Urážka od novopečenej svokry
Dobrý deň.
Mám 4 roky vzťah, 8 ročného syna z predošlého manželstva. Teraz už manžel má tiež syna, o rok staršieho z predošlého vzťahu. Nedávno sme manželstvom zoficiálnili náš vzťah, nakoľko spolu žijeme 3 roky, súkromný obrad na úrade.
Tu nastáva problém - rodine a blízkym sa už len oznámilo, že sme tak učinili a reakcia novej svokry ma nechala posadenú na zadku. Oznámenie len hodila do šufla, niečo zamumlala a tvárila sa, že sa nič nestalo. Ok, nepotrebujem ovácie, mám svoj vek, nerobili sme žiadny humbuk, ale gratulujem, či všetko dobré sa tak nejako očakáva. Zo slušnosti. Odchádzala som v rozpakoch - fungovali sme celý čas predtým normálne. Spoločné oslavy, spoločná príprava a réžia osláv, vždy má niečo aj pre môjho malého na narodeniny, Vianoce alebo len tak. Cítila som sa ako "nevesta" už nejakú dobu. Nová svokra nie je úplne vyrovnaný človek, ledva sa rozpráva s vlastnými deťmi, je veľmi uzavretá, ale akceptovala som to.
Avšak na ďalší deň po oznámení volala môjmu už manželovi, nech mu HLAVNE nenapadne si moje dieťa osvojiť, lebo za tri roky sa rozvedieme a ja budem pýtať výživné od neho. Fajn, praktická žena, treba myslieť do budúcna - ale je to normálna reakcia? Nič také nechcem riešiť, moje dieťa má otca. No urazilo ma to, to je prvá reakcia na oznámenie svadby? Mne sa teraz nechce prijímať nedeľné pozvania a chodiť sedieť a tváriť sa usmiato... Odmietla som tam ísť.
Teraz neviem, či som prehnaná... Ale nemá význam sa s nimi rozprávať, oni sa nerozprávajú nikdy o ničom, asi by dostala mŕtvicu. Len, že ako by ste to brali vy na mojom mieste.
Ďakujem
@anonym_autor Hlavne, vôbec to s tebou nemá nič spoločné, aj keď mohla byť jej reakcia diskretnejsia. Nechaj si od tej situácie odstup, vychladni a nechaj to tak. Asi tam boli nejaké veci v ich rodine s ex, teba sa to netýka, ona si len bráni syna a bojí sa o neho čo je prirodzené... Nie je to mierené proti tebe.
@anonym_autor ja celkom nerozumiem tomu oznámeniu po,ak ho nedostala pred🤔
Mam jediného syna. Ma 8 rokov. Je pre mna vsetko. Nedokážem si predstaviť, ze ked bude dospelý, tak mi jedného dňa len oznami: hej mami, oženil som sa. Ja osobne vobec nemam rada veľké svadby. Som introvert, pre mna ideálna svadba mala o pár ľuďoch. Ale aby to nevedela matka ženícha alebo nevesty. Veľmi neuctive....
@janinah myslím, že mama s tým nejako seriózne rátala a asi to pre ňu nebolo úplne prekvapenie. Mame bližšie vzťahy. Vedela aj to, že určite sa chceme vziať a že ak to urobíme, tak len my. Muž asi takéto niečo nikdy nekomunikoval vo svojej rodine, ani si to neviem predstaviť.
Ale ďakujem za túto diskusiu, sama sebe som otvorila oči, že to bola reakcia mimo môjho očakávania. Mala som presvedčenie, že s tým akosi automaticky počíta. Cítim sa normálne kľudnejšie.
Vzťahy budem udržiavať tak, ako bolo zvykom doteraz. Formálne-normalne. 🙂 A ak v tom bolo niečo viac, nejaký problém so mnou alebo so synom, raz sa to ukáže.
@anonym_autor je vcelku vtipne ked ty nazyvas vztahy v ich rodine formalnymi a ty sama si ani formalne nic neoznamila...kydas tu na svokru ze je nevyrovnana a neviem aka a vsetko v ich rodine je zle, neosobne, ale sorry presne tťak prides ty mne
mozno ked sa tvoj syn raz rozhodne rovnako tak pohopis ako sa citi svokra...mozno
Ja pôjdem proti prúdu väčšiny názorov... tiež sme mali druhú svadbu bez rodičov, len svedkovia. Druhú svokru mám skutočne za odmenu, aj keď nebola na svadbe. Som za ňu skutočne vďačná. Prvá svokra začala rozkazovať od príprav svadby a neprestala, až kým sme sa nerozviedli a aj potom robila veľa zlého. Autorka, na Tvojom mieste by som asi pozvala dodatočne na nejaký obed a viac už neriešila. Dôležité je Vaše manželstvo, Vy dvaja. Nerieš vzťah svokry a syna. To je medzi nimi.
Nikto o svadbe nevedel, obaja sme mali už svadbu s ováciami a dopadlo to tak, ako to dopadlo. U oboch. Tentokrát to malo byť len naše a každý reagoval normálne, hoci prekvapene. Skôr si neviem predstaviť, že by na tú svadbu reálne šli.
Každopádne, môže byť nahnevaná, beriem aj túto možnosť. Avšak nesedí mi, že by to bolo pre to, že by si chcela zatancovať na synovej druhej svadbe.
A šampus sme nečakali, ale viete, nejaká slušná reakcia, nie, že hodí do šufla oznámenie.
A máte pravdu, neviem, ako to povedal mne môj muž. Či použil tie isté slová, tón atď. Možno bola naozaj len priveľmi racionálna.
@anonym_autor aaale no tak....svadba ( aj ked druha, podla teba iba oficialita) je nieco specialne....povedali ste to dodatocne ( to ze tvoji rodicia to prijali je ich vec- kazdy sme iny) tak necakaj ovacie...mala ti začapkat a doniest puketku?
@anonym_autor s manželom sme tiež mali svadbu bez hostiny, zábavy, bez hostí, chcela sme to tak, aj oznámenia sme mali posvadobné a neľutujeme vôbec, ALE od začiatku o tom vedeli moji aj jeho rodičia, všetci príbuzní, našu priatelia, kolegovia ... , vedeli že po obrade chceme ísť len na slávnostný obed a rodičmi a to je všetko. A dopadlo to fantasticky, priatelia a príbuzní prišli na obrad do kostola, po obrade nám blahoželali, rozprávali sme sa, mali sme pre nich pripravené aj koláče, rozlievané, strávili sme tam spolu príjemný čas, boli spokojní oni, aj my, potom sme išli sami a rodičmi do pripravenej reštaurácie. Neviem si predstaviť že by som to nepovedala minimálne našim rodičom a to máme od začiatku obaja so svokrovcami viac než vlažný vzťah, niečo ako opisuješ ty a s touto formou svadby som teda rozhodne nesplnila ich očakávania. Mňa by ale zatajenie ako rodiča veľmi zranilo a neviem ako by som to spracovala a je jedno aký mám s kým vzťah, ale rodičia by o tom vedeli, aj keby sme to chceli v rámci realizácie bez nich. Nejde o tú realizáciu a formu, ide o tú informáciu a zatajenie. A všetky, ktoré píšete že by vám to ako rodičovi bolo jedno ... nie, nebolo.
Tu nejde vôbec o teba, ale o formu, akú ste zvolili . Keby som chcela byť prijatá spolu s mojím dieťaťom z predošlého vzťahu, do istej miery by som sa prispôsobila a aspoň na ten obrad a obed ich pozvala. Ja mám dve dcéry a tiež by sa ma to dotklo. A to ja som matka "hipisáčka 😂" volajú ma krstným menom a panuje u nás demokracia ale toto by som ťažko rozdýchavala.

@anonym_autor keď sme svokrovcom oznámili,že bude svadba,svokra šplechla"a nie,že zas bude rozvod.A keď sme im povedali,že som tehotná,tak nám "zagratulovala",že čo vymýšľame.Ani jedna vec sa má nedotkla,je to porucha jej osobnosti,mňa sa to nemôže dotknúť,keďže som vedela do čoho idem a chcela som to