icon

Večný problém so psom

michaela216
17. jan 2023

Ahoj ľudia. V živote som nepísala svoje problémy verejne ale už neviem kudy kam. Do predu píšem, že to bude dllllhy príbeh.
Možno sa to dotkne tých preafektovanych psickaroch, ktorí psom dovolia všeličo.
Začalo to tým, že som si chcela zaobstarať psíka do bytu. Biologické hodiny tykali ale ja som sa až tak na dieťa necítila. Takže som si chcela zaobstarať psíka. Môj,už teraz manžel, ho moc nechcel. Nakoniec súhlasil ale len v prípade že to bude Jack Russel. Povedala som si okej, beriem to že to bude s výcvikom ťažšie ako s Border Koliou. No manžel vôbec netušil, že to bude úplne inak ako so psom ktorého majú doma (pomiešany Jack Russel). Ako sme si ho zaobstarali, boli sme aj u manželovych rodičov. Pes sa tam vykadil pekne v strede chodby. Hneď som ho pokarhala a poslala von. Veď ho treba ešte vycvičiť. Po hodinke to spravil znova a keď som ho pokarhala proskocila ku mne svokra so slovami "ale veď ho nechaj, veď to k nemu treba ako s malým dieťaťom. On z toho vyrastie." To ma hneď odrovnalo. Pomyslela som si' no, keďže je môj manžel celý po mame, viem čo ma čaká' ... A mala som pravdu. Za pár mesiacov som ho stihla naučiť všeličo. A poviem vám, je to veľmi bystrý pes. No keďže mal svoju povahu a teda veľmi dominantnú, musela som byť 2x tak dominantná ako on. A postupom času sa to manželovi moc nepáčilo. A tu to začína...
Keďže manžel nemal problém s tým, že mu dáva jesť zo svojho taniera. Mňa to hnevalo. Veď predsa je to pes, má svoju misku, a má svoje jedlo.
Začal byť dotieravý, stále si pýtal keď som jedla. A keďže som mu nikdy nič nedala l, začal po mne vrčať. Takže som mu dala povel na miesto a zavrela ho tam kým nedojem. Prišiel môj manžel, zdrbal má že na mňa zavolá políciu... Povedala som si okej, predýchaj...
A tak to šlo ďalej a ďalej, stále sa ho zastával a pes keďže nieje blbý to začal pekné využívať. (Si poviete že jak to pes mohol využívať, však je to pes) no... To som si hovorila aj ja ale fakt to tak bolo... Zistila som to až v tedy, keď som otehotnela a nechodila do práce. K som s ním bola osamote, pes počúval na slovo. Akonáhle došiel z práce manžel, mal má úplne na háku a ešte k tomu robil veci ako napr. bral všetko z konferenčného stolíka a iné sprostosti ktoré si pri mne nikdy nedovolil.
Ďalší zlom bol vtedy, keď som ešte ako tehotná, pár týždňov do pôrodu chcela otvoriť dvierka chladničky a keďže tam bol pes rozvalený a ani sa nepohol ani na povel,(keďže manžel bol doma :D ) tak som ho odsunula nohou. A zase. "Zavolám na teba políciu že ho kopeš " .. ľudia, neverila som vlastným očiam ani ušiam. Povedala som si 'fajn, ešte raz a seriem na tu snahu starať sa o psa ' ...

A tak sa aj stalo. Pomedzi tie hádky ohľadom výchovy psa, mi zakázal s ním ísť k veterinárovi keďže bol chorý . Aj napriek tomu že ja som bola tá čo okolo neho skákala.
A vtedy som si povedala končím. Končím s tým, ešte porodim predčasne z tých nervov čo mám. Už som bola unavená. Jednoducho som dala od psa ruky preč.
A teraz ten hlavný problém. Pes ho vôbec, no vôbec nepočúva. Ani ten hlavný povel ku mne. Ani povel na miesto .. na miesto ide až po 10 zopakovaní " miesto " ... No čo ma hnevá najviac, je to, že serie kade tade. Chcaje kade tade. Mám pol ročné dieťa, a mám pocit že od kedy som od toho psa dala ruky preč, ten pes má všetko na háku. Dokonca je tak vychcany, že čaká kým zaspime hore v spálni,aby si ľahol na gauč. A len čo počuje pohyb, rýchlo zlezie a tvary sa, že tam nebol. Je strašne vychcany..ako had.
Keď manžel chce ísť k dieťaťu,pes sa hneď strčí medzi nich. Už ma ani pobozkať nesmie, lebo skáče po mne, klape so zubami ... Všetko ide akoby dole vodou.

Chcem len radu ako to ďalej riešiť lebo s manželom to je ako keby som hádzala hrach o stenu. O chvíľu začne malý liezť a ja nechcem aby liezol po jeho chcankach a sračkach. .. a hádať sa .. už som unavená... Ešte chvíľu a rozsypem sa.

Naposledy mi povedal, že ak ho dám preč, vezme aj on mne to na čom mi najviac záleží.

Naposledy mi povedal, že ak ho dám preč, vezme aj on mne to na čom mi najviac záleží.

lujza123
18. jan 2023

Keď je dobre hádate sa koho je, ty si si ho kúpila, manžel na tajno prepísal na veterine, ty chceš vychovávať takto a manžel zas takto...
A pri prvých problémoch už otočís, môže za to manžel lebo on chcel jacka, nebudeš ho venčiť lebo manžel ho nenaučil na voditko, čura serie po dome lebo manžel....

Tiež sme si domov zadovážili plemeno psa ktorý bol nad naše sily, ale nikdy sme si ho nepohadzovali medzi sebou ako vy dvaja toho jacka russela.
S tým sa treba popasovať, dat psovi to co jeho plemeno a temperament naozaj potrebuje, nejaké pevné hranice, pozornosť. Nieje to chyba psa ze je aký je. Je to vaša chyba.

michaela216
autor
18. jan 2023

@betulinka1 ďakujem za komentár. Súhlasím s tým úplne. Ak by som sa mohla spýtať, ako mám reagovať. pes ak sa k nemu správam milo, pohladkam ho, pohram sa s ním, vzápätí robí zlobu,nepočúva príkaz. Akonáhle som k nemu rázna že ho ani nepohladkam, vie počúvať na slovo. Tomu som nikdy nerozumela prečo to tak môj pes robí.

betulinka1
18. jan 2023

@teleskop jej pes to nie je, pokial ho nemoze vychovať podla seba. Autorka muza rešpektuje, akceptuje jeho nazor ale potom nech si muz znáša aj následky. Cize inak ako tvoj pes, by som ho ja uz ani neriesila ale ak muz nie je doma, pojde domacnost podla mna. Mna by porazilo, ak by som mala ostatu a posratu podlahu, ked mi zacina stvornozkovat dieta. Dost starosti mas okolo dietata a domacnosti a nie este toto. To som mala doma dvoch, ked maly zacal liezť. Jeden bol agresívny terier, ten maleho iba toleroval, Cize bol zatvárany v izbe z bezpečnosti maleho a druhy bol mojkadlo, co by pri malom stale lezal. Ked uz maly chodil, aj agresívny bol volne pustený po dome, lebo som to brala, ze ok uz by to nebolo do tvare ako ked je na štyroch 😉. Ale ak by niektory postaval podlahy, tak by som to urcite riesila prisne.

teleskop
18. jan 2023

@betulinka1 precitala som prve vety, chcem vediet kto ti zvery psa do prevychovy AKY NORMALNY PRICETNY CLOVEK ked mu povies ze psa trestas rukou ci varechou, boze ty kynolog tieto komunisitcke zvyky, vies co je to naprah??? Uz len to je trest, pre psa je horzne len ked sa po nom ozenes, skusila by si toto robit na nase ked sme ich doviezli, by ta dohryzli alebo by sa posrali postali a den nevysli z budy. Tvoje zlyhanie, a nebudem na teba reagovat, pre tieto vychovne metody si pre mna skoncila, strasne pohrdam takymito ludmi.

teleskop
18. jan 2023
betulinka1
18. jan 2023

@michaela216 vsetko co robi je o tom, ze ta neakceptuje. Cize sa s nim hráš a nevie posudit kedy je ten koniec hry. Zvyknem na to pouzivat slovo stop. Cize normalne sa hrám, poviem stop, zmením tón hlasu a dam mu povel, co od neho chcem. Ale necakaj od psika to, ze dokaze spracovat rychlo. Ale dokazu sa naucit, ze stop je nejaka zmena.

teleskop
18. jan 2023

@michaela216 fascinujuce ze ta zaujala rada od cloveka ktory tresta fyzicky a rukou...zaujimave

betulinka1
18. jan 2023

@teleskop mozes pohŕdať cim chces. Ano su to komunistické metody. Mozno to znie inak v písmenkach ale nemusis sa bat, ze by niektore psiky od nas chodili smutne alebo boli zlomene vo svojej povahe. Dolezite je pochopit povahu psa a tomu prisposobit vychovu. Tak ok ako je to teraz moderne ucit psa od toho aby jej po dome nerobil mlacky a nevykonával potrebu?? Som zvedava, naučím sa nieco nove. Vychádzajme z toho, ze pes je zdravy terier, na zaciatku nebola zvládnutá vychova, robi to umyselne, bol vychovaný ako “jedináčik” kym neprislo dieta a autorku neakceptuje, dokonca po nej vrci….daj teda nejaky navod ako by si to riesila.

betulinka1
18. jan 2023

@teleskop rukou nikdy netrestam!!!! To som nikde nenapisala. Nehejtuj ale porad ako na to modernými metódami nie komunistickými. 😉

estrella5
18. jan 2023

@betulinka1 ja som svojho psa naučila za týždeň! aby vykonával potrebu vonku a nepotrebovala som ani len zvýšiť hlas a už vôbec nie udierať niečim 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

michaela216
autor
18. jan 2023

@teleskop tak ak iná cesta nieje, ja osobne skúsim aj capnut po zadku. A myslím že ak to pomôže, ďalej to už netreba ak to pes pochopil, ak to nepochopil, tak naňho toto asi nefunguje a treba skúsiť niečo iné. Samozrejme ona nehovori o neustálom bití.. len mám pocit že si trošku vážne precitlivena a robíš s malého problému ten najväčší. Prepáč.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
teleskop
18. jan 2023

@michaela216 capni si aj ty asi ta capali a pride ti to normalne moja nervova sustava neakceptuje fyzicke tresty, nikdy k nicomu nepomohli, nech sa ti dari na tvojej "rychlej" ceste

teleskop
18. jan 2023

@estrella5 dakujem ti ja uz nemam sil...kynolog....

betulinka1
18. jan 2023

@estrella5 ale on vie chodit von, robi to umyselne. Cize je rozdiel ucit, ked nevie a je rozdiel, ked to pes robi z dovodu nejakej jeho psychózi alebo separacnej uzkosti, nakolko prislo dieta a uz nie je stredobodom pozornosti iba on.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
betulinka1
18. jan 2023

@estrella5 vychádzajúc z informaci od autorky, ktora evidetne ma snahu psa vychovať, si nemyslím, ze toto by sa mohlo stat pri jej psovi. Som presdevcena, ze ten pes to robi umyselne, nie je prvy ani posledny, ktory to robi, ked stratil pozornost po narodení dietata.

michaela216
autor
18. jan 2023

@betulinka1 ono problém je v Tom, že ak je so mnou, nedovolí si to urobiť. Ale všimla som si, že večer napr o 6 ide vonku. Prídu domov. Môj muž zaspí na gauči ja som hore s malým,dávam ho spať. Všimla som si že on sa ani nepýta že chce ísť von na wc. Proste vyjde zo svojej búdy, spravy potrebu, poskrabe sa za uchom a ide naspäť do búdy.. akoby sa proste nič nestalo, však sa len túto vyložím. Toto ma na Tom tak hnevá, lebo pýtať sa vie o tom nemám pochybnosti.

estrella5
18. jan 2023

@teleskop niektorým sa žiaľ asi vysvetliť nedá... v dnešnej dobe moderných technológii kedy tých informácii o výchove psa je milión a ľahko dostupných 😔 prvýkrát v živote niečo také radím, ale tu by bolo fakt naj psovi nájsť nový domov....

teleskop
18. jan 2023

@estrella5 ano autorka psa obcas capne, podla nazoru "modrokonikovej kynologicky" je to spravne, pes robi dalej neplechu, ALE ZJAVNE TO CAPNUTIE POMAHA!!!Len my sme lietadla...🙂

estrella5
Autor odpoveď zmazal
betulinka1
18. jan 2023

@estrella5 praveze to autorka opisuje presne ako vacsina majiteľov, ktori tento problem riesia po narodení dietata. Nie je to nic výnimočne. Chyba je od zaciatku výchovy, lebo aj pre psa, ktory mal 100% je to sok, ked ju zrazu strati a trpi.

teleskop
18. jan 2023

@estrella5 ano ja ked som musela tresta tak strasne jemne posticovanie, neviem to popisat, velmi jemne potiahnutie koze a mala som s fenkami taky dobry vztah ze vedeli ze je zle, ale pri tej byvalej ked mi sikanovala mladata som to robila (3-4 kraat) pri tejto terajsej si to nedovolim, tam len pozitivne, chvalit a kopu lasky, tyrane psi od ciganov nemozes capat po zadku 🙂

michaela216
autor
18. jan 2023

@betulinka1 ono ja som psa na to pripravovala pred pôrodom. Čítala s články, hľadala som diskusie s odbornikmi.. robila som tak ako som si to naštudovala. Ale asi nie tak dobre aby to zabralo.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
lujza123
18. jan 2023

@michaela216 nasla som v jednom článku myslím ze to sedí

"Napríklad známy psí psychológ Rudolf Desensky v jednej z diskusií o vykonávaní potreby psov v bytoch a do páníčkovej postele napísal, že pokiaľ si pes byt značkuje, ide o „prejav klasického machrovania, kedy sa cíti byť kráľom po odchodu šéfov svorky a privlastňuje si to tam, ako vie.“ Podľa jeho slov môže byť takéto chovanie tiež znakom príliš demokratickej výchovy"

michaela216
autor
18. jan 2023

@lujza123 áno, to som čítala, prečítala som si od neho všetko. Dokonca aj to že ho žena nechala, lebo na prvom mieste boli u neho psy. .. ale to je o inom. Veľa som si od neho načítala. Ale nemyslím si, že má u mňa demokratickú výchovu. To že mu zakážem na gauč,alebo oblizovať moje dieťa po tvary a rukách, myslím že to demokratické nieje..

estrella5
Autor odpoveď zmazal
lujza123
18. jan 2023

@estrella5 ja som to sem dala len na margo toho prečo ten pes doma čura po večernej vychadzke akonáhle je dole sám. Bez ohľadu na to meno je to podľa mňa pravda

estrella5
18. jan 2023

@lujza123 v pohode, ja som to nemyslela zle voči tebe