebo potvrdenky o zaplatení na pohotovosti... Zaujíma ma ako to riešite vy, čo všetko vyhadzujete a čo odkladáte. Aj iné veci, hocičo z domácnosti. Manžel je naštvaný, že tu máme neporiadok, čo je pravda, máme málo miesta a veľa vecí. A nevieme sa pomestiť tak, aby bol poriadok. Tak čakám na vaše rady, snáď sa mi to podarí z ľahkým srdcom a bez obáv pretriediť. Ďakujeeeeem. 🙂

Strana
z2
iveta71
27. jún 2014

@mijunik Pozisťuj si, ktoré papiera sa ako dlho "archivujú" a podľa toho sa riaď. Napríklad faktúry 5 rokov, účtenky a si len 2 roky koľko trvá záruka na výrobky atď. Cudzie oznámenia vyhoď ak ti neslúžia ako spomienka a svoje doklady (vysvečká, diplomy, lekárske správy....) si odlož naveky 😉 . No a zaplatené šeky tiež podľa archívu. Úplne vážne. Ja mám tiež doklady od vecí, ktoré sme si kupovali tesne po svadbe a to je teda riadne rokov 😀 . Chystám sa to preriediť keď bude vonku psie počasie.

waqix
25. máj 2018

@mijunik 😂😄😅😆🤗ČISTÁ JA 🤗a aj s tou materskou.. Presne moje pocity. A aj skladovanie. Bojujem s tým už roky. A ako prišli deti, tak sa len zmenil druh neporiadku 👶💫Moja švagriná je pravý opak😂jej rada: vyhoď obaly od kadečoho, čo si rok neobliekla, tak preč s tým-daruj v rodine, poprípade známym, alebo na charitu. Keď si na to doteraz čas nenašla(zašiť napr.) , tak ho asi ani nenájdeš tak skoro. Ako je brutálna. Veci musia byť užitočné teraz-v priebehu roka. Neužitočné darujú, predajú, vyhodia. Aj deti tak učia. Všetko tip top, keď je niečo niekde oškreté, či trochu vyblednuté, hneď maľujú.. 😵Ja som našla článok o knihe venovanej tejto téme a jej motto je: Ak neviete, čo vyhodiť, nechajte si to, čo vás robí šťastnou. +Naozaj dôležité veci.
😎 Keď máš 10koníčkov, budeš mať na ne dostatok času? Urč si priority.. Zdravie, deti,... A tomu naj sa venuj najviac. Inšpiruj sa minimalizmom. Upratuj každý deň niečo a snaž sa vždy niečo aj vyhodiť. Tak získaš prehľad k čomu sa rada vraciaš a čo ťa irituje-toho sa postupne zbavuj, ak ti to nejde naraz. Vždy prídu nejaké nové veci, preto treba aj vyhodiť, lebo nebude miesta. 🤗 Nebude to hneď, ale postupne sa naučíš, a pôjde to stále lepšie.

waqix
Autor odpoveď zmazal
veronikastrickova
25. máj 2018

platim len cez ucet, mam automaticky potvrdenia, podacie listky iba na urady co som posielala si nechavam a blocky iba hodnotne veci, oznamenia su pamiatky to by som nevyhadzovala, obrazky a prvacke zosity nechaj ostatok vyhod, bude ti lahsie na dusi

waqix
Autor odpoveď zmazal
waqix
Autor odpoveď zmazal
livka_
Autor odpoveď zmazal
ivana_uz
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2