icon

Veriaci verzus neveriaci - výchova detí

galaxy
23. aug 2014

Maminky,tie čo máte skúsenosť,alebo poznáte niekoho kto mal podobný problém. Poradte. ( Nejedná sa však o môj probém)
Otázka: Partnerka - veriaca, Partner - ateista. Partnerka však spoločné deti chce vychvovávať v katolíckej viere. Partner je ochotný spraviť ústupok a tiež deti v ich viere podporovať a partnerke nebrániť. Ale ako k tomu potom prídu tie ich spoločné deti? Ako ich v tom môže partner podporovať,ak sám tomu neverí. A čo odpovedať na otázku, "Prečo sme my (deti) veriace a chodíme do kostolíka a prečo tatík nechodí" ?? Dá sa takto fungovať?

vld
26. aug 2014

@daniela1983 No, ak po smrti zistime, ze stojime pred tvarou militantneho Allaha alebo jesitneho Dia alebo nebodaj nejakeho nasr**** Odina, tak nas stihne rovnaky osud. Len ja by som sa este dost pobavil na vyraze tvojej tvare 😀
Myslim, ze plati, co uz povedalo dost inych ludi predo mnou, ale pouzijem to aj ja...obaja sme v podstate ateisti, len ja som este o jedneho boha doslednejsi, toho tvojho...

vejula
26. aug 2014

@vld 😀 😀 😀 zasmiala som sa, ta prvá veta, vcelku vystižná .Len tak pmimo Mna by ozaj zaujimalo, čo je byť ateistom. Vnímaš svoju existenciu vylučne spojenu s 3D svetom, teda po smrti a rozpade našho biologického tela nebude nič? alebo ako? len zo zaujimavosti

amanda0405
26. aug 2014
Používateľ amanda0405 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od amanda0405.

@vejula
aj keď táto otázka nepatrila mne, odpoviem ako to cítim ja...ja verím v Boha, myslím si, že Ježiš nás vykúpil svojou smrťou a že budeme mať večný život a to všetci bez rozdielu...či je to ateista, či je evanjelik, či je to zlodej alebo prostitútka.... ale zároveň mám aj silné pochybnosti...v mene viery sa urobilo veľa zlých vecí, ja neviem, cez križiacke výpravy, upaľovanie čarodejníc...je to strašne ťažká debata, či veriť že po smrti život nekončí a že nás čaká niečo omnoho krajšie, keď nikto z nás to nevie a nemôže na túto otázku odpovedať...zase žiť s pocitom, že prežijem si svoj život a skončím pod metrom zeminy alebo na poličke nie je potešujúca predstava asi pre nikoho z nás...takže ani tak, ani tak

indiankaindi
26. aug 2014

Prečo by mali deti chodiť do kostola? Prečo sa nemôže žena prispôsobiť manželovi e vychovávať ich bez viery, nevštepovať im od malička nejaké bludy, ale viesť ich k normálnemu životu? A keď budú deti dosť veľké na to, aby sa rozhodli vlastným rozumom, nech si sami určia, či chcú byť veriace a chodiť do kostola alebo nie. Prečo tie úbohé deti hneď od malička takto devastovať a ťahať ich po kostoloch? 🙄 Niektorí ľudia skutočne nevedia, kde sú hodnoty...

vld
26. aug 2014

@vejula Neviem, ci by som sa mal doslova oznacovat za ateistu alebo agnostika. Osobne to povazujem skor za zbytocne slovickarenie. Pre mna ateizmus znamena, ze neverim v existenciu ziadnych nadprirodzenych nehmotnych bytosti, ani ziadneho "duchovna", s vynimkou nasho vlastneho vedomia, ktore si iluziu nejakeho duchovna vytvara. Cize ano, po smrti, podla mna, zomrie aj moje telo, aj moje vedomie, a vsetko tym momentom pre mna skonci. Zatial nic nenasvedcuje tomu, ze by to malo byt inak...teda, presnejsie, nevieme nic take dokazat. To, ze budem sam seba presviedcat a cicikat sa, ze to je inak, len aby mi "bolo lepsie na dusi", mi jednoducho nestaci, osobna viera nie je dokaz, ani zbierka mytov a povier.
Ci skutocne nieco ako boh existuje, neviem, ale jednoducho tomu neverim.

amanda0405
26. aug 2014
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od amanda0405.

@vld
viera u detí je pre mňa dosť na uváženie...nemôžem pochopiť rodičov, čo prídu s maličkými deťmi do kostola...to dieťa nemá ani páru o čom ten kňaz hovorí, vyrušujú, nevydržia sedieť celú omšu,vždy to skončí tak že mamička cez uličku v kostole uprostred omše pochoduje von s vreštiacim deckom....ja som mala napríklad dosť veľký problém vysvetliť svojmu 9ročnému synovi, čo znamená nezosmilníš....nakoľko ešte nebol oboznámený ako tieto veci fungujú, že to bábätko z bruška vznikne z pohlavného aktu, tak som sa dosť zapotila...nakoniec som mu povedala, že keď sa mamina bozkáva s iným ako s ocinom, tak to je ono....ja si myslím, že desatoro by sa mohlo preberať vo vyšších ročníkoch...a toto je to o čom taký farár nemôže mať ani potuchy, nakoľko nemá rodinu....

vejula
26. aug 2014

@vld vdaka za odpoved 🙂
@amanda0405 no ale ty potom asi niesi ateista... či??? istotu nemam ani ja. V prvom rade je pre mna dôležité pochopiť, kto som a možno od toho sa odraziť. Či sa stotožnujem so svojim egom, s tým, kým si myslím, že som, alebo s tým pozorovatelom za mojim egom, ktorý sa možno vôbec nestotožnuje s tým, kým ma presviedča moja mysel že som. Možno sa len istým spôsobom tento pozorovatel oslobodí od nepravdivých iluzornych predstav s ktorými sa stotožnujem teraz. Ale kto vie, všetko je to stále u mna len na baze nejakej domnienky, .... momentalne môžem len teoretizovať. Ale verím, že nespokojnosť so stavom v ktorom sa nachadzam je prvým odrazovým mostíkom k zmene.

vejula
26. aug 2014

@vld ozaj ked pišeš o tom vedomí, zaujimalo by ma ako vnímaš ty to vedomie. Či ako produkt mozgu, smrťou ktorého nastava aj zanik vedomia, alebo veriš niečomu ako kolektívne, či absolutne vedomie, ktoré zahrna omnoho širšiu škálu, ako napríklad vedomie našich predkov, či iných kultur a koniec koncov akési vedomie vesmíru? Či si presvedčení že všetky zažitky spojené s rozpadom ega a prežitia toho kolektívneho vedomia su len halušky spôsobené nejakou chybou v mozgu? čisto teoreticky 🙂

janinah
26. aug 2014

ja nejako nerozumiem prečo sa taká dôležitá vec ako viera/ateizmus by mala nechať na dieťa a jeho rozhodnutie v neskoršom /akom?/ veku...chcem pre moje dieťa to najlepšie počnúc stravou,potom mu hľadám dobrú škôlku,dobrých kamarátov,robím mu kvalitný program,akcie,výlety,všetko pre neho vybavím a podsúvam mu to podľa môjho najlepšieho vedomia a svedomia...a tak dôležitú vec ako či veriť či neveriť to nechám len tak plávať?nech vstrebáva čo kde započuje?....to akoby som mu zapla telku a kukaj ktorý program chceš,však niečo si už vyber podľa svojho rozhodnutia a rozumu....mne je jedno či dieťa rodič vedie k Bohu alebo z neho robí ateistu,ale nech ho k niečomu vedie,také dieťa podľa mňa nemá nijaký základ,nemá na čom budovať....

daniela1983
26. aug 2014

@amanda0405 tazko, kedze ocistec neexsituje :D

daniela1983
26. aug 2014

@vld hmm ked sa tam stretneme tak uvidime kto bude mat prekvapenejsi vyraz tvare...nechajme sa prekvapit 😉

daniela1983
26. aug 2014

@indiankaindi deti su v kostoloch devastovane??? zaujimave...a preco su deti odmalicka devastovane v rodinnom prostredi tym co sa dava v televizii?

vejula
26. aug 2014

@janinah tak ja som presvedčená, že človek môže najsť pravdu len zvnutra seba. Žiadne vonkajšie podnety a učenia ho nemôžu naučiť to, kým je a kam smeruje. Môj pohlad na vec je taký, že zbytočne zahlcovanie dieťaťa nejakými teoriami a naukami ho len odvedie od pravdy, ktoru ma v sebe. PReto svoje deti momentalne nevediem k žiadnej teorii. Budha povedal niečo také, že ten, kto sa snaží pochopiť celý vesmír, nepochopí nič, ale ten, kto pochopí seba pochopí celý vesmír. Dufam, že som to nejako nepoplietla 😀 😀 😀

daniela1983
26. aug 2014

@vld co sa tyka viery maleho dietata, tak evidentne nemas skusenost s malymi veriacimi detmi. to by si sa divil ake teologicke mudra dokazu povedat v utlom veku a bez toho aby ich to niekto naucil. 😉

vld
26. aug 2014

@daniela1983 suhlasim, nevies to ani ty, iba v to veris...

vld
26. aug 2014

@daniela1983 teologicke mudra? A to uz je co, prosim ta? Ak sa zhodneme, ze teologia je iba znoska tautologickych kecov, potom aj generator nahodnych slov moze nieco mudre teologicke vygenerovat 😀
S veriacimi detmi mam skusenosti dost... okrem toho, kazde dieta na nieco veri - vily, strasidla...vyber si...
Deti inak vedia nasavat ako spongie...niekde nieco od niekoho zacuju a nasledne aj s casovym odstupom v "spravnej chvili" zreprodukuju s chirurgickou presnostou bez toho, aby porozumeli obsahu...

daniela1983
26. aug 2014

@vld 😀 😎 pobavil si

vld
26. aug 2014

@daniela1983 som rad...je to totiz vzajomne...

vld
26. aug 2014

@vejula nase vedomie ma hmotnu podstatu, je to produkt mozgovej cinnosti...

indiankaindi
26. aug 2014

@janinah Myslím si, že dieťa by nemalo byť nútené k ničomu. Nútila by si svoje dieťa chodiť na husle len preto, že to považuješ za niečo skvelé? Bez ohľadu na to, či ono má alebo nemá hudobný sluch, či ho to baví a či tomu rozumie? Zrejme nie, tak prečo ho nútiť veriť v niečo tak absurdné, ako je kostol a kresťanstvo? Nestačia dostupné detské rozprávky? Načo deťom tlačiť nezmysli do hláv ešte aj v ich voľnom čase? Ja moje dieťa v žiadnom prípade ku kresťanstvu nevediem, ale neznamená to, že som ju posadila pred telku a nechala ju pozerať na všetko. Vediem ju k základným životným hodnotám, vysvetľujem jej, čo je zlé a nesprávne, ale vysvetľujem jej aj to, že to je zlé zo spoločenského hľadiska, že je to neprijateľné, alebo to za zlé považujem ja. A vždy jej to patrične vysvetlím. Nezvaľujem to na nejakú abstraktnú figúrku, ktorej by sa to nepáčilo. To je scestné. Vysvetlila som jej, na čo slúži kostol, čo za ľudí tam chodí a prečo, ale nevidím dôvod prečo viesť deti k tomu, aby toto vyznávali, keď sa môžu rozhodnúť neskôr, keď budú mať svoj rozum. Teba ako dieťa nútili chodiť do kostola? To od tvojich rodičov nebolo fér. A nehovor mi, že si si to vybrala sama, ako 2 ročná, lebo tým popieraš to, čo si práve napísala...

vejula
26. aug 2014

@mima4 teraz čitam to, čo si pisala o sexualite pred manželstvom. Teraz práve čitam jednu knižku, piše sa v jednej stati o posvetnosti manželstva a o vernosti, či nevere. Tam sa však sviatosť manželstva či akéhosi doživotného slubu vernosti nestavia na žiadnej oficialite či papieri, ale na akomsi duchovnom splynutí ich duší pri spoločnom akte lasky, ktorý nepodlieha len tužbe tela ale akemusi vyššiemu duchovnému princípu. A piše sa tam o tom, prečo nefunguje vernosť manželstva spečateného na papieri. LEbo je to vraj len akási snaha o uchopenie niečoho, čo je vyššie ako nejaka oficialita, teda je to stav, ktorývzájomne prežiju a ktorý ich spoji na veky na duchovnej urovni. Preto manželia, spojení týmto neviditelnýcm duchovným zväzkom, nemaju potrebu ani pomyslenie na neveru. To len pre info, že aké som sa dočitala a celkom sa mi to vidí logické.

vejula
26. aug 2014

@vld uhm, tak to vnímaš takto, je to ok 😉 Ja to vnímam inak a to, že vedomie je pôvodcom či tvorcom. TEda tak mi to dava celkom zmysel.
Neviem či si sa niekedy zaoberal kvantovou teoriou a hovorí ti niečo štrbinový experiment, ktorým je dokazane že prítomnosť pozorovatela (teda akéhosi vedomia) mení podstatu elektronu. TEda mikrosvet sa chová celkom inak ako pozname my, nepodlieha fyzikalnym zakonitostiam ako makrosvet. Elektron sa bez prítomnosti pozorovatela chova ako vlna (čo bol celkom neočakavaný vysledok, kedže každý predpokladal, že elektron je častica), no ked chceli vedci prísť na to, ako je to možné a začali tento proces pozorovať, elektron sa začal chovať ako častica, teda si vybral len jednu z možností. Podla mna je to dôkazom toho, že vedomie mení pozorovanu skutočnosť, teda si nemyslím, že je len produktom, ale sa aktívne zučastnuje tvorby našej reality. Ale tak to je len môj pohlad a môžu existovať samozrejme aj iné vysvetlenia. Nemam patent na pravdu a môžem sa myliť. Samozrejme maš právo to vnímať inak. Inak ak by si chcel bližšie kuknuť ten štrbinový experiment tak tu je taký zjednodušený link

https://www.youtube.com/watch?v=fwXQjRBLwsQ
amanda0405
26. aug 2014

@vejula
bez urážky, ale pojmy kvantová fyzika a štrbinový experiment sa mi moc na stránky o rodine a deťoch nehodí... 🙂

amanda0405
26. aug 2014

@daniela1983
nie?....a čo keď sa tam čírou náhodou ocitneš, aj keď tomu neveríš...to budeš kukať, čo?

mircalla
26. aug 2014

@mawka posledne som sa s tebou nezhodla, ale tuto velky like

vejula
26. aug 2014

@amanda0405 prečo? je tu na MK napríklad aj diskusia o politickom diani, kde sa rozoberá konflikt medzi izraelom a palestínou. 🙂 Ak niekoho nezaujima kvantova fyzika, tak nech nehlada, ja som hodila link len v prípade zaujmu.

maajak
26. aug 2014

Ježis povedal: nebrante detom prichadzat ku mne... Preto to svoje do kostola vodim.

amanda0405
26. aug 2014

@vejula
veď áno, niektoré osôbky tu vedia z jednoduchej otázky o rodine urobiť aj vojnový konflikt....

vejula
26. aug 2014

@amanda0405 nemyslím, že ide o konflikt 🙂 ide o zamyslenie, ked už začal hovoriť VLD o vedomí, tak som nadviazala. Na tom nevidim nič zle. S nikym sa nehadam, akceptujem nazory, len sa zamyslam nad vecami z rôznych stranok. JA na tom nič zle nevidím a nemyslím, že niekoho svojimi uvahami uražam. To je zaklad.

amanda0405
26. aug 2014

@maajak
ja si myslím že Ježiš a Boh nie sú len v kostole....a ja by som tam to svoje vodila vtedy, keby aj porozumelo pojmu Ježiš, Boh, viera....