Vadí mi, že iní členovia rodiny sa snažia vychovávať moje dieťa

9. feb 2022

Som divná ked mi vadi ked ini člen/ členovia rodiny sa snažia vychovávať moje dieťa? (2,5)

Ze ked napríklad nieco ,,zle,, urobí, zacnu mu vysvetľovať ze to sa nesmie a mudrovat?
Nemala by to byť úloha rodiča?

laskamojajeidna
9. feb 2022

No to píšeš asi o svokre.

haley7897
9. feb 2022

A od čoho by mala byť podľa teba rodina?

autor
9. feb 2022

@laskamojajeidna nie! Viac členov rodiny. Sestra, švagor,babka dedko.. proste ked niečo malý urobí, naposledy nechcel dojest na návšteve obed všetci mu to zacali ako supy vysvetľovať a kritizovať a davat kazne..az sa nakoniec rozplakal.

autor
9. feb 2022

@haley7897 aj takí,ktorych vidi raz za uhorský rok?

laskamojajeidna
9. feb 2022

To bývaš s nimi?

zuzitko74
9. feb 2022

V tejto konkrétnej situácii si mala zasiahnuť, vysvetliť rodine, že u vás dieťa nemá povinnosť dojesť do poslednej omrvinky a dieťa pred nimi ochrániť. V iných situáciách môže byť ich výchovný zásah úplne v poriadku.

elizabet173
9. feb 2022

ak s nimi nebývaš, obmedz návštevy, vtedy keď sa rozplakal, mala si im povedať, že to prehnali, zobrať dieťa a odísť

sona96
9. feb 2022

Skôr je divné, že miesto toho, aby ste si to asertivne vysvetlili, to teraz spätne riešiš tu. Keď vidím niečo, čo sa mi nepáči, tak sa rovno ozvem. Určite by som nikoho nenechala zdeptat moje dieťa až do plaču, predsa.

tosomja
9. feb 2022

Určite by som to nedovolila. Tiež sa mi nepáči keď niekto dáva kázne mojej dcére, čo ma robiť ako ma robiť, hlavne, keď u nás je to úplne ináč a nevyžaduje to od nej. Ja by som sa však ozvala keby sa mi niečo nepáčilo.

autor
9. feb 2022

Ľutujem ze som nic nepovedala.. doslo mi to az neskôr, ze to hrotili zbytočne.

deti95060810
9. feb 2022

neboj sa ,ešte príležitosti budeš mať dostatok aby si im to vysvetlila - neľutuj
...samozrejme ty ako matka určuješ pravidlá ...

evica17
9. feb 2022

Vadili by mi urcite veci, ked by vychovavali. Ale niektore veci by mi zas nevadili, praveze by som.bola rada ze dieta ma aj u nich rovnake hranice ako u mna a oni sa to snazia dodrziavat.

miadi
9. feb 2022

Nutit jest ale nie je vychovavanie. Ty vies ze sa to nema Tak si ich mala stopnut.

zuzanaete
9. feb 2022

Ak dietatu dohovaraju kvoli niecomu, co je pre mna a manzela ok, tak hned povieme, ze to je ok, ma to dovolene, toto nemusi … Proste podla situacie. Ak vychovavaju v niecom, co ani my s takym spravanim nesuhlasime, tak nech vychovavaju. Pripadne este pridam, ze dedko ma pravdu, to sa nema….

diamond007
9. feb 2022

Nie si divná...mne lezie na nervy keď malej vysvetlujem čo a ako a moja mama konkrétne to vysvetľuje dvojmo teda nenechá to na mňa ale skáče mi do reči. Ja som sa neraz ozvala že nech mi neskáče do reči alebo že si to vykomunikujem sama.
Určite zakroc aj ty, mne keď nieco začnú na malú či svokrovcov či švagor/sestra/mama tak poviem svoje ale nie im veľakrát ale malej to akoby ,,vysvetlím,,.
Aj švagor minule malej hovoril ze pod dojest a ja jej na to vravim- Ak máš plne bruško alebo nechces, nemusíš už jesť.

paciko9
9. feb 2022

Neudupajte ma🙂 ja si osobne myslím, že ak sme na násteve u babky tak ju môže napomenúť ak robí niečo zlé. Ale to, že nechce jesť alebo nedojedla tak to už je cez.

dadis
9. feb 2022

Dieta zije v spolocnosti. Je dobre, ze dostava spatnu vazbu aj od inych ludi.

autor
9. feb 2022

@diamond007 presne toto,ze ja niečo vysvetľujem a vsetci to začnú opakovať a dohovárat..potom je maly nervózny z toho.. .. proste to nenechajú na mna ale skáču do toho.

autor
9. feb 2022

Ja viem co je správne a co nie. Chápem ze chcú dobre.. no odtiaľ potiaľ. Nabudúce sa k tomu vrátim a poviem ze si to viac neprajem. Vnútorne ma to žerie

1mina
9. feb 2022

Ja si tiez myslim ze este by bolo v poriadku upozornit keby dieta robi napr nieco nebezpecne- vylieza niekam, alebo nieco nici robi nieco co nema atd vtedy nech upozornia aj oni aj ja stale upozornujem deti na navstevach aby sa chovali slusne ...ale napriklad ani moju 3.5 rocnu nenutim nasilu dojest a na navsteve by som ich tiez nedovolila aby do nej nasilu hustili ked nechce

martinaplum
9. feb 2022

Ja len dodam, ze ak to matku stve, treba to riesit okamzite. Moja vlastna skusenost je taka, ze som si velakrat zahryzla do jazyka a potom to prerastlo do takych rozmerov, ze mi na danom rodinnom prislusnikovi vadilo uz uplne vsetko a potom sa s tym velmi tazko nieco robi.

andreatytler
10. feb 2022

Myslim ze zle reagujes na to ked sa snazia vychovavat tvoje dieta. Miesto toho aby ti to zacalo vadit a hnevat ta to, staci uplne bez akychkolvek negativnych emocii tym ludom povedat, ze my to takto nerobime. Myslim ze je normalne ak sa rodina zapaja do vychovy, ale je na rodicovi aby ich snahy usmernil. Ak su extra tvrdohavi a tvoje snahy ignoruju, tak zasiahnut raznejsie. Urcite by som nikomu nedovolila, aby rozplakal moje dieta, len preto ze ho nuti do niecoho co my neuznavame.

lujza123
10. feb 2022

Na toto neexistuje univerzálna odpoveď. Záleží od situácie. Jasne ze v prvom rade je výchova úlohou rodičov.
Na druhu stranu vezmi si situáciu ze rodicia prídu zo svojim extrémne nevychovanym a rozmaznanym potomkom ktorý skáče po sedačkach, lieta s jedlom po dome a všade trusi, musí mať všetko na čo ukáže ináč spustí vresk, nakusne všetky koláče ktoré sú na stole a nechá ich tam, robí zle domácim zvieratám a pod ale rodicia si svoje zlatíčko bránia, nikto mu nesmie nič povedat lebo len oni vychovávajú.

V tvojom prípade keď sa ti nepáči ze ho nútia do jedla vysvetli im ze vy ho nenútite a nemusí všetko zjesť. Ze si to vezmete zo sebou a doje to na večeru (keby si tie typy co neradi vyhadzujú jedlo nech majú dušu na mieste)
Ale skus byť aj objektívna, nepovažuj svoje dieťa za zlatého anjelicka co nerobí nič zlé.

autor
10. feb 2022

@lujza123 ok su také deti . keď môj maly napríklad kusne z koláča a nechá, ihneď ho upozorňujem ze ri nesmie a musí ho dojest. Poslúchne ma. Samozrejme inokedy skúsi zas ,ja ho stáleupozorním , nenechám to tak, lenže vždy sa do toho pustia aj ostatní a dávajú mu kázne ( v podstate mu hovoria ti isté co ja.. ale načo? ) to mi vadí.. ze sa zapájajú do toho, keď nemusia

autor
10. feb 2022

Alebo je to ok ? Mne to vadí.

paulinoocka
10. feb 2022

Tak ako je to podla mna normalne a zaziva to asi kazdy. No ak ti to vadi, tak by si im to mala proste povedat a nech sa toho drzia

dadis
10. feb 2022

Si len citliva. Ja som deti nikdy nenutila dojest. Ak to niekedy skusala rodina, bez emocii som oznamila, ze nemusi dojest, ak si uz neprosi. Ale ak je to aj tvoj postoj a tvoja rodina ta v tom len utvrdzuje, tak nerobia nic v nesulade s tebou. Odveci trochu otazka, nesuvisi priamo s temou, ale ty by si sa citila ok, ak by ta niekto nutil dojest? Alebo nutis dojest niekedy navstevu, manzela, rodicov? Preco potom v tomto riesis dieta? Len ma to zaujima..

kandelabra
10. feb 2022

záleží čo by to bolo. AK dieťa spraví niečo zlé a niekto z rodiny mu povie že sa to nesmie, prípadne vysvetlí prečo, to by mi nevadilo. Neznášam ale, keď sa deťom buď vynadá za blbosti (ako napr s tým jedlom - musíš dojesť aj keby čo bolo), alebo sa používajú hlúpe dôvody (nesmieš, lebo príde čert, babka sa bude hnevať a podobné, žiaden logický dôvod). Vtedy by som sa určite ozvala. A hlavne ak by to už došlo do bodu, že dieťa sa rozplače, lebo naňho tlačia.

danulicek
10. feb 2022

ak ich upozornia na nieco, co sa nema robit (teda v zmysle, aby nebehali, nemrvili, neskakali po sedacke alebo nieco podobne), vitam to a praveze sa tesim z toho, ze to povie aj niekto iny a neopakujem to dookola len ja.

ak mi vsak protirecia (poviem, ze nemozu sladke, babk a dedko povedia, ze ved u nich mozu vsetko alebo poviem, aby nejedeli piate cez deviate zo stola, pretoze im bude zle a babka ci dedko povedia, ze ved nech jedia, nech ich "nesekirujem"), tak to sa mi nepaci a snazim sa to vysvetlit. ak si nedaju dospelaci povedat, snazim sa byt raznejsia. vacsinou sa vzdy dohodneme, aj ked moja mamina to skusa kazdy raz znova 😀

ani ja moc nemam rada, ak sa mi niekto miesa do "vychovy", ale na strane druhej - dieta musi vediet, ze sa neposlucha len mama, ale aj ostatni dospeli. nie vo vsetkom slepo teda, ale nejaky ten respekt tam musi byt. ak mas problem s tym, ze ho nutili dojedat, nabuduce skus povedat, ze nemusi, ak si neprosi, ze ho nezvyknes nutit zjest komplet vsetko. ja ako decko som nutene sedela nad jedlom, kym som ho nezjedla a teda mam z toho celkom blbe spomienky, preto toto svoje deti absolutne nenutim (ak nemaju chut na jedenie blbosti, len proste vidim, ze ozaj nevladzu). a vysvetlujem to aj rodicom. nechapu, ale respektuju.

autor
10. feb 2022

@dadis o toto nejde, nútiť som nenutila, iba som povedala ze ma uz len trošičku ze by to mohol dopapat a do toho sa všetci pridali a tlačili nanho. Samozrejme ja som mu tanier vzala ze nech to nechá tak ,no zas som bola za zlu ze zle vychovávam.
A ostatné situácie su podobné,proste hned sa zapájajú do výchovy i ked ich nikto neprosi