icon

Vadí vám, že svokra nakupuje veci pre bábätko bez porady?

1. júl 2024

Svokra nakupuje veci/príslušenstvo pre babo bez toho aby sa poradila so mnou... celkom ma to vytáča, lebo ja sama si chcem vybrať co potrebujem a co sa mi paci s čím budem spokojná, ... aký máte nato názor ???vadí vám keď sa s vami niekto neporadi ?

129oveciek
2. júl 2024

@jamimo ano presne, mne kupila tehotenske tricko, infantilne, kratke, uplne mimo mojho stylu a v 8 mesiaci sa ma pyta preco ho nenosim.. som jej narovinu povedala ze sa mi nepaci.. ja som jej tiez niekedy vsetko trpela a akurat to viedlo k tomu ze mi viac a viac lezie na nervy.. pred par dnami mi posielala nejaky strom na stenu, ze si taky kupila a ci nechcem tiez.. hovorim jej ze pekne si vybrala ale ze nechcem a ja si svoje dekoracie vyberiem sama.. uz sa ale aspon opyta, predtym mi nosila kazdu kravinu co zbadala a potom zbytocne hadky s partnerom ktory nechapal co mi vadi..

A inak svokra toto iste robi, do vsetkeho sa miesa, skolku mi chcela vyberat, pediatricku, ku vsetkemu ma co povedat, o vsetkom chce vediet.. so mnou by chcela byt najlepsia kamoska.. ona je dobra ale nechape ze jej nevyziadana pomoc je mi na obtiaz a ma to na mna uplne opacny efekt ako si ona predstavuje

jamimo
2. júl 2024

@129oveciek presne tak. Aj moja mama nie je zlý človek, ale poviem jej svoje a súhlasím s nevestou. Ak to pôjde takto ďalej, pochybujem, že mladá k nim bude chodiť. Už teraz to redukuje. No...kto chce kam, pomôžme mu tam 🤷‍♀️

kris_tin257
2. júl 2024

Buď rada a nerieš, môžeš to ďalej predať a za peniaze čo dostaneš kúpiš bábätku to čo ty uznáš za vhodné 😋 toľko darov oblečenia sme my podostavali lebo nikdy sa nikto nepýta že čo treba dieťaťu každý kúpi podľa seba... Popredala som to všetko čo nebolo potrebné a kúpila to čo som potrebovala 😊

jumama
2. júl 2024

@jamimo Presne toto je ono - neustala dehonestacia a pohrdanie hodnotami a schopnostami druhych. Svokra je velmi sutaziva, a preto by dala dieta tiez na sporty, a najlepsie florbalistky su v BA, tak tam. Ona ju tam bude vodit, ked my sme lenivi. Ona jej to bude platit, ked my nechceme. To ze dieta vobec o to nejavi zaujem - to je chyba nas rodicov, ze ju dost nemotivujeme. A podobne. Ona proste strasne tuzi mat vitaza, byt pri tom, povzbudzovat ho. Ale vitaza v tom, co si ona vyberie, ze je dost prestizne, aby to zapadalo do jej hodnot, do jej obrazu, do jej sveta.
Dcera si vybrala strednu umelecku, svokra to nevie tak uplne preglgnut, zda sa jej to "malo", tak zase taka dobre mienena starostlivost: No ale na umelecku sa nedostanes, tam sa dostanu deti co od mala kreslia a chodia na vselike kurzy, co im rodicia platia...
Vyzera to ako starostlivost, a som si ista, bohuzial, ze svokra ani nerozumie, nie si je vedoma toho, ze tato formulacia zhadzuje aj nas rodicov aj dcerine schopnosti. Proste si mysli o sebe, ze aka je fajn starostliva babka. Pritom od mala tony krasnych obrazkov a ano, dcera si je vedoma, ze talentovky a ta... ale proste aj ta podpora blizkych nema znamenat zhadzovanie hned v zarodku, ze nemas na to. Dcera ju prekukla davnejsie, uzavrela sa voci nej, nema rada, ak sa nou iba chvali vsade. Vnima aj jej charizmu, vnima aj jej dobre stranky, ma ju rada, vazi si ju, ale dava si pozor, aby jej ziadnu informaciu, ktorou sa kdesi bude moc vychvalovat, neposkytla. Lebo to vychvalovanie sluzi iba svokre - na vyvysovanie sa nad ostatnymi, ze aka je ona super, ked ma taku super vnucku... Ale co sa jej nehodi do kramu, ak to neberie. Chvalit s kdesi umeleckou skolou, ked kamoskam deti chodia na bilingvalne gymka?
Bohuzial naozaj takyto ludia nie su schopni pochopit ake ma ich spravanie nicive dosledky na vztah s nimi. A pritom by stacilo len ine formulovanie viet. Lenze oni nemaju empatiu, nevnimaju potreby a city druheho cloveka.
Je to strasne smutne, ze narcisi sa naozaj nikdy nezmenia, a cim viac by bol clovek na nich dobry a cim viac by im vyhovoval, tak tym viac bude on sam trpiet, pretoze nejake uznanie sa mu nikdy nedostane, nejaky uprimny zaujem sa mu nikdy nedostane, len porovnavanie s inymi lepsimi, poukazovanie na to, co by este mohlo byt dokonalejsie, co by malo byt inak...

simona92101
2. júl 2024

Ludia to nie je o nevdacnosti ci lacnych veciach!ALE! Moj syn je atopik,a tolko nevhodnej kozmetiky co mu rodina pokupila bez toho aby sa poradili,lebo sak bolo v akcii a je tam napisane KIDS🤦‍♀️za mna su to vyhodene peniaze,ja nemam cas to predavat ani kde skladovat.to iste oblecenie ci topanky,ktore budu nosit o xy rokov.kde to ma clovek skladovat?co je na tom take ze sa clovek spyta co kto potrebuje ci preferuje? Ja mam pre dceru zo 20 ruzovych dudlov,flase a ine srandy ktore sme nikdy nepouzili,lebo nevyhovovali.to iste napr.dostali sme vanicku obrovsku ako pre slona,a ja doma uz kupenu skladaciu aby nezaberala miesto.co s takymi darmi?len silou mocou daco kupit lebo chcem?

jamimo
2. júl 2024

@jumama presne tak. V zdravej sociálnej dynamike vzťahov by sa mal stretnúť dospelý versus dospelý. Lenže väčšina ľudí funguje vo vzťahu rodič versus👉 dieťa. A je úplne jedno, že rodič má 80 rokov a syn, 60, vnuk 40, stále diriguje rodič a ostatní majú znášať tú kakofóniu 😵‍💫 To sú tie očakávania a vzorce, stigmy. Byť ticho, držať hubu a krok, ktoré si poniektorí zaobaľujú za vyžiadanú slušnosť, poslušnosť, úctum. Nie, nie, zdravé vzťahy si predstavujem ináč. Vzájomne, rešpektujúco, recipročne.... Nie som figúrka na kľúčik, ktorá sa krúti na želanie a nakoniec "zgegne" Lebo je úplne jedno, či sú to nákupy pre vnúča, premieta sa to do každej jednej. oblasti a role v našom živote. Ak druhým hovorím NIE, sebe hovorím ÁNO. Základ asertivity 😉

jamimo
2. júl 2024

@simona92101 ja by som s tým umývala chodbu vo vchode, posunula susede, do charity 👉 Dovidenia, dopočutia

karolinakr
2. júl 2024

@petracandle 😀 tiež mat to napadlo instagram friendly 😀

karolinakr
2. júl 2024

vždy som sa zastavala neviest, ale ked vidim, ake nazory maju tieto mlade, tak aj tie svokry začinam ľutovať, lebo možno niektore su čarodejnice, ale väčšina sa asi len teši z maleho, chcu ho povarovať,
Ja som zbožňovala 1 babku, bez nej som si život nevedela predstaviť, a keby mama robila problemy take, žeby s nou prerušila kontakt, tak dakujem pekne..asi by bolo doma peklo

karolinakr
2. júl 2024

@jumama tvoja svokra bude nejaka malomeštiačka, inak sranda, ako sa jej umelecka zda malo, kedysi tam sa dalo dostať len po tlačenke a dost tažko, ale to už bolo davno

rorino
2. júl 2024

@really8 moja,a i mama,ani svokra😉😂

kirara
2. júl 2024

Mne to robí cela mužova rodina. Koľko krát úplne odveci veľkosť. A potom sú ešte urazení že tie ich veci nenosí 😀

simona92101
2. júl 2024

@jamimo lenze tu ide o to,ze pre mna su to zbytocne ukony navyse,starosti.a rodina ocakava,ze tie veci bude to dieta aj pouzivat,a potom pridu vycitky preco nenosi tie kriklave saty co kupila a preco jej nedas tie keksiky co kupila.to,ze je zima a saty letne na ramienka nevadiii.to ze dieta ma ABKM a v keksoch je kr.bielkovina,laktoza a cokolada=vrazedne kombo pre dceru,to tiez nevadii.keby sa spytali,a radsej ovocie doniesli..ale naco..

jamimo
2. júl 2024

@karolinakr tak napríklad, mne ťahá na 50, nikdy som si nezastávala jednu alebo druhú stranu. Alebo na základe veku, šedín... Vždy pomenujem veci tak, ako sú. Nebudem a priori zastávať moju mamu, len preto, že je moja mama, keď koná nesprávne. A nebudem brojiť proti neveste keď je z iného cesta a nemám s ňou veľa spoločného. V tomto prípade jej dám za pravdu. Veď, denno-denne vidíme výsledky falošných vzťahov a falošných rolí, ktoré ľudia hrajú.

radkaradix
2. júl 2024

@really8 u nas v rodine to veru nikto nerobil, kazdy sa poradil alebo prispel.. len dedo obcas prestreli s nejakou lacnou hrackou, ktora syna vobec nebavi, pripadne sa hned rozpadne, ale to su drobnosti..

domkakvet
2. júl 2024

B7d rada, ze sa zaujima, keby nic nekupila bol by tu prispevok, ze svokra sa nezaujima.

jamimo
2. júl 2024

@simona92101 ja tomu rozumiem, takéto výživné diskusie o premotivovaných svokrách sú tu denne 😄
A výčitly5? Mala by som jednu odpoveď : Nemajte očakávania, nebudú sklamania 😉

jamimo
2. júl 2024

@karolinakr no tak pre niektoré rodiny ak nie si MUDr, JUDr, Púdr, tak to je problém... Pche, čo tam po nejakej výtvarníčke. To sú ináč veľmi obmedzené názory 🚩 ale stále pretrvávajú a v hojnom zastúpení.
PS: Nemajú mentálnu kapacitu na to, aby pochopili, že vzdelanie neznamená byť vzdelaný 😄

evaachesa
2. júl 2024

My sme raz dostali pre nášho vtedy cca 10 mesačného rifle a košeľu vo veľkosti 122 (6-7 rokov). 🤣 Veci boli v akcii, no nekúp to. 😂 Mňa to doteraz baví. Ale našťastie toto bola len jedna vtipná príhoda. 😁

yanni
2. júl 2024

@really8 moja. Aj svokra aj mama. Ale my sme sa na vsetkom dohodli ako dospeli rozumni ludia. Aj darceky na narodky, Vianoce. Vzdy sa opytaju. Pre mensie deti sme vzdy povedali co a ako. Väcsie si to "vybavia" so starkymi uz same.

jamimo
2. júl 2024

@domkakvet to píšu len nespokojné, nevyrovnané jedince. Ak ja žijem plnohodnotný, spokojný život, nebudem sa dobíjať pozornosti, opatery a nákupov zo strany svokry. A ešte jedna poznámka, neznamená, že keď sme rodina, tak si musíme aj rozumieť. Veď aj v Jednote sa nehádžem každému okolo krku a neprirastie mi k srdcu. Porozumenie a rešpekt, hľadanie cesty k sebe závisí od mnohých faktorov. Nie vždy to je ideál. Ja mám tiež svokru z radu : Elita národa a mentálny atlét. A nie, nemusím ju milovať. Žijeme si s chlapom náš plnohodnotný život a to je dôležité 😉

jamimo
2. júl 2024

@karolinakr prikladám môj príspevok z inej diskusie o svokrách 😄
Ja osobne poznám tiež také premotivované babky z rodiny i okolia...
1. Vnúča s diabetom, babka natlačí dieťa sladkosťami...
2. Vnúča morbídne obézne s poruchou príjmu potravy vo veku 8 rokov (áno chyba predošlého manželstva, postrauma, v novom vzťahu sa rieši psychológ, diéta, pohyb, atď...) babka navalí dieťaťu 5 knedlí a 3 kusy mäsa... Dieťa "sa urve" ("vďaka" poruche príjmu potravy), naje sa tak pažravo a hltavo, až to vyvolá dávenie a vracanie. Dieťa smutné, červené v tvári, uplakané, komunikuje s rodičmi... Babka ho uchlácholí, že však mu ešte naloží, keď mu tak chutí 👉😵
3. Vnúča vek 7 mesiacov, dá mu "žužlať" údenú suchú klobásu, Malokarpatskú salámu (však len 2 kolieska 🤨)
4. Mikuláš... vnúča vek 2 roky, Mikulášsky balíček rozumej 2 veľké igelitky Coop Jednota sladkostí, napriek odmietavým prosbám mladého páru s neustálym vysvetľovaním o ich životnom štýle a racionálnom stravovaní 🤷‍♀️
5. Bozkávanie vnúčat počas infektu, s herpesom, s vysvetlením= Však to mám "zimu" na ústach, včera ma zima prebehla, takto sa mi to vyvalilo a dnes mi nič nie je... WTF???
6. Olizovanie lyžice pri kŕmení, cumlíka... Zdôrazním 🚩 S helikobakterom a parodontózou🤨
7. Ponúknutie odpitia z pohára piva, vo veku vnúčaťa 3 roky zo strany dedka 🫣
8. Fajčenie v prítomnosti vnúčaťa, pri kočíkovaní, alebo kočík odparkovaný v miestnej dedinskej krčme👆
9. Pozeranie v tv Joj Krimi, Súdnej siene, CSI Miami a podobných bludov s vnúčaťom...
10. Klasické pečivo podané dieťaťu, napriek tomu že je BEZLEPKOVÉ! S argumentom= čo sú to za výmysly, my sme jedli všetko a tu sme!!! Nevesta nevie, čo je dobré!!! Však len 1 rožtek 😵‍💫
A ako to dopadlo? Keď sa dcéry, nevesty, synovia, zaťovia asertívne vyjadrili 386 x a nepomáhalo, nastal konflikt. Babky, dedkovia urazené existencie, veď čo si to "mladá, mladý" sopliak (vek cca 40 rokov ) vôbec dovolili, veď oni vedia predsa najlepšie, 4 deti vychovali, mladí su sprostí, stará škola predsa vie všetko🙄 Nuž... a už sa nestretávajú vôbec.
Nie, tieto konflikty nie sú o úcte k šedinám a počte krížikov. Ja tu úctu tiež nemám, ak sa niekto správa diktátorsky, nadradene a ako debil... 🤷‍♀️
PS: moje skúsenosti z okolia sú fakt reálne. Jeden by skutočne neveril. Starí rodičia vek od 60 rokov, bez demencie, ale bez zdravého rozumu. Ja sa potom fakt nečudujem, že už sa rodiny nestretávajú.

evaachesa
2. júl 2024

@jamimo a toto všetko sa dialo v jednej rodine? OMG ... vybavovala by som súdny zákaz priblíženia. Choré. 😱🤦🏻‍♀️

maryetta
2. júl 2024

A vzdy tak robi. Uz to neriesim. Ak to netreba alebo sa nepaci tak to nechame u nej. Ale kazdopdne mi je luto. Lebo casto kupi a je to male ☹ mne to tu zavadzia. Prekladam. Pritom ani netreba lebo mam po starsich detoch vela.

babababka
2. júl 2024

Aj ja som nakupovala pre moje vnučky,kým boli malé.Keby len to, háčkovala,plietla som im.Hrkálky,hryzátka,dudle ešte aj nočník nakupovala.A takisto aj druhá babka.Robilo mi to neskutočnú radosť.Mladí mi to nikdy nezakazovali a prečo by aj mali však som ich babka.Ak sa im niečo nepáčilo,tak im to nedali.Nebrala som to tragicky.

really8
2. júl 2024

@jamimo to su uplne desive priklady. Dufam ze moja mama nebude taka. Robi malemu stale vyzivy. Poprosila som aby ich robila bez pridavania cukru, ze on lubi aj take. Zatial jej verim ze to tam nepridava aj ked mavam niekedy pochybnosti. Napr ked mu potrebuje narvat nieco do bieleho jogurtu aby to osladila lebo sak to musi byt hnusne.

Inak v poslednej dobe sa v okoli stretavam s pohrdanim zo strany starsej generacie ked chcu rodicia robit nieco inak. Ked sa venuju jeho vyvoju, strave, aktivitam, nesupnu ho len do ohradky lebo treba zavarat a okopavat. Ked riesia vhodny vyber obuvy, nosica, odrazadla atd. Vsetko zle. Ved ony take neriesili a sme tu. Nic nam neni (taaak urciteeee) a za vsetko mozu tie internety. Ked pocujem pojem “tieto moderne matky…” az sa mi nozik otvara.

luccija
2. júl 2024

Niektoré babky v tom ošiali

tanyan
2. júl 2024

Veď ju nechaj, keď si nedá povedať. Nikto ťa nenúti, aby si to používala. 😉
Sama si môžeš vybrať a kúpiť podľa seba. To ti predsa nikto nemôže zakázať.

pieksamaki
2. júl 2024

@babababka. Ale vtedy asi nebolo toho tak veľa.....je to o tom...ze generácia z komunizmu kedy nebolo veľa...istí ľudia žijú v tom ze nebude...preto kupuje svokra. Všetky peniaze nechala na avon a herbalife...sú výnimky...samozrejme....každý si ma však hospodáriť a nemala by som nič proti ak by to bolo raz za rok....véd aj moja babka keď žila chcela obdarovať.....ale tu hovorím o svokre...ktorá kupuje 2 tašky ponoziek na vianoce.....neskutočne množstvo....to je diagnóza...no u starých ľudí sa to nerieši.....vysvetľujem jej...ze deti majú všetko až prebytok...nech si odklada....a dáva skôr dcére .......no nechápe to.....

adrianap83
2. júl 2024

Aj u nás to bolo a je. Syn ma 4roky. Aj keď už v menšej miere.
So svokrou mam super vzťah, no toto mi vadilo.
Veci už kúpi a nechá rovno u nich, je toho už tak 20% z toho čo bolo. Postupne pochopila, že ja vyberiem- vzhľadom na synovu ultrastihlu postavu lepšie a na nete lacnejšie, kvalitnejšie, aj to čo rad nosí. Napríklad neznáša kratasy, svokra 3 roky po sebe kúpila kade tade min 3 ks, krásne, no syn nenosil. Doslova plakal, keď mu to obliekala nasilu u nich, nechcel v tom byť vonku. Pochopila. Tiež vravela, že veď predaj, daj niekomu - ale tak ja mam s tým mat starosti? Ona mala radosť pri nakupovaní.
Musíš len trpezlivo, prejde ju to. Veci, ak to už bude neúnosné nechávajú u nej, na prezlečenie. Ani ona si nebude chcieť zaplniť priestor vecami, ktoré dieťa oblečie 3x.