Večný problém so psom
Ahoj ľudia. V živote som nepísala svoje problémy verejne ale už neviem kudy kam. Do predu píšem, že to bude dllllhy príbeh.
Možno sa to dotkne tých preafektovanych psickaroch, ktorí psom dovolia všeličo.
Začalo to tým, že som si chcela zaobstarať psíka do bytu. Biologické hodiny tykali ale ja som sa až tak na dieťa necítila. Takže som si chcela zaobstarať psíka. Môj,už teraz manžel, ho moc nechcel. Nakoniec súhlasil ale len v prípade že to bude Jack Russel. Povedala som si okej, beriem to že to bude s výcvikom ťažšie ako s Border Koliou. No manžel vôbec netušil, že to bude úplne inak ako so psom ktorého majú doma (pomiešany Jack Russel). Ako sme si ho zaobstarali, boli sme aj u manželovych rodičov. Pes sa tam vykadil pekne v strede chodby. Hneď som ho pokarhala a poslala von. Veď ho treba ešte vycvičiť. Po hodinke to spravil znova a keď som ho pokarhala proskocila ku mne svokra so slovami "ale veď ho nechaj, veď to k nemu treba ako s malým dieťaťom. On z toho vyrastie." To ma hneď odrovnalo. Pomyslela som si' no, keďže je môj manžel celý po mame, viem čo ma čaká' ... A mala som pravdu. Za pár mesiacov som ho stihla naučiť všeličo. A poviem vám, je to veľmi bystrý pes. No keďže mal svoju povahu a teda veľmi dominantnú, musela som byť 2x tak dominantná ako on. A postupom času sa to manželovi moc nepáčilo. A tu to začína...
Keďže manžel nemal problém s tým, že mu dáva jesť zo svojho taniera. Mňa to hnevalo. Veď predsa je to pes, má svoju misku, a má svoje jedlo.
Začal byť dotieravý, stále si pýtal keď som jedla. A keďže som mu nikdy nič nedala l, začal po mne vrčať. Takže som mu dala povel na miesto a zavrela ho tam kým nedojem. Prišiel môj manžel, zdrbal má že na mňa zavolá políciu... Povedala som si okej, predýchaj...
A tak to šlo ďalej a ďalej, stále sa ho zastával a pes keďže nieje blbý to začal pekné využívať. (Si poviete že jak to pes mohol využívať, však je to pes) no... To som si hovorila aj ja ale fakt to tak bolo... Zistila som to až v tedy, keď som otehotnela a nechodila do práce. K som s ním bola osamote, pes počúval na slovo. Akonáhle došiel z práce manžel, mal má úplne na háku a ešte k tomu robil veci ako napr. bral všetko z konferenčného stolíka a iné sprostosti ktoré si pri mne nikdy nedovolil.
Ďalší zlom bol vtedy, keď som ešte ako tehotná, pár týždňov do pôrodu chcela otvoriť dvierka chladničky a keďže tam bol pes rozvalený a ani sa nepohol ani na povel,(keďže manžel bol doma :D ) tak som ho odsunula nohou. A zase. "Zavolám na teba políciu že ho kopeš " .. ľudia, neverila som vlastným očiam ani ušiam. Povedala som si 'fajn, ešte raz a seriem na tu snahu starať sa o psa ' ...
A tak sa aj stalo. Pomedzi tie hádky ohľadom výchovy psa, mi zakázal s ním ísť k veterinárovi keďže bol chorý . Aj napriek tomu že ja som bola tá čo okolo neho skákala.
A vtedy som si povedala končím. Končím s tým, ešte porodim predčasne z tých nervov čo mám. Už som bola unavená. Jednoducho som dala od psa ruky preč.
A teraz ten hlavný problém. Pes ho vôbec, no vôbec nepočúva. Ani ten hlavný povel ku mne. Ani povel na miesto .. na miesto ide až po 10 zopakovaní " miesto " ... No čo ma hnevá najviac, je to, že serie kade tade. Chcaje kade tade. Mám pol ročné dieťa, a mám pocit že od kedy som od toho psa dala ruky preč, ten pes má všetko na háku. Dokonca je tak vychcany, že čaká kým zaspime hore v spálni,aby si ľahol na gauč. A len čo počuje pohyb, rýchlo zlezie a tvary sa, že tam nebol. Je strašne vychcany..ako had.
Keď manžel chce ísť k dieťaťu,pes sa hneď strčí medzi nich. Už ma ani pobozkať nesmie, lebo skáče po mne, klape so zubami ... Všetko ide akoby dole vodou.
Chcem len radu ako to ďalej riešiť lebo s manželom to je ako keby som hádzala hrach o stenu. O chvíľu začne malý liezť a ja nechcem aby liezol po jeho chcankach a sračkach. .. a hádať sa .. už som unavená... Ešte chvíľu a rozsypem sa.
Naposledy mi povedal, že ak ho dám preč, vezme aj on mne to na čom mi najviac záleží.
Naposledy mi povedal, že ak ho dám preč, vezme aj on mne to na čom mi najviac záleží.
@michaela216 a čurat naschvál mi začal ten môj "homo" bradáč keď sa prisťahoval frajer, so žiarlivosti.
Riešili sme to častými vychádzkami a v našej nepritomnosti bol v psej klietke, tam si nenacural. Zas to netrvalo dlho myslím ze nejaké 2 tyzdne kým si zvykol ze nieje jediny samec v domacnosti.
ak by si toto vlakno niekto citala a siel si patrat desnekho nazory, navstivili sme ho 10 rokov dozadu, uz vtedy som mu dala naivne 80 eur, ze ako pomaha, privital nas pasivne agresivny prefajceny primitiv, nasa fena nahanala malu zver chceli sme to riesit. Mala som nastudovane jeho knihy, dal mi dve rady ktore mal v knihach, hovorim mu sli sme k vam 7 hodin a poviete mi co som citala u vas v knihe a nezabralo to? On mi na to "Niektore psy su hajzly a nezasluzia si zit" ja na to "chete povedat, ze nasa si zasluzi somriet za to ze nahana sliepky" ...POkyval hlavou....Mal tam fenu svajciarskeho ovciaka, mala na tele vypalene miesta od cigarety, povedala som co to ma znamenat, ostal nervozny. POslala som na nho vsetky kontroly ktore mi ceska legislativa umoznila a urobim vsetko aby sa pravdu o nom dozvedelo co najviac ludi... Pred pol rokom sme boli na cvicaku 80 km od nas, uzasne meno mali, chlap vychovaval policajtom psov na Blizkom vychode. PO pol hodine skonstatovala "vas pes je jebla hlava" Toto mi proadil uznavany kynolog. (predtym mi povedali na inom, dajte skrtak, inak nemate sance a na inom povedali, ak treba capnite) !!!! Ak by niekto hladal rady o vychove tak vyuzivam toto vlakno
boze sorry za tie preklepy..
@teleskop ale je pravda ze niektorí tréneri psov su dosť ... Ani neviem ako to nazvať...
Hlavne taky tí co celý život cvičili policajných a strážnych vlciakov, stará skola, proste keď zhuknu "sadni" tak poslušne sedia aj majitelia, nielen psy.
Ja som si všetkých psov trénovala sama, na odmeny, pochvalu a všetci boli veľmi poslušný.
Ale pri tom našom terajšom som si nevedela rady keď nám štartoval po zvieratách tak som hľadala pomoc a teda niektorí kynologovia mi naháňali hrozu
INac autorka spomenula som si usmevnu vec, moj manzel ovyplvnitelny ksichtami z cvicaku chvilu nad skrtiacim obojkom rozmyslal, tak opovrhujuco som sa na neho pozerala, naozaj ma to vzalo, ze s tymto zijem 🙂 Ked so mnou tolko zvierat zachranil a videl to utrpenie, raz som mu aj naznacila ze s tyranom zit nebudem 🙂 Tusim som ako tvoj manzel, 🙂 Som si na to teraz spomenula, teraz ked mu poviem ako sme ju vychovali s pevnym kozenym remienkom aby sme jej dobre mohli ovladat hlavku, tak sa zahanbi...
@teleskop ja už ani neviem čo ti mám povedať na ten posledný komentár :D naozaj prepáč ale už fakt neviem.
@estrella5 rovnaký názor mám aj ja.. a čuduj sa svete aj môj muž. Preto ten cvicak. I keď trochu neskoro ale predsa lepšie jak nikdy. Lepšie je ho dať tam, ako sa len dohadovať, hádať... Celkovo lepšie ísť za odborníkom.
@estrella5 veď áno, to je len posledná možnosť.
Extrém 🙈 Pozrite si nejaké videá na YouTube "znalec psí duše" a choďte do manželskej poradne.
@michaela216 Bála by som sa o život a zdravie svojho dieťaťa. Jack Russell vie byť veľmi agresívny. Mala som psa tohto plemena. V živote si ku mne nedovolil ani malý prejav agresie a miloval má najviac na svete. Ale bol v tom tvrdý výcvik a presné určenie miesta v rebríčku hierarchie. Váš mal teba na tom najvyššom mieste. Ty si dala od neho ruky prec. Je veľmi zmätený,zrazu hranice zmizli a on ich potrebuje cítiť. Tvojho muža má za bábku,s ktorou si robí,čo chce. Teraz príde dieta.Dieta bude rásť a začne hľadať svoje miesto v rodine. Beda,ak príde medzi nimi dvoma k nezhodám. A že príde,to som si ista. Ešte raz,o svoje dieťa by som sa bála.
@dominikamacakova autorka nema problem s manzelom, psa vychovana plieskanim po riti a my sme mimo...to je hrach na stenu, ona necakala pomoc ona cakala ze jej povieme ze chlap je debil, pes je na h. a ona je super
@teleskop tak to teda moja zlatá stop. Nič také som od vás nechcela. To si si domyslela len ty. A zato ja nemôžem. A to že máš ty iný pohľad na výchovu psa, neznamená že môžeš útočiť a urážať ľudí okolo. Pre mňa za mňa si choď za mužom, pripomeň mu jeho chybu so škrtidlom. Ale neurazaj a nehovor hlúposti. Prišla som sem po radu, beriem si niečo aj z kritiky ale urážať sa nenechám. Ďakujem pekne, dovi dopo.
@teleskop a po ďalšie, kde som hovorila že ho bijem alebo zatváram alebo nejak týram? Spomenula som malé capnutie po zadku, nebola som ho jak zmyslou zbavená. Zatvorila som ho raz, a chvála Bohu to pomohlo. To len ty máš v tej preafektovanej hlave svoju pravdu a zveličuješ. Normálne mi príde že to je asi choroba alebo čo.
@teleskop Desenskému som volala keď mal pes asi tak rok, chcela som poradiť, vkuse mi skákal do reči arogantným tónom akoby som bola nejaký idiot a nakoniec keď som spomenula hyperaktivitu psa to ukončil tým, že - váš pes bude takový do 11 let. Katastrofa. Ale Cesara Millana mám rada, moc mi jeho program pomohol
@michaela216 radsej budem zit so svojou chorobou ochrany slabych ako s tvojou emocnou tupostou a plochostou, to je uz diagnoza, ked chces tak titulovat to moje sa vola VELKE ❤ a nikdy sa zan nebudem hanbit, to ze je svet plny psychopatov pre ktorych je snaha porozumiet 4nohej dusi nieco vela, to ja tolerovat nemusim, v mojich riadkoch vidis co som nenapisala, riadne som ti stupila a som za to rada, TEN TVOJ PES MI ZA TO TOTIZ STOJI...viac ako tebe...

@michaela216 no nemá pevné pravidla, pevné miesto v svorke. Niektoré psy to až tak nepotrebujú, niektore to priam vyžaduju.
Ja som mala viac psov od malička, všetko malé plemená, fenky + jeden pes, ale ten bol homosexuál u žiadneho som to nemusela riešiť...
A potom sme si zadovážili toho nášho. Veľké poľovné plemeno, najväčší samec z vrhu ten nás naučil. Do toho sme tu mali pol. roka kamarátovu fenu vlčiaka a ta pokiaľ nemala pevné pravidla a "pána" s nou sa nedalo vôbec fungovať. Akonáhle mala istotu v človekovi a jej postavení úplne zlatíčko .