Urobila to kamarátka?
Ahojte, chcem si asi iba precitat nestranny nazor na situaciu, co vznikla u nas doma. Online vyucovanie, skorsie zavrete skoly a vianocne prazdniny sposobili, ze je u nas casto dcerina kamaratka z vchodu. Avsak dievca je tak trochu samorast a zacinam si vsimat, že ak sa jej nevyhovie, ma to v uvodzovkach nasledky. Zacalo to pocmaranou stenou pri dverach, co som si vsimla nahodou, v den, ked sme ju poslali od nas domov, neskor odlepenou vyzdobou v den, ked dcera nebola doma, ja som bola vo vani a neotvorila som jej a naposledy som si napr. vsimla, ze nam zmizla vyzdoba. Vyrabala som s dcerami vianocne stromceky, taka prkotinka, a jeden sme si nechali doma. Pri upratovani som si uvedomula, ze nie je na policke, ani spadnuty za, proste nie je ho. Tato kamoska chcela vyrobit u nas rovnaky, ale uz som nemala material a tak som povedala nie, aj s vysvetlenim. A teraz doma s manzelom riesime, ci si to iba nahovarame, alebo ma naozaj vo vsetkom prsty toto dievca. Pripadne, akp by ste reagovali. Pred dcerou sme to zatial neriesili, ma ju qko kamaratku rada.
@autorka predpokladam,ze kolotoce ste jej zaplatili a jej mama sa ani neunuvala sa zo slusnosti opytat co je dlzna,resp. na oplatku zobrat niekam Tvoju dceru....
chapem,ze dcera je asi rada,ked ide s Vami, ma kamosku a rovesnicku,ale neda sa to stale a iba jednostranne. Asi skus vysvetlit dcere,ze ked niekam pojdete, nebude chodit vsade s Vami,ze zial sa to neda. A jej mame ani nevadi kde je dcera a s kym ked sa niekam ide?
@mila23 nie, nevzali sme ju. Neopovazila by som sa nalozit cudzie dieta do auta bez vedomia rodica. Ani ju nikam vziat. Ak s nami bola, bolo to iba na ihriskach v okoli, kam udajne chodi qj sama.
ale vy nie ste jej animatori alebo pestuni,aby bola stale u vas....verim,ze to je tazke,ale treba ju posielat domov vecer..nech sa trochu pohraju s dcerou a pootm nech ide domov,nech mate aj vy svoj klud s sukromie ako rodina...
Ja som mala takto kamarátku tiež v takomto veku. Mne začala kradnúť hračky aj keď oni boli na tom finančne lepšie... Mamina tiež nevedela ako to stopnuť, keďže sme boli spolužiačky a bývali veľmi blízko. Som rada, že mamina to stopla, lebo to dievča ma iba využívalo. Ja by som dala, že k vám už proste nesmie. A vysvetlila dôvody nemala by som trpezlivosť donekonečna. Alebo nech sa hrajú u nej..m
Mamina vraj ma casto nocne. Nevyzvedam, iba co obcas medzi recou spomenie dievca. Takze bud je v praci, alebo spi. Tak som to aspon vydedukovala. Mali sme pravidlo, ze sa hrali do siestej, zrazu z toho bolo sedem hodin a teraz, ked o osmej poviem, ze najvyssi cas rozlucit sa, este by obe vyjednavali.
@mimka1402 moja jedina obava je, co u nich bez dozoru mozu vyviest. Predsalen su to desatrocne deti.
Tak najhoršie je, že dcéra to nevidí. Ja som dlho nevidela až zrazu som si všimla a už sama som mamke povedala ze nech povie ze nie som doma😅
A no veď práve. Ale tak by som čas možno dala kratší s tým, že sa nedá a bodka. Cudzie dieťa by veru so mnou nevyjednavalo, aj keď mi je ho ľúto. Ty nemáš mať prečo výčitky, keďže očividne si rado vybija hnev potom na vás..
k nám by už neprišla, nech si tu píše kto chce čo chce 😠 ja som mama svojím deťom, nechystám sa spasiť svet 🙈 kamošiť by sa (zatiaľ) mohli, zasiahla by som až keby išla zlým príkladom dcére
@vikes "spálňu môžete v čase jej pobytu zamknúť, šperky, peňaženky nechať v spálni" no ešte také nebolo aby som SVOJU domácnosť prispôsobovala cudziemu 😨 sama autorka píše, že sa doma necíti komfortne, že ani v župane nemôže vyjsť... to je hrozné, vo vlastnom byte
Skúste sa dohodnúť,že na stole necháš v drobom napr. 1 alebo 2€ ,ale v drobom.A nechaj ju tam samu a uvidíš aký charakter má dievča. Držím palce. Zo zivota-Takto dobrý kamoš ukradol foťák inému ževraj najlepšiemu kamošovi.😏
Ani ja by som to dievca vo svojom byte uz nechcela vidiet, je narusena ocividne. A ty nemas zapotreby vychovavat cudzie dieta. Ozaj by som si nezamykala svoje sperky a veci do spalni, len aby sa "nahodou" nestratili...
Bohvie na co tvoju dceru este v buducnosti nahovori, ked uz takto vie robit zle...
Ja Ti to napíšem z inej strany. Ja som bola taká kamarátka... Hanbila som sa priznat ako je to u nás doma, možno keby sa nenajem u kamošky ako dieťa, nejedla by som vôbec. Hladná, bitá, vykúpenie bolo ísť ku kamoške. Nečakala som na nič iné dennodenne len kedy pôjdem ku nej.
Určite som im liezla na nervy ale nemám odvahu ani po desaťročiach sa ich nato priamo opýtať. Ju som sa hanbila vodiť ku nám, takže ona bola u nás možno 2x a ja u nich 2000...Doslova som utekala z toho prostredia a u nej bolo taaak dobreee, pokoj, kľud, dobré slovo. Tá krádež je reálna, lebo proste závidí, takou detskou závisťou. Ale z toho vyrastie. Vy ste jej jediný pekný príklad rodiny. Dcéru by som ku nim na Tvojom mieste ale ani nepustala! Už len preto, že nepoznáš ľudí čo v tej domácnosti žijú a tu je veľký výkričník. Ktovie co ten ujo s malou robí, keď stále uteká ku vám. Nech sa to nestane aj Tvojej dcére. Jasné, že mladá Vám to neprizná, hanbí sa za to co je doma. Ja som to tej rodine, kam sa ja utiekala v detstve, naznačila možno po 20 rokoch, že mi doma dobre nebolo. Tá moja kamoška to aj tak tušila, preto ma 'neodháňala' ale viem, že som jej občas išla na nervy. Keby sa to ale teraz deje môjmu dieťaťu, že by mala takúto kamošku, postavila by som sa im pred dvere a počkala, kým sa zoznamime s rodičmi. Určite by som potrebovala vedieť prečo malá takto odchádza, možno by som sa natajnáša na ňu spýtala v škole a po týchto info by som sa rozhodovala co ďalej.
@zuzanka.zuzu Kto chce hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody. Autorke celkom vyhovuje, že má kto zabaviť jej dieťa, kým sa ona venuje menšiemu dieťaťu, takže, ak sa bojí o svoje cennosti nech ich zamkne alebo kamarátku nepustí do bytu.
@vikes co mi vyhovuje? Kto mi zabava dieta? Akoze, cakala som vselijake zavery, ale tento je top. Hej, zabava mi dieta. Asi tak, ze mam miesto dvoch, tri deti. S tromi robim medovniky, s teomi hram hry, s tromi som v lete na ihrisku, s tromi za patami varim veceru, trom citam... takze, hej, super... akurat pridavky dostavam na o jedno menej...
@sashka22 nedovolila by som si tvrdit, ze ju biju, ci ibak zanedbavaju. Parkrat povedala, ze mala v chladnicke jedlo, ale nechce sa jej to zohrievat, naberat atd. Chodi v cistom, nema modriny, utiahnuta nie je... takze toto si nedovolim abolutne tvrdit. Ale trochu mi vadi, ze co jej raz povolime, najblizsie berie ako samozrejmost. Ze ked ju raz posadim k veceri, automaticky sada aj o par dni, ze ked kupim o maskrtu viac, lebo viem, ze tu bude, caka ju aj neskor, ze ked objednavam pizzu, ona rovno oznami, aku b si dala... ak som za to zla, budiz.
Po precitani vsetkych komentarov som si viac na istom, ze obmedzim navstevy u nas a uvidime, ako sa to vyvrbi. Neda sa, aby sme ju tu mali bezne do pol deviatej vecer.
@vikes neviem prečo stále útočíš na autorku? bola si sama také dieťa, ktoré kradlo a ničilo ostatným veci?
Ja by som to dieťa vôbec do domácnosti nepúšťala, pokiaľ nevráti veci, ktoré ukradla a nebude sa správať slušne. Stále je u vás a nie je schopná ani autorku pozdraviť. Nikomu by sa nepáčilo mať takú návštevu. Možno by bolo dobré pohovoriť s mamou toho dievčaťa o jej správaní. Aspoň zistíš aká je matka, možno je tiež pekný kvietok a potom by som sa nečudovala, že sa tak správa aj dcéra.
Dámy, autorka NIE JE rodičom toho dieťaťa a nemá ho ani suplovať.
Rozhodnite sa či jej chcete pomôcť alebo nie a podľa toho konajte.
Nuz, z toho, co citam, autorka, je mi luto teba, ze si v takej situacii, ale z dospelackeho pohladu aj tej malej. Nemusi chodit spinava, hladna a s modrinami, aby bola povazovana za zanedbane dieta. Mozno sa jej doma nema kto venovat, podvedome sa jej paci prave ta rodinna atmosfera, ktoru mate vy doma a tak vyhladava pritomnost vas a vasej dcery.
Samozrejme, to nie je ospravedlnujuce. Ja byt na Vasom mieste, taktiez obmedzim tie navstevy. Neviem si predstavit takto v podstate inym ludom ciastocne zastupovat funkciu rodica. Ked je u vas tak dlho - to svojim rodicom nechyba?! Neviem si predstavit nechavat svoje dieta bezne takto casto a dlho u inych ludi.
@anett0123 Pozrite sa je to problémové dieťa, ktoré na seba púta pozornosť, ktorú doma zjavne nemá. Autorka, ak nevie, nechce pomôcť - proste to nie je jej povinnosť, tak by mala tomuto priateľstvu zamedziť, nakoľko sa jej možno nebude páčiť, ako sa bude dievča správať v budúcnosti napr. v puberte.
A som jedináčik, takže mi všetko bolo dopriate 🙂
Moj nazor po precitani komentov mi to pride ako dieta typu co skusa co si moze dovolit. Trochu by som vytkla ze ked vam 24ho zvonila rano tak ste ju mali otocit domou, ako autorka spominala ze ten den je pre rodinu, urcite viac discipliny aj voci tomu dietatu ak dovolite aby sa nadalej stretavalo s vasou dcerou, Inak s komentov nemam dobry pocit, Myslim ze vasu dceru bude tahat zlym smerom, dnes ukradla vam stromcek zajtra kto vie co a potom to bude hra ze budu kradnut kto vie komu co (dajme len spoluziakom) Ak ten stromcek chcela tak si ho mohla vypytat, pripadne spravit doma nejak posvojom. To vyzvananie tiez nechapem , tak zazvonim raz , dva krat a ak nic idem prec, A to ze sa nudi nie je vas problem. Pride mi to dost drze spravanie, ktore ako dobry ludia sa snazite obhajit jej vekom.... ma 10r. ale tieto veci by uz mohla vediet. Je tu moznost ze ju zacnete vychovavat vy, a ucit ju co sa patri, ale ak uz nevedela akceptovat to co ste vraveli ked ste si ich posadili tak sa zas len vraciam k tej drzosti/nevychovanosti. Ja som tiez bola u kamosky xy krat a ona u nas asi 1-2x a to sme boli denno denne spolu, ale respekt som k jej rodicom mala, aj k tomu co vravela kamaratka. Vzdy som vedela ze nie som doma ale na navsteve. Ja by som obmedzila navstevy a bola v tom neoblomna ze ked poviem ze ten den nemoze prist tak nie a ak nepusluchne tak za trest sa nestrtnu dalsie dva dni. pred vecerou ju pekne poslat domou, atd.
Bola som u nich dvakrat, dvakrat nebol doma nikto okrem nej. Viac sa mi tam uz chodit nechcelo. Jasne ze aj toho 24 som ju otocila, rovnako ako vecer, ked sa xhxela xkrat este hrat, vzdy hodi psie oci a smutne odkraca. Obcas mam pocit, ze nevie hodiny, nedokaze prist v dogodnutu hodinu a pod. Ked jej poviem, ze dcera si napr musi dpravit ulohy, nech pride o hodinu a pol, ona dokaze zvonit kazdu polhodinu a pytat sa, ci uz. V kazdom pripade som asi aj vdaka tejto diskusii rozhodnuta obmedzit jej pobyt tu. Na jar mozu byt vonku do odpadnutia.
Chúďa, u vás evidentne vidí rodinu ktorú nemá. Cíti sa u vás dobre a robí s vami to čo doma nerobia a čo ju baví. Ja viem že ste není jej náhradná rodina a aj vás to zaťažuje no ber to tak že raz si toto dieťa na vás v dobrom spomenie a vďaka vám bude v živote vedieť veci ako viesť rodinu. Je na tebe či to stopnes. Ty musíš vedieť kedy už je to cez čiaru. Ja mám tiež 10 dievčatko a tiež sa u nás striedajú kamarátky. Snažím sa ich uhostit ,lebo dúfam že si raz na mňa v dobrom spomenú ako si ja spomínam na maminy mojich kamarátok .
Pises že má 10 rokov. Je to malé dievča. Ja by som dcérke vysvetlila že nech sa porozprávajú ako kamarátky, nech tvoja dcéra jej povie ze mamina vravela ze si vsimla ze zmizol stromček či ho náhodou nezobrala, alebo tak. Nech to nie je take vystrasujuce ak by si to konfrontovala napriamo s tou jej kamarátkou predsalen v 10 je to ešte menšie dieťa. A čo jej rodičia? Poznáte sa? Ak by to zachádzalo ďalej do niečoho vážnejšieho alebo by sa to opakovalo tak by som napriamo išla za nimi a porozprávala sa s nimi o ich dcére a kľudne im slušne vysvetlit ze si neželaš aby vám brala veci z domu a cmarala po stenách.
V tej rodine určite nebude všetko v poriadku.Človek nemusí byť psychológ,aby pochopil,že keď niekto z domu uteká,chce tam byť čo najmenej asi sa mu tam nepáči.To že nemá modriny ešte nič neznamená.Toto čo ona robi,je na detského psychológa určite.A to že je 10 ročné dieťa pravidelne same doma je na sociálku.Takze možno by nebolo odveci podať podnet aj tam.Lebo za tym môže byť všeličo naozaj.

@mila23 presne toto. A potom mame program ako rodina a stretneme ju pri dverach. Isli sme napr na kolotoce. Dcera hned samozrejme, ci moze ist s nami. Ale to sa takto neda. A ja mam potom vycitku ta kazdym razom, co ju otocim domov.