icon

Trpím

lzusak
25. mar 2014

neviem či to patrí medzi rodinné problémy ale druhý deň chodím do práce, drobec bude mať v júli 3 roky, nechodí do škôlky, strážia ho babka aj dedko, je o ňho dobre postarané ale ja neskutočne trpím. Je to len druhý deň a ja prídem domov z práce a plačem a plačem a plačem. ani sa neusmievam, som ako kôpka nešťastia. A vlastne prečo? Mam pocit že som ho opustila a že ten čas čo sme teraz spolu je neskutočne krátky a aj to sa mu nevládzem venovať lebo som neskutočne vyšťavená z roboty. zažívali ste to aj vy? prejde to? 3 roky každý deň byť s mojou láskou celý deň a zrazu byť s ním len večer, a aj to je tu ešte domácnosť a varenie a tá neskutočná únava. mam pocit že mi unikne takto život medzi prstami a neviem či to stojí za to. Komfort čo sa týka peňažného zabezpečenia alebo uplné venovanie sa môjmu synčekovi? mam vlastne na výber? ach jaj 😔 😔 😔 😔

digysa
26. mar 2014

@lzusak Tak podla mna by si mala zostat doma. Ty si ten typ cloveka, co chce iba prezivat........a nie zit. Mozno by bolo pre tvoju povahu lepsie,keby si ozaj zostala doma s dietatom.

lzusak
autor
26. mar 2014

@digysa čože? 🙂 prežívať a nie žiť? a tým že človek strávi 10 hodín denne v práci žije? a aký typ človeka to vlastne len prežíva? 100 ludí, 100 názorov ale s tým tvojim sa vôbec nestotožňujem, je to obojstranné. tvoja rada zostať doma mi je na nič, pretože ak si prečítaš môj príspevok, o tom to vôbec nebolo. Ďakujem ti velmi pekne. pa.

zeriempizzu
26. mar 2014

Ja som rovnako ako @digysa sokovana z vyjadrenia @lzusak ze cas v praci je strateny cas.
Ano si zivot vlastne @lzusak predstavujes? Deti ti raz vyrastu a odijdu... A uz ani nepisem to ze co je to za zenu co si na seba nevie zarobit...
Ale tak to podla mna dopadne ked stat podporuje zeny doma na "materskej" tri dlhe roky.

lzusak
autor
26. mar 2014

@digysa a ešte jedna vec, na základe toho, že som druhý deň v práci a po troch rokoch celodenného kontaktu s dieťaťom som od neho takmer celý den preč a teda som velmi smutná, usudzuješ, že som taký a taký typ človeka? z teba by dobrý psycholog nebol, lebo je uplne normálne, že mi je teraz velmi smutno a všetko cítim 10x horšie. rýpavé typy ludí, nepomôžu ale ešte zarypnú.

lzusak
autor
26. mar 2014

@zeriempizzu ja som šokovaná z vyjadrenia: tak to dopadne ked stat podporuje ženy doma na materskej tri dlhé roky. nelutujem ani sekundu strávenú s mojim synom, ani jednu sekundu z 2 a pol roka s ním. Lutujem ten pol rok čo by som s ním ešte doma mohla byť. robiť budem do konca života, takže mi nič neujde. a toto tvoje vyjadrenie považujem za najhlúpejší výrok mesiaca 🙂

lzusak
autor
26. mar 2014

@zeriempizzu a podotýkam že tomuto štátu som dala ovela viac ako dal on mne za tie tri roky. daní som sa naplatila dosť a ešte sa aj naplatím, takže váž slová ked sa do politiky štátu nerozumieš 🙂

tslobik
26. mar 2014

@lzusak Dobre si spravila,že si ostala so synčekom doma tie 2 a pol roka, nie je to málo. A prajem ti, aby si si na novú situáciu časom zvykla, bude aj lepšie. Verím, že si dobrá mama ale keď budeš len plakať, tvoje dieťa to bude cítiť, že nie je všetko v poriadku. Prajem veľa síl, určite to všetci spolu zvládnete.

kkristin
26. mar 2014

@zeriempizzu toto je asi najhorsi prispevok co som tu citala.....

tslobik
26. mar 2014

@zeriempizzu neviem či máš deti, ale tvoj názor je čístý extrémizmus 😠

ukulela
26. mar 2014

no, zeny, ja mam svoju pracu rada, podla mojho partnera az prilis. ale su ludia, ktori nemaju vysnivany job a chodia len zarobit prachy. a preto takmer polovicu dna - v uvodzovkach - zabit niekde mimo domova, ked doma mate male dieta, co by ste chceli objimat, moze byt pre zenu ozaj stratenym casom. (aj ked - ona si uvedomuje, ze robotu a peniaze potrebuje - no ma svoj nazor, tak jej ho neberte - @digysa - jej nazor ju nerobi horsou, prave ze ja mam pocit, ze autorka nechce len prezivat unavena porobote, ale zit so svojou rodinou)
takze - @lzusak - ja si myslim, ze to prejde. ale ak nemas ozaj robotu, co by sa scasti naplnala, ci bavila, rozmyslaj nad nejakou robotou zdomu, alebo vlastnym biznisom,

lzusak
autor
26. mar 2014

@ukulela nie nie, robota ma baví aj sa mi páči, to vôbec ale vôbec nie je o tom. musím si zvyknúť na novú životnú situáciu, mam prvé dieťaťko, predtým som pracovala, ale dieťatko ma doma nečakalo, teraz ma čaká, takže je to iné. ja som to myslela uplne inak ☹ už je to tretí den a dnes bolo fajn, začínam si zvykať 🙂

zeriempizzu
26. mar 2014

@tslobik nie je, prave naopak, byt doma 3 roky je cisty extremizmus. A nie som jedina s takym nazorom.

zeriempizzu
26. mar 2014

@kkristin vazne? Najhorsi? Horsi ako hadky a nadavky tu na fore? Rasisticke nazory ci sikana co sa tu rozmohla? Fakt?
Tak malo citas toto forum.

atika11
26. mar 2014

lzusak uplne ti rozumiem,ty si len mamička,čo neskutočne lubi svoje dieta a to je krasne a praveže je velmi tažke a naročne,hlavne psychicky byt s dietatom tak dlho doma,v praci je to jednoduchsie aj ked je to narocna praca.bodaj by bolo takychto mamičiek viac ako si ty.neboj zvykneš si a bude dobre

bibika55
26. mar 2014

@lzusak Ste na tom malom veľmi citové naviazana.Trochu to preháňate.Zrejme Ste mali ešte ostať doma.Až to budete aj naďaľej takto prežívať bude lepšie ostať doma.Možno Vás desí myšlienka,že ste zlá matka,keď ste nastúpila do práce.Nieje to tak.Pokiaľ je o dieťa dobre postarané,tak sa netrápte.

kkristin
26. mar 2014

@zeriempizzu ano malo venujem cas inym veciam ale toto co si napisala je fakt otrasne... sikana tu mi pride nic pri t9m hlupom vyrok7 co si tu ty dala....

lyzzy
26. mar 2014

@zeriempizzu .....tvoj nick,hovori za vsetko.Prazdne frazy.Si hlupana.

jadodka
26. mar 2014

Tak toto poznam uplne doverne, neboj prejde to mne to trvalo mesiac pokial som sa dala dokopy. Je to tym ze si bola nonstop s drobikom sama a potom tie vycitky, ze odsunula som ho koli robote, a krkavcia mama zo mna,....ja som revavala este aj v praci...konecna....mne tiez robil zle ten pomer casu, ze v podstate som s nim neni cez 9hodin...s co by som za ten cas s nim prezila a tak, ale neboj sa, jemu je dobre a ty si len musis zvyknut na novu situaciu, mamy to prezivaju omnoho viac ako deturence....ale som presvedcena ze taka pacoska ako som bola ja tu na konovi nieje...ja som dokonca-hanbim sa za seba-spehovala moje dieta v skolke dalekohladom ukryta v krikoch...to bola kovbojka...tak sa upokoj, ked chces si poplac, raz prestanes 🙂, a bud rada ze mas pracu 😉

zitaje
26. mar 2014

@lzusak ja ti velmi dobre rozumiem. Tiez mi nepripada ako zivot, sediet cely den v robote, rozhodne mi pride zmysluplnejsi cas straveny s rodinou.
ALe mne sa mozno lahko hovori, mam tri deti, a navyse robotu, kde mozem pracovat obcas aj z domu, aj len par hodin tyzdenne. Teraz som este poriadne nezacala, odkedy je maly na svete, ale uz sa chystam. ALe neviem, preco by clovek musel mat spolocensky kontakt len s ludmi z prace, zvlast ked ma deti - pre mna je velmi dolezite travit co najviac casu s nimi.
Takze osobne by som na tvojom mieste urobila vsetko pre to, aby som si zariadila zivot tak, aby som mohla byt co najviac s dietatom. T.j. najst si pracu na skrateny uvazok, pracu z domu a pod.
Nemyslim si, ze ide o to, aby si clovek zvykol na to, ze MUSI cely den pracovat, pretoze to tak jednoducho nie je. Je to volba kazdeho z nas. Je to vec priorit. Drzim palce, nech najdes to najlepsie riesenie pre vas 🙂

sirinka
26. mar 2014

@lzusak Tvoj zivot je iba tvoj, len od teba zavisi, ci budes svoj prezity cas povazovat za strateny a sama sa tak budes okradat o zazitky a moznost prezit svoj zivot od zaciatku do konca naplno. Zivot sa sklada z mnohych criepkov, mozaika bude krasna, ked bude farebna.... Len ty sama si zodpovedna za to, ako vnimas momentalne svoju situaciu a len v tvojej moci je zmenit svoj zivot. Praca ta moze rovnako nabijat pozitivnou energiou, ktoru potom mozes vyuzit v case stravenom s rodinou. Nie je nic vynimocne vidiet unavene zeny bez energie, ubite stereotypom na RD, nervozne... Nie je vsetko o kvantite, dolezitejsia je kvalita. Zacni sa vnimat aj ako zena, kolegyna, milenka... Matka je len jedna cast z teba ... Vaz si svoje schopnosti, sikovnost a vyuzi ich naplno....

fidka79
Odpoveď bola odstránená
nadezdah
26. mar 2014

@lzusak Aspoň nie som sama, čo som chorobne naviazaná na dieťa. Ja som bola s malým celé tri roky a keď som nastúpila do práce, tiež mi nebolo všetko jedno. Prvédni som veľmi ťažko znášala odlúčenie a aj slzy mi vyhrkli, neplakala som nejako moc, ale veru som smoklila a najmä keď som prišla domov a videla malého ako na mňa čaká v okne. Ešte horšie to bolo, keď som ho začala dávať do škôlky a reval ako tur a ja som musela ísť do práce. Milujem svoje dieťa nadovšetko, ale môžem ti povedať, že teraz ako pracujem už 5 mesiac, tak mi už začína pomaly aj na nervy liezť. Je mi hanba, ale je to tak. V práci som si zvykla, a mala som klud 8 hodín, v klude som sa išla naobedovať, v klude som si vypila kávu. V týždni pondelok, utorok po víkende bol horší, v stredu sa to akosi prevalilo a už bol víkend a boli sme spolu. Teraz som mala dovolenku a boli sme spolu celé tri dni a ja som myslela, že ma odvezú na psychyatriu. Základom je to, že ak si si istá, že o tvoje dieťa je dobre postarané, tak musíš ten strach a túžbu byť s malým v sebe potlačiť. vždy si len povedz, že malý je v pohode a za chvílu budeš s ním. Ešte jedna vec, ktorá ťa možno trochu povzbudí. Ja stále malého kojím, a malý bez cicky nechce spať, takže keď prídem z práce domov, prisaje sa na mňa a spí niekedy aj do siedmej, ja samozrejme s ním, potom sme sice hore aj do polnoci, ale ja v týždni neurobím absolutne nič. Našťastie druhé dieťa mám už veľké, takže ma až tak nepotrebuje, tak ten čas čo ja spávam s malým predvečerom, nejak nechýbam. Žial u nás sa to zatial nedá inak poriešiť, ale aj to časom príde. A ešte jedna vec, tým, že plačeš ubližuješ sebe, lebo sa vyčerpávaš a stále si negatívne naladená a ubližuješ aj malému. On veľmi dobre cíti z teba neistotu a je otázka času, kedy sa z toho aj on zosipe a začne plakávať. Takže sa vzmôž a vždy, keď ti príde mišlienka na malého a bude ti chýbať, povedz si, že ešte chvílu a budeme sa spolu tešiť. Neoberaj seba aj malého o čas, kedy reveš, aj ten môžete využiť hrou a smiechom, čo bude pre vás oboch lepšie.

rutie
26. mar 2014

@lzusak To prejde. Mas velke stastie, ze syncek je v opatere starkych, je to ovela makksi prechod ako slovenske "tri roky 24hod denne s mamou, 3 roky + 1 den 9,5 hodiny v skolke s cudzimi detamia cudzimi detmi". Podla mna tiez 3 roky materskej s jednym dietatom nie je najstastnejsie riesenie, takisto ako 10 hodin v institucii pre trojrocne dieta je naklad ako pre kona. Zachvilu si v praci zvyknes, budes menej unavena a budes mat viac energie na syna. Ber to tak, ze jedna etapa zivota je za tebou, nastupuje ina, nie horsia, nie lepsia, ina.

Aj tak si myslim, ze je lepsi nemecky model, ked zena ide do prace po roku, ale len na 4 hodiny.

dana_l
27. mar 2014

mas len jedno dieta a vzdychas ze prichadzas o cas s nim lebo si v praci. a ked budes mat viacej deti tak budes vzdychat ze nemas dost casu na kazde jedno dieta? deti potrebuju aj kontakt s inymi osobami, nielen matkou. budu sa rozvijat a vyvijat a naberat ine skusenosti. nepridu o nic tym ze ty s nim nebudes. skor ty sama prichadzas o to ze ked si doma tak si nevazis cas co si s nim. nie si jedina ktora je zamestnana a ma okrem toho na starosti aj dom a vsetky veci co suvisia s rodinou - varenie, upratovanie, pranie. ak nemas rada pracu tak daj vypoved. a ostan so svojim dietatom doma. ale ak ta praca bavi tak preco si hadzat zbytocne polena pod nohy a nemat radost zo vsetkeho - z prace, z casu so synom, z toho ze mu mozes navarit jeho oblubene jedlo. aj ze mu operies aby mal ciste. to vsetko su tie male radosti o ktore prichadzas lebo si ich nevazis.
a este ma zaujima, to ze nie si s manzelom cely cas, to ti nepride ze tym o nieco prichadzas?

krprtka
27. mar 2014

@lzusak ahoj,tak mám s týmto veľa skuseností 😉 pri najstarsej som išla do prace po roku a pol,pri ďalšom po roku,pri ďalšom tiež a to som uz počas RD pracovala a občas odchádzala a teraz som začala na plny úväzok,keď mal drobcek 4 mesiace... Vystriedali sme sa s mužom,on je na RD...robím veľa z domu, najviac som bola preč 4h zatiaľ...mám to šťastie,že môžem pracovať a aj byt s milovanymi osobami,detmi...práca je pre peniaze 😝
Bola si so syncekom veľa a treba si zvyknúť,plnohodnotne s ním tráviť čas, chce to nabehnut na systém , uz to bude len lepsie!Drzim palce! 😉

zitaje
27. mar 2014

@fidka79 ale ved ja som nikde nepisala, ze kazdy moze pracovat z domu 😨
Citujem seba: ALe mne sa mozno lahko hovori, mam tri deti, a navyse robotu, kde mozem pracovat obcas aj z domu, aj len par hodin tyzdenne.
a tiez:
Takze osobne by som na tvojom mieste urobila vsetko pre to, aby som si zariadila zivot tak, aby som mohla byt co najviac s dietatom. T.j. najst si pracu na skrateny uvazok, pracu z domu a pod.
Oplati sa citat pozornejsie 😉

navan
27. mar 2014

@izusak skus teraz mysliet chvilu nie na seba, nie na svoje pocity, uplne sa od toho odputaj. Mysli na syna. Nemyslim to v zlom, ale co myslis ze bude pre neho lepsie? Chceme predsa vychovat z nasich deti samostatne sebestacne bytosti na ktore budeme hrde, nie maminkynich pecivalikov ktory sa budu schovavat za nase sukne. Teraz je ten cas kedy zacat tak to nepokaz.

namornicka
27. mar 2014

@lzusak Si šťastný človek, že sa ti podarilo po MD vrátiť do práce a navyše že ťa aj baví. To nemá dnes každý, ale to asi vo svojom okolí vidíš. Na túto situáciu si zvykneš, neboj sa, v lete už budeš "za vodou". Ak by vo všeobecnosti mala každá matka zmysluplne tráviť svoj čas celý deň s dieťaťom a nechodiť do práce kôli bezvýznamným peniazom, tak by si si nemala kde kúpiť potraviny, nekúpila by si oblečenie pre deti, choré dieťa by ti nemal kto vyšetriť alebo hospitalizovať, pretože by neboli predavačky, sestričky, lekárky, krajčírky.......proste by tu to nefungovalo. Pozri sa na to z tejto strany.

darzneba
27. mar 2014

@lzusak ja robim vikendy a chyba mi mala (v nov. bude mat 3 roky) robim vtedy 16h v kuse, ponocujem. Chyba mi velmi, hlavne ked vidim male deticky, ale chybaju mi aj ten 7 a aj ta 10 ROCNA. je to prirodzene. Pri kazdom dietati som trpela, ked isli do skolky. On ma oto lepsie ze je u starych rodicov a neplace Vam kazde rano v skolke. Jasne , ze pocitite, ked je takato nahla zmena. Ono sa to zlepsi, Vam sa zlepsi sebavedomie, (myslim tou pracou) a maly je isto rad u babicky a dedka.

veronicka1901
27. mar 2014

Ono, prilisna laska a naviazanost na dieta tiez nie je dobra. Svoju dcerku nadovsetko lubim, ale myslim, ze by nebolo dobre, keby som s nom bola doma napr. 5 rokov. Ja som sa vratila do prace v novembri 2013, ked mala Karolinka 2 roky, tiez to bolo velmi tazke, aj je - hlavne zvladat domacnost, atd, teraz sa do toho este ucime chodit na nocnik. Bud rada, ze ti aspon pomozu rodicia. Mne malu opatruje jedna pani, kedze rodicia byvaju daleko. Zvyknes si, snad sa to brat trosku racionalne, aj ked je to tazke 🙂. Drzim palce.