Urazená svokra pre topánky
Ahojte vsetky, chcela by som vas poprosit o nestranny nazor...uz som zufala a najhorsie je to, ze aj manzel sa so mnou nebavi.
Ale k veci. Vcera k nam prisla svokra a priniesla pre malu topanky...ma len 6,5 mesiaca a uz zas sa splasila. Kupila ich v zdravotnickych potrebach, ale podrazka bola velmi tvrda, nedala sa ohnut ani pri prstekoch. Povedala som jej ze su pekne ale tvrde a ja jej take obuvat nebudem a nech uz zuiadne topanky nekupuje. Topanky jej chcem vybrat ja, ale este je na to cas. Manzel mi vynadal, ze ako sa to spravam, mam sa uvedomit.
Urazena odisla domov a odvtedy sa manzel so mnou nebavi.
Vzdy drzal stranu jej, mna sa nikdy nezastal. Vcera som bola aj unavena, nespala som celu noc, nemala som naladu na nic, ale bavila som sa s nou v klude, normalne.
Toto je len zlomok, odkedy mame malu tak mi ide svokra strasne na nervy, do vsetkeho sa stara.
Tak ja uz neviem, som ja nenormalna? Ja by som si ani synovcovi nedovolila kupit topanky....:/
Keď už ide o darčeky, dostali sme od svokrovcov na 1.výročie svadby sadu troch plastových lievikov. Ja to vôbec nepoužívam, naliat do fľaše dačo zvládam aj bez toho, takže si pozorna svokra vsimla, ze mi v domácnosti niečo chýba 🙂 ani cukor doma nedrzime, neskôr mi aj ten poslala 🙂 z jej pohľadu mi pomohla, lieviky používam keď odchádzajú z návštevy u nás a balime ich na cestu-do termosky kávičku. Cukor pominaju, lebo žiaden čaj nie je bez neho OK, keď k nám prídu. Podakujem za taký dar, občas sa použije, občas posunie ďalej a je to. Co sa tyka prvého príspevku, za noty by som poďakovala a časom povedala, že nesadli, že Dr.neodporúča, a pod.. Ale môže sa ľahko stať, že by sa aj použili, pri nejakej príležitosti, alebo v núdzi, keď sa tie čo nosí zamocia alebo pod. Tu reakciu na dar si proste bolo treba premyslieť
@svetluska82 ano vybrali z tesco igelitky a polozili na stol...oni su proste divny...my tam uz nechodime. Toho je strasne vela co urobili,povedali....uplne gol bolo ked svokra na otazku ci maleho nevezme von na prechadzku odpovedala 'ze ona sa o CUDZIE' starat nebude. Hoci to su jej jedine vnucata...tak sa radsej nudila doma nakolko nepracovala 20 rokov nema ziadne zaujmy,kamaratky,nikam nechodia. Byvaju 2 min.od nas
@svetluska82 presne...u nas to bolo tiez o tom 'lebo sa to patri'. Dlhodobo som sa snazila o zmenu,mnohe veci prehryzla. Ale aj tak to dopadlo ako dopadli
@silvid Ja zase hocičo aj uhorky, ale neznášam darčeky v igelitke, s cenovkou, kúpené na týždňovom nákupe, evidentne v akcii apod.
A vrchol pre mňa je. že v taške, ktorú som im dala ja.
15000 krát pre mňa horšie, lebo ani námahu si nedajú ten darček vybrať a pekne zabaliť.
Radšej nič.
A nebolo to tak, že doniesli uhorky ale nebolo to myslené Tebe na sviatok?
@lara1981 neboj sa, ja sa tiez smejem na vas, len to tu nepisem. je mi jedno, co si o mne druhy ludia myslia, ked meriam v obchode dlzky, sirky topanok a ohybnost topanok a dalsie veci.
premeriavam vzdy dlzku a sirku topanok, aby som prisla na hotove s malym vyskusat nart a zapinanie, plus ako v nich chodi. z vela topanok sa NEDA vytiahnut vlozka a bez toho podla cisla nemas sajnu o vnutornej dlzke bez speci meradla, ktore v obchode nemaju. a nejdeme sa tu bavit o tom, ze mu mam stlacit prst zhora pokial ho v topanke ma....
Dlzky co uvadzaju vyrobcovia xkrat nesedia, mam ich zmerane. co sa tyka sirky, na ktoru kazdy kasle, vacsina deti chodi v ovela mensej ako ma nozicku, lebo ich maminky tusia ledva nieco o dlzke noh, nieto este zaoberat sa sirkou. Moj maly ma siroku nohu, obuje uplne normalne vacsinu topanok, ale to neznamena, ze su mu dobre na sirku a nestlacaju pri chodzi nozku. ako je nadmerok na dlzku, je aj na sirku.
fakt tu nemam chut niekomu dopodrobna vysvetlovat zaklady kupovania a skusania topanok, nech si kazdy obuva svoje deti do coho chce.
a ano, myslim, ze viem o topankach naozaj dost a naozaj nimi neviem obdarovat nikoho, pretoze by som musela najprv poznat aspon presne na mm 4 miery jeho noh a potom by som si na to trufla.
tak nech ti vyberaju "schopni ludia" topanky, tes sa z toho, doprajem ti ich a naozaj uprimne nezavidim, mne ich nevyberaju, lebo zial bez tychto mier by bola mala sanca ich trafit. 🙂
@natalym nie pretoze oni nikdy nic nedoniesli...fakt...ani kolac. Ked sme k nim v nedelu sli na obed s tym ze sa manzel ohlasil...proste chceli sme aby videli maleho tak pre nich to bolo ze sa nam doma tazi varit...po porode ked som skoro mesiac nemohla poriadne chodit tak mi stary doniesol chleba a ja som 10 min.rozkrocmo doslova v bolestiach chodila po byte lebo chlieb stal 1.10 a ja som mala len 1 euro. Tak tam stal s natrcenou rukou vo dverach...takze urcite to nebolo len tak ze doniesli
@natalym to, že ty by si nekúpila, je tvoja vec... a to, že niekto vie prijať i darovať aj topánky, je druhá vec... a to, že za dar, ktorý niekto kúpi v kamennom obchode sa má poďakovať a potom si s tým robiť to, čo človek chce, je základná slušnosť, ktorú by mal mať každý v sebe...
@vedorka je to tvoja vec ako kupuješ topánky, 90% normálnych ľudí si zoberie so sebou do obchodu svoje dieťa a vyskúša si topánky-(a koniec koncov aj tak rozhoduje po dĺžke nart) a kúpia ich...takže robíš zbytočnú tortúru, ale rob si ju...a to špéci meradlo, čo spomínaš, majú napr. v Maďarsku v každom obchode... len tu sme troška za opicami...
@worker_falcon tu vobec nejde o nejake zenske, co si myslia, ze su pupkom sveta. Vo svete je to bezna prax, ze ti vymenia, zoberu spät atd. A ver mi, ked poviem BEZNA PRAX, tak je to tak. Zijem v zahranici uz takmer 2 desatrocia. Dokonca vo viacerych krajinach (a nie len v Europe) naraz. V De mas dokonca na blocku z pokladni, ze" vymena alebo vratenia v priebehu tolko a tolko dni s blockom".
Nejdem sa s nikym hadat a ani nikomu nadavat (ako ty) ale uz neraz som sa za posledne roky na SK stretla s pristupom "to nie je mozne, to sa neda, to nerobime" atd., co vo svete je uplne bezne a normalne.
A tiez zaujimave, ze pred ca 2 rokmi som vtedy najmladsiemu kupila nohavice, ano v kamennom obchode na SK, a doma chlapca do nich nemohla "narvat", co boli tak uzko site a nebol problem ich nie vymenit, VRATIT.
A tiez minuly rok v oktobri ma dokonca pokladnicka pri plateni upozornila, ze ak nahodou nebude nieco pasovat, kludne mam prist, len nech nezahadzujem blocek.
Takze, ked sa chce a slusne sa ide opytat, tak sa vsetko da. Zakon sem alebo tam. Aj ked ten zakone je....no hm....
Ale nie o tomto je tato tema.
@vedorka mas pravdu. Presne tak sa kupuju topanky. Ked sa neda vybrat vlozka alebo nemaju v obchode poriadne meradlo, tak je najlepsie pomerat alebo nozku obkreslit na karton a vystrihnut.
Ja som to tu uz pisala, 4 deti a kazde ma inu nohu.
tiez vela rodicov kupuje detom topanky zle. Stlacit palec ci su nie male je nespravne, kedze dieta instinktivne zroluje, taktiez ma vela deti male topanky.
akurat som nedavno citala jeden clanok u nas, ze uz si nepamätam kolko percent (ale velmi vela) deti v Nemecku nosi nespravne topanky. A je to pravda. Detom kupujeme topanky v specialnom obchode len s detskou obuvou. Maju vsetky vymozenosti techniky na dokonale premeranie nohy, dokonca scan. To je super pecka.
My name doma meradlol, co nemeria len dlzku ale aj sirku. A tiez kupujem zasadne LEN topanky, z ktorych sa da vybrat vlozka. Nie je to len o tom, zmerat takto spravnu dlzku a sirku, ci topanka pasuje ale aj sa lepsie vycistia a vyvetraju, ked sa vlozka raz za cas vyberie.
urazenu svokru budeš riešiť stále. Vždy pre niečo iné ( čo by ti ani na um neprišlo) kým ti dieťa bude chodiť na konflikt s topánkami sa zabudne, budú ďalšie, čo máš dávať jesť, čo máš obliekať, kde máš ísť... ja mám takú mamu. Áno ! Mamu! a môj muž ma krotí, nech sa nad ňou nerozculujem. moja mama sa vie uraziť za všetko a už sa v tom strácam. nakoniec ja som tá zlá a ona chcela len dobre. dokážeme sa pospriečať aj 3krát za deň 🙂 prajem veľa síl a pevné nervy. a tvojmu manželovi odkazujem, ze muž opustí otca,matku a prilnie k svojej manzelke! aby jeho mama pochopila, že už vy ste ,,jedno" , už vy ste rodina. ...a nepopustiť.
@renka40 keď ju bude stále urážať, tak bude stále urazena.
A ked už citujes Bibliu... Pise sa tam napr. Majte jedni druhých za väčších od seba. A co nechceš, aby tebe robili, to nerob ty im.
A ak by ta náhodou napadlo ukazovať na iných, že to nerobia a nie sú takí, pamätaj, že keď ukazujes na niekoho prstom, ďalšie tri prsty ukazujú na teba (a jeden hore).
Mimochodom, ako je možné, že tvoja mama ma na vás taky vplyv? Predsa ate opustili svojich rodičov a vidíte ich iba na návštevách, kedy ste si vzácni. Tebou citovaný verš a realita, ktorú poopisujes, si odporujú.
@renka40 Vidim ze aj ty mas synov...Aby sa ti to raz nevratilo nahodou 😉 Ze budes chciet dobre,budes sa tesit co si vnucatu kupila a nevesta ta spucuje,co si to kupila...
ja ta chapem..lebo to nie je o tom,ze podakujes a schovas..pretoze taketo darceky sa daju lahko skontrolovat- bude vidiet,ze topanocky nenosite...a ked nepovies svoj nazor teraz,bude to tak robit stale,cele roky..vysvetli jej nejako,ze je to skoda vyhodenych penazi...moze sa s tebou predsa poradit o tvojom dietati...pre mna je horsia vec,ked partner neprejavi podporu...hod rec hlavne s nim....
Super téma, som to začala čítat, lebo chlap pozeral zas sci-fi a kym on už davno spi, ja som sa prelúskala az ku koncu.. 😀 toto je napínavé ako kohútie zápasy 🙂 fakt, keby mam ovela ovela viac casu, tak to všetko preložím a dám to prečítať jednému adeptovi, ktorý si mysli, ze v osobe nevesty sa mu vracia karmicky trest z minuleho zivota 😀
.. v otázke topánočiek sa priklanam k nazoru, ze podakovat a odlozit stoji len zlomok tej energie, ktorú všetky zúčastnené strany minú na konflikt.
Pamatam si, ako som kedysi davno kupila segre darček k narodeninam, ešte sme boli na strednej obidve.. Nemala som moc penazi, tak som kupila takú figúrku. Blbost, ja viem, ale nikdy sme nemali rovnaky vkus a musela som sa vtesnat do 100 korun. 😀 Ked som jej ju dala okomentovala to slovami "A to mi je načo taká pi*ovina? Kamošky mi kúpili ovela krajšie veci" ☹ fakt mi to zle padlo... Len predstava, ze si pokazim tvrdasky imidž ma zastavila, aby som sa nerozplakala. Uz su to roky, trieskala nami puberta a potom sa mi za to asi sto krat ospravedlnila, ale ten blby pocit zostal dlho 😒 a to bola pubertalna segra..keby taky netakt a nevdak prejavil niekto druhy (napr. svokor, nevesta, lubovolny clen mužovej rodiny), tak už odo mna nedostane nic a moze si mysliet co chce.
Sú dary, ktoré ti niekto dá z čistej neucty a len fakt, ze si to dovolil je urazlivy (napr. my sme celkom nedavno dostali do "daru" zhnité maso 😠 😠 😠 ). Avšak vacsinou ludia darúvaju s radostou v srdci a o to viac zaboli blby komentar.
@tomiholjubavi Ahoj, rada citam tvoje rispevky a vzdy sa s chutu zasmejem. Vy ste opdarna rodinka. Pozdravujem svokra 😉
Vies ono tu nejde len o tie dary. Su dary a dary. Ano, babkovci kupuju s radostou halvne ked je to prve vnuca alebo ako u nas z jednej aj druhej strany najmladsie po 5,5 rokoch a z jednej strany este prva princeznicka vobec. Ja sa tiez potesim, kde dostaneme pre deti a este ked je to pekne a dokonca pasuje.
Viem, ze nemas deticky (verim, ze ich budes mat 😉 ) ale keby si mala a vzdy dostale nie "blbost" ale veci, ktore nepasuju a kopili sa ti v skrini, tak by si inak hovorila. ja som tiez zo zaciatku podakovala, usmiala sa, myslela, ok ved hadam budu pasovat. Aaaaaale uz toho bolo vela. A ja nemam cas ani chut ani energiu to predaavt niekde na nete (nemam to kumu lent ak posunut).
Ako priklad: svokra sa pred velkou nocou pytala aku velkost mala nosi. Ja ze 74 ale momentalne nepotrebujeme nic. Ale ona chcela silou mocou nieco kupi (a kupuje fakt ze pekne a drahe veci 😕 , tak ok. Povedala som jej, nech jej kupi pa bodiniek, tie sa vzdy zidu. Ale ona nie, poslala vlnene satocky. A to sme si uz vydiskutovali, ze saty pokym sama nechodi, ze neprakticke. Ale ok. Su krasne ale stoja v skrini. Kupila o cislo väcsie, co tiez nie je zle, ale nie vzdy to plati. Uz je teplo (u nas momentalne 43 stupnov), ked budeme na SK to uz tiez bude horuce leto a na jesen, ked bude chladnejsie, mala bude (dufam) uz aj chodit uz jej tie hrube vlnene satocky budu male (uz teraz nosi 80/86). Takze krasne vec, ale zbytocne vyhodene peniaze. Nikdy ich nebude mat oblecene, co mi je aj luto.
Aj chalanom kupila pred tromi rokmi len tak softshelove bundy po ca 50 § (cize pre troch 150 E!!!!) bez opytania. Ano boli pekne aj by som sa potesila, keby nemali kazdy po tri!!!! 😠 A k tomu boli este uzke. Ale dala blok a bola som ich vratit. A za tie prachy som im kupila topanky, ktore vtedy potrebovali viac.
Vtedy som sa uz ale fakt "nasr..." a hodila s nou rec, ze ja sa vzdy potesim ale radsej nech sa opyta. A vobec sa neurazila. A celkom to "opatynie sa" funguje, aj ked ona aj tak niekedy kupi to co prave nepotrebujeme.
A aby som nebola nespravodliva, moja mama tiez nakupuje. Tiez kvalitne aj ked na SK je to tazsie kupit v kamennych obchodoch znacky, ktore ja preferujem. Ale s nou som si to tiez vydiskutovala a vzdy ked chce minat prachy tak "skajpne" a dohodneme sa. Ale tiez ma to stalo zo zaciatku nervov.
@petkovadanuska23 všetko môže byť. to mám stále napamäti. predstav si , ja viem, že mám synov a viem aj akých mám synov! preto som im neraz hovorila, že keď sa mi nevesty budú sťažovať, budem držať stranu neveste, lebo viem akí sú 🙂 všetko sa v živote vráti. ale toto nie je o svokre! toto je o povahe . ja som písala o svojej mame. možno, keby to bola moja svokra, už prehovaram muža, aby sme išli od nej 🙂... je to ťažké. čo sa mne vráti???? bojím sa toho.
@evka64 moja vydržať! Urobila si super. A urob vždy, keď budeš tak cítiť. Urazi sa raz druhý tretí a štvrtý už nie. Toto hovorí moja mama. Nedaj sa manipulovať! Aj muž si uvedomí. Nevysvetluj, už si vysvetlila. Viem psycho teraz na teba, ale neurobila si nič zlé. Klasika synačik maznačik.
@moni73 manipulácia nie je o prinesenom darčeku, ale o tom že je labilna a citovo nás manipuluje, keď nie je podľa nej, zduje sa, rozplače sa, a myslí si že nás to obmakci, ale na mna toto neplatí a to nie som bezcitný človek. Toto robí občas aj moja mama, ale s nou si to viem normalne vysvetliť, pochopí to. Svokra je taka svojska, tazka povaha.
@tomiholjubavi velmi pekne napisane....som toho isteho nazoru
kto vie,ci sme sa my so vsetkymi darcekmi vzdy trafili...aj pri tom najvacsom snazeni...a najlepsom umysle.
A mozno sa to ani nikdy nedozvieme,ale pri srdci nas hreje pocit,ze sme nim urobili velku radost
fakt je niekedy lepsie podakovat a byt vdacny za to,ze na nas niekto mysli...nie je to samozrejmost
@evka64 nooo ja mam tri svagrine a jednu svokru...🙂 scenar rovnaky ako pises v poslednom prispevku a po troch rokoch som dosiahla to, ze mi svokrusa nerozprava poza chrbat...nezduva sa...trvalo to dlllho predlho, zacala som narovinu hovorit ja, vo veciach co ich tykaju a zaroven zasahuju do mojej rodiny...narovinu co si nezelam, aby sa neublizilo (ale hovorim o vaznejsich veciach ako susedske spory do ktorych si nezelam aby zatahovali mojho muza a podobne)branim si rodinu a tak som jej to aj slusne vysvetlila...tri dllllhe roky ale vidim ovocie..a som jedina z rodiny ktorej povie narovinu a vobec mi to nevadi a som za to vdacna....stoj si za svojim, len rozpravaj slusne(ja som to aj tak pochopila ze si to slusne vysvetlila nie ze si jej to frkla do ksichtu ale to uz si tu mala xy krat poprekrucane, ale nic ine na MK necakaj)...slusnost a rozravat narovinu, ona sa nauci..ja som sa prisposobovala, aj seba aj svoju povahu, teraz sa prisposobujem ale nevazim v hlave kazde slovo, ked chcem tak povie slusne ale poviem, radsej ako to mam doma vykricat manzelovi....sme dospele obe...nebola na to zvyknuta holt bohuzial som ina ako jej dcery a myslim ze toto jej vysvetlil svokor a uz ona nebojuje proti mne a ani ja proti nej....zijeme si kazda svoje...vydrz to pride...nebojuj s veternymi mlynmi neoplati sa, len bud sama sebou....
ja a co sa svagrin tyka...hm...uz nebojujem...kazda si zije svoje a uz sa nestaram do nicoho...wze ma poohovaraju?ze im vadi aka som?je to len ich problem....nemusim s nimi vychadzat, ale snazim sa vramci moznosti....ostatne je len ich vec, ja mam svedomie ciste
@yanni ono to ani nezalezi o tom, ci je nieco pre dieta, alebo pre teba. moja mama ma vo zvyku kupovat oblecenie este nam dvom..obom rovnake 😀 ja nepreferujem ziadnu znacku, no niekedy donesie fakt hrozny kusok (vizualne)...ale jej sa paci a vzdy mi to dava taka stastna....ked budeme mat vnuca, uz vidim to kvantum veci, co kupi... zo svokrovej strany to riesit nemusim, on nedava nic..nikomu. nikdy 😀 ale aj keby nahodou dal, nevadi...dom mame velky, skladovat je kde 🙂 ono cim dlhsie clovek caka na dieta, tym menej sa pozastavuje nad malichernostami. Mne by bolo jedno, kto mu kupi prve topanky a ci ho prvy uvidi Furbo z vedlajsej dediny..hlavna vec, ze sa narodi, ze bude zdrave a konecne nase. Svokor bude radit, to je jasne...on ma patent na rozum a univerzalnu pravdu...uz minule mi vypraval ako jedna ruska kojila do 6tich rokov a ze si mam predstavit tu usporu na mlieku 😀 taketo perlicky sa napocuvam, to mozem garantovat... napriek tomu sa nebudem bat nechavat dieta so starym...lebo svojho syna vychoval a odviedol pri tom ozaj dobru pracu 🙂
...
ale ja neviem, ja som asi nejaky zvlastny typ cloveka. Malokedy sa dokazem fakt, ze fest nasrat... 🙂 ked dostanem nieco, co sa mi nepaci a viem, ze je to z lasky, tak si to necham, aj keby to bol akykolvek hnus 😀 Vid priklad - isteho casu som poslala muza na tapety do najmensej izby...a prisiel s tym najotrasnejsim motivom aky som kedy videla...na zltej podlohe velke pestrofarebne motyle 😀 aby clovek nasiel vacsi nevkus, musel by pol sveta prejst 😀 ale ked on sa z nich tak radoval...ako maly chlapec...No, tak som nimi vytapetovala dve steny a dve nechala zlte. Izbu teraz volame 'motylikove inferno' 😀 a muz rad do nej chodi a tesi sa ako dobre vybral 😀 myslim si, ze zivot je prilis kratky a vztahy prilis vzacne, aby si clovek za kazdu cenu pretlacal svoje ego, ci sutazil s rodinnymi clenmi o miesto v hierarchii. No tak mame v byte izbu s hroznymi (podla mna) tapetami...nevadi...mame aj ine izby..a do tych som vyberala uz radsej sama 😀
... Inak jedna odveci otazka - To kde preboha byvate, ked mate 43stupnov?

@lara1981 A o čo ide? Ja by som tiež inému topánky teda nekúpila.