Úver a prepis domu

hulahulaj
3. júl 2020

Dobrý, potrebujem poradiť alebo sa aspoň vyrozprávať, s mužom sme 15 rokov, bývame v dome 1/2 je na mňa, 1/2 na mamu, celý čas som väčšinu účtov platila ja aj jeho dlhy, keď robil a bola som na ms, platil on, teraz robí v zahraničí ale 5 r.dozafu že nech si zoberieme úver prerobíme strechu okná a tak, určili sme domom, uver je ale na neho aj keď sme platili spoločne, pred pol rokom že nech ešte navysime úver že porobime vnútro, tak som sprostá súhlasila, deťom som platila poistky tie keď vyplatili aj to sme minuli, stavebné sme platili spolu aj to sme použili, že on nič nechce len to upraviť a medové fúzy aby sme len súhlasili, podobnou sme, a teraz začal byť hnusný, agresívny a vraj nech mu dám polku domu alebo to napadne, ale prepísať mu to nechcem lebo ma furt čin.problemy mám strach a dom predávať nechcem aby som ho vyplatila lebo polka je aj mamina a máme 2 deti, nechcem ostať s nimi na ulici, hodnota sa tým pádom zvýšila, môže to napadnúť a žiadať polku keď úver ešte nie je splatený alebo by ste mali nechať si ho platiť na seba, neviem čo mám robiť, bojím sa ho a furt tlačí Donna....úver je nejakých 50 ti., Dom má hodnotu hádam aj 170 tie. Na to nemám, mám pocit že to bol jeho plán...

veronika33
3. júl 2020

nič mu neprepisuj, v žiadnom prípade

fokuska
3. júl 2020

@hulahulaj Ste manzelia? Uver si bral pocas manzelstva?

dadanu5
3. júl 2020

nič mu nedávaj polka je mamina s tou nemá nič spoločné , max sa môže oháňať úverom aj to ak ste manželia treba dokladovať ze ste spolu splácali a aj tak ked sa delí tak polovica úveru je 25tis.ale nedávaj nič všetko musí dokázať nedaj sa uz zastrasit.. ktovie či zas nemá dlhy a potrebuje dačo, treba ho vyhnať a rozviesť sa aby si ešte nesplacala aj iné ťarchy

draik
3. júl 2020

Ak by to bolo v opačnom garde - teda Vy by ste si zobrali úver, podielali sa na jeho splácaní a nemali podiel na danej nehnuteľnosti, tiež by sa Vám to zrejme nepáčilo a tunajšie laické fórum by Vám zrejme silno odporúčalo trvať na prevode podielu na nehnuteľnosti na seba.

hulahulaj
autor
3. júl 2020

@fokuska áno pred 5 rokmi a teraz pred pol rokom...

fokuska
3. júl 2020

@hulahulaj No pises jeho dlhy, on ma financne problemy... ved ste manzelia, vase prijmy aj vydavky su spolocne. Neberie sa to, ze on daco plati, ty daco platis. Ak nemate zuzene BSM.
Keby to bolo opacne a byvali by ste v jeho dome a mali spolocne uver a prerabali dom, z ktoreho by ti ani kusok nepatril - pacilo by sa ti to?
Nie si samozrejme povinna mu nic prepisovat, ale v pripade rozvodu bude mat narok na polovicu toho co ste spolu do domu investovali a tym ho zhodnotili a tiez na polovicu uz zaplatenych splatok uveru.

luulinkaa
3. júl 2020

Ahoj a úver je už splatený? Chápem aj teba, aj jeho. Ak úver nie je splatený nemá čo napadnúť, lebo to v podstate ešte nie je zaplatené, teda "vaše". Určite dom nepredávaj, aby si ho vyplatila. Skus nájsť nejaké rozumne riešenie. Pozri polka je mamina s tou nič nerob a druhu tvoju polku môžeš rozdeliť medzi teba a neho. On predsa bez súhlasu vás dvoch ten dom nemôže predať.. Možno chce len nejakú istotu a bojí sa presne tak ako ty. Neviem teda, ci je agresívny len kvôli tomu, zvaz všetky okolnosti a potom sa rozhodni

0silvia0
3. júl 2020

@hulahulaj píšeš, že väčšinu účtov si platila ty. On kam dával svoje peniaze? Z čoho má on dlhy? Veď toto sú také dôležité informácie, bez ktorých ti nikto nemôže objektívne poradiť. Ako dlho pracuje v zahraničí? Prispieva na domácnosť? On dom svojpomocne prerábal?

sasa1310
5. júl 2020

sranda, že keby to bolo opačne, že ona by zobrala úver na manželov dom, tak už by boli odpovede, že samozrejme, nech napíše na ňu časť domu. Ak investuje chlap, tak žiaden prepis. Vy ste všetky tu tak objektívne, že človek až žasne.

A k tebe. @hulahulaj Ak si vedela dopredu a bola si si vedomá, že nikdy nechceš časť domu napísať na neho, prečo si potom súhlasila aby on zobral úver na seba v takej vysokej hodnote a aby ho aj splácal? Vieš ako sa tomu vraví, zneužitie. Alebo skôr tvoj plán? Veď si si ho mala sama prerábať a sama splácať svoj úver a nemusela by si teraz nič riešiť. Samozrejme, že má právo na nejakú 1/4 nehnuteľnosti, keď mesačne vracia banke peniaze, ktoré do nehnuteľnosti investoval.

sasa1310
5. júl 2020

@hulahulaj a zober si to z jeho strany. Má úver v hodnote 50 000 eur, ktorý spláca a nemá nič. O 20 rokov nebude mať žiadnu istotu, že či ho nevyrazíš alebo podobne. Tebe by sa to páčilo?
A najväčšia sranda je, že deti s ním áno, to nevadí, že to je väčší záväzok. Ale nehnuteľnosť spoločnú nie.