Už stačilo. Aká je to diagnóza?
S manzelom zijeme vyse 16 rokov, mame 2 deti /7 a 2 rocne/. Ja uz svojho manzela neznasam a zacala som ho aj nenavidiet. Ked sme sa kedysi davno spoznali bol to velmi mily, dobrosrdecny, vtipny, inteligentny clovek. Zalubila som sa do neho. Postupne ako roky plynuly som zistila, ze on az tak zalubeny nebol. To uz tu nejdem rozoberat. Presne sme si stanovili ciele, co chceme a co nie atd... a dari sa nam to plnit. Ide vsak o to, ze manzel zacal byt uz velmi davno jeden neprijemny, arogantny, protivny, premudrely macher. Len on je najmudrejsi na svete, same posmesky, niekto povie A, on to musi argumentovat a vsetko prekrutit na B, aby sa dotycny citil ako debil. Len on ma pravdu, nikdy, ale fakt, ze nikdy si neprizna chybu. Ked poviem aj obycajnu vetu, ze mi je zima, tak mi zima nemoze byt, lebo v dome mame az 22 stupnov a to je teplo. Som precitlivena podla neho, ked sa sprchujem tak tam obcas pride a zakazdym ma poznamku, ze si pustam prilis teplu vodu, ci sa chcem obarit, alebo co. Ja mu na to poviem, ze taka voda mi je prijemna a on zas len fajnovka. 100x ked si umyvam zuby sa ma spyta, preco nepouzivam elektricku zubnu kefku, lebo ta vraj najlepsie cisti zuby. Mne sa vsak s takou kefkou nie dobre cistia zuby, tak pouzivam obycajnu. Preco umyvam maso, ked ho idem varit, lebo sa to nema, cital, ze je to skodlive a ja ho aj tak umyvam. atd... lezieme si na nervy, neda sa s nim o nicom rozpravat. Ked sme si sadli, ze mu poviem, co sa mi nepaci, tak zas zacne vsak ty nerozumies srande, a tie tvoje reci... prevracia ocami. Ked ideme z nakupu, pozera sa, ako vybalujem tazke vody z auta a este ma poznamky, ze no emancipovana zena, len dvihaj, chichoce sa. Kde je ten gentleman? Isli sme raz pre druhe auto do vzdialeneho mesta a som mu povedala, ze neviem trafit poriadne naspat. Tak on, ze vsak 100x sme tam boli /nikdy predtym sme tam neboli/ a ze si mam zapnut navigaciu /na mobile mi nejde a v aute nemame/. Potom vsak ja pojdem pred tebou. Ale on isiel tak, aby mi naschval usiel a ja som doslovne s placom ledva trafila cestu domov po vsetkych kruhakoch a odbocovacich pruhoch.... Doma sa tvaril, ze kde trcim a ze on tu uz hodinu pije kavu. No spravi toto normalny clovek? Lieci si svoje ego? Raz davnejsie som mu suchla jeho auto o stlp. Ani to nebolo vidno. Potom sme isli na jednu navstevu k nasim a prve, co bolo, ze no vasa dcera mi roztrepala auto a pekne ma pred nimi zhodil. Keby bol spravny milujuci manzel, tak taku vec si necha pre seba a zamlci to. Nebolo to vobec podstatne, ja by som to neriesila. Nasi sami povedali, ze to nie je vobec vidno. Ked poviem, ze tento tyzden by sme mali spravit plot, tak on, ze nie, lebo sa ide robit ine. Vsetko sa robi len to, co on chce. Ked vidi niekde pavucinu, tak povie, mas tu pavuciny... Co to tu mas za neporiadok? Je to vari len moj dom? On ma vsade porozkladane srobocky, skrutky, papiericky, knihy. Uz mu to neupratujem, kaslem na to. Polejem kvety a on pride znova vecer s krhlou a zacne znova, ze su suche. Potom kvetom zltnu listy, lebo su preliate. Zacalo sa mu kedysi davno darit s podnikanim a asi mu narastlo ego, peniaze mu zrejme prerastli cez hlavu, alebo co. Kazdy den je nieco s cim ma vysmeje, alebo ako to nazvat. Udupava moje sebavedomie. Ja uz zacinam o sebe pochybovat.
Prešla som si podobným... Muž začal podnikať, darilo sa a stúplo mu to do hlavy... Pán slnka a vesmíru, všetko malo byt po jeho, jemu sa prispôsobovať, všetko som robila zle, môj názor nemal váhu... Az keď pochopil, že myslím vážne rozvod, ze stratí mňa aj deti, uvedomil sa a zmenil sa... Je to už 5 rokov, neľutujem, ze sme ostali spolu... Vyskytli sa ďalšie problémy, tie nás zocelili, zblizili... Momentálne mi príde, ze mame dokonale manželstvo 🙂 takmer žiadne hádky, rozumieme si, s ničím nie je problém 🙂 mame tretie dieťa, užívame si ju aj staršie, sami seba 🙂
Ine, ako jasne vymedzenie hranic nepomoze. Treba v konkretnych situaciach povedat razne: Stop! Takto sa ku mne spravat nesmies. Toto su typy ludi, ktori sa nezmenia len tak po jednom uprimnom rozhovore. Nereflektuju na seba v nicom, vidia len chyby ostatnych a seba si idealizuju. V uplnej podstate je to prejav nedostatocnej sebadovery v seba samehk....takymto chovanim sa snazia sami seba presvedcit ze maju oproti inym navrch. Casto ale nepomoze ani psycholog, pretoze kto na sebe nechce pracovat, tomu nepomoze ani milion psychologov
Osobne poznam vela zien, ktore su dennodenne udupavane svojimi muzmi. Toto je diagnoza viacerych chlapov....obcas aj toho mojho (ale ten zistil ze na mna je prikratky 😁). Treba poznat svoju hodnotu, uvedomit si ze mate pravo na vlastne pocity a nikto nema pravo vas presviedcat ze to musite citit/robit/vidiet rovnako ako on. Partner musi z vas citit silu, ze ste si sama sebou a svojimi nazormi ista. ( A ze viete vyhodnotit aka tepla voda na sprchu je vam prijemna ☺) Su to len nadnesene priklady, ale v nich sa odzrkadluje ako je celkovo nastavena komunikacia vo vztahu.
@eeffka jáááj, tak chápem, už rozumiem....ja tiež - 25 rokov, ale našťastie ja až takéhoto muža nemám, že by mi naprieky robil, skôr mi pomáha, kde môže, no občas tiež vypotí zvláštne veci, že sa divím, kde to v ňom bolo, ale vždy ho napravím, že takto teda nie. Lenže - áno, ako píšeš, po tých rokoch, to už stačí, povedať len to A...., že už sa poznáme ako svoje boty 🙂. To - Tvoj muž a jeho otec - to mám tak ja s mojou mamou a tiež sa bránim,že nie som ako ona, no asi som :(.
@zuzana1291 veľmi dobrý pohľad, plne súhlasím.
Precitaj si knizky o manipulatoroch od Isabelle Nazare-Aga. Ja som nieco podobne riesila, ale nie z manzelom. Je tam presny popis manipulatora, ja som tam nasla odpovede na otazky, ktore ma velmi dlho trapili. Mozno najdes aj odpovede na tie tvoje.
@magdalienka11 ja z pohladu odbornika radim na zaciatok vyskusat zrkadlenie 🙂 Na jeho poznamky nereaguj, ale po nejakom case mu sprav to iste. Prid do kuplne, vyskusaj vodu a dodaj: Laska, toto je strasne ladova voda, prechaldnes, ihned si daj teplejsiu 🙂, prid z roboty ked on je doma a povedz "co to tu mas za neporiadok" alebo mas tu na zemi chuchvalce..., stoji a caka kym nalozis nakup? nabuduce stoj a cakaj ty... atd. Proste co robi on, ty mu sprav zrkadlo 🙂 A uvidis co sa bude diat.
@magdalienka11 Vitaj v klube.
A keď mu povieš úplne vážne, že odchádzaš tak si robí srandu, že čo by si bez neho robila?
Alebo keď si nasratá a máš pokeface a nebavíš sa s ním, zrazu Ti povie niečo milé?
Je to do diagnóza a poviem Ti nedá sa liečiť.
Neviem ci toto moze byt sposobene nejakym uspechom, skor nejakym komplexom.. Moj muz je uspesny, ma vynikajucu karieru a nikdy sa ku mne nesprava ako blb s prepacenim.. Naopak, jeho otec sa sprava velmi podobne k mojej svokre a to uspesny nikdy nebol, jeho najvacsi uspech v zivote je jeho rodina a aj tu si nevazi a zdrbava za kazdu sprostost tak, ze svokre byva do placu.. Poradit neviem, ja by som sa s nim hadala do krvi... 😈
@magdalienka11 Má rád sladké? Každé jedlo končí sladkým? Uprednostní dobošku pred rezňom?
@natalym dnes si stojim na antene, nechapem otazku...
@magdalienka11 Ktorej?
@natalym s tym sladkym...
@magdalienka11 No normálne sa pýtam či má rád sladké. Lebo ten môj áno a mám pocit, že keby ho vynechal, no áno istý čas by bol riadny absťak, ale potom by sa to troška upravilo. Ešte som to neskúšala, uvažujem nad tým.
@natalym jaaaj 😀😀😀ja som za tym hladala nejaky skryty vyznam🙂 nezboznuje sladke az tak. obcas si da. Urcite nie vsak kazdy den. On zas nefrfle vobec na jedlo, zje vzdy vsetko, co navarim. Niekedy, ked nenavarim, navari on a nekeca nic tohto typu.
Inak len pridam, svokor vraj je taky odkedy mal prvy infarkt.. Nie som psycholog, ale podla mna sa nasral na cely svet a to nasratie si vybija na najblizsich.. Sebalutost je svina.. Vlastne moj otec bol rovnaky, ale to bolo troska horsie..
Musim prist na to, co ho tak strasne preplo. Nieco to spustit muselo. Aj ked tu niektore pisali, ze bol taky vzdy a ja som si to nevsimla. Pozname sa vyse 22 rokov, z toho zijeme spolu vyse 16. Nikdy ma tak nestval, bol normalny. Co ja by som za to dala, keby sa niektore veci dali vratit naspat.
@magdalienka11 moxzno sda on nezmenil, len ty si stratila ruzove okuliuare 🙂
to nie v zlom pisem...ale mozno je to uplne inak. my to nevieme.
v kazdom pripade, treba sa obrnit a nenechat si s,at na hlavu 🙂
@magdalienka11 Tak to je potom niečo iné. Môj má problém aj s jedlom.
@magdalienka11 Presne tak začínaš dobre vidieť.
@magdalienka11 no ja nechcem malovat certa na stenu, ale moj prvy manzel sa tak zmenil, ked si nasiel frajerku. Zrazu som bola hlupa, neschopna a vsetko mu na mne vadilo. A pritom som bola uspesna v praci, on robotu nemal. Zarabala som dobre, tahala celu domacnost a on neschopny jednoduchych domacich prac. Nasa rodina je sudrzna a pomahame si, jeho rodina sa na nich vykaslala, ked dom vyhorel a nemali kam ist. Ale bol najmudrejsi a vsetko kritizoval, nic mu nebolo dost dobre a zhadzoval ma pred znamymi aj rodinou. Proste uz bol niekde inde a ja som sa mohla aj rozkrajat, proste som "zavadzala" jeho uzasnej laske. Takto si riesil svoje "little man" mindraky.

@magdalienka11 mozno je to tym, ze toho ma v praci vela, ma vela problemov, ktore musi riesit a ani si snad neuvedomuje, ze ty si ten hromozvod a nie si pricinou jeho zlej nalady. Najlepsie by bolo keby si to sam uvedomil a skusil navstivit psychologa. Myslim, ze by mu pomohol nasmerovat ho tam kde jeho hnev a nespokojnost prameni a nakoniec by zistil, ze nie ty si pricinou. U nas to bolo podobne, chodila som z prace a niekedy uz aj rano do prace s hroznou naladou, za vsetko som vinila mojho priatela, ale prisla som na to, ze to nie on mi sposobuje zlu nadalu ale praca a stres. Uvedomila som si to raz rano, ked som isla do prace, nez prisiel priatel do auta mala som za sebou 3 telefonaty s negativnymi spravami, ktore som musela vyriesit, potom stacilo, aby priatel tresol dverami a uz odomna dostal neprijemnu vycitku v podstate za nic. A preco? Lebo ma chvilu predtym vydrazdila praca...mozno to nie je tvojho manzela zmena spravania, mozno je to len vela starosti a stresu a potom ho dokaze vytocit aj to, ze sa sprchujes v prilis teplej vode. Velmi dobre to poznam, ale z tej opacnej strany.