icon

Vadí mi priezvisko

sealaris
25. mar 2016

Ahojte..viem ze teraz co napisem je vlastne..uplna hlupost oproti naozajstnym problemom..ale..rozisla som sa s otcom mojich deti..priezvisko mali po nom..a teraz..mi to priezvisko dost prekaza..uz som skor..nanho az alergicka..lutujem ze sme to vtedy dali takto..lutujem ze vtedy som na to pristupila a dali sme priezvisko po nom..malo ostat po mne..aj ked som u lekara alebo v minule v nemocnici,neviem..neviem ci mam vysvetlovat ked aj mna prezyvaju tym priezviskom a neviem ci mi rozumiete..a casom som na to ostala akasi..fakt alergicka..a vadi mi kedze sa on o nich nestara ako by mal vadi mi ze nosia ich priezvisko..najradsej by som ho zmenila..ale neviem ci by to bolo spravne..ten starsi syn ma uz tri roky..asi si pomyslite ze je to nezmysel co tu riesim..ale..nemozem si pomoct...neviem ci som sa spravne vyjadrila aby ste ma pochopili..ale vopred za vsetky nazory dakujem..

mima4
26. mar 2016

@sealaris
no poviem ti za seba, lepsie sa da o mnohych veciach z pozicie krestana porozpravat s ateistom ako tzv. papierovymi krestanmi....

len v nasej spolocnosti priznat si, ze si ateista...no radsej ludia povedia ze veria v neviem ake energie...

cecil36
26. mar 2016

@mima4 aha cize 16 rocna ak chodi s niekym do kina a na kavu a po dvoch rokoch sa rozidu uz patri do tvojej statistiky 95%? Ci od akeho veku uz ratas tvoju "satistiku"? Ku krestanom. U nas na ulici boli piati, jedna rodina, co sa stale s niekym sudila ak za skaredy pohlad, druha bola riaditelka skoly co udavala deti, ktore chodili na nabozenstvo a potom sa obratila a stala sa z nej ortodoxna krestanka, od jednej rodiny usli deti, lebo teror otca uz nevladali znasat, potom starsia pani, ktora bola smelinarka s bonami a posledna rodina, ktora mala 7 deti a naozaj zila krestanskym zivotom. Tot moja statistika.

sealaris
autor
26. mar 2016

@mima4 asi ano..ja napriklad co som mala spoluziacky neveriace...nokdy by som nepovedala ze su neveriace lebo sa spravali tak isto ako aj my veriace..alebo..skor by som to povedala naopak...ze my sme sa spravali ako ony..ja proti neveriacim nemam absolutne nic..je to kazdeho nazor..ale..ani proti krestanom..cize sama pod nich patrim..len si myslim to,ze NIEKTORI my ,,veriaci" sa tak nespravame zial...ale..ved..myslim ze mame rovnaky nazor;) ak som spravne pochopila tak..myslime to iste;)

cecil36
26. mar 2016

@diablikovci ano presne tak to zo zakona je. Vsetko ostatne riesis sudne. Nemozes dietatu dat ine priezvisko len tak, ze vsetci sa volate nejako, aby sa ono nevolalo inak. Nejde to automaticky, musi s tym suhlasit ex alebo potom sud.

mima4
26. mar 2016

@cecil36
mas pravo na svoje statistiky, kazdy clovek ma zodpovednost za seba, nie druhy za neho...

pisala som ze nie pubertalni ludia, t.j. 16 rocni... V 18tke mozu ludia uzavriet manzelstvo uz alebo mozu fungovat "bez papiera"... takze vtedy su normalne regulerne vztahy...

mima4
26. mar 2016

@sealaris zial, aj krestan je clovek a ocakavat od neho dokonalost je nezmysel... Ja si vazim ludi bez ohladu na ich vieru.

diablikovci
26. mar 2016

@cecil36 ale ja neriešim mena už narodených deti. Preto som napísala že deti čo už má im by som nemenila už meno. A ked si nájde iného a bude mať sním dieťa tak mu dá papier v pôrodnici podpisat že aké bude priezvisko a ked stým súhlasí tak čo treba riešiť!

diablikovci
26. mar 2016

@cecil36 čo ma stým ex keď ja budem mať dieťa s iným mužom? To už nieje jeho starost to už nieje jeho dieťa.

diablikovci
26. mar 2016

@cecil36 mam dva príklady jedna malá dieťa a dala podpisat papier že sa dieťa bude volát po nej a otec dieťaťa súhlasil, potom mali druhe a tiez podpísal papier že bude sa volať po nej. Keď otec dieťaťa súhlasí tak nieje problém. A všetci traja sa volajú Kvietikovci a on je Novák. Ale zase mam aj taký prípad že ona sa volá Čechová slobodna matka dieťa sa volá Horvath a ďalšie dieťa má s iným mužom a volá sa Kováčová.

mateson
26. mar 2016

baby kašlite už na to a choďte farbiť vajcia 🙂

ataner81
26. mar 2016

aj moje deti majú moje priezvisko. Nie žeby som rátala s rozchodom ale......no človek nikdy nevie a nechcela som zažívať to čo ty. Ja chodím s deťmi do škôlky a budem do školy. Ja chodím po úradoch vybavovať všetko, ja chodím po lekároch a ja nemám chuť každému vysvetlovať, prečo sa moje deti volajú(teda by sa volali)inak ako ja. V júny máme svadbu a potom si všetci zmeníme meno po tatovi🙂 Bez súhlasu bývalého sa to nedá jedine, žeby si to dotiahla na súd ale aj tam musí byť vážny dôvod na zmenu mena bez súhlasu otca a tvoje zlé pocity či alergia na meno to bohužial nie sú. Je mi to ľúto, no musíš sa s tým nejako zmieriť

mircalla
26. mar 2016

@mima4 cize načo zabijat s niekym čas, čo nema buducnost
Chces tym povedat, ze ty vopred vies na 100 percent - kym zacnes vazny vztah - ci ten vztah ma alebo nema buducnost
tak to si potom jasnovidec

marcelatje
26. mar 2016

Tak ak ludia v manzelstve umelo navysuju percento rozchodovosti z ktoreho sa akoby vykupia sobasom a bremeno nechaju parom zijucim spolu bez sobasa tak tych 95% je aj realnych. Neviem ci poznam manzelsky par pre ktory by ten druhy bol prvym partnerom.
Pisem ako hotentot ale myslim tym ze aj ludia zijuci v manzelstve s velkou pravdepodobnostou mali nejaky vztah uz predtym ktory sa javil vazne no z nejakeho dovodu to nevyslo.
Za seba pisem ze ak by som aj bola vydata a nastane neriesitelny problem fakt ze sme manzelia mi v rozchode nezabrani.

mircalla
26. mar 2016

@marcelatje mudro

indiankaindi
26. mar 2016

@natalka13 ja veľmi dúfam, že nebude kresťan ani náhodou. Ale ak sa rozhodne ňou byť, nevyhodím ju z domu 😀 ja totiž nie som kresťan 😝

maxiva
26. mar 2016

@indiankaindi tak ty ich netolerujes vobec,inak by si tu take otrasne veci nepisala.maximalne ich trpis 😠 v podstate mi je jedno ,co si ty myslis o krestanoch.ale nepaci sa mi ako si tu zosmiesnila bibliu,ucenie a celu cirkev.akoze si dali drogu a potom to vykladali.....no nemam slov.normalne sa da povedat nazor aj bez trapnych urazok.a este si to vytiahla v najväcsi krestansky sviatok ☹ ...dnes su niektori ludia bez stipky tolerancie a ucty!a ty patris k nim

mima4
26. mar 2016

@mircalla no napr. vztah nezacnem skor, ako nemam vybudovane s dotycnym priatelstvo, dokial sme si nieco neprezili, neskusili, ... ja som sa s manzelom pred chodenim asi rok velmi dobre priatelila... boli sme si ako jeden... spolu sme robili x aktivit, travili sme cas medzi ludmi, videli sme svoje reakcie, zvladanie stresovych situacii, radili sa... proste najprv sme sa spoznali, aby sme vedeli, ci ideme do toho alebo nie...

Keby som nevnimala, ze "ano, s tymto si viem predstavit zostat zvysok zivota a byt jeho zenou", tak ani by som s nim nezacala potom chodit? a naco? Radsej cas mozem venovat podstatnejsim veciam ako chodeniu pre chodenie.... a okrem toho ako zena si chranim svoje srdce.

mima4
26. mar 2016

@indiankaindi a mozno prave skrze dieta uveris...

mircalla
26. mar 2016

@mima4 napriek tomu vsetkemu tam vztah moze zlyhat - zlyhali vztahy o ktorych boli ludia skalopevne presvedceni, ze su tie prave

mima4
26. mar 2016

@mircalla vsetko je mozne, a aj v manzelstve. Manzelstvo nie je zarukou do zivotnej lasky a neviem coho este...

indiankaindi
26. mar 2016

@marcelatje ja sa obávam, že ak sú dvaja manželmi, je ten rozchod komplikovanejší a ťažší. Ak spolu iba žijú, je myslím jednoduchšie sa zobrať a ísť. Ale ten proces rozvodu, papiere, súd a neviem čo. Delenie majetku... myslím, že veľa ľudí sa práve pre toto nesobáši. Nehovoriac o tom, aké je to neefektívne, keď má niekto svadbu ako hrom, lebo dvaja sa ľúbia, láska až za hory, budú spolu naveky. Svadba vyždíme obe rodičovské strany aj mladých, ide sa do extrému a o necelý rok sa rozvádzajú, lebo on si našiel inú a zistil, že aj tam je láska ako hrom 😒 Ale neviem, ja to posudzujem len z toho, čo by bolo pre mňa horšie. Ak by sa niečo zomlelo, tak ako vydatá sa asi ťažšie zoberiem, zbalím 5 slivák a vypadnem niekam k rodičom.

marcelatje
26. mar 2016

@indiankaindi suhlasim rozvod je komplikovanejsi no nie tazsi. Rozchod je rovnako tazky pre manzelov ako aj pre ludi ktori nie su zosobaseni. Co sa delenia majetku tyka to je predsa v manzelstve osetrene tym padom lahsie ako pre pary co ziju nadivoko a majetok pravne osetreny nemaju.

indiankaindi
26. mar 2016

@maxiva pepáč, ale nemám si prečo ctiť kresťanov. Ja nevnímam, že sú sviatky, ja oslavujem sviatok jari 🙂 A nikoho neurážam. To že sa niekto radí do tejto skupiny je jeho problém 😔
@mima4 život ma naučil nehovoriť slovko nikdy ale ver mi, že teraz som o tom skalopevne presvedčená, že sa nič podobné nikdy neudeje. Kedysi, ako dieťa, som bola čiastočne vedená ku kresťanstvu mojim nevlastným otcom. Už dávno predtým ako ho odsúdili a zavreli za týranie som pochopila, že kresťansvo je zlé a zhubné. Veľmi zlé. Skrýva zlo, ktorého je v kresťanských radoch najviac a je najnechutnejšie. Je toho veľmi veľa, dnes, a bolo toho ešte viac kedysi v minulosti. Len sa o tom nehovorilo. 😠

natalka13
26. mar 2016

@indiankaindi hlavne ze mas dceru pokrstnu. Mas to nejak cele pomylene.
delenie majetku z manzelstva je ovela jednoduchsie ako mimo manzelstva.

mima4
26. mar 2016

@indiankaindi ja som krestanka a verim, ze ziadny krestan nemoze byt odsudeny za tyranie a podobne...pretoze krestan zije vierou, t.j. praktizuje ju, viera sa neda skryt, tak ako sa neda skryt ludska podlost a hniloba, ktora vsak s krestanstvom nema nic podobne.

mircalla
26. mar 2016

@natalka13 rozvod je podla mna ovela casovo dlhavejsi, frustrujucejsi a psyhicky vycerpavajuci ako rozchod a to najma na Slovensku. okrem toho to vobec nezavisi od vas, ale od tretej osoby a moze sa tahat aj riadne vyse roka
delenie majetku - pary, co nie su zobrate, ak si veci riesia rozumne nemaju ani co delit.
zato pri rozvode zarucene vzdy jedna strana osklbe druhu a to poriadne, a vacsinou je to vyhodne pre zenu, pretoze vo vacsine pripadov do spolocneho majetku prispel najma chlap (nehovorim, ze to je pravidlo)

maxiva
26. mar 2016

@indiankaindi skus si precitat,co si tam napisala a porozmyslaj,ci nebol ten prispevok plny urazok ☹ to,ze mas zle spomienky na nejakych ludi neznamena,ze sa musiz takto vyjadrovat.keby si si vazila ludi ako takych,tak nikdy takto hrubo neurazis!mozno bol k tebe niekto kruty,ale za to moze ten dotycny clovek a nie vsetci krestania a cirkev.vsade su rozny blazni a fanatici,nie len krestania.a mimochodom dieta sa krsti kvoli tomu,aby bolo vychovavane v krestanskej viere,aby ho rodicia viedli ku krestanstvu...

cecil36
26. mar 2016

@mima4 krestan je ten, co sa hlasi ku krestanskej viere 😉

cecil36
26. mar 2016

@natalka13 v com je to jednoduchsie? Toto by ma zaujimalo...

mima4
26. mar 2016

@cecil36 ja s tym nesuhlasim...

mozem sa hlasit ku tehotnym, ked tehotna nie som? 😉 Mozem sa jedine hrat na tehotnu..a tak je to aj s vierou