Tykanie - vykanie svokre
Ahojte, pisem, lebo uz som mierne zufala...Moja svokra mi este pocas chodenia s terajsim manzelom navrhla tykanie. Uz vtedy som s tym mala problem, proste to tak necitim, aby som jej mala tykat. Mozno som ja cudna, no teraz sa to len stupnuje a neustale mi prizvukuje, ze jej mam tykat a oslovovat ju menom. Niekedy je az agresivna a ze ju nerespektujem v tomto. Akokolvek vysvetlujem a namietam, ze to u nas nie je zvykom a podla mna to nie je spravne, tykat svokrovcom, stale nalieha. Samozrejme, ze si u mna vypestovala averziu tymto a ja mam normalne hisaky ju stretnut a nejak sa jej prihovorit, co je hrozne, kedze byvaju vo vedlajsom vchode. Poradte mi, co mam robit, ako jej vysvetlit, nech to necha tak a aby ostalo pri vykani? Cakame uz aj babatko a mne pride fakt uplne cudne, ze ju ja oslovim menom a budem jej tykat, a moje dieta jej bude raz hovorit babka...Och...
@petronela1985 ja mám takto jednu "kamošku" čo je odomňa o 30 rokov staršia ... tiež trvala na tom, že jej musím tykať, ja som zo začiatku trvala na tom, že si ju ako staršieho človeka vážim a tykať jej neviem ... tak mi povedala, že si ju vážiť nemám, že má 110kg a budem jej tykať a hovoto 😀 tak odvtedy jej tykám 😀
@tinka1601 buď rada, že netrvá na tom, aby si ju oslovovala "mama" ... keby to odomňa chcela moja svokra, tak by mala smolu ... ja som v tomto zásadová a nedokážem inej žene povedať mama ... každý máme len jednu mamu, takže pre mňa svokra nech by bola akákolvek nikdy by som ju nedokázala osloviť mama ...
ahojky
mne tykanie navrhla svokra pred 2r.to sme boli uz 3r manzelia.
so svokrom si vykam.
moj mm mojim rodicom vyka (ale oni su stara skola)
🙂
je to asi len sila zvyku.zo zaciatku to bol aj pre mna problem.
konajte tak,ako to citite a vycitujete spravne,vykajte!Drzim vam palce!
Dakujem kocky za odpovede, nazory. Pomohli ste mi, i ked nad tym stale premyslam, blizi sa Silvester a mame ist k nim a ja mam normalne strach, lebo zase bude tema o tykani. Samozrejme, ako niektore uvadzali, mamku mame kazda len jednu, takto ju volat urcite nebudem. Ani nemam problem ju oslovovat menom a aj pozdravit sa ahoj ( co uz ale akosi ide s tykanim), no hovorit jej TY....Proste mi to nejake nejde, ja viem, ze kazdu ovplyvnuje prostredie, ja som z dediny, na našej ulici nepoznam skutocne nikoho, kto by svokrovcom tykal, a su tu aj mlade rodiny...Preto je to pre mna strasne tazke a proti srsti, proste ako jedna z Vas pisala, to tykanie sa zastavi v hrdle a nejde to dalej. Svokra mi nikdy nebude kamaratka, i ked je to matka mojho manzela, stale to bude trochu cudzia zena. A aj ja si myslim, ze vykanie je o akejsi ucte voci cloveku. No a ak by som isla do detailu, kazda z nas mame nejaky, ci uz dobry, ci horsi vztah so svokrou. Ten moj je skor nakloneny k nie dobrym, aj preto by som jej radsej vykala. Zatial mi nejako neublizila, ani nie je zla ku mne, no straaasne ma irituje jej spravanie celkovo a postoje, ale este raz dakujem za nazor kazdej, a dufam, ze mi to pomoze dostat sa z tejto pre mna tazkej a uz unavnej situacie. Tak drzte palce 🙂)
@tinka1601 máš trošku zakorenené predsudky. Predstav si, že by to bola tvoja kolegyňa, robili by ste spolu roky v práci, mala by si aj potom problém jej tykať? Možno hej. Prečo by nemohla byť tvoja kamarátka? Lebo si si to popredu vsugerovala? Alebo ťa ovplyvňuje zlá povesť o svokrách? Moje dve najlepšie kolegyne môjho života majú jedna o 12 rokov viac a medzi druhou a mnou je generačný rozdiel, s obidvomi si samozrejme tykám. Mama je vždy len jedna, ale moja svokra bola a aj je mojou úžasnou priateľkou, ktorú si veľmi vážim a mám ju rada, je to vzácny človek. Tvoju svokru nepoznám, ani váš vzťah, ale mám pocit, že si popredu naprogramovaná na jej odmietanie. Ale ak by si mala robiť niečo, čo ti bude vadiť, tak jej to v kľude povedz - je mi to proti srsti, pekný vzťah môžeme mať, aj keď ja vám budem vykať. Je to pre mňa prirodzenejšie a bola by som rada, keby sme sa už k tomu nevracali. Dúfam, že by to mohla pochopiť, mám z nej trochu pocit, že jej na tom veľmi záleží, možno ani tak nie preto, aby ste si vy dve tykali, ale aby okolie videlo, že si rozumiete. Vysvetli jej, že to si môžete aj bez tykania.
@timea7 Vystihla si moj problem presne, ja viem, ze mam v sebe zakorene to odmietanie, vyplyva to z jej postojov a spravania sa uz aj ku mne. To spravanie nie je zle, no mne zase ani nerobi dobre. Nechcem sa tu do detailu rozpisovat, kazdy sme nejaky,aj ja a aj svokra, no zakazdym, ked uz by som si ako tak nasla k nej cestu, spravi nieco, s cim ja nesuhlasim, tym padom zase vznikne bariera. A stale je to dookola. Ale tie tvoje vety ku koncu su dobre, normalne sa ich asi naucim a nejako tak jej to poviem. Som totiz prchkejsia a zo mna by v natlaku vyslo uplne nieco ine....
@tinka1601 pripíšem iný pohľad....mala som kolegynu, pred dôchodkom, ktorá raz pri debate o svokrách , práve tej svojej nevedela odpustiť, že jej za 40 rokov spoločného života /žili v jednej domácnosti/ nenavrhla tykanie. Ked ráno odchádzali jedným autom aj s deťmi do práce, manžel a deti kričali vždy ahoj babka, ona musela zdraviť dovidenia. A toto ju velmi hnevalo, že je akoby vyčlenená z rodiny. A sama vravela, že si to stále viac a viac uvedomuje a vyčíta jej.......Každá minca má dve strany......Ja osobne som neveste navrhla tykanie asi až po 8-mich rokoch v našej rodine. Zvykla si velmi rýchlo. Ale v podstate mi bolo jedno, ako sa rozhodne. Trochu ma do toho pomklo aj to kolegynkine posťažovanie si.
@timea7 Ja by som Ti tiež navrhla aby si ju oslovovala krstným menom a pri tom vykala. Ja to tak bežne riešim s nadriadenými, ktorými mi často navrhnú tykanie, no keďže mám akosi zabudovaný rešpekt voči autoritám, tak nie vždy mi je príjemné šéfovi tykať (teda hlavne šéfovi nad mojím šéfom a pod.) - tak to riešim tak, že síce oslovujem krstným menom, ale vykám. Spokojné sú tak myslím obe strany, pretože vysvetlím, že môj rešpekt a vychovanie mi isté veci nedovoľuje.
Osobne si myslím, že keby mi aj moja svokra navrhla tykanie, tak by som to asi tiež tak riešila ako so šéfmi.
Moja svokra ma práveže nepožiadala o vykanie a myslím si, že asi ani nikdy nepožiada a to sme s mužom spolu už 12 rokov. Naopak moja švagriná požiadala svokrovcov o tykanie - áno ona, nie svokrovci. Tak svokra nevedela ako reagovať, ešte mňa sa bola pýtať čo má urobiť, mne to samozrejme bolo smiešne, lebo čo sa má mňa pýtať, tak som jej povedala, že je to len na jej rozhodnutí, že ja by som si nikdy nedovolila požiadať či už staršieho alebo profesne vyššieho človeka o tykanie, hold niekto má asi inú výchovu/nevýchovu ako ja.
A vieš ako to nakoniec dopadlo? So švagrinou si nakoniec potykala, no svokor to švagrovej odmietol a vyká mu i naďalej. No ja by som sa od hanby prepadla, keby ma takto svoker odmietol, no jej to asi viditeľne nevadí...
@andreah25 ja nemám problém s tykaním svokre, asi si si ma zmýlila so zakladateľkou témy 🙂 , len dodám, že je more ľudí, ktorým tykám a nesmierne si ich vážim a sú ľudia, ktorým vykám a myslím si o nich svoje....a čo sa týka tej tvojej švagrinej, tykanie predsa navrhuje starší mladšiemu, žena mužovi, nie naopak.
@tinka1601 Ty mas problem tykat svokre?? Nevidim v tom nic zle, a pochybujem, ze mas az tak velky problem jej tykat, ze kvoli tomu musis otvarat diskusiu na modromkoniku :D Mohla by si skusit jej tykat, ked si uz tak praje, je to mama tvojho muza, a je od teba starsia, tak by si mohla respektovat, ze si to tak praje. Mne moja svokra hned na zaciatku povedala, ze si tykame a je to celkom fajn.
@petronela1985 presne tak, svokra nesvokra, treba si nastaviť hranice a povedať svoje, a zvlásť, keď je diktaturska 😅
Ja som mala to iste so svokrou. U nich v rodine sám tyka, všetci so všetkými bez ohľadu na vek. Sme s mužom 9rokov. Samozrejme si s ňou vykam a aj budem cely život. Normálne som jej povedala, nech sa nehnevá, ale tykat nebudem. Necítim to tak a ja som vždy bola z domu určená na vykanie v takýchto prípadoch a príde mi neprirodzene že ja 33rocna mám dnes už 70rocnej žene týkať ?????
Najprv sa jej to moc nevidelo, ale podržal má muž a takto parádne fungujeme už cele tie roky. Vidime sa +- 2-3krat týždenne
Rob ako cítiš ty...to bude naj
Rob ako cítiš, ale práveže uctive je, keď si ona sama pýta tykanie, aby si ju rešpektovala a tykala jej. Ja som rodičom môjho muža od prvej chvíle hovorila menom a vykala. Môj muž moju mamu neoslovoval, lebo nevedel ako 😑🤣 tak hovoril každú vetu v neurčitku, bolo to hrozne smiešne. Keď sme sa zasnubili, tak jej začal automaticky tykat, lebo som mu povedala ja, že je to smiešne a nech jej tyka, že predsa aj druhý zať jej tyka, aj ona to tak berie, že predsa získala ďalšieho syna. Tak jej začal tykat a po svadbe ju normálne začal oslovovat mama, mamina. Ja som svokrovcom vykala dlho a potykali sme si pár mesiacov pred svadbou. To som im teda tykala a oslovovala ich menom. Ale svokrovi som napríklad hovorila tatino aj pred tým, než sme si potykali a predtým nez som si vzala ich syna. Vola sa Milan a ja som zvyknutá každé meno skracovať a jeho sa nijako normálne nedá - všetci v rodine mu hovoria Milan a mamina mu hovorí Mili. A prišlo mi neuctive hovoriť mu Mili ako jeho manželka, ale zároveň hrozne chladne a mne proti srsti hovoriť mu Milan. Tak som mu hovorila tatino asi od nášho 3.stretnutia a vykala som mu. Potom,ked sme si potykali a ked sme sa s mužom zobrali, automaticky som ich začala oslovovať mamina a tatino. Podľa mňa je to prirodzené a vôbec to nevidím tak, že človek má len jedných rodičov. Biologicky hej, ale duchovne sme sa s mojim manželom svadbou stali jedným telom a tak ako on prijíma mojich rodičov za svojich a moju rodinu za svoju, tak ja prijímam jeho rodičov za svojich vlastných a taktiež jeho rodinu. Sme jeden celok s dvoma pármi rodičov. A ja som veľmi šťastná, že mám 2 mamy - jednu, ktorá ma porodila a vychovala a druhu, ktorá vychovala môjho muža, je mojím vzorom, mojou najlepšou priateľkou, mojou spriaznenou dušou. S biologickou mamou sa často pohadam, pochytim... Ona ma veľa názorov úplne iných ako ja. Ale moja získaná mama je moje zrkadlo. Sme úplne rovnaké, len jedna je medzi nami jedna generácia. Ona veľa krát aj na verejnosti, pred cudzími ľuďmi povie, že som jej najobľúbenejšie dieťa. So svojimi deťmi to musíš vydržať celý život, aj so svojimi rodičmi. Nemôžeš ich vymeniť. Ale získaní rodičia a získané deti sú najkrajší dar od života (pre mňa) a neviem si predstaviť, že by som svojich získaných rodičov neľúbila ako vlastných, ved pre mňa vychovali manžela snov, vždy sa o nás starajú, spravili by pre nás prvé aj posledné, obaja sme predsa ich deti. A to ani nehovorím, že moja získaná mama sa o mňa starala 15 týždňov v tehotenstve až do piateho mesiaca, dva krát denne mi pichala infúzie, prichádzala za mnou cez celé mesto, aby som nebola doma sama. Varila mi, pomáhala s domácnostou. Samozrejme, popri tom chodila ku mne aj moja mama, aj ona sa snažila mi co najviac pomôcť, no mamina ma predsa zdravotnícke vzdelanie a jej pomoc bola viac na mieste. A ja som nesmierne vďačná, že naše dieťa bude mať tých najlepších starých rodičov na svete, na ktorých sa môžeme spoľahnúť a ktorí sa nám o dieťa postarajú ukážkovo, keď im ho zverime. A pravdupovediac, nechápem, keď čítam tu tie rôzne diskusie, ako sú ženy jedovite na svoje svokry a vadí im aj to, že dýchajú a dačo im povedia. Muži si vyberajú ženy, ktoré sa podobajú na ich matky. Treba sa zamyslieť nad sebou ci to, čo všetko svokram vycitate nie sú vaše vlastné chyby a rovnaká jesitnost. Žiadna matka nechce svojim deťom zle. Ci už biologická alebo získaná. A tak sa k nim treba aj správať. S úctou a láskou. A oslovovanie je ozaj len vec zvyku
@tinka1601 tiež tykam svokre a volám ju po mene a to už bude mať pomaly 65r. Priateľ mojim rodičom vyka môjmu otcovi hovorí ujo Šano 🤣 a mojej mame babka 🙈
Ja som sa veľmi tešila, keď mi svokra po svadbe navrhla tykanie, je to oveľa osobnejsie. Ale ja mam zlatú svokru, mam s nou veľmi pekný vzťah, beriem ju ako druhú mamu.
@elementissa áno, mamina volám svokru aj ja a vykam jej ;)

ja svokre hovorim teta, nikdy mi nenavrhla ziadne ine oslovenie, je to strasne divne.. svokrovi tikam, ten mi to navrhol hned a manzel tika mojim rodicom, tiez to uz davno navrhli.. Stale to neviem pochopit, preco je to takto, ale snazim sa to neriesit a kaslem na nu ;D