icon

Varím zle?

babyanabell789
20. jún 2015

Dobry den poprosim vas o vas osobny nazor su podla vas jedla ako pirohy rizoto zapekane zemiaky rezance s kapustou a pod rychle jedla.nedostatocne syte pre chlapa? To musi mat nevyhnutne na tanieri kilo knedle a maso ? Na tom mi pada vztsh ... pomozte mi prosim co varite vy tak bezne ake jedla?

babyanabell789
autor
21. jún 2015

@caoli prave na takych detailoch stoji svet len mi chyba fantazia ... mam pocit ze okrem zeleninovej polievky a omacky uz ziadne jedla neexistuju ... a pritom je milion receptov ...

mimi1237
Autor odpoveď zmazal
mimi1237
21. jún 2015

@babyanabell789 A to más každý den takto ze ti tvoj muž skritizuje jedlo?

vintage_lady
21. jún 2015

Holt, aj som si myslela, že to napíšeš. Teraz nechcem uraziť, ale aj manžel je asi jednoduchý a zadubeny sedlak. Keď už svokra robí nervy, aspoň on by mohol byť normálny. Prajem ti veľa šťastia, skús sa o tom porozprávať, za to nič nedáš. A keď tak výhlas štrajk, navar malej a sebe a hotovo. Sa čudujem, že si to už dávno neurobila. A na všetkých sa vyprdni 😀

alaguema
21. jún 2015

@babyanabell789 @babyanabell789 nie je mu nič dobré?? Lebo od mamičky je to iné...No, sorry, ale nevďačné, neohrabané chlapisko. Veď je to nezdvorilé, netaktné, aby frflal na niečo, čo robíš a očividne sa snažíš. To ho zaujíma len aby sa s prepáčením nažral k spokojnosti? Neviem, či je on taký primitív, alebo váš vzťah taký nedobrý, ze toto robí, ale nie je to v poriadku. Mal by ťa vybozkávať, že sa snažíš mu ulahodiť. Aj tebe by to hneď lepšie išlo.

adri266
21. jún 2015

@moni244 to sa vazne pytas? Naco chceli druhe dieta? 🙄 🙄 🙄

kiki68
21. jún 2015

tak ho prezer masom, skor umre na rakovinu hrubeho creva a bude vybavene. Maso je fajn,ale nie vo velkom. To,co my jeme je poriadne zdegenerovane, nemali by sme zrat tolko masa ani omylom. Pretoze robime vacsinou v kancloch. Okrem toho nasi predkovia robili vonku,dreli ako kone a maso mali par krat do roka.
Na tomto,ze nevaris kvantum masa vztah padat nemoze. Ved to nie je extrem,ze Ty si vegan a on by iba maso zral...

adri266
21. jún 2015

@babyanabell789 vzdy je na dvojici, ako si zariadia zivot, ale zial, ich zivot je ovplyvneny tym, co si donesu z domu. Ale na druhej strane, nemusia sa tym riadit.
Priklad: Moja mama zvykne varit na obed ine aj na veceru ine jedlo. A skoro kazdy den.
Svokra naopak navarila na 5 dni, co mne uz bolo blbe jest po troch dnoch.
Ja varim na tri dni. Toto moze byt pre Teba velka pomoc, ak mu navaris a nech to je hoc cely tyzden. Ak mas mraznicku, cast zamraz a cast nech je.

Ale poviem Ti, rozumiem Ti. Ja mam napr obedy v praci, dcerka tiez, ale manzel nie, a teda ja musim po praci prist domov a vymyslat, co mu navarit. A kedze som najedena, velmi sa mi do toho nechce 😝
Dalsia vec je najst kompromisy. Napr ja neznasam karfiol. Normalne sa mi obracia zaludok uz ked citim tu typicku vonu. On ho miluje. Manzel zase neznasa brokolicu a ja ju milujem. Takze karfiol chodi jest k svokre a brokolicu si ja spravim z casu na cas.

A este mi napadlo,mozno nie je ani problem v tom, co varis a ako varis, ale v tom, ze Tvoj manzel je typicky frflos. Takym bol aj moj manzel. A svokra sa mi zdoverila, ze to iste robil jeho otec a ze neraz bola dohnana az k slzam. A pritom svokra varila dobre.
U mna si manzel frflat odvykol. Ked sme totiz boli v UK a videl, ze chodim do roboty, musim zvladnut dcerku, zehlenie, ktore som robila doma do prace, tak mi musel s varenim pomahat. A tiez som mu niekolko x povedala, ze ked sa mu nepaci, nech navari on. A odvtedy nefrfle 😎

kiki68
21. jún 2015

ako moj muz vari minimalne tak dobre ako ja. My s tymto problem nemame, varime radi. U nas je kuchyna, ze keby to je mozne ziadame o hviezdicku michelin 😀 Ale my sme ten svetly priklad. Mne sa paci,ze vzdy navzajom ocenime tie jedla. Proste ma pochvali a ja jeho. Laska ide cez zaludok a cele varenie je o kompromisoch. Posielat k jeho mame ho neposielam,aj tak tam nic nechce jest a je to daleko. Ale jedlo je taka vec,ze da sa na tom postavit jablko svaru a aj super vzajomny vztah. Ja som ten typ,co rad vykrmuje a kuchti vsetkemu okolo seba.

suzie.h
21. jún 2015

@fantagiro70 Draha pani, vdaka takym nazorom, ake mate vy, je Slovensko plne rozmaznanych nesebestacnych chlapov, ktori nepotrebuju partnerku, ale sluzku. Vztah dvoch dospelych ludi je hadam o vzajomnom porozumeni a respekte, vzajomnom pomahani si aj s domacimi pracami, pokial do roboty chodia obaja, model - zena v domacnosti, chlap zarabajuci peniaze je v dnesnych casoch uz trosku mimo. Potom sa necudujem, ze chuda @babyanabell789 je frustrovana, ked zije s produktom podobnej vychovy, ktory miesto ocenenia snahy len na vsetko frfle a nic mu nie je dobre, tu urcite nie je problem s jej kucharskym umenim... Takze hnilou larvou je akurat tak taky chlap, ktory miesto pomoci necha celu domacnost na zene. Ak mate syna a ucite ho, ze manzelka mu pomaly aj prdel bude utierat, vasa nevesta sa vam v buducnosti isto podakuje!

valy
21. jún 2015

@babyanabell789 tak to je fakt divne, ze svokre vadi, ze cibulu krajas na doske. to je naozaj ako keby jej vadili hluposti.

siska53
21. jún 2015

@fantagiro70 akoze..nechapem...a zena nechodi do prace? Nenarobi sa tam? Zvlast v dnesnej dobe,ked sme po praci vsetci vypluti? Aspon teda vo vacsine pripadov..
Chlap ako nemusi nic? Ok,moj nevie varit,robi este aj doma a j cez vikendy,tak som stastna,ze obcas operie a vyvesia...ale kebyze ma inu pracu a pravdu povediac cakam na cas,kedy splni to,co slubil..ze pride skor a bude nas..ked uz nic ine,ja si porobim aj sama,ale nech aspon 2-3x do tyzdna je poobede s detmi a ja si v klude upracem.ci navarim...lebo pre mna je velmi dolezite,aby sme sa venovali detom..su este dost male,tak nas potrebuju...a take,ze do polnoci ci jednej v noci hore sa skoncilo nastupom do prace..

Ty si asi nejaka zena v domacnosti,co ma dostatok casu si vygruntovat byt a vyvavrat,ak deti,tak uz velke alebo uz rezignujuce,lebo vsak matka radsej upratuje a vari ako im venuje cas..

Fakt neuveritelne zastaraly nazor.. Jak z 30.rokov 20.storocia. Moja neboha babka mala troch chlapov vratane muza,ale ta ich dala do laty.. Varila sice ona,ale pomahat jej museli..a pekne aj s upratovanim.. Druhy dedko tiez sa zucastnoval domaceho zivota.. A svokor sa teraz na stare kolena naucil varit a piect tiez,lebo svokra este na skrateny uvazok vari... Moj otec ako ostal doma,tiez aj vari,aj upratuje... Aj ked je pravda,ze predtym to velmi nerobieval...ale ked bolo treba,zastupil mamu aj za sporakom.

Ak je zena v domacnostia ma deti po skolskych zariadeniach,ok,nech sa teda stara..ale inak... Ma to byt podelene a ppstupne aj deti zapajat.

fantagiro70
21. jún 2015

@suzie.h Drahá pani , u nás v dome máme svoje úlohy podelené.Chlap robí vonku okolo domu a žena si robí poriadky vnútry, ale o tom už písať nebudem.Ja som bola donútená od decka robiť.Moja mama bola chorá celí život, takže som musela pomáhať a učiť sa aj variť.Ked som mala dve malé deti, bývali sme u rodičov, mamu v nemocnici a na starosti okrem kuchyne aj navariť trom chlapom( dedko, otec, manžel ) to neznamená, že ked navarím chlapovi, tak je rozmaznaný a ufňukaný.Robí ťažko celí život na stavbe a je mojou povinnosťou uvariť.Dnešné mladá ženy ( nie všetky ) sú pri mamičkinej riti do 30-tky a nevedia variť ani o seba sa postarať ( MAMA HOTEL ).Chodia opité, ufajčené...ale to je ich vec.Mám dve dcéry, ktoré robia samé na seba, chodia makať von do sveta, tak nechápem o čom tu točíte " drahá pani ".

fantagiro70
21. jún 2015

@siska53 moja pekná, predstav si že aj ja chodím do roboty aj s mužom tak čo tu trepeš o domácej pani, poriadne čítaj a pochopíš

sunnyfunny
21. jún 2015

😀 smejem sa, ako sa dokaze diskusia zvrtnut. Predsa kazdy to ma v domacnosti inac a kazdemu vyhovuje nieco ine...

siska53
21. jún 2015

@fantagiro70 moja zlata,maj si to zariadene ako chces..nie kazdy ma dom...ja to mam na haku. Skor mnohi chlapi su rozmaznani,kaslu na deti,doma.prstom.nepohnu a to je fakt..x takych pripadov je aj tu..

Problem zakladatelky je aj tak inde.. Nie v tom,ci ma varit jej chlap...

siska53
21. jún 2015

@babyanabell789 prepac,ale co jedavas ty?,lebo tam niekde (nechce sa mi k.prispevok citat) si pisala.ze nejes niekedy vobec nic alebo len nieco z chladnicky..co babo v brusku? Co dietatko,co uz mate? ..to nema.problem s papanim?

katarinamarkova
21. jún 2015

@babyanabell789 raz do tyzdna ok....ale keby som to mala aj ja jest kazdy den tak som hladna a uvrcana ako pokazeny tiger 🙂
vsetky tieto jedla su fajn, ak ich varis a obmienas s kopou inych jedal 🙂

0silvia0
21. jún 2015

@katarinamarkova uvrčaná kvôli jedlu? 😅
Inak ľutujem zakladateľku témy, evidentne ona nemá potrebu jedlo až tak riešiť, naje sa hocičoho a doma má neustáleho riešiča jedla. Ja keby som celé dni mala žiť len žranicou a rozmýšľať, čo len si milostiví členovia rodinky tak asi hodili do svojich brušiek, asi by ma porazilo...
Mne to v tejto debate pripadá, že hrnce a jedlo je zmyslom života pre 3/4 obyvateľstva. Ja tiež normálne varím, ale aby som analyzovala, riešila, špekulovala, fuj toto, fuj hento... no ja nechápem...
Inak odporúčam si sem-tam zaviesť do života pôstne dni, skúste raz do týždňa piť len vodu a nikdy nepoviete na žiadne jedlo že je vám pod úroveň 🙂

blackcat8885
21. jún 2015

@babyanabell789 Moj sice zje ale tie sa z toho nenaje,stale by len maso jedol.ked uvarim bezmasite jedlo tak o 2hodiny zas tlaci aspon chleba.Ale mam pocit tiez ze varim dookola to iste

maary11
21. jún 2015

@alby2014
Super si to napisala, presne ako to ja u nas bolo 🙂 A ja som vdacna za svojho muza, ze ja napriek tomu, ze jeho mama vari stale a vela, akoze fakt vela, tak on je brutalne nenarocny a je rad za hocico co uvarim (9 rokov na intraku ta nauci vazit si varene jedlo). A kedze vie sam ake je to varit a ze to az tak nemam rada, tak cez vikendy vari prevazne on a ja mu skor len asistujem 🙂
Moj otec mi vzdy hovoril, uc sa varit, lebo co navaris potom muzovi?? A ja som mu vzdy hovorila, najdem si muza, ktory bude vediet varit! A takeho som si aj nasla 🙂))

bubelko
21. jún 2015

@babyanabell789 takze sa priznam, ze to co si uviedla, by som nezjedla ani ja. nie preto, ze by ma to nezasytilo, ale preto, ze prosto su to kombinacie, ktore namam rada 😉
a mäso fakt nemusi byt kazdy den. my mame ca. 3x-4x do tyzdna, podla toho, ako to vyjde.
ja som tiez dievca z mesta - mama nevarila - mali sme obedy v skole a otec v praci. ak bolo navarene, tak zvysky z vikendu 🙂 sem tam polievka, kto potreboval, dorazil sa chlebom 🙂
myslim ale, ze u vas je problem niekde inde. chlap je zvyknuty z domu na nieco a je fakt rozmaznany, az to boli. ja sice varim kazdy den, ale len detom. chlapovi ostane, len ak navarim extra viac (ze ide o jeho oblubene jedlo), obeduje v praci a vecera je studena.
a to mna bavi varit a varim od 16 rokov. ale aby som vyvarala a potom mi to niekto permanentne kritizoval, tak to by si za klobuk nedal. nepaci sa mu, nech ide do restiky - ak na to ma a ak nie, tak nech ide do hotela mama, ze ako dlho to vydrzi... ine je, ze skusim novy recept a ono to nie je nejak super, tak sa pobavime, ze fajn, ale raz stacilo 😝

katarinamarkova
21. jún 2015

@0silvia0 ano uvrcana 🙂 v tomto mam mozno tak trosku chlapske fungovanie......ked som hladna som uvrcana.....
po nejakych cestovinach na obed viem, ze o hodinku to budem musiet doplnit aspon chlebom so sunkou, bananom, jogurtom....ci hocicim inym.....
asi preto viem vacsinu manzelov pochopit 🙂
ale zase nie cely svet sa toci o tom, co kedy a kolko sa bude jest - vsetko je to o pravidlach, zvykoch v rodine 🙂
rizoto na obed je super vec - robim ho casto aj ja....a kto je este potom hladny lovi z chladnicky kazdy sam za seba
plus treba casto zapojit do varenia aj manzela - nie ako pomahaca 🙂 ale ako sefkuchara 🙂 chlap trosku zamachruje aky je sikovny, zena rada, ze nemusi robit nic 🙂 pri takomto systeme ziadny chlap nebude frflat a ked nahodou ma chut frflat na manzelove super menu manzelka.....ochutna, je to jedle ale take divne chlapsky uvarene....povie, super diky, ja dnes len trosku stipe moc.....dam snad este vecer trosku a bez ostychu vytiahne svoje sote od vcera z chladnicky a hodi do mikrovlnky so slovami ,,dakujem zlato, super obed, trosku pikantne na mna....vela nezjem....ale dakujem 🙂
potom neviem ci zo slusnosti, vdaky alebo len tak odkukane manzel po manzelkinom babskom menu - zahlasi......,,dakujem zlato, super obed, konecne nieco zdrave....ale este dotlacim tym a tym....,,

suzie.h
21. jún 2015

@fantagiro70 len reagujem na to, ze delenie prac na muzske a zenske je trosku mimo, rovnako ako nazvat zenu, co doma nevari, ale vari manzel, hnilou larvou, ani ze ho ma na salame...nie je povinnostou zeny starat sa o muza a varit o nic viac ako povinnostou muza starat sa o zenu. teplo domova nerobi varene jedlo dvakrat denne... predstavte si, ide to aj inak! A aj keby zakladatelka temy varila strasne (co si nemyslim), nedava to jej manzelovi, a svokre uz duplom nie, pravo ju neustale deptat a kritizovat vsetko, co navari. Manzelstvo predsa nie je o "zranici". Problem zrejme nie je v jej kucharskom umeni, proste niekomu je naozaj tazko sa zavdacit. Keby ma manzel videl po x ty krat trapit sa s domacou knedlou, ktora by po x ty krat skoncila v kosi, nechcel by ju odomna po x+1 krat, a ja by som ho s radostou poslala najest sa k mame raz za cas, ked mu to tak chuti a nie sa takto tyrat. Niekomu to varenie proste nejde, inemu hej, no a co?

0silvia0
21. jún 2015

@katarinamarkova tak ja mám fungovanie skôr ako zakladateľka témy, ja fakt neriešim čo zjem ale najradšej mám zeleninu, mäso aj tak pár rokov nejem a nechýba mi, ale doma deťom varím, vlastne mäso u nás varí väčšinou manžel. Ja som krvná skupina A a na mňa táto charakteristika sedí, takže ja mäso nemusím a cestoviny pre mňa sú plnohodnotná strava a nemusím vyžierať chladničku. Ale ak sa mi raz vráti chuť na mäso, potom si dám. Ja nemusím riešiť také ženské taktiky ako na muža, pretože môjho manžela som si brala ako starého mládenca, ktorý vedel veľmi dobre variť (aj prať aj piecť...), takže u nás nehrozí riešiť to, čo zakladateľka témy. Môj manžel veľmi rád varí a jeho sviečková je úžasná. Moje deti babkinu sviečkovú odmietajú, lebo tato robí lepšiu 🙂
Ale ja som nikdy nebola ani labužník, ani žiadny žrút a nikdy som jedlo nejak extra neriešila, takže sa viem vžiť do kože zakladateľky témy a súcitím s ňou.

pamira
22. jún 2015

@adri266 Ano mas pravdu zivot je ovplyvneny aj tym ake zvyky si prinesu z domu.Ja sa 13 rokov z muzom hadam kvoli jednej veci.Ja som zvyknuta hned ako dovarim najeme sa tak zvysne jedlo schladit.Do drezu si napustim studenu vodu,dam hrniec z polievkou alebo maso z omackou,vychladi sa a sup do chladnicky.Moj muz nie,z domu bol nauceny tak ze cely den mali jedlo na sporaku ci v zime ci v lete alebo pecene maso v rure cely den.Svokra k nam chodi niekolkokrat do roka na par dni,ked sa ponukne ze navari tak vsetko total mastne,prekorenene.A potom ze preco problemy so zlcnikom,vysoky tlak.A tiez na mna mrzko pozera ze odkladam hned nedojene jedlo do chladnicky.Raz v lete bola u nas ja som bola v praci 12 hodin,prisla som domov skoro ma slak trafil.Ona ze ohrejem ti? Piekla som kurca na obed a pozeram maso v rure zavrete a vonku snad 40 stupnova horucava.Ked ideme my k nej mne je tam tazko aj jest,hygiena nula bodov v kuchyni,celom dome.Takze ja vzdy svojmu muzovi poviem zijes so mnou nie z mamickou,zvykni si ja odmietam mavat varene jedlo cely den na sporaku.

liligreg
22. jún 2015

Ak by som môjmu varila podla svokrinej kuchyne, tak 350dni v roku mame na obed bravčové rezne pripravené na litri oleja...a ostaných 15 prip.16dni by sa rozdelilo medzi kuracie prsia zapečene s broskyňou alebo pečene kurča, alebo na nejaký ten sviatok kacka s majonezovym šalátom (pre mna hrozná kombinácia). A presne na tieto 4 jedla bol naučený a pripravujem z nich akurát tu kuracinu..ale zväčša sa snažím inak, ako pozná z domu, lebo viem, ze ak tam mame ist k obedu, tak jedno z tych jedál nas tam čaká. Tak napr.preto nepeciem kura a nedávam k tomu ryžu, ale radšej dam na plech kyslú kapustu(niekedy na ňu klobásy nakrájané)zemiaky a na kapustu pokladám kuracie kúsky a peciem. Rýchla príprava. Rýchlo hotové. Muž robí manuálne, denne prenesie dokopy aj 5ton, no nikdy sa nestalo, žeby mi jedlo ofrflal. Dokonca nema problem zjesť zeleninový šalát s osmazenym kuracím mäsom na cesnaku(často si to sám pýta). Alebo kuracinu na dusenej zelenine. Ja uz vyše 10r. Nejem bravčové mäso, dokonca ho ani cítiť nemôžem, takze u nas žiadne vepro,knedlo a zelo nehrozí. Maximálne co mu pripravím z bravčoviny, su burgre/fasirky. Kúpim mleté mäso, doma to zarobím a sup s tym na panvicu. Doma nikdy nejedol take, ze privarok zo šošovice, tekvicovú/koprovu omáčku. Ja som navarila a zjedol, az sa zalizoval. A na prípravu je ten sosovicny veľmi nenáročný. Osmazim mu k tomu údené karé, hodím na kasu 😀 a podám mu chlieb k tomu. A niekedy som tak dobrá, ze mu zemiaky uvarim. Pirohy zje tiež ( ale ja ich kupujem, kedže robí na zmeny, niekedy sa stane, ze sa nestretneme doma vobec, tak vie, ze ich len vytiahne z mraziaka a basta), rizoto tiež zje, nemusí v ňom byt ani masko, ked silno chce, nakraja si doň parku. Dokonca mávame na obed len polievku (ja som z domu naučená na polievky, on vobec) a prežije. Ak ma este na niečo chuť, vždy mame po ruke tuniaka v konzerve a ten si capneme alebo na šalát, alebo na cestoviny a pridáme syr, koreniny... Jedine, kde moze nAstat u nas problem s obedom je, ak by som navarila sladké. Preňho je sladké jedlo symbolom dezertu. Takze ak by sme mali zemlovku na obed, o hodinu by si šiel minimálne chlieb so salámou spraviť ci hemendex. Ale neofrflal by to.... Čiže nie vždy to je len o tom, ako si svokra naučila, ale aj o tom, ci ma chlap zdravý rozum a pochopí, ze jeho manželka/partnerka nie je jeho mama.., apropo moj neznášal kyslú kapustu, teraz segedín ci kapustova polievka su jedla, ktoré zje aj na obed doma a vezme si ich aj do prace na "desiatu". A nerobí nič ine, len vola mojej mame, aby mu nezabudla pribaliť calamadu..
@babyanabell789

krissy1
22. jún 2015

@babyanabell789
co keby ste cez vikend skusili varit spolu?Obcas to robime,aj pri tom pokecame,dame kavicku
Mozno by ta to aj viac bavilo.
A da sa varit aj masito aj rychlo.kolkokrat to vsetko len nachystam a vari sa to samo.
Myslim,ze aj snahu mas,ale ako uz pises,ty si najedena a nepotrebujes,cize tym padom to beries ako povinnost a nutnost,ze MUSIM

katka1981
22. jún 2015

@babyanabell789, zavisi od cloveka, moj otec je taky gurman, ze ja by som ho za muza nechcela ani keby ma platil za jedlo zlatom. Moj muz je zas vdacny jedak, ja som mlsna po mojom otcovi, no moj muz je taky zlaty, ze za jedlo mi nikdy nefrflal, a ajked som bola nestastna ze je to hnus co som uvarila, povedal, ze jemu to chuti. Musi to byt akurat zdrave, dochuti si to vpohode ako chce. Nesmie to byt tucne a mat slachy. Cize pohoda. A donedavna som bola na masa zavisla ja, ale uz nie som, takze maso uz u nas byva 1-2x do tyzdna.

alaguema
22. jún 2015

@katarinamarkova najlepšie pravidlo a zvyk, je vážiť si, čo pre mňa ten druhý robí. A je úplne jedno čo robí a ako robí, ak to robí pre mňa. Takže ak mi uvarí cestoviny, zjem cestoviny a POĎAKUJEM. Ak mi to z akéhokoľvek dôvodu nestačí, vezmem si ešte niečo k tomu. Čo našťastie nie je môj prípad. Najem sa z hocičoho.