Uprednostňované vnúča

mamulkababulka
11. máj 2017

Ahojte baby.Idem si po rady,nazory ako reagovat na niektore situacie v rodine.Uprednostnovane vnuca nas synovec 4r. so strany svokrovcov.Myslim ze svokrovci to nerobia zamerne,maju tak isto radi nasho syna 3r. ako aj synovca,ale predsa su situacie,kedy je to do oci bijuce.Viem zmenit sa to neda,ale rada by som pocula vase postrehy ako reagovat ked sa nieco take stane,zase nerada by som bola za zlu nevestu.Spomeniem tri situacie ktore sa odohrali.Cez vianoce,sme s mm a deti isli po vecery k svokrovcom,synovec s jeho rodicmi tam uz boli.Samozrejme nas syn mal uz svoje darceky porozbalovane,lebo vsak synovec chcel.Dobre neriesila som.Kedze sme boli napeso nebrali sme vsetky darceky domov.Na druhy den ked sme po ne prisli lego co dostal nas syn samozrejme cele vybalene a poskladane lebo ved synovec si ho chcel poskladat,nas syn ho ani poriadne nevidel.Na narodeniny co dostal hracky este ani neboli svokrovci blahozelat a synovec uz vedel co nas dostane lebo ved samozrejme vsetky hracky musel predtym vyskusat co nas syn dostane.A naposledy co ma uz najviac nahnevalo.Synovec robil nasmu synovi zle,tak ho svokor vybresil tak do maleho nervy tak este viac mu robil zle.Tak ja som uz zakrocila,synovca slovne vyhresila,samozrejme ze sa zdul a nakoniec ostal od svokry synovec polutovany ale ze ved to nic,nic sa nestalo.

mischelin89
11. máj 2017

A rozpravali ste sa o tom so svokrovcami? A s rodicmi synovca? (Ja by som asi riesila skor rodicov)
Otvarat cudzie darceky, to kde sme?
Skusila by som rozhovor, primarne s rodicmi, lebo je to ich dieta a ak si svokrovci nevedia pomoct, rodic ma mat zdravy rozum a nedovolit dietatu hocico. Ako sa vas maly ma citit, ked si nemoze rozbalit vlastne darceky?

Ak nezaberie, ja by som najblizsie vianoce na drzovku vecerala o stvrtej, dosla skor a otvorila darceky rodicov, nech si uziju ako je to prijemne. Synovcove nie, on za to nemoze.

mamulkababulka
autor
11. máj 2017

@mischelin89 rozpravanie s rodicmi velmi nepomoze,80% casu je synovec u svokrovcov a ked aj svokre nieco naznacim,tak uvedomuje si to,ale ona je ticho,nic nepovie otoci radsej na inu temu...zato pisem ze v tomto to uz nezmenim,len ja sa bojim ze raz tam vybuchnem a vsetkych poslem do pecka :( A to ani nepisem o tom ako svokrovci na vylet bravaju len synovca a nasho nie.

sunshine1311
11. máj 2017

@mamulkababulka to s tými darčekmi, fúha, je to fakt nemilé 😒 Neviem si predstaviť akoby som to vysvetľovala tak malému dieťaťu, keď najväčšiu radosť má to dieťa z toho, že si darček pod stromčekom rozbaľuje a tak, no veď vieme... Ale ako píše mischelin89, určite by som toto riešila rozhovorom, nemusíš rovno ty , veď tvoj muž, sú to jeho rodičia. Teda tvoj muž to tiež tak vníma ako ty ? Lebo myslím, že by pomohlo keby sa on porozprával s nimi, aj so synovcovými rodičmi-lebo fakt je, že je to jeho rodina , aby si náhodou nevyšla ty ako fúria keby si viedla s nimi rozhovor ty, neviem aký sú teda...Teda aspoň u nás to tak funguje, ak sa mi čosi nepáči čo sa týka manželovej rodiny, tak mu to poviem s tým, že aký má on na to názor, lebo dakedy môžem samozrejme to vidieť inak či možno aj preháňať a keď mi dá za pravdu, porozpráva sa o tom s rodičmi.Rovnako to funguje aj na opačnej strane, teda u mojej rodiny si to zase od-komunikujem ja.Čo sa týka vzťahov vnúčatá-starý rodičia, takto to je u mojich rodičov. Moji rodičia majú 5 vnúčat, zatiaľ. Kedysi dlhšiu dobu bolo naj to najstaršie , lebo proste prvé vnúča, ale všetci sme to brali v pohode. Napríklad teraz je mojej sestry syn ten favorit , lebo je jediný chalan 😀 Ale vôbec to mne ani druhej sestre nevadí, v podstate ako starý rodičia delia medzi vnúčatá rovnako, čo sa týka starostlivosti, lásky, všetko, ale vôbec nám nevadí, že na jedného je babina viac zaťažená či tak, beriem to akosi automaticky.Aj moja svokra je veľmi zaťažená na dcérku manželovho brata,ale akosi nežiarlim ani nič.

mamulkababulka
autor
11. máj 2017

@sunshine1311 samozrejme muzovi som to hovorila,ale on vzdy len povie neries,neries.Ale on vela z tychto veci ani nevidi nakolko väcsinou ja chodim s detmi k svokrovcom,on je v praci.Zato ja toto nechcem velmi zacat riesit prva,predsa je to svokra,keby to je moja mama je to ine.
A este spomeniem jednu situaciu co ma napadla.Synovec dostal novu hracku,robil neaku neplechu tak mu pohrozili ze ked nepretane dostane tu hracku moj syn,neprestal tak dali hracku nasmu.Ja som ratala ze o neake 2-3dni mu ju vratim,no skor ako som ju stihla vratit tak mu kupili taku istu aby mu nebolo luto.Tak vychovny moment asi niaky.

janinah
11. máj 2017

To nie je uprednostňované vnúča,to je rozmaznaný spratek,ktorý ale nemôže za to,že ho tak vychovávajú....tie rozbalené hračky a poskladané lego by som im tam nechala-Ďakujeme,neprosíme,zrejme to nie sú hračky pre nášho syna,ak sa s nimi hrá synovec....a synovi by som šla kúpiť ešte krajšie a väčšie lego.....stačí,ak to urobíš raz,ak sú svokrovci normálnej inteligencie,tak to pochopia....
ale celkovo sa tým veľmi netráp,nezaťažuj,sú horšie veci na svete....

eliska13
11. máj 2017

@mamulkababulka nic sa nezmeni a kludna budes len, ked tam budes chodit co najmenej.Za rozbaleny darcek by som povedala nieco to sa nerobi a boli tam dospeli mali mu to vysvetlit.Usta by som si otvorila, lebo to bude nekonecny pribeh.

mamulkababulka
autor
11. máj 2017

@janinah podla nich je tvrdohlavy....ale je mi ho luto lebobon je takyto suvereny len doma ked niekde prideme,hlava dola a ani pohnut sa.

catherinah
11. máj 2017

Ja by som obmedzila navstevy. Nemala by som nervy na to. Steasne nemam rada rozmaznavanie.

miluna777
11. máj 2017

akože chúďa syn... Teraz má "len" tri rôčky, no o chvíľu už to bude pekelne vnímať a pamätať si. Tiež sme mali doma takú hierarchiu "obľúbenosti detí" a teda nespomíname na to zrovna s láskou aj v dospelosti. Inak do bodky súhlasím s @janinah. Ak sú normálni, pochopia to.

baklik
11. máj 2017

aj u nas su uprednostnovane dcery svagrinej. spomeniem priklad - maly dostal na minule vianoce tenke mencestraky z vypredaja z HM a jej dcery po 30 eur na kartu do obchodu s oblecenim. tak, co by si na to povedala? tieto vianoce - muzov brat dostal sendvicovac za 60 eur, my hriankovac za 30 eur. a vies co? mozem ich os*at... kedysi ma to strasne stvalo... ale tak co, taky vztah bude mat aj syn k starym rodicom, aky si s nim vytvorili oni!
napr. stary chova sliepky a zajace, svagrina vajcia predava, nam ak da, tak raz za rok 10 vajec...aj to je vela. zajaca v zivote od neho nevidel. chovaju kozy. myslis, ze mu niekedy doniesol mlieko? nie. a to ho pritom maju tolko, ze ho predavaju a furt rozprava, ze je to to najlepsie, co moze byt pre zdravie. pritom maly casto chory, alergik. ale o tom on ani poriadne netusi, lebo ho to prd zaujima. a myslis, ze mu moj muz nieco povie?? nie! vraj sa nemam starat a vkuse o tom tocit (kedysi)... minuly rok sme boli na chate, ja sedim oproti staremu, kde sa on rozpraval so svatom (druhym starym otcom neteri) a hovori - keby tak ta stara, co ma vedla mna dom chcela zomriet skor ako ja, tak by som to kupil, chajdu zbural a dievcata by mali aspon pozemok, vsak hadam si nezoberem tie peniaze do hrobu, nech aj oni nieco maju! a to som sedela oproti nemu! keby aspon taky sprosty nebol, ze mu neriesi, ze som oproti nemu a vsetko to pocujem! alebo si mysli, ze som nahluchla ako on?? neviem... svagrina mi minule tresla, aby sme jej dceru zobrali v lete k moru - tazki prachaci, ktori vsak nikam nepojdu, lebo vsak naco... a za co ju mam brat a nebodaj platit to, co ona berie ako samozrejmost... za toto vsetko??? neviem, ci vyzeram taka sprosta, ale mala som dost, ked som to pocula... no nic, no comment... rodinka na pohladanie veru. ale verim tomu, ze keby sme ju zobrali, tak by stary aj nejake vreckove pre deti vysolil (ma 1000 eur dôchodok, cim sa velmi rad chvali, az mi je na grc z toho), lebo vsak by isla aj vnucka. ale inak by ho to absolutne nenapadlo. ale ako som spomenula - mozem ich vsetkych... a som rada, ked ich nevidim, nepocujem o nich. iba tolko k tomu.

janinah
11. máj 2017

@baklik to ti nikdy nenapadlo si ísť od nich kúpiť mlieko a vajcia.?.....však choď i s peňaženkou a pýtaj zdravé pre deti,však že zaplatíš koľko treba....a uvidíš ako to dopadne....ja by som to urobila😉 a najlepšie pred tvojim manželom,nech vidí celú situáciu...

baklik
11. máj 2017

@janinah nie, ja ich poznam ako ponozky,oni by ma vysmiali, ze som trapna, ze hadam vlastnej rodine nebudu predavat... pripadne by povedali, ze nemaju teraz (ako sa mi aj par krat stalo). ba dokonca, ked som si dovolila od stareho pytat, ze ci nemaju nazvys nejake vajicka nahodou, tak ma este moj chlap zglbal pred nim, ze co si to dovolujem, ze to je jeho a nebude mat... ze keby chcel a mal, tak da predsa sam. no praaavda.... a vtedy moje akekolvek pokusy skoncili.

janinah
11. máj 2017

@baklik vysmiali? tak sa opýtaj ako sa máš dostať k zdravým domácim vajíčkam,mlieku pre deti,či máš ísť kúpiť ku susedom niekde.....

baklik
11. máj 2017

@janinah hej, svagrina mi navrhla, ze si mam pozhanat niekde na okoli, lebo je to to najlepsie, co moze byt... aj svagor mi povedal, ze mu mam davat kozie mlieko. tak som sa nezdrzala a povedala, ze ci mu ho mam s prepacenim vys*at.... a svagrina na to, ze aj jej znama si tak zohnala, ze isla na obecny urad do vedlajsej dediny a tam sa spytala, kto chova kozy a od nich berie.... takze tak 🙂

janinah
11. máj 2017

@baklik tak to je jasné...tak nerieš...s takými inteligentami nemáš šancu vyhrať ...a hlavne to ich dieťa k moru nezabudni vziať....😀

baklik
11. máj 2017

@janinah ved toto, uz sa trhaaam.... 😀
ako sa hovori - aky poziacaj, taky vrat... 😝

monika2012
11. máj 2017

@baklik Aj ja som si "vyženila" podobnú chamraď. Tiež sa ešte pre to často trápim, i keď viem, že sa to nezlepší. Inteligenciou neoplývajú, manžel je zbabelý na to, aby sa ozval, tá zlá a nespravodlivá som ja. Škoda len, že podobný vzorec, aký mám v živote momentálne ja, mala v minulosti aj moja mamina. A tiež sa veľa natrápila, zbytočne, pretože to nepomohlo. Ale rodinu si nevyberieš. Skôr mi ale nejde do hlavy ten sebecký prístup. Čo môže byť pre človeka dôležitejšie ako vlastná rodina? Moji svokrovci tiež preferujú iba jedného vnuka a jeho otca - svojho syna. A na staré kolená si kúpili karavan, s ktorým si cestujú po svete. Ja im to nezávidím, doprajem im to, ale dcéra má 5 rokov a svokrovci mi s ňou nepomohli ani jeden jediný krát. Dokonca aj keď padám na hubu s megachrípkou, je im to jedno. Skrátka úplný nezájem. Len snáď si uvedomujú, že raz sa karta môže obrátiť, a oni budú tí, čo budú potrebovať pomoc. Ale ako sa povie - ako zasadíš, tak žneš.
Moja maminka zomrela takmer pred dvoma rokmi, tá nám už nepomôže, aj keď by sa pre moju rodinu bola aj rozkrájala, a ocino pracuje na týždňovkách.
Asi tak nejak, život je krutý. A nie všetci ľudia sú naozaj ľudia...

domculik
11. máj 2017

och baby ina sila... 😨 a @baklik v tvojom pripade som sa vytocila aj za teba kvoli tomu mlieku a vajciam - to je tazko vobec uverit ze vlastnemu vnucatu maju za tazko dat...

miluna777
11. máj 2017

@domculik Mlieko a vajcia sú ešte slabý odvar, aj keď je to odporné a tam niekde tá pravá krivda stále začína. Čo tak napríklad jednomu dieťaťu kúpiť dom a to druhé... hm... To druhé sa postará samo, však? A hádaj, od ktorého dieťaťa sa očakáva, že sa o rodičov na staré kolená postará? Nuž, od toho, ktoré dom nedostalo...

monika2012
11. máj 2017

@miluna777 Snáď sa tým nespravodlivým starým rodičom nechystáte s mužom na staré kolená ešte aj zasr..é rite umývať! By som sa s nimi nebabrala. Nemáte pre nich izbu a hotovo, šup do domova dôchodcov. Tam môžu do smrti rozjímať nad svojimi hlúpymi životnými rozhodnutiami...

mischelin89
11. máj 2017

@mamulkababulka ach, to je potom horsie....skoda, ze.chyba manzelova podpora. Takze zena, sup do nich, nie si zla nevesta, ked si zastanes svojho syna. Drzim palce, aby si to zvladla. ;)

momo68
11. máj 2017

ja mám to iste vnuča jedno stale uprodnostnovane po všetkých smeroch a z malou mi svorka nepomôže a vnuka ktorý ma 10 rokov každe rano zavedie do školy aj vybera , všade ked ide niekam v obchodoch kupuje len pre toho vnuka aj predavačky mi to povedali ktoré poznám že takto kupuje a na moje deti si ani nespomenie a ja ked niekam idem tak mi povie že nech dam malu k mojej sestre ktorá ma male babo a musím cestovať navyše neakých 50 km ale jej to je jedno a nie vždy rozhovor pomôže už sme to aj riešili ale ma to svokra proste v sebe raz tie moje deti berie neako inač mna to tiež štve a presne obmedzila som návšetevy lebo som aj manželovi povedala že ked to nevidim tak ma to až tak netrapi a dnes mi volala že či by som snou nešla niekam po doktoroch ju povoziť a toto je presne ked niečo potrebuje tak vola vždy nám podte toto spraviť a tam potrebujem zaviesť hlavne manželovi , momentalne nie je doma tak preto dnes volala mne a jasne mi aj povedala že šak čo by som nešla aj malu si zoberiem a môžem chodiť , ani hlupe jej jej to nie je ak nahodou pojdem zajtra tak veru utrusim jej poznamočku že konečne si babka spomenula aj na moje deti a nech si myslí čo chce jej je tiež jedno čo si myslím o jej spravaní

miluna777
11. máj 2017

@monika2012 Blbé je, že málokto je taký, že nakoniec dokáže nechať druhého trpieť a nepostarať sa. Ja si to nedokážem predstaviť, že toto raz poviem a nechám rodičov "skapať v kroví". Jednoducho to nedokážem. Nedokázala by som sama so sebou žiť, že "za blbý majetok" sa otočím rodičom chrbtom. Žiaľ.

monika2012
11. máj 2017

@miluna777 Tu ale nejde iba o majetok. Tu ide o celý ich postoj k Tebe a k Tvojej rodine. Nechcem, aby to znelo vypočítavo, ale ako môžu očakávať, že sa im raz vráti od vás niečo, čo vám oni nedali? Myslím teraz lásku, pochopenie, ľudskosť.

erickatt
12. máj 2017

@mamulkababulka no z chudáka chlapca vyhovaju odporneho zmrda a sebca

negymama
12. máj 2017

@mamulkababulka my to tak mame uz vyse 13 rokov... a uz zacinam byt otrla, nikdy by som neverila, ze je take nieco vobec mozne, keby ze to sama nezazivam.

Moja babka mala 13 vnucat, jednoducha sedliacka zena... a v pohode sme nazivali, podporovali sa rodiny, chodili na prazdniny, mala obcas aj 7 deciek na hlave.

No a teraz...svokrovci maju 2 synov, ten starsi ma 2 deti, ich prve dieta, syn je jednojedine vnuca a koniec, este ako tak akceptuju svagrovu dceru ako "dodatkove cislo" k jednojedinemu vnukovi, nase deti sa nemuseli pre svokrovcov ani narodit.

prihody?.... mam ich na knihu, od toho ze nasu najstarsiu dceru nenazyvali menom... len ONA JEJ JU, pripadne "zla kost" a ine este krajsie pomenovania , ked ju synovec bil... "joooj, treba nechat tak, deti SA biju" detail ze dievcatko sa ho ani nedotklo. Ich detom boli na prve sv. prijmanie, nasa dcera mala o mesiac po nich /mali spolu surodenci/, tam sme sa stretli a pozvala som ich ze aj nasa dcera /mimochodom ich prva najstarsia vnucka/ ma tiez o mesiac... Neprisli. Nas najmladsi mal minule 5 rokov, svokra zabudla zavolat, po kolky raz? PIATY. ani darcek, ani navsteva, ani poslat nieco... Ako vzdy... Zato nasledne sme boli na 13 te narodeniny jednojedineho vnuka...samozrejme pubertakovi prisli osobne, s darcekom, svokra sa tam pisisvorila nad 13 rocnym konom, fukaj fukaj, este tam je jedna sviecka... total trapne. Este si ho nataca na mobil. A nase 4 deti na to pozeraju, starsie dcery uz pretacaju ocami 🙄

najprv sme vylucili navstevy ze sme tam obe rodiny, potom sme tam prestali ostavat na prespanie, potom sme celkove zredukovali navstevy na nevyhnutne minimum.

momentalne sme v stave, ze nase deti su k nim lahostajne, najmladsi by ich doslova na ulici nespoznal, ja s muzom uz to berieme tak, ze za takymi "starymi rodicmi" nam nemusi byt ani luto, a ze snad je aj dobre ze na nase deti nemali vplyv a kontakt s nimi.

dost bolo presviedcania, hadok , vnucovania deti, vlastnych vnucat, ich krvi, vsetko krasne sikovne deti, ini by si prsty oblizali , a oni toto...

este spomeniem ako sme boli na opat nejakych synovcovych narodeninach /svokrovci jeho narodky nevynechaju. a moj maly 3 rocny si siel po nejaku hracku do detskej a vratil sa ze "mami bojim sa, je tam nejaky cudzi ujo!... ten ujo bol svokor, jeho stary otec.

meusicka
12. máj 2017

@mamulkababulka tak neviem, podla mna by sa to nejak osetrit malo, nasa babka ma 5 vnucat ale aby sa dovolilo niektoremu vnucatu rozbalit cudzi darcek???
nase deti tiez kazdy rok najdu pod stromcekom darceky pre seba a tiez pre nase krtsnata, takze tych darcekov je habadej a k tomu este tie pre starkych. ale nikdy by som im nedovolila rozbalit ostatne darceky. stale sa tesia na to, ked k nam pridu hostia a uz ich tahaju k stromceky aby si rozbalili darceky.

takze svokre treba povedat, ze toto tak nefunguje a ked neviedia druhemu vnucatu vysvetlit, ze sa to nesmie, tak nech darceky pre vase dieta nedava pod stromcek az neskor.
mimochodm neverim, ze to 4 rocne nepochopi, to nie je o tom, ze nevie pochopit, ale ze nechce, resp. ze mu to nechcu vysvetlovat.

jo a sposob vychovy, ze jednemu hracku za trest zoberiem a dam druhemu, to tiez cele zle, ved to len tym plodi zvady medzi detmi. nakoniec sa chlapci nebudu mat radi, vdaka babke.
je to na rozhovor.

meusicka
12. máj 2017

@baklik mi napadlo, ze ked ti svagrina navrhovala ist na obecny, tak tam chod a povyzvedaj sa, kto chova kozy. a ked na teba budu kukat , ze ci si robis zarty, ze chova tvoj svokor, tak povedz, ze on nich predsa kupovat nemozes a len tak sami od seba ti nedaju a aj svagrina ti povedala, ze si mas pozhanat kde chces a vies.

inac tie rozdiely to sa najde vsade.
ked som bola tehotna, tak ma az islo roztrhat ako moj svokor , medzicasom uz nebohy, stale dokola rozrecnoval o vnucikovy. a ja nakoniec porodila dievcatko. a ked som cakala dvojicky tak som tiez pocula ako u susedov vykladal, ze dufa, ze aspon jeden bude chlapec. vdaka tym rozdielom, co sa robili u mojho muza v rodine, tak som ani nechcela mat chlapca. a nakoniec mam doma 3 dievcatka. svagrina ma tiez dievcata, ale ju neriesil, to bolo ok, tak ako bolo.
tiez sme si dostali doma vela vyzrat, hlavne aj preto, ze mojho muza nahovorili, aby sme byvali u nich.
som rada ze tie casy su za nami

floren
12. máj 2017

@baklik ja mam este vacsi extrem, svokra zadrela, ze miesto dovolenky jej mam dom za tie peniaze opravit a tiez len jedno vnuca neuznava druhe uz sedem rokov nevidela

janka2501
12. máj 2017

@floren By som tvoju svokru do r..i poslala. Nech si opravi za svoje. Des toto citat ake mate svokry. Ja mam stastie na svoku. Mam druhu svokru. Prva mala svoje ,,muchy,, ale nikdy neriesila prednostne vnuca. A to ich ma teraz 6.