Váš nazor na situáciu
Ahojte,zaujíma ma názor maminiek ,ktoré už čo to majú za sebou 🙂 Je to asi banalita,ale chxem sa spýtať,čo by ste robili v situácii : rodinná oslava,švagriná donesie syna s kašlom,nádchou,chrčaním dva dni po návrate z nemocnice kôli laryngitide a švagor s kašlom,nádchou-vraj to dostal od syna... Rodinná oslava v jednej izbe kde bolo asi 30 stupnov....naša malá(20 m) bola na atb pred necelým mesiacom...proste sa nám to nepáčilo a po necelej polhodine sme sa zdvihli...nechápem na čo by som mala dieťa vystavovať chorobe,keď nemusím...vonku sa tomu nevyhnem,ani v škôlke,ale takto...ja sa vzdy snazim nosiť dcérku len zdravú ku deťom...soplíky mi nevadia,keď majú deti ale toto bolo viac ako sople...no a problém je v tom,že sme vyzerali ako blázni,že čo vymýšlame...fakt sa moc bojím alebo som reagovala normálne?neviem.
Takí ľudia sú totálne bezohľadní a to sa netýka len v prípade detí, ale koľkokrát sa stalo, že do práce prišla chorá kolegyňa, lebo však nepôjde na PN, však peniaze. Potom sme to od nej chytili tri a všetky sme skončili doma choré takmer 2 týždne... Čo sa týka mňa, keď idem na návštevu, vždy len vtedy, ak sú deti a aj my zdraví, a takisto sa pýtam, či aj tí, ku ktorým ideme, sú zdraví. Je jasné, že deti ani seba nebudem držať v skleníku, ale takisto ich nebudem ťahať tam, kde je choroba v rozpuku.... A tiež zažívam také tie udivené pohľady, že čo preháňam... Odvtedy čo mamu nakazila kolegyňa s chrípkou a ona ležala dva týždne na JISke s tým, že sme nevedeli, či to prežije, si dávam fakt pozor...
Urobila si rozhodnutie a nikoho do toho nic nie je. Niektori rodicia su uzkostlivejsi nez ini a nemas dovod ani moznost vyhoviet vsetkym clenom sirsej rodiny...podla mna uplne zbytocne sa tym zaoberas. Ale napadlo mi ine - pred tym mesiacom ked brala tvoja dcera ATB, jej bol urobeny CRP test? Lebo toto je ovela dolezitejsie, nez vyhybanie sa situaciam, v ktorych je vystavena bakteriam alebo virusom...to totiz bude kdekolvek, nemusis to ani postrehnut a nemas jednoducho sancu vyhnut sa tomu na stopro. Myslim, ze prvorady zaujem kazdej mamy by sa mal koncentrovat inde. Podporit zdravy vyvoj imunitneho systemu deti...co znamena - neuzivat ATB ak to nie je naozaj potrebne (samozrejme bez fanatizmov, ATB v niektorych pripadoch su potrebne), ziadat CRP ak to pediater neurobi sam od seba, nezrazat teplotu do 38 stupnov a neskor ked je deculo starsie a dobre si ho pozname, tak nechat posobit aj vyssiu teplotu, za predpokladu, ze ju dobre toleruje a nevyskytli sa v minulosti febrilne krce, neuzivat antipyretika, pri beznych chorobkach uplne postaci zrazat prilis vysoku teplotu zabalmi. Vacsina mam, ktore poznam, to robi presne naopak. Namiesto toho az hystericky reaguju na pritomnost kasluceho cloveka. Treba tiez vediet, ze kazdy kontakt s virusom alebo bakteriou robi to, ze imunitny system dietata dozrieva, "uci sa"...aj ked u 20m samozrejme este davame pozor a zbytocne nevystavujeme rizikovym situaciam, ale netreba to s ochranou prehanat, imunitny system potrebuje ziskat nieco, comu sa hovori "imunitna skusenost"....mimochodom - preco preboha niekto neotvoril okno? Napriklad ty?
no ja neviem, nezijem na svk uz 8 rokov, ale tu nikto neriesi, ci je dieta chore. pokial ozaj nema horucku, ze je ospale, tak sa kludne ide von. zazila som mamicku, ktora dosla s dcerou 2r. do cirkusu a ze den predtym bola v horuckach v nemocnici. zapal obliciek, ale uz jej zabrali atb, tak je dobre. dieta s kaslom a soplom do skolky? uplna normalka. maju jedinu podmienku a tou je, ze ak lekar predpise atb, tak prvych 24 hodin musi zostat doma, potom uz moze kludne do skolky. ciapky ziadne, pokial ozaj nemrzne, decka su vonku nonstop a tiez kym teplota neklesne vonku pod 10st, tak dievcata k skolskym uniformam nenosia pancuchy, ale len ponozky s holymi nohami. a viete co? tie decka su zdrave! uzkostlive mamicky zo svk tu slak triafa a kolabuju, ale nemozu popriet jednu vec. irske decka su ovela zdravsie. 😉
@alaguema neotvorila som, lebo potom mi starší povedia, že im je zima...tak ja už sa ani neodvážim povedať, že tam je nezdravo teplo...to hocikde nieje fakt..úplne vykúrené miestnosti v dome, však čím teplejšie tým lepšie...my sme doma na 20 stupňov max naučení...a ešte s tými bacilmi tam, no fakt som bola hotová...a tie atb. boli aj napriek nízkemu crp, keďže dcérke neprechádzal kašel, po týždni do toho prišli sople, tak doktorka dala sumamed a malá sa z toho dostala...užívala druhý krat, naša doktorka sa atb vyhýba pokiaľ môže, ale už keď si nevie rady, tak ich dá...
myslim si, ze vdnesnej dobe su vsetky mamicky velmi precitlivene na vlastne deti co sa tyka chorob, to potom by ziadne deti nemohli ani do skolky chodit, pretoze pri dvadsiatich detoch sa vzdy najde asponjedno, ktoremu tecie sopel nehovoriac o tom, ze kasle kazde druhe, ale to akosi mamickam nevadi, pretoze potrebuju mat dieta v skolke, kde je tolko bakterii a virusov, ze len co vojde dieta do skolky tak je nakazene a urcite ani jedna z vas aknahle ma dieta nadchu nenechava dieta doma, aby nenakazilo ostatne deti,
@nikusssik je to jednoduche - ak su hodnoty crp nizke, v tele neprebieha akutny zapal a atb su zbytocne. Pri lahkych zapaloch a virusoch su hladiny zvysene len mierne (s vynimkou niktorych virusov ako herpes), alebo vobec (individualne) a organizmus si s tym poradi bez atb. Vyssie hodnoty svedcia o zapalovom procese bakterialneho povodu (alebo aj inom probleme, nebudem rozpisovat zbytocne) a atb pomozu. To, ze je pediatricka bezradna a nevie urcit diagnozu nie je podla mna vobec dovod na to, aby som dietatu dala hocico, co si ona tipne, ze by mohlo pomoct. Ak to bude robit takto opakovane (20 mesacne dieta a uz druhe vybrane atb je celkom dost na moj vkus), tak imunitny system dostane poriadne zabrat. Toto by som asi v hlave riesila a nie svagrinu a jej chore dieta a navstevu a svokru a celu rodinu, ze co si myslia, alebo nemyslia 😉
@alaguema viem, že nízke crp znamená, že atb sú zbytočné...ale tiež to vraj nieje jediný ukazovateľ...ja sa nejdem s lekárkou o tom hádať, malá kašlala o život, dali sme tomu týždeň bez atb, a lekárka tak rozhodla, keď malú prezrela...viem aj to, že atb nie sú dobré na imunitu...za našich čias, keď som bola dieťa som bez atb hádam od lekárky ani nešla...dávali sa na všetko...mávala som časté angíny, bohvie koľko som ich ja pojedla...ale som v poriadku, naposledy som ich mala asi na základnej škole a na pn som nebola hádam ani na strednej škole...občas na mňa nádcha príde, ale ja lekárke verím a viem, že nešibe atb hneď z príchodu...možno chcela predísť iným komplikáciám, prvý krát keď nám ich dali, tak tiež mala malá crp nízke, ale odporučila krčná, lebo šípila okrem priedušiek aj zápal stredného ucha...tak aj keď crp bolo nizke, brali sme ich 7 dní aby sa to preliečilo....
ak lekarke doverujes, nie je o com, nemam zaujem tu posudzovat jej odbornost na zaklade troch informacii, a moje deti nelieci....no a velmi by som sa neupokojovala tym, ze aj nam predpisovali atb...ano, ale dnes sa pouzivaju trochu ine lieciva, urcite si uz pocula o tom, ze bakterie si vyvijaju odolnost voci atb, pouzivaju sa sirokospektralne atb pretoze sa nekonaju kultivacne vysetrenia na zistenie druhu bakterie, aby sa mohol predpisat liek so specifickou ucinnostou na konkretny kmen bakterii, vedlajsie ucinky sirokospektralnych atb asi pozname vsetci, zbytocne by som sa rozpisovala, nakoniec - kazdy nech si dohlada informacie sam, nehovoriac o tom, ze kazda infekcia, ktoru organizmus zvladne sam, neskutocne nastartuje a posilni imunitny system.... Cim viac ich clovek prekona svojpomocne, tym lepsiu imunitu si buduje...Ale osveta sa o tom robi minimalna, kazdy chce mat doma nekasluce dieta a to cim skor a lekari chcu mat kryty chrbat, tak radsej "pre istotu" odporucia atb. Ved robit nejake dodatocne testy znamena viac roboty a casu, nechat dieta zabojovat s chorobou a zavolat si ho na kontrolu aj kazde tri dni a sledovat jeho stav x-krat skor nez sa pristupi k atb...to vsetko chce cas a energiu, jednoduchsie a aj vynosnejsie je proste nieco predpisat. Ale kazdy nech robi ako uzna za vhodne. Ja som len poukazala na to, ze su ovela dolezitejsie faktory, na ktore treba pozerat pri ochrane drobcov, nez je chora osoba v okoli.
@alaguema absolutny suhlas 🙂
Tak ja choroby detí beriem asi tak že boli, sú a jednoducho prejdú . Sople a kašel mi nevadí u detí, neriešim to a beriem to ako súčasť života. Moji rodičia vždy vraveli že ked ako deti behali , tak mali rukávy na svetroch tvrdé od soplov a chrchlali ako tuberáci a napodiv sú dnes zdraví .
Do škôlky nedám malu len vtedy ked jej sopliská tečú prúdom , inak sama viem a všetci že si to tam vymieňajú medzi sebou ako suveníry.
Deti mám očkované , sú dobré živené ale boli aj choré , nie často , ale sú ... jednoducho do troch rokov sa to u nich " vyřádi" a je koniec . 🙂 . Zosilnie imunitný systém a to aj " tréningom ", vyzreje a to čo bolo do troch rokov zdravé lebo bolo v izolácii si dobehne všetko . 🙂
@alaguema mije zabky brali do 22 m 11* atb, crp nikdy vysoke nebolo aj ked stery boli pozitivne, lekarka zufala, imunita ok, aj tak sme sli z choroby do choroby, uz je to lepsie, ale myslim ze uz su pediatri v podavani atb opatrnejsi,
no a zakladatelke je nezodpovedne, ked rodic berie chore dieta do kolektivu, obzvlast so zazivacimi chorobami, ha uz soplikovske choroby neriesim, teda ked pride niekto takto chory k nam, ved co nechodis s malou do obchodu...vsade je este omnoho viac virusov ako na rodinnej oslave, ja Len nepochopim rodica choreho dietatka, ci mu ho nie je luto, vlacit kade tade, najlepsie tresnut take s plnym nostekom, ubolene do skolky a oni doma s druhym dietatom...
@alaguema velmi rozumne prispevky 😉 😉
samozrejme ani ja nesuhlasim s branim dietata do kolektivu ci na oslavu s evidentne rozvinutou chorobou, horuckami ci vracanim 😒 😒 hlavne je to kvoli tomu choremu dietatu, na zaciatku kym sa choroba nepreklopi do lepsieho stavu ale sa rozvijaju priznaky...potrebuje organizmus hlavne pokoj a nie vzsilovanie.
ale to posilovanie imunity a velmi selektovane branie atb uplny suhlas.
Ja mam 4 deti, najstarsia ma 10 r. a dokopy vsetky 4 brali "AZ" 3x atb plus 1x lokalne 😉 😉 😉 Ale moje deti su vybehane na vzduchu, nie som uzkostliva, neprehrievam, nepreobliekam...chodime teraz v lahkych mrazoch na ihrisko po skole a skolke aspon na hodinu a pol...sme tam uplne sami, kazdy doma v teplucku a nase sa vysaluju pri lampach na prazdnom ihrisku... 😅 . Lekarka si jeden cas myslela ze sme bez oznamenia zmenili pediatricku, ked ku nej nechodime 😎
to iste zrazanie teploty, postupujem podla dietata mladsia dcera ma halucinacie z horucok, starsi syn mal febrilne krce a tras ruk pred vypuknutim choroby ...im davam aj antipyretika hlavne na noc.
Myslí, že pokiaľ naozaj bola situácia, že ste tam mali v izbe 2 chrchľajúce osoby, nedivím sa ti, z takej oslavy nemá nikto nič. Urobili si správne, smutné je, že oni by mali mať v sebe toľko ohľaduplnosti a slušnosti, že mali odmietnuť pozvanie alebo požiadať oslávenca ,ak by to bolo možné, presunúť oslavu. 😒
@nikusssik samozrejme, poznám to dobre, aj ja som mama a je mi jasné, že si robila to, čo si považovala za správne a v najlepšej viere. Výčitky sú zbytočné. O to mi určite nešlo. Ja sa iba snažím, aby maminy mali viac informácií. Nie len niektoré, ale väčšina. Aby chápali, že teplota je POMOC pri chorôbke, že proti nej netreba bojovať, kým nie je veľmi vysoká. To je jedna zo základných vecí a predsa väčšina mám v strachu (úplne zbytočnom a neopodstatnemom), prvé čo urobí je, že deculu dá proti horúčke tabletku a potlačí tak jednu zo základných pák imunitného systému. Samozrejme, sú výnimky...deti, ktoré veľmi zle znášajú horúčku, ako tu bolo spomenuté. Moje obe baby ju znášajú dobre a naučili sa, že je to pomocníčka 🙂 Aj ony mávajú občas kašel, soplíky, ale riešime to doma, väčšinou po dvoch - troch dňoch s teplotami, v posteli a s bylinkami, sú znova fit. Ale nechám poctivo s teplotami, často kontrolujem a u oboch som zistila dobrú toleranciu, takže zrážam až pri 39 stupňoch, na noc vezmem k sebe do postele a kontrolujem. Dievčatá majú 6 a 4 roky a u pediatra sme boli len raz a to kvôli hnisavej angíne staršej babule a to bol aj jediný prípad, keď brala atb...tam to inak nešlo, mandle zahnisané...Ale ďalší predusok a omyl je to, že atb sa musia dobrať v celom balení. Nie je to pravda, na webe sú už o tom informácie a dcérka atb nedobrala. Treba si pohľadať info, je to dôležité, tak isto sa predáva kopec probiotických kapsulí, ktoré sú takmer neúčinné. Po ustúpení hlavných príznakov som atb vysadila. Teda dokopy ich brala tri dni (neboli to tie trojdňové) a odvtedy (klop klop na drevo), bolo to pred 4 rokmi, sme doma atb nemali. Vďaka za podporu zhora 🙂 Podobne ako jolinka - decká behajú po vonku, nesedia pred telkou, neobliekam zbytočne teplo, v lete mali už ako malinké dovolené aj hrabať sa v hline, v piesku, hrávajú sa so psom (samozrejme ten je odčervený) a nedostávam hysterický záchvat, ak si náhodou uchmatnú niečo pod zub a zjedia to s neumytými rukami 😉 Základ je neizolovať, nechovať v bublinke, chodiť denne na vzduch.
@alaguema
@jolinka ja som tiež z tých, ktorí s dcérkou chodia von aj keď prší a je zima...od malinkého mala, okrem dní, keď bola chorá, sme vonku stále...aj teraz aj doobeda aj poobede...na ihrisku, kde je inak vždy plno sme ostali samé..aj za tmy...chcem, aby bola zvyknutá byť vonku, ja som sama bola športovec, možno aj to mi pomohlo k imunite, treningy s jednou vrstvou oblečenia v zime, minusoch, ale imunita sa vytrénovala...chcem, aby aj ona bola odolná...teplotu taktiež zrážam až pri 38,5, skôr nám ani v nemocnici nezrážali, keď mala rotavírus...ten prekonala sama, bez infúzií, lebo sa nepodarilo pichnúť...s tými atb budem nabudúce čakať dlhšie, uvidíme...ale zase nechcem byť proti lekárke, verím, že vie čo robí....a čo sa týka diskusie, myslím, že aj tak nieje v poriadku nechávať dieťa v prostredí chorých ľudí, ked nemusím...na čo by som to robila??? ešte v jednej miestnosti, kde sa ani nevetralo...lebo starším je zima aj keď je 25 stupnov
Neviem, či to je alebo nie je v poriadku...je to snáď individuálne. Ak si ty so svojim riešením situácie spokojná, tak to by malo stačiť, nie? My kým sme žili mimo SR a chodievali sme k našim na Slovensko na dlhšie obdobia a stalo sa, že jeden, alebo aj viacerí z ľudí v dome boli chorí. Vôbec som sa tým nezaoberala, čo som mala ísť do hotela? 😀 ...beriem to tak, že ľudia bývajú chorí a moje deti to vôbec nemusia chytiť a veru vo väčšine prípadov ani nechytili. Oosba, ktorá bola chorá mala dosť rozumu, aby mi deti neoblizovala a držala sa skôr bokom a to boli celé opatrenia. A fungovalo všetko ok. A to aj v čase, keď boli malinké bábätká.
@alaguema no toto je iná situácia,keďže sme na vber mali....keby som docestovala z cudziny domov a sú súrodenci alebo rodičia chorí,tak jasn,že nejdem do hotela...ale ke niekto donesie pol rodiny chorej na rodinnú oslavu tak mám na vber a idem domov,keďže deti sa váčšinou oblizujú a chytajú všetko a dávajú do úst olízané a sú v jednej miestnosti zavreté bez čerstvého vzduchu...a ešte dva dni po návrate z nemocnice...neviem na čo by som dcérku hodila do toho a čakala ako bude...podla mňa.chorí mali ostať doma však sme tu celá rodina najviac kilometer od seba mohli prist inokedy alebo slusne oznamit v akom su stave...niekomu to nevadi tak by na tu oslavu siel...mne to vadi tak.by som.zagratulovala o den neskor aj s rodinou...
@nikusssik Dobre si spravila aj my to tak robime, ked dojdu svagrovci na navstevu k svokrovcom, ak je niekto chory, nestretneme sa. A takisto ak je niekto z dospelych chory, nepustim k mojim detom alebo tam nejdeme. Je mi jedno, co si kto pomysli, su to moje deti a nikto ich neopatri, ked ochoreju, ja pri nich bdiem v noci, atd. Mozes mat kludne svedomie, drz sa a vela zdravia prajem! 🙂
@nikusssik pridávam sa k väčšine, dobre si urobila, že ste odišli...ale neodpustím si poznámku na adresu tvojich švagrovcov, že načo sa tam trepali oni...čo chceli nakaziť celú rodinu?...alebo bola oslava taká "dôležitá", že sa skrátka nedalo ospravedlniť kvôli chorobe?... keď sme chorí my, tak ostaneme doma, je jedno, či bola oslava plánovaná mesiac dopredu ... už sme prekladali aj oslavu okrúhlych narodiek kvôli chorobe ... resp. naši rodičia (chceli, aby sme sa bavili na oslave a nie odbiehali pozerať, či sú choré deti ok...alebo, či im nestúpa horúčka atď....)
podľa mňa je to sebecké správanie ...
PS: na margo atb ... treba s nimi opatrne ...naša bývalá pediatrička ich nedávala vôbec, všetko liečila cez voľnopredajné lieky proti kašľu alebo nádche ... a crp zo zásady nerobila, až keď som si ho vyžiadala a následne aj zaplatila ... (vždy jej vyšlo "tesne pod hranicou".. 😒 ...) ... syn mal ako následok neliečených zápalov tak zväčšené krčné mandle, že nemohol nič jesť, ak si každé sústo nezapil vodou, bol chudý a stále chorý ... v noci sa dusil... ani nechcem o tom písať ... akékoľvek "posilňovanie imunity" dopadlo v jeho prípade ... asi viete ako ... 😖 ... našťastie už to máme za sebou (samozrejme, že musel absolvoavať operačný zákrok 😠 ...) ... a o dcérke ani nejdem písať ... našťastie už sú obaja ako tak zdraví a konečne môžeme budovať a posilňovať imunitu, tak ako sme si ju kedysi budovali a posilňovali my 🙂 prechádzky, hry vonku aspoň na polhodinu (aj keď prší, fúka, sneží ...) doma nekúrime (tak, ale bývame v paneláku a ten je teda vykúrený až až...) a hlavne ... máme inú pediatričku 😉
@nikusssik podla mna to prehanas.. 20 mesacna je dost velka na to, aby si neriesila zdravotny stav vsetkych, s ktorymi prichadza do styku...
akoze u deti do roka to chapem --- ale 20 mesiacov??? sak to uz ma skoro 2 roky... prehnana reakcia podla mna, obzvlast, ak si sa zdvihla po pol hodine -- este ak by si to spravila hned, tak by sa to dalo chapat a bola by si iba za cudnu, ale zdvihnut sa po pol hodine mi pride uplne smiesne.... 🙂
@kaktusik007 preco by to prehanala, ked sa jej dieta prave vystrabi z choroby, ma riskovat dalsiu? moj syn nastastie chory nebyba, ale mam ho vedome nechat v jednej miestnosti s chorymi, pokial to neni nutne?
@mircalla ako tu uz niekto poznamenal predo mnou -- a ako som si vsimla aj ja na sebe... kym mas jedno dieta, mas fakt v tychto veciach proste prehnane reakcie. Narodenim druheho (a kazdeho dalsieho) tak strasne znizis poziadavky na okolie, ze by si sa cudovala...
samozrejme je choroba a choroba -- ale tu sa bavime o situacii, kedy dieta bolo PREPUSTENE z nemocnice dva dni dozadu, takze asi ak by bolo akutne chore tak si ho tam nechaju, a rovnako jeho otec - ak by bol chory ze fakt chory, tak by asi ostal lezat v posteli a na rodinnu oslavu sa vykaslal....
takze vychadzajuc z tohto, mam predpoklad ze sa jedna az o tak chorych jedincov...
Ja mam tri deti a ako mi to nebolo jedno iba pri jednej tak isto mi to nie je jedno ani pri troch. Nechodime na navstevy, kde sa zdrziavaju chori ludia a tak isto si neprajem, aby niekto chory k nam chodil. Mat tri drti naraz chore je horor! Prave tahame vsetky 2. Tyzdn s prieduskami. Ale dosali do ocinka aj napriek opatreniam. Ale nevystavujě ich chorobam viac ako treba tzn. Iba ak som chora ja alebo muz su s chorymi v kontakte inak nie.
@nikusssik podla mojho nazoru to tiez prehanas. Teraz je obdobie, ked su chori snad kompletne vsetci. A casto krat su daleko nakazlivejsi ti, na ktorych to este nie je vidiet. Nejaki dvaja hore-dole..
Chceli prist na oslavu, prisli. Nikto s nimi nemal problem, iba ty. Tak hadam az tak chori neboli.
@xevulax vazne si myslis, ze stav "s chorymi v kontakte len ked su chori rodicia" udrzis vecne? Nuz, tak vela stastia.

reagovala si normalne, ja som takto reagovala tiez.Vzdy, ked sme niekam sli,som sa pytala ci nie je niekto chorí,Ked boli,neisla som. A absolutne ma nezaujimalo, co si kto o mne mysli. Ked sme my chorí, ani ja nejdem k nikomu na navstevu s bacilami, tak vyzadujem to aj od navstevy, nech nelezu k nam ked su chorí oni...