Už stačilo. Aká je to diagnóza?
S manzelom zijeme vyse 16 rokov, mame 2 deti /7 a 2 rocne/. Ja uz svojho manzela neznasam a zacala som ho aj nenavidiet. Ked sme sa kedysi davno spoznali bol to velmi mily, dobrosrdecny, vtipny, inteligentny clovek. Zalubila som sa do neho. Postupne ako roky plynuly som zistila, ze on az tak zalubeny nebol. To uz tu nejdem rozoberat. Presne sme si stanovili ciele, co chceme a co nie atd... a dari sa nam to plnit. Ide vsak o to, ze manzel zacal byt uz velmi davno jeden neprijemny, arogantny, protivny, premudrely macher. Len on je najmudrejsi na svete, same posmesky, niekto povie A, on to musi argumentovat a vsetko prekrutit na B, aby sa dotycny citil ako debil. Len on ma pravdu, nikdy, ale fakt, ze nikdy si neprizna chybu. Ked poviem aj obycajnu vetu, ze mi je zima, tak mi zima nemoze byt, lebo v dome mame az 22 stupnov a to je teplo. Som precitlivena podla neho, ked sa sprchujem tak tam obcas pride a zakazdym ma poznamku, ze si pustam prilis teplu vodu, ci sa chcem obarit, alebo co. Ja mu na to poviem, ze taka voda mi je prijemna a on zas len fajnovka. 100x ked si umyvam zuby sa ma spyta, preco nepouzivam elektricku zubnu kefku, lebo ta vraj najlepsie cisti zuby. Mne sa vsak s takou kefkou nie dobre cistia zuby, tak pouzivam obycajnu. Preco umyvam maso, ked ho idem varit, lebo sa to nema, cital, ze je to skodlive a ja ho aj tak umyvam. atd... lezieme si na nervy, neda sa s nim o nicom rozpravat. Ked sme si sadli, ze mu poviem, co sa mi nepaci, tak zas zacne vsak ty nerozumies srande, a tie tvoje reci... prevracia ocami. Ked ideme z nakupu, pozera sa, ako vybalujem tazke vody z auta a este ma poznamky, ze no emancipovana zena, len dvihaj, chichoce sa. Kde je ten gentleman? Isli sme raz pre druhe auto do vzdialeneho mesta a som mu povedala, ze neviem trafit poriadne naspat. Tak on, ze vsak 100x sme tam boli /nikdy predtym sme tam neboli/ a ze si mam zapnut navigaciu /na mobile mi nejde a v aute nemame/. Potom vsak ja pojdem pred tebou. Ale on isiel tak, aby mi naschval usiel a ja som doslovne s placom ledva trafila cestu domov po vsetkych kruhakoch a odbocovacich pruhoch.... Doma sa tvaril, ze kde trcim a ze on tu uz hodinu pije kavu. No spravi toto normalny clovek? Lieci si svoje ego? Raz davnejsie som mu suchla jeho auto o stlp. Ani to nebolo vidno. Potom sme isli na jednu navstevu k nasim a prve, co bolo, ze no vasa dcera mi roztrepala auto a pekne ma pred nimi zhodil. Keby bol spravny milujuci manzel, tak taku vec si necha pre seba a zamlci to. Nebolo to vobec podstatne, ja by som to neriesila. Nasi sami povedali, ze to nie je vobec vidno. Ked poviem, ze tento tyzden by sme mali spravit plot, tak on, ze nie, lebo sa ide robit ine. Vsetko sa robi len to, co on chce. Ked vidi niekde pavucinu, tak povie, mas tu pavuciny... Co to tu mas za neporiadok? Je to vari len moj dom? On ma vsade porozkladane srobocky, skrutky, papiericky, knihy. Uz mu to neupratujem, kaslem na to. Polejem kvety a on pride znova vecer s krhlou a zacne znova, ze su suche. Potom kvetom zltnu listy, lebo su preliate. Zacalo sa mu kedysi davno darit s podnikanim a asi mu narastlo ego, peniaze mu zrejme prerastli cez hlavu, alebo co. Kazdy den je nieco s cim ma vysmeje, alebo ako to nazvat. Udupava moje sebavedomie. Ja uz zacinam o sebe pochybovat.
@magdalienka11 a na co potrebujes vediet co sa mu stalo? K comu ti to pomoze? Ja by som podala ziadost o rozvod a koniec. Keby ma niekto dennodenne zhadzoval a ponizoval, tak by som proste od neho odisla, lebo si sama seba vazim viac nez toto znasat a este tomu magorovi prat trenky a varit mu obedy. Z tvojho pohladu vobec nie je dolezite co sa s nim stalo, dolezite je polozit si otazku, ci sa mas dost rada na to aby si so sebou nenechala zametat az do konca zivota po boku takehoto chlapa. Zivot mas len jeden a je na tebe ci ho chces prezit s takymto clovekom, alebo nie. Keby to malo zmysel, navrhla by som ti parovu terapiu, ale vieme, ze by sa ti len vysmial ze on problem nema a ty si blazon. Ten chlap si ta nevazi, honi si na tebe ego, lebo si to moze dovolit, lebo mu to dovolis. A deti? Myslis ze deti su slepe, hluche, sproste? Ze nevidia ako sa k mame otec sprava? Vies aky vzor im tymto davate? ak mate chlapcov, ti to budu brat ako normalne, ze zeny sa ponizuju a budu to iste robit svojim manzelkam, dievcata zas budu verit ze je uplne normalne sa nechat ponizovat a budu vyhladavat partnerov, ktori ich ponizovat budu. Je ti to treba? Mysli na svoje deti aj na seba, zbal kufre a dovi-dopo. Zacni zit...
@libawet praveze taky chlap nikdy- NIKDY neuzna, ze mas pravdu... nech by si akokolvek argumentovala.... poznam to... bud sa ti dvaja pobiju, pohadaju... alebo mu zena ukaze, ze ho ma v p.deli, a urobi si ako chce, usmeje sa... takto to funguje, u viacerych vztahoch je to overena metoda- aj ked asi najtazsia...... nech si on huci kolko len chce... ja viem. lahko sa mi to pise.. sama to neviem... snazim sa, ale niekedy ma tak vyvedia z rovnovahy, ze mam sto chuti okamzite vypisovat papiere na rozvod... ale kto vie, co je najlepsie? myslis, ze takemu muzovi zena, ktoru si absolutne nevazi- nejakym sposobom vysvetli- odtial potial? ano- ale iba ked rozvodovymi papiermi... aj to len docasne... je to diagnoza. ak s tym chlap nechce nic robit, tak bud sa prisposobi zena, pride na nejaky sposob ako od neho bud odist, alebo ho ingnorovat...
@natalym som velmi rada a kazdy den dakujem vesmiru za chlapa, co mam teraz. 🙏
@obsadenemeno Super. Prajem všetko dobré.
@magdalienka11 Tu podporím @obsadenemeno aj keď je to v obrátenom garde.
Keď sa moja ex po zhruba 25 rokoch manželstva začala správať tak že nech som urobil čo som urobil nikdy to nebolo dobre a za všetko som bol zdrbaný, pripisoval som to prechodu. Ako sa ukázalo neskôr, bol to milenec a jednoducho mňa si potrebovala príslušne zhnusiť aby mala ospravedlnenie sama pred sebou.
Predtým taká nebola, síce vždy bola typ že ja mám vždy pravdu tak sa v živote za nič nemusím ospravedlniť, ale ak som niečo urobil tak bola rada, pochválila... Odkedy mala milenca (možno len o ňom rozmýšľala) fakt nič čoho som sa chytil nebolo dobre. Absolútne nič.
ja si myslim, zetvoj muz je nestastny ....a preto sa tak sprava. Mozno to ma suvis s tym, co si spominala, ze on az tak zalubeny nebol..Skusporozmyslat nad pricinou. To je ako ked ta nieco boli, alebo je clovek hladny....proste sme vtedy neprijmny. Ak bol iny a prote prisla takato zmena, musi to mat pricinu....Ak ju zistis, moze sa vela veci dat vyriesit.
@oldman50plus je možné, že si sa jej "vzdialil", alebo ako to nazvať, už dávno, a až keď si našla druhého, dala svoje myšlienkové pochody najavo. Keď mala proste svoje isté.
@maria1989 Ona nemala svoje isté. Život s o 10 rokov mladším milencom, stále žijúcim v rodičovskom dome, neprichádzal do úvahy ani náhodou, okrem toho príjem ktorý generujem ja z podnikania (aj keď priznávam že mi pomáha, ale určite je nahraditeľná šikovnou pracovníčkou na pol úväzku) je tak 5x väčší ako má ona v zamestnaní. Takže životná úroveň jej rapídne pôjde dole, neviem si predstaviť ako to zvládne (nie je to moja vec). Okrem toho až mu hrozila ostať na krku milenec okamžite "odcúval" a myslím že vždy bola dostatočne realistická aby si uvedomila že to je vzrušujúci milenecký pomer, nie životný partner.
Nie, proste aby nestratila tvár sama pred sebou musela sa presvedčiť že som absolútne nanič. Viem aj o iných prípadoch kedy sa to stalo a preto som len podporil takú možnosť, preskúmať či to nie je príčinou. Možno ten partner ktorému nič nie je dobré nemusí mať milenca/ku, možno len o tom rozmýšľa.
@oldman50plus no to je iný prípad ☹
@magdalienka11 no nejdes mu na nervy? zo vsetkeho co pises, mi to tak pripada ..vsetko co robis je zle, lebo mu ides na nervy. Vsetko mu na tebe vadi, vsetko co spravis, aj to ze dychas... nechcem, aby to vyznelo blbo, ale ked do teba nebol taky zalubeny, tak je tu odpoved..po tolkych rokoch vela parov citi uz len nejaky zvyk .. k laske sa treba "prinutit" kazdym dnom, je to praca na cely zivot - byt v manzelstve. Zalubenost je chvikova ale laska je cit, ktory tiez treba budovat..niekde som citala, ze treba robit skutky lasky, aby sa laska vratila, robit nieco pekne, tomu druhemu a laska pride ... to iste plati aj v opacnom pripadne a vy dvaja ste toho prikladom.. stale sme na tenkom lade kazdy z nas a zalezi len od kazdeho cloveka, ci pojde dalej, alebo sa vrati blizsie k brehu a neprepadne sa . Moj nazor je, zacat robit dobre tomu druhemu. Naozaj si seriozne sadnut a povedat, toto uz dalej nemozem, ked to budes robit, tak od teba odidem. Ked sa zacne smiat, vysvetlit s kludom anglicana. Toto je vazne, netrep, nebud cynizmus nam moze znicit vztah - ked to chces, mozem sa hned pobalit a odist, ked nie tak sa dame dokopy - vysvetlit si co sa stalo a ci ti ide na nervy. Dajte si normalne kazdy tyzdnen ulohu co budete robit pre toho druheho .. a zacat sa k sebe pekne chovat je taka malickost, ale ucinok je strasne a nepredstavitelne velky ... robit tomu druhemu dobre veci .
Hrosie je ta milenka ..to by uz bolo horsie nieco napravit ...
@eeffka :D
Nuz...zacala by som aj ja ,,rozumiet kazdej srande". Odstavila by som mu teplu vodu pri kazdom sprchovani, ved on ,,teplu nerad, nie je fajnovka".
Pri tej kefke donho rypla ze,,ty si tusim len muz do koca, nie do voza, pri vypadku elektriny by ti zuby uhnili?"
Na pavuciny ,,nie mam, mamE!!! a ja sa pavukov bojim, snad tu mam aspon na to chlapa!"
Na kvety obdivne... ,,take krasne zlte este nikdy neboli odkedy si ich zacal polievat ty...." a na auto...,,, oooch, to ma mrzi, asi potrebujem instruktora...alebo ma to naucis sam?"
ty sa musis odosobnit a zrazit mu hrebienok, ukazat ze mas vlastne nazory, manzelstvo v ktorom sa bude on nad teba neustale povysovat buducnost nema!
Mne to nahodou pride vtipne tie jeho komentare teda aspon tak ako to autorka napisala mi to vyznie skor ako keby ona sa"prepla" (bez urazky, fakt) do urovne "hladam na nom vsetky mozne chyby". Ak ho ma rada a zalezi jej na manzelstve tak sa oplati bojovat. Odpovedat mu podobnym stylom, ako tu uz bolo pisane, jeho komentare brat jednym uchom dnu druhym von. Tiez si z neho utahovat ved jeho to prestane bavit. A pred detmi sa nehadat (aj ked viem ze nie vzdy to ide tiez sa nam to stane). Radsej sa nad to povzniest postazovat sa kamoske pri kave a bude to ok.Drzim palce.
@magdalienka11 presla som si podobnym .rozvod bolo najlepsie rozhodnutie mojho zivota. Teraz som pred svadbou s inym muzom, cakam. Babatko a kazdy den dakujem ze som sa vschopila odist...Nema zmysel zit s niekym takym kto si ta nevazi.

@obsadenemeno Buď rada že si sa ho zbavila.