icon

Urážka od novopečenej svokry

17. feb 2026

Dobrý deň.

Mám 4 roky vzťah, 8 ročného syna z predošlého manželstva. Teraz už manžel má tiež syna, o rok staršieho z predošlého vzťahu. Nedávno sme manželstvom zoficiálnili náš vzťah, nakoľko spolu žijeme 3 roky, súkromný obrad na úrade.

Tu nastáva problém - rodine a blízkym sa už len oznámilo, že sme tak učinili a reakcia novej svokry ma nechala posadenú na zadku. Oznámenie len hodila do šufla, niečo zamumlala a tvárila sa, že sa nič nestalo. Ok, nepotrebujem ovácie, mám svoj vek, nerobili sme žiadny humbuk, ale gratulujem, či všetko dobré sa tak nejako očakáva. Zo slušnosti. Odchádzala som v rozpakoch - fungovali sme celý čas predtým normálne. Spoločné oslavy, spoločná príprava a réžia osláv, vždy má niečo aj pre môjho malého na narodeniny, Vianoce alebo len tak. Cítila som sa ako "nevesta" už nejakú dobu. Nová svokra nie je úplne vyrovnaný človek, ledva sa rozpráva s vlastnými deťmi, je veľmi uzavretá, ale akceptovala som to.

Avšak na ďalší deň po oznámení volala môjmu už manželovi, nech mu HLAVNE nenapadne si moje dieťa osvojiť, lebo za tri roky sa rozvedieme a ja budem pýtať výživné od neho. Fajn, praktická žena, treba myslieť do budúcna - ale je to normálna reakcia? Nič také nechcem riešiť, moje dieťa má otca. No urazilo ma to, to je prvá reakcia na oznámenie svadby? Mne sa teraz nechce prijímať nedeľné pozvania a chodiť sedieť a tváriť sa usmiato... Odmietla som tam ísť.

Teraz neviem, či som prehnaná... Ale nemá význam sa s nimi rozprávať, oni sa nerozprávajú nikdy o ničom, asi by dostala mŕtvicu. Len, že ako by ste to brali vy na mojom mieste.

Ďakujem

anonym_8a4667
18. feb 2026

@anonym_autor keď sme svokrovcom oznámili,že bude svadba,svokra šplechla"a nie,že zas bude rozvod.A keď sme im povedali,že som tehotná,tak nám "zagratulovala",že čo vymýšľame.Ani jedna vec sa má nedotkla,je to porucha jej osobnosti,mňa sa to nemôže dotknúť,keďže som vedela do čoho idem a chcela som to

anonym_df4a06
18. feb 2026

@anonym_autor Hlavne, vôbec to s tebou nemá nič spoločné, aj keď mohla byť jej reakcia diskretnejsia. Nechaj si od tej situácie odstup, vychladni a nechaj to tak. Asi tam boli nejaké veci v ich rodine s ex, teba sa to netýka, ona si len bráni syna a bojí sa o neho čo je prirodzené... Nie je to mierené proti tebe.

katka164
18. feb 2026

@anonym_autor ja celkom nerozumiem tomu oznámeniu po,ak ho nedostala pred🤔

gerrwie_girl
18. feb 2026

Mam jediného syna. Ma 8 rokov. Je pre mna vsetko. Nedokážem si predstaviť, ze ked bude dospelý, tak mi jedného dňa len oznami: hej mami, oženil som sa. Ja osobne vobec nemam rada veľké svadby. Som introvert, pre mna ideálna svadba mala o pár ľuďoch. Ale aby to nevedela matka ženícha alebo nevesty. Veľmi neuctive....

puklica13
18. feb 2026
@anonym_autor

@janinah myslím, že mama s tým nejako seriózne rátala a asi to pre ňu nebolo úplne prekvapenie. Mame bližšie vzťahy. Vedela aj to, že určite sa chceme vziať a že ak to urobíme, tak len my. Muž asi takéto niečo nikdy nekomunikoval vo svojej rodine, ani si to neviem predstaviť.

Ale ďakujem za túto diskusiu, sama sebe som otvorila oči, že to bola reakcia mimo môjho očakávania. Mala som presvedčenie, že s tým akosi automaticky počíta. Cítim sa normálne kľudnejšie.

Vzťahy budem udržiavať tak, ako bolo zvykom doteraz. Formálne-normalne. 🙂 A ak v tom bolo niečo viac, nejaký problém so mnou alebo so synom, raz sa to ukáže.

@anonym_autor je vcelku vtipne ked ty nazyvas vztahy v ich rodine formalnymi a ty sama si ani formalne nic neoznamila...kydas tu na svokru ze je nevyrovnana a neviem aka a vsetko v ich rodine je zle, neosobne, ale sorry presne tťak prides ty mne
mozno ked sa tvoj syn raz rozhodne rovnako tak pohopis ako sa citi svokra...mozno

janulka1802
18. feb 2026

Ja pôjdem proti prúdu väčšiny názorov... tiež sme mali druhú svadbu bez rodičov, len svedkovia. Druhú svokru mám skutočne za odmenu, aj keď nebola na svadbe. Som za ňu skutočne vďačná. Prvá svokra začala rozkazovať od príprav svadby a neprestala, až kým sme sa nerozviedli a aj potom robila veľa zlého. Autorka, na Tvojom mieste by som asi pozvala dodatočne na nejaký obed a viac už neriešila. Dôležité je Vaše manželstvo, Vy dvaja. Nerieš vzťah svokry a syna. To je medzi nimi.

sharpay
18. feb 2026
@anonym_autor

Nikto o svadbe nevedel, obaja sme mali už svadbu s ováciami a dopadlo to tak, ako to dopadlo. U oboch. Tentokrát to malo byť len naše a každý reagoval normálne, hoci prekvapene. Skôr si neviem predstaviť, že by na tú svadbu reálne šli.

Každopádne, môže byť nahnevaná, beriem aj túto možnosť. Avšak nesedí mi, že by to bolo pre to, že by si chcela zatancovať na synovej druhej svadbe.

A šampus sme nečakali, ale viete, nejaká slušná reakcia, nie, že hodí do šufla oznámenie.

A máte pravdu, neviem, ako to povedal mne môj muž. Či použil tie isté slová, tón atď. Možno bola naozaj len priveľmi racionálna.

@anonym_autor aaale no tak....svadba ( aj ked druha, podla teba iba oficialita) je nieco specialne....povedali ste to dodatocne ( to ze tvoji rodicia to prijali je ich vec- kazdy sme iny) tak necakaj ovacie...mala ti začapkat a doniest puketku?

anonym_d07cef
18. feb 2026

@anonym_autor s manželom sme tiež mali svadbu bez hostiny, zábavy, bez hostí, chcela sme to tak, aj oznámenia sme mali posvadobné a neľutujeme vôbec, ALE od začiatku o tom vedeli moji aj jeho rodičia, všetci príbuzní, našu priatelia, kolegovia ... , vedeli že po obrade chceme ísť len na slávnostný obed a rodičmi a to je všetko. A dopadlo to fantasticky, priatelia a príbuzní prišli na obrad do kostola, po obrade nám blahoželali, rozprávali sme sa, mali sme pre nich pripravené aj koláče, rozlievané, strávili sme tam spolu príjemný čas, boli spokojní oni, aj my, potom sme išli sami a rodičmi do pripravenej reštaurácie. Neviem si predstaviť že by som to nepovedala minimálne našim rodičom a to máme od začiatku obaja so svokrovcami viac než vlažný vzťah, niečo ako opisuješ ty a s touto formou svadby som teda rozhodne nesplnila ich očakávania. Mňa by ale zatajenie ako rodiča veľmi zranilo a neviem ako by som to spracovala a je jedno aký mám s kým vzťah, ale rodičia by o tom vedeli, aj keby sme to chceli v rámci realizácie bez nich. Nejde o tú realizáciu a formu, ide o tú informáciu a zatajenie. A všetky, ktoré píšete že by vám to ako rodičovi bolo jedno ... nie, nebolo.

kristina2412
18. feb 2026

Tu nejde vôbec o teba, ale o formu, akú ste zvolili . Keby som chcela byť prijatá spolu s mojím dieťaťom z predošlého vzťahu, do istej miery by som sa prispôsobila a aspoň na ten obrad a obed ich pozvala. Ja mám dve dcéry a tiež by sa ma to dotklo. A to ja som matka "hipisáčka 😂" volajú ma krstným menom a panuje u nás demokracia ale toto by som ťažko rozdýchavala.

anonym_f36725
19. feb 2026

Autorka, nic si z toho nerob. Ziadny hriech ste neurobili. Mate svoj vek, jedno manzelstvo uz za sebou, je to len vasa vec ako a ci svadbu vobec urobite. Bolo to rozhodnutie Vas dvoch a ak sa niekto s Vami nevie tesit a popriat Vam stastie tak to uz je jeho vec. Nenechaj si to pokazit. Svokru si nevsimaj, udrzuj korektne vztahy, kamaratky z vas nebudu.

zuzuliatko18
19. feb 2026

A mozno keby to vedela vopred, ze chcete svadbu na tajnasa, tak by to tak neriesila. Mozno od zasnub cakala kedy oznamite datum svadby a toto SA jej dotklo.
Ale samozrejme, moze za tym byt tisic inych dovodov.
Vztahy zjavne nemate nejake blizke, takze by som v nich pokracovala.

ria_sprout
19. feb 2026

Tak si to rozober -
1 teta je nevyrovnaný človek, čo sa ledva rozpráva s vlastnými deťmi
2 povedal ti to tvoj muž, nie priamo ona

Prečo čakáš že nevyrovnany človek čo ma problém komunikovať bude pri takejto situácii iný? Problém je, že tvoj muž nevie čo má a čo nemá posúvať ďalej aby nevytváral zbytočne konflikty ak tam chce chodiť naďalej na nedeľné obedy.
Kašľala by som na to, nevidím dôvod sa tým zaoberať a hnevať sa.
Ale inak je tvoje právo sa hnevat na čo uznas za vhodné, ale treba si rozmyslieť čo všetko to potom ovplyvní.

veronicka88
19. feb 2026

Ako mamu by ma mrzelo že ste ma nepozvali aspoň na druhý deň na obed a neoznámili mi to takto🤷(zober to prosím ako metaforu)ale...už keď sa stalo asi by som bola zaskočená a rovno pred tebou by som povedala že zaskočená som a že ste to mohli aspoň dopredu povedať.nezdula by som sa však lebo je to len vaša vec vaše rozhodnutie.

elenka.k
19. feb 2026

@anonym_autor vy ste sa zachovali neslušne, tak čo očakávaš??? že ona musí byť slušná?
nemuseli ste robiť veľkú svadbu ..... ale na obrad ste ju mohli pozvať .
Každého by to mrzelo a neverím, keby sa tvoje dieťa potajme zosobášilo, žeby ťa to nemrzelo. Si urazená - čo nechápem, ale ona je právom urazenejšia.

gerrwie_girl
19. feb 2026
@anonym_2dc1c4

@koniarova aké divné zmýšľanie, sú spolu 4 roky je to ich druhé manželstvo čo si mali pýtať povolenie?

@anonym_2dc1c4 tak to je smutné ak berieš oznámenie o svadbe vlastnej matke ako žiadosť o povolenie. Ja dúfam, ze moj syn ma má dostatocne rad a povie mi ak by cosi take mal v plane.

anonym_2dc1c4
19. feb 2026
@gerrwie_girl

@anonym_2dc1c4 tak to je smutné ak berieš oznámenie o svadbe vlastnej matke ako žiadosť o povolenie. Ja dúfam, ze moj syn ma má dostatocne rad a povie mi ak by cosi take mal v plane.

@gerrwie_girl smutné je, keď rodičia nerešpektujú svoje dospelé deti.

miui
19. feb 2026
@ljzozv

Baby som v úžase.
Učíme deti, aby boli samými sebou, aby svoje očakávania nevkladali do iných.
a tu všetky skoro píšete, že je očakávané dať to vedieť vopred, popozývať všetkých v rodine a pohostiť všetkých,
Ale dofrasa to sú očakávania ostatných, nie týchto konkrétnych manželov. Oni si chceli prežiť ten deň po svojom, možno ani nechceli obed v ten deň a čo? Stalo sa niečo? To sú očakávania ostatných, tak prečo tu autorku pranierujete?
áno, svokra mohla mať danú reakciu na oznámenie (z môjho pohľadu je to v poriadku), mohlo ju to zamrzieť, to už je ale zase problém jej, ten následný telefonát si mohla odpustiť, ale to jej mal vysvetliť manžel autorky. Ale nič by som z toho nerobila a na tie obedy v kľude chodila, občas nám každému ujde reakcia, ktorá sa niekoho môže dotknúť.
mimochodom tá svadba možno je aj následok toho aké majú medzi sebou v rodine vlažné vzťahy a preto tam neboli pozvania na svadbu.
To aj do svojich detí budete hučať, že keďže žijú dlho spolu bez papiera, nech sa zoberú, lebo sa to tak patrí a vy očakávate, že budete pozvané na svadbu? Nie, vtedy povieme, že je to v poriadku a nech si mladí robia ako uznajú za vhodné a toto je v čom iné?

@ljzozv konecne to tu niekto napisal...vsetci riesia ocakavania svokry, ale ocakavania nevesty a zenicha v ich velky den tu malokoho zaujimali :-/ niektori ludia naozaj ziju v tom, ze sa treba stale vsetkym iba zavdacovat a potom sa obzru za zivotom a zistia, ze vlastne cely zivot prezili podla ocakavani niekoho ineho a nie podla seba

1sally12
19. feb 2026
@miui

@ljzozv konecne to tu niekto napisal...vsetci riesia ocakavania svokry, ale ocakavania nevesty a zenicha v ich velky den tu malokoho zaujimali :-/ niektori ludia naozaj ziju v tom, ze sa treba stale vsetkym iba zavdacovat a potom sa obzru za zivotom a zistia, ze vlastne cely zivot prezili podla ocakavani niekoho ineho a nie podla seba

@miui presne !👍 inak mi to pripadá že vždy keď je svadba tak sa do toho montujú rodičia, toto musíte takto a toto takto, a týchto musíte pozvať veď čo by povedali ľudia🙈 ziadne ako chcú mladí, ale ako chcú rodicia🙈 a potom krst - musíte krstiť lebo SA TO PATRÍ! a čo povedia susedia😃🙈

hanaxxx
19. feb 2026
@anonym_autor

Nikto o svadbe nevedel, obaja sme mali už svadbu s ováciami a dopadlo to tak, ako to dopadlo. U oboch. Tentokrát to malo byť len naše a každý reagoval normálne, hoci prekvapene. Skôr si neviem predstaviť, že by na tú svadbu reálne šli.

Každopádne, môže byť nahnevaná, beriem aj túto možnosť. Avšak nesedí mi, že by to bolo pre to, že by si chcela zatancovať na synovej druhej svadbe.

A šampus sme nečakali, ale viete, nejaká slušná reakcia, nie, že hodí do šufla oznámenie.

A máte pravdu, neviem, ako to povedal mne môj muž. Či použil tie isté slová, tón atď. Možno bola naozaj len priveľmi racionálna.

@anonym_autor uplne chapem svokru. Nechapem, ze to nechapes ty, alebo sa tvaris, ze to nechapes. Nemuseli ste mat predsa ziadnu svadbu s ovaciami, mali ste obrad na urade, kde sa mohli zucastnit aj vasi rodicia a potom ziadne oslavy. kopec ludi to tak robi. Ty si si zvolila ako ti to vyhovovalo, ale teraz sa necuduj reakcii tvojej svokry. Minimalne ste im mali oznamit, ze sa to chystate spravit a nie im oznamovat potom. Mam pocit, ze ludia si myslia, ze si vsetko mozu spravit po svojom, nebrat ohlad na nikoho a potom sa este aj rozculuju, ako si blizke okolie dovoluje k tomu mat nejaky postoj. Rob si co chces, ale bud potom pripravena aj akceptovat/nevsimat si/ignorovat reakciu okolia.

gerrwie_girl
19. feb 2026
@anonym_2dc1c4

@gerrwie_girl smutné je, keď rodičia nerešpektujú svoje dospelé deti.

@anonym_2dc1c4 nerešpektujú? 😀 Ona ma plne právo sa na to uraziť alebo byt prinajmensom smutná. Boze to je strašné ked toto niekto nechape :( . To naozaj podaktore nemáte kúska empatie? Naozaj je to tak ťažké predstaviť si to?

gerrwie_girl
19. feb 2026
@miui

@miui ved im nikto nepovedal ze si nemôžu urobiť svadbu podla seba 😀. Pointa je uplne inde.

hanaxxx
19. feb 2026
@anonym_8acf45

@janinah Ty budes asi tiez ta tetka, ktora sa vkuse do vsetkeho miesa. Svadba je intimna zalezitost dvoch ludi. Niektori sa rozhodnu ju zdielat a niektori nie, napriklad autorka. Akoze fakt sa kvoli tomuto niekto dokaze urazit namiesto toho aby sa tesil?

Praveze vacsina svadieb nie je intimna zalezitost dvoch ludi. Keby bol standard zosobasit sa a dopredu to neoznamit ani len rodicom, svokra by nebola urazena.

anonym_2dc1c4
19. feb 2026
@gerrwie_girl

@anonym_2dc1c4 nerešpektujú? 😀 Ona ma plne právo sa na to uraziť alebo byt prinajmensom smutná. Boze to je strašné ked toto niekto nechape :( . To naozaj podaktore nemáte kúska empatie? Naozaj je to tak ťažké predstaviť si to?

@gerrwie_girl čítaš diskusiu ?? Sú dospelí, oba rozvedení a žijú spolu 4 roky, ten papier ju tak vytočil, že sa musela uraziť a mať zákerné pripomienky na syna nevesty ?? Ani sa nečudujem, že to tajili.

oblecenie99
19. feb 2026
@miui

@miui Super, že sa to vníma ako nejaké moje očakávanie, že moje deti sa podelia so mnou s takou drobnosťou, že sa idú ženiť/vydávať sa.
To je základná slušnosť, alebo ja neviem, dôvera? láska k rodičom? normálka v rámci rodiny? Nebavíme sa predsa o tom, že tu niekto chcel nahovoriť mladých na veľkú svadbu, sesternice z druhého kolena a susedov, alebo chceli byť silou mocou na tej svadbe, len že im strčili do ruky obálku s oznámením, že hehe, zobrali sme sa.
Fajn, takto chceli, ok. Že sa na to 90 percent ľudí urazí, je vec druhá, ale tak predpokladám, že s tým sa počíta, ak niekto do niečoho takéhoto ide. Oni nechceli prítomnosť ani rodičov, ani sa nechceli s takou informáciou s nimi podeliť, tak teraz prečo očakávaju, že sa tomu budú venovat, alebo to rodičov nebude mrzieť? Je to jednoz, čo si o Tom myslím ja, či ty, či zvyšok diskusie.. dôležité je, čo si o tom myslí autorkina svokra no a tá sa urazila. Že sa tak stane, sa dalo tak trošku očakávať.

gerrwie_girl
19. feb 2026
@anonym_2dc1c4

@gerrwie_girl čítaš diskusiu ?? Sú dospelí, oba rozvedení a žijú spolu 4 roky, ten papier ju tak vytočil, že sa musela uraziť a mať zákerné pripomienky na syna nevesty ?? Ani sa nečudujem, že to tajili.

@anonym_2dc1c4 a co ze su dospeli? 🙂 ja mam 44 rokov, som raz rozvedená, s akt.priatelom mame 8 ročného syna. Ani vo sne by mi nenapadlo, ze by som neoznamila otcovi ze sa idem vydať. Máš dieta?

oblecenie99
19. feb 2026
@anonym_2dc1c4

@anonym_2dc1c4 Autorka písala niekde, že to bolo potrebné z nejakých dôvodov zatajiť? Možno hej, mohla som to prehliadnuť. Z úvodného príspevku to nevyplýva. No nie je normálne toto hovoriť synovi, ale možno svokru napadlo, že dačo tu nesedí, ak treba také tajnosti robiť okolo svadby ..

anonym_aa3ccc
19. feb 2026
@anonym_d07cef

@anonym_autor s manželom sme tiež mali svadbu bez hostiny, zábavy, bez hostí, chcela sme to tak, aj oznámenia sme mali posvadobné a neľutujeme vôbec, ALE od začiatku o tom vedeli moji aj jeho rodičia, všetci príbuzní, našu priatelia, kolegovia ... , vedeli že po obrade chceme ísť len na slávnostný obed a rodičmi a to je všetko. A dopadlo to fantasticky, priatelia a príbuzní prišli na obrad do kostola, po obrade nám blahoželali, rozprávali sme sa, mali sme pre nich pripravené aj koláče, rozlievané, strávili sme tam spolu príjemný čas, boli spokojní oni, aj my, potom sme išli sami a rodičmi do pripravenej reštaurácie. Neviem si predstaviť že by som to nepovedala minimálne našim rodičom a to máme od začiatku obaja so svokrovcami viac než vlažný vzťah, niečo ako opisuješ ty a s touto formou svadby som teda rozhodne nesplnila ich očakávania. Mňa by ale zatajenie ako rodiča veľmi zranilo a neviem ako by som to spracovala a je jedno aký mám s kým vzťah, ale rodičia by o tom vedeli, aj keby sme to chceli v rámci realizácie bez nich. Nejde o tú realizáciu a formu, ide o tú informáciu a zatajenie. A všetky, ktoré píšete že by vám to ako rodičovi bolo jedno ... nie, nebolo.

@anonym_d07cef jedno je to iba tým, ktoré by sa zachovali rovnako sebecký. Každému, slusne vychovanemu dieťatu toto ani nenapadne. Zvyčajne to tak býva, že ho k tomu zmanipuluje ten druhy partner.

anonym_2dc1c4
19. feb 2026
@gerrwie_girl

@anonym_2dc1c4 a co ze su dospeli? 🙂 ja mam 44 rokov, som raz rozvedená, s akt.priatelom mame 8 ročného syna. Ani vo sne by mi nenapadlo, ze by som neoznamila otcovi ze sa idem vydať. Máš dieta?

@oblecenie99 autorka vysvetlila prečo to urobili, čítaj diskusiu.
@gerrwie_girl tak to oznám, ale rešpektuj, že iní sa môžu rozhodnúť inak. Áno mám a rešpektujem ich rozhodnutia sú dospelí a samostatní, ak chcú počuť môj názor vyjadrím sa, ale nevnucujem im ho.

gerrwie_girl
19. feb 2026
@anonym_2dc1c4

@oblecenie99 autorka vysvetlila prečo to urobili, čítaj diskusiu.
@gerrwie_girl tak to oznám, ale rešpektuj, že iní sa môžu rozhodnúť inak. Áno mám a rešpektujem ich rozhodnutia sú dospelí a samostatní, ak chcú počuť môj názor vyjadrím sa, ale nevnucujem im ho.

@anonym_2dc1c4 ok, tak keď tebe by to bolo jedno tak v poriadku.

autor
19. feb 2026

Je vtipné, ako sa každá diskusia na koníku zvrhne.

Vy ste schopné sa handrkovať, hoci nepoznáte nikoho zo zúčastnených. Nedokážete sa konštruktívne rozprávať, bez osočovania, prehnaných emócií, bez zosobňovania si problémov a krívd v príbehu. Na všetko reagujete emotívne, s presvedčením, že "je to takto".

Nadpis bol pôvodne iný - či som precitlivená alebo je to urážka od svokry. Neprišla som sem riešiť to, ako sme mali alebo nemali urobiť našu svadbu a už vôbec nie, či mám alebo nemám dobrého muža.

Ľudia nevedia reagovať na niečo, čo sa im nepáči, tak, ako moja svokra. :D

Ďakujem všetkým za príspevok do diskusie, dalo mi to viac, než som očakávala. Nemám sociálne siete, pretože mi veľmi kazili mienku o ľudstve, zabudla som, že MK je jednou z nich.

P.s. nie, neprišla som sem hľadať odpovede, ktoré má potľapkaju po ramene a povedia mi - svokra je zlá, ty si super. Prišla som diskutovať. A diskusia nie je o čiernej a bielej.

Pekný zvyšok dňa, poriadne sa rozohnite.