Urážka od novopečenej svokry
Dobrý deň.
Mám 4 roky vzťah, 8 ročného syna z predošlého manželstva. Teraz už manžel má tiež syna, o rok staršieho z predošlého vzťahu. Nedávno sme manželstvom zoficiálnili náš vzťah, nakoľko spolu žijeme 3 roky, súkromný obrad na úrade.
Tu nastáva problém - rodine a blízkym sa už len oznámilo, že sme tak učinili a reakcia novej svokry ma nechala posadenú na zadku. Oznámenie len hodila do šufla, niečo zamumlala a tvárila sa, že sa nič nestalo. Ok, nepotrebujem ovácie, mám svoj vek, nerobili sme žiadny humbuk, ale gratulujem, či všetko dobré sa tak nejako očakáva. Zo slušnosti. Odchádzala som v rozpakoch - fungovali sme celý čas predtým normálne. Spoločné oslavy, spoločná príprava a réžia osláv, vždy má niečo aj pre môjho malého na narodeniny, Vianoce alebo len tak. Cítila som sa ako "nevesta" už nejakú dobu. Nová svokra nie je úplne vyrovnaný človek, ledva sa rozpráva s vlastnými deťmi, je veľmi uzavretá, ale akceptovala som to.
Avšak na ďalší deň po oznámení volala môjmu už manželovi, nech mu HLAVNE nenapadne si moje dieťa osvojiť, lebo za tri roky sa rozvedieme a ja budem pýtať výživné od neho. Fajn, praktická žena, treba myslieť do budúcna - ale je to normálna reakcia? Nič také nechcem riešiť, moje dieťa má otca. No urazilo ma to, to je prvá reakcia na oznámenie svadby? Mne sa teraz nechce prijímať nedeľné pozvania a chodiť sedieť a tváriť sa usmiato... Odmietla som tam ísť.
Teraz neviem, či som prehnaná... Ale nemá význam sa s nimi rozprávať, oni sa nerozprávajú nikdy o ničom, asi by dostala mŕtvicu. Len, že ako by ste to brali vy na mojom mieste.
Ďakujem
Reagovala by som presne ako tvoja svokra. Chyba tvojho manžela že ti to všetko vešia na nos.
Inak som tiež rozvedená a súčasný manžel si chcel osvojiť môjho syna. Prvá som nesúhlasila. Načo, však dieťa má svojho otca ktorý na neho platí.
@anonym_autor vy ste svokru nepozvali na svadbu? Ani ste jej neoznámili, že svatba bude? Matka tvojho muža nebola na svadbe prítomná? No, tak jej reakcia bola podľa mňa primeraná situácii. Ak ste ju nepotrebovali na svatba, nevidím dôvod , aby ste ju potrebovali na ovácie po svadbe. Mňa by sa to veľmi dotklo, keby ma dieťa vylúčilo zo svadby.😔
@anonym_autor Pozri, napíšem ti otvorene. Ste dospeli, môžete si robiť čo len chcete. Avšak, ako rodiča by ma veľmi mrzelo, ak by mi naše dieťa len po svadbe prinieslo oznámenie o už uskutočnenej svadbe. To sa pri slušných vzťahoch nepredpokladá. Bolo by mi to ľúto a v danom okamihu by som sa, asi pretvarovať nevedela.
Čo sa týka osvojovania dieťaťa, svokra asi v tej záplave emócií potrebovalo vypľuť svoj hnev. Tak povedala, čo v sebe možno doposiaľ držala. Áno, je to racionálne uvažovanie a ani, chápem, že ťa to nahnevalo. Tiež by ma.
Jej dieta ju nepozvalo na svadbu (nesudim, aj ja som mala taku svadbu). A potom jej to len oznamite a ocakavate ze bude buchat sampanske. Urcite bola prekvapena a zranena. Nechaj vypenit.
Na rade neadoptuj jej dieta nevidim nic zle. Na vybere slov „do 3 rokov sa rozvediete“ ano, to by ma ranilo. Ale nebola som pri rozhovore, inak znie „co ak sa o 3 roky rozvediete?“
Nikto o svadbe nevedel, obaja sme mali už svadbu s ováciami a dopadlo to tak, ako to dopadlo. U oboch. Tentokrát to malo byť len naše a každý reagoval normálne, hoci prekvapene. Skôr si neviem predstaviť, že by na tú svadbu reálne šli.
Každopádne, môže byť nahnevaná, beriem aj túto možnosť. Avšak nesedí mi, že by to bolo pre to, že by si chcela zatancovať na synovej druhej svadbe.
A šampus sme nečakali, ale viete, nejaká slušná reakcia, nie, že hodí do šufla oznámenie.
A máte pravdu, neviem, ako to povedal mne môj muž. Či použil tie isté slová, tón atď. Možno bola naozaj len priveľmi racionálna.
ahoj. my sme tuez mali takyto obrad. Pre nas svadba ma len formalny charakter. Predpokladam, ze aj u vas tak. Vsetci boli ok, okrem svokrovcov. Ti su "stara skola". Ale nezablahozelali ale ani nepindali. Bud kralovna a na obed chod. A prejav porozumenie. Proste vsetci sme ludia, aj ona moze byt nafucana. Ber to s nadhladom
Normalne vzťahy,oslavy a vy dvaja nemate ani toľko chochmesu rodičov pozvať na sobas a zaplatit im obef v reštike? Vobec sa tej svokre necudujem. A k prip.adopcii,svoj nazor si povedat moze,rovnako ako si potom tvoj muz moze riesit adopciu ako sam uzna za vhodne.Revolver pri hlave mu nedrži.
Nikto o svadbe nevedel, obaja sme mali už svadbu s ováciami a dopadlo to tak, ako to dopadlo. U oboch. Tentokrát to malo byť len naše a každý reagoval normálne, hoci prekvapene. Skôr si neviem predstaviť, že by na tú svadbu reálne šli.
Každopádne, môže byť nahnevaná, beriem aj túto možnosť. Avšak nesedí mi, že by to bolo pre to, že by si chcela zatancovať na synovej druhej svadbe.
A šampus sme nečakali, ale viete, nejaká slušná reakcia, nie, že hodí do šufla oznámenie.
A máte pravdu, neviem, ako to povedal mne môj muž. Či použil tie isté slová, tón atď. Možno bola naozaj len priveľmi racionálna.
@anonym_autor Tu predsa vôbec nejde o to, že si chcela zatancovať na vašej svadbe. Dieťa zostane pre rodiča dieťaťom, i keď bude mať už 50 rokov.
@anonym_autor Keby bola normalna, tak by nechala syna nech je stastny tak ako sam uzna za vhodne. Z jej strany to povazujem za absolutne detinske ofukovacky. Spravanie hodne 5 rocneho dietata. Nespravila si nic zle.
Mali sme v rodine presne takýto prípad, kedy nám bolo len oznámené, že sa vzali. Šlo o mne blízkeho člena rodiny. Vzťahy máme inak dobré. Nehnevali sme sa, ale bol tam taký trpký pocit. Nemuseli sme si na svadbe zatancovať, nemuseli mať žiadnu hostinu. Ale aspoň to vedieť dopredu.
Ja chapem, ze ste chceli uz len malu svadbu, ale aspon nejak dopredu oznamit, ze ideme to specatit bez oslavy by som od svojho dietata ocakavala. A neslo by mi o basavel a tancovacku, ale take oznamenie "vzali sme sa" je vhodne pre zvysok rodiny a kamaratov, nie pre rodicov (pokial ako si pisala su tam tie vztahy normalne a stretavate sa). K tej druhej veci, ako uz bolo povedane, je rozdiel "aj tak sa rozvediete" a "co ak sa rozvediete".
@anonym_autor Keby bola normalna, tak by nechala syna nech je stastny tak ako sam uzna za vhodne. Z jej strany to povazujem za absolutne detinske ofukovacky. Spravanie hodne 5 rocneho dietata. Nespravila si nic zle.
@anonym_8acf45 ale ani nič dobré a o to ide
Normalne vzťahy,oslavy a vy dvaja nemate ani toľko chochmesu rodičov pozvať na sobas a zaplatit im obef v reštike? Vobec sa tej svokre necudujem. A k prip.adopcii,svoj nazor si povedat moze,rovnako ako si potom tvoj muz moze riesit adopciu ako sam uzna za vhodne.Revolver pri hlave mu nedrži.
@janinah normálne vzťahy v dosť špecifickom ponímaní tejto rodiny. Ako som písala, takmer sa nerozprávajú. Aj tie oslavy sú také formálne, počasie, telka, čo sa ide sadiť, hlbšie vzťahy tam neexistujú.
Ale možno si práve na tom zakladajú, aby navonok bolo dobre a na poriadku, predsa len, sú to už ľudia na dôchodku.
Ďakujem za vaše názory, beriem to tak, že to musela spracovať. Ono, v ich rodine je kvantum veci, čo sú pod pokličkou, stará škola, uvidíme, čo ešte buchne. 🙂
@janinah normálne vzťahy v dosť špecifickom ponímaní tejto rodiny. Ako som písala, takmer sa nerozprávajú. Aj tie oslavy sú také formálne, počasie, telka, čo sa ide sadiť, hlbšie vzťahy tam neexistujú.
Ale možno si práve na tom zakladajú, aby navonok bolo dobre a na poriadku, predsa len, sú to už ľudia na dôchodku.
Ďakujem za vaše názory, beriem to tak, že to musela spracovať. Ono, v ich rodine je kvantum veci, čo sú pod pokličkou, stará škola, uvidíme, čo ešte buchne. 🙂
@anonym_autor moja sestra sa tiez vydala bez rodinnych prislusnikov, a ani sme na obrade neboli, nezelala si to. Ale vedeli sme to dopredu.
Ja by som prezila aj keby mi dieta povedalo, ze sa vydalo.
@anonym_autor do ich rodiny a co je pod poklickou radim sa nestarať,ale k normalnym vzťahom ucasť na synovom sobaši rozhodne patri,nijake hlboke vztahy so svokrovcami nie su nutne,ale vy ste to prestrelili a zvlast preto,lebo stara skola...mohlo vas napadnut,ze to nezoberu dobre a zbytocne vzniklo trapno a napätie
Tvoji rodicia ako reagovali?
No takto, ste dospelí ľudia Vaša vec že si urobíte svadbu pri dvoch svedkoch alebo svadbu v zahraničí, ale aby matka nevedela že jej syn sa žení alebo dcéra vydáva je cez čiaru. Teda ak je tu niekto zvláštny, tak vy dvaja najviac. Máš dieťa, vieš si predstaviť že raz za tebou takto príde a povie ti že sa s niekým zosobášil? Minimálne povedať jej že sa budete brať, ale len tak o svedkoch bez hostiny (a nepovedať kedy ak ste sa báli že to vyzradí) jej to tvoj manžel mal. A rovnako je aj divné že štve teba proti svojej matke, ale ktovie či to aj vôbec povedala, či mu to nepovedal nejaký kamarát alebo si neprečítal na internete a vyhovoril sa na svokru a chcel vedieť či to máš v pláne. Ale to je o inom, ale ak by mal niekto byť urazený tak hlavne tvoja svokra na svojho synáčika...
Prečo by to mali vešať každému na nos? Sú spolu 4 roky, oba rozvedení a rozhodli sa pre malý súkromný obrat bez osláv, aby im nikto do toho nekecal.
@anonym_autor boli ste zasnubeni? vedela tvoja svokra ze sobas prebehne coskoro?
Asi ju riadne zamrzelo, že nebola ani na sobáši
Veď ste nemuseli robiť žiadnu svadbu s ováciami či čo to píšeš, ale aspoň obed pre rodičov po sobáši by nebol odveci
Sklamaná je.
@anonym_8acf45 ale ani nič dobré a o to ide
@janinah Ty budes asi tiez ta tetka, ktora sa vkuse do vsetkeho miesa. Svadba je intimna zalezitost dvoch ludi. Niektori sa rozhodnu ju zdielat a niektori nie, napriklad autorka. Akoze fakt sa kvoli tomuto niekto dokaze urazit namiesto toho aby sa tesil?
@anonym_autor ja neviem čo ti vadí sama píšeš,že svokra je nevyrovnana a vzťahy s deťmi nič moc
Zbytočne to riešiš
Prečo by to mali vešať každému na nos? Sú spolu 4 roky, oba rozvedení a rozhodli sa pre malý súkromný obrat bez osláv, aby im nikto do toho nekecal.
@anonym_2dc1c4 akému každému? Rodič ti je každý? Divné zmýšľanie.
@anonym_autor do ich rodiny a co je pod poklickou radim sa nestarať,ale k normalnym vzťahom ucasť na synovom sobaši rozhodne patri,nijake hlboke vztahy so svokrovcami nie su nutne,ale vy ste to prestrelili a zvlast preto,lebo stara skola...mohlo vas napadnut,ze to nezoberu dobre a zbytocne vzniklo trapno a napätie
Tvoji rodicia ako reagovali?
@janinah Mama sa rozplakala, dala 5 minútový prejav o tom, čo všetko krásne nám želá do života a o pár dní nám vnútila svadobný dar. Otec (nežijú spolu) povedal, že gratuluje a že to nejako oslávime. A tiež sa pýtal na svadobný dar (žiaden nechceme!). Každý tak nejako podľa svojej povahy. 🙂
Neviem, všetci to asi tak nejako očakávali, ako logické vyústenie, len tá nová svokra vyzerala, že má šok.
Mňa bude tiež mrzieť, ak mi moje dieťa nepovie o svadbe, ale ak to bude 40tnik a bude to druhé manželstvo, tak to asi pochopím a budem reagovať tak, ako moji rodičia.
Ale každý má právo na svoje prežívanie, samozrejme.
@anonym_2dc1c4 každému? Nemusí do dávať do dedinského rozhlasu ani do televíznych novín, ale dať rodiča do kategórie “každému to vesat na nos” je trápne
@janinah Ty budes asi tiez ta tetka, ktora sa vkuse do vsetkeho miesa. Svadba je intimna zalezitost dvoch ludi. Niektori sa rozhodnu ju zdielat a niektori nie, napriklad autorka. Akoze fakt sa kvoli tomuto niekto dokaze urazit namiesto toho aby sa tesil?
@anonym_8acf45 ty zrejme nemáš deti, že? Lebo toto by v živote žiadna matka z úst nevypustila. Že Niekto.
@anonym_autor boli ste zasnubeni? vedela tvoja svokra ze sobas prebehne coskoro?
@anonym_13a39c áno, boli sme zasnúbení. Ale v tej veci sme tiež nerobili nejaké búchanie šampusu. Ale vedeli.
@anonym_8acf45 ved sa rozhodli ako sa rozhodli,len nech potom nečakaju ovacie...a ci sa miesam ci nemiešam to ti moze byt jedno,tvoja rodina nie som....a ano,tetka som a co teraz? Len mladi,zdravi a krasni tu môzu pisať? Aha,hej a este anonymovia,tým tu patrí svet
@anonym_autor ani mne sestra nepovedala, že sa o tichu potichu zobrala na úrade, dotklo sa ma to, a dlho som to spracovavala v sebe. Ako prepáč, ale vlastný syn matke nepovie o svadbe?
ja osobne by som teda bola hodne zarazená kde som urobila chybu, ak by mi dieťa iba oznámilo dodatočne že sa oženilo.. nejde o nejakú tancovačku - ale o vedomosť… 😏

@anonym_autor no tetka sa urazila, tak nevie co so sebou a rozhodla sa, ze ty za to mozes, ze si svadbu nechystala tak si to vybija na tebe.