V manželstve som zúfalá, osamelá a ignorovaná
Som v posledné mesiace rozhodená v manželstve. Zúfalá, osamelá, ignorovaná. Sme manželia 15 rokov, tri deti. Pred dva a pol rokom sme sa presťahovali do svojho. Dovtedy u mojich rodičov na samostatnom poschodí. Vždy mi išla na nervy jeho lakomosť, zgrlošstvo a cieľ na všetkom šetriť. Áno, keď bolí deti malé a mala som iba materskú, bolo to veľmi natesno s peniazmi. Ale dokázala som čosi odložiť a boli sme na dovolenke pri mori. Keď sme sa rozhodli stavať dom, šetrili sme obaja. Postavili sme dom bez akýchkoľvek pôžičiek, načo som aj hrdá, ale viem koľko odriekania ma to stálo. Obmedzila som kaderníctvo, na kozmetiku som nechodila, žiadne kavičkovanie, či dlhšie ako jednodňové výlety, kupovali sme len to nevyhnutné. Dom už stojí, fasáda sa konečne robí, kopec vecí sa musí ešte urobiť... No ja už nevládzem... Som z toho psychicky vyčerpaná. Deti si privyrábajú, kupujú si sami oblečenie, či pc. Chcela by som konečne urobiť sebecky pre seba niečo. Viem je to blbosť, šetrila som si pred rokmi na plastiku nosa. Vždy čo som si nasetrila išlo do domu. Muž to nechápe, a vždy reaguje na všetko, že sú to jeho peniaze aj. A on s tým nesúhlasí. Aj teraz stále zgrloší aj na jedle, oblečení, už je to choré a ja to nezvládam. Dohovory neberie na vedomie, ešte v tomto smere ho jeho mamička podporuje. Nie sme na tom už tak, aby sme každý cent zvažovali. Nebaví ma chodiť s ním do obchodov, veď aj tak vyberá takmer všetko on. Viem, chýba bola, že už v začiatkoch som to dovolila. No vtedy nám to pomohlo. Ale teraz? Nikam nechce ísť, lebo to stojí peniaze. Hlavne, že pýta zase úspory na nové auto. Má síce 20 rokov, no nech si ho vezme na splátky, ani počuť. Ja chcem aj žiť, nielen doma sedieť. Je šikovný, vie si zarobiť aj na fuskach, tak ja neviem čo je v kuse posadnutý....
Milujete ho? Ak nie chodte odneho este mozete nieco pekne zazit
Ahoj mna zaujima aj vztah tvoj muz a deti. Ako to ony beru, ze maju takéto otca?
Smutne.Moj sused kym nevystaval dom bol taky Detom od detstva nic nedovolil Sedeli doteraz na sedacke prikrytej igelitom,topanky o 2 cisla vacsie lebo su drahe a maju si ich setrit,vyrobky 20r.v povodnych obaloch,dom ako muzeum.Deti po strednej usli.Zena tiez.Zalozila si na tajnasa tajny ucet,podala ziadost o rozvod lebo o pomoci lekarov ani pocut.Len a len odriekanie....veci nosi doteraz co pametam stare aj 20rokov.A co z toho?Jeden den si tu a druhy ...nic si nevezmes na druhu stranu.Je cas zit ci sa mu to paci a ci nie.Toto je uz cez ciaru a jeho mater musi byt tiez inac vymetena ked ho v tom podporuje.
Máš to ťažké, ale asi už s tým veľa neurobíš, možno po trochu, krôčik po krociku si obhajis svoje prava. Ono je to asi tak, že keď si vyberáme chlapa, tak by sme si mali všimnúť aj aký má postoj k spoločnému hospodáreniu s peniazmi a poznať aké má priority ci hodnotový rebricek.
mňa zaujala tá plastika nosa. Aj ja chcem ísť. Poďme do toho. Potrebujem parťáčku, lebo sama nemám odvahu. Máš aj vyhliadnutú kliniku?
Je MI ľúto tvojich deti že majú takého otca. Ale je to ja tvoja vina keď is za tie roky nevedel ani v s tým urobiť. Takže je to na tebe, a účet si môžeš kľudne sama otvoriť svoj kde ti pôjde výplata hocikedy...
- tak my tiez setrime, ale obaja sme taki. Ja mam kadernictvo max. 2 x do roka. Vlasy si farbim sama doma, ako to robila moja mama a stara mama. Na kozmetike, manikure ci masazi som v zivote nebola. Ok masaz som mala v kupeloch ako 18rocna 🙂 Na dovolenku chodievame len ku svokre - 250km, k nasim 200km, k sesterke 120km. To vzdy tak aspon na 2/3 noci raz za cca 6-8t. V zahranici som bola raz navstivit kamosku aj so synom spolu so segrou na 1t pred 2 rokmi. Muz nerad cestuje. Ako su deti vacsie, posledne 2 roky sme sa zacali takto 3 rodiny spolu so 7 detmi stretavat v lete raz na par dni niekde na chate. Vlani Oscadnica, tento rok sme naplanovali Hybe. Jednodnovky su normalne vylety, uplne super. Pre mojho muza je tiez vsetko drahe. No do obchodov NIKDY nechodime, 90% vsetkeho kupujeme na nete. Saty mam secondhand, desia ma plne obchody handier a vidim v tom len plne skladky. Drogerku sa snazim kupovat "capovanu". Je to lahsie, nemam rada potulovanie sa po obchodoch, zabija mi to cas. Potraviny nakupujem sama, alebo muz sam. Tiez kupujeme striedmo. Lyzovat nelyzujem, plavat neplavam - takze toto odpada, sem-tam muz vezme deti na wellness. Akoze dom by som mala rada, lebo som vyrastla v 8izbovom so zahradou a kvety a pestovanie a sadenie a stromceky, par zvieratiek je moj sen stale. Toto nemam, ale beriem to tam, ze vsetko sa neda mat a najlepsia cesta ku stastiu je vdacnost a spokojnost. Lebo uvazovanie, co vsetko si odriekam, je cesta do depky. Toto si naozaj nechcem pustit do zivota.
No podľa mňa šetriť je normálne, vážim si takých ľudí🙏
Na druhej strane si treba stanoviť priority, že ak niečo ozaj chcem,považujem za dôležité idem si za tým pre seba a nie preto že druhi to majú.....napríklad my tiež šetríme a robíme dom, no dala som si strojček na zuby, mala 30tku v reštaurácii, mužovi som urobila chatu na okruhliny,ideme sa profi fotiť a dám za to 150€
Na druhej strane si nekúpim sušičku, prosto tých 500€ radšej dám malému na sporenie, nechodim na nechty, kaderníčka, kozmetička, našťastie to ešte nepotrebujem 😂
Chodim cvičiť a kúpim si permanentku za 30€ na 10 vstupov ale nosím tam crivit oblecko a nie Nebbia
Rada čítam knihy ale nekupujeme idem do knižnice
Využívam na nákupy bazár mk aj secondhandy, drahé butiky neznášam....
Nekúpim si smarthodinky hoci niekto po nich túži a povazuje to za stred vesmíru
Áno túžim cestovať rozumej spoznávať svet, ale nemám na to, ideme na last minute raz za uhorský rok, predĺžené výlety po eú ale žiadna "Amerika "😂😂
Prosto žijem si spokojne tým že nepozerám čo má niekto iný...mohlo to byť lepšie,alé aj horšie.
Klobúk dolu pred tým kto vie šetriť a dokáže si takto dom potom postaviť. Ja sa snažím, ale zároveň aj chcem aby sme si nejaké veci dopriali, takže vo mne sa to tak bije. Myslím, že vy ste v tomto smere také protiklady, možno by bolo dobré keby aj jeden aj druhý urobíte nejaké ústupky a bude to super 🙂
Kazda minca ma dve strany. A rozny uhol pohladu.
Za mna napr aj super ze ste takto dokazali usetrit. Dnes to uz dokaze malo kto. Ano vsetko nas nieco stoji.
Treba si ale urcit spolocne-SPOLOCNE- co ano. Co nie.
Chodite spolu na vylety?
Ak nie dat si aspon raz za rok ci uz vikend alebo aspon tak spolu rodina.
Mesacne nech ti vie oddelit nejake peniaze “pre teba”. Hoc iba 100€. To nech da aj on sebe bokom. A co uz s nimi urobi je jeho vec. Proste nieco co nebude vase spolocne. Ale len tak. Pre radost.
Neviem. Ale ked si predstavim ze mnoho ludi zije ze mozno aj nevedomky “rozhadzuje” a nedokazu ani usetrit. Moj obdiv skor ludom co dokazu aj usetrit.
Mam kamaratov. Obaja pracujuci. A za 5 rokov neboli schopni nic usetrit. Skutocne nic.
Pekny vecer, krasne, drzim palce! Je na case zit, zistit po com srdce tuzi!!! Plastiku schvalujem a kvalitnu, overenu, ceny sa az tak nelisia. Urob nieco len pre seba! Fantasticky to cloveka ovplyvni 😉 hlavne zenu. Kup si krasne saty, teraz to uz fakt vela nestoji, zober decka na zmrzlinu a nadherne si to uzite!!! Zisti co ta bavi, co chces zazit, nemusi to byt drahe, vela veci sa da aj bez vela penazi. Zivot si krasnym robime my same. 😉
Aj ja mam zrgrlosa 🥺 jedine stastie ze som v roku 2008 ked sme sa brali nepristala na spolocny ucet, mam svoj, nema na neho dosah VDAKABOHU ze ma vtedy osvietilo inak by sme nic nemali(lebo podla neho vsetko je hovadina), 9 rocny by doteraz chodil v bodynkach c. 56 a dcera tiež... Pri mori sme neboli, ak nejaky vylet/dovolenka tak len z mojich uspor a samo musela som ho zorganizovat... Vecne hadky kvoli peniazom 🥴 tento rok som mala nasetrene(popri RD aj pracujem na živnosť) konecne na dovolenku pri mori... A drb corona 🤦♀️ tak som nakupila detom z toho male ihrisko na dvor... A sebe prave zvazujem novu penazku 😜
Fuuu, uprimne? Radsej s mensou rezervou a v byte zatazenou hypo, nez toto....Nie sme zatazeni na peniazoch, cim sme starsi tym sa viac snazime setrit ale toto.....obdivujem ta, chapem niekt ludia sa zadlzit nechcu, ver mi mozno ani my by sme sa nie ale po roku sme sa brali,lebo sme chceli, nemohli sme ist k svokrovcon ani k nasim tak radsej sami, poctivo splacame hypo a popritom aj usetrime, ideme na vylety, dovcu, kupime detom darceky po akych tuzia, v ramci medzi;) nez to co mas ty....niekt chlapi su mimo, aj ked mozno pre niekoho sme mimo my s manzelom mimo🤦♀️obdivujem ta, toto by som nedala🤦♀️a ani on.
Na mňa vôbec neposobis vystrasene, práce naopak, vieš,že chces niečo zmeniť a vieš presne co. 👍 Prvý problém je,že si na tú jeho hru pristúpila už dávno, išli ste v tom spoločne, v tom šetrení, uberani. Tiež mám muža čo neznáša pôžičky, ani míňanie, ale ja som mu na to nepristúpila. Takže tam bude jediný problém. On vie že to dokážeš, tak ťa tak berie. Nevuem aká je povaha, keď budeš na neho tlačiť , alebo skúsiť nejakého známeho, aby podpichol, poukázal že aj inak sa dá žiť.
Hroza, tolke roky byt nasackovany u fotrovcov co ani oni nemali sukromie, zgrlosit uplne na celom svojom zivote aby som si raz uz o cosi vyssom veku zacala staviat dom, no katastrofa. Zacni zit pre boha
Tiež poradím prestať s mužom diskutovať čo kúpiš a čo nie, proste si zober peniaze a kúp. Jasné, že zo začiatku bude prskať keď si to všimne, ale ty mu vždy opakuj, že zarábaš rovnako ako on, doma robíš všetky domáce práce ( toto neviem či máte doma nejako podelené, do bezvedomia ma vytáča, ako sa od ženy očakáva ako samozrejmosť, že bude doma robiť všetko sama bez toho že by ju chlap doma o to zakaždým prosil navarí, operie atď. ale ona sa mu musí prosiť pri každej jednej prkotine o peniaze? Pritom aj ona zarába? To kde sme? ) Takže tak ako on berie ako samozrejmosť, že ty mu navaríš, tak ty ber ako samozrejmosť, že si vezmeš peniaze na to čo potrebuješ. Že si potrebuješ oddýchnuť, potrebuješ kaderníčku, plastiku, wellnes, pekné oblečenie? Áno to potrebuješ a že to on považuje za nadštandard je jeho problém. Ty to proste po toľkých rokoch odopierania potrebuješ a hotovo. Neustále opakuj, že už chceš život aj žiť, že keď budeš na dôchodku s plno chorobami tak ti to už bude naprd. že ak on nechce tak nech sedí doma na zadku a žgrlí zo svojej výplaty. Proste už by som neriešila a brala si bez opýtania. Zostanú mu 2 možnosti, buď sa s tým zmieriť, alebo sa rozísť a hodiť všetko čo budoval za hlavu. Neviem aká povaha je tvoj chlap a čo by z toho si skôr vybral ale ver tomu, že kopa chlapov to radšej vzdá, pretože im dôjde o čo všetko by prišli. Takže je to celé o tom ako sa žena je ochotná podriaďovať a keď už proste prestaneš byť ochotná, tak mu neostane nič len sa prispôsobiť. Musíš si hlavne ty sama v sebe uvedomiť, že ty máš na to všetko právo. On nie je žiadny tvoj šéf aby si si riadila len jeho názorom čo kúpiť a čo nie. A keďže obaja prispievate do domácnosti nielen finančne ale aj starostlivosťou ( a to častokrát žena aj viac) tak máte úplne rovnaké právo si zobrať a kúpiť z peňazí to čo treba. Proste zober si a kúp čo potrebuješ. Veď si rozumná, nezoberieš všetko, nepomíňaš všetko, to za tie roky vie aj on, tak kde je problém.
inak je dost smutne ze za chvilku budu v tom dome vlastne sami. Deti si budu aj tak viac spajat domov s domom rodicov ako tento novy dom v ktorom su posledne 2 roky. Strednu a vysku si vacsina z nas pamata tak rychlo, tie roky preleteli, ale zakladna ta trvala vecne. V tomto veku vnimame cas inak. Teraz su deti na strednej a musia chodit po brigadach. Urcite to nie je na skodu, tiez som brigadovala, ale na to aby si som si financovala svoje hobby a zabavky. Po vyletoch sme chodili s rodicmi, mali sme vsetky zakladne veci a nic nam nechybalo aj bez tych brigad. O par rokov pojdu na vysku, alebo robit do zahranicia aby konecne "zarobili" a zacali zit. Kto vie ako vnimaju situaciu doma, mozno len cakaju kedy zdrhnu.
Po tolkych rokoch uz asi ani manzel nevie ako si uzivat, tiez je z toho trochu mimo. Chce auto...nechce motorku na ktorej by sa premaval len tak...obaja sa musite naucit zacat si tie peniaze aj trochu uzivat ...zacnite spolocnou peknou vecerou
Nastavili ste si to tak aby ste nemuseli dlzit banke...manzelovi to vyhovuje...ale ty si si cely zivot v podstate nedobrovolne upierala
@maryetta to s tými napríklad 50 alebo 100 eurami skúsim. Zdá sa mi to super nápad. Vďaka za tip.
my sme s muzom zase opacny extrem, miname dost, sice mame dobre platy, ale hypo a teraz kupujeme nove auto na uver, ale nemame takmer ziadnu rezervu, 1000 eur nepovazujem za rezervu :D
Vies ci uz si ich odlozis. Alebo pojdes ku kadernicke. Alebo na oblecko. Proste aj kusok radosti. Rozptylenie.
Nie je to az taka polozka. A mozes s nou ratat.
Ty len vezmi nohy na plecia a utekaj od neho aj s deťmi.. Pretože to nieje život ale prežívanie a on vďaka tebe si zije
Kamosky mama tak žila. A cez vikendy este makala u svokry na poli.. on mal este take hobby ze kupil aj 100 nechutnych nanukov lebo boli v zlave a potom to museli nasilu jest. Tiez mali rok igelit na novom gauči. V starsom veku jej z neho už preplo psychika to uz neuniesla. Co z toho ze maju byt v centre Ba a zdedili 2 domi na dedine..?život jej ubehol zničena mladost deti odisli z domu ostal jej len ten drzgroš. V zivote nikam nesli ani s detmi ziadna dovolenka až ked jej dospela dcera dake wellness cvakla. Daj si urobit ten nos možno to potrebujes viac ako nove auto. Asi ti cely život ničil sebavedomie akoby si sa nemala dost rada ked si nic nedopraješ .. sebavedomie a sebahodnotu by si mal clovek pestovat na vnutornych zakladoch ale ked to niekomu pomoze aj plastikou tak preco nie? Plastika nosa je jedna z najcastejšich zakrokou. Hlavne u ženy je ten nos dost podstatny. Takze šetri si na nos a potom pokračuj na dovolenku aby si tie vaše deti este nieco užili než vyletia z hniezda aby nemali zdeptanu mamu v zacarovanom kruhu boja s lakomcom.. Lebo sa moze stat že domov budu chodit len na vianoce. A hlavne aby sa nieco zmenilo doma medzi tebou a manzelom Lebo ked deti odidu tak ti jeho šetrnost pojde este viac na nervy.
odporucam aj ja tie peniazky pre teba - nemusis mat vlastny ucet staci dovera..... mame zavedene sme sice setrne typy obaja - ale aj ty si podla mna len mas inde latku ako tvoj muz momentalne... ja som bola dakedy viac teraz je viac muz (ani sa mi nechce verit ze ked sme sa brali som sa trochu obavala ze ci nieje moc rozhadzovacny a ci mi to nebude sposobovat stres :D).. ale toto nam pomaha vyrovnávať takéto pocity.. dohodli sme sa ze peniaze su spolocne co sa kupuje sa dohodneme.. ale mame urcitu sumu za mesiac co nikto nikomu neofrfle a je to super aj v tom ze potom uz sa to nevnima ako ze minula si na zbytocnost ;) - viac menej tie peniaze povazujeme za minute.. aj ked casto ich neminieme.. ... a vela komunikacie pomaha... a inak ver tomu ze setrive povahy maju aj svoje vyhody a mam viac znamich co trpia stresmi lebo ziju prejedenim celej vyplaty nech je akakolvek ale nemat rezervu je ovela viac stresujuce.. nehovoriac o partnerovy ktory je cierna diera na peniaze,... takze stabilita je fain .. v druhom rade by som brala aj to ze je to aj trochu v hlave .. naozaj mame pocit ze konzum je to co nas urobi stastnymi... ako pisala babenka vysie nepamatam meno aj ked za mna je urcite setrnejsia ako ja .. ma inde latku ocividne... ja mam konicky lacne ale nie ziadne teda plavam cestujem aj zahranicie (dalej ako cechy myslim :D pokial sa da nie financne (tam v podstate mame taku rezervu ze sa nemusime pytat ci na to mame ale pytame sa spolu ci tolko chceme minut) skorej casovo a planovo nakolko mame malinke deti) a tak len si vyberam tie lacnejsie alternativy teda drahe veci robim obcasne lacne (turistika priroda.. ver ze to precitsi hlavu a ziadne konzumne sracky to cloveku nenahradia a je to uplne zadarmo - ako pise setrna babenka vysie jednodnove vylety su uplne super nevidim na nich nic zle...) sa snazim si uzivat naplno.. a nedaj sa zdeptat tym ze si deti privirabaju je zle.. ja sa snazim tiez deti vychovavat tak ze nemaju vsetko za co si prdnu aj keby to mali ich rovesnici .. dnesna konzumna doba je trochu hnus z mojho pohladu (deti s tabletmi v rukach polku dna a potom sa cuduju rodicia ze su drzi pretacaju ocami unudeny nevedia sa von ist zahrat pomoct nemaju vztahy s rodicmi ani kamaratmi...)... treba si upratat v hlave priority... nerobit nic z trucu ale mat na veci vlastny nazor.. drzim palce.. podla mna to zvladnes.. aj mi sme mali krizu a komunikacia pomohla... respektujuca.. ziadne ze presadzuj si nazor na tvrdo .. v tom ja cestu nevidim.. aky by si z toho mala pocit ak by ti mal niekto vyvolavat vycitky svedomia... a zit samostatny zivot ako ofucana zena to tiez nieje prijemne naco by ti tie vsetky veci potom boli...

Naši zgrlili na sebe celý zivot..nechapala som to že keď už si môžu dovoliť hocičo kúpiť tak tak neurobia, ale vedela som že mali ťažké detstvo malo peňazí, tak sa bali ze to môže ešte raz prísť, tak radšej šetrili vzdy na zle časy. Po maminej smrti sme zistili že si nasporila peknu sumu za čo sme si kúpili potom auto..ale tatkovi to potom otvorilo oci a začal konečne na seba aj utracat a dopriať si viacej, na veci čo ma rad...Ale Ja tam vidím kopec pozitív v príspevku.. máte vlastne bývanie deti sú šikovne a vedia si privyrobiť.. muž je šikovný a ty si to vydržala cele tie roky..gratulujem a snáď uz je čas myslieť aj na seba..želám veľa zdaru!