Varím zle?
Dobry den poprosim vas o vas osobny nazor su podla vas jedla ako pirohy rizoto zapekane zemiaky rezance s kapustou a pod rychle jedla.nedostatocne syte pre chlapa? To musi mat nevyhnutne na tanieri kilo knedle a maso ? Na tom mi pada vztsh ... pomozte mi prosim co varite vy tak bezne ake jedla?
@babyanabell789 okrem toho, ze suhlasim s vela vecami, co uz boli napisane predo mnou, mam jednu radu z vlastnej skusenosti.
Na zaciatku som bola uplne neskusena kucharka, takze som vsetky svoje pociny okimentovala, ze to nie je uplne najlepsie, malo to byt ine, nepodarili sa to celkom. Manzel to potom odmietol jest, ze ved ked mu hovorim, ze je to take zle a robim tomu negativnu reklamu, tak to nechce. A ja som dufala, ze ma bude presviedcat o opaku. Cize treba vediet jedlo odprezentovat.
Ja osobne si neviem predstaviť jesť cely tyzden mäso ale takisto si neviem predstaviť jesť len bezmäsité jedla, preto to striedam cca 50/50. Napriklad take kura je velmi jednoduché to kľudne môžeš robit alebo nejaké soté. Rezne tiez nerobím ale namiesto toho urobim napriklad mäso v grile 🙂 Knedle som 1x robili minule Vianoce podla babkinho receptu a teda tej kupovanej sa nikto ani nedotkol a to som sa tiez bála ako to dopadne. Ono to rozdiel celkom je, ale zasa ak si netrúfas tak si myslim, ze muz by to mal chápať a ak nechápe nech si knedle urobí sam 😀 ale urobit napr. 3x do týždňa mäso by nemal byt podla mna problem,lebo je vela receptov co su rychlo urobene tak ako aj tie co si pisala, ze robievas 🙂
@babyanabell789 normalne popros svokru o recepty a nech Ti poradi s knedlou a so vsetkym. ona sa potesi, manzel sa potesi.
@babyanabell789 a ked pises, ze nerada robis s mukou, tak tie pirohy su zo sacku? a rezance?
@katarinche pravdu mas...ja tiez ked som zacinala som muzovi nalozila, on ze malo slane... OK posol si 😀
ked pizukal ze nieco nié je eňo ňuno, hmm a manzelik a ty si nam co navaril?
No a teraz je rad ak ma vôbec navarene 😀 😀 😀
ja tiez nemusim maso kazdy den ale ak chlap chce a len toto ma byt problémom v nasej rodine moze maso zuvat aj 7/7 dni. Moj muz riesi obedy v praci tam nech si dava veci co ja neviem/nerobim aj tak na 90% je to co doma a vecer co zostalo, ak sme neobedovali rychle vecere = osmahnem maso na panvici, resp podusim na pare so zeleninou a salat, dobru chut, deti mavaju aj palacinky, urobim viac a dam do mrazaku a vyberam podla potreby... Cely tento prblem je o tom ze ona nechce...muz jej povie aky ma problem a ona , nie anie a nie....
@babyanabell789 mojej muz je masovy, ja to nepotrebujem - ale robim kompromisy... Uvarim jedno jedlo - ja bez masa, muz si da aj za mna napr. Mne staci ryza s omackou a salat, alebo cestoviny alebo oblozena zeleninova bageta, muzovi dam k tomu Steak, sote, salamu a ine druhy masa (a vsetko je do 5-10 minut hotove), a pirohy, palacinky,spagety a pod. varim, ked doma nie je- je spokojny on, ja aj deti ....... Vsetko sa da, ked sa chce...
Pre mna je trapne a vrcholne ponizujuce ist za svokrou zeby ma naucila cosi varit kolko som s nou stala nad sporakom zdrbla ma aj zato ze v ruke neviem nakrajat cibulu ... ja mam proste dosku a vsetko krajam na nej ... neda sa s nou varit ons mi to ukaze vysvetli rezance ma ucila xkrat a nenaucim sa ich robit proste mi to nejde a bol cas kedy som si ich skusala robit kazdy den natenko ich pokrajam ale cesto neurobim ... a pirohy nekupujem robim ich sama ale nie casto mam ich sice rychlo ale cesto.nie je esteticky stopercentne a zasa knedla nie je problem v tom ze neviem urobit kysnute cesto urobim ho aj vykysne len na doske s nim neviem robit lepi sa mi vsade dam kus muky aj tak sa lepi dam viac muky a uz nema hladky tvar a su tam hrudy dam ho na pol hod na paru vybreriem knedla fajn dam navrch olej aby neoschla a o par min je aj tak sucha ako nechapem ... dokoncit to cesto neviem tak jak treba a trva mi to dlho ... ja nemam problem s masom nemam problem mu vyhoviet ale lutujem ak mam vyhodit jedlo z predosleho dna .. mnohe ma tu kritizujete ze varim len to co ja chcem ... nie je to pravda .. keby tak bolo jeme kazdy den od rana do vecera krupicnu kasu ,. Nejem varene max 2-3x tyzdenne ... a ja mu navarim a ostane to tak aky zmysel ma trapit sa s tym ... napisal mi co chce na tento tyzden tak aspon sa nepostazuje ,. Nehovori ze mu to nechuti len ze nie je syty ... to je cele ... nebudem snad do vsetkeho trepat muku zeby bol zasyteny to sa neda takto .. a zasa nie som ten namysleny typ ze aha daj si robila som super halusky su vynikajuce ... to tiez nie ... nedokazem sama pochvalit svoje jedlo pred niekym sama pre seba uznam ak sa mi nieco podari ale nechvalim sa s tym ... jedne mi davate za pravdu druhe ma karhate ... sama si uvedomujem ze sa mam zlepsit ale z toho ze moj den vyzera vstanem navarim upratam navarim a pomedzi to som s dcerkou a nemam cas ani sama na seba z toho mi uz nastupuje depka v tom pravom slova zmysle ... ak som v horuckach navari nieco aj je s malou zato ho nemozem sprdnut ... ale je zato.ze zena ma byt v kuchyni a vstavat skoro varit obed ... sme na dedine tie zvyky su ine ja som z mesta mamka nevarila kazdy den a bolo to ok nikto nereptal a nebolo stale maso a bolo ok ...
@something s tým sa radšej ani nikde nechvál, že nevieš variť, že tvoj muž sa narobí v robote a ešte ked príde domov si musí navariť aj tebe, to je tragédia,ked to ženu nebaví, len dokedy to bude baviť tvojho muža....čo potom robíš doma ty ??? ked nevariš, od ženy sa očakáva, že navarí, napečie, nachystá deťom, čo im chutí. Som vydatá 26 rokov a neviem si predstaviť, že by mi chlap varil ,ked príde dorobený domov z roboty a ja by som na to čakala, no katastrofa.žena udržuje a vytvára teplo domova, chlap si má zastať svoju robotu a žena svoju robotu, inak to proste nejde.Navzájom si pomáhať to je jasné,ked ochoriem ,varí manžel ,ale stále, to nehrozí, nejaké jedlá som ho naučila variť, aby neumrel hladom, ale určite nie stále.Zamysli sa trošku, lebo raz sa možno budeš čudovať,čo nemá doma, bude hladať niekde inde...... 😖
No ale keby nebodaj zena bola neustale v nemocnici ako niektore zeny su tak co muz umrie od hladu lebo nevie varit ? Varenie je zenskejsie ale nie vylucne zenske ... su rodiny kde muz je v domacnosti a zena pracuje a co je na tom ? Myslum ze nie je na hanbu nieco nevediet nie kazda zena vie varit a nie je hanba ani to ked vie varit muz ... to su tie staroveke zafixovane predstavy kto co ma a kto nema ... zena je nato aby sa starala o muza ale aj to.ma medze nie je sluzka ... ak muz nie je zrely byt samostatny nech ide ku mamicke
@babyanabell789 samozrejme, že varenie neni čisto ženská záležitosť,situácie sú v rodinách všelijaké, ale aby mladá zdravé žena čakala na muža, ked príde domov aby jej navaril, tak to je trošku moc.Mám kolegyňu, ktorú tiež varenie nebaví, domácnosť a rodinné povinnosti sú pre ňu trápenie, nevie ani ju nezaujíma, kolko platia mesačné poplatky, vlastne ani nevie čo platia a podla toho sa aj jej deti k nej správajú. Nemájú pred ňou žiadnu autoritu, nevážia si ju ako mamu....a vlastne,prečo aj, ked im niečo chutí, ona im povie,že sa jej nechce,nech si spravia sami, alebo nech idú babke. ZLE všetko ZLE !!!!!
Tak toto uz je moc aby ani nevedela kam dava peniaze a uz ked ju poprosia deti tak ignor ... my s manzelom robime rozpocet spolu kolko na jedlo kolko na ucty kolko na plienky a nikdy nebola u nas taka situacia ze by nebolo vobec navarene len to nie je vzdy podla predstav ... verim ze ta pani co to pisala sa zle vyjadrila ... myslim ze kazda zena muzovi vari ak je cele dni doma aspon sa snazi ak sa aj nepodari lenze to muz musi ocenit nie ju udupavat ... niektore zeny nevaria z trucu alebo ako pomsta muzovi ze to ofrflal
@babyanabell789 podla toho čo napísala a ako to napísala, tak to má na saláme...práve to ma rozčúlilo, takéto ženy sa majú najlepšie, nikto od nich nič nechce, nikto ich s ničím neotravuje a nezaťažuje, lebo nič nevedia a ani nechcú vedieť, nič nepokazia ... len sa vezú.
@babyanabell789
Kazde jedlo sa da urobit aj vyborne aj nechutne.
Ked chces naozaj vediet ci varis dobre, pozvi nas k sebe na veceru a my ti uprimne odpovieme ;)
@babyanabell789 Načo sa trápiš nad tým ,ze nevieš urobiť domáce rezance ?Ja kebyže chcem tak ich urobím aj bez pomoci svokry alebo hocikoho iného,ale načo?V obchode sa nedajú kúpit cestoviny,rezance ?Jáááj zabudla som t nie súú také ako domáce ?To asi podla tv svokry a manžela,prepáč.A propo odkedy sa domáca knedla natiera olejom,to je mi je novinka.To máš od svokry ?
Ty sa asi jednoducho nevieš trafiť do jeho chutí,a preto mu ,,nechutí,,alebo druhá možnosť ,že je natolko rozmaznaný ,že sa nezmestí do kože ,myslí si ,že celý svet sa točí okolo neho a jeho brucha.Zrejme ho matka doma učila na mäso a tlkla do hlavy ,že najesť do sýta sa dá len s mäsa.
urob ako užnáš za vhodné ale pravda je a moj názor ,že žena by určite mala vedieť variť,ale to že nevie spraviť ,,domácuu knedlu ,neznamená že variť nevie.
A ešte jedna otazka prepáč,nateba-píšse že varené neješ ,len tak 2-3 do týždna ,čo potom jedávas?
@mimi1237 no a cim mam tie knedle potierat ? No od svokry to mam ze olejom ... su dni kedy nejedavam nic a som syta uz len z toho ze stojim pri hrncoch a su dni kedy si vezmem nieco z chladnicky a dost a som syta
@erika04 fuha no ani nemusite nic hovorit aj na tvarach sa da zistir nazor 🙂
@mimi1237
@babyanabell789 no ked sme uz pri tom, tak domaca knedla sa naozaj potiera - niekto olejom, niekto roztopenou bravcovou mastou, niekto maslom, ale potriet ju kazdopadne treba. a hlavne, ak je varena. parenej to tiez urobi len dobre.
pokial ide o spominane a hocijake ine jedla (necitam celu diskusiu, lebo jej predmet ma principialne stve priserne) - uvarit sa daju tak, ze sa vsetci budu oblizovat a daju sa aj tak, ze nebudu chutit nikomu. to nie je o druhu jedla, je to fantazii, schopnosti dochutit, proste o vztahu k vareniu. ak sa vari s nechutou, vysledok je nechutny, aj keby to bol argentinsky steak s hluzovkovou omackou.
niekolko rokov som mala svoj vlastny stravovaci rezim, varila som dva druhy jedal a nerobilo mi to ani najmensi problem. k zeleninovemu rizotu som manzelovi opiekla kuraci alebo bravcovy steak alebo kus ryby, k cestovinam prihodila orestovane hocijaky kus masa… znamenalo to len o jednu panvicu na sporaku viac. miluje svieckovu - ved ta sa robi sama, cela praca je len rozmixovat zeleninu a ohriat kupenu knedlu? ze musi byt domáca??? jaaaaj, tak to uz je sikana, a to je ina tema.
urobit chlapa stastnym z dobreho jedla na tanieri je lahsie ako cokolvek ine, staci len trochu chciet. a nemusi to ani stat majland. lenze to sa zena nemoze nechat vmanipulovat do pozicie usliapnutej chudery, ktorej svokra diktuje, co a ako do hrnca.
no a ked to v ziadnom pripade inak nejde, je tu vychodisko - odlifrovat muzika naspat k mamicke, zabezpecit si vyzivne a svaty pokoj. amen.
@fantagiro70 ja sa tym rada pochvalim,preco nie?Nevidim dovod preco ja mam,varit,prat,upratovat,piect,starat sa o deti. A chlap bude robit co?skrabat s po vajciach a chodit na pivo?nech kazdy robi co vie a co ho bavi.On varij,ja robim ostatne.a ked pride z roboty dorobena zena,tak je v poriadku aby obsluzila muza?s tymito nazormi by si zozala uspech v rokoch ked si sa vydavala.Teraym dokazanu aj zeny zarabat.
@caoli chut by ako taka bola len neznesiem ak nado mnou niekto stoji a upomina ma .. preto radsej varim sama a nepytam sa o radu nikoho z okolia ale radsej takto anonymne. Jasne ze mam radost ak mu nieco chuti a povzbudi ma to lenze sama od seba nemozem ocakavat ze kazdy den budem vyvarat s chutou ked mam male dieta a to mi teda dava zabrat ... nie vzdy sa mi chce ist do toho ... sama svoje jedlo nezjem tiez by som bola rada keby mi niekto navaril a nic ....
@babyanabell789 no oukej, a s mužom si sa už o tom rozprávala? Mám taký pocit, že tebe už to celé varenie zbechutil aj so svokrou. Chápem, že ako si napísala malé dieťa, domácnosť, kolotoč okolo. Prečo by si ale mala robiť všetko tak, ako sa ti povie , len preto že si na dedine. Ved si sama zadel robotu ako chceš. Bývate so svokrou? Treba sa na nu vyzbrojit iróniou a sarkazmom. Svokry sú kapitola sama o sebe.
@babyanabell789 co pises, ma len utvrdzuje v tom, zetvojchlap je rozmaznany. ked chce pecene maso a na druhy den uz nechce ohriate, tak pecies stvrt kila masa pre neho, alebo co??? to je sikana, mat kazdy den a vzdy ine jedlo! najma, ako obeduje v praci. som nasrata, uz len ked to citam. :(
nuz, vykaslala by som sa :( zo svokry si teda ty tazku hlavu nerob, rezance kup a knedlu skus do utierky zabalit, alebo nejakefinty nech zeny poradia (ja neviem, ja knedle kupujem a drahy aky spokojny, ked ma segedin d kupovanou knedlou)
a tvojmu treba hlavne vysvetlit, ze segedin, gulas, ci pecene maso su jedla, ktore sa neda navarit len jedna porcia, tak musi pocitat s tym, ze ich bude jest dva dni.
a vies co, vykasli sa ty na svokrine recepty a najdi si vlastne a basta. ze to mamka robi inac? tak nech mu navari, ty to varis takto.
a cibulu v ruke krajat? zjavne specialita tvojej svokry. nikde som to nevidela.
ty mas asi nizke sebavedomie, zapracuj na nom a ries vas vztah a nie svokrinu kuchynu 🙂 drzim palce.
No, s tou cibuľou sa má čo učiť aj Židek 😆😆😆
Muzi tvrdia ze zeny vladzu za dvoch ... cize aj varit aj upratovat zehlit prat umyvat okna robit v zahradke a este cely den byt s detmi ... keby to bola pravda ... ved oni len robia deti starostlivost o ne a hranie sa s nimi nula bodov ale staznosti by boli to ano
@something tvoje názory hovoria za všetko...už prosím ťa nepíš nič,urobíš lepšie...... 😝 , ked je žena šikovná, vie si všetko zadeliť, aby stíhala, každý deň, nemusíš variť, navarím na dva dni , každý deň sa neperie ( v automatickej práčke ), každý deň sa neumývajú okná...... hnilé larvy ako poniektoré, navyše neurobia nič, aby si neublížili, počkajú na chlapa ,ked prídu z roboty, ten navarí 🙂)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
@fantagiro70 mas pravdu,skoda reci,pekny den,chod sa postavit k sporaku alebo zehl.doske
@something ja mám porobené,pijem s manželom kávičku , 😀 😝 😀 lebo je nedela poobede a oddychujeme 😝 😝 😝
@babyanabell789 jeden závažný problém toto...a padá vám na ňom vzťah...hm.
Všetko z tvojhu listu sú úplne normálne jedlá a naje sa z nich každý. Argument - ja sa z toho nenajem, je blbosť hojne používaná buranmi, ktorí chcú jesť dokola to isté a každá novinka, alebo vybočenie zo stereotypu otrasie celým svetom sústredeným okolo božstva ich žalúdka 😀 ...aký len ja mám doma poklad 🙂 Ja milujem zeleninové jedlá a väčšinou ich aj varím, lebo veď pre rodinu zdravo. On sa ma obvykle opýta, čo dobrého máme, či zas nejakú zelinu na divoko 😀 Ale zje mi všetko, vychváli, aj dupľu si dá a nikdy nezabudne poďakovať 🙂 Samozrejme, varím aj jeho obľúbené jedlá.
@babyanabell789 nemusis vyvarat kazdy den. oukej, ak mas male dieta, jemu varit treba, ale ono, ak je ozaj male, tak aj tak nepapa uplne vsetko to, co dospeli.
ja neviem, ja som asi ina a mozno som mala to stastie, ze moja svokra varila doslova hnusne a cely jej sortiment pozostaval z peceneho (lepsie povedane suseneho) kurata a reznov. ja som si z rodiny priniesla siroky jedalnicek a vobec v nom nedominovalo maso. paradoxne som s tym spociatku mala problem - manzel ocakaval pecene kura a rezne. ked prvykrat dostal na tanier tekvicovy privarok s bravcovym gulasom a chlebom, tak sme sa povadili. lenze dostal ho aj druhykrat a zistil, ze to jedlo len nikdy na tanier nedostal, preto mu "nechuti". Dnes, po 3 desiatkach rokov manzelstva odmieta jest aj v dobrych restauraciach, lebo tvrdi, ze doma dostane lepsie. Pretoze aj ten tekvicovy privarok sa da urobit luxusne. A ide to uz volajako automaticky - proste stojim pri sporaku a rozmyslam ako aj to najjednoduchsie jedlo urobit zakyzdym trosku inym, atraktivnym. Asi to nevie kazdy hned na zaciatku, ale ono sa to dostavi.
No a samozrejme - nechat si kibicovat pri hrncoch, tak to by som nezniesla, to s tebou suhlasim. Ale ked varis sama, rozmyslaj pri tom. Rozmyslaj, ako to urobit tak, aby to chutilo povedzme vzacnej navsteve, pred ktorou sa chces ukazat v dobrom svetle. A moze to byt pokojne aj to rizoto, do ktoreho nedas sliepku vyvarenu v polievke, ale kusok orestovaneho kuracieho alebo bravcoveho masa, nedas tam mrazenu zeleninu, ale cerstvu, pekne uhladne nakrajanu, pridaj par hribikov nakrajanych na tenucke platky, nedas tam len cierne korenie a cervenu papriku, ale povedzme tam supnes za lyzicku kari alebo nejakej dobrej azijskej zmesi a uvidis ten rozdiel.
No tak zeny nehadajte sa !! Kazda robi ako vie 🙂 a nebyvame so svokrou ale tu sa kazdy stara o kazdeho styl babovresky a pod. Ved aj varim po svojom periem po svojom aj vsetko robim ako viem nepocuvam ich od slova do slova . . Mam svij rozum ale vadi mi ze nech urobim cokolvek nie je to dobre ....

@babyanabell789 Vsak mu navar, co ma rad a mas pokoj. Ved uvarit maso je, teda aspon pre mna, ovela jednoduchsie ako sa frckať s pirohami...robila som ich len raz a teda cela kuchyna od muky bola. :D Nech Ti pekne napise na papierik jedla, ktore ma rad a uvar mu ich castejsie...alebo sa dohodnite, ze ktore dni budes varit jeho jedla a ktore svoje, aby sa to prestriedalo. Zabijes tym dve muchy jednou ranou, aj chlap bude syty a spokojny a aj svokra cela. 😀