icon

Už nevládzem a nemám silu. Čo mám robiť?

7certik7
15. feb 2016

Ahojte mile dievcata,potrebujem pocut vase nazory,a rady,pretoze teraz to potrebujem..takze kde zacat.takto:som mlada mamicka,prve dieta,neskusena,snazim sa,zaciatky boli tazke,potrebovovala som pomoct s mlym,pretoze ja som mala sekciu v celkovej anestezii,a moj oraganizmus mlady to aj dost poznacilo,doteraz mam zdr. problemy hudokrvna som aj bola,ale ostala som ese viac teraz musim jest vela zeleza atd le to je jedno..vratim sa k veci.... byvam u priatela,ktory byva s rodicmi. Priatel ma este jedneho brata,o rok mladsieho. (Ten ma 25,a nema priatelku) cize moj pristel ma 26 a soom jeho prva baba,ktoru kedy doma mal.nakolko sme nemali este tolko penazi,tak sme nemohli ist este do svojho,ostali sme u neho,tu su podmienky aj pre maleho..Jeho rodicia su celkom fajn,nemozem povedat,ze maleho nebavia,nic.prave naopak tu sa problem zacina.. moj syn je ich prve vnuca,a nakolko ich chapem,ze ho velmi maju radi,uz od mala si s malym robia co chcu. ,co poviem,to ako keby ani nic nepoculi..a teraz som uz tak zdeptana,vhodna na psychiatriu,pretoze ked poviem,ze maly sa bude hrat v sedacka kde papava,tak nie maly je uz tak vychcany,ze stary prejde okolo,maly sa na neho pozrie a stary citujem pod patko vidim,ze ti tam neni dobre..dalsi bod. Zamrni,a uz ho berie na ruky. Citijem patko neplac neplac prosim lwn neplac,nemoze plakat musis sa mu takto venovat. A nic ine iba kazdy den pocuvam :neni docurany? Prebal ho. Neni hladny? Chod mu dat najest. A uz som kolko krat povedala,skrikla viem co mam robit! Nic nezabera.. sttasne ho rozmazmavaju,a ja ako matka nemam ziaden respekt. Dobre...hej ked su doma,alebo pridu z prace,tak maly sa zacne vynasat,daju mu trieskat dvierkami na linke,dovolia mu vytahovat vsetko z kupelne a rozhadzovat to po celej kuchuni. Priatelova mamka nic ine nevyprava len citujem preboha,ty to nevidis aky je chudokrvny? Ved d babetka su ruzove! Preboha chodim.na poradne lekarka by si toho vsimla..toho jw velmi vela tych narazok,bola by som tu do rana,ale prosim poradte mi,pretoze ja uz nemam sil,a zacinam mat s nich depresiu.oni ho takto rozmaznavaju,ze nemoze ani zamrncat,ze sa stale len vynasa,a ja ked som s nim sama,si to odseriem ja,maly vrieska cely den ma boli hlava..nic ine nerobi len ked je v oapuku trieska skrinkou a uz je cela doobijana z boku,takze potrebjjem nejaku schopnu radu,ako na nich uz mam ist,inak sa tu zblaznim,mam na plame odist uz..aj ked neviem lebo do 18 nemozem ja nic,ja mam 18 teraz v marci 27marca,vtedy odidem. Este podotykam,dieta teda moj syn neni ich vnuk. Teda je,ale priatel neni jeho otec. Ten pravy sa na nas vykaslal,potom som.natrafila na patrika-terajsieho priatela. Zistila s,ze bola by som stastnejsia,keby som bola sama. So sestrou si vsetko hovorim,tiez ma obdivuje,ze este doteraz to trpim aa niesom prec,ale kde pojdem ;( neni kde,doma su na to neni podmienky..niesom stastna ani vo vztahu nesppavame spolu,sem tam,som jeho prva baba,a nevie ako sa spravat ku mne,je mily,ale tiez sa viac lepsie sprava k nalemu ako ku mne..lebo prisla nejaka krava dala vnuka a uz maju to chceli a ja som nic len sluzka ktora cele dni upratuje..tu nemam kamaratkt nikoho ja som byvala uplne daleko od tejto diery,tu je 10 domov,same babky,obchod ktory otvaraju rano na hodku vecer na hodku,ziadna mlada baba,cize som uplne na samotke pomoooooc! Co robit,som.mlada baba,potrebujem spolocnost nejaku. Blbe pripomienky si neechajte chcel normalnu radu lebo uz nemam sil velmi sa trapim :(

Strana
z2
irusa
16. feb 2016

že je to vtip..... ??????????????????????????????? 😝 😝 😝 😝 😝

ukulela
16. feb 2016

tak takto to moze napisat iba nevdacna standabyvas u cudzich. pomahaju ti s dietatom, nepaci sa ti? hajde, mozes odidt. nic ta u nich nedrzi. ci mas 18, alebo nie, mozes ist ....
navyse - nervozna si, ze maly "vystraja" - mas na svjedieta dost velke nervy, moja. odkladat ho do sedacky/paviuka - decku sa mas venovat, stimulovat mu podnety, nie ho narazit do sedacky a cakat, ze v nej bude sediet 8 hodin. a ze je maly !vychcany" a kukne na "stareho" a ten ho berie na ruky?no, moja mila, si mity za "MATER ROKA".
malo ti je sexu? zasit ti chamajdu, lebo zjavne stvojim pristupom k zivotu sikoledujes o to, ze pri aktivnejsom sexualnom zivote coskoro vrhnes dalsie, a to si len budes vlasy trhat, ze to ani jedno ani druhe nesedi a nie je ticho, ako by si si zelala.

andrylm
18. feb 2016

som toho nazoru ,ze ak nemam niekoho povzbudit ked ma problem,tak to radsej nekomentujem,dotycna chcela len poradit a ak jej neviete poradit tak ju zbytocne nezhadzujte ,je jedno kolko ma rokov,chcela len povzbudit .

argyro
18. feb 2016

Ak máte kam s priateľom odísť tak určite choďte. Nie je správne, že sa ti takto starajú do výchovy tvojho dieťaťa a absolutne nerešpektujú tvoje názory. Je jedno koľko máš rokov, je to tvoje dieťa, ty si jeho mama. Je super, že pomáhajú, ale to neznamená, že kvôli tomu majú právo uplne ignorovať tvoje priania. Takže chod preč, máš ale kam?

modry_mesiac
22. feb 2016

Boze zeny, niekto vas poziada o radu, lebo sa citi v koncoch a vy si myslite, ze jej pomozete situaciu zlepsit tym, ze jej tu vynadate do vsetkeho mozneho, poviete jej, ze je neschopna, skazena a ze si zasluzi mat depresiu a byt nestastna? A este akym vulgarnym slovnikom, nechutne. Viem, vsetky ste tu dokonale zeny, matky, manzelky, co zili od puberty cnostny bohabojny zivot a tak mozete oplut mladu 17ku, co vam nesiaha po clenky, ze...

Certik, mas to velmi velmi tazke, pretoze si akoby chytena v pasci, do ktorej si sa dostala vlastnymi chybami. Ale to ty dobre vies aj sama. Si odkazana uplne na pomoc cudzich ludi a zaviazana im vdacnostou, a taka zavislost je uz sama osebe tazivy pocit. Ludia, ktori ta prichylili, ta nerespektuju, pretoze ta samu povazuju za dieta, nie za seberovnu. Urcite su to dobri ludia a co robia, robia z dobreho srdca, ale tvoje pocity ohladom vychovy syna vsak podla mna vobec nie su mimo, nenechaj sa zmiast tymi, co hovoria, ze mas drzat hubu a krok, a nemas pravo na nazor. Dietatu velmi skodi, ak nie su ludia, co mu stanovuju hranice, jednotni a konzistentni v pravidlach. Ak jeden rodic povie, ze toto sa nerobi, a druhy dospely (babka, manzel, svokor) to basledne dietatu dovoli, pre dieta je toto najhorsie... ma z toho zmatok, nauci sa, ze pravidla neplatia, bude neiste, moze sa preavovat agresivne, alebo sa naucit manipulovat s kazdym, vydierat pacom, aby dostalo,co chce. Ak chces nieco zmenit, musis sa zacat spravat ako dospela, zrela a zodpovedna zena (co mas strasne tazke, ked si predstavim seba v 18tich, ako daleko od zodpovednosti a zrelosti som vtedy bola). Musis "svokrovcom" dokazat svojim spravanim, ze si ta maju za co respektovat, ale to nejde krikom ano bojom, kto z koho, kto prave vyhra boj o nosenie maleho na rukach. Skus sa upokojit, premysli si v hlave 5 hlavnych veci v spolocnej vychove, ktore ti vadia a hlavne preco ti vadia. Dobre si to sformuluj v sebe, alebo kludne napis, ak ti to pomoze utriedit myslienky. Prid za svokrovcami, v pokoji a vazne, a popros ich, ci by ste si mohli sadnut k rozhovoru. Hovor s nimi otvorene a vazne, ale rozumne, s kludom, a nech je tam aj tvoj priatel. Povedz im, ze si velmi vazis, co pre teba a syna robia, podakuj im, ze maju take velke srdce a dokazali vas oboch donho prijat ako svoju rodinu. Uvedom si aj ty, ze to nie je od nich samozrejmost, ze mas stastie, ze si takych ludi nasla,co vlastne prebrali zodpovednost tvojich vlastnych rodicov. Povedz im ale, ze mas pocit, ze nie vsetky veci vam v spolocnom byvani a zivote funguju a ze to vnimas aj ty, ze nie su spokojni s tym, ako ty robis veci a ze ty sa tiez casto citis zle. Ze sa s nimi chces teraz otvorene porozpravat, aby ste si povedali, co vam navzajom vadi a prekaza, co by oni chceli robit inak, a povedz aj to, co by si ty chcela robit inak a vysvetli im, preco. Povedz im, ze tvoj syn ma velke stastie, ze ma v nich ludi, ktori ho miluju a chcu mu to najlepsie, ale ze si myslis, ze mu skodi, ak sa k nemu kazdy sprava inak. Skus im vysvetlit, ze je pre syna velči dolezite, aby ste sa spolu dohodli na rovnakychprevidáach, ktore budete vsetci dodrziavat. Tie si pomenujte. Vypocuj si od nich, preco robia veci tak, ako robia, nechaj si aj poradit. Ale tiez im vysvetli, ze napr. nechces brat maleho na ruky hned, ked zamrnci nie preto, ze sati nechce alebo ze si ho nevsimas, ale ze z neho nechces vychovat nesamostatneho chalana, ktory bude zvyknuty na to, ze sa okolo neho toci cely svet a vo vsetkom sa bude spoliehat na druhych. Spomen konkretne situacie, ktore ste podla teba nezvladli dobre a vysvetli im, preco si to myslis a co by si urobila inak. Nevycitaj, neutoc, neurazaj sa, hovor s nimi vecne, citlivo, s uctou, su to ludia, ktori ti mohli byt rodicmi, respektuj ich, ale daj im najavo, ze mas vo vo svojej predstave jasno. Ospravedln sa im spatne, ak si pred par dnami vybuchla alebo zareagovala v nervoch. Povedz, ze si uvedomujes, ze si este velmi mlada a ze sa vela veci este musis naucit, ale povedz im, ze ti zalezi na synovi rovnako, ako im a aj na tom, aby ste dobre spolu vychadzali. Povedz im, ze si im zaviazana, pretoze im nemas ako financne prispievat na domacnost, ze ta to trapi, ze ta vlastne musia zivit, namiesto tvojich rodicov, ktori zjavne v tejto situacii zlyhali, alebo ju nezvladli. Prijmi to, ze sa budes musiet podielat aspon tym, cim mozes, ze budes co najviac pomahat v domacnosti, ze im budes oporou. Asi to budes mat aj v buducnosti v takej dedinke tazke s hladanim prace, hlavne, ked nemas ukoncenu kvalifikaciu, vzdelanie... ale ukaz im, ze si pracovita, ze si bojovnik, ze sa snazis. Len tak si ta zacnu potom vazit. Holka, musis teraz strasne rychlo dospiet, si v krizovej situacii a si v nej spolu so svojim synom, a musis sa vzchopit kvoli nemu aj kvoli sebe, inak to nedopadne s vami dobre. Teraz nie je cas rozmyslat, ze by si chcela robit nieco ine, zit nejako inac, musis teraz dat nacas bokom svoje tuzby, potreby... ale zaroven nestacaj sebavedomie, ver svojim pocitom, co je spravne a nespravne a stoj si za svojim presvedcenim, hlavne, ak ide o syna. Neboj sa, mas cely zivot pred sebou, ked toto teraz zvladnes, vydrzis niekolko rokov, tak potom budes mat este kopu casu na vsetko ostatne, na zivot, na dokoncenie skoly, alebo na postavenie sa na vlastne nohy, tvoj syn ti bude radostou. Aj tvoj priatel potrebuje cas, aby dospel, dozrel, nevycitaj mu, ale bud trpezliva. Urcite je to dobry chalan, ked sa k tebe takto zachoval a prijal ta, vaz si ho za to. Ak aj mas pocit, ze medzi vami teraz chyba vasen, iskra, nerob zbrkle rozhodnutia, neodchadzaj od neho, ani od jeho rodicov, ale rozpravaj sa s nim, podporuj ho, a popros aj jeho o podporu. Je vzacne mat pri sebe muza s dobrym srdcom. Vies, aj omnoho starsie pary od vas dvoch mavaju po porode a ked su deti malicke medzi sebou krizu, akoby ochladnutie, pretoze ten vzajomny vztah sa trochu upozadi a energiu pohlti dieta, kazdodenna operativa. Ale to netrva vecne. Ty si velmi mlada, rok je pre teba dlha doba, ale v horizonte celeho zivota je niekolko rokov nic. Skus budovat vzajomne priatelstvo, a hlavne komunikuj. Na tom, ci tu komunikaciu zvladnes, to cele stoji alebo pada. Prajem ti vela sily dievca, naber odvahu, nadychni sa zhlboka a zacni veci riesit ako zena, matka, preber zodpovednost, neutekaj prec od problemov. Ak to teraz zvladnes, stokrat sa ti to vrati. Drzim palce.

jeennyv
22. feb 2016

Ja tomu tu uz nerozumiem...minule sa doslova isli zenske posr. ked 17tka hovorila, ze dieta si necha a tesi sa a sak neva, ze je este decko, nema skolu nic atd. sak jej vsetci pomozu ne.....a tu tuto, co sa chce postarat o svoje dieta, ale kvazi jej to nedovolia tak sprdnete, ze co ma v bazari, cije je dieta a ze pod koho strechou zije atd.. @7certik7 ak ta priatel ma natolko rad, ze vychovava tvoje dieta ako za vase, tak sa jednoducho nejak pozviechajte a odidte.. nech si kto si co si, nik sa ti do vychovy pravo nema starat, nebojsa keby si bola starsia a tvoja situacia by bola ina prispievatelky by svokrusu hned hnali...vies tvoja situacia je za to aj taka, lebo moj dom moje pravidla aj s tym suhlasim, ale nie vo vychove, lebo dieta si ma kazdy vychovat sam...oni si este neuvedomuju, ze tym vsetkym robia zle, aby im este ten tvoj maly ked vyrastie neklepol po prstoch...ja viem, ze nemas asi kam, ale radila by som popozerat na ake prispevky a na co vsetkom mas na rok na uradoch a ist bud sama alebo s partnerom, lebo nic v zlom, ale z takehoto stylu zivota, z tvojho dietata nic dobre nebude, len nejaky fracek co bude kyvat s kazdym a este vas vsetkych preskoci...Drzim palce

Strana
z2