Urazená svokra pre topánky
Ahojte vsetky, chcela by som vas poprosit o nestranny nazor...uz som zufala a najhorsie je to, ze aj manzel sa so mnou nebavi.
Ale k veci. Vcera k nam prisla svokra a priniesla pre malu topanky...ma len 6,5 mesiaca a uz zas sa splasila. Kupila ich v zdravotnickych potrebach, ale podrazka bola velmi tvrda, nedala sa ohnut ani pri prstekoch. Povedala som jej ze su pekne ale tvrde a ja jej take obuvat nebudem a nech uz zuiadne topanky nekupuje. Topanky jej chcem vybrat ja, ale este je na to cas. Manzel mi vynadal, ze ako sa to spravam, mam sa uvedomit.
Urazena odisla domov a odvtedy sa manzel so mnou nebavi.
Vzdy drzal stranu jej, mna sa nikdy nezastal. Vcera som bola aj unavena, nespala som celu noc, nemala som naladu na nic, ale bavila som sa s nou v klude, normalne.
Toto je len zlomok, odkedy mame malu tak mi ide svokra strasne na nervy, do vsetkeho sa stara.
Tak ja uz neviem, som ja nenormalna? Ja by som si ani synovcovi nedovolila kupit topanky....:/
@ajana1 Nahodou, uzitocna vec to je ten Atlas hub. Si predstav, ze by si dostala knizku "Raadioamatersky provoz a predpisy".
Sestra byva s malou u nas. A mala ma aj tie take kozene a chceme aj kupit ortopedicke. Uvidime ako malej bude nozka rast ...
@evka64 Si normalna, aj mi si to neprajeme aby malej niekto cosi kupoval, lebo bud je to blbost, alebo smejd.
@evka64 Silna kava, toto.
Uz som na jednom fore raz citala o tom, jak sa svokra dotrepala k neveste na porodnu salu. To ziena tam lezalo po 18 hodinach kontrakcii, bola rada, ze to ma za sebou a chcela si samozrejme vychutnat tie prve chvilky v trojici. Zrazu sa jej tam dovali svokra a zahlasi take ze "Som rychlo prisla prozriet, ci to ozaj chlapca mame a nie dievcatko ( sama mala 4 synov a ked sa dozvedela, ze aj vnuca bude chlapec, tak bola sklamana). Tvoja svokra bude asi rovnaky typ.
Juuj, velmi tazke to mas. Ale budes sa musiet naucit asertivite, jasne stanovit hranice, neustupovat vo vsetkom, ale zase zachovat klud v rodine podla moznosti. Bola by skoda, keby vas s manzelom postavila proti sebe. Byvate vedla seba? Svokra je uz na dochodku? Je to jej prve vnuca?
Inak ku mne ked prisla do FR moja mama ( dcerka mala 2 mesiace), tak som sa tiez napocuvala dobrych rad o kojeni, slabom mlieku a podobne. Ja ked pocujem, ze "Cajik mu daj, bo je hladny urcite ( a to uz davno nekojim) alebo "Mas slabe mlieko", "Ktovie co si pojedla, ze tak place", tak sa mi vyrazky na brade robia.
@evka64 No nezavidim ti. My sme to vyriesili najlepsie. Prvy mesiac po porode NIK. Len ja, muz,deti. A potom sa zacalo chodit po navstevach. Ale opacne. Nie ze k nam nieto pride, my sme sa zbalili a isli ku svokrovcom na par dni, k mojim rodicom. Kazdy sa mohol pokochat, popestovat a nik nebol ukrateny. ALe ten prvy mesiac patri/l nam ako rodine. A ked niekto chce davat dobre mienene rady, hlavne moja mama je taka, vzdy poviem, ale slusne a ako dceru ma pozna ako to myslim, "mami, ty si si svoje deti uz vychovala, nechaj nas si vlastne vychovat". Stale je nieco ale vzdy sa to nejak da po dobrotky.
Aj svokra sa zastarela. "nezabudni malej otacat hlavku". Juuuuuuj pri tolkych detoch to uz hadam viem, nie?nAsi si myslia, ze ked je medzi poslednym dovtedy najmladsim a copanou 5,5 rocny rozdiel, ze clovek uz vsetko zabudol 😕 😀
@evka64 nic v zlom, ale podla mna si vystresovana, unavena, beries vsetky veci okolo dietatka moc osobne a vztahovacne...ale nic si z toho nerob, tak to prezivaju asi vsetky baby s 1 malym dietatkom.
Nabudúce vezmi topánky, malej ich obuj 1 - 2 x ked tam pojdes na navstevu a potom ich strel kdesi na nete...teraz je to vsetko pre Vas nove, ine ale uvidis za par rokov ked budes mat napríklad 2 skolopovinne deti ako ta potesia darovane nove topánky..
Mne tiez svokra zvlakala same dizajnove kusky od Cinana /podotykam zasadne najlacnejsie a z nejakej prisernej umeliny) ze mala v tom vyzerala ako nejaka slahackova torta. Tak som jej to obliekla ked ju strazila/isla kocikovat a vsetci spokojny
Si vezmi ako sa asi citi tvoja svokra, kupi za velke prachy topanocky pre vnucatko, vytesuje sa ako budete radi ze sa vam snazi aspon takto financne pomoct a nevesta ju dodrbe ze ake tvrde, hnusne, ona take nechce ...No mne by bolo do placu na jej mieste...Takze ja sa nedivim ani jej ani tvojmu muzovi ze su urazeny
Proste nabudúce neries picoviny, zbytocne si tym komplikujes zivot
@trdelnik234 hahaha aj ked pri nom by ma to neprekvapilo vkuse domov dovlecie nejaku blbost 😄
@evka64 suhlasim s tebou, mne by sa tiez nepacilo keby mojim detom niekto kupoval topanky. ale do buducna mozno sa mozes dohodnut s manzelom aj so svokrou ze vam moze dat peniazky a ty za ne malej kupis nieco. a samozrejme potom jej aj ukazes, ze toto ste kupili vy babka. ja to tak robim. ked dostaneme peniazky tak stale potom zreferujem ci mojej mame, alebo manzelovej mame, co som nakupila, poukazujem, a oni su potom radi. a kupim to , co deti potrebuju, ci uz obuv, alebo oblecenie.
inac co nechapem, naco takemu malemu babu topanky???? akoze capacky su fajn, ale normalne topanky s tvrdou podrazkou su uplna zbytocnost. dokonca nas Dr. mi neustale vravi ked s detmi idem na kontrolu, ze ich mam nechat co najviac chodit bose, ziadne papuce, ked uz tak len ponozky s protismykovou upravou a v lete dokonca moje baby vecne chodia uplne bose. na ihrisku som za sasa, lebo nestiham stale zbierat odkopnute topanky.
takze sa s muzom nehadaj, vysvetli mu to, on to pochopi. a svokra to pochopi tiez. chce to cas.
je dobre inac obcas aj pustit daco do eteru, napr. ze nebudeme davat malu do choditok, lebo je to nezdrave pr chrbticu, alebo ze budem musiet kupit malej toto, hento na leto, ci ti potom nepostrazi malinku vtedy. proste ju nejak inac zapojit a ona sa bude citit potrebna.
@evka64 si si prisla len hladkat ego? Tie co s tebou nesuhlasia ti len ponukaju iny pohlad na vec a ak by si sa z toho chcela poucit brala by si to ako konstruktivnu kritiku. Ked uz mas svokru co sa chce starat co to nevyuzijes vo svoj prospech a nenechas ju. Aspon si budes moct pospat alebo may cas pre seba.
@evka64 to ako vazne myslis? Ze riesis jedny topanky, ktore niekto predpokladam ze s laskou kupil??? Dofrasa to je problem hodny maleho decka a nie matky dietata. Ona si vazne moze svojej vnucke kupovat co sa jej chce, ty jej nemas co rozkazovat, kebyze jednas kludne a s rozvahou, tak by sa to dalo mozno povedat aj formou, Editka, mamicka, alebo ako volas svokru, super botky, ale momentalne nepotrebujeme, ulozime a uvidime kedy budu, ale nasa princeznicka teraz potrebuje, alebo jej urobi vacsiu radost nejaka hracka a je po probleme a konflikte v rodine. Ale tak ked ti vyhovuje viac neprijemna atmosfera v rodine budiz, hovor si pravdu co na srdci, to na jazyku, trocha taktnosti by asi ale nezaskodilo, co povies 😉
@evka64 to poznam,ja som neznasala,ked mi maleho brali z ruk lebo sa chceli pohrat s nim...zily mi trhalo...aj teraz bez dozoru nie je u starych rodicov...krmia deti cokoladou a sladkostami a nalievaju do nic presladene dzusy..a pritom ani nemoze maly take jest kvoli ekzemu....a.ked.pocujem vetu,ze cokoladka je zdrava...mam 300voltov v sebe
Keď nezmenis svoj postoj rozbijes si rodinu sama,akurat,ze to hodis celé na svokru
@yanni 🙂))) ano ponozky, topanky a po dome papuce su to najnevyhnutnejsie vo vychove....s tym dokonca zvadzam boj aj s mojim manzelom...ja som bosonozka, najradsej chodim na boso, max v ponozkach, maly je asi po mne...(celkovo je nahac, konecne sme oducili sa vyzliekat na verejnosti :D ) a manzel furt ze kde mas papuce....maly ze ani mama nema....tak dojde za nami obomi, hned papuce si dajte , obaja🙂))
a na pobavenie pridavam par fotiek dozadu....bol to maly "vtipkar", prva fotka je z aprila kde bol 9 mesacny a druha zo septembra kde mal 15 mesacny, tam uz aspon ponozky mal na sebe 🙂....boty ani za toho aladara...a tato kocikova poloha a la"vykruteny paragraf" bola tiez velmi typicka pre neho 🙂
@eeffka Je jedno riesit to ze svokrovci furt chodia k vam bez oznamenia - je to nekultura, a to by som urcite riesila, ale nechala by som to na manzela, su to jeho rodicia. Ale je ina vec byt neprijemy k svokre ktora vnucke priniesla darcek. To je tiez nekultura. Existuju aj pekne sposoby ako niekomu nieco odkomunikujes.
Boze zeny, co ste kazda jedna na nu taka tvrda... Kto ma male dieta vie, ze maminy byvaju obcas nevyspate a nereaguju tak, ako by mali, no na druhej strane uplne chapem autorku prispevku, ja mam aj svokru aj svagrinu taku, ze nepytaju sa, ale kupuju hlava nehlava. Z tohto dovodu mam doma same nepotrebne veci, pritom sa staci nehrat na mudru a zavolat maminke alebo ju rovno zavolat na nakupy. Velmi dobre poznam takychto ludi, a ruku do ohna dam, ze aj jej svokra sa zacne zachvilu starat aj do vychovy dietata. Moja svagrina vtedy chcela kupit pancusky, ked malej som kupila ja i moja mamina, takze ich mala habadej alebo zimnu bundu, ked sme jej tyzden dozadu jednu prave kupili, a uz nehovorim o papuckach, ktore mala nosila tyzden a uz aj vtedy ju tlacili, alebo ohradku v mene starej mamy, pritom mala uz vtedy zacinala chodit, tak ani v postielke byt nechcela, nieto este v ohradke, ale poradit sa so mnou, bozechran!!! Na zaciatku som sa tesila, ze jej kupuju veci, no teraz som toho nazoru, ze nech radsej nic nekupia, bo vacsinou su to zbytocnosti.
@lujza123 to si myslis ty, ze financne pomoct. Co jej pomoze financne, ked jej teraz budu tie topanky (ale aj ine veci napr.) stat pol roka v skrini a ked mala bude vediet chodit, jej uz budu male? To je financna pomoc? To su vyhodene prachy z okna.
A tiez este jedna vec. Nemyslim si, ze len za to, ze je prvorodicka musi byt vystresovana a citliva atd. Ved citaj, co pise. Mne keby sa svokra ale aj mama nasackovala do nemocky, tak neviem. Mam tiez najmladsiu cisarskym a bola som rada, ze tam bol len muz. A je to nase dieta. Babkovci mozu prist pozriet neskor.
My name 4 deti a stale ma niekto "dobre mienene rady". A mne to ide na nervy. A to mam fakt ze dobry vztah aj so svokrovcami aj s rodicmi. Este ze sme daleko.
Takze, to nie je len pri prvom dietati.
@evka64 inac ked to tak citam môjho ex mamina je podobna povaha ako tvoja svokra, to chce len velku davku asertivity a selektivny sluch - to je taky ze dokazes vypnut mozog a nevnimas co ti kto hovori - ´da sa to naucit, proste pocujes len zvuky ale nerozumies
Aj tak sa a nou budes musiet nejako naucit vychadzat, mas ju v rodine
@yanni no vsak su to vyhodene prachy, no a? Tu svokru proste nezmeni a budto s nou bude vychadzat alebo sa bude rozculovat a zbytocne si nicit zivot nervami
U nas tiez vsetci vyhadzuju na debiliny ...svokra ma shopingmaniu zasadne u cinana a zasadne nieco trblietave, kriklave a umelohmotne, moja mama sa zase zasadne nepyta aku ma mlada velkost a vzdy kupi male...Vysvetlit som im to vysvetlila, nepomohlo, proste dochodcovske maniere sa tak lahko nedaju zmenit...budem sa preto jedovat? Naco
@lubiduch super fotky. my sme na tom rovnako, ja papuce nenosim, ani keby neviem co. vsetky moje baby su na tom rovnako. v lete ked je pekne tak na dvore uplne naboso. minule leto k nam prisli znami a oni uplne zhrozeni, ze decka su naboso. ze ako to. potom kukli na moje nohy a ja tak isto a v tom dobehla moja mama zo zahrady a ze ano, aj ona bosa. tak sa zacali smiat, ze uz im je to jasne 😀 😀 😀
@lubiduch pamätam si dobre, ty mas muza Nemca nie? A co saskuje s papucami? Ved Nemci len bez papuc? Ja som tiez "bezpapucova". Mame nejake ze z Ikei ale to skor pre navstevu ale inak ani decka nemaju papuce. Stale behaju bose. Moja mama je z toho na prasky. Svokra nema problem. Ale zase na druhej strane, svokrovci ked pridu ku nam, donesu si vlastne papuce 😀 😀 😀 😀
Inak maly zlaty, presne ako nasi 😀
prva Januar 2016, druha teraz niekedy pred tyznom alebo tak.
@eeffka si ma pobavila ... my sme jedny Vianoce od svokrovcov dostali hodiny na stenu, lebo ked prisli k nam (podotykam, tak 2-krat do roka, kedze nezijeme na SVK), tak im tam hodiny chybali. Boli to take velmi lacne, mozno z cinaku s potlacou nejakeho ovocia. O rok na Vianoce sme dostali co? Nuz - opat hodiny na stenu, podobne, len s potlacou nejakej kvetiny. Stahovali sme sa z bytu do domu s dvomi toaletami, tak sme od svagrinej dostali kefu na toaletu a kobercek - zltej farby. Ona rozhodla o tom, ze si dolnu toaletu zladim do zltej farby 🙂 Ked som sa prestahovala k manzelovi, vzala som si so sebou komplet moje vybavenie do kuchyne. Ked bola u nas svokra, chybala jej metlicka na slahanie _ podotkym, ze ich mam 3, len nie presne take, ake pouziva ona. Co som dostala na Vianoce? 🙂 ... takze, zo zaciatku som tiez bola zo slusnosti ticho, ale potom som sa ozvala, pretoze by to nemalo koniec. Manzelovi som povedala, nech rodicom a sestre jasne vysvetli, ze domacnost si zariadujeme my ...
@lujza123 je to ine, ked vysvetlis a nedaju si povedat. my mame v pribuzenstve teiz jednu tetu, co nakupuje u cinana. no hroza. ked mi doniesla veci na dvojicky, podakovala som sa a ked odisly, tak som vsetko vyhodila do kontajnera.
nastastie svokra nakupuje kvalitnejsie, ale ako som pisala autorke vyssie, dnes uz ani to, lebo nam da radsej peniaze a ja deckam kupim to co treba. alebo jej poviem, ze potrebujeme co ja viem, puncochy, poviem jej velkost, ona si napise a kupi. a som rada aj ja , aj ona. u nas je este problem, ze ludia maju predstavu, ze dvojicky musia byt stale rovnako oblecene, a tak napr. moja krstna, chodi nakupovat velmi kvalitne oblecenie, lenze obchodik je maly a z kazdej velkosti tam maju len 1ks. a tak nosi mojim babam oblecenie, s rozdielnou velkostou. to tiez potom clovek neoblecie. jej som to ale nevedela vysvetlit 😝
kurnik baby, podla mna tie svokry ovladaju ten selektivny sluch, -ktory vyssie niektora z vas spominala - ,lepsie ako my...uplne si viem predstavit moju ako jej vysvetlujem nieco a ona nepocuje text len si lieta volakde v oblakoch
@yanni manzel je 50:50.....mamu ma slovenku, takze odtial vietor veje s tymi papucami 🙂) ja mam niekedy pocit ze moj manzel naboso by asi nevedel chodit, podla mna by sa zrutil k zemi od krivice 😎
a ano tiez mame papuce pre navstevy, lebo navstevy slovenske to ocakavaju 🙂 kym sme nemali, moji rodicia si nosili svoje...alebo moj otec jednoducho obul muzove ked si nedoniesol, muz ostal bez papuc :D no budem vas ja pocuvat vsetkych, som pokupila papuuuuuuc po eure a cela rodina spokojna 😉
a mala vyzera uplne taka pohodacka jak nas Risko 🙂
@torticky002 moja je o level vyssie, povie, ze uz je raz taka a my to musime akceptovat!!!
@lienka2201 jaj zeny sak ja mam svokru vtipkarku...mojej mame raz dala do darcekovej tasky" kavu, bonbonieru a sprej do wecka 😀 smejeme sa na tom doteraz
len aby bolo jasno nemam svokru jednoduchu tetusky z dedinky pre ktoru je taky sprej hightech vychytavka ale mestsku panicku 😀
sak ja si este spomeniem co nam dala.....
@eeffka Ja milujem tvoju svokru, daj este volacco
@lubiduch my to mame to iste doma. Ja papuce sem-tam, maly detto a manzel nas v kuse nahana, ze co nemame papuce :- ) .. teraz, ked bolo vonku teplo, som maleho vyhnala do zahlady - bez topanok, manzel dosiel domov a hned, ze preco je bosy ... tak vysvetlujem, ze sak nech si vychutna ten pocit, behat po trave bez topanok, ze aj on o tom furt len sniva ...

Dakujem dievcata, ktoré ste ma podporili, tie ktoré nie a mali narážky prajem pekný deň.
Viete, s mojou svokrou je to veľmi ťažké, ono to všetko začalo už keď sme s mužom chystali svadbu...nič nebolo dobré, čo som chcela ja, ale nakoniec som ja ustúpila aby bol pokoj. Potom bol bol chvíľu klud až kým sa nám nenarodil dcera...rodila som sekciou a ona už ako prvá čakala pred pôrodnou sálou aby ju prvá videla...ešte aj to má nahnevalo, že ja som ju prvá nevidela, ale svokra....a potom to začalo...rady cez telefón, aké mám slabé mlieko, malo mlieka, treba čaj dávať a bludy, nervy neskutočne, stále sa ku nám pchala, že sa chce starať....vlastne dieťa mi brala, nedala mi ho, že mám oddychovať....manžel jej nič nepovie, lebo že on nevidí čo robí....a vyvrcholilo to krstinami, to bola jak nepríčetna. Mala bola od začiatku urevana, tak sme čakali kým sa trochu ukludni,tak sme krstili až po 3 mesiaci. Ale do tých troch mesiacov to bol z jej strany doslova psychicky teror, že kedy už, nechceme ju dať pokrstiť a pod. Ja nie som katolícka a aj v tomto som ustúpila a nerobila som problemy, ešte som to bola aj vybaviť.
Tieto topánky sú len kvapka v mory, ale vytočilo má to neskutočne. Nikdy som na ňu nezvýšila hlas, jednam s nou slušným spôsobom, ale s nou sa neda.
Stále sa prispôsobujem ja, ale kto zoberie dakedy ohľad aj na mna?
A môj muž si tu svoju mamičku len obhajuje a nevidí že nám rozbíja rodinu :(