icon

Veľká noc - nie sme rozmaznaní?

11. apr 2022

dievcata, nezda sa vam, ze sme si uz posledne roky velmi zvykli na vysoku zivotnu uroven a sme rozmaznani? ja si to myslim stale viac, uz len ked tu citam niektore diskusie...
okrem toho, teraz niekedy cez vikend sme s muzom sledovali reportaz, kolko ludia minu na velku noc a jedna starsia pani povedala, ze az 500 eur (potom tam boli rozpisane polozky a pri nazvanej "velkonocny stol" hovorim: "aha, vacsina aj novy stol kupuje", lebo tie palky si fakt neviem vysvetlit). my sme sice len dvaja, ale minieme zhruba rovnako, ako inokedy v roku, zase nejaky salat a ryba nie su take polozky. chapem, ze ludia, co maju deti minu o nieco viac, ale 500 eur na jedlo na styri dni? nie je to plytvanie?
hovori sa, ze slovaci su chudobni... pritom ja mam opacny pocit. ze vsetci uz len sutazia, kto zarobi viac, lebo "2000 to je malo do rodinneho rozpoctu"... a treba mat vsetko nove a znackove a chodit do tych najdrahsich restik a na najvacsom aute.
neviem. asi ma len zaujima, ci to niekto vnima podobne ako ja. este si velmi dobre pamatam detstvo v devatdesiatych rokov, ked sme si skoro nikto nemohli vyskakovat, ale ajtak nam nic nechybalo... momentalne nezarobim sice ani statisticky priemer, ale ajtak mam pocit, ze sa mam fakt dobre, ze si mozem dovolit vsetko, co potrebujem a pritom mam este dobry pocit, ze zijem ekologicky, nevyhadzujem kila jedla, co uz nikto nechcel a najradsej sa vozim na bicykli. je to skoro zadarmo a este aj zdravsie pre vsetkych okolo. ano, na to vela ludi povie, ze inak ako autom sa dostat nevie, akurat si nepriznaju, ze si na to tak zvykli, ze uz ani par metrov neprejdu pesi. tiez sledujem casto v mojom okoli.
no a este sa bojim, ze ak teraz pride k nejakej vacsej krize, tak to presne pre takyto ludi bude koniec sveta, lebo na dobre sa lahko zvyka, uz to beru ako samozrejmost a na zle uz zabudli. bude pod ich uroven, klesnut.
koniec vylevu 🙂

Strana
z3
melanta
12. apr 2022

Áno, zvykli sme si ny vysokú životnú úroveň a nevidím na tom nič zlé. Ak človek žije podľa svojich finančných možností, tak je to v poriadku. Žijeme si dobre, ale aj si dobre zarobíme, nežijeme na dlh. Ak si ľudia požičiavajú na to, aby kúpili vianočné darčeky, tak áno, to je problém podľa mňa. Ale teda my zrovna na Veľkú noc neminieme ako konkrétne na sviatky ani euro, pretože ich neoslavujeme, sú to pre nás voľné dni.

maribell
12. apr 2022

...jedna reportáž je ako Slováci vyplakávajú, že všetko na Slovensku je zlé a ťažké... a ďalšia reportáž je o tom, ako minú 500€ na veľkú noc 😅👌... Tak to sa im ani nečudujem, že majú zlú životnú úroveň, keď 500 eur rozflákaju na žrádlo na predĺžený víkend.

maty112
12. apr 2022

@maribell no...asi tak...😏

simca06022011
12. apr 2022

No mne sa zda 500EUR prehnana suma, ale tak mozno kupia jahna za prehnane vysoku cenu, mozno davaju vnucatam a kupacom vela eur. My sme teda nenazrany dost :D vlastne velka noc pre mojho chlapa je o jedeni (roky sme vzdy chodili na rodinne chaty - s mojou rodinou, ja ani neviem co mam na velku noc varit poriadne...),ale 500EUR neminieme.. a to mame salaty, vajcia, sunku z bio obchdou, jahnaciu a co ja kopy jarnej zeleniny... na co by som tam 500EUR minula ? :D aj keby som si kolace dala za bednu upiect neminiem tolko. Kupacom ked nakupim vajicka (penaize sme este nedavali nikomu) tak to je par eur, chlapcov chodi malo kupat, presne viem kto, dostanu balicky a aj tak to nebude vysoka suma... chlapi co pridu nie su na nic zvedavi, len na pol deci a chlebicky... :D

evitka83
12. apr 2022

Tiez si pamatam 90 te roky a chcem pre svoje deti viac. Minat kvoli tomu zdroje, ktore som si oddrela mi pride uplne v poriadku. myslim, ze tak rozmysla vela ludi. Drtiva vacsina ludi, ktori si podla Vas rozmaznani, si to zarobili pracou

babydesire
12. apr 2022

@iriska13 ano ale ak to bola starsia pani tak ta ma deti,vnucata,mozno pravnucata...a silnuuu tradicnu povinnost - na sviatky a zvlast krestanske sa treba nekrrstsnsky pripravit..my mladsi uz musime inak premyslat nad peniazkami (dovod preco svistky neznadam, su zraci penazi lebo vsak to sa mudi,to sa ma..lebo sviatky)

blanblan
15. apr 2022

@evitka83 a čo bolo zle na tých 90tych rokoch? To sa vážne pýtam, nechcem sa hádať🙂

evitka83
15. apr 2022

@blanblan ja som vyrastala v skromnych podmienkach a iba s mamou. A pamatam so dodnes tie mamine 3 roboty, aby sme ako tak vyzili, napriek tomu som nosila veci z mileticky, nemohla som chodit na niektore kruzky na ktore som chcela s kamoskami a niektore hracky a oblecenie som mohla iba zavidiet. A pamatam si moj smutok z toho a rovnako maminu frustraciu, nepriek tomu, ze sa snazila. Nic z toho pre moje deti nechcem, pokial to nie je posledna varianta. Moje deti ucim samostatnosti, chcem aby sa vedeli sami o seba postarat v pripade nudze, ale rovnako ich ucim, ze nie je nic zle na tom, dopriat si v zivote hojnost, ked som sa o nu pricinila sama. Nieco som tomu obetovala tak si to vykompenzujem inak. A nebudem zit v neistote, ze co ak sa nieco stane. Takze ked si chcem dopriat znackovu kabelku, topanky, plny nakupny kos a kopec hraciek pre deti a skvele dovolenky, nebudem sa preto citit previnilo. Nejak mam pocit, ze tu na MK existuje nejaka mantra, ze pokial neziju ludia iba z rodicaku, alebo minimalneho platu, tak su v ociach inych povysenecki, majetnicki alebo zlodeji. A inak, este k povodnemu prispevku, mozno keby sa autorka pozrela “za” ten nakupny kosik, tak mozno by ju napadlo, ze ludia nenakupuju iba pre seba. Vela ludi vnima hlavne nabozenske sviatky ako cas volna moznost stravit z rodinou. Niekomu sa v dome pocas tyzdna vystrieda niekolko navstev. Ja som z velkej oravskej rodiny. U nas bolo vzdy zvykom pohostit celu rodinu/dedinu, ci velka noc, vianoce, narodeniny, odpust atd. A je to tak dlhsie ako som ja na svete 😉 takze suma sumarum, vacsinou taketo prispevky citam od ludi, ktorych niekde vnutri skrie, ze oni to maju skratka inak. Ja ked vidim ludi, ktori si dopraju v hocicom, tak im to doprajem a nekritizujem ich kvoli tomu, uz len kvoli tomu, ze to poznam aj z opacnej strany. Su ludia, ktori ziju skromne a staci im z ich vlastneho presvedcenia a tych velmi obdivujem, ale zavistlivych hundrosov, alebo ludi, ktori si bohorovne myslia, ze iba ich pohlad ns zivot je spravny priam z duse neznasam

blanblan
15. apr 2022

@evitka83 chápem. Ja osobne v "hojnosti" vidím produkciu odpadu a to ma trápi, nie to že niekto ma to na čo ja nemám.

Strana
z3