icon

Varím zle?

babyanabell789
20. jún 2015

Dobry den poprosim vas o vas osobny nazor su podla vas jedla ako pirohy rizoto zapekane zemiaky rezance s kapustou a pod rychle jedla.nedostatocne syte pre chlapa? To musi mat nevyhnutne na tanieri kilo knedle a maso ? Na tom mi pada vztsh ... pomozte mi prosim co varite vy tak bezne ake jedla?

tomiholjubavi
20. jún 2015

ja neviem dievcata, na jedlo by som nehovorila fuj..to co je niekomu fuj, pre ineho je priam Boži dar a je rad aj za to...ja napr. nemam rada maso. raz za cas zjem a potom mi je z toho zle..napr. dnes som po rokoch zjedla klobasu a uz od rana z nej hikam a grgam (s prepacenim) jak 7 hlavy drak 😀 ...moj muz maso lubi vo vsetkych podobach, ale nemusi mat kazdy den pliecko, rezne a neviem ake lakotinky...je to chlap jak hora a pokojne mu vystaci salama na chlebe a na obed uz mozu potom byt aj zapekane zemiaky...
nemyslim si, ze chlap zakonite potrebuje masisko na obed aj veceru...ani v tom pripade, ze maka...ved kedysi sa ovela trvdsie pracovalo a maso bolo len na nedelu a sviatky. napr. moj svokor spomina, ze jeho mama vedela najlepsie na svete varit, maso mali raz mesacne a boli celi vdacni. stary ma teraz 75 rokov, je zdravy, ciperny (az moc), stale sa aktivne pohybuje, pracuje okolo domu a maso mu nechyba.
a jasne, ze niektori by nejedli rizoto a zemiakovu babu, ked nemusia..ale keby nemali nic druhe, tak by si nevyberali. z toho usudzujem, ze to nie je potreba, ale len zvyk.

@babyanabell789 tebe navrhujem kompromis. sprav mu maso kazdy druhy den a zvysok var tak, ako si zvyknuta. aj sa cosi nove naucis, aj v niecom ustupis, aj sa nemusis nechat vkuse buzerovat...a ak mu bezmasity den nebude vyhovovat, moze sa ist navecerat k mamicke 🙂

slavicita
20. jún 2015

a ešte najideálnejšie je urobiť soté na rôzne spôsoby, to robievam najradšej lebo je stým málo roboty...nakrájaj mäso na plátky, na kocky, na rezance, vlož do pácu, ktorý si urobíš z rôznych korenín ( soľ, čierne mleté korenie, grilovacie korenie, mletá rasca, kečup, horčica, worchesterova alebo sojová omáčka, karí korenie, vajce, cesnak, čo nájdem v skrinke ) proste dávam a obmieňam korenie podľa toho akú chuť chcem dosiahnuť, vložím to na noc do chladničky a na druhý deň to robím na troške oleja a cibuľky, opečiem, zalejem vodou a dusím do mäkka, nohy vyložím na stôl a za občasného miešania čakám kým nebude hotové ( kuracinka je do pol hoďky ) a k tomu už môžeš podávať hocičo, ryžu, zemiaky, kašu, cestoviny, hranolky a aj tú jeho knedľu ( len treba urobiť hustejšiu omáčku ) ak mám mäso narezané na plátky, stačí ich upiecť na oleji do zlatista a jedlo máš hotové...rýchle a chutné...a nestráviš za sporákom polku života...🙂

lapalma
20. jún 2015

@babyanabell789 ...až na konci diskusie som zistila, že tvojím problémom nie je maso ani varenie ako také - problémom je váš VZŤAH - kritika tvojho muža, chválenie jedla v robote, favorizovanie svojej matky - toto je len špička ľadovca. Mužík ťa za niečo trestá a robí to cez jedlo - lebo vidí, ako ti to ubližuje.
Pokojne sa môžeš naučiť variť svokrine blafy a nasýtiť jeho brucho...pochybujem ale, že si nenájde zas niečo iné.
Ty si už totiž alergická na jeho reči a on sa choro teší z toho, ako ťa zas pokorí 😕
Smutné....

evelynm
20. jún 2015

tiez sa mi vidi, ze to nie je o jedle, ale o vztahu. Ty k vareniu pristupujes s nechutou, uz vopred ocakavas kritiku. Svokra ti hovori do toho, co varis. Hm... co tak sadnut si s muzom a dohodnut sa, co a ako? Ze nebudete riesit vasu kuchynu so svokrou, ze on urobi trosku "kompromis" a nebude ocakavat nemozne, ze ty sa pokusis pristupovat k vareniu s troskou nadsenia, ze sa dohodnete na jedlach, ktore vam vyhovuju... ze vas vztah nebudete stavat len na jedle...

koskaaa
20. jún 2015

Inak neviem ci vies....ale ked kupis knedlu, predtým nez ju podavas ju musis naparit (mala by si) na paraku v hrnci a garantujem ti, ze ked to muzovi nepovies, nezisti, ze je kupovana...(to pisem z vlastnej skusenosti, ja som prisla na to, asi ked som mala 22 rokov, u nas doma sa kupovana knedla iba ohriala v mikrovlnke a ta sa mrvila...proste nic moc)...

bonaqa2013
20. jún 2015

@babyanabell789 môj manžel je z 5 detí, maminka ich naučila papať všetko. ale rezance s kapustou som ešte nepočula a sladké jedlá tiež nemusíme. Ja som žena a ja mám najradšej maso. Z masa sa nepriberá - to by som nemala 52 kg po 4 deťoch. Výška 167cm.

peneloppe
20. jún 2015

@babyanabell789

V idealnom svete mojho muza by tiez jedol len maso maso a maso. Ale bohuzial neda sa to, tiez mi na zaciatku vela jedal ohundral ale pomaly si zvyka.
Varime aj cestoviny, aj sladke, a prezil to. 😀

hori
20. jún 2015

@babyanabell789 necitala som vsetky odpovede ale... pravda je, ze sa to da aj trochu "po chlapsky" - pirohy s masovou plnkou, rizoto s kuracim masom, zapekane zemiaky so sunkou, do rezancov s kapustou oprazena slaninka... a neni toho chlapa, co by nepochvalil... 🙂

mirage
20. jún 2015

Mimo temy, ale tato diskusia je dokazom, ako zle sa ako narod stravujeme - maso, biela muka, maso, biela muka, zemiaky. Smutne.

peneloppe
20. jún 2015

Idealne by bolo masko so zeleninou, aj chlapi by si prisli na svoje, vlastne aj my zeny a zdrave by to bolo.

svetluska82
20. jún 2015

no u nas sa maso robi len v nedelu, cez tyzden vari manzel. Snazime sa zdravsie, takze aj zapeknu zeleninu zje, alebo pohankove rizoto.....Nehundre, ak mu nechuti tak som rada, lebo ostane ja na druhy den 🙂 snazila by som sa najst kompromis, kde ty by si si nastudovala nove recepty a muz trosku polavil z narokov. Kludne si moze navarit den vopred ak mu nechuti od manzelky. Nechapem,ako sa moze rucat vztah na takychto kravinach. Hadam ti muz nebude diktovat co mas varit a hlavne syte=nezdrave.

tslobik
20. jún 2015

@babyanabell789 môj bol z domu naučený tiež jesť mäso každý deň......a mával stále problémy so žalúdkom, kyselinu a pod. Odkedy bývame spolu - problémy nemá 🙂 A varím aj mäso, ale v týždni väčšinou zeleninové jedlá a také ako ty. Snažím sa variť zdravo. Môj ale vie variť a veľmi dobre a hlavne rád. Takže mäso väčšinou nechám na neho - cez víkend. A je rád, že tak varím, lebo sa naozaj cíti lepšie.

pumpkincake
20. jún 2015

@dorothy77 veru pri tych komentaroch sa ani necudujem... fuj jest maso kazdy den tak som mrtva. Moj drahy je natolko uvedomely, ze tiez ma rad ked maso jeme max dva krat do tyzdna a najeme sa riadne. On je sportovec takze tiez sa potrebuje najest, ale jest kvalitne vobec neznamena pchat sa masom. Otras.

kadan
20. jún 2015

@babyanabell789
keby som nemala deti asi nevarím 😅
moja svokra robila v jedálni, domov chodila ovešaná taškami s 3-4 dr. jedál a ešte varila.
Tiež sú iba mäsoví, čiže rezne, pečené mäsko, špíz je iba mäso, klobása, slanina a cibuľa, francuzáky prevažne mäso..... no proste mäso
má 3 synov takže 4 chlapi v dome

ja tiež navarím cestoviny, nejaké ľahšie jedlá / nerada vyprážam/ bryndzové halušky, halušky s vajcom, wrap, špíz... ale môj manžel sa z toho tiež nenaje
keď mu to strčím priamo pod nos tak to zje, ale že by si dal druhý deň to ani náhodou
volá svojej mamke či niečo varila / býva o ulicu ďalej/ že sa príde najesť, a to akurát končím s varením ja / a to aj keď príklad vypražím pečienku/
čiže to vyzerá akoby som vôbec nevarila, dokonca aj švagor pred pár rokmi povedal že čo má za ženu keď mu ani nenavarí
pravda je taká, že vyhadzujem
veľmi ma to vždy hnevalo, robím si robotu a žiaden úspech, keď mu mamka navarí ligocú sa mu oči ako malému decku čo dostane hračku a keď navarím ja tak povie: nie je to zlé
no nezabi ho
v poslednej dobe to už neriešim, aj som mu povedala nech sa ide najesť mame, ja denne vyprážať rezne nemienim a je to v pohode, pochopil
nemyslím že kvôli strave by vám mal krachovať vzťah, naozaj si myslím že je chyba niekde inde, treba sa otvorene a v kľude porozprávať
😉

kadan
20. jún 2015

ešte som zabudla
čo tak pri rozhovore dohodnúť jedálniček na týždeň?
spravte si kompromis a nejaký zostavte, budeš vedieť čo ťa čaká, aj manžel a vyhnete sa nedorozumeniam
a svokru pošli kade ľahšie, nech sa ti do varenia nepletie pokiaľ ju sama nepožiadaš
/ dúfam, že bude lepšie, no aj tak ako som už písala vo varení to podľa mňa nebude/
držím palce

sono2
20. jún 2015

@babyanabell789 tak, je pravda, že sú to nie moc mužské jedlá,. Niektorí muži sú proste takí. Moj zje všetko, ale zapekance, nerobím často, tiež to moc nemusí, a sme obaja dosť mäsový. Ale nevidím dôvod, keď to mm vadí, aby si nevarila to čo ľúbi, alebo ste nenašli kompromis. Ja vždy den do predu poviem, čo mám v pláne. Kúp si nejakú dobrú kuchársku knihu.

maria1989
20. jún 2015

@babyanabell789 čo si nesvojprávna? či ťa živí ten chlap? alebo ste sa dohodli, že budeš variť výhradne ty? ak nie - rovno mu povedz, nech si varí sám, čo chce, a ty si budeš variť, čo chceš,,,, kriste, tí chlapi pošahaní

horana
20. jún 2015

To su take divne myty ze ked sa maka, treba maso. Nasi predkovia ktori museli makat niekolkonasobne viac aby vobec prezili, mali maso na stole tak 1x tyzdenne, co je historicky podlozeny fakt! Ono ked neboli na svete velkochovy kde rychlene do maso dorabame plne hormonov a stresorov,... ani sa inak nedalo. Este nejake to storocie dozadu. To si treba realne uvedomit. A boli zdravsi, chudsi a mali lepsiu kondicku nez my dnes. Len pretlstnuti pani a hodnostari mali maso castejsie.
Este horsie je knedla, ma uplne najhorsi glykemicky index spomedzi moznych priloh. Biela muka, kvasnice, to jedine ak niekto pribrat rychlo potrebuje. V kombinacii s tucnym masom zaloha statoby plnej zdravotnych problemov. Ked uz nech si da k nemu len kapustu.

Sla by som na muza postupne, maso zatial moze zostat, ale cim chudsie napr. len niekedy aj tucnejsie. Prilohy zacat krotit, knedlu nahradzat zemiakmi, ryzou, zeleninovou oblohou...postupene. Problem niekedy moze byt ze zdravsia strava je drahsia a rodina to pociti, mat kusisko prerasteneho masiska a bielu knedlu az nad hlavu je lacnesjie nez morcacie ci lososa. Ide o to ze v starobe sa investicia vrati z tom kolko clovek bude vyhadzovat za lieky, aky konfort zivota bude mat, kolko bude vladat a kolko sa dozije.

vintage_lady
20. jún 2015

Ono keby si urobila 5 chodove menu, alebo uvarila podľa mamicknho receptu, zdrbal by ťa. Lebo mamička dáva najprv soľ, potom korenie a nie naopak. Toto treba len vydiskutovat. Ak som dobre čítala, manžel obeduje aj v práci a tam má mäso. Potom si prosí doma varenu večeru, mäso detto. Tak toto nedá ani môj. A odkedy má cholesterol, nemá na výber. A to je chrdy. Ako dieťa a celkovo z domu je nauceny na všetko, kým nezačal bývať sám, len mäso. Mala som čo robiť, ale zase, komunikácia to je všetko. Tiež ho nenutim jesť tofu a sóju. Nemám problém uvariť mu zvlášť, aj sám si povie, že to bude mať na dva dni. Aj keď radšej robím čerstvé jedlo, ale oukej, keď chce. Skôr sa čudujem, vlastne už ani nie, ako sa stravujeme (keď čítam jedalnicek v škôlke, vlasy mi padajú ) na zasitenie a energiu netreba tonu mäsa. Výborné sú strukoviny napr. Jasné, že hneď vyhladne z chleba a cestovín - biela múka, jednoduché sacharidy, nevydržia dlho. Ale taká špalda, vláknina, ktorá je napr. V lanových semiackach, čerstvá zelenina a ovocie, žiadne polotovary, párky , salámy,spekacky, hotové jedlá v sáčku a keď už sme pri tej kupovanej knedle, pri všetkej úcte,to sa s domácou porovnať nedá. Kľudne môžeš do polievky pridať krúpy, pseno, ovsené vločky, velice dobre pre naše telo. Semiacka aj do toho mäsa, strukoviny, ako teply šalát - príloha, a o tom, že to bude super aj pre deti ani netreba hovoriť. Druhá vec je, že k tomu nemáš vzťah. Nečudujem sa ti. Aj mňa by prešla chuť, keby som hento mala doma. Fakt, skúste si sadnut, pokecať , a keď bude stále tvrdohlavý, pošli ho k mamičke. Hotovo.

vintage_lady
20. jún 2015

Ešte som zabudla, raz mi "omylom " zožral tofu, a už nemá problém, zvykol si aj, že existuje aj iná múka ako biela, alternatíva rohlika.Je toľko dobrých vecí, kde sú zdravé a potrebné sacharidy a tuky, za ktoré je naše telo šťastné. Len stačí prekutrat na nete, knihy. Nie je to náročné, ani nestojím pol dňa pri sporáku. 😘 @babyanabell789

babyanabell789
autor
20. jún 2015

Uz aj ked sa nejaka ta chut na varenie vo mne pozbiera tak dakto to ututla ... urobila som husty gulas a ku chlebu to by malo zasytit a prisla svokra ze preco este nieco neuvarim ze chlapovi treba syte jedlo nie polievky .. akoze chapem ale nato kolko vazi ide to do neho ako do mlynceka ale ani nevidno na nom zeby jedol ... mna uz aj napadlo ci nema helicobactera ci nieco take je vela a nepribera a hned chodi na wc po jedle ... ci to nie je len o rozmaznanosti ale moze tam byt problem .... neviem ... chcem aj obmeny robit a chcem aj navarit min na tie dva dni ale vyberiem mu z chladnicky jedlo na druhy den a ma presviedca ze jedlo ze skysnute alebo hoci z mraznicky tak mu to uz nechuti ... nejeme nejake extra tazko stravitelne masko kuracinku sem tam bravcove a velmi vynimocne kacku ci divinku ... tazko je z neho vyjst

domak2
20. jún 2015

Baby ja vas tu tak citam a normalne mi toho mojho prislo luto. Idem mu ja asi daco po tyzdni aj uvarit. 😅
( Ale samozrejme je to z vacsej casti jeho vina, lebo bol tak priebercivy az sa dopracoval k tomu, ze si vari sam 😀 )

stellamaris
20. jún 2015

@babyanabell789 tie jednoduche jedla,co si vymenovala,varim bezne aj ja.Denne mat na tanieri mäso mat nemusi ani manzel.Niekedy nevarim nic,dojedame z predosleho dna a su dni,ked navarim polievku,hlavne jedlo a urobim salat.Mame radi jednoduche a rychle jedla,niekedy staci aj hustejsia polievka alebo miesany salat s rybou.

vintage_lady
20. jún 2015

@babyanabell789 vieš čo, mamičku velice pekne pošli do teplých krajín. Bolo to už dávno. Ale vtedy som si písala fiktívny jedalnicek, samé šaláty, diétne jedlá. Svoku išlo roztrhat 😆😆 bavila som sa skvelo. Už mám pokoj. Naozaj, bude to len horšie. Ten guláš a chleba určite stačí, tiež mám doma dobrého jedaka, hádam má aj pasomnicu. 😅

slavicita
20. jún 2015

@babyanabell789 myslím si, že je rozmaznaný...maminka si ho tak naučila a teraz to vyžaduje od teba...byť tebou sadnem si s ním a rázne mu poviem svoje a dohodnite sa na nejakých pravidlách...nie si od toho aby si mu vyvárala každý deň niečo nové, aby to mal veľkomožný čerstvé lebo na druhý deň mu to už z chladničky nechutí...no mne keby to manžel povedal, tak ma hrniec vyliaty na hlave a nastal by pre neho dosť veľký hladomor... 😀 😀 😀

nair
20. jún 2015

Moja svokra varila takmer vždy iba "chlapské jedlá", proste tak bola naučená zo slobodných rokov, keď sa ešte viac manuálne pracovalo, a zachovala si to dodnes.. Aj môj má rád "maminkine" jedlá, no vie ich aj navariť, to je jeho doména. Mňa varenie nebaví, ochotne upracem, vyperiem, požehlím, nakúpim, napečiem.. A aj navarím, ale po svojom.. Obaja s mm sme vďační za to, že ten druhý navarí, poďakujeme, zjeme, možno okomentujeme, no nevymýšľame a vážime si druhého snahu.. Zjeme aj jedlá, ktoré by sme si sami pre seba jednoznačne neuvarili.
Myslím, že Váš problém nie je iba o varení, ale o úcte k človeku, tak ako jeden navarí pre druhého, druhý je za to logicky vďačný tomu prvému, to je normál, nie?!? 😕

bonaqa2013
20. jún 2015

@mirage národ sa zle stravuje lebo papá masko..... Tak dobre poďme jesť len zeleninu z Tesca a pod. hypermarketov. A skapeme ešte skôr. Že zeleninu predávajú aj na tržnici? no jasné tak isto dobre nahnojenú umelými hnojivame a nekonečne veľa krát postriekavanú.....

jajka257
20. jún 2015

@sense no neviem, ja som z kulackej rodiny a u nas doma vzdy bolo maso a maso a maso a ked nebolo, muselo sa navarit. A kedze babka bola z chudobnej rodiny a dedo z bohatej, majetnej, velmi rychlo sa naucila z masa vyzit 🙂 🙂 🙂 🙂 takze nebolo to o krumploch a zelenine....

sense
20. jún 2015

@jajka257 nuz len nie vsetci boli majetni a bohati...

fantagiro70
20. jún 2015

@babyanabell789 prepáč , ale ani mňa by si z pirohmi , alebo kapustnými rezancami nenakrmila , nieto ešte chlapa 😀 😒